Gość: Łodzianin IP: *.toya.net.pl 27.12.06, 08:23 Kropa mówi NIE!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: fifi Re: Cztery gwiazdki w przędzalni Poznańskiego IP: 193.109.123.* 27.12.06, 09:34 Co Cię boli debilu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rwt Re: Cztery gwiazdki w przędzalni Poznańskiego IP: *.astral.lodz.pl 27.12.06, 10:29 Panowie... Trochę klasy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ren Re: Cztery gwiazdki w przędzalni Poznańskiego IP: 212.51.205.* 27.12.06, 10:56 A skąd wiesz, że osobnik podpisujący się "fifi" to Pan ? Więcej asertywności - przecież widać, że to osobnik o płaskim czole. Umiejmy powiedzieć takiemu - "nie". Dlatego takie osoby należy śmiało nazywać osobnikiem " o małej objętości czaszki" - a nigdy Panem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fifi Re: Cztery gwiazdki w przędzalni Poznańskiego IP: 193.109.123.* 27.12.06, 12:13 to tylko moja poranna przedkawowa reakcja na post 'łodzianina', który jest dla mnie wyrazem autentycznego debilizmu. Jak się ma ten post do treści artykułu? Rozumiem, że chodzi w nim o początkową niechęć Kropy do Manufaktury jako takiej. Zapomniał jednakowoż ów 'łodzianin' o programie de minimis, z którego Andel's skorzysta, a którego Kropek był i jest zwolennikiem gorącym. Także nie złośćcie się na mnie za silne reakce, ale naprawdę niecierpie jak ktos komentuje articla, którego nie rozumie albo nie przeczytał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyCropp parę słów do fifi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.06, 14:05 Ja też nie lubię, jak piszą ludzie, którzy nic nie rozumieją. Ale jest na to rada: wyjaśnienia przyjaznych internautów, takich jak ja. Otóż, drogi kolego fifi, program de minimis pozwala władzom publicznym (np. gminie) przyznać przedsiębiorcy pomoc, która nie wymaga uzyskania zgody Komisji Europejskiej, lecz jej wartość nie może przekroczyć łącznie 100.000 Euro w trzech następujących po sobie latach. Przypomnę, że Manufaktura to projekt za 200.000.000 Euro. Nie rozumiem, jak można tłumaczyć Kropiwnickiego z oporu przeciwko Manufakturze (który to opór był popisem typowego, PiSuarowskiego, katolickiego, zaściankowego debilizmu) tym, że popierał program de minimis dla inwestorów hotelowych. Jeśli miałbyś śladowe chociaż pojęcie o tym, o czym piszesz z taką swadą, to wiedziałbyś, że 100.000 Euro to żadna pomoc dla inwestora hotelowego. To jest mniej więcej tak, jakbyś Ty konał na raka, a ja podszedłbym do Ciebie i wytarł ci nos. Oczywiście jest to pomoc, ale nie ma ona znaczenia. Byłoby dobrze, gdyby tacy ludzie jak Ty, fifi, spróbowali pouczyć się trochę prawa wspólnotowego, zanim zaczną się wypowiadać np. na temat pomocy de minimis. Zaś torpedowania Manufaktury Kropiwnickiemu nie zapomnimy i słusznie, że jest mu to przypominane. Tak samo słusznie, że ktoś stale przypomina volksdeutschy z PiSuaru (Krzywicki, Jagiełło, Bartyzel), którzy głosowali przeciw 37 milionom na lotnisko. Za takie głosowanie te szmaty powinny dostać kopa w tyłek z Łodzi.PiSuary to najbardziej haniebna i złodziejska, pozbawiona jakiejkolwiek moralności formacja, jaka rządziła Polską. PZPR to przy nich światli humaniści. I tak, przemyślałem to, co napisałem, inaczej niż Ty, fifi. A teraz wypij swoją kawę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fifi Re: parę słów do fifi IP: 193.109.123.* 27.12.06, 16:40 No tak. Wszystko się zgadza ale chyba jednak żółć zalała Ci oczka jak czytałeś moje posty. Jestem jak najdalszy od obrony Kropiwnickiego. Chciałem tylko pokazać, że pierwszy post nijak ma się do treści artykułu, a jedynie podtrzumuje tak symptomatyczne dla Łodzi krytykowanie wszystkiego co się dzieje wokoło i opluwanie każdej inicjatywy. Wiadomo, że internet jest ściekiem i dlatego każdy frustrat może sobie tutaj dowolnie dogadzać na sposób "łodzianina" ale mnie się to nie musi podobać. Dziękuję za przekazanie wiedzy i opinii co do de minmis szkoda tylko, że w takiej formie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyCropp Re: parę słów do fifi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.06, 19:03 Przepraszam, poniosło mnie. I żebyśmy mieli jasność: cieszy mnie, że powstanie 4-gwiazdkowy hotel, bo jest mojemu miastu potrzebny. Pozwolę sobie przypomnieć, że do końca listopada miał być rozstrzygnięty przetarg na sprzedaż działki naprzeciwko Centralu - na 5- gwiazdkowca. Oczywiście nic na ten temat nie słychać, a uwielbiająca Kropiwnickiego Wyborcza nie śmie rzecz jasna zapytać "fachowców" z Ratusza o tę sprawę. Panie Blewąska i Gnacikowska najwyraźniej nie mają na to czasu - może za dużo czasu zajmuje im pisywanie do miesięcznika "104", wydawanego przez Ratusz? Jestem bardzo krytyczny wobec Kropiwnickiego. Uważam, że to przeciętny prezydent otoczony fatalnymi kreaturami w rodzaju Chądzyńskiego. Sprzyja mu koniunktura i - wiesz co? - zapał i energia łodzian, którzy z dnia na dzień zmieniają to miasto w najlepszą lokalizację dla inwestycji (wg. FT). Boli mnie, gdy czytam, że prezydent nie protestuje, kiedy zabiera nam się pieniądze na potrzebne Łodzi lotnisko. Jest to albo głupota, albo obleśny koniunkturalizm. Nie sądzisz? A pierwszy post dotyczy tematu artykułu, bo trzeba pamiętać, że kiedy rodził się pomysł Manufaktury, to Kropiwnicki był przeciwny i wkładał kij w szprychy. Gdyby decyzja zależała tylko od jego chorych, małomiasteczkowych wizji, tego hotelu by nie było. Trzeba to przypominać. Inaczej uleci to w mroki niepamięci, tak jak wiele rzeczy uleciało. Dzisiaj wystawia się pomniki np. Dmowskiemu czy Kolbemu, zapominając, że przed wojną uosabiali oni najgorsze, najobrzydliwsze cechy prymitywnego, antysemickiego nacjonalizmu. Tymczasem Kropiwnicki na przykład wielbi obu panów. Otóż trzeba właśnie przypominać o wielu kwestiach, bo inaczej za parędziesiąt lat ktoś powie, że Kropiwnicki to był wielki budowniczy nowej Łodzi, a nie żałosny człowiek o odpychających poglądach, otoczony podejrzanymi indywiduami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rwt Re: Cztery gwiazdki w przędzalni Poznańskiego IP: *.astral.lodz.pl 27.12.06, 14:14 Staram się być uprzejmy... Jeśli to kobieta, to bardzo przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: desperac łodzianin pisze się z małej litery ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.06, 10:50 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obi7 Cztery gwiazdki w przędzalni Poznańskiego IP: *.toya.net.pl 27.12.06, 12:01 Przeciwko pieniądzom na lotnisko głosowali: Jarosław Jagiełło (PiS) Mirosław Orzechowski (LPR) Małgorzata Bartyzel - dwa razy zagłosowała przeciw, w trzecim głosowaniu nie wzięła udziału Piotr Krzywicki - dwa razy głosował przeciw i raz za swoją poprawką Nieobecni na posiedzeniu Sejmu: Piotr Misztal Elżbieta Jankowska (SLD) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goscie po poscie Re: Architektoniczny belkocik IP: *.p.lodz.pl 27.12.06, 12:42 Znawczyni architektury Pani Wioletta G. wróciła w wielkim, efektownym stylu!!! Tak dawno jej nie czytalismy i wreszcie - JEST! Jest zreszta po prostu bardzo cudownie i wszyscy ciesza sie na ten hotel! A my mamy, cholera, malkontenci takie rozne pytania i watpliwosci: Oto ich garsc: Jak moze dzialac wielki hotel z centrum kongresowym bez wlasnej/wlasnych (kilku!) eksluzywnych restauracji? No i wlasnie - czy wybredne rekiny finansjery, wybitni biznesmeni, gastronomiczne konesery z apartamentow i konferencji beda chodzili w niepogode i zime na wystawne obiadki do Bierhalle, Wooka czy Mcdonaldsa? Czy po prostu zamowia pizze do pokoju i zjedza na dywanie? Czy z tych super-tarasow na samiuskiej gorze to ladniej wyglada co: slynny plac cudow Manufaka czy efektowny parking na dachu obok, czy moze estetyczne dachy i zadbane kominy domow robotniczych przy Ogrodowej a moze wielki piekny dach nad supercentrum (te rury klimy!!!). Kto to wie? Co to jest "ta czesc Ewropy"? Czyzby Wschodnia Wielkopolska? Jak podjazd hotelowy bedzie od Ogrodowej, to co z nowym-starym ogrodzeniem? Wyburza? W sumie mozna je na nowo ustawic od drugiej strony i bedzie dobrze! No i czy bardzo duze dziury trzeba bedzie przebic w murze fabryki, aby ladnie i wygodnie wchodzic do wielkiej recepcji? A sama fabryka to jeszcze zabytek czy juz moze tego lepiej nie wspominac, bo po co konserwatorow niepokoic? No i na koniec gazeciarski savoir vivre sie klania - czy nie wypada moze podac nazwisk projektantow, co tak ladnie chca zrobic hotel w naszej Lodzi? A nuz to moze jacys slynni architekci i warto tym sie pochwalic przynajmniej "tej czesci Ewropy"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz.bu Re: Architektoniczny belkocik IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 27.12.06, 14:14 Zapewne zwyczajnie się czepiasz, wszak napisane jest w artykule, iż "Projekt podobno jest znakomity", a i architekci muszą być znakomici, skoro udało im się sprostać zadaniu tak trudnemu, jak dopasowanie szerokości pokoi do rytmu okien w budynku. Czyż to nie załatwia wszelkich problemów? Z ciekawostek można jeszcze wyłapać wycięcie konstrukcji dla zrobienia sali konferencyjnej. Zdaje się, że ów świetlik w dachu ma wyzwolić za sobą cięcie wszystkich kondygnacji, skoro ma doświetlić całą fabrykę? A z własnej ciekawości dorzuciłbym jeszcze pytanie, czy hotel dostosuje się do swego jakże przepięknego otoczenia nowymi plastikowymi oknami... Odpowiedz Link Zgłoś
hohoho7 Re: Architektoniczny belkocik 27.12.06, 20:23 "Największą atrakcją okaże się zapewne gigantyczna sala konferencyjna. Będzie miała nowoczesne wyposażenie audiowizualne. Zajmie ok. 1/3 najwyższej kondygnacji hotelu (nie będzie w niej żadnego słupa ani ścianki)" Może nie trzeba będzie wycinać konstrukcji, może chodziło o 1/3 wysokości, nie zaś 1/3 powierzchni kondygnacji;) Może uda się wpasować salę MIĘDZY słupy, co pozwoli uniknąć ich obecności we wnętrzu;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Architektoniczny belkocik IP: *.lodz.msk.pl 27.12.06, 15:18 > Jak moze dzialac wielki hotel z centrum kongresowym bez wlasnej/wlasnych > (kilku!) eksluzywnych restauracji? > No i wlasnie - czy wybredne rekiny finansjery, wybitni biznesmeni, > gastronomiczne konesery z apartamentow i konferencji beda chodzili w niepogode > i zime na wystawne obiadki do Bierhalle, Wooka czy Mcdonaldsa? Czy po prostu > zamowia pizze do pokoju i zjedza na dywanie? To już problem inwestora. Jeśli się pomyli- straci. A urządzenie restauracji nie jest aż takim problemem, żeby spowodować fiasko całej przebudowy. > Jak podjazd hotelowy bedzie od Ogrodowej, to co z nowym-starym ogrodzeniem? > Wyburza? W sumie mozna je na nowo ustawic od drugiej strony i bedzie dobrze! Miejsca między przędzalnią a następnym budynkiem jest dość- myślę, że chodzi tu raczej o wjazd od strony ul. Ogrodowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WG Re: Architektoniczny belkocik IP: 10.9.36.* 27.12.06, 16:07 Witam po przerwie pana M., znakomitego projektanta supermarketów. Widzę, że jak za dawnych czasów mój tekst o architekturze nie pozostaje panu obojętny. Tradycyjnie mogę liczyć na anonimową recenzję :-) Informację o hotelu „Gazeta” podaje jako pierwsza, co ma wadę taką, że nie na każde pytanie jesteśmy w stanie odpowiedzieć (bo materiałów do artykułu nie podano nam z chęcią na tacy). W urzędzie nie ma jeszcze dokumentacji, co może pan łatwo potwierdzić swoimi kanałami :-). Autorami projektu są architekci z Austrii, a nie z Łodzi, co pewnie nie spotka się z zadowoleniem części środowiska łódzkiego. Sądzę, że dopóki hotel nie zacznie działać, nie jesteśmy również w stanie odpowiedzieć na pana pytanie, czy biznesmeni będą jeść pizzę na dywanie, jak pan to taktownie i z dużym znawstwem tematu, ujął. Pozdrawiam Wioletta Gnacikowska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyCropp Re: Architektoniczny belkocik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.06, 19:15 Szanowna Pani Redaktor, widziałem nazwisko Pani Redaktor albo Pani red. Blewąskiej (nie pamiętam, której z Pań - przyznaję) jako podpis pod artykułem w miesięczniku "Piotrkowska 104", wydawanym przez Ratusz. Chciałbym się dowiedzieć, czy nie uważa Pani, że niezbyt etycznym jest pisywanie do tego miesięcznika i jednocześnie pisanie w GW, która jest przecież najbardziej bezstronną gazetą, jaką znam (choć, przyznaję, ideologicznie Wyborcza jest mi bliska jako pismo lewicującej inteligencji)? Będę wdzięczny za kilka słów wyjaśnienia. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyCropp jednak Blewąska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.06, 19:20 Już znalazłem - numer z listopada 2006 r., podpis Pani Red. Blewąskiej ozdabia s. 9 miesięcznika "Piotrkowska 104" (artykuł o łapaniu wiatru :)). W tym samym miesięczniku (w numerze z października 2006) pan Chądzynski pomawia radnych SLD o współpracę z SB. Czy to jest właściwe towarzystwo, Pani zdaniem, dla redaktorów GW? Czy to jest etyczne? Jeśli nie - czy Pani Blewąska poniosła jakieś konsekwencje swojego nonszalanckiego (moim zdaniem) stosunku do zasady bezstronności dziennikarskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WG Re: jednak Blewąska IP: 10.9.36.* 28.12.06, 17:36 Zalecałabym panu (pani) najpierw sprawdzać, a potem czynić mi zarzuty, zwłaszcza, że pisze pan na wątku, który poświęcony jest w dużej części zarzucaniu mi personalnie wszystkiego, co kto tylko ma ochotę. Na przykład okazuję się winna temu, że hotel nie będzie miał restauracji i - niektórzy domagają się, żebym się z tego tłumaczyła. No rzeczywiście, mam ogromne poczucie winy z tego powodu :-)i z tym poczuciem wchodzę w nowy rok. Dziennikarz (i cyklista) W.Gnacikowska Odpowiedz Link Zgłoś
kotbert Och ktoś tu strzela focha, no! 28.12.06, 21:18 Nikt Pani nie wini za brak restauracji, czy inne braki w opisanym projekcie. Jedyne, co jest do zarzucenia to bezkrytyczny zachwyt nad czymś, co na niego nie zasługuje oraz brak niektórych interesujących informacji, typu nazwiska projektantów. Odpowiedz Link Zgłoś
lodzermen.2000 Re: Och ktoś tu strzela focha, no! 28.12.06, 22:09 kotbert napisała: > Nikt Pani nie wini za brak restauracji, czy inne braki w opisanym projekcie. > Jedyne, co jest do zarzucenia to bezkrytyczny zachwyt nad czymś, co na niego > nie zasługuje oraz brak niektórych interesujących informacji, typu nazwiska > projektantów. > Dokładnie tak. Wydaje się to zupełnie oczywiste, że jeżeli zabiera się głos w konkretnej sprawie, to należałoby wyrazić swoją opinię w oparciu o własną wiedzę lub wiedzę uzyskaną od innych. Inaczej wszelkie tego typu zapisy stają się jedynie odpowiednio barwioną dokumentacją, a nie rzetelna robotą dziennikarską. Ale do tego trzeba tę wiedzę rzeczywiście mieć lub ją skutecznie zdobyć. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyCropp Re: jednak Blewąska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.06, 19:15 Ma Pani rację. Przepraszam. A teraz poproszę o odpowiedzi na moje pytania, bo jakoś to Pani umknęło, a ja - biedny żuk - dalej chciałbym się dowiedzieć, jak się ma etyka dziennikarska do postawy Pani red. Blewąskiej - w Pani ocenie. I czy ktoś w ogóle reaguje u Państwa na to, co robi ta Pani (a o czym napisałem). Pozdrawiam naprawdę serdecznie i życzę wielu powodów do zachwytów nad najpiekniejszym miastem w Polsce - Łodzią! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SWÓJ Re: jednak Blewąska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.06, 20:31 A może pani Blewąska już zmieniła pracodawcę na wzór pani Gałązki, która z Gazety, gdzie opisywała sprawy komunikacji miejskiej przeszła do Zarządu Dróg i Transportu. W Gazecie Blewąska celowała w chwaleniu miejskiej władzy, tak samo, jak to robi bez żenady PIOTRKOWSKA 104.Przecież te materiały niczym szczególnym się nie różniły. Może w tym wszystkim już nie ma sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mondrala W.G. pod zastanowienie IP: 62.233.180.* 28.12.06, 14:19 Tak to sobie czytam to wszystko, a zwłaszcza to co napisała w odpowiedzi dziennikarka W.G. Myślę, że ona całkiem nie zrozumiała o co chodziło tym gościom od "bełkociku". Wydaje się, ze oni wytknęli, że tak się delikatnie wyrażę, kompletną bezrefleksyjność komentowanej informacji prasowej i brak glebszego zastanowienia się Autorki nad uzyskanymi (jako pierwsi!) informacjami o inwestycji, jak i samym pomyśle. Używam tu celowo słowa "komentowanego" a nie "recenzowanego", bo termin recenzja, to jednak się odnosi do poważniejszych i głębszych utworów. A to tylko news. Im zapewne chodziło o to, ze zawsze trzeba się zastanowić, zanim się przedstawi bezkrytycznie uzyskane informacje i dobrze je nawet zweryfikować, bo wtedy wie się więcej i się człowiek czasem uczy przy okazji. A dlaczego jeszcze to wszystko powinno się robić? Bo hotel to skomplikowany organizm. Obiekt każdej klasy, a zwłaszcza wysokiej klasy musi mieć paletę różniastych restauracji i barow. A jak ich nie ma, to jest jak stary "Mazowiecki". Dalej, że pisanie o wymagających gościach zmuszonych opuszczac apartamenty, wychodzic na zewnątrz hotelu, by żywić sie z konieczności w na ogół kiepskich restauracjach/barach, nastawionych na masowego odbiorcę hipercentrum to znów dowód braku wyobraźni i wiedzy, nie tylko z zakresu gastronomii. I dalej, że problemem w adaptacji są nie osie okien, w które da się wpasować apartamenty i suity i pokoje, tylko duża wysokość kondygnacji fabryki. No i to otoczenie brudne, smutne i czasem obawiam się - wrogie, bo lokatorzy domów Ogrodowej nie będą raczej lubić sąsiadów z przeciwka. No i można podać jeszcze całą kupę wątpliwości dotyczącej tej, jakże potrzebnej inwestycji. Może więc było trzeba poczekać i posprawdzać (powęszyć jak to rasowi spece dziennikarscy robią). Skontaktować się np. z wybitnym specjalistą od hipermarketów (to zapewne komplement?) albo innym przedstawicielem {-ami) środowiska łódzkich architektów, który chętnie by wypowiedział sie o pomyśle austriackich kolegów. Swoją drogą ciekawe, skąd sąd o niechęci miejscowych architektów do obcych. Czy łódzki SARP cierpi na ksenofobię? Trzeba więc przyznać, ze zachwyty nad wyraźnie niedopracowanym pomysłem okazują sie bardzo mocno przedwczesne. Jest i inna hipoteza. Może autorce chodziło o drwinkę przemyślną - leciuteńkie wykpienie osoby udzielającej elektryzujących infomacji m.in. o sali z audiowizualnym wyposażeniem i innych niebywałych, unikalnych w tej części europy rozwiązaniach. Oczywiście wstawka o rekinach jedzących pizze na dywanie absolutnie nie na miejscu. Oni to przecież robią, ale z oczywistych powodów tylko w łazienkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hal A gdzie basen ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.06, 14:16 Gdzie oni zamierzaja wcisnąc basen ... 4 gwiazdki muszą mieć ee chociaż nie wiem czy większa wanna nie starczy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: A gdzie basen ?? IP: 203.31.173.* 06.01.07, 06:19 **** nie musza miec basenu, zapewniam Cie. Zbudowalem juz ich kilka. Odpowiedz Link Zgłoś
el-042 Re: Cztery gwiazdki w przędzalni Poznańskiego 27.12.06, 18:00 "Zaprojektowanie hotelu w budynku, który miał kiedyś inną funkcję, nie jest proste. Architekt musi dopasować projekt np. do zabytkowego podziału okien, które wyznaczają szerokość pokoi..." Powiem wręcz przeciwnie, w budynku, który ma stały rytm okien bardzo łatwo zaprojektować hotel, bo wyznacza on naturalny podział na pokoje zgodny z tym rytmem. Fabryki są idealne na hotele, mieszkania i biura. Są wręcz do tego stworzone. -- Odpłyń Łodzią z EL-042 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman Re: Cztery gwiazdki w przędzalni Poznańskiego IP: *.toya.net.pl 29.12.06, 13:43 Nie całkiem. Często okna są zbyt gęsto i ich rytm wyznacza malutkie klitkowate pokoje. Z kolei dwa ona w pokoju spowodowałyby, że byłby on zbyt duży. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szmatlawiec a czemu nie napisaliscie kto to zaprojektowal? IP: *.p.lodz.pl 27.12.06, 19:56 od pewnego czasu zauwazylem ze gazeta za kase pisze laurki dla firm,a dlaczego w tym artykule nie wymienili architektow? czy to takie nie istotne? czy moze nokt nie zaplacil za wymienienie nazwy pracowni,tak samo z innymi projetami w lodzi , jak maufaktura,schaibler,dell etc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolin_lodz Re: Cztery gwiazdki w przędzalni Poznańskiego IP: *.toya.net.pl 27.12.06, 21:08 Ta dyskusja jest chyba jedynie nagonką jakiś niedowartościowanych pseudo- architektów z łodzkiego środowiska. Tylko Drodzy Panowie, czepiacie się architekta z Austrii, a pokażcie choć jedną inwestycję rewitalizacyjną dokonaną na podstawie założeń lokalnych architektów. Ja jako łodziani-niearchitekt widzę - kompleks Manufaktury - arch. pracowania z Lyonu. Nie wiem kto projektuje Lofty u Scgheiblera ale teżn ie podejrzewam nikogo z łodzkich adeptów tej pięknej sztuki. Zapewne podobnie będzie z kompleksem dawnych magazynów przy Magazynowej. Nie mam też pojecia kto opracował rewitalizację WSHE czy Remizy przy Tymienieckiego, ale chyba gdyby to zrobił któryś z Panów - chwaililibyście sie tym faktem. To musi być ta klasa rewitalizacji. W Łodzi mieliśmy ózne koncepcje, które kończyły się zagładą starych fabryk - Norbelana, fabryka na rogu Rzgowskiej i Dąbrowskiego, Dąbrowskiego i Kilińskiego, PRzybyszewskiego i Rydza Śmigłego. Gdzie wtedy byliście? Czy szacowne ggrono architektów pewnie skupionyych w jakimś związku raczyło chociaż wysłać list protestacyjny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szmatlawiec nie bronie lodzkiego swiadka architektow IP: *.p.lodz.pl 27.12.06, 22:14 jestem osoba mloda,mam kontakt z tym srodowiskiem, i wiem ze ogolnie nie jest najlepiej,ale sa wyjatki i oni maja fajne zlecenia,i chodzi o to zeby zaistnieli w swiadomosci lodzi,a przynajmniej nie pomijano ich,chce tylko zwrocic uwage na wybiurzczosc gazety,szczegolnie lodzkiego oddzialu,wystarczy wejsc na w-we i ich inwestycje,a czesto mozna znalesc cos o projektancie,dlaczego o kolejnym blaszaku na lubliknu byla wzmianka a o tym czy innym projekcie nie? szczegolnie ze w artykule sie zachwycaja projektem,az sie prosi podac nazwe,tak majac przynajmniej na wzgledzie dobre rzemioslo dziennikarskie. a propos ... straznice i lofty robi ta sama lodzka pracownia,wshe podobnie,zreszta oni maja swoich architektow.. a nikt przyzwoity nie bedzie sie chwalil ze zrobil to i tamto, i prosze tez miec na uwadze realia lodzkich inwestycji,gdzie jest nie ma zadnych regul,a inwestor zrobi i tak co chce,chociazby na papierze byl najlepszy projekt nagradzany w konkursach.. ot takie realia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz.bu Re: Cztery gwiazdki w przędzalni Poznańskiego IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 27.12.06, 22:24 > Nie mam też pojecia kto > opracował rewitalizację WSHE Pudło - to akurat robili młodzi architekci, absolwenci PŁ > czy Remizy przy Tymienieckiego, ale chyba gdyby to > zrobił któryś z Panów - chwaililibyście sie tym faktem. Remizę zdaje się też robili Łodzianie. A wracając do tematu - nie znam personaliów innych forumowiczów, ja nie jestem architektem, podejrzewam, że ci mają ciekawsze zadania niż ślęczeć na forum, mało mnie obchodzą nazwiska - natomiast przedstawione problemy, czy wręcz zarzuty są bardzo konkretne: 1. ani słowem o zgodzie lub nie konserwatora zabytków na taki projekt 2. wyburzenia nawet w tak newralgicznych elementach jak frontowa elewacja 3. poważne zmiany w konstrukcji 4. kompletna porażka funkcjonalna (też sobie nie wyobrażam jak można robić 4* hotel bez restauracji, wręcz poważnie podejrzewam czy jest to możliwe - trzeba by zerknąć do przepisów kategoryzacyjnych; a wbrew pozorom nie jest to jakiś byle problem, że jak by co to wstawi się kilka krzeseł i będzie git...) A co do kompleksu Manufaktury - wystarczy odwiedzić inne tego typu realizacje w Europie i od razu widać jaką miernotę zrobiono u nas. W porównywalnym kompleksie pofabrycznym w Tampere, nawet nieco mniej wartościowym architektonicznie niż Poznański nie znajdziemy ani plastikowych okien, ani hal bez dachu i jednej ściany, ani szklano-blaszanego supermarketu, ani odpustowej "małej architektury" rodem z lunaparku, ani ciuchci rodem z wesołego miasteczka nazywanej nie wiedzieć czemu tramwajem... Fajnie by było, by choć ten jeden budynek wyróżniał się z całego tła in plus. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FL Re: Cztery gwiazdki w przędzalni Poznańskiego IP: *.starnettelecom.pl 27.12.06, 23:04 Co do autorów projektu to tu jest pewien ślad: www.jesticowhiles.co.uk/html/infos/674.html Odpowiedz Link Zgłoś
lodzermen.2000 Re: Cztery gwiazdki w przędzalni Poznańskiego 28.12.06, 13:55 > A wracając do tematu [...] > zarzuty są bardzo konkretne: > 1. ani słowem o zgodzie lub nie konserwatora zabytków na taki projekt > 2. wyburzenia nawet w tak newralgicznych elementach jak frontowa elewacja > 3. poważne zmiany w konstrukcji > 4. kompletna porażka funkcjonalna (też sobie nie wyobrażam jak można robić 4* > hotel bez restauracji, wręcz poważnie podejrzewam czy jest to możliwe - trzeba by zerknąć do przepisów kategoryzacyjnych; a wbrew pozorom nie jest to jakiś byle problem, że jak by co to wstawi się kilka krzeseł i będzie git...) Są to świetne, bo bardzo konkretne uwagi do kolejnego "hotelowego" textu Wioletty G. Przyznaję, że powiązanie restauracji ze skategoryzowanym obiektem hotelarskim w Polsce jest obligatoryjne! Pamiętam jeden z pierwszych, jeżeli nie pierwszy text Wioletty G. na temat łódzkiego hotelu Qubus. Tam też miało nie być żadnej gastronomii, ani sal konferencyjnych! Według informacji autorki textu goście hotelowi mieli korzystać z pobliskiego ... McDonalda!!! A to przecież każdy hotelarz wie, dlaczego hotele Firmy IBIS nie mogą mieć w Polsce wiecej niż 2*. Przyczyn jest wiele, ale w tym kontekście należy pamiętać, że w hotelach tego typu nie ma takiej usługi, jak room service - wymagany kategoryzacyjnie przy obiektach 3*! Jak teraz pogodzić to z planowanym hotelem na poziomie 4*? Otóż, Łódź zna takie historie. Przykładem niech będzie niedawny HOTEL Polonia, który wbrew posiadanemu bardzo kiepskiemu standardowi przez wiele lat miał 2*, albo PENSJONAT Deja Vu, który wbrew USTAWIE o usługach turystycznych przez wiele lat funkcjonował, jako jedyny obiekt hotelarski województwa łódzkiego na poziomie ... 4*! Takie cuda widać są tu zupełnie możliwe. TYLKO GORĄCA PROŚBA DO ARCHITEKTÓW I WIOLETTY GNACIKOWSKIEJ: (aby pamiętali o ogrodach), że każdy hotel, motel i pensjonat w tym kraju musi być KATEGORYZOWANY w oparciu o ustalone w Rozporządzeniu Ministra Gospodarki standardy, bo inaczej nie otrzyma żadnej gwiazdki, a co za tym idzie, nie może używać żadnej takiej nazwy!!! Przypomnę, że wiele nowotworzonych obiektów hotelarskich w Polsce, w tym również w naszym mieście nie spełnia warunków Polskiej Normy dotyczącej minimalnej wysokości tzw. sal wielofunkcyjnych, w tym także sal konferencyjnych, która wynosi ... 3 metry! Takich oczywistych wpadek kategoryzacyjnych w naszym mieście można byłoby wyliczyć znacznie więcej, na co wskazywali uczestnicy ostatniego, odbywającego sie w Łodzi VI Forum Turystyki Polskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Cztery gwiazdki w przędzalni Poznańskiego 28.12.06, 03:01 Co do Remizy, projektowali ją Paweł Marciniak i Dariusz Witasiak z zespołem. Ich projektem są też lofty "U Scheiblera". Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OLO Re: Cztery gwiazdki w przędzalni Poznańskiego IP: 212.2.100.* 28.12.06, 20:37 Textorial Park na Fabrycznej Marek Diehl z Łodzi pisali o tym w GW. Magazyny na Tymienieckiego 28 - U Schieiblera 2 tez goście z Lodzi. Wiec moze nie jest tak źle tylko trezba poszukać Odpowiedz Link Zgłoś
amdrzej11 Cztery gwiazdki w przędzalni Poznańskiego 28.12.06, 10:51 Spadaj, jak nie masz nic do powiedzenia! Odpowiedz Link Zgłoś