Dodaj do ulubionych

Wraca Cenzura

22.02.07, 12:08
Jestem w Pradze. Wczoraj zalozylem watek o tym, ze w Czechach zalegalizowano
mozliwosc uprawy konopii indyjskich. Ciekawilo mnie co o tym mysla
forumowicze. Teraz chcialem przeczytac opinie, ale watka nie ma. Dlaczego?
Dlaczego sakra w moim kraju ucina sie dyskusje na tematy niewygodne? Dlaczego
sa jeszcze tematy tabu? Kogo boi sie Gazeta? Giertycha, Kaczynskich? Ludzie!
Tutaj w Pradze ludzie walczyli i w 68 i 89 roku. I czuje sie te wolnosc, o
ktora walczyly kolejne pokolenia. Mozna sobie posluchac sykusji w Ceskej
Televize, poczytac o tym w Mlada Fronta Dnes. A u nas nie. Gazeta zabrania.
Teraz widze, ze to forum to porazka. Czy ten wpis tez usuniecie?
demokracji! I nie piszcie, ze przeniesliscie moj watek, bo chledalem go pol
godziny.
Obserwuj wątek
    • szprota linknij waść porządnie ten artykuł 22.02.07, 12:12
      a wątek zostanie.
      • brekeke Re: linknij waść porządnie ten artykuł 22.02.07, 12:19
        Przepraszam, co to znaczy "linkjij"? I jaki artykul?
        • szprota słowniczek 22.02.07, 12:34
          "linknij" - daj linka (myśleć, myśleć! to nie boli!)
          artykuł - eh, pardon, to była jakaś bodaj czeska stronka z adresem na dwie
          linijki, nie artykuł. nie wiem, bo link był nieaktywny.
          i żeby było jasne: nie mam nic do treści.
          ale jeśli wątek jest rozpoczęty postem, w ktorym jest wyłącznie nieaktywny link,
          to nie oczekuj, że będzie traktowany inaczej niż śmieć.
          • brekeke Re: słowniczek 22.02.07, 12:46

zpravy.idnes.cz/mf-dnes-pestovat-marihuanu-je-legalni-rekl-soud-frr/krimi.asp?c=A070220_204650_krimi_mad
            • nett1980 Re: słowniczek 22.02.07, 12:50
              Stránka nenalezena ,tyle moge zrozumiec ,ale nie oczekuj , ze nawet w przypadku
              trafienia na wlasciwa strone bede sie specjalnie uczyc czeskiego . W Rosji tez
              sie duzo dzieje , oczekujesz , ze gdyby ktos wkleil link , to przez bukwy ktos
              by sie przedzieral?
              • brekeke Re: słowniczek 22.02.07, 12:58
                Ok. Pravda. Ale i tak tytul watku mowi wsystko. Oto cala tresc artzkulu y Mlada
                Fronta Dnes" Nie trzeba znac czeskiego, by zorientowac sie o co chodzi.

MF DNES: Pěstovat marihuanu je legální, řekl soud

Od teď může každý člověk pěstovat beztrestně konopí, ze kterého se vyrábí
                marihuana. Trestného činu se dopustí, až když rostliny usuší a začne z nich
                dělat drogu. S průlomovým verdiktem, že pěstování konopí samo o sobě není
                trestné, přišel Nejvyšší soud.
                Do budoucna by se tím měla řídit policie i všechny soudy. Končí tak praxe, kdy
                policie například objevila záhon s konopím a jeho majitel za to šel před soud.

Nejvyšší soud posuzoval případ Mojmíra Miklici a Hany Tiché z vesnice na
                Královéhradecku, kteří byli napoprvé odsouzeni na základě toho, že měli pole s
                500 rostlinami konopí. Hájili se, že ho užívali pro zdravotní účely.

Rozsudek se dá brát jako další krok k tomu, že marihuanu bude společnost vnímat
                jako nejméně nebezpečnou. "Pěstování konopí nelze považovat za výrobu drogy,"
                odůvodnil verdikt soudce Nejvyššího soudu Eduard Teschler.

Rozhodl už loni, ale verdikt se dostal na veřejnost až nyní a upozornil na něj
                časopis Reflex. Policistům soudce vzkázal: Vždy musíte najít další důkaz,
                například že obviněný konopí sušil nebo hotovou marihuanu prodával.

Hradecké pěstitele nakonec soud potrestal v listopadu až napodruhé, po doplnění
                důkazů. "Podařilo se jim prokázat, že konopí i zpracovávali," sdělila hradecká
                žalobkyně Petra Rademacherová.

Policie ročně šetří stovky případů prodeje či výroby marihuany. "Mám zkušenost,
                že policisté posuzují pěstování konopí nejednotně," uvedla Rademacherová.

V Teplicích se třeba vyskytl důchodce, u kterého bylo stíhání zmírněno na
                přestupek po obhajobě, že z konopí vyrábí mast. Jiní obvinění se však za pouhé
                pěstování dostali až před soud. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS)
                chystá zákon, který by tresty za užívání marihuany snížil.
          • brekeke Re: słowniczek 22.02.07, 12:52
            szprota napisała:

> ale jeśli wątek jest rozpoczęty postem, w ktorym jest wyłącznie nieaktywny
            link
            > ,
            > to nie oczekuj, że będzie traktowany inaczej niż śmieć.

Widzisz, i to jes nieuczciwe. Bo poza linkiem, byl tylul watku :"Pěstovat
            marihuanu je legální, řekl soud" - mam nadzieje, ze zrozumialy nie tylko dla
            czeskich Slowian. Bylo moje pytanie: "Co tym myslicie? Czy w Polsce byloby to
            mozliwe?"

Ale i tak nie przyznasz sie do bledu...
            • brite Błąd był po Twojej stronie 22.02.07, 13:01
              użyłaś obcego języka, niewielu Łodzian wie, co znaczy "Pěstovat".
              Widocznie za długo siedzisz w tej Pradze i masz trochę zwichrowany punkt widzenia.
              Jeżeli chcesz, żeby Cię zrozumiano, pisz tak, by każdy mógł zrozumieć.
              A poza tym:
              "Stránka nenalezena / Page not found
              Stránka
              zpravy.idnes.cz/mf-dnes-pestovat-marihuanu-je-legalni-rekl-soud-frr/krimi.asp
              bohužel neexistuje"
              • brekeke Re: Błąd był po Twojej stronie 22.02.07, 13:03
                pestovat to piastowac (uprawiac), logiczne
                • brite :D /nt 22.02.07, 13:27

• zamek Re: Błąd był po Twojej stronie 23.02.07, 00:16
                  A ja byłem przekonany, że "robić pesto".
            • szprota przyznam 22.02.07, 13:05
              domyśliłam się, o co chodzi w twoim poście i że pytasz nas o zdanie. nie wiem,
              czy to był błąd.
    • brekeke Re: Wraca Cenzura 22.02.07, 12:40
      Tutaj w Pradze z interentu korzystam raz na jakis czas w kafejkach, ktore nie
      sa tanie. Nie moge zbytnio sledzic sytuacji i dyskutowac o zgloszonym przeze
      mnie problemie. Mam zatem prosby do wszystkich, ktorzy nie zgadaja sie na
      cenzure w Necie, aby nie pozwolili by i ten watek zostal skasowany. Popracujmy
      wspolnie, aby lodzkie forum bylo przyjazne demokracji. Moze za duzych slow
      uzylem, ale tutaj w Czechach ciagle musze sie z czergos tlumaczyc: a to z
      mundurkow w szkolach, a to z Rozpudy, a teraz jeszcze sam widze, ze i NET
      kierowany zaczyna byc przez malych ludzi, nie znoszacych krytyki.
      • brite hmmm 22.02.07, 12:58
        A nie można było po polsku napisać o co chodzi?
        Nie każdy ma cierpliwość lingwisty do przedzierania się przez obce, choć swojsko
        brzmiące, słowa.
        • brekeke Re: hmmm 22.02.07, 13:00
          Tutaj w Pradze z interentu korzystam raz na jakis czas w kafejkach, ktore nie
          sa tanie...
          • nett1980 Re: hmmm 22.02.07, 13:04
            "Laska se ne vypina i ne vydyma se" , zdajesz sobie sprawe ,ze jezyki niby
            podobne ,ale ile komizmu ,gdy sie wiernie tlumaczy , np cytaty z Biblii.
          • brite Re: hmmm 22.02.07, 13:04
            Kiedyś korzystałem z kafei w Ammanie, w Jordanii. Czy zatem powinienem wtedy
            wkleić coś na forum po arabsku?
            Aha, nie pamiętam dokładnie, ale cena kształtowała się ok 1JD za pół godziny.
          • miejskie_narty zdrowy rozdądek też tani nie jest... 22.02.07, 13:05
            A powszechnie wiadomo, że napisanie dwóch zdań po polsku jest o wiele droższe niż wklejenie tych samych dwóch zdań po czesku. (Ile masz już kresek na rachunku?)
      • szprota jako połtorametrowy krasnal stwierdzam: 22.02.07, 13:09
        brekeke napisał i trafił se w dno
        >a teraz jeszcze sam widze, ze i NET kierowany zaczyna byc przez malych ludzi
        z tym, że nie net, a forum i nie kierowane, a otaczane czułą troską.
        • longeta Co autor miał na myśli,raczej nie wzrost 22.02.07, 14:20
          szprota napisała:

> brekeke napisał i trafił se w dno
          > >a teraz jeszcze sam widze, ze i NET kierowany zaczyna byc przez malych lud
          > zi
          > z tym, że nie net, a forum i nie kierowane, a otaczane czułą troską.

Ale ty oczywiście wiesz swoje:-)))
          • szprota Longi 22.02.07, 14:27
            bardzo się cieszę, że mi pomogłeś w interpretacji słow Brekeke. Naprawdę, dużo
            lepiej się czuję, odkąd wiem, co miał na myśli. Jak to dobrze, że można na
            ciebie liczyć!
            • longeta Re: Longi 22.02.07, 14:50
              szprota napisała:

> bardzo się cieszę, że mi pomogłeś w interpretacji słow Brekeke. Naprawdę, dużo
              > lepiej się czuję, odkąd wiem, co miał na myśli. Jak to dobrze, że można na
              > ciebie liczyć!

Zawsze możesz na mnie liczyć(cyt..)
              -...wszystko wam wyśpiewam
              ;-)
    • brekeke Re: Wraca Cenzura 22.02.07, 13:03
      Teraz to naparawde musze musze juz konczyc bo nabilo mi 150 kc :-(
    • nakole Re: Wraca Cenzura 22.02.07, 13:09
      Tutaj też o tym:

zpravy.idnes.cz/povoleni-pestovat-travu-nic-nezmeni-rika-expert-f6k-/domaci.asp?c=A070221_133824_domaci_pei
      • lavinka Re: Wraca Cenzura 22.02.07, 15:53
        I tak nie wiem o co chodzi.
        lav
        • nakole Re: Wraca Cenzura 22.02.07, 16:49
          ...chodzi o to, że można uprawiać, ale np. suszenie to już przestępstwo...
          • lavinka Re: Wraca Cenzura 22.02.07, 16:56
            czyli se mogę posiać jako krzew ozdobny? ;-)
            lav
            • nakole Re: Wraca Cenzura 22.02.07, 17:04
              nooo, ale w Czechach :-D
      • graz.ka Re: Wraca Cenzura 22.02.07, 18:47
        nakole napisał:

> Tutaj też o tym:
        >
        >
        > zpravy.idnes.cz/povoleni-pestovat-travu-nic-nezmeni-rika-expert-f6k-/domaci.asp?c=A070221_133824_domaci_pei

Czyli dowolnie sobie tłumacząc - "pozwalają piastować powalone trawy"?
        Dobrze, że tam są duże litery, bo tych malutkich w takiej ilości to nie dam
        rady przeczytać :)
        Acha, niezależnie od pozytywnego stosunku do demokracji forumowej - na temat
        trawy - powalonej czy piastowanej - nie mam nic do powiedzenia.
    • bryzolin Mówi się i pisze Forowicze 22.02.07, 17:08
      • lavinka Re: Mówi się i pisze Forowicze 22.02.07, 17:13
        albo Foryści ;-p
        • nakole Re: Mówi się i pisze Forowicze 22.02.07, 17:18
          ...albo aForyści
          • brekeke A teraz od nowa 22.02.07, 17:53
            Sluchajcie! Nie chcialem nikogo urazic, takze Szproty. Mam nadzieje, ze macie
            dobre intencje. Ale nie wiedzialem tez, ze jezyk czeski jest tak trudny jak
            arabski, cha, cha.
            Nie rozumiem po prostu, jak mozna ot tak kasowac czyjs post czy watek.
            Przeciez, jak watek jest beznadziejnie nie logiczny (co mi zarzucono) to sam
            poleci w dol i zniknie. Mam wrazenie, ze temat byl zwyczajnie niewygodny. Moze
            sie myle, ale wiem, ze w Polsce zyjemy w zaklamaniu, ze o pewnych rzeczach nie
            wypada mowic. Nasi poludiowi sasiedzi radza sobie chyba z tym troche lepiej,
            ale tez bym nie przecenial stopnia demokratryzacji Czech. Maja inne problemy.

Ale wracakjac do meritum:
            Czy sadzicie, ze uprawa konopii indyjskich mogla by byc w Polsce dozwolona?
            Czy obok dyskusji o lustracji w programach naszych partii funkcjonuje temat
            liberalizacji prawa ws. tzw. lekkich narkotykow? Co otym mowia politycy?
            Czy w ogole warto ten problem podnosic?
            Czy dotychczasowe metody walki z narkomania i alkoholizmem przynosza pozytywne
            rezultaty?
            • nakole Re: A teraz od nowa 22.02.07, 18:10
              ...dyskutowac zawsze można.
              W Polsce juz wystarczająco jest dzieci-alkoholików, a i zaćpanych nie brakuje.
              Koszta społeczne tego wszystkiego wielkie. Po co stwarzać bazę dla dalszego
              namnażania osób uzależnionych? Konopie też przynoszą upadek.
              • lavinka Re: A teraz od nowa 22.02.07, 18:22
                Sporo ludzi po tej konopii ląduje w szpitalach psychiatrycznych.Nie na odwyk,ale
                mają koszmary senne,które nie pozwlają im normalnie funkcjonować.Albo wogóle nie
                śpią.Koszmar.
                lav
                • nakole Re: A teraz od nowa 22.02.07, 18:35
                  ..tak sobie dumam, że w Polsce, gdyby jakimś cudem doszło do legalizacji uprawy
                  konopii to byłaby mogiła.
                  To byłoby nie do opanowania.
                  Bo czymże byłoby zezwolenie na legal-uprawę-doniczkową-przy-domową, wstępem do
                  niczym nie skrępowanego używania, Polonia-Zaćpania.
                  Konopie w każdej hamburgerowni.
                • studi001 Re: A teraz od nowa 22.02.07, 18:43
                  >Albo wogóle nie śpią.

Od kiedy to THD to środek pobudzający jak kofeina (kawa, czekolada), teina
                  (herbata), amfetaminy, kokaina???

Tak sobie coś bzdurnego napisałaś?

A przepraszam dozwolony tytoń i alkohol. Po tym drugim niektórzy zabiją,
                  ilościowo więcej szkód społecznych niż po trawce.

Czemu tak akurat trawkę zdelegalizowano? Wiesz chociaż?

Była wielkim zagrożeniem dla bawełny i fortun co niektórych rodzin w USA. Mniej
                  kłopotliwa uprawa, a i możliwe zastosowania szersze niż bawełny i parametry
                  włókna zdecydowanie lepsze.

Ba próbowano udowadniać że ludzie zmieniają się w mordercze bestie (dziwnym
                  trafem to czyni dozwolony alkohol). Bezskutecznie - bo nie dało rady znaleźć
                  wiarygodnego dowodu - ale plantatorzy bawełny sporo na te kampanię propagandową
                  wyłożyli swojej kasy.

Są jeszcze inne uzależnienia. Niby bez środków odurzających ale jednak zmieniają
                  równowagę neuroprzekaźników.
                  • nakole Re: A teraz od nowa 22.02.07, 18:52
                    studi001 napisał:
                    >Czemu tak akurat trawkę zdelegalizowano?<

... a jaka korzyść z jej legalizacji?
                    • lavinka Re: A teraz od nowa 22.02.07, 18:53
                      będzie mogła legalnie się naćpac ;-p
                      • nakole Re: A teraz od nowa 22.02.07, 18:57
                        ...nic DODAć nic ująć.
                  • lavinka Re: A teraz od nowa 22.02.07, 18:53
                    Moja droga kochana.Opisuję tylko sprawdzone liczne przypadki.Nie przeczytałam
                    tego w gazetach.Tylko znam to z opowieści osób,które były z takimi osobami na
                    oddziale. Po prostu nie wszyscy o tym wiedzą,bo nie każdy organizm reaguje w ten
                    sposób.
                    lav
    • bart_step Re: Wraca Cenzura 22.02.07, 20:27
      Trawka jest zakazana, bo państwo nie ma na nią monopolu jak na wódę i fajki.

A dla rozluźnienia:
      - jak się nazywa wiewiórka po czesku?
      - drzewny kocur!
      • nakole Re: Wraca Cenzura 22.02.07, 20:29
        Widać coś powstrzymuje państwo przed objęciem marychy monopolem.
        • szprota Re: Wraca Cenzura 23.02.07, 00:02
          a mnie jednak zastanawia, co.
          bo pomijając thc można toto wykorzystać na inne sposoby, parciane worki
          produkować czy olej spożywczy, że o papeterii nie wspomnę. czyli nawet byłby
          jakiś plus.
          względy uzależnieniowe: no poprawcie mnie, jeśli się mylę, ale się uzależnia
          człowiek, co do uzależnien skłonność ma; genetyczną (po rodzicach), środowiskową
          (wszyscy piją) i emocjonalną (napiję się, to mnie polubią). spośrod ludzi
          pijących alkohol uzależnia się nieduży wszak procent.
          szkodliwość: no jest szkodliwa, jak wszystko w nadmiarze, alkohol wspomniany,
          obżeranie się czy ślęczenie przy kompie (tak, Szproto!)
          sporym niebezpieczeństwem w mrihuanie jest to, że sięgnięcie po nią łamie w
          człowieku pewne tabu przed nielegalnymi substancjami. łatwiej potem o decyzję
          względem sprobowania czegos, nie wiem, czy tak się jeszcze mowi, twardszego.

mam mieszane uczucia, więc nie traktujcie tego głosu na tak.
          • nakole Re: Wraca Cenzura 23.02.07, 00:14
            ...skłonności do dragów to sie nie dziedziczy, czasem rodzi się człowieczek z
            aktivnarkomatki to już go na detox trzeba brać (ale to inna sytuacja).
            Ciekawość to I stopień do uzależnienia od dragów. Zwykle na początku jest
            miękko i wesoło, potem coraz bardziej twardo i niewygodnie, a potem tylko w dół-
            innej drogi nie ma.
            Lepiej czasem poskromić ciekawość.
            A to świństwo nawet na lichej glebie świetnie rośnie.
            • szprota przemawia to do mnie 23.02.07, 00:18
              dlatego mam mieszane uczucia właśnie
              • nakole Re: przemawia to do mnie 23.02.07, 00:22
                ..wątpliwości to dobry znak na przyszłość.

Ja jestem przeciw. Znam osoby uzależnione od dragów i powiem, że strasznie
                życie swoje spaprali. Zaczynali całkiem niewinnie. Teraz to tragedia dla ich
                bliskich i obciążenie dla państwa czyli nas wszystkich.

Sorka, ale idę spaaać, papatki!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka