Dodaj do ulubionych

"Noc żywych trupów" :-)

IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 10.04.03, 18:26
Moja ulubiona szmira, pseudo-horror doprowadzający do przewracania się ze
śmiechu wszystkich TVidzów, dzisiaj na Regionalnej o 23-ciej :-) Będzie
niezła zabawa :-)

Dzi podskakująca na prawej nodze z uciechy
Obserwuj wątek
    • szprota1 Łaaaaaaaaaaaaał! 10.04.03, 18:28
      Chyba sobie nagram. Może zrobią cały przegląd Eda Wooda?
      • Gość: Dzidka Re: Łaaaaaaaaaaaaał! IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 10.04.03, 18:35
        szprota1 napisała:

> Chyba sobie nagram. Może zrobią cały przegląd Eda Wooda?

Hmmm, to nie jest Ed Wood (Savini i Romero) - aczkolwiek ja mialam identyczne
        skojarzenie. Czy pamiętasz może "Plan 9 z kosmosu"? Znalazłam krótką, acz
        wymowną recenzję:

""Plan 9 from Outer Space". (...) POkaz właściwego filmu został poprzedzony
        emisją filmu Tima Burtona "Ed Wood" o reżyserze tego i wielu innych arcydzieł
        fantastyki i horroru. Okazało się to bardzo dobrym pomysłem. Dzięki temu
        (całkiem niezłemu, zresztą) filmowi dowiedzieliśmy się dlaczego w "Plan 9..."
        wskrzeszony mężczyzna zawsze zasłania twarz (bo Bela Lugosi już nie żył i
        trzeba było podstawić kogoś innego), dlaczego kosmici nie mają antenek (bo nie
        licowało to z godnością Władców Galaktyki), dlaczego scena, gdy komisarz
        wydostaje się z grobu jest gwałtownie przerwana (bo Tor Johnson nie mógł się
        wygrzebać). Wiedzieliśmy, kiedy spojrzeć, czy wykładzina symulująca trawę się
        nie przesuwa i zwracaliśmy uwagę na błyskawiczne zmiany pór dnia - policja
        jedzie samochodem za dnia, dojeżdża i jest noc, potem znów dzień. etc.
        Muszę się przyznać, że w życiu takiego filmu nie widziałem. Ludzie biegnący
        przez cmentarz potrącają krzyże, które się kołyszą. W lesie widać cienie
        postaci rzucane na ścianę studia. Postać w grobie zapala w ciemności zapałkę, a
        jej cień pada z zupełnie innej strony. Pięć razy powtórzona jest dokładnie ta
        sama scena wychodzenia z lasu Lugosiego, która ma symulować pięć rożnych
        sytuacji. Gdy jadą policjanci, zawsze jest pokazany ten sam przejazd samochodu
        (o ile się nie mylę zawsze z Torem Johnsonem w środku, choć później już nie
        żyje). Przez okno statku kosmicznego widać chmurki na błękitnym niebie, choć
        akcja dzieje się w nocy. No i ta niesamowita (niesamowicie oszczędna)
        scenografia wnętrza spodka i kokpitu samolotu (pomieszczenie z kotarą)! A jakie
        efekty specjalne! (choć może jak na rok 1958 to jeszcze nie najgorsze)."
        Uwielbiam ten film :-)

• szprota1 Ups. 10.04.03, 18:41
          Tak mi coś szeptało z tyłu głowy, że to nie Wood, ale kazałam się temu czemuś
          nie wtrącać do starszych i oto skutki.
          Recenzja genialna. Nic dodać nic ująć.;)
          • the_dzidka Re: Ups. 10.04.03, 18:59
            > Recenzja genialna. Nic dodać nic ująć.;)

Ale Ed to był pasjonat :) Nie mial kasy, ale się starał.
          • koszysta Ed Wood 10.04.03, 19:01
            "Plan 9 z kosmosu"-kto wie gdzie i kiedy mozna obejrzeć ten genialny film.
            Oglądałem kiedyś, niestety nie w całości. Rozrywka była przednia, ale od tamtej
            pory ani widu ani słychu. Obejrzałbym też "Eda Wooda" Tima Burtona ale nie
            znalazłem w żadnej kaseciarni. Zatem gdzie i kiedy? Ktoś coś wie?
            • Gość: Dzidka Jeszcze coś, choć odrobinę inna bajka IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 10.04.03, 19:13
              W poniedzialek na Polsacie o 21:40 jest film pt. "Anakonda". Wszystkim polecam.
              Ja nic nie powiem o tym filmie. Nie da się opowiedzieć. Po prostu obejrzyjcie.
              Moze zauważycie ten wodospad, co leci do góry... :-PPP
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka