Dodaj do ulubionych

Synagogi w Łodzi

01.10.06, 22:55
Mam prośbę i pytanie do wszystkich, wiedzących cokolwiek o synagogach w Łodzi.

Proszę zobaczyć ten artykuł: pl.wikipedia.org/wiki/Synagogi_Łodzi

Czy znane są Wam jeszcze jakieś synagogi w Łodzi? Proszę dopisać.
Czy są znane Wam jakieś informacje, których jeszcze nie ma? Proszę dopisać.
Obserwuj wątek
    • diogenespies ul. Piotrkowska 114/116 to nie była synagoga!!! 02.10.06, 09:45
      Cos było jeszcze na Piotrkowskiej 38 /ale nie jestem pewny czy Gmina, czy
      Synagoga/ i na Kościuszki między Więckowskiego a Pruchnika w miejscy gdzie
      teraz jest bank
      • hubar Re: ul. Piotrkowska 114/116 to nie była synagoga! 02.10.06, 13:24
        W takim razie co było przy Piotrkowskiej 114/116?
        Bo też natrafiłem na informacje o koszernej zeźni, tylko nie podane jest kiedy
        to było. Raz podawane są informacje o tym, że to z założenia był pawilon
        handlowy, a innym razem że to była bożnica w którym w czasie wojny zrobiono coś
        innego, a po wojnie była drukarnia.

Rozumiem, że chodzi Ci o synagogę na Zachodniej po przeciwnej stronie Teatru
        Nowego. Czy ma ktoś jakieś szczegłowe informacje?

Przy Piotrkowskiej 38? A to pierwsze słysze. Są jakieś informacje?
        • xk Jest tylko jedno sensowne źródło informacji 02.10.06, 13:34
          To właśnie książka dra J. Walickiego "Synagogi i domy modlitwy w Łodzi".
          Niestety uzyskanie większej ilości informacji musiałoby się wiązać z
          przeprowadzeniem badań źródłowych. A akt gminy żydowskiej łódzkie archiwum
          udostępniać po prostu nie chce, i tyle. Niestety....
          • diogenespies Mysle, że z archiwum to akurat nie ma kłopotu:-) 02.10.06, 13:38
          • hubar Re: Jest tylko jedno sensowne źródło informacji 02.10.06, 13:46
            Ale czy w takim razie posiadasz jakieś informacje, które mogłyby wzbogacić ten spis?
          • Gość: ???? Re: Jest tylko jedno sensowne źródło informacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.06, 21:42
            ktore archiwum???? na kosciuszki? bywam tam czesto przy okazji zbierania
            matrialow do magisterki i ni ma problemu zeby dostac cokolwiek
            sama widzialam amerykanke zydowskiego pochodzenia grzebiaca w takich dokumentach
        • Gość: diogenespies Re: ul. Piotrkowska 114/116 to nie była synagoga! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.06, 13:35
          Z mojej wiedzy wynika, że była to rytualna rzeźnia, gdzie jednocześnie
          sprzedawano mięso.
          Tak chodziło mi o tą na Zachodniej, pomyliłem się.

• tylko-forum Re: Synagogi w Łodzi 02.10.06, 14:43
      Ja bym poprawił ulicę "Rewolucji" na "Rewolucji 1905r"
    • Gość: Marcin P Re: Synagogi w Łodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.06, 00:25
      Nie jestem pewny na 100, ale wydaje mi sie, ze na ul. Sierakowskiego stoi sobie piekny bydynek po
      synagodze (chyba synagodze) Kiedys byl tam sklep spozywczy, obecnie nic sie tam nie dzieje, choc
      jest szyld z napisem galeria. Jutro wrzyce tu foto
      • axx611 Re: Synagogi w Łodzi 03.10.06, 01:38
        Jest tam troche dezinformacji. Konkretnie ta najstarsza znajduje i znajdowala
        sie przy ul.Wolborskiej. To wladze komunistyczne ktore doskonale wiedzialy co
        tam bylo wybudowali dwa bloki na tej synagodze. Udawali ze nie wiedzialy.
        • hubar Re: Synagogi w Łodzi 03.10.06, 01:51
          Jeśli dysponujesz jakimiś informacjami, bądź wiesz że jakies z tam zawartych sa
          błedne - popraw jeśli możesz, to jest Wikipedia, którą każdy ma prawo edytować.
      • Gość: baptyści Re: Synagogi w Łodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.06, 12:59
        Budynek przy Sierakowskiego 3 był zborem chrześcijan - baptystów , zbudowanym w
        1913.
        Niedaleko, na Limanowskiego 60 stoi drugi zbór baptystów, zbudowany już w
        okresie międzywojennym.
    • Gość: Marcin P Re: Synagogi w Łodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.06, 00:14
      www.phalaeno.nazwa.pl/marcin/syn.jpg
      • bart_step Re: Synagogi w Łodzi 06.10.06, 02:04
        Ło rety!
      • looka Re: Synagogi w Łodzi 29.10.06, 08:36
        Toz to bydynek ewangelicki!!!!!!!!!!!!!
        • Gość: kotbert Re: Synagogi w Łodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.06, 11:49
          Napiszesz o nim coś więcej? Od dawna zastanawiało mnie jego pierwotne przeznaczenie i czas powstania.
          • justynapolcul Re: Synagogi w Łodzi 30.10.06, 09:45
            a nie prosciej po prostu zwrocic sie do Gminy w Lodzi, oni pewnie udostepnia
            informacje, moze wystarczy poprosic albo poszukac na stronie?
      • Gość: bene Re: baptyści w Łodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.06, 13:03
        To jest kaplica chrześcijan baptystów z roku 1913
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka