maxrzena Re: Osiedle Stoki 24.04.09, 18:38 dziwni ludzie mieszkają na Stokach, przeprowadziłam sie tu po wyjściu za mąż.Ludzie nie są komunikatywni i przyjaźni, na zebraniach w szkole nie ma społeczności.Najchętniej bym się stąd wyprowadziła. Co innego na osiedlu Widzew- Wschód - tam ludzie są inni, otwarci i uśmiechnięci a w szkołach klasy z rodzicami to jak rodzina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sikawiak Re: Osiedle Stoki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.09, 11:00 Niestety z przykrościa muszę przyznac rację. Tym bardziej, że ja sam się tu urodziłem i chodziłem do podstawówki której juz nie ma. Atmosferka jest wręcz cholubiona. Kto ma odrobinę miłości do swoich dzieci to posyła je do szkół podstawowych zlokalizowanych na sąsiednich osiedlach. Gimnazja na osiedlu mają wspaniałych dyrektorów nawet to patronowane przez kolesia po WUMLu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sikawiak Re: Osiedle Stoki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.09, 16:14 A jak nie wierzysz to zasięgnij informacji ile dzieci jest wożonych co rano do szkół np. w Nowosolnej i Widzewie Wschodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J23 Re: Osiedle Stoki IP: *.toya.net.pl 22.05.09, 22:44 Szkoła osiąga wyniki egzaminów klas szóstych od lat powyżej średniej łódzkiej i krajowej. W roku 2005 była na trzecim miejscu w całej Łodzi. W tym roku ponownie wyniki powyżej średniej, w egzaminach klas trzecich i szóstych. > Kto ma odrobinę miłości do swoich dzieci to posyła je do szkół > podstawowych zlokalizowanych na sąsiednich osiedlach. Widzisz jaki jesteś nielogiczny. Twoje własne dziecko chodziło do 139. No chyba, że nie masz tej odrobiny miłości do niego to się zgadza. W11 stwierdził, że jesteś nierefolmowalny, natomiast mnie komentowanie Twoich wpisów sprawia radość i zastanawiam się co bedzie nastepne. Ciekawe ile osob jeszcze wierzy w Twoje wypowiedzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sikawiak Re: Osiedle Stoki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.09, 09:44 Logiki mógłbym Cię jeszcze nauczać. Żaden nie chodził do sp139 i nie dlatego, że mam dla nich cała miłóść. Po prostu, jak dzisiątki innych mieszkańców Sikawy i Stoków życzę sobie właśnie tak. Wyników szkoły szczerze gratuluję. Ale swoich dzieci i tak bym tam nie posłał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sikawiak Re: Osiedle Stoki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.09, 08:20 Sąsiednie szkoły także mają wyniki powyżej średniej w województwie łódzkim. Co to za średnia?, można by się spytać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J23 Re: Osiedle Stoki IP: *.toya.net.pl 20.06.09, 13:18 Co więc robiłeś na zebraniach z rodzicami w 139? Brniesz bezsensu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sikawiak Re: Osiedle Stoki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.09, 08:22 Może starałem się właśnie o to aby było jak w poście z 27 05, a może nie a może tak. A może jeszcze inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kl10 Re: Osiedle Stoki IP: 193.189.116.* 02.05.09, 22:53 Nie zgadzam się ze stwierdzeniem,że dziwni ludzi mieszkają na Stokach. Może to osoba, która tak twierdzi jest dziwna. Na Stokach mieszkają tacy sami ludzi jak wszędzie. Pochodzę ze Stoków i wiem, że mieszkają tu zwyczajni ludzie. Choć muszę przyznać, że Ci którzy tu się sprowadzają, czyli nowi, nie zawsze czują klimat Stoków. Nie ma to jak starzy dobrzy sąsiedzi. Przynajmniej na "mojej górce" :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sikawiak Re: Osiedle Stoki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.09, 08:03 My urodzeeni i wychowani na Stokach lub Sikawie dziwnej mentalności mieszkańców tego osiedla nie zauważamy jest ona oczywista - mamy ją taką samą. Trzeba dopiero bezpośrednio obok zamieszkałego nowego sąsiada aby zobaczyć Jego reakcje na nasze przyzwyczajenia. a jeszcze jak nie wie co to flaszka , tytka lub hamer, mesel to jest momentami zabawnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie-stokowiak Re: Osiedle Stoki IP: *.cust.tele2.pl 04.05.09, 21:00 Takie rzeczy to raczej wie raczej każdy, kto ma rodzinę w Łodzi co najmniej od 3 pokoleń mieszkającą, więc to raczej nie stocka cecha. A wiesz Pan co to dracha? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stokowiaczek Re: Osiedle Stoki - słownik i typowe jedzonko IP: *.toya.net.pl 04.05.09, 21:19 w 2001 roku łódzki oddział GW wyprodukował wraz z narodem słownik polsko-łódzki, bardzo fajny zesztą, niestety jest w archiwum. znaazłam go w wersji doc. Niektóre słowa jęzjznawcy uznali za typowe łodzianizmy : 1. angielka - bułka paryska 2. betka, betki - małe grzyby (od bedłki) 3. brzuszek - surowy boczek 4. czarne - rodzaj kiełbasy 5. cztujda - gęsta zupa 6. drach - latawiec 7. drygle - zimne nóżki 8. dudy - płucka i pochodne 9. klapitka - rodzaj kamienicy od nazwiska Klapita, właściciela 10. krańcówka - pętla tramwajowa 11. lebera - wątrobianka 12. leberka - pasztetowa 13. migawka - bilet miesięczny MPK 14. siajowy - bardzo złej jakości od nazwiska producenta tkanin Siai 15. towar - w znaczeniu „tkanina” Łódź słynie eż ze specyficznych potraw - na Stokach w wielu domach latem je się "dziada" czyli "parzybrodę" - ziemniaki z kapustą i pomidorami, zalewajkę (taką po łódzku), prażuchy (albo prażoki) z kapuśniakiem, kapustę z grochem (rzecz nieznana np. w okolicach Rzeszowa) kwinie tu też życie społeczne - przed domami suszy się pranie, siedzą kobitki na krzesełkach, wieczorem ciągnie się dym z grili, bawią się watahy dzzieci. Na mieście tak nie ma..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sikawiak Re: Osiedle Stoki - słownik i typowe jedzonko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.09, 08:44 Zgadza się, przytoczone wyrazy to jedynie przykład . Szczerze muszę przyznać, że ze dwa lub trzy wyrazy z przytoczonego wyżej słownika były mi obce. Ale to nie stanowi słowniczek polsko- łódzki powinienem gdzieś mieć (ksero). Mój dziadek gdy zacząłem się uczy w szkole podstwowej w latach 60- tych.j. niemieckiego często tak dla sprawdzenia postępów w nauce powtarzał "has Du gewidział wie eine prosiątko po polu gelojfen" (w ogóle w użyciu było go na codzień dość sporo).Tak ponoć przed II WŚ. mówili po polsku miejscowi Niemcy. Myślę, że podobnie lub gorzej używali jezyka niemieckiego wówczas miejscowi Polacy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kl10 Re: Osiedle Stoki - słownik i typowe jedzonko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.09, 10:59 Niektóre słówka znałam od moje Babci, ale o zupie parzybrodzie nie słyszałam. U nas w domu chyba jej się nie robiło, albo nie pamiętam. Szkoda, że takiego słownika nie można dostać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sikawiak Re: Osiedle Stoki - słownik i typowe jedzonko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.09, 13:06 BUŁ-a, dział czasopisma. W WBP im. J. Piłsudskiego dział "regionalna" tam panie są bardzo miłe i jak myślę chętnie pomogą. ps. Myślę,że w siedzibie łódzkiego oddziału "Gazety Wyborczej" także funkcjonuje dział "archiwum". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sikawiak Re: Osiedle Stoki - słownik i typowe jedzonko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.09, 13:52 Przypomniało mi się, wiesz co to cychalter? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kl10 Re: Osiedle Stoki - słownik i typowe jedzonko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.09, 10:26 Cychalter to biustonosz po śląsku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sikawiak Re: Osiedle Stoki - słownik i typowe jedzonko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.09, 10:45 W domu dziadków także zdarzało mi się to określenie słyszeć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sikawiak Re: Osiedle Stoki - słownik i typowe jedzonko IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.06.09, 21:25 No cóż pora wracac do zasadniczego wątku tj. historii intensywnego nadganiania zapóźnień cywilizacyjnych. Odcinek III - ciąg dalszy działalności "prezesa" w Radzie Osiedla. Zaczęły być widoczne efekty starań Rady osiedla a w związku z tym do pracy przyłączyli się także i oportuniści. Nie prezes, Ten angażował się coraz bardziej ale inaczej. Każde zebranie rady skutkowało podjęciem szeregu uchwał i coraz podlejszymi paszkwilwami autorstwa "prezesa", praktycznie - patologia. W pewnym momencie intensywych zabiegów o inwestycje w osiedlu ktoś wpadł na pomysł aby ta sama osoba przewodzaca samorządowi objęła kierownictwo miejscowej administracji. Według wszelkich nie było przeszkód ku temu jednak nikt nie brał pod uwagę takich jak "prezes". I zaczeło się, przyjął to jako niemal jako osobistą zniewagę, już nie trzeba było zebrania paszkwile powstawały ad hock i nie koniecznie na temat jednak liczyła się ilość. Po wprowadzeniu osiedla Stoki( części zurbanizowanej zabudową jednorodzinną) w porogram obszarowy budowy kanalizacji przystapiono do likwidacji już rozpoznanych bolaczek stoków-bloków. Wymieniono kilka ciagów zniszczonych chodników wspólnymi siłami ZGM- u i rady, pochylono się nad siecią kanalizacji w uliczkach stokow - bloków. A "prezes"coraz głośniej porykiwał, bo w zasadzie nikt nie zwracał uwagi na idiotyzm pt."Ja chcę budowac Stadion". O Euro 2012 jeszcze nikt nie wspominał. I to by było na tyle. cdn. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kl10 Dość tematu: Prezes IP: *.chello.pl 10.07.09, 12:56 Szanowny Sikawiaku. Mam propozycję, by skończyć temat: Prezes. Nie po to to forum zakładałam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z dziada stokowiak Re: Osiedle Stoki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.10, 19:48 Witam wszystkich Jakoś zamilkło forum o Stokach. A szkoda. Dla rozruszanie tematu o wiedzy na temat Stoków może zabawmy się w zgadywanie gdzie było położona dawna wieś Stoki. Źródła historyczne nie podają dokładnego miejsca, wieś ponoć usytuowana była przy trzech sadzawkach gdzieś w pobliżu ulicy telefonicznej. A co sądzicie o Stawach Lewandowskiego ? Dwa z wodą i jeden wyschnięty. Acha jako ciekawostka: Czy ktoś wie może że na dawnej krańcówce 58 jest pochowana Niemka która chciała "polskimi łbami" ulice brukować ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie-stokowiec Re: Osiedle Stoki IP: 77.255.180.* 02.02.10, 13:09 Co to za tajemnicza historia z tą niemką? Legenda czy prawda? Prosim o szczegóły. Jest może więcej takich lokalnych podań? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z dziada stokowiak Re: Osiedle Stoki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.10, 12:16 Hmmm czy prawdziwa to nie wiem ale opowiedziała mi ja moja mama która całe życie spędziła na Stokach. Jak wojna się kończyła miała 16 lat czyli nie były to wymysły małego dziecka. Historia brzmi mniej więcej tak. Za czasów okupacji na terenie dawnej krańcówki 58 koło szpitala stał dom. Zajeła go niemka która była strasznie podła dla polaków. Jej czołowy tekst brzmiał "że polskimi głowami ulice wybrukuje". Jak wojna przebiegła wszyscy wiemy. Niemka spóźniła się z ucieczką i został przez tłum ponoć ukamienowana. Jej ciało zostało ponoć zakopane właśnie tam przy tym dawnym domu. I tyle. Histori jest dość wstydliwa dlatego że babcia znowu za każdym razem mówiła jak się dopytywałem "było mineło" i nie chciała kontynułować tematu. Ciekawa była jeszcze historia jak przed samym wyzwoleniem spędzono większość polaków na teren obecnej żwirowni. Tam byli przetrzymywani do wieczora a Niemcy rozsypywali "czarne brykiety " naokoło nich. Później wieczorem Niemcy ich puścili czy też sami uciekli. Co to było nie mam pojęcia. Ale mama wspominała że paliło się to niesamowicie i przez jakiś czas większość Stokowiaków używała tego brykietu jako opału. Co do podań ze Stoków to jako takich to nie znam :). Ale wiem że w dawnych stawach Wojciechowskiego woda była kiedyś tak czysta że dziedziczka tam pływała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sikawiak Re: Osiedle Stoki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.10, 13:31 To był Lofiks. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z dziada stokowiak Re: Osiedle Stoki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.10, 12:07 Można prosić o więcej szczegółów ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie-stokowiak Re: Osiedle Stoki IP: 77.255.164.* 05.02.10, 13:47 Nic więcej nie wiem. To mi opowiadał koleś szkolny, co mieszkał kiedyś na Skalnej i pamiętał mgliście z dzieciństwa, że tę werandę czy taras rozbierali chyba w latach sześćdziesiątych. Spróbuję go wypytać, choć mieszka za oceanem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kl10 Re: Osiedle Stoki IP: *.chello.pl 15.02.10, 13:36 Ciekawe historie. Niestety, ale najstarsi mieszkańcy Stoków wymierają i nie ma już chyba kogo popytać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sikawiak Re: Osiedle Stoki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.10, 14:34 Spokojnie jest kogo spytać i niektórzy to robia i skrzętnie notują, tylko prowadzić polemikę z kolegą: w11, kama, mako, stokowiaczek itd niema sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j-23 Re: Osiedle Stoki IP: *.toya.net.pl 17.10.10, 19:48 Prosiłem Ciebie sikawiaku (raczej sikaczu, bo nic nie dojrzewasz i nie dorastasz), nie rozpoczynaj wrednej, podłej i aroganckiej dyskusji oraz obrażania ludzi piszących na forum gazeta. Po porażce ze mną w 2005r w (wtedy miałem ambicję Cię pokonać) w Radzie Osiedla błysnąłeś jako kombinator, oszust i kłamca i dlatego szybko zostałeś zdymisjonowany z tej funkcji (przewodniczącego) a następnie wyrzucony z RO. Pytam się po co się tam pchasz, jak Ciebie nikt nie chce. Mając tyle nieszczęśliwych fatum nad sobą (dzięki własnej głupocie i arogancji, o inteligencji nie wspomnę) obrażasz i przedrzeźniasz ludzi, nie z własnej winy obdarzonych defektem - jesteś po prostu CHAM. Dziwię się sobie, że nie dobiłem takiego gada i glizdy kiedy cię miałem na glebie. Ale to wszystko przede mną. Za te doniesienia na mnie do prokuratury (wszystkie wyjaśniłem bezboleśnie) będziesz musiał odpowiedzieć, w Izbie Skarbowej za swoją działalność gospodarczą - nie płacąc podatku - u trzech moich przyjaciół wykonywałeś takie usługi, między innymi kapliczki - metaloplastyka. Nie uregulowałeś jeszcze długu wobec Gminy Łódź, to jest 8.000,00zł Ty wiesz dobrze za co. Dlatego proszę cię zamknij się, kłamco, oszuście i dyletancie. Jeszcze jedno, bo bym zapomniał. Twoje wpisy na forum, dokonywane są w czasie pracy, nie wydaje ci się to dziwne? Byś się wziął za robotę, bo Osiedle podupadłe - tam też mam przyjaciół co cię ocenią. Pamiętaj, partia "kanapkowa" która pomogła Ci wyjść z bezrobocia (po wyrzuceniu ze stanowiska, bez prawa trzymiesięcznego wypowiedzenia) i dała ci funkcję referenta (z uwagi na brak kwalifikacji) a dalej dała ci funkcję na której bez sukcesów jesteś - już prawie nie istnieje. Pod kogo Ty bezradny niedouku i CHAMIE, CHAMIE,CHAMIE, się teraz podwiesisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J-23 Re: Osiedle Stoki IP: *.toya.net.pl 17.10.10, 21:05 sikawiaku vel sikaczu teraz piszę do ciebie w sprawie "kmioty". Nie wiem jak moi Przyjaciele, ale ja, kiedy ty (opisałeś to we wcześniejszych zapisach na forum) jeździłeś na sankach po ul. Telefonicznej od Szkoły do Szpitala, spędzałem ferie zimowe w Zakopanem lub Karpaczu. O tym też wspominasz, jak zazdrościłeś ludziom z bloków: wody, gazu, łazienek i toalet w mieszkaniach (ja rozumie, że to nie twoja wina) ale wychowywałeś się w warunkach kmiotów, mających ambicję mieć kawałek ziemi i cokolwiek tam wybudować. I to zaspakajało ich ambicje życiowe. I ja tych ludzi rozumie, ale ich potomstwo (i Ty do nich należysz) już nie miało takich ambicji. Zamiast budować, tworzyć, zmieniać, zajęli się, niszczeniem, przeszkadzaniem, donosicielstwem i w ogóle nic nie robieniem a to wszystko wynika z zazdrości. Tak żyjącym i postępującym człowiekiem (w 100% do nich należysz, sikawiaku vel sikaczu) jest kmiot i jeszcze raz kmiot. Nie pozdrawiam Cię i pozostawiam bez szacunku, prosząc o nie odpowiadanie. P.S. nie kandyduję do Rady Osiedla, bo są tam sami porządni ludzie (mają pomysły i wiedzą co zrobić) i nie mam potrzeby z którymś z nich walczyć, tak jak z tobą KMIOCIE. Pozdrawiam wszystkich członków Rady Osiedla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stokowiec Re: Osiedle Stoki IP: *.adsl.inetia.pl 25.10.10, 23:53 Chciałbym zaapelować do wszystkich forumowiczów o to, aby porzucić takie zachowania, które mogą przypominać to, co dzieje się na szczycie naszej rodzimej sceny politycznej. Wszelkie działania dla osiedla powinny łączyć, a nie dzielić, bo jeśli tylko ma się kłócić o różne rzeczy, to może lepiej już w ogóle nie działać... Można powiedzieć, że co najmniej pośredni wpływ tych kłótni uwidocznił się niedawno w naszym mieście, w zachowaniu (w mojej opinii bardzo nieszczęśliwego) człowieka z Częstochowy... Stoki to jedno z najwspanialszych osiedli w tym mieście, osiedle posiadające swoją integralność, wyjątkowość, ale też i osiedle często zapominane przez władze z Piotrkowskiej (możliwe że dlatego, iż mieszka tu zaledwie kilka tysięcy ludzi, więc zawsze można wytłumaczyć, że inne osiedla są znacznie bardziej zaludnione)... Jest tu jeszcze mnóstwo spraw niedokończonych, które wspólnie można rozwiązać... Spróbujmy działać ponad podziałami, odrzucić to, co nas dzieli... Większość z Was tu obecnych jest ochrzczonych. Spróbujcie zaczerpnąć z religii to, co jest w niej najpiękniejsze... Pięć lat temu z mniejszym lub większym wzruszeniem żegnaliśmy naszego wielkiego rodaka... Potrafiliśmy wtedy stanąć razem, po jednej stronie, mimo wszystkiego, co nas dzieliło... Wszyscy jesteśmy ludźmi słabymi. Gdyby tak każdemu dokładnie przeanalizować spis jego wszystkich uczynków, myśli, zachowań, czasem, ku zdziwieniu siebie samego, możnaby odnieść wrażenie, że tego zła było więcej niż dobra. A przecież każdy człowiek mimo swej słabości i skłonności do złego, ma jednak dobrą naturę... Niezwykłą refleksję zbudził we mnie obejrzany przed chwilą reportaż z cyklu Szerokie Tory, Pani Redaktor Włodarczyk, w którym przedstawiono pierwszego w Rosji czarnoskórego radnego ( www.tvp.pl/filmoteka/film-dokumentalny/historia/szerokie-tory/wideo/25102010-2250/2904707 ). Oby osiedlowi radni przyszłej kadencji wzorowali się na zasadach, jakie przyjmuje Pan opisany w w tym artykule - wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80625,8176319,_Ma_czarna_skore__ale_jest_nasz__rosyjski___Pierwszy.html?order=najfajniejsze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Osiedle Stoki IP: *.adsl.inetia.pl 01.11.10, 10:59 Sugeruję używanie poprawnej formy językowej : ROZUMIEM, a nie błędnej - rozumie. Tak mówią przecie tylko biedne, niedouczone KMIOTY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sikawianka Re: Osiedle Stoki IP: *.centertel.pl 01.11.10, 22:26 i znów ktoś na tym forum bawi sie w obrażanie innych, jak dobrze być "odważnym" chowając się po drugiej stronie kabla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sikawianka Re: Osiedle Stoki IP: *.centertel.pl 01.11.10, 22:27 korekta - się, bo zaraz kmiotem zostanę :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stokowiec Re: Osiedle Stoki IP: *.adsl.inetia.pl 11.11.10, 23:41 Pod niniejszym adresem stoki.widzew.dz.pl znajduje się obwieszczenie Miejskiej Komisji Wyborczej ds. jednostek pomocniczych z dnia 5 listopada br. Zawarte są tam listy z osobami, które startują w wyborach do rad osiedli, które odbędą się razem z wyborami samorządowymi... Warto zapoznać się z treścią ogłoszenia i postarać się świadomie podjąć decyzję o tym, na kogo oddamy swój głos... Co prawda statuty rad osiedli dają bardzo małe kompetencje jednostkom pomocniczym, jednak należy maksymalnie wykorzystać wszystkie szanse, które gwarantuje nam lokalne prawo. Warto też zajrzeć na stronę urzędową: www.uml.lodz.pl/samorzad/wybory_do_rad_jednostek_pomocniczych_miasta_lodzi__osiedli_iv_kadencji_21_listopada_2010/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stokowiec Re: Osiedle Stoki IP: *.adsl.inetia.pl 23.11.10, 03:09 Wprawdzie największa gorączka wyborcza związana z walką o fotel gospodarza (oby w końcu takiego przez duże G) tego miasta jeszcze przed nami, ale wybory do rad osiedli mamy już za sobą... Zgodnie z zasadami wyborów określonymi na stronie urzędowej: www.uml.lodz.pl/samorzad/wybory_do_rad_jednostek_pomocniczych_miasta_lodzi__osiedli_iv_kadencji_21_listopada_2010/ oficjalne wyniki mają zostać podane do publicznej wiadomości w ciągu 30 dni od dnia wyborów. Szkoda, że nie zastrzeżono tam także konieczności publikacji wyników w sieci, bo to przecież w dobie tak powszechnego dostępu do internetu powinno stać się już standardem. Jednak, póki co, trzeba sobie jakoś radzić i stosować 'metody krajoznawcze' :) W poniedziałek wybrałem się więc w teren i udało mi się znaleźć listy wywieszone na szybach 3 spośród 4 lokali wyborczych, gdzie głosowano na naszym osiedlu. Problem był z pogotowiem opiekuńczym mieszczącym się w budynku, w którym dawniej zlokalizowana była SZ.P. nr 149. Niestety bardzo uprzejmy Pan Ochroniarz nie potrafił nic powiedzieć w tej materii... Może w kolejnych dniach uda się zdobyć brakujące dane z obwodu przy ul. Krokusowej w siedzibie delegatury, bądź też UMŁ...A może zaskoczą nas publikacją w necie ... Zobaczymy... Ale przechodząc do tego, co jednak udało mi się wywiedzieć... Idąc 'od nieba' w dół... W szkole na 'górce stokowskiej': najwięcej głosów dla kandydatów zajmujących pierwsze pozycje na listach nr 2 (wyborczy debiutant; absolwent tej szkoły) i 1 (dotychczasowy przewodniczący ROsStoki) - odpowiednio 91 i 87 głosów. Na szczęście każda z 24 startujących osób zdobyła tam chociaż jeden głos :) W sumie przy Giewoncie zostały oddane 632 ważne głosy. Biorąc pod uwagę fakt, że sala, w której odbywały się wybory do rady osiedla znajdowała się w dużym oddaleniu od wejścia (była to sala nr 8, obecna mała sala gimnastyczna, niegdyś sala ZPT na parterze) nie dziwne jest to, że pół tysiąca osób, które oddało głos w wyborach samorządowych, tam nie trafiło. Były wprawdzie rozwieszone ogłoszenia pisemne, ale zabrakło jednej uprzejmej osoby, która "wskazałaby odpowiednią drogę". Myślę, że na przyszłość warto o tym pamiętać. Można było też te wybory zrobić na pustym teraz korytarzu przy szatni, gdzie odbywały się wszystkie głosowania jednego z obwodów w ostatnich pięciu latach ... Pomimo wydania stu tysięcy złotych specjalnie na promocję tych wyborów, wciąż mnóstwo ludzi nie ma w ogóle pojęcia, że istnieją w tym mieście rady osiedli... Może to nie tak bardzo kwestia pieniędzy, a sposobu, w jaki się podaje społeczeństwu informacje... Kontynuując: W budynku gimnazjum nr 33 i przedszkola nr 94 na Sikawie głosów ważnych było ciut mniej niż na Stokach, bo 604 (o 420 mniej niż głosów oddanych jako ważne w wyborach samorządowych w tym samym budynku). Przy ul. Janosika 136 oczywiście najwięcej głosów (71) przypadło dla reprezentanta Sikawy. Drugie miejsce (56 głosów) zajął lider listy nr 3. Jednocześnie tylko jedna osoba z listy nr 1 miała tam pecha, że nikt na nią nie zagłosował... Na Grembachu, w budynku Gimnazjum nr 30 (które dziedziczy tradycje dawnej Sz.P. nr 66) usytuowanym przy skrzyżowaniu ulic Nowogrodzkiej i Mazowieckiej frekwencja była niższa. Głosów ważnych oddano zaledwie 240 (ta niska frekwencja dotyczyła także wyborów samorządowych - tylko 386 głosów ważnych spośród wszystkich 1526 wyborców). Pierwsze dwie pozycje przypadły tam oczywiście przedstawicielom Podgórza z listy pierwszej, którzy posiadali miejsca 2 i 7 na liście, a zdobyli oni odpowiednio 70 i 69 głosów. Równocześnie trzy osoby z tej listy nie zyskały tam ani jednego głosu wyborcy. Podsumowując w 3 z 4 obwodów głosowania oddano w sumie 1476 ważnych głosów, z czego poszczególnym listom przypadło odpowiednio: 1193, 179 i 34 głosy. Łącznie w tych trzech obwodach najwyższą średnią na 1 osobę kandydującą zyskała lista nr 2 (89,5 głosu). Odnosząc to do obowiązującego algorytmu wyborczego, czyli tzw. metody d'Hondta, gdzie liczbę głosów ważnie oddanych na każdą z list dzieli się przez kolejne liczby naturalne (poczynając od 1), aż do chwili, gdy z otrzymanych w ten sposób ilorazów można będzie uszeregować tyle kolejno największych liczb, ile wynosi liczba mandatów do rozdzielenia między listy (a takich jest 15), można 'pogdybać', że jeśli byłyby to wybory całościowe - liście nr 1 przypadłoby 13 miejsc, a liście nr 2 oba pozostałe mandaty. W ten sposób żaden kandydat z listy nr 3 nie zakończyłby powodzeniem tych wyborów. Szkoda trochę, że na tym najniższym poziomie samorządności w ostatecznym rozrachunku nie tak bardzo liczy się konkretna osoba i to, ile głosów więcej zdobędzie od pozostałych rywali, a czasem bardziej to, do której listy przynależy... Może jednak w przyszłości się to zmieni. To tyle z moich 'statystyczno - gdybaczych' informacji. Wszelkie korekty, sprostowania (bo całkiem możliwe, że w dużym zagęszczeniu liczb gdzieś się 'myrdnąłem'), opinie i spostrzeżenia będą bardzo mile widziane :) Serdeczne pozdrowienia dla wszystkich Stokowian zarówno Tych obecnych, jak i Tych byłych, którym wciąż na każdą myśl o tym cudnym miejscu zawsze mocniej zabije serduszko :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sikawianka Re: Osiedle Stoki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.10, 13:14 Przyznaję, że zrobiłam to samo :) jako, że istotne wydawało mi się wiedzieć wcześniej kto będzie kontynuował dotychczasowe działania w RO, odwiedziłam ww miejsca, by mniej wiecej zliczyć głosy i tak jak Stokowiakowi, nie udało mi się dotrzeć do wyników w Pogotowiu Opiekuńczym. Nie mam tak dokładnych statystycznych danych jak Pan, ale niezmiernie cieszy mnie fakt, że większośc osób, które dokonywała zmian na naszym osiedlu w poprzednich latach, będzie to robiła dalej w kolejnej kadencji. Być moze przedwcześnie (choć myślę, że osoby zaintereowane znają swoje "wyniki" i wiedzą czy mogą wązać swoją przyszłośc z RO czy nie) gratuluję wygranej, zaufania wyborców, doceniania :) i zyczę dalszych sukcesów :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stokowiec Re: Osiedle Stoki IP: *.adsl.inetia.pl 23.11.10, 19:28 Sam już mam sprostowanie dla poprzednio napisanej przeze mnie treści. Możliwe, że winna była trochę późna (a może wczesna?) pora, bo pisałem to w środku nocy... 1476-1193-179=104 a nie, jak błędnie podałem 34... Pomyłka niezamierzona i przypadkowa... Nauka na przyszłość, żeby wszystko jeszcze raz sprawdzać. Teraz to kalkulując, prawdopodobnie jednak jeden z kandydatów z listy nr 3 także zyskałby mandat, kosztem innej osoby z listy nr 1. Ale, najlepiej będzie poczekać spokojnie na jakieś oficjalne dane, bo wyniki z Krokusowej mogą wiele zmienić. Ten system liczenia jest jednak trochę skomplikowany i kilka razy warto sprawdzić swoje rachunki, by mieć pewność, że nie popełniło się błędu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sikawianka Re: Osiedle Stoki IP: *.centertel.pl 24.11.10, 18:36 No ok. ok. Panie Stokowiak :) Wiadomo, ze wiekszosc dotychczasowego składu wchodzi w kolejną kadencję :) Skoro ten temat jest taki "zabrudzony" wrzutami sikawiaka, to moze ktos z RO załozy nowy, gdzie bedzie mozna sie z nimi kontaktowac :) pytać, zgłaszac jakies problemy (wiem, że nie wszystkie da się zalatwic ot tak, albo moze dołaczą do swojej strony jakies forum? Tak naprawdę wielu z nas, mieszkańców jest juz na tyle skomputeryzowanych, ze w ten sposób bedziemy miec kontakt z RO, a RO z tymi, na których im zalezy, z mieszkańcami :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sikawiak Re: Osiedle Stoki IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.11.10, 19:51 Jestem kochanie Waszym wyrzutem sumienia. Odpowiedz Link Zgłoś
stokowianka Re: Osiedle Stoki 24.11.10, 21:03 chyba raczej pryszczem na tym forum, jest takie angielskie określenie - pain in the neck - i to świetnie do sikawiaka pasuje, hehe Odpowiedz Link Zgłoś
stokowianka Re: Osiedle Stoki 24.11.10, 21:06 od dawna RO Stoki ma stronę www stoki.info ale tam nie ma forum... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sikawiak Re: Osiedle Stoki IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.11.10, 21:30 Jest ale w jedną stronę, akceptujące dobre wieści. Wasz pryszcz sumienia Odpowiedz Link Zgłoś
stokowianka Re: Osiedle Stoki 24.11.10, 21:13 mnie po wyliczeniach metodą Hondta wyszło 12 mandatów dla listy nr 1, 2 dla listy nr 2 i 1 mandat dla listy nr 3 głosów na listę nr 1 było oddanych 1550, na listę nr 2 - 266, na listę nr 3 - 126 do Rady wejdzie po mojemu 9 osób ze starego składu rady z listy nr 1, czy praktycznie wszyscy kandydujący (bez 1 osoby), co świadczy o akceptacji i poparciu jej dotychczaowych działań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sikawiak Re: Osiedle Stoki IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.11.10, 21:34 Znajdę troche czasu i zbiorę wyniki wyborów do rad to postaram się przedstawic alternatywną analizę wyników wyborów. Statystyka jak wiadomo pozwala stwierdzic, że(jak) pracujemy . Nie spodoba się. pryszcz sumienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sikawianka Re: Osiedle Stoki IP: *.centertel.pl 24.11.10, 22:06 na szczeście nie kandydowałes :) :) :) choc troszke szkoda, ciekawe ile głosów bys zebrał... :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sikawianka Re: Osiedle Stoki IP: *.centertel.pl 24.11.10, 21:39 sorry sikawiak ale ani nie pasujesz do mnie wiekowo, ani intelektualnie, ani nie jestes w moim typie, poza tym nie łapie sie żonatych facetów, więc lepiej będzie jak owo "kochanie" zostawisz dla żony, a wlasnie czy oba juz wie, że to Ty, kurcze poinformowałabym ją, ale mi żal kobietki i tak musi się z Toba męczyć. Co do wyrzutów sumienia, hmmm, przepraszam, ale buhahaha, dawno nie widziałam tak wysoko ceniącego sie faceta, wysoki, wysoko ceniący sie facet, bujasz w obłokach, zejdź na ziemię. Co do stronki, wg mnie spokojnie moznaby było wzbogacic ja o forum. 1. daje to dosyć łatwy kontakt, 2. pozwla szybko wyjasniac niejasnosci oraz tłumaczyc mieszkańcom dlaczego to i to, RO unika wtedy niezadowolenie ludzi w jakims tam %-cie, 3. ustalajac i piszac regulamin forum, mozecie kontrolowac niecenzuralne wypowiedzi np. takich sikawiakow. Tu jak widze jego i tak nikt nie slucha, poza tym widze, ze nie tylko ja kontroluje jego dziwne wybuchy zlosci i nienawisci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sikawiak Re: Osiedle Stoki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.10, 07:22 Z pisaniny hymnów pochwalnych widać , że nawet siebi nie kontrolujesz a co dopiero mnie. Małżonka czeka na sprawozdanie. Otwarte forum proponowano swego czasu ale nie o to chodziło, jeszcze by ktos zbyt dosłownie potraktował swobode wypowiedzi. Na resztę insynuacji nie mam na razie ochoty odpowiadać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sikawiak Re: Osiedle Stoki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.10, 07:39 Tym "kochanie" chciałem sprawić Ci przyjemność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sikawiak Re: Osiedle Stoki IP: *.centertel.pl 25.11.10, 09:42 Patrz i ciągle wzbudzam zainteresowanie moimi cyt. "wypocinami" :D nie podobaja Ci się to na nie nie odpowiadaj, wcale Cie o to nie proszę i nie podnoś tez sobie samooceny moim kosztem :D nie jesteś w stanie sprawic mi przyjemności ;-) :D Co do Twojej Małżonki, wystarczy, że musi z Toba zyć, nie będe jej więcej dokładać zmartwień, lubię ją :) Nudne te Twoje wypowiedzi sie stają, ale chociaż skupiłes swoje ataki na mojej osobie, zostawiłeś RO na razie w spokoju, no i wyłagodniałes troszkę, to zmiana stylu działania, czy cisza przed burzą? :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie sikawiak! Re: Osiedle Stoki IP: *.centertel.pl 25.11.10, 09:43 autorem powyzszego teksytu jest oczywiście sikawianka, czyli ja :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie-stokowiak Re: Osiedle Stoki IP: 77.255.181.* 04.02.10, 21:51 Wielkie dzięki! Opowieść niezgorsza! Ciekawe, ilu żyje jeszcze ludzi na Stokach, co pamiętają wojnę lub przynajmniej jej koniec - ucieczkę Niemców i zajęcie osiedla. Chyba walk tu żadnych nie było, nie ma śladów kul na domach. Ja jeszcze słyszałem, ze gdzieś w jednym z bloków chyba przy ul. Przełęcz mieszkał jakiś wysoki rangą hitlerowski wojskowy. Jego blok wyglądał inaczej - miał dobudowaną werandę czy coś takiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaja Re: Osiedle Stoki IP: *.mofnet.gov.pl 16.02.10, 15:15 Mam prośbę, czy ktoś z was wie gdzie na Stokach lub w okolicy jest klub fitness ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sikawiak Re: Osiedle Stoki IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.02.10, 19:52 Ponoc w Gimnazjum 33 przy ul.Janosika 136 Odpowiedz Link Zgłoś
nadin_m Re: Osiedle Stoki 24.02.10, 08:45 Mam pytanie, sorry że trochę z innej beczki ale poszukuję do wynajęcia mieszkania lub domu - Stoki/Sikawa , jeśli ktoś wie coś na ten temat proszę o info! Z góry dzięki! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dzierzyslawa111 Re: Osiedle Stoki 21.03.10, 23:18 Dobry wieczór ! Ja też tu jestem w nietypowej sprawie. Mieszkam w Ostrowie Wlkp na podobnym osiedlu / identycznym/. Mamy problem z wykupieniem mieszkań, spółka MZGM żąda od nas za lokal o powierzchni 94 m2 ponad 70.000.- Dwa lata temu lokale te były po 30.000.- Chciałabym się zorientować z jaka bonifikatą mozna było kupić mieszkanie na osiedlu Stoki i Berlinku. dziękuję za ewentualną odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
julita165 Re: Osiedle Stoki 29.03.10, 15:21 Witam, dopiero znalazłam to forum i bardzo mi się spodobało. Mam nadzieję, że jeszcze ktoś się odezwie mimo, że ostatnio wpisów mało. Mieszkam na Sikawie od 1981r., całe "świadome" życie a prawie nic o tych okolicach nie wiedziałam, zwłaszcza o sąsiednich Stokach. Pamiętam jeszcze jak na kawałku trawnika przed kościołem pasła się krowa :-))). Uważam, że to jedno z najfajniejszych miejsc w Łodzi - okolica spokojna a do centrum całkiem blisko. Dobrze mi się tu mieszka chociaż brakuje trochę infrastruktury, nawet na jakieś piwo i pizzę trzeba jechać na Piotrkowską bo to co jest na miejscu ( na Janosika i na Brzezińskiej ) to raczej takie pijalki-mordownie :-))) Może ktoś wie, czy gdzieś na jakiejś bocznej uliczce jest coś fajnego ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kl10 Re: Osiedle Stoki IP: *.chello.pl 09.04.10, 15:20 Obawiam się, że nic takiego nie ma i niestety trzeba jeździć na Pietrynę :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Osiedle Stoki IP: *.toya.net.pl 09.04.10, 21:56 knajpka na Janosika to wcale nie mordownia, może nie jest to Ritz, ale karmią bardzo dobrze - kotlet schabowy nie mieści sie na talerzu a bukiet surówek dla jednej osoby leży na półmisku, jest pyszna zalewajka i pizza z pieca węglowego nie z elektrycznego i baaardzo słusznych rozmiarów i porządnie obłożona. Można zorgnizowć wyżerkę na okoliczność jakąś i będzie niezbyt kosztownie a pycha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kl10 Re: Osiedle Stoki IP: *.rev.pro-internet.pl 23.04.10, 20:47 W którym dokładnie miejscu jest ta knajpka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Osiedle Stoki IP: *.toya.net.pl 23.04.10, 22:48 na Janosika między Telefoniczną a Pszczyńską, prawie na wprost fryzjerni Odpowiedz Link Zgłoś
julita165 Re: Osiedle Stoki 27.04.10, 16:49 Niezła reklama :-))) Byłam tam raz, zamawiałam pizzę na wynos. Pizza ok ale siedzące tam dziadki z czerwonymi nosami - klienci :-))) trochę mnie odstraszyli. Ale może to takie złe wrażenie i zdecyduje się znowu. Ciekawe w ogóle dlaczego w tej okolicy jest taka pustynia, sporo ludzi przecież mieszka, sporo nowych domów ? każdy siedzi za swoim płotem : -))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Osiedle Stoki IP: *.toya.net.pl 27.04.10, 20:51 nie reklama, po prostu na stokach nic innego do jedzenia nie ma (pizza z lumumbowa i z brzezińskiej mi nie smakuje), na szczęście dobrze dają jeść. Rodzina robiła tam urodziny, bardzo sympatycznie było, obżarstwo straszliwe, a co nie daliśmy rady to dostali do domu w pudełeczkach. Czerwone nosy to chyba przypadkiem, piwo jest tam drogie. Odpowiedz Link Zgłoś
julita165 Re: Osiedle Stoki 28.04.10, 12:44 No to mnie namówiłeś :-))) może w piątek się wybiorę. Co do pizzy na Brzezińskiej to Ci w rewanżu napiszę, że dość często zamawiam bo tam mam znacznie bliżej i moim zdaniem dobra, cienkie ciasto i dużo składników :-))), a przede wszystkim strasznie sympatyczni ludzie tam obsługują co mnie chyba też skłania żeby pizzę tam zamawiać bo aż mi szkoda, że tak im ten interes na moje oko nie idzie :-))). A tak z poważniejszych spraw to bardzo bym chciała się dowiedzieć kto był właścicielem okolic ulic: Morskie Oko, Chałubińskiego, Taterniczej, Junackiej do Janosika przed jakimś towarzystwem pracowników tramwajowych czy jakoś tak, które chyba latach 30-tych zaczęło ten teren dzielić na działki. Kiedy i od kogo to towarzystwo te tereny nabyło ??? Ktoś może pomóc ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sikawiak Re: Osiedle Stoki IP: 78.8.201.* 28.04.10, 15:50 Do czasu zmian w radzie osiedla(2006)była możliwośc wglądu w kopie map w/g których budowano czy też wytyczano osiedle Sikawa. Tam naniesiono granice i nazwiska wlaścicieli terenów wykupywanych pod budowę Sikawy. Odpowiedz Link Zgłoś
julita165 Re: Osiedle Stoki 28.04.10, 16:02 To ja nawet wiem bo kilka lat temu przeglądałam księgi wieczyste. Wiadomo kto kupił działki od tego towarzystwa tramwajowego ale nie wiadomo jako ono weszło w posiadanie tego całego terenu. A zależy mi właśnie na tych informacjach, może troszkę też z prywatnych przyczyn. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sikawiak Re: Osiedle Stoki IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.04.10, 20:11 Ja właśnie o tym drugim ruchu w zmianach stanu prawnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sikawiak Re: Osiedle Stoki IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.04.10, 20:15 Źle, przepraszam, na mapie widnieją nazwiska pierwotnych(?) właścicieli terenów. W tym także i obecnego parku sikawskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
julita165 Re: Osiedle Stoki 30.04.10, 11:28 Gość portalu: sikawiak napisał(a): > Źle, przepraszam, na mapie widnieją nazwiska pierwotnych(?) > właścicieli terenów. > W tym także i obecnego parku sikawskiego. Dzięki za info. Ale wynika stąd, że trudno będzie teraz do tych map dotrzeć. A czy ten park sikawski, o którym piszesz to "lasek" przy Junackiej, jak na to miejsce mówiliśmy w podstawówce ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sikawiak Re: Osiedle Stoki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.04.10, 12:55 Tak, według nomenklatury i jakiś tam norm to zaklasyfikowany jest jako "zieleniec sikawski". Od początku lat 90-tych kolejne rady osiedla głównie sikawskie czyniły starania o nadanie skwerowi rangi parku. Atutem była m.in. unikalna aleja lipowa jaką faktycznie jest odcinek ulicy Junackiej pomiędzy ul. Brzezińską a Prezydenta. Zyskaliśmy zakaz poruszania się czy wjazdu. Ale to wszystko było na bierząco podawane do publicznej wiadomości w biuletynie "Sikawa". Może kiedyś moje zbiory dokumentów (niejednokrotnie archiwaliów) będą udostępnione do publicznego wglądu. Pożyjemy zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
julita165 Re: Osiedle Stoki 30.04.10, 13:12 Nie wiedziałam, że przekształcenie tego "lasku" w park nastąpiło wskutek jakiś oddolnych inicjatyw. Szczerze mówiąc to ja w ogóle nie wiedziałam o istnieniu jakiś rad osiedla ( tzn. akurat na tym osiedlu, bo że w ogóle może coś takiego być to wiedziałam :-))), biuletynu. Ale jak są takie jednostki to może wiadomo Ci coś czy są jakieś plany co do utwardzenia Chałubińskiego. Bo tą ulicę to już niedługo tylko terenowym wozem będzie można pokonać. Widziałam kiedyś jakiś ludzi co zbierali podpisy w tej sprawie ale pojęcia nie mam z jakim skutkiem ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sikawianka Re: Osiedle Stoki IP: *.centertel.pl 07.10.10, 22:15 Co do RadOsiedla, to mamay całkiem fajną :) ma dyzury, można sie przejsc, porozmawiać o problemach ulic itp. Np. Bardzo ładnie wpływają na wyrównanie ul. Szarotki, któraczęsto jeżdżą Ci, którzy nie chcą stać na Janosika przy pomorskiej. Stronka RO www.stoki.info/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sikawiak Re: Osiedle Stoki IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.10.10, 18:52 Totylko ne zsykaj sie ze scenscia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sikawianka Re: Osiedle Stoki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.10, 13:48 Znam Cie sikawiak świetnie, cały czs narzekasz na działanie Rady Osiedla, chyba nie chcesz żebym wszystkim powiedziała dlaczego tak bardzo jej nie lubisz, ta nienawiść sączy się z Ciebie już od długiego czasu. Ja widzę zmiany na dobre w działalności RO odkąd Cię w niej nie ma :) Może sikasz ze szczęścia Ty ja nie, ja po prostu się ciesze. Za to uważaj na słowa, chyba, że masz zmienne IP :D. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sikawiak Re: Osiedle Stoki IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.10.10, 19:27 sikawianka to kolejna mutacja "w11", "stokowiaczka', " j23" itp kmiotów? Ten poziom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sikawiak Re: Osiedle Stoki IP: 81.168.185.* 13.10.10, 19:57 Było jeszcze "kama", "mako" "Stokowiaczunio' "stokowiaczuniunio" "stokowiaczoniuniunnio". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sikawianka Re: Osiedle Stoki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.10, 10:35 uzasadnij swą wypowiedź? Wydaje Ci się, że mnie znasz? Źle Ci się wydaje. Po pierwsze te "kmioty" to mężczyźni, ja jestem kobietą, po drugie nie widzę bym Cię w jakiejkolwiek formie obraziła, Ty już zaczynasz wyzywać mnie do kmiotów i mutantów. Masz siwe skronie, a szastasz słowami, ciekawi mnie co by na to powiedziała Twoja żona, pełna ciepła i spokoju Pani Doktor, gdyby się dowiedziała z jakim człowiekiem mieszka pod jednym dachem. Moim zdaniem ( nie tylko moim) Rada Osiedła działa dobrze, z resztą zbiera pochwały za swoje działania. Widzę i wiem jak szybko potrafią zmienić to o co się ich prosi, na co zwraca im się uwagę. Oczywiście my mieszkańcy też mamy w tym udział, czasem pismo z jednego domku nie da im pola do popisu, ale wystaczy przynieść kilka pism od kilku mieszkańców i wtedy mają podkładkę pod działanie i działają. Na naszą korzyść :) Jśli tylko góra nie zblokuje im pomysłu, czasem niestety tak jest. A Ciebie drogi Panie M. co tak denerwuje? Forum jest po to by się wypowiadać, proszę, napisz jakieś argumenty, które sprawiają, że tak bardzo nie lubisz Rady, z której zostałeś usunięty. O tym się mówi na naszym osiedlu, wiesz? :D Ostrzegałam, nie jesteś anonimowy w sieci, choć wydaje Ci się, że jak napiszesz sikawiak, to nikt do Ciebie nie dotrze. :D Masz prawo pisać co uważasz, tylko czekam na słowa dorosłego, odpowiedzialnego człowieka, a nie na jakieś tam zagrywki typu "kmiot", "mutant" i inne takie, których mam już dość. Jestem ciekawa czy z Tobą w ogóle da się dyskutować, bez obelg z Twojej strony. Obelg za, które się płaci w dzisiejsztch czasach i to duże pieniądze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sikawiak Re: Osiedle Stoki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.10, 14:29 Życie wszystko uzasadnia. Pośmiejemy się po 21 XI i 5 XII 2010 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sikawianka Re: Osiedle Stoki IP: *.centertel.pl 14.10.10, 23:09 Tak myślałam, że jak grzecznie poinformuję Cię, że Cię znam, a Ty mnie nie i, ze nawet w necie nie mozna nikogo obrazać, to Twoje uwielbienie poniżania ludzi zniknie. Nie przedstawiłeś mi żadnych argumentów. Szkoda, liczyłam na to. Ale widzę, ze przestraszyłeś się tego, że wiem kim jesteś, dlaczego zostałes usunięty z RO, kim jest Twoja żona, wiem nawet jakim autem jeździsz i jak ma na imię Twój syn :) To małe osiedle. Wiem tez, ze za Twojej "kadencji" wiele spraw toczyło sie nie tak jak powinno. Dlaczego lubie obecną RO? Bo ich działania widać :) Bo maja jakis cel i jak, jako młoda osoba patrzę na inne osiedla, to kurna, no podoba mi sieco oni robia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sikawianka Re: Osiedle Stoki IP: *.centertel.pl 14.10.10, 23:42 Powiem Ci jeszcze coś Panie M :) Ludzi, ktorzy teraz tworza to osiedle znam dobrze i mam tu na myśli nie tylko RO ale nas, mieszkańców :) A co do RO i pana, którego tak bardzo tez nie trawisz, wiesz co mi się w nim podoba najbardziej, bo jego też dobrze znam. Mnie, jako młodej osobie podoba się to, że wreszcie trafił nam sie taki gosc, który nie robi nic dla prywaty, który ma jakąś ideę, której jest wierny, który nie robi nic dla kasy, renomy, tylko dla osiedla. I jestem za, za działaniem naszej RO. Poza tym oni jako jedni z nie wielu coś robią, w tej RO coś sie dzieje, a skutki tej działalności widać :) Życzę im, żeby przetrwaali następną kadencję :) Mimoprzeciwności, mimo odgórnych nakazów, mimo takic jak Ty panów "M". :) Odpowiedz Link Zgłoś
stokowianka Re: Osiedle Stoki 28.04.10, 19:52 może osoby które z rady odeszły (straciły mandat) te mapy zabrały ze sobą aby ukryć jakieś fakty ..... ???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sikawiak Re: Osiedle Stoki IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.04.10, 20:09 Może a może nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elwiss69 Re: Osiedle Stoki-m.p. - NKWD IP: 217.97.165.* 27.09.10, 23:21 chciałbym się zapytać czy nie ma ktoś jakiś informacji, pamiątek o żołnierzach korpusu bezpieczeństwa wewnętrznego (KBW) odpowiednika rosyjskiego NKWD powołanego przez polskich komunistów do zwalczania opozycji w naszym kraju. na Stokach (we wspominanych poniemieckich blokach?) od stycznia 1945 r. stacjonowały oddziały korpusu później przeniesione na ul 6 sierpnia i Przybyszewskiego (niestety nie wiem dokładnie gdzie) jeśli ktoś ma jakieś info o "łódzkich" wojskach wewnętrznych i KBW stacjonujących w naszym mieście, znacie jakiś ludzi posiadających jakieś wiadomości piszcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kl10 Re: Osiedle Stoki IP: *.chello.pl 29.10.10, 11:09 Proszę się nie kłócić na tym forum i nie ubliżać sobie. Nie po to je zakładałam. Odpowiedz Link Zgłoś
klient.2.5 Re: Osiedle Stoki-m.p. - NKWD 12.11.10, 18:58 Dłużej nie wytrzymam, gdzie jest sikawiak zawsze czujny i złośliwy służył najlepszymi informacjami jak dokopać komuś. Interesują cie mroczne aspekty osiedla Stoki to udaj sie do obecnej rady osiedla. Tam u większości z nich korzenie sięgają w czasy UB i NKWD. Wiekszość z nich jest poprostu jest znana na osiedlu bo tu wszyscy sie znają. Sikawiaka także nie zawsze znajlepszej strony. pozdrawiam klient. Odpowiedz Link Zgłoś
julita165 Re: Osiedle Stoki-m.p. - NKWD 12.11.10, 21:50 Ja to chyba jakaś zielona jestem ale w życiu nie słyszałam o żadnym nazwisku osoby z tej rady osiedla. I w ogóle żeby działała to tez nie. Ale jak komuś zależy na poparciu to obiecuję głosować na tego co zobowiąże się załatwić asfaltowanie chałubińskiego. Gwarantuję co najmniej trzy głosy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
julita165 Re: Osiedle Stoki-m.p. - NKWD 12.11.10, 21:51 Tylko żeby było bez tych martwych policjantów ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sikawiak Re: Osiedle Stoki-m.p. - NKWD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.10, 08:56 Rzecz w tym ,że to właśnie mieszkańcy Twojej ulicy patrę lat temu walczyli o szykany na jezdni ulicy Chałubińskieego (odcinka wschodniego). Zadecydowano jednak o instalacji ograniczenia szybkości. O przyzwoita nawierzchnię także się upominano , na całej długości ulicy z kontynuacją w ulicę Stokowską i Gucio.. Komuś zależy na takim stanie rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stokowiec Re: Osiedle Stoki-m.p. - NKWD IP: *.adsl.inetia.pl 13.11.10, 17:31 Drodzy Państwo! Gdyby w tym naszym kraju było normalniej, to rocznie powstawałoby kilkanaście razy więcej dróg (chodników, mostów etc.) o nawierzchni porządnie utwardzonej. Gdyby myślano rzeczywiście przede wszystkim o dobru publicznym, to istniałaby porządna miejska firma, która zamiast bawić się wszędzie w asfalt, opracowałaby nowoczesną technologię równych, odpornych na zimę betonowych nawierzchni. Gwarantem tego, że po roku się wszystko nie rozpadnie, byłyby badania geotechniczne wykonywane przy współpracy z naukowcami z politechniki i uniwersytetu. Studenci kierunków eksperymentalnych jako prace dyplomowe, tworzyliby projekty pod okiem profesorów, które potem służyłyby nam wszystkim (tak czyniono przed wojną, za czasów niechlubnej III Rzeszy - faktem jednak jest, że większość z tamtych zamysłów konstrukcyjnych do dziś funkcjonuje we wspaniałym stanie!!!) ... A obecnie studenci nie wiedzą o czym tu by pisać, bo czują się w ogóle nie potrzebni. Co mniej zamożni dorabiają w marketach na swe utrzymanie, bo obowiązujące stypendia socjalne są często traktowane jako jakąś kpina. Uczelnie są tak oderwane od rzeczywistości, jak chyba nigdy nie były... I ja się nie dziwę, że w takiej rzeczywistości coraz więcej młodocianych sięga po dopalacze, smuci mnie jednak, że nie potrafi się dokładnie wskazać wszystkich winnych panującego procederu. W takiej wizji rzeczywistości nie byłoby takich kuriozów, jak teraz... bo jeśli dokumentacja na budowę chodnika kosztuje więcej od samej kostki, którą się tam położy, a rada osiedla dostaje raptem kilkadziesiąt tysięcy rocznie na inwestycje (przy ponad 10 tys. mieszkańców, gdzie najbiedniejsza gmina o takiej liczebności, ma kilkunasto milionowy budżet), to o czym my możemy dalej dywagować... To jest po prostu jakieś 'since fiction'. A ci, co obecnie mają tak wielkie pieniądze na budowlance, mieliby jeszcze większe, bo rozwój byłby wtedy niewspółmiernie wyższy do obecnego... Niektórym jednak daleko jest do podstaw ekonomii i nie mogą tego tak łatwo zrozumieć... Ale skoro (pseudo)demokratyczna większość popiera obecnie panujący system, a 'Najjaśniejsze Słońce Peru' nie zamierza (może nie potrzebuje?) go gruntownie zmienić, to tym, którzy nie chcą opuszczać tego państwa, pozostaje się z tym pogodzić i przynajmniej swoje obowiązki wykonywać z należytą odpowiedzialnością i błyskotliwością - próbując dbać o to, by kolejne pokolenie było trochę bardziej "kumate" i miało większe szanse na rozwój... Najgorsze jest jednak to, że coraz częściej nie da się już postępować w pełnej zgodzie z obowiązującym prawem, bo jest ono coraz bardziej dziwaczne... Jednak nawet wierzący chyba nie muszą mieć z tym większych sumiennych rozterek, bo przecież, do czasu wydania edyktu mediolańskiego, wyznawanie chrześcijaństwa w cesarstwie rzymskim było zakazane, często pod groźbą śmierci, co i tak wielu nie potrafiło złamać... Serdeczne pozdrowienia dla ludzi dobrego serca, zakochanych w naszych cudownych Stokach... Odpowiedz Link Zgłoś
sikawiak Re: Osiedle Stoki-m.p. - NKWD 15.11.10, 18:13 Ze zgrozą muszę przyznać rację i niestety nie zanosi się na inaczej. Najbliższe wybory raczej tylko to potwierdzą a osiedlem z pewnością zarządzać będzie nadal egzekutywa. Joński wybory przerżnie bo nie może być inaczej "Jak Bóg na niebie" i znowy rada osiedla w bedąc opozycji do władzy. Przepieprzą 4 lata kadencji. A mieli ich likwidować , i kogo winić , że odstapili? Odpowiedz Link Zgłoś
stokowianka Re: Osiedle Stoki-m.p. - NKWD ? 16.11.10, 15:33 Sikawiaku znowu mędzisz. Na tej stronie http://www.uml.lodz.pl/samorzad/wybory_do_rad_jednostek_pomocniczych_miasta_lodzi__osiedli_iv_kadencji_21_listopada_2010/obwieszczenia_miejskiej_komisji_wyborczej_do_spraw_jednostek_pomocniczych_miasta_lodzi_z_511/ znajdziesz listy wyborcze do Rady osiedla Stoki, na liście nr1 11 osób na 20 ma poniżej 45 lat, więc egzekutywę zna opowieści takich dziadków jak ty.... lista nr 2 to dwaj młodziankowie i jedynie lista nr 3 to starsi panowie, ale tych akurat chyba znasz.... :)) przestać gościu mieszać, stoki sobie jak widać nieźle radzą bez ciebie o twojego zrzędzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sikawiak Re: Osiedle Stoki-m.p. - NKWD ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.10, 15:50 Znam i polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sikawiak Re: Osiedle Stoki-m.p. - NKWD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.10, 09:00 Kliencie 2,5, daruj sobie złośliwości pod moim adresem. Skoncentruj się raczej na kumitecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sikawianka Re: Osiedle Stoki-m.p. - NKWD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.11.10, 19:35 widzę sikawiak, inaczej Pan M.S. powrócił do swoich złośliwości tuż przed wyborami :D No tego można było się po Panu spodziewać :D. Jak Pan widzi mnóstwo tych, którzy tu zaglądają mają Pana uwag już dość... nawet o tym piszą...nie widziałam jeszcze tak zbiorowego zniechęcenia na widok Pana postów. Cieszy mnie to, że ludzi uż są zniechęceni do Pana kiedy czytają te oszczerstwa. Co do całego temtu Stoków, nie temu miał służyć. Szkoda, że Pan w takim prawie "sędziwym" wieku ma taką chorobliwą obsesję na punkcie dogryzania innym. Nie "brudzi" się we własnym gnieździe. Ja mam tylko prośbę do tych, którzy zaglądają tu po raz pierwszy, jeśli chcecie dowiedzieć sie czegoś o Stokach, Sikawie, Podgórzu omijajcie posty sikawiaka, nie wnoszą nic nowego, ciągle te same bzdury, żadnych pozytywnych opinii, nic wnoszącego, niec rozwijającego, nuda. Równiez pozdrawiam gorąco miłośników naszych osiedli. Mam nadzieję, że Ci, którzy dbali o nasze interesy do tej poty, a którzy kandydatują ponownie, po prostu wygrają i będa mogli kontynuować swoje działania. Panowie i Panie trzymam za Was kciuki :) i życzę powozenia w wyborach :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sikawianka oczywiście IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.11.10, 19:38 powodzenia-bo zaraz sikawiak mnie poprawi i dogryzie mi, że literówki robię :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sikawiak Re: oczywiście IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.11.10, 20:27 A kim Ty jesteś, abym miał zwracac jaką kolwiek uwagę na takie wypociny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sikawianka Re: oczywiście IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.11.10, 23:31 Kim jestem? Mieszkanką osiedla Sikawa, kobietą, człowiekiem :) Już raz zwróciłeś mi uwagę za literówkę, na dodatek w pewien sposób mi ubliżyłeś... czyli zwróciłeś uwagę na te "wypociny". :D Twoje stwierdzenia wypocinami nie są, masz swoją chorobliwą obsesję, ale nie będę zniżać się do Twojego poziomu, nie lubię ubliżać ludziom, poniżać ich, tak dbałeś o mieszkańców kiedy zasiadałeś w szeregach RO? Teraz rozumiem dlaczego Cię tam nie ma. Żyj sobie i daj żyć innym :D. Odpowiedz Link Zgłoś
mariusz1928 Re: oczywiście 25.11.10, 19:32 A ja jestem mieszkańcem Stoków i w nosie mam radę osiedla, ludzi zainteresowanych zapraszam na profil Stoków który prowadzę pod adresem www.facebook.com/?ref=home#!/pages/STOKI-LODZ/139647706062132 nie zajmuje się polityką zapraszam do pisania i współpracy. Pozdrawiam M.K. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sikawianka A sikawa i podgórze? intersuje się ktoś historią IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.10, 20:38 Bardzo fajny link :) polecam. Szanuję też Twoje "w nosie mam" Ja nie mam :) i tez nie zajmuje się polityką, ale jestem świadoma tego co może RO i świadomie uczestnicze w tym, choc sama do RO nie należę i należeć nie będę. Za to ciekawi mnie, czy są tu pasjonaci historii Sikawy i Podgórza? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sikawiak Re: A sikawa i podgórze? intersuje się ktoś histo IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.11.10, 21:08 Swego czasu wydawano biuletyn "Sikawa" nota bene jeden z pierwszych biuletynów wydawanych przez jaką kolwiek radę osiedla w Łodzi. W nim podjęto próbę przedstawienia historii Sikawy. W planach był ciąg dalszy dotyczący historii Stoków i Podgórza. Ale się skończyło sld zlikwidowalo 2/3 rad osiedli łącząc je w nowe twory i tak między innymi powstały sztuczne wielkie Stoki. Biuletyny "Sikawa" winny by jeszcze uchwytne gdzie - niegdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sikawianka Re: A sikawa i podgórze? intersuje się ktoś histo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.10, 22:00 Chodziło mi raczej i jakiegoś takiego pasjonatę, który już cos zdziałał... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sikawiak Re: A sikawa i podgórze? intersuje się ktoś histo IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.11.10, 22:17 Domyśl się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siawianka Re: A sikawa i podgórze? intersuje się ktoś histor IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.10, 22:19 Oj kogoś takiego, który zebrał już sporo zdjęć, materiałów i je gdzieś umieścił w internecie, a nie trzyma wyłącznie dla siebie w domku pod poduchą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sikawianka Re: A sikawa i podgórze? intersuje się ktoś histo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.10, 22:21 I nie chodzi mi o informacje z wiki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sikawiak Re: A sikawa i podgórze? intersuje się ktoś histo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.10, 07:18 Pomyśl samodzielnie. Ani wiki ani radosna twórczość któregoś z rady. Teksty, bibliografia i ikonografia i nie pod poduchą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sikawianka Re: A sikawa i podgórze? intersuje się ktoś histo IP: *.centertel.pl 26.11.10, 10:37 "Słonko" Ty ciagle mnie nie rozumiesz... Tym Słonkiem nie chcialam Ci sprawić przyjemności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sikawiak Re: A sikawa i podgórze? intersuje się ktoś histo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.10, 11:43 No to, nie ma inaczej. Ale sprawiłaś !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sikawianka Re: A sikawa i podgórze? intersuje się ktoś histo IP: *.centertel.pl 26.11.10, 11:59 no to może czas to zmienic, jako milosnik Sikawy, moglbys sie postarac, by wiecej o niej bylo informacji w necie, moze ktos by wreszcie zaczął odbierać Cię bardziej pozytywnie... Słowem "słonko" zasteje wszytskie naruszające czyjąś godnośc epitety, wiedza o tym Ci, którzy mnie znają. Jeśli chce kogos docenić, mówię mu o tym wprost. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sikawianka poprawka IP: *.centertel.pl 26.11.10, 12:00 oczywiście *zastępuję Odpowiedz Link Zgłoś
sikawiak Re: A sikawa i podgórze? intersuje się ktoś histo 26.11.10, 12:06 Gość portalu: sikawianka napisał(a): > no to może czas to zmienic, jako milosnik Sikawy, moglbys sie postarac, by w > iecej o niej bylo informacji w necie, moze ktos by wreszcie zaczął odbierać Cię > bardziej pozytywnie... > > Słowem "słonko" zasteje wszytskie naruszające czyjąś godnośc epitety, wiedza o Sensu 3 i 4 linijki nie rozumiem > tym Ci, którzy mnie znają. Jeśli chce kogos docenić, mówię mu o tym wprost. > > > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sikawiak Re: A sikawa i podgórze? intersuje się ktoś histo IP: *.centertel.pl 26.11.10, 12:15 jak nie chce kogos obrazac,a trace juz do niego cierpliwosc nazywam go slonkiem :P, nie wiem jakim cusem moglo Ci to sprawic przyjemnosc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sikawianka ... IP: *.centertel.pl 26.11.10, 12:22 ech dałam to do kasowania :D nie rozumiesz, już nie chce mi sie wyjaśniać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sikawiak Re: A sikawa i podgórze? intersuje się ktoś histo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.10, 12:29 Taki już jestem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sikawiak Re: Osiedle Stoki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.10, 11:56 Jednym z zasadniczych zadań kierunku moich studiów była umiejetność pisania prac traktujących o wszelkich aspektach historii rozwoju miast i architektury w kontekście historii sztuki.To tak w dużym skrócie. Dlatego uważam, że wiem o czym piszę. I jak by to powiedzieć, nie czuję się upoważniony do prowadzenia obcych za rączkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sikawianka Re: Osiedle Stoki IP: *.centertel.pl 26.11.10, 12:28 Gość portalu: sikawiak napisał(a): > Jednym z zasadniczych zadań kierunku moich studiów była umiejetność pisania pr > ac traktujących o wszelkich aspektach historii rozwoju miast i architektury w k > ontekście historii sztuki. No bardzo ładnie, mam Cie pochwalić? :D Myślałam, ze to pasja, a to tylko obowiazek wynikajacy z bycia studentem, dawno, dawno temu... I jak by to powiedzieć, nie czuję się upoważniony do prowadzenia obcych za rącz > kę. Podobno zalezy Ci na Sikawie, nie prosze o prowadzenie za rączkę, nie mam czasu na zdobywanie info o Sikawie, ale z miła checia w wolnym czasie poczytałabym o osiedlu. Jak dla mnie mozesz zachowac swoje info dla siebie, nie bede pisac podan z prosba o udostępnienie :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sikawiak Re: Osiedle Stoki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.10, 12:42 A kto wie, ja już nie mam czasu na takową twórczość. A tak na dobry początek. Na Sikawie są, bo tylko takiego określenia mogę użyć na ten moment trzy komplety zeszytów zapisanych wspomnieniami ludzi których lata pełni życia przypadły na okres II w.ś i lat 50-60. Jeden mam w domu, inny jest w trakcie pisania a trzeci - no cóż na chwilę obecną nie jestem w stanie powiedzeć czy jest i czy może byc dla mnie dostępny. Mapy, zdjęcia Sikawy i Stoków z lat 30 XX są i może kiedyś.... . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sikawianka Re: Osiedle Stoki IP: *.centertel.pl 26.11.10, 13:04 Na Sikawie są... To naprawde "bardzo promuje" Sikawe..., wpisz sobie słowo Stoki w necie i juz masz kilka fajnych ciekawych wyników, spróbuj tak z Sikawa, zapewniam Cie, ze sie zawiedziesz. Mam nadzieje, ze znajdzie sie ktos z wiekszym zapałem niz Twój. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sikawiak Re: Osiedle Stoki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.10, 13:23 Wiem. Ale jednak w latach 1998-2000 roku (jako osiedle) to Sikawa przed Stokami miała swoją stronę w internecie. Wiedziałaś , nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sikawianka Re: Osiedle Stoki IP: *.centertel.pl 26.11.10, 13:30 Nie zmienia to faktu, że teraz o Stokach wiadomo dużo wiecej, a o ile znam historie Sikawy (na pewno nie tak dobrze jak Ty, bo tylko np. z opowiadań moich przodków, którzy tu mieszkali, studia kierunkowo odbiegały sporo od historii itp.) jest równie ciekawym osiedlem. No ale poczytac o nim (przy uzyciu google) nie ma co... szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sikawiak Re: Osiedle Stoki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.10, 13:51 Może po 05 XII br.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sikawianka Re: Osiedle Stoki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.10, 14:52 Moze wtedy zacznie się nareszcie troche lepiej mowic o sikawiaku :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skawianka Re: Osiedle Stoki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.10, 12:37 a i sikawiak skoncentruje sie na czymś pożytecznym, zamiast ciągle marudzić :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stokowiec Re: Osiedle Stoki IP: *.adsl.inetia.pl 01.12.10, 15:56 Dziś pojawiły się na stronie UMŁ obwieszczenia Miejskiej Komisji Wyborczej o wyników wyborów do rad osiedli ( www.uml.lodz.pl/samorzad/wybory_do_rad_jednostek_pomocniczych_miasta_lodzi__osiedli_iv_kadencji_21_listopada_2010/obwieszczenia_miejskiej_komisji_wyborczej_o_wynikach_glosowania/ ). Wyniki RO Stoki na szybko z przeglądarki można obejrzeć tutaj: 100ki.strefa.pl/wybory_wyniki.html Wszystko to jest zgodne z informacjami podanymi nieoficjalnie przed kilkoma dniami na tym forum... Zarówno 'nowym-starym' radnym, jak i całkowitym nowicjuszom lokalnej władzy należy pogratulować wyboru i życzyć, by czerpiąc jak najwięcej satysfakcji z pełnionych funkcji, odważnie, przebojowo i rzetelnie reprezentowali nasze osiedle na arenie łódzkiej (i nie chodzi mi tu oczywiście o halę sportową spod dworca Kaliskiego), mozolnie wywalczając jak najwięcej dla dobra wszystkich nas - Stokowian, Sikawian i Podgórzan (choć wg mnie tutaj poprawniej brzmi: mieszkańców Grembachu)... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sikawianka Re: Osiedle Stoki IP: *.centertel.pl 02.12.10, 09:29 podpisuję sie pod tym co powyżej :) Gratuluję :) Odpowiedz Link Zgłoś
julita165 Re: Osiedle Stoki 02.12.10, 10:24 No to na dobry początek kadencji może byście urządzili zbiórkę kasy na jakiś pług ( wynajem ), żeby osiedlowe dróżki odśnieżyli bo na centralne władze miejskie nie ma co liczyć, a niedługo da radę wyjechać tylko na sankach :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stokowiec Re: Osiedle Stoki IP: *.adsl.inetia.pl 02.12.10, 19:28 Rzeczywiście sprawa na Zboczu jest tragiczna, nie wspominając już o kamienistej części ul. Skalnej... Jednak problemem nie jest tu tylko brak maszyny do odśnieżania, bo nawet gdyby ona się pojawiła, to w obecnym stanie ciężko byłoby stworzyć dwa pasy ruchu. Na Zboczu to jest konieczne, bo jeździ tamtędy autobus i w przypadku spotkania "twarzą w twarz" trzeba się wycofywać, bo nie ma gdzie się schować... Pomimo faktu, że bloki są od siebie oddalone o co najmniej 15 m, to w praktyce miejsca na drogę zostaje ledwie 3 m, bo pół drogi zajmują parkujące tam samochody.... Rozwiązaniem, ale z krzywdą dla mieszkańców, byłby bezwzględny zakaz parkowania na tej ulicy... To tak, jakby chcieć sprawę załatwić, ale nie próbując znaleźć alternatywnego miejsca parkingu dla ludzi zamieszkujących przy tej ulicy.... Dlatego sądzę, że należałoby przemyśleć, czy miejsc parkingowych nie da się zrobić za blokami... Oczywiście wiąże się to z pewnymi nakładami, a miasto chętnie do tego się nie dołoży .... Z drugiej strony niektórzy mieszkańcy mogliby dać sprzeciw, bo to wydawałoby się mniej bezpieczne, itd. W ten sposób znów doszlibyśmy do wniosku, że mamy sytuację patową... Można też zastanowić się, czy w przestrzeni pomiędzy blokami nie da się wygospodarować miejsca na samochody tam, gdzie obecnie mamy tzw. "zieleń". Może da się częściowo zostawić przydomowe ogródeczki, a na części z nich zrobić parkingi z nawierzchnią kratkową, gdzie w tym samym miejscu możnaby z jednej strony zachować zieleń - trawka rosłaby pod kratką i nie zajeżdżałyby jej koła aut, i jednocześnie samochody parkowałyby ponad tą zielenią - jak np. tutaj: www.artbud.pl/_var/gfx/a639b2635f50cd3d54fbf155db3e5cb2.jpg Ponoć rada osiedla poprzedniej kadencji parking tego rodzaju planowała zrobić w sąsiedztwie parafialnego kościoła. Tylko jak o tym wszystkim myślę, to znów stają mi przed oczy przeszkody natury prawno - proceduralnej. O ile kojarzę to rozporządzenie zezwala na tworzenie parkingów tylko, jeśli odległość od granicy działki wynosi 6 m - co w tym wypadku jest niemożliwe. Chyba, że potraktować by to jako część ulicy, na której można parkować, a nie jako oddzielny parking... Druga sprawa to fakt, że stokowskie osiedle znajduje się pod konserwatorską ochroną i tutaj chyba bez zgody wojewódzkiego konserwatora zabytków żadnych inwestycji poczynić się nie da... A jak to jest z takim wypadkiem, nawet jeśli zgoda jest, to koszt realizacji inwestycji w miejscu chronionym, często wynosi kilkukrotnie więcej niż gdzie indziej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sikawiak Re: Osiedle Stoki IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.12.10, 21:23 Nie jakieś rozporządzenie a "prawo budowlane" reguluje odległości od budynków. Zależy to w dużej mierze od ilości planowanych miejsc parkingowych. Poprzednie kadencje nawet podchodziły do tematu parkingów między budynkami, ale jak zwykle nagle zaczeeło wszystkim przeszkadzac - nawet zainteresowanym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stokowiec Re: Osiedle Stoki IP: *.adsl.inetia.pl 04.12.10, 15:03 Połowicznie obaj mamy rację. Bo mnie chodziło o zapis odnoszący się do odległości parkingu (miejsc postojowych) do granicy działki budowlanej. I jak poszperałem w 'googlach', to rzeczywiście znajduje się on w § 19 ust. 2 rozporządzenia Ministra Infrastruktury z 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. "Prawo budowlane" rozumowane jako ustawa z 1994 r.- nie określa tej kwestii, a jedynie kieruje do aktu wykonawczego, który podałem powyżej.... W tym wszystkim jednak najlepsze jest to, że trudno ocenić czym tak naprawdę jest owa '''działka budowlana'''... Bo na potrzeby prawa nie przygotowano jednobrzmiącej definicji.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sikawiak Re: Osiedle Stoki IP: *.ssp.dialog.net.pl 04.12.10, 15:39 Zgadza się, obaj mamy rację - samo prawo w zasadzie nie funkcjonuje bez rozporządzeń wykonawczych. Czy dzialka jest budowlana i pod jaki rodzaj budynków czy też zagospodarowania rejonu określa zapis w "studium zagospodarowania przestrzenego" utwór przejściowy i podlegający dalszej obróbce. A przede wszystkim w "planie zagospodarowania przestrzennego" które jak zapewne wiesz jest już prawem. A reszta tak jak już napisałem . Na Stokach jest wyjątkowo dużo wolnego miejsca. Za tą ilośc środków wpakowanych w krater "cenote" można by wybudowac miejsca parkingowe dla mieszkańców ul. Pieniny, Górskiej , Zbocza itp. Ale to trzeba chciec. Koszty budowy parkingów także są znane lub do ponownego wyliczenia. Ale to trzeba chciec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Potłuczone butelki, pijaństwo przy Szkole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.11, 07:09 dziury w ulicach, regularne włamania oto Stoki A.D. 2010-2011. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Potłuczone butelki, pijaństwo przy Szkole IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.11, 07:24 Polecam www.strazmiejska.lodz.pl/module-Interwencja-lang-pl.html tyle samo kosztuje co pisanie na forum, a jest o wiele skuteczniejsze pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadowolona Re: Potłuczone butelki, pijaństwo przy Szkole IP: *.toya.net.pl 22.06.11, 20:10 a dla mnie nie ma lepszego miejsca niż stoki:) jestem tu od 13-tu lat i za nic sie nie wyniose:) cisza.no już względna,spokój, świeze powietrze,blisko do miasta,a jakby na wsi,,,,uwielbiam tu mieszkać:) pozdro dla wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nowy Re: Osiedle Stoki IP: *.centertel.pl 09.08.11, 00:52 To co najbardziej lubię=sielanka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sielanka Re: Osiedle Stoki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.13, 08:42 Park Sielanka to drugi koniec miasta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z dziada stokowiak Re: Osiedle Stoki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.12, 22:55 Witam ponownie akurat ja na stokach mieszkam od 36 lat i tylko raz porzuciłem Stoki na rzecz miasta, czym prędzej tu wracając. Od dzieciaka ciekawiło mnie odejście zarosłe trawą na ulicy za domkiem szewca/dawnego magla. Czy ktoś wie może czy tam Niemcy mieli w planach budowę kolejnej ulicy , równoległej do Skalnej ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sikawiak Re: Osiedle Stoki IP: *.play-internet.pl 13.01.12, 19:00 Popatrz uważnie na mapę (mapy )miasta. Jak nie skumasz - to polecam Wojewódzkie Archiwum Państwowe , tam znajdziesz stosowne mapy i szkice. Odpowiedz Link Zgłoś
klopssss Re: Osiedle Stoki 10.01.13, 00:28 Kochani, a jak to jest z bezpieczeństwem na Stokach? Okolice krańcówki i parku to bezpieczne miejsca? Oczywiście Łódź ogólnie nie jest miastem aniołów, ale będę wdzięczny za odpowiedź co i jak? w porównaniu z innymi lokalizacjami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duijk Re: Osiedle Stoki IP: *.toya.net.pl 16.06.13, 22:17 gis.mapa.lodz.pl/MapaWykroczen/default.aspx Odpowiedz Link Zgłoś