hubar 24.03.03, 00:47 Porównując oba zdjęcia, poza "skurczeniem się" komina, mozna zobaczyć pewną wiezyczkę, dobudowaną... no własnie, ktoś wie coś na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jasam Re: Komin u Geyera 25.03.03, 20:06 Jest to dobudowana wieża kurzowa. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Komin u Geyera 20.04.03, 17:16 Czy nic wicej nie powiesz na ten temat? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
jasam Re: Komin u Geyera 22.04.03, 18:00 jasam napisał: > Jest to dobudowana wieża kurzowa. Jasam - bzdury piszesz. Wiżyczkę kurzową ledwie widać na zdjęciu współczesnym zza gałęzi drzewa. Na podwórku Muzeum jest ona w południowo-wschodnim narożniku. Natomiast wieża widniejąca na fotce "przy kominie" - był w niej zbiornik wodny dla elektrowni. Niestety nie udało mi się dziś ustalic szczegółow w Muzeum - ale zainteresowałem tym Dyrektora i ma przy okazji poszperać w planach - kiedy była ona zbudowana i jakie było jej pierwotne przeznaczenie. Przy okazji jest dobra wiadomość - jest decyzja prawnie wiążąca syndyka Eskimo do przekazania dawnej dokumentacji do zbiorów Muzeum. Pewnie też i jakieś zabytki ruchome zostanę przekazane. Przy okazji jest zła wiadomość - z budżetu miasta obcięto dotacje inwestycyjne. Nie będzie na remont czwartego skrzydła ani tym bardziej na organizowanie skansenu. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
jasam Wieża u Geyera 24.04.03, 12:32 No i mamy informacje. Dzięki uprzejmości Dyrektora Muzeum dowiedziałem się, że wieżę zbudowano dopiero (!!!) w 1901 r. po pożarze fabryki. Umieszczono tam zbiornik wodny dla potrzeb systemu przeciwpożarowego tryskaczy wodnych. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Wieża u Geyera 24.04.03, 14:44 Dzięki serdeczne za informacje. Faktycznie młodzioutka jest ta wieża ;-) papa 102... lata Odpowiedz Link Zgłoś