Dodaj do ulubionych

Księży Młyn- pytanie do p.Piegdoń-Adamczyk i p.Hac

31.01.07, 09:42
Pani Redaktor Barbaro Piegdoń-Adamczyk, Pani Redaktor Aleksandro Hac,

23 stycznia br. zaprosiły Panie do dyskusji o Księżym Młynie, pisząc:
"My również chcemy zaprosić do dyskusji o Księżym Młynie. Na łamach "Gazety"
będziemy przedstawiać opinie czytelników, ekspertów i urzędników o
przyszłości unikatowego kompleksu wybudowanego przez Karola Scheiblera."

Stowarzyszenie Łódka prowadzi punkt informacyjny o Księżym Młynie i jest od
lat zaangażowane w ochronę tradycji lokalnej na Księżym Młynie.
Uprzejmie proszę o udzielenie na forum Gazety odpowiedzi na pytanie, na
jakich warunkach można z zaproszenia do dyskusji o Księżym Młynie skorzystać
i kiedy na łamach Gazety można się spodziewać pierwszych opinii czytelników i
ekspertów.

Z poważaniem

Piotr Krajewski, Stowarzyszenie Łódka

Obserwuj wątek
    • stowarzyszenielodka no cóż... 01.02.07, 19:10
      No cóź, odpowiedzi nie uzyskałem.
      Mimo to mam nadzieję, że na łamach Gazety dojdzie do publicznej debaty o
      Księżym Młynie

Pozdrawiam

Piotr Krajewski
      • citoyen Re: no cóż, Panie Piotrze, 01.02.07, 20:36
        Złudzenia są bolesne.
        Rewitalizacji poświęciłem niegdyś trochę czasu. Widziałem rewitalizacje w
        Paryżu, Lyonie, Villeurban, Lipsku i Berlinie.
        To co dzieje się z Księżym Młynem ośmiesza idee i zasady rewitalizacji. Media
        zauważają tylko stronę urzędniczą i używają nieustannie mitycznego słowa
        "inwestor". Wiadomą rzeczą jest, że powinno używać się słowa "operator" ponieważ
        inwestorów jest wielu. To partnerzy, mieszkańcy także.

Pozdrawiam serdecznie
        • Gość: no i co? Re: no cóż, Panie Piotrze, IP: *.toya.net.pl 02.02.07, 19:34
          Cisza. jak to w zwyczaju "GW".
          • jajo0 Re: no cóż, Panie Piotrze, 03.02.07, 14:37
            To milczenie niestety też coś mówi.
            • Gość: nicnowego Re: no cóż, Panie Piotrze, IP: *.toya.net.pl 03.02.07, 15:12
              Jak Prok. ustrzeli pierwszego to wtedy milczeć gazeta przestanie. Jest śmiesznie.
              • Gość: sceptycznie Re: no cóż, Panie Piotrze, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.07, 13:06
                "Gazeta" tak dalece zawędrowała w bezkrytycznym poparciu dla projektu
                prezydenckiego, że teraz jest w wyjątkowo niezręcznej sytuacji.
            • pytka222 Re: no cóż, Panie Piotrze, 07.02.07, 08:07
              zajdz na strone urzedu miasta i wpisz adam michnik. bedziesz mial jasnosc.
    • jarek.kubiak Re: Księży Młyn- pytanie do p.Piegdoń-Adamczyk i 05.02.07, 14:09
      Witaj Piotrze.

Zacznę od tego iż osobiście nie spodziewam się - i Ty chyba także - reakcji
      żadnej z ww Pań na Twoją wypowiedź. Mimo wszystko dobrze, że wywołałeś redakcję
      do odpowiedzi na forum publisznym.

Ja pozwolę sobie odpowiedzieć poniżej. Otóż z oficjalnie niewiadomych mi
      przyczyn łódzka Gazeta zapędziła się tak daleko w chwalebnym tonie dla pomysłów
      imć Tomaszewskiego, że teraz nie może się odnaleźć w sytuacji, gdy "ciemny lud
      ze slamsów" nie okazał się wcale taki ciemny ani taki slamsowy. Pomijając
      oczywistą ignorancję i naiwność p. Hac (co do której prywatnie nic nie mam, gdyż
      nie miałem przyjemności jej poznać), przykre jest, że nikt inny - czy to od
      biedy Pani Gnacikowska, czy - mój osobisty autorytet - Joanna Podolska, nie
      zabierają głosu w sposób chociażby delikatnie podważający propagandę jedynego
      słusznego rozwiązania. Słowem - jesteśmy skazani na teksty promujące pomysły
      wiceprezydenta, lub tuszujące oczywiste błędy i zakłamania mające miejsce w
      procesie decyzyjnym dotyczącym Księżego Młyna. Smutne.

Niestety, ze względu na odległość fizyczną - bo mentalnie jestem częścią mnie w
      Łodzi - nie mogę się bardziej czynnie włączyć w pomoc. Mam nadzieję, że zarówno
      Łódka jak i Adsumus zgromadzą wokół siebe tyle ludzi i tyle znaczących głosów by
      udało się zachować unikatową część Naszego Miasta jaką jest osiedle Księży Młyn.

Pozdrawiam.

Jarek Kubiak
      (znany również jako Yarro)

PS. Proszę was o kontakt na maila gazetowego.

• ixtlilto Re: Księży Młyn- pytanie do p.Piegdoń-Adamczyk i 05.02.07, 15:12
      Proponuję m@ila o takiej treści wysłać bezpośrednio do w/w pań; zasada
      tworzenia adresów e-mail w Gazecie Wyborczej jest następująca:
      imię.nazwisko@lodz.agora.pl
      • Gość: forum Re: Księży Młyn- pytanie do p.Piegdoń-Adamczyk i IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.07, 15:37
        Lekceważą forum to i zlekceważą mail.
        • Gość: zaciekawiony Aleksandra Hac - nadal od Księżego Młyna? IP: 212.191.69.* 05.02.07, 19:23
          Ciekawe czy pani Aleksandra Hac po ostatnim trochę odważniejszym artykule (tym z
          40 pytaniami ADSUMUSA) została przez Naczelną odsunięta od sprawy Księżego Młyna
          - od pewnego czasu nie pojawiają się jej teksty dot. Księżego Młyna.
          • Gość: zaciekawiony Re: Aleksandra Hac - nadal od Księżego Młyna? IP: 212.191.69.* 05.02.07, 19:44
            Albo była reprymenda od Naczelnej i następny tekst będzie gładki jak pupa
            noworodka ;)
            • jajo0 Re: Aleksandra Hac - nadal od Księżego Młyna? 06.02.07, 13:00
              Albo pani Aleksandra stanie na wysokości zadania i napisze obiektywnie.
              Do czego gorąco namawiam.
        • ixtlilto Re: Księży Młyn- pytanie do p.Piegdoń-Adamczyk i 06.02.07, 13:14
          Forum należy do gazety.pl, zaś obie panie pracuję w gazecie Wyborczej.
          Wszelkie podobieństwo nazw jest przypadkowe. To sa dwie osobne firmy i
          podejrzewam, że każda z tych pań obiera pocztę firmową.
        • hubar Re: Księży Młyn- pytanie do p.Piegdoń-Adamczyk i 06.02.07, 15:30
          Gość portalu: forum napisał(a):
          > Lekceważą forum to i zlekceważą mail.
          ==
          No to jak? Bardziej zależy na marudzeniu i żaleniu się na forum, czy na
          odpowiedzi ze strony owych pań? Daj im szansę zobaczenia pytania, będzie wtedy
          pewność że chcą przemilczeć sprawę.

P.S. List proponuje skierowac także do innej dziennikarki GW - Joanny
          Podolskiej, od lat zajmującej się kulturową i zabytkową przeszłością Łodzi.
      • stowarzyszenielodka Re: Księży Młyn- pytanie do p.Piegdoń-Adamczyk i 06.02.07, 18:28
        ixtlilto napisała:
        > Proponuję m@ila o takiej treści wysłać bezpośrednio do w/w pań; zasada
        > tworzenia adresów e-mail w Gazecie Wyborczej jest następująca:
        > imię.nazwisko@lodz.agora.pl

Uprzejmie informuję, że maile do Pań Redaktor właśnie wysłałem.
        Mam nadzieję, że dotychczasowy brak odpowiedzi wynikał z niedostatecznego
        przepływu informacji.

Piotr Krajewski
        • Gość: gosc Re: Księży Młyn- pytanie do p.Piegdoń-Adamczyk i IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 06.02.07, 22:09
          Ciekawe czy teraz Gazeta odpowie na forum. Jakoś wątpie.
          • Gość: nanocnejzmianie Re: Księży Młyn- pytanie do p.Piegdoń-Adamczyk i IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.07, 06:03
            Pewnie nie odpowie i dobrze zrobi. Forum jest pełne chamstwa. Pisują tu
            frustraci, którzy plują jadem, piszą nieprawdę i dobrze tym wiedzą i którym
            się wydaje, że będą dyktować redaktorom co ma być napisane, bo oni tak chcą.
            Załóżcie sobie własne gazety i wypisujcie te bzdury które sami wymyślacie.
            Żadna gazeta nie pracuje na zasadzie, że przychodzi do niej Iksiński i mówi
            napiszcie to, bo ja chcę. Wtedy dopiero gazeta byłaby zależna (od świrow)!
            Prezydent jest taki jakiego sami wybraliście. Trzeba było wybierać lepiej.

• Gość: na nocnejzmianie Re: Księży Młyn- pytanie do p.Piegdoń-Adamczyk i IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.07, 06:08
              Idźcie do DŁ. Tam piszą prawdę. Haha.
            • Gość: realista Re: Księży Młyn- pytanie do p.Piegdoń-Adamczyk i IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.07, 10:08
              >Załóżcie sobie własne gazety i wypisujcie te bzdury które sami wymyślacie<

Moim zdaniem sytuacja, w której trzeba zakładać własną gazetę żeby dostać głos
              w istotnej sprawie jest niewłaściwa.
              Gazeta powinna być miejscem gdzie prezentowane są różne poglądy.
              Przedstawione na forum poglądy na temat wątpliwości wobec planów wysiedleń
              Księżego Młyna są logiczne i kompletne.
              Zasługują na opublikowanie.

>Żadna gazeta nie pracuje na zasadzie, że przychodzi do niej Iksiński i mówi
              > napiszcie to, bo ja chcę. Wtedy dopiero gazeta byłaby zależna (od świrow)!

Tak powinno być. Niestety wyjątek obserwujemy na własne oczy.
              Teksty dotyczące Księżego Młyna przedstawiają wyłącznie punkt widzenia
              Iksińskiego dlatego, że on chce pomimo,że merytorycznie nie dają się obronić.
              Słusznie zauważyłeś, że to wygląda na zależność.
              • Gość: ponocnejzmianie Re: Księży Młyn- pytanie do p.Piegdoń-Adamczyk i IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.07, 17:24
                Po pierwsze, nie manipuluj moją wypowiedzią. Już to świadczy o Twojej
                niewiarygodności.
                Po drugie gdyby gazeta chciała spełniać życzenia forumowiczów musiałaby
                napisać coś w rodzaju "Gej Tomaszewski z biseksem Kusiem robią
                nadużycia..." ,biorąc pod uwagę poziom wypowiedzi na forum i wyzwiska padające
                pod adresem nie tylko tych panów.
                Po trzecie jeśli chce się zaprezentować swoje zdanie w gazecie, stawianie
                piszących pod ścianą wśród pomówień "zależni od magistratu" nie jest najlepszym
                sposobem porozumienia.

• jajo0 Re: Księży Młyn- pytanie do p.Piegdoń-Adamczyk i 07.02.07, 18:05
                  Nie wiem, czy zapoznałeś się z wątkami dotyczącymi Księżego Młyna - poziom
                  dyskusji jest tutaj trochę inny, niż ten, o którym piszesz.
                  Jeżeli pojawia się krytyka Wiceprezydneta Tomaszewskiego, to jest to krytyka
                  dotycząca jego działań związanych z Księżym Młynem. Ja krytykuję obecne
                  działania Tomaszewskiego po prostu dlatego, że uważam, że działania te stanowią
                  duże zagrożenie dla przyszłości Księżego Młyna. I swoje wypowiedzi staram się
                  podpierać merytorycznymi argumentami.
                  Podobnie robi wielu forumowiczów wypowiadających się o Księzym Młynie - w sumie
                  wyłania się z tego niezła porcja argumentów ukazujących, że koncepcja
                  proponowana przez Tomaszewskiego nie jest koncepcją jedynie słuszną i istnieją
                  rozwiązania, które mogą być dla Księżego Młyna po prostu lepsze. I że warto
                  poddać to publicznej dyskusji.
                  Niestety ani władze miasta ani Gazeta zdają się tego nie dostrzegać.
                  I trudno się dziwić, że w tej sytuacji mogą kogoś czasami ponieść emocje.
                  • Gość: ponocnejzmianie Re: Księży Młyn- pytanie do p.Piegdoń-Adamczyk i IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.07, 18:40
                    Powtarzam że, moim zdaniem, forum ze względu na jego niską jakość nie jest
                    dobrym sposobem na porozumiewanie się z piszącymi.
                    • jasam Re: Księży Młyn- pytanie do p.Piegdoń-Adamczyk i 07.02.07, 19:16
                      Gość portalu: ponocnejzmianie napisał(a):

> Powtarzam że, moim zdaniem, forum ze względu na jego niską jakość nie jest
                      > dobrym sposobem na porozumiewanie się z piszącymi.

Co proponujesz ?

pozdr.
                      • Gość: ponocnejzmianie Re: Księży Młyn- pytanie do p.Piegdoń-Adamczyk i IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.07, 19:20
                        Nic nie proponuję, bo nie jestem stroną.
                        • Gość: przedniewiemczym Re: Księży Młyn- pytanie do p.Piegdoń-Adamczyk i IP: *.toya.net.pl 07.02.07, 19:38
                          Oj, nie frymacz się, zaproponuj!
                    • hubar Re: Księży Młyn- pytanie do p.Piegdoń-Adamczyk i 07.02.07, 19:41
                      Jeśli pozostaną tylko takie wypowiedzi, o faktycznie poziom się zanizy.

Choć i ja nie uważam, aby forum było najwłaściwszym miejscem do wymiany takiej
                      korespondencji.
    • jajo0 impreza odwołana? 08.02.07, 17:53
      > 23 stycznia br. zaprosiły Panie do dyskusji o Księżym Młynie, pisząc:
      > "My również chcemy zaprosić do dyskusji o Księżym Młynie. Na łamach "Gazety"
      > będziemy przedstawiać opinie czytelników, ekspertów i urzędników o
      > przyszłości unikatowego kompleksu wybudowanego przez Karola Scheiblera."

Od zaproszenia minęło już 16 dni. A my tak sobie siedzimy przed komputerami,
      odpowiadamy na to zaproszenie i czekamy. Może chociaż wypada "wyjść" na forum i
      powiedzieć: Przepraszamy - impreza odwołana.
      • Gość: cisza Re: impreza odwołana? IP: *.toya.net.pl 13.02.07, 17:55
        Cisza zaległa nad Księżym Młynem.
        • yarro Re: impreza odwołana? 14.02.07, 03:06
          Cisza przed burzą... :(
    • jajo0 Debata Gazety - Przystanek Miasto 22.02.07, 14:56
      Pani Redaktor Naczelna rozpoczyna dyskusję o Łodzi, mówi o braku zaangazowania
      mieszkańców i zaprasza do dyskusji.
      Z drugiej Gazeta Wyborcza jaby nie dostrzegała odbywającej się na forum
      burzliwej dyskusji o Księzym Młynie. I obiecanej publicznej dyskusji o Księzym
      Młynie nie rozpoczyna. Na zadane Pani Redaktor pytanie, na jakich zasadach
      można uczestniczyć w dyskusji o Księżym Młynie, Pani redaktor nie odpowiada.
      Czy Pani nie czuje jakiegoś dysonansu?
    • Gość: gosc Martela & Bukowiecki IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 25.02.07, 19:51
      Moze nowi redaktorzy zajmujący się Księzym Młynem (Borys Martela, Bogdan
      Bukowiecki) odezwą się na forum co z zapowiadaną przez Gazetę publiczną
      dyskusją o Księzym Młynie?
    • Gość: lodzianin Re: Księży Młyn- pytanie do p.Piegdoń-Adamczyk i IP: 212.191.66.* 24.03.07, 13:22
      Odpowiedzi na forum co prawda nie było, ale na szczęscie dabata ruszyła.
      Redakcjo - kiedy usłyszymy kolejny głos w dyskusji?

• stowarzyszenielodka Podziękowania 29.03.07, 08:53
      Dziękuję Redakcji Gazety za rozpoczęcie publicznej debaty o przyszłości Księżego
      Młyna.

Magdalena Staniaszek, Stowarzyszenie Łódka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka