Gość: SEbaX IP: *.toya.net.pl 25.03.03, 07:11 Jak to dobrze... Prawie sie wzruszylem. K...a moze jeszcze katolickie kible i smietniki miasto nam zafunduje ? Jesli to ma byc bezplatna szkola to czy bede dostawac dotacje z budzetu Panstwa ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: barnaba Re: Nowa szkoła IP: *.lodz.msk.pl 25.03.03, 18:25 Ciekawe czy w tej szkole będzie omawiana teoria ewolucji :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Nowa szkoła 25.03.03, 21:30 Czy słyszeliście kiedys o encyklice Fides et Ratio (Wiara i Rozum) ? Otóż wyjasniłą ona wiele sporów między religią a nauką. M.in. mówi, o ile się nie mylę, o stosunku kościoła m.in. do teorii ewolucji. Kościół nie odrzuca jej, a biblijny opis stworzenia traktowany jest obecnie symbolicznie. Pozdrawiam! I proszę o więcej tolerancji. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Nowa szkoła 25.03.03, 21:32 jak na razie słyszeliśmy o najnowszej ancyklice, która w Polsce ma bytć poniekąd "ocenzurowana"...:P Odpowiedz Link Zgłoś
yarro A to ciekawe... 25.03.03, 21:52 Rozwiń myśl... Geografie - badaczu koscioła :) Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: A to ciekawe... 25.03.03, 21:56 nie uwazam sie za badacza kosciola, nawet ta tematyka mnie nie interesuje. uwazam, ze chociazby ewangelikanizm ma zdrowsze podejscie do zycia, ale to tak tylko nawiasem. Ixik napisała na Forum, że niektóre słowa mają być zastąpione, zmieniając niekiedy delikatnie znaczenie zdań napisanych przez Papieża- w jego najnowszym dziele.. więcje pytań-do Ixika;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mlody Re: A to ciekawe... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.03, 21:58 Yarro...mowiac niedelikatnie, zje.. tlumaczenie z laciny. pozdr. Mlody Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: A to ciekawe... 25.03.03, 22:57 Rozumiem. No coż. Nie ma możliwości przetłumaczenia dosłownego niektórych tekstów. Czasem jednak jest to zła wola tłumaczy, bądź zlecających (vide "Tryptyk Rzymski" i jego tłumaczenia z Polsiego na Włoski i inne języki - artykuł we Wprost (w tym z Kwachem i Millerem na okładce)) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teufel Re: Nowa szkoła IP: *.toya.net.pl / 10.0.246.* 02.08.03, 18:13 Zna ktoś txt teo artykułu?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Nowa szkoła IP: 62.233.181.* 26.03.03, 15:14 yarro napisał: > > Czy słyszeliście kiedys o encyklice Fides et Ratio (Wiara i Rozum) ? > > Otóż wyjasniłą ona wiele sporów między religią a nauką. M.in. mówi, o ile się > nie mylę, o stosunku kościoła m.in. do teorii ewolucji. Kościół nie odrzuca > jej, a biblijny opis stworzenia traktowany jest obecnie symbolicznie. Czy ojciec Rydzyk i jego zwolennicy o tym wiedzą? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luke Re: Nowa szkoła IP: *.pai.net.pl / 10.7.5.* 25.03.03, 19:58 dlaczego w naszym kraju jest tylko jedna "słuszna religia"? Skąd możemy wiedzieć czy to ta najlepsza. Qfa, zero tolerancji mimo pięknych założeń Pana Chrustusa... Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Huzia na Józia! 25.03.03, 21:24 A czy ktos mówi, że najlepsza? Czy jakakolwiek inna grupa wyznaniowa zwróciła sie z takim pomysłem? Czy jakby to była szkoła luterańska, kalwińska, babtystów, metodystów, zielonoświątkowców, czy żydów lub innego wyznania też byście wykazali się taką nietolerancją? Pewnie nie, bo MODNE jest jeżdżenie na katolikach. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
micin Re: Nowa szkoła 25.03.03, 20:10 "Powstaną tam katolickie: zerówka, dwie klasy podstawówki i dwie gimnazjum. By zostać uczniem, wystarczy przejść rozmowę kwalifikacyjną." Czy ja dobrze rozumiem? Do zerówki i szkoły podstawowej będą przeprowadzane romowy kwalifikacyjne?? Chyba z rodzicami!! Poza tym nie wyobrażam sobie, żeby w takiej szkole móc prowadzić obiektywne zajęcia, zwłaszcza, że od nauczycieli wymaga się, aby byli praktykującymi katolikami. Zgadzam się z przedmówcą- ciekawe, jak będą wyglądały lekcje biologii: "Marek Woźniak zaznacza jednak, że nauka będzie odbywać się zgodnie z chrześcijańskim systemem wartości i doktryną Kościoła katolickiego". Ech... Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Nowa szkoła 25.03.03, 21:36 micin napisała: > "Powstaną tam katolickie: zerówka, dwie klasy podstawówki i dwie gimnazjum. > By zostać uczniem, wystarczy przejść rozmowę kwalifikacyjną." > > Czy ja dobrze rozumiem? Do zerówki i szkoły podstawowej będą przeprowadzane > romowy kwalifikacyjne?? Chyba z rodzicami!! > Poza tym nie wyobrażam sobie, żeby w takiej szkole móc prowadzić obiektywne > zajęcia, zwłaszcza, że od nauczycieli wymaga się, aby byli praktykującymi > katolikami. Zgadzam się z przedmówcą- ciekawe, jak będą wyglądały lekcje > biologii: "Marek Woźniak zaznacza jednak, że nauka będzie odbywać się zgodnie > z chrześcijańskim systemem wartości i doktryną Kościoła katolickiego". > Ech... Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Nowa szkoła 25.03.03, 21:40 Kościół nie mówi o wielu fragmentach swej mrocznej przeszłości.... Poza tym- chyba się wygłupiasz, sorry, ale jezeli instytucja nakazuje i mówi co JESt moralne, a co nie, jednocześnie mówiąc o wolnej woli i takich tam innych pierdołach-jest nieporozumieniem.. KK to skostniały twór...czeka na reformę...od środka... Odpowiedz Link Zgłoś
kropka Re: Nowa szkoła 25.03.03, 21:51 Geo, a Ty to się od razu taki mądry urodziłeś i nikt Ci nie mówił, co jest dobre, a co złe? Tak sam z siebie wszystko wiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Nowa szkoła 25.03.03, 21:54 z czasem nabrałem takiej postawy, jaką teraz kieruję się... jednak ja nie szedłem programem czystokatolickiej szkoły... w Austrii jest ciakwy model religijności..do 7 roku życia rodzice mogą wychowywać dziecko w swojej wierze, później nie maja prawa, a od 14 roku życia ono samo wybiera sobie religię w szkolę.. (czy jakoś tak-z pamięci piszę..) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mlody Re: Nowa szkoła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.03, 21:54 Hm, ciekawe...czyli jaka moralnosc wg Ciebie, oczywiscie niekatolicka jest dobra??? No powiedz mi Geo, jaka reprezentujesz? Muzlumanska?? No jaka??? powiedz mi...a no i dekalog jest oczywiscie nieporozumieniem wg Ciebie i Twoich slow.... pozdr. Mlody Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Nowa szkoła 25.03.03, 22:10 nie zgadzam się z pewnymi tezami, jak i poglądami na dane sprawy, głoszone przez KK... fakt, nietakt słowny...w sumie cała cywilizacja Europejska ma moralność chrześcijańską.. mea culpa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mlody Re: Nowa szkoła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.03, 22:13 No widzisz, to tak jak ja. ;]]]]] Dlatego przez 4 lata LO, nie chodzilem na religie. ;]]]]] Za co przez Kapelana Łodzkiego Sportu, ktory byl u mnie po Kolendzie zostalem niemal od antychrysta wyzwany...no, ale to stare dzieje... pozdr. Mlody Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Nowa szkoła 25.03.03, 23:02 Hm. Z czymże się nie zgadzasz? Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: micin Re: Nowa szkoła IP: *.zelow.sdi.tpnet.pl 25.03.03, 22:27 Oj, wierz mi, że nie będę posyłała swoich dzieci do katolickiej szkoły. Nie dlatego, że reprezentuje złe wartości moralne, bo tego nie mam zamiaru kwestionować (wskaż taki fragment w mojej wypowiedzi). Po prostu uważam, że w pewnym wieku same podejmą decyzję, jaką szkołę wybrać i ja z pewnością nie będę w to ingerować. Co do przekłamań w historii, to zdarzały się. Są nawet w Biblii (juz kiedyś Ci o tym pisałam). Cieszę się również, jeśli jest tak jak piszesz- że stworzenie świata traktowane jest przez Kościół symbolicznie, chociaż nie bardzo chce mi się w to wierzyć. Ale nie będę polemizować, bo nic nie wiem na ten temat. Absolutnie nie mam nic przeciwko nauczaniu w wierze i zgodnie z wartościami moralnymi. Obawiam się tylko, że w praktyce te nauki będą wyglądały trochę inaczej. Dlaczego tak sądzę? Bo czasem jednak chodzę do Kościoła. W artykule zaskoczyła mnie przede wszystkim kwestia rozmów kwalifikacyjnych dla uczniów. Chyba zdajesz sobie sprawę z tego, jak stresującym przeżyciem jest dla licealisty czy studenta taki egzamin, a co dopiero dla małego dzieciaka. pzdr m Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Nowa szkoła 25.03.03, 22:38 a czy małe dziecko w ogóle będzie sobie zdawało sprawę z tego, czym będzie taka "rozmowa"?? i jeszcze jedno- czy dziecko wie czym tak naprawde jest wiara i w ogóle rozumie ją w wieku 6,7 lat?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: micin Re: Nowa szkoła IP: *.zelow.sdi.tpnet.pl 26.03.03, 00:01 Dziecko w wieku 6 lat jest dużo mniej stabilne emocjonalnie niż pięciolatek. Bardzo szybko może zmieniać uczucia sympatii na wrogość. Owszem, jest ciekawe wszystkiego, co je otacza, jednak z trudem akceptuje porażki, brak własnego sukcesu i niełatwo pokonuje frustracje. Zastanawiam się jaki jest cel przeprowadzenia takiej rozmowy i czego ma dowieść. Jakie dzieci, z jakimi predyspozycjami będą przyjmowane do tej szkoły? pzdr m Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Nowa szkoła IP: 62.233.181.* 26.03.03, 15:17 yarro napisał: >A może przeszkadza ci to, że wymaga się od > nauczycieli, by byli praktykującymi katolikami? A co w tym złego? Każdy > pracodawca może ustalac zasady takie jakie chce. Poza tym, czy to są jacyś > niebezpieczni ludzie? A to zdaje się jest dyskryminacja ze względu na wyznanie :)) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Nowa szkoła 26.03.03, 16:04 ciekawe ciekawi mnie czy jakikolwiek urzędnik zauważy tą niesnaskę. Podejrzewam, że nikt za to nie weźmie się... Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Nowa szkoła 26.03.03, 18:00 Gość portalu: barnaba napisał(a): > > A to zdaje się jest dyskryminacja ze względu na wyznanie :)) > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Nowa szkoła IP: 62.233.181.* 26.03.03, 18:31 yarro napisał: > Gość portalu: barnaba napisał(a): > > A to zdaje się jest dyskryminacja ze względu na wyznanie :)) > > > > Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Nowa szkoła 26.03.03, 18:34 to JEST dyskryminacja ze względu na wyznanie;-) poza tym-wuefista, matematyk...oni mogą pracować w katolickiej szkole posiadając inne wyznanie...chyba.... i tak uważam, że będą to ludzie poleceni przez proboszczów, bądź parafie... Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Barnaba ma rację 26.03.03, 21:16 Ja uważam, że w szkole powinni przede wszystkim pracować dobrzy nauczyciele. I doprawdy gówno powinno dyrektora - kanclerza - właściciela - przeora - kogokolwiek_chcecie obchodzić, w co ten dobry nauczyciel wierzy czy nie wierzy. Organizator placówki oświatowej, dla którego kryterium kompetencji jest wyznanie, po pierwsze jest kretynem, a po drugie łamie ustawę o systemie oświaty i Kartę Nauczyciela (odnośne przepisy dostarczę w wolnej chwili). Czy to się komuś podoba czy nie, na razie w tym kraju obowiązuje prawo, a nie widzimisię klechy - mułły - pastora - rabina - kogokolwiek_chcecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mlody Re: Nowa szkoła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.03, 21:43 Hm, powiadasz, ze w jakiejs szkole mozna obiektywnie nauczac???? Bredzisz Kobieto, bredzisz. pozdr. Mlody Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: micin Re: Nowa szkoła IP: *.zelow.sdi.tpnet.pl 25.03.03, 22:29 Gość portalu: Mlody napisał(a): > Hm, powiadasz, ze w jakiejs szkole mozna obiektywnie nauczac???? Bredzisz > Kobieto, bredzisz. Zdarzają się takie szkoły. Szkoda, że nie miałeś tego szczęścia na taką trafić:- ))) pozdrawiam również m Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mlody Re: Nowa szkoła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.03, 23:39 Ciekawe uczyly Cie roboty, nie czytalas zadnych podrecznikow tylko przenosilas sie w maszynie czasu w przeszlosc by poznac jak to bylo naprawde... Ciekawe... pozdr. Mlody Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: micin Re: Nowa szkoła IP: *.zelow.sdi.tpnet.pl 26.03.03, 00:21 Czy ja napisałam, że na taką szkołę trafiłam? :-))) Masz rację. W końcu nie mam 100- procentowej pewności, czy pochodzimy od małpy, czy też jesteśmy tutaj tylko dlatego, że komuś się zachciało jabłka:-))) Nie byłam- nie widziałam. To, że dzieci nie przynoszą bociany niestety przekonałam sie na własnej skórze i musiałam zweryfikować swą wiedzę:-))) Mówiąc o obiektywizmie w tamtym poście, miałam na myśli przede wszystkim nauki ścisłe, które nie do końca pokrywają się z naukami chrześcijańskimi. Nie wiem, jak to będzie w praktyce, więc już się nie będę wypowiadać na ten temat. W końcu faktycznie nie mam pojęcia, jak było naprawdę. pzdr m Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blenda Re: Nowa szkoła IP: *.lodz-piaski.sdi.tpnet.pl 26.03.03, 17:09 Ludzie przeciez to nie jest zadna nowość!!!!! W wawie jest kilka takich szkol.na do datek sa podzielone na zanska i meska . Moja Ciotka chodzila do takiej szkoly i nie rozni sie ona wiele, pocz tego ze ucza ma niej np. zakonnice. Ona chodzila do liceummozna by pomyslec ze teraz jest wierzaca i praktykujaca katoliczka, NIE.Jej stosunek do kosciola jest normalny.... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kropka Re: Nowa szkoła 25.03.03, 21:49 skończyłam katolicki uniwersytet, wykładowcami było kilku księży - jakos przeżyłam i specjalnie nie narzekam. Czy w dekalogu jest coś złego albo głupiego? Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Re: Nowa szkoła 25.03.03, 22:22 Cóż, a ja za to wiem o innym katolickim uniwersytecie, w którym dziekan pewnego wydziału zwolnił specjalistkę z tytułem profesorskim z danej dziedziny (akurat bliskiej moim kwalifikacjom), gdyż nie zaaprobowała przejścia z 1/2 etatu na godziny. To jeszcze byłoby nic, ale na jej miejsce został zatrudniony facet, którego kompetencje kończą się w tej dziedzinie na szkole podstawowej, a on sam jest dobrym znajomkiem pewnego wpływowego prałata. Nie są to insynuacje, bo sprawę znam z pierwszej ręki. Odpowiedz Link Zgłoś
kropka Re: Nowa szkoła 25.03.03, 23:02 ale to jeszcze nie świadczy o tym, że uniwersytet jest zły. Wszy są wszędzie. Jeden z moich księży-profesorów mawiał: "pobożność przechodzi, głupota zostaje" Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Re: Nowa szkoła 25.03.03, 23:29 Oczywiście, że nie. Rzecz tylko w tym, że tzw. bagno może znaliźć się wszędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Nowa szkoła 25.03.03, 23:46 i nie tylko w kosciele :) ...choc niestety nie jest on od niego wolny - to wiem z autopsji :( Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Nowa szkoła 25.03.03, 23:04 Zamku, ludzie są tylko ludźmi... Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Re: Nowa szkoła 26.03.03, 21:25 Tak, i wobec tego, że "ludzie są tylko ludźmi" w mieście P. nie ma pieniędzy na remont ulic, restrukturyzację upadających zakładów, zorganizowanie nowych miejsc pracy dla potężnej grupy bezrobotnych, przekształcenie najstraszniejszego w tej części Europy dworca kolejowego w przybytek cywilizacji etc. etc. Za to prałat O. ma dojścia do wszelkich władz, niezależnie od ich koloru, bo wszystkie wpłacały mu na budowę oratorium i złocenie ram w kościele. To tylko człowiek, Yarro, prawda? W tym mieście był przypadek śmierci głodowej - nie wskutek anoreksji, tylko z nędzy; wprawdzie już w ubiegłym wieku, ale pod sam jego koniec. I też "tylko człowiek" zmarł. Odpowiedz Link Zgłoś
bartuch Re: Nowa szkoła 26.03.03, 11:29 Również w życiu nie poślę dziecka do takiej szkoły. PS. Yarro, już widzę reakcję kleru na otwarcie podobnej szkoły, np. muzułmanskiej lub żydowskiej...W tym obłudnym kraju. Przestań chrzanić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darog finansowanie IP: 62.233.181.* 26.03.03, 13:08 mnie tylko interesuje skad sie wziely nagle pieniadze na otwarcie tej szkoly mieszkam obok szkoly w ktorej bedzie to zrobione i nie wyglada ona najlepiej prawdopodobnie z powodu braku finansow a tu nagle prosze sa pieniadze ktore mozna wysuplac na nowa szkole jak znam zycie to za trzy lata nie bedzie szkoly nr 41 tylko caly budynek bedzie szkola katolicka dlaczego na zwykla szkole brakuje finansow a na katolickA SA Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Nowa szkoła 26.03.03, 18:06 bartuch napisał: > Również w życiu nie poślę dziecka do takiej szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
bartuch Re: Nowa szkoła YARRO 26.03.03, 18:13 Zapewniam Cie, ze nie sa obce seroko rozumiane kwestie religijne w tym panstwie (zwlaszcza w tym stuleciu). I mialem sie tu nie wpisywac. Ale nie wytrzymalem. Chcesz powiedziec, ze katolicy w Polsce sa dyskryminowani???BUAHAHAHA!!!Podaj przyklady. kolego. Oczywiscie wiem, ze istnialy w Polsce szkoly zydowskie. Niemniej, jesli chcesz stwierdzic, ze w miedzywojennej (zwlaszcza) Polsce nie bylo antysemityzmu, proponuje, bys troche ochlonal. Byl. I niestety w duzej mierze za sprawa KSIEZY. Do dzisiaj im to zreszta zostalo (niektorym, oczywiscie, nigdy nie uogolniam). Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś