yavorius 09.10.06, 13:12 [i] Nawet nie wiadomo, co w takiej chwili napisać ;(((( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yavorius [link] 09.10.06, 13:14 fakty.interia.pl/fakty_dnia/news/marek-grechuta-nie-zyje,799517,2943 Odpowiedz Link Zgłoś
big_news Re: Marek Grechuta nie żyje 09.10.06, 13:25 Jeszcze pożyjecie... Straszny żal:( Odpowiedz Link Zgłoś
citoyen Droga za widnokres dobiegła końca 09.10.06, 13:37 Świat wokół Ciebie się zmienia zmieniają się pory roku stopy Twe więzi Ziemia a Ziemię magia obłoków Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Re: Marek Grechuta nie żyje 09.10.06, 13:37 Kolejny z wielkich odchodzi... Panie Marku, dziękuję za wzruszenia i naukę... Odpowiedz Link Zgłoś
rozmowy_kontrolowane Re: Marek Grechuta nie żyje 09.10.06, 13:51 Największy przebój Marka Grechuty według korespondenta tvn24 z Krakowa, Leszka Kabłaka, nosi tytuł: "Nie zagaduj". "(...)Nie zagaduj, miła, nie zagaduj, przecież nie jest z Ciebie taki cud(...)" (??) Klasycy odchodzą, zostają Mandaryny, Blogi27 i tego typu ścierwa. Szacunek, panie Marku. Pamiętam mój wywiad z Panem. Odpowiedz Link Zgłoś
longeta Re: Marek Grechuta nie żyje 09.10.06, 13:59 Dużo miał świetnych utworów,dla mnie naj... jest;Muza pomyślności; Odpowiedz Link Zgłoś
brite Re: Marek Grechuta nie żyje 09.10.06, 14:09 Nie mam głowy do tytułów - choć potrafiłbym zanucić wiele melodii, nie mógłbym ich nazwać. Zresztą, w muzyce rzadko zwracam uwagę na słowa. Odpowiedz Link Zgłoś
oto_nowy_login Re: Marek Grechuta nie żyje 09.10.06, 17:40 Nie ma to jak wszelkie w24 czy inne wikipedie :/ .Dla mnie to mierne źródła informacji. A co do zmarłego, to cóż - nie popadajmy w histerię jak zwykle. Poza tym łza się w oku zakręciła nieco, to fakt. Ale czy to za nim ten mój żal, czy za emocjami jakie kojarzę z jego piosenkami... Jakby nie było poświęciłem mu kiedyś taśmę BASF chromowaną (!), co w owych czasach było towarem z wyższej półki ;) Odpowiedz Link Zgłoś
strzyga60 Re: Marek Grechuta nie żyje 09.10.06, 14:07 jest mi bardzo smutno. sluchalam jego utworow w mojej mlodosci.bardzo jestem zasmucona.\ Odpowiedz Link Zgłoś
okrutny_kamikadze Re: Marek Grechuta nie żyje 09.10.06, 14:30 czy ktoś wie co było bezpośrednią przyczyną śmierci? Odpowiedz Link Zgłoś
cassani ['] 09.10.06, 14:34 w radiowej trójce po południu będzie specjalna audycja - dla zainteresowanych. Odpowiedz Link Zgłoś
nett1980 (*)(*)(*) 09.10.06, 15:39 Oj tyle wspomnien, cale dziecinstwo i mlodosc, ba mam z jego piosenkami cudnie zamieszana historie o smutnej milosci. Nie pozna NIGDY jej i nie zrobie wiecej zdjec , tak wiem.. Odpowiedz Link Zgłoś
al_ Re: Marek Grechuta nie żyje 09.10.06, 16:46 Tam na górze grają coraz coraz lepiej. Wielka strata dla polskiej muzyki. Bardzo lubiłem utworu Pana Marka, mimo dość młodego wieku. Wielki talent. I WIELKA WIELKA strata :/. Odpowiedz Link Zgłoś
atreck Re: Marek Grechuta nie żyje 09.10.06, 20:24 Na wirtualnemedia.pl w dziale ROZRYWKA !!! jest link pt: "Marek Grechuta nie żyje". Chyba to kiepska rozrywka. Szkoda p.Marka [*] Odpowiedz Link Zgłoś
oto_nowy_login Re: Marek Grechuta nie żyje 09.10.06, 20:45 atreck napisał: > Na wirtualnemedia.pl w dziale ROZRYWKA !!! jest link pt: "Marek Grechuta nie > żyje". Chyba to kiepska rozrywka. A w jakim powinna być ta informacja? W gospodarce? Odpowiedz Link Zgłoś
atreck Re: Marek Grechuta nie żyje 09.10.06, 21:35 Jakbys wszedł na te strone to może bys zauważył że inne newsy sa pod "Wiadomości dnia" i wystarczyło tu zamieścic wiadomoś o śmierci. A tak mamy tam info kto gdzie odchodzi/przechodzi, na co stawia Agora i inne. No ale może Ty uwazasz że wiadomośc o śmierci dobrze wyglada w dziale Rozrywka. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
the_elviz Takie jest życie... 10.10.06, 00:07 1. Takie jest życie 2. Zapalcie tysiące lampek internetowych 3. Stańcie się nagle jego wielkimi oddanymi fanami 4. Wykupcie całe skłądy jego płyt zalegających od dawna półki w EMPIKU 5. Nastała psychoza totalna Odpowiedz Link Zgłoś
avatary Epitafium z Taraki 10.10.06, 10:04 Epitafium dla Marka Grechuty Marek Grechuta, idąc w ślady Ewy Demarczyk, ożywił poezję naszych poetów w czasach komuny dzięki wielkiemu, wirtuozowskiemu darowi liryczno-dramatycznej ekspresji. Jego głos wzruszał nas, podnosił na duchu, otwierał tak, że mogliśmy zapomnieć o naszym więzieniu, zarówno politycznym jak i o celi własnego egoizmu. Przez te otwarte Jego głosem okna serca słyszeliśmy jak szeleścił wiosenny wiatr, czuliśmy zapachy pól i widzieliśmy jak dziewczyny tańczą na łące. Był kompozytorem i poetą, który najlepiej czuł się w liryce miłosnej i erotycznej. Prócz swoich pieśni i piosenek śpiewał też kompozycje Jana Kantego Pawluśkiewicza do własnych wierszy. W swojej poezji był kontynuatorem najlepszych tradycji liryki polskiej od Mickiewicza przez Leśmiana i Jasnorzewską-Pawlikowską. Grechutę słuchały miliony, a wielu przecież poezja recytowana czy czytana po prostu nudzi. To dzięki niemu ludzie, którzy nie kupują tomików poezji poznali wiersze współczesnych polskich poetów: Józefa Czechowicza, Juliana Tuwima, Konstantego Gałczyńskiego, Tadeusza Nowaka, Ewy Lipskiej czy Wincentego Fabera. Marek Grechuta miał ogromną charyzmę również z racji choroby psychicznej, schizofrenii. Każdy poeta-wirtuoz poetyckiej recytacji musi być człowiekiem bardzo wrażliwym. Czasem z powodu obudzenia pokładów uczuć i emocji, którymi nasycone są drzemiące w nas praobrazy symboliczne, tacy twórcy nie dają sobie rady ze sobą i stają się ofiarą archetypów, strawą bogów. Grechuta z racji choroby stał się postacią tragiczną. Nie mógł już wyrażać swej miłości do życia, do ludzi, do polskiej poezji. A Polska - to potężna muza. Jest to wielka strata dla liryki polskiej, największa od odejścia Jacka Kaczmarskiego. Słuchajmy Grechuty jak nawołuje: "Weź to serce, wyjdź na drogę i nie pytaj się dlaczego" i wychylmy za Niego "Hop, hop, hop szklankę piwa". Śpiewajmy pieśni Grechuty na jego grobie, bo "Pieśń ujdzie cało..." jak pisał Mickiewicz i poezja jest nieśmiertelna. Również dzięki Grechucie, kochankowi Muz. "I Twoja postać, jasna postać, taką Cię znam, taką Cię znam". Jacek Dobrowolski www.taraka.pl/index.php?id=grechuta.htm Odpowiedz Link Zgłoś
trollomsmierc Re: Epitafium z Taraki 10.10.06, 12:53 Dzis jest "Dzien osob chorych psychicznie ", no coz mozemy sie przekonac , jak czesto sa to nadwrazliwi ludzie i jak ubozesze byloby zycie bez takich osob jak ten ,ktory wczoraj odszedl.. Odpowiedz Link Zgłoś
longeta Tak sobie teraz słucham:-) 11.10.06, 11:32 Jeden z lepszych tekstów to:;Ważne są tylko te dni których nie znamy; To bardzo stare,ale ciągle aktualne przesłanie! Nie wiem tylko kto jest autorem tekstu? Odpowiedz Link Zgłoś
nett1980 Re: Tak sobie teraz słucham:-) 11.10.06, 11:42 Leszek Moczulski ,ale to nie ten polityk , ma jeszcze jedno imie w srodku ,ale zapomnialam. Odpowiedz Link Zgłoś
longeta Re: Tak sobie teraz słucham:-) ,a ten? 11.10.06, 11:51 z sygnaturki,kto napisał? Odpowiedz Link Zgłoś
nett1980 Re: Tak sobie teraz słucham:-) ,a ten? 11.10.06, 11:55 nie wiem ,teraz ty podpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
longeta Re: Tak sobie teraz słucham:-) ,a ten? 11.10.06, 12:01 Utwór pt.;muza pomyślności; oczywiście śpiewa M.Grechuta nett1980 napisała: > nie wiem ,teraz ty podpowiedz Co mam podpowiedzieć? Odpowiedz Link Zgłoś
nett1980 Re: Tak sobie teraz słucham:-) ,a ten? 11.10.06, 12:20 oj napisalam ci kto napisal Korowod , a ty miales w odp podac autora tekstu ,ktory masz w syngnaturce, przeciez sw pamieci spiewal nie tylko swoje piosenki.. Odpowiedz Link Zgłoś
longeta Re: Tak sobie teraz słucham:-) ,a ten? 11.10.06, 12:28 nett1980 napisała: > oj napisalam ci kto napisal Korowod , a ty miales w odp podac autora > tekstu ,ktory masz w syngnaturce, przeciez sw pamieci spiewal nie tylko swoje > piosenki.. Wiem o tym:-) Korowód też jest niezły! Miał chyba,najwięcej aranżacji:) Właśnie tego nie wiem kto jest autorem tego tekstu:-( Odpowiedz Link Zgłoś
rozmowy_kontrolowane Re: Tak sobie teraz słucham:-) ,a ten? 11.10.06, 18:30 Tekst i muzykę do "Korowodu" napisał Marek Grechuta. Odpowiedz Link Zgłoś
nett1980 jestes pewna?? 11.10.06, 20:20 "Leszek Aleksander Moczulski Ukończył polonistykę na Uniwersytecie Jagiellońskim. Zadebiutował w 1959 roku. Wydał kilkanaście tomów wierszy, m.in. Powitania w 1983, Pozdrowienia w 1990, 70 widoków w drodze do Wenecji w 1991. Najbardziej znane piosenki z jego tekstami to: Korowód, Cała jesteś w skowronkach, Medytacje wiejskiego listonosza. " Google tym razem zawiodly ciebie ,ja bylam pewna jak dawno niczego. Odpowiedz Link Zgłoś
longeta Niepewność:-) 11.10.06, 23:21 Pytałem się o autora tekstu do piosenki pt. ;Muza pomyślnosci; Trudno sam znajde ;-) Odpowiedz Link Zgłoś