Dodaj do ulubionych

Strefa muzy

08.11.06, 02:19
Podejmuję kolejny krok, by choć na chwilkę ci, którzy spoglądają w monitor, oderwali się od wyborów. Czego słuchacie? Nie na próżno każda z 10 muz jest nazywana MUZĄ :) Ja np. uwielbiam muzykę z filmów, goth metal, punk i hip-hop (nie polski). Jeśli coś Wam mówi nazwisko: Zimmer, Zimmer & Lisa Gerrard, Rabin, Badelt, Mancina, Badalamenti, to chętnie wymienię się pogladami na temat twórczości tych państwa i Waszymi zainteresowaniami jako słuchaczy.
Obserwuj wątek
    • mordor81 Re: Strefa muzy 08.11.06, 08:13
      otóż ja słucham prawie wszystkiego. Ostatnio kupiłem sobie najnowszą płytkę
      COMY. I jestem ja zachwycony. Ale to nie jest muzyka dla wszystkich- trzeba to
      polubić...Polecam! do tego słucham niezbyt znanego zespołu z branży
      metalurgii;) Disturbed, czasem Slipknot... no i cały czas drum&bass:)
    • marxymilian Re: Strefa muzy 08.11.06, 08:36
      Ostatnio Jazz - Miles Davis
      • adcox Re: Strefa muzy 08.11.06, 09:41
        Davis chyba nigdny nie "zaginie". Moim zdaniem - geniusz. Tak jak i L. Armstrong.
        • kiwaczek11 Re: Strefa muzy 08.11.06, 10:22
          po czym wnosisz, że Miles to geniusz?
          • adcox Re: Strefa muzy 08.11.06, 10:32
            Bo jest ponadczasowy. Ich Troje odejdzie a o nim zawsze będzie słychać. Pozatym jego kawałki "Miles Smiles" i "Porgy and Bess" to małe działka sztuki.
            • kiwaczek11 Re: Strefa muzy 08.11.06, 11:02
              o ile "kawałki" oznaczają "albumy, płyty". UUUFFFFFFF, aleś rzucił porównanie...
    • skojark Re: Strefa muzy 08.11.06, 10:46
      adcox, kto słuchał Angelo Badalamenti - ten dotknął nieuchwytnego (Lynch
      wiedział, co robi:)
      ja zapytam, czy słyszano: Devil Doll, Diamanda Galas, Lahka Muza, Sui Generis
      Umbra, Elend, Ordo Rosarius Equilibrio... Muzyka ta pochodzi z nurtu szeroko
      rozumianego dark wave/industrial/gothic. Poza tym mam kolekcje ok. 3000 albumów
      z nurtu BlackMetal - takie moje zboczenie.
      Lubię muzykę filmową, ale z filmów, które naprawdę mnie zachwyciły, np. "Piknik
      pod wiszącą skałą", "Agel Heart(Harry Angel)", "Dziecko Rosemary", "Carrie
      (1976)".

Dzięki Ci adcox za nowy wątek! kultura, to jednak kultura, hehe
      • adcox Re: Strefa muzy 08.11.06, 11:24
        Muzyka z "Pikniku..." to chyba jeden z najbardziej wpadających w ucho motywów filmowych, porównać chyba go można tylko do "Love Story" ;)A'propos Badalamentiego to poszukuję kawałka Into the night z "Twin Peaks" najchętniej w mp3, ta piosneczka naprawdę potrafi przestraszyć oraz soudtrack-u z filmu "Mustang z Dzikiej doliny". Z tego co sie orientuję, to Zimmer maczał tam palce.
    • kiwaczek11 Pytanie uzupełniające 08.11.06, 11:56
      Czego szukacie w muzyce? Jakich wrażeń estetycznych, jakich emocji? Kombinacje
      jakich dźwięków, brzmień, tempa, rytmu działają na Waszą wrażliwość? Może
      przykłady z w/w nazwisk, tytułów...
      • adcox Re: Pytanie uzupełniające 08.11.06, 12:03
        Jeśli ktos oglądał Helikopter w ogniu, to może pamięta ostatni kawałek, gdzie czytany jest list do zony jednego z zabitych zołnierzy. Tytuł utworu to J'attends Zimmera i chwyta za gardło nie tylko jako motyw w filmie, ale i utwór słuchany indywidualnie. Pozatym na pewno multum osób zna ściezkę z filmu Gladiator kompozycji w/w pana. Jedno, co moge powiedzieć o jego muzyce i jemu podobnych, to to, że potrafi motywować do różnych rzeczy. Innymi słowy daje kopa.
        • skojark Re: Pytanie uzupełniające 08.11.06, 12:32
          ja słucham muzyki, która dotyczy przeważnie określonego "kręgu tematów" (co
          widać np. po filmach) i dzięki niej mogę "łączyć się" ze sztuką, czyli z
          przeżywaniem rzeczy najważnieszych.
          Oczywiście doładowuję akumulatory (jak powiedział adcox: "dostaję kopa") - o
          dziwo, osiągam to samo oglądając Telewizję TRWAM.
          I chyba najważniejsze: słuchanie muzyki, to rodzaj ucieczki (wycieczki) tam
          gdzie pragniemy. Muzyka bądź pozwala mi zapomnieć o tym, co za oknem bądź
          pozwala mi bardziej kochać ten świat. Przcież wszyscy wiemy, że wszystko zależy
          od pogody, hehe

co do muzyki z filmów wymienionych przez adcox nie mogę się odnieść, bo (jak
          mówiłem) wsłuchuję się w muzykę z filmów, które mnie zachwyciły.

adcox, mam gdzieś ten kawałek z Twin Peaks, więc podrzucę ;)
          • skojark Re: Pytanie uzupełniające 08.11.06, 12:41
            czego szukam w muzyce? odpowiedź poniżej:
            www.emp3world.com/to_download.php?id=44662
            • adcox Re: Pytanie uzupełniające 08.11.06, 23:09
              Dzięki skojark, byłoby miło. W necie nie mogę go znaleść. Jak masz jakies kawałki Nightwish to też nie pogardzę, ale obwiam się, że to trochę za lajtowe klimaty jak na Ciebie.
              • skojark Re: Pytanie uzupełniające 09.11.06, 08:24
                "Into the night" już Ci posłałem na adres: adcox@gazeta.pl
                Nightwish można czasem na "Viva" zobaczyć...(jak mówisz, zbyt "lajtowe")
                Wiem, że sporo osób tego słucha w Żychlinie, więc popytaj :)

słuchałeś może muzyki z linku powyżej? jestem ciekaw opinii.

a soundtrack z filmu "Omen"(1976) - miazga!
                • adcox Re: Pytanie uzupełniające 09.11.06, 19:57
                  Dzięki wielkie. Muzki jeszcze nie słuchałem. Zaraz to nadrobię, natomiast
                  przeczytałem poezję. Okresle ją jednym stwierdzeniem: Brrrrrrrrrrrrr
                  (pozytywnie rzecz jasna:) Pozdrawiam.
                  P.S Omen ost faktycznie wciska w to, na czym aktualnie sie siedzi :) Goldsmith
                  pokazał szkołę.
                  • edmurphy Re: Pytanie uzupełniające 12.11.06, 01:07
                    A ja właśnie słucham koncertu f-moll Chopina. Też dobre :-)
                    • dblock Re: Pytanie uzupełniające 14.11.06, 23:50
                      Ed, jak nie znasz się na muzie, to goń stąd Leszczu, bo nic mądrego nie napiszesz a tylko "tracisz wątek". Twój czas znów nastąpi za 4 lata, więc przynajmniej na tym "temacie" przemilicz ten..."okres". Ma ktoś dyskografię "Dog Eat Dog"?
    • marxymilian Re: Strefa muzy 17.12.06, 21:07
      Tak sobie myślę czy władze Żychlinskie nie mogłyby wzorując się na takim Kutnie
      czy Łowiczu od czasu do czasu z jakiejś okazji (koniec wakacji, rocznica
      uzyskania praw miejskich) zorganizować jakiegoś koncerciku. Gdzie i za co to
      mówiąc szczerze nie mam zielonego pojęcia, ale miło byłoby powspominać, że się
      gdzieś było bez konieczności wyruszania do takiego Kutna np.

Teraz ktoś rzuci, że jest masa ważniejszych spraw. Nic to zawsze pozostaje
      liczyć na kreatywność załogi Kasztelana.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka