selden2 08.02.07, 17:59 czy tylko glupota czy nikczemnosc ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
miejskie_narty Re: za smieci od metra ! 08.02.07, 18:02 Od bieżącego głupota, od sześciennego - nikczemność! Odpowiedz Link Zgłoś
selden2 Re: za smieci od metra ! 08.02.07, 18:07 miejskie_narty napisał: > Od bieżącego głupota, od sześciennego - nikczemność! mieszkania w kamienicy ! Odpowiedz Link Zgłoś
miejskie_narty Re: za smieci od metra ! 08.02.07, 18:09 Jest w tym trochę sensu - jak masz 100 metrów, to więcej ci się kurzu zbiera niż na 30, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
miejskie_narty może gimna powinna 08.02.07, 18:17 ogłosić przetarg na opracowanie algorytmu wyliczającego stopień konsumpcyjności lokatorai według niego naliczać opłatę za wywóz śmieci? Jakie dane byłyby potrzebne: dochód - tak, ilość współmieszkańców - tak, wykształcenie-?, prorodzinność-?, preferencja seksualna-?, preferencja rynek/hipermarket-?, stan cywilny -tak, poglądy polityczne-? Odpowiedz Link Zgłoś
lavinka Re: może gimna powinna 08.02.07, 18:20 Moje osiedle zaczyna sortować.Obowiązkowo.Ale nie znam jeszcze szczegółów poza wzrostem kosztów.Na niektórych osiedlach chodzą tzw "mrówki" czyli ludzie którzy chodzą od mieszkania do mieszkania i zabierają surowce wtórne do przetworzenia. lav Odpowiedz Link Zgłoś
miejskie_narty Re: może gimna powinna 08.02.07, 18:29 Ja kiedyś (z rok temu może) zebrałem wszystkie butelki z mieszkania i piwnicy i postanowiłem je opchnąć. I nici - poza tym, że nawdychałem się smrodu w dwóch chyba skupach, w których patrzyli na mnie jak na kosmitę (mimo, że byłem tam jedynym Ziemianinem) i przecząco kręcili głowami, - poza tym, że odstałem pół godziny w korku do hipermarketu, gdzie mi kazali pokazać rachunek na zakup tych butelek - z tego wyszły. W końcu pożegnałem się ze złotówką zostawioną w hipermarkecianym koszyku i kłopotliwym, pobrzękującym w nim ciężarem. Od tej pory butelki wyrzucam po prostu do kosza... Odpowiedz Link Zgłoś
aaa202 A waga? Więcej żre - więcej odpadów produkuje 08.02.07, 18:24 o kupie nie wspomnę. Odpowiedz Link Zgłoś
miejskie_narty waga też 08.02.07, 18:32 w końcu jak więcej waży, to większe ciuchy kupuje, które są pakowane w większe torby, więcej bułek żre, więc więcej okruszków się zbiera na podłodze. O piciu nie wspomnę. Acha - no i płeć musi być: wiadomo kto więcej śmieci produkuje...:) Odpowiedz Link Zgłoś
aaa202 A profil, że tak się wyrażę, higieniczny? 08.02.07, 18:37 Każdy kosmetyk ma przynajmniej jedno opakowanie. Niektóre kremy mają torebkę foliową transportowo-reklamową, celofan, tekturowe pudełko, tekturowy stelażyk eksponujący to 30ml mazidła jakby to było 300 conajmniej, plastikowy/szklany słoik zamknięty aluminiową membraną. Odpowiedz Link Zgłoś
miejskie_narty Czy można zaryzykować stwierdzenie, 08.02.07, 18:40 że profil higieniczny jest wypadkową wieku, płci i stanu cywilnego? Odpowiedz Link Zgłoś
aaa202 Hm, 08.02.07, 18:47 istnieją pewne sprzeczne tendencje. Literatura przedmiotu opisuje chłopców, którzy zaczynają się myć w wieku 16 lat. Lecz wspomina też o całej rzeszy tych niedomytych. Wiemy o "babach", które "zapuszczają się po ślubie" i o takich, które wchodząc w związki małżeńskie dopiero odkrywają magię perfumy. Obawiam się, że bez przeprowadzenia szeroko zakrojonych badań nie można aproksymować stopnia uśmieciowienia, a tym samym sugerować sposobu naliczania opłaty od tegoż. Odpowiedz Link Zgłoś
miejskie_narty Re: Hm, 08.02.07, 19:05 > Obawiam się, że bez przeprowadzenia szeroko zakrojonych badań nie można > aproksymować stopnia uśmieciowienia, a tym samym sugerować sposobu naliczania > opłaty od tegoż Stąd jednak obstawałbym przy pomyśle przeprowadzenia przetargu albo konkursu. Ambitni, interdyscyplinarni naukowcy mogliby wykazać się, rozpoczynąjąc współpracę z sektorem komercyjnym - wszak takie badania wymagają nie tylko znajomości teorii i umiejętności wprowadzenia jej w życie, lecz także, siłą rzeczy, wiążą się z działaniami logistycznymi na ogromną skalę! Być może warto by było zaprosić do Łodzi jakieś sławnego śmieciowego algorytmiarza - Roba Kriera empeoistyki - który wygłosiłby podczas uroczystego wykładu ogólną koncepcję rozwoju idei wywozu śmieci w kontekście stopnia konsumpcyjności statystycznego łodzinania? Odpowiedz Link Zgłoś
lavinka Re: Hm, 08.02.07, 20:17 Sugerujesz,ze statystyczny łodzianin wybrałby się na taki odczyt? lav Odpowiedz Link Zgłoś