Dodaj do ulubionych

Czasy Judymów i Siłaczek ..........

10.03.07, 15:30
" Czasy Judymów i Siłaczek dawno już minęły - bronił propozycji burmistrza
radny Krzysztof Stefaniak ". Wypowiedź ta jest zacytowana w jednym w
ostatnich numerów Dziennika Łodzkiego. Jestem zdumiony tą wypowiedzią. Ja tej
wypowiedzi nie rozumiem bo nie jestem takim wykształciuchem jak pan radny
Stefaniak. Zna facet problemy oświaty więc jest oświecony. Ale może ktoś z
Was forumowiczów potrafi skomentować tą wypowiedź.
Obserwuj wątek
    • smakosz55 Re: Czasy Judymów i Siłaczek .......... 10.03.07, 15:44
      czytajc zastanawiałem sie czemu P.Stasiak całej radzie nie zaproponuje ryczałtem
      po 100zł.za miesiąc, też bedą oszczednosci, a widzi to w kom.D/S RPA.Pan
      Stefaniak,zakonczył swoją edukacje na poziomie...i świat chce zawojowac.A moze
      od 1 kwietnia wszyscy radni beda oddawać swoje diety na "biedne "dzieci z domu
      dziecka,albo na głodnych z rodzin patologicznych.Może zrobimy jeden wielki plac
      zabaw na "stadionie",tam za darmo jest rozrywki ,szczególnie wieczorami ,dosyc.
      • dinozaur2007 Re: Czasy Judymów i Siłaczek .......... 10.03.07, 20:40
        smakosz55 napisała:

"czytajc zastanawiałem sie czemu P.Stasiak całej radzie nie zaproponuje
        ryczałtem po 100zł.za miesiąc, też bedą oszczednosci, a widzi to w kom.D/S RPA.
        Pan Stefaniak, zakończył swoją edukację na poziomie...i świat chce zawojowac. A
        moze od 1 kwietnia wszyscy radni beda oddawać swoje diety na "biedne "dzieci z
        domu dziecka, albo na głodnych z rodzin patologicznych. Może zrobimy jeden
        wielki plac zabaw na "stadionie", tam za darmo jest rozrywki, szczególnie
        wieczorami, dosyc.

Smakosz55, jeżeli sie nie mylę to nie p. Stasiak a przewodniczący komisji
        budżetowej p. Graska zaproponował to co piszesz - czytaj uważnie. Mnie się
        wydaje, że ta propozycja jest jak najbardziej słuszna. Zapoznaj sie z nia
        bardzo dokładnie. Natomiast twoje propozycje podejrzewam nie znajdą uznania
        wśród radnych a przykładem może być wypowiedź radnego Stefaniaka, chyba że
        wypowiadając się nie wiedział co mówi.
    • exel5 Re: Czasy Judymów i Siłaczek .......... 10.03.07, 19:17
      Pan Stefaniak chcial chyba powiedziec ze skonczyl sie czas na czerwone czyny
      spoleczne. Judymow iSilaczek jest nam teraz szczegolnie potrzeba na szczescie
      jest ich troche w naszym Kraju.W Zychlinie tez pewnie sa,no moze z wyjatkiem
      tych co sie wymadrzaja za nasze podatki.Kochac i pomagac zawsze warto.ale
      pewnie Ci od czerwonych czynow spolecznych tego nie wiedza.Na nauke nigdy nie
      jest za pozno...
      • bysket Re: Czasy Judymów i Siłaczek .......... 11.03.07, 09:01
        Judym pomagal ludziom bezinteresownie ale "POMAGAL" a P.Stefaniak i inni biora
        kase za szkodzenie w wielu przypadkach calemu spoleczenstwu. Wstyd P.Stefaniak
        ale jest takie zwierzatko, ktoremu pluje sie w oczy a ono uwaza ze deszcz pada
        • oswiecona_56 Re: Czasy Judymów i Siłaczek .......... 11.03.07, 12:50
          bysket napisała:

"Judym pomagal ludziom bezinteresownie ale "POMAGAL" a P.Stefaniak i inni biora
          kase za szkodzenie w wielu przypadkach calemu spoleczenstwu. Wstyd P.Stefaniak
          ale jest takie zwierzatko, ktoremu pluje sie w oczy a ono uwaza ze deszcz pada"

A czy tacy mają wstyd ? Jestem kobietą, może nie rozumiem, ale bardzo się
          dziwię wszystkim tym, którzy głosując wybierają takich ludzi do Rady Miasta,
          Rady Spółdzielni. Przecież ci czerwoni od lat szkodzą nam wszystkim i mają
          dalej poparcie !

• edmurphy Re: Czasy Judymów i Siłaczek .......... 11.03.07, 22:26
            Ja też nie rozumiem naszych, zychlińskich wyborów. Chcemy zmian, a nie potrafimy
            mądrze zagłosować. Z całej tej historii jedynie taki wniosek, że wystarczyły
            cztery miesiące, abysmy dowiedzieli się oficjalnie, że nasi radni poszli do rady
            po kasę. Przynajmniej mamy jasność w temacie.
          • starywyga4 Re: Czasy Judymów i Siłaczek .......... 18.04.07, 11:07
            oswiecona_56 napisała:
            > A czy tacy mają wstyd ? Jestem kobietą, może nie rozumiem, ale bardzo się
            > dziwię wszystkim tym, którzy głosując wybierają takich ludzi do Rady Miasta,
            > Rady Spółdzielni. Przecież ci czerwoni od lat szkodzą nam wszystkim i mają
            > dalej poparcie !

Nie dzielę ludzi na kolory, ale wg. innych kryterii, w tym jednym przypadku
            kryteria nie mają żadnego znaczenia, moja ocena tego „Pana” i jego wyboru jest
            taka sama.
            Czy sytuacja uległa zmianie, okaże się dziś na spotkaniu grupy członkowskiej,
            proponuję przyjść i posłuchać jak nasz „Judym” będzie się prezentował. A, że
            będzie to raczej pewne, bo niedługo walne i wybory uzupełniające do rady
            spółdzielni i szansa na dodatkową stówkę. Stawiam dziesięć do jednego, że
            takiej okazji to p. Stefaniak nie odpuści. Ciekaw jestem czy mieszkańcy, nadal
            ufni jego mądrości i misji naprawczej, tym razem na niego zagłosują. Stawiam
            pięć do jednego, że tak - ale spraw Panie abym się mylił.
            Pozdrawiam.
            >
            >
            • hanka.64 Re: Czasy Judymów i Siłaczek .......... 18.04.07, 12:18
              starywyga4 napisała:

"Nie dzielę ludzi na kolory, ale wg. innych kryterii, w tym jednym przypadku
              kryteria nie mają żadnego znaczenia, moja ocena tego „Pana” i jego
              wyboru jest taka sama. Czy sytuacja uległa zmianie, okaże się dziś na
              spotkaniu grupy członkowskiej, proponuję przyjść i posłuchać jak nasz „Judym”
              będzie się prezentował. A, że będzie to raczej pewne, bo niedługo walne i
              wybory uzupełniające do rady spółdzielni i szansa na dodatkową stówkę. Stawiam
              dziesięć do jednego, że takiej okazji to p. Stefaniak nie odpuści. Ciekaw
              jestem czy mieszkańcy, nadal ufni jego mądrości i misji naprawczej, tym razem
              na niego zagłosują. Stawiam pięć do jednego, że tak - ale spraw Panie abym się
              mylił.
              Pozdrawiam. ".

Wyga nie wiem czy jesteś stary ale Wygą to Ty możesz być w podeszłym wieku.
              Powiem ci tylko, że takich gagatków jest ten "Judym " od wszelkich boleści jest
              wielu. Nie w głowie im dobro spółdzielni, tylko "stówka" na składkową gorzałkę
              lub inne drobne wydatki. Mój dobry znajomy często uczestniczy w tych zebraniach
              i potwierdził tych ................ "olbrzymie zangażowanie", w negowanie
              wszystkiego co mogłoby doprowadzić do naprawy istniejącego zastoju w rozwoju
              Spóldzielnii. I okazuje się, że cwaniaczki wyuczenii po staremu jak za "
              dobrych dawnych czasów ", intuicyjnie, zbiorowo głosują przeciw lub wstrzymują
              się od głosu, gdy ktoś zgłasza wniosek dotyczący np. modernizacji
              infrastruktury osiedlowej. Wytłumacz mi. Jak oni się porozumiewają na
              odległość ? Czyżby telepatia ?
              • starywyga4 Re: Czasy Judymów i Siłaczek .......... 24.04.07, 17:56
                >hanka.64 napisała:
                >Wyga nie wiem czy jesteś stary ale Wygą to Ty możesz być w podeszłym wieku.
                > Powiem ci tylko, że takich gagatków jest ten "Judym " od wszelkich boleści
                >jest wielu. Nie w głowie im dobro spółdzielni, tylko "stówka" na składkową
                >gorzałkę lub inne drobne wydatki. Mój dobry znajomy często uczestniczy w tych
                >zebraniach i potwierdził tych ................ "olbrzymie zangażowanie", w
                >negowanie wszystkiego co mogłoby doprowadzić do naprawy istniejącego zastoju w
                >rozwoju Spóldzielnii. I okazuje się, że cwaniaczki wyuczenii po staremu jak
                >za " dobrych dawnych czasów ", intuicyjnie, zbiorowo głosują przeciw lub
                >wstrzymują się od głosu, gdy ktoś zgłasza wniosek dotyczący np. modernizacji
                > infrastruktury osiedlowej. Wytłumacz mi. Jak oni się porozumiewają na
                > odległość ? Czyżby telepatia ?

Trudno się z Tobą nie zgodzić, ale przecież Oni są tam z woli Ludu, ”a na Lud
                nie ma siły”, jak mówił Z. Laskowik. A przecież ten Lud to my, którzy wybieramy
                swoich przedstawicieli do rad spółdzielni, komitetów osiedlowych, sołeckich,
                gminnych, powiatowych itp. Wybraliśmy, to mamy!
                Nie interesuje mnie na co wydają swoje diety, (choć pewno masz rację, na chleb
                to raczej nie) ciekawi mnie raczej efekt ich pracy i to co w zamian dają swoim
                wyborcom, czyli nam mieszkańcom.
                Wygą to może i nie jestem, ale sporo w życiu widziałem, i coś mi się wydaje, że
                wiele rzeczy wiem, ale to jest moja subiektywna ocena. Masz prawo się z nią nie
                zgadzać, tak jak ja mam prawo do krytyki zachowań poszczególnych osób
                publicznych.
                Tylko czy cokolwiek to zmieni?
              • starywyga4 Re: Czasy Judymów i Siłaczek .......... 19.06.07, 23:30
                Czasy Judymów minęły, czy może ostał się jeszcze jaki? Coś mi się wydaje, że
                jest i to ten sam, który nie tak dawno jako radny wnioskował za podwyżką pensji
                burmistrza, bo to nie z jego kieszeni. Teraz będzie nas bronił, przed „złym”
                prezesem spółdzielni, wykorzystując niezadowolenie mieszkańców wynikające ze
                sposobu rozliczania ciepłej wody. Jest to sposób na popisówkę dla takich
                pieniaczy, co to zawsze robią dużo szumu wokół własnej osoby. Na pewno wiecie o
                kim mowa, to nasz radny p. K. S., jak zwykle znowu coś chce ugrać. Efekty jego
                pracy możecie ocenić po przewodniczeniu komisji rewizyjnej Rady Gminy, która
                nic nie zrobiła, a z której w końcu zrezygnował bo to zadanie go przerosło.
                Tym razem zapomniał przeczytać przepisów dotyczących tego tematu, przypadek to
                czy świadome działanie a może manipulacja i żerowanie na nastrojach naszych
                mieszkańców. Ale o tym przekonamy się jutro.
                • wykalaczka1 Re: Czasy Judymów i Siłaczek .......... 20.06.07, 08:34
                  Pan ten o ktorym piszesz nie jest moim idolem ale jeden z 15 radnych
                  zainteresowal sie problemem. W jakim celu to robi ? nie wiem moze dla poklasku
                  wazne ze organizuje spotkanie , na ktorym byc moze bedzie mial wiedze na ten
                  temat i wyjasni ludziom " o co chodzi " Dla mnie to rozliczenie (zwykla
                  karteluszka z cyferkami bez jakiejkolwiek podstawy prawnej )nie jest
                  dokumentem . Dla mnie wazna jest cena podgrzania cieplej wody ( a ta nadal jest
                  bez zmian )i wodomierz , ktory mam zainstalowany w domu . Skoro sa duze ubytki
                  wody to w gestii prezesa lezy wyeliminowanie ich . Podwyzka o ponad 100% to juz
                  nie lekka przesada. Gdyby nikt nie zainteresowal sie tym problemem bylbys
                  jednym z piszacych - no prosze mamy problem a radni maja w d...e Jeszcze jedno
                  dlaczego ten zly Rosinski nie zrobil ludziom takiego prezentu ?
                  • starywyga4 Re: Czasy Judymów i Siłaczek .......... 20.06.07, 10:23
                    Gratuluję sposobu zdobywania informacji i mam nadzieję, że się nie zawiedziesz,
                    że na pewno usłyszysz to co będziesz chciał usłyszeć. Na ile to będzie zgodne
                    ze stanem faktycznym, to już temat odrębny. Każdy ma swój sposób na zdobywanie
                    wiedzy; jedni czytają przepisy, inni pytają u źródła, a jeszcze inni „chodzą
                    do magla”, ale mamy demokrację i każdy ma prawo z jej przywilejów korzystać.
                    Ja akurat jako jeden z pierwszych poprosiłem o wyjaśnienie prezesa, porównałem
                    z ustawą Prawo energetyczne,( z którego nie tylko ja korzystałem) i już wiem
                    dlaczego są tak duże rozbieżności w opłacie ciepłej wody.
                    Nie oznacza to jednak, że w jakikolwiek sposób próbuję kogokolwiek odwieść od
                    zamiaru uczestnictwa w spotkaniu, które p. radny organizuje. Mam nadzieję, że
                    podzielisz się z nami merytorycznymi wyjaśnieniami, co na pewno pozwoli
                    uzupełnić wiedzę na temat cen wody lub tego pana. Nie znam natomiast na tyle p.
                    R. żeby Go oceniać, ale skoro piszesz, że jest zły to wierzę Ci na słowo, ale
                    mnie to kompletnie nie interesuje.
                  • lokator21 Re: Czasy Judymów i Siłaczek .......... 20.06.07, 11:15
                    Wykalaczka1 znowu rzucasz pod publiczkę słowa bez jakiegoś logicznego
                    uzasadnienia.
                    Nie trzeba spędu ludzi w niewiadomo jakim celu jak to organizuje w/w radny aby
                    dowiedzieć się o sposobie powstawania cen wody ciepłej i CO
                    Cena podgrzania cieplej wody jest pochodną dostarczanego ciepła na wodomierzach
                    i ilością zużytej wody a więc wartością zależną od dostarczyciela ciepła i
                    poboru jej przez mieszkańców
                    Ubytki nie wpływają na cenę jaką płaci lokator ale np. ograniczenie zużycia
                    wpływa w sposób zasadniczy na wzrost ceny !!!
                    Trzeba iść popytać a dopiero walić z armaty
                    • dinozaur0 Re: Czasy Judymów i Siłaczek .......... 20.06.07, 13:37
                      Jedno wiem i jestem tym zbulwersowany, że jak ktoś z lokatorów próbuje zrobić
                      coś madrego dla ogółu mieszkańców to go się traktuje jak trutnia. Mam na myśli
                      radnych Rady Spółdzielni. Słowo "radny" oznacza dla mnie osobę która powinna
                      radzić a nie torpedować to co przyniesie znaczące efekty. Zobaczymy co
                      natomiast radzić nam będzie w temacie wody pan K.S. Jeżeli coś mądrego to
                      chwała mu i ogromne dzięki ! Wrócę do radnych ze spółdzielni. Kogo wybrano
                      wiecie sami bardzo dobrze. I kto ich wybrał też wiecie. Do kogo więc pretensje
                      jeżeli większość członków spółdzielni olewa zebrania i pozwala na taki wybór
                      tych radnych nieudaczników, którzy pozwalają aby działy się w spółdzielnii
                      takie dziwne sprawy jak ta z ciepłą wodą.
                      • starywyga4 Re: Czasy Judymów i Siłaczek .......... 20.06.07, 18:14
                        Trudno się nie zgodzić z wyrażoną opinią, ale wszędzie jest tak samo albo
                        jeszcze gorzej. Tak na przykład w Radzie Gminy mają taki statut, czy regulamin,
                        który mówi, że obywatel może zabrać głos tylko w zapytaniach i wolnych
                        wnioskach, pewnie uważają, że obywatel jest za głupi, żeby brać udział w
                        dyskusji. Nawet jeśli znasz dogłębnie jakiś temat i masz najszczersze chęci, to
                        możesz sobie tylko słuchać co radni mają do powiedzenia, a Ci raczej mają
                        niewiele, poza kilkoma i tak to jakoś leci. Później wszyscy narzekają, że nic
                        się nie dzieje, że brak aktywności społeczeństwa, a spróbuj być aktywnym jeśli
                        z jednej strony, jak piszesz utrącana jest inicjatywa, a z drugiej strony nawet
                        Cię do głosu nie dopuszczą. Wszystko to w majestacie prawa i zgodnie z
                        interesem społecznym, a młodzież patrzy i zwiewa za granicę, bo chce żyć lepiej
                        a może tylko inaczej.
                        Wracając do meritum sprawy, osobiście nie wierzę w dobre intencje wyjaśnienia
                        zaistniałego problemu, bo i co On może wyjaśnić, raczej wykorzystuje okazję
                        przypomnieć się swoim wyborcom, że jest i że staje w ich obronie. Przez ponad
                        pół roku przewodniczenia komisji rewizyjnej rady nic nie robił, a jak Go
                        chcieli odwołać, to łaskawie zrezygnował.
                        Jemu to się akurat nie dziwię, każdy orze jak może, dziwię się tym co takim
                        wierzą.
                        Aby nie być posądzonym, o jakąkolwiek agitację, puszczam ten post, dopiero
                        teraz, z nadzieją,
                        że nie przeczytają go wierzący w mądrość i bezinteresowność swojego radnego.
                  • starywyga4 Re: Czasy Judymów i Siłaczek .......... 20.06.07, 18:16
                    wykalaczka1 napisał:
                    > dlaczego ten zly Rosinski nie zrobil ludziom takiego prezentu ?
                    P. Rosiński nie mógł tak zrobić, bo o ile się orientuję w jego zasobach nie
                    dostarczana jest ciepła woda.
    • blanka01 Re: Czasy Judymów i Siłaczek .......... 13.04.07, 15:48
      a czego się spodziewaliśmy przecież to normalne, że w czasie kampanii wyborczej
      to wszyscy są nienaganni i tacy młodzi i prężni a po całej uczcie zostaje
      wielki bałagan i nic w portfelu no więc teraz trzeba go napełnić szkoda że
      nauczycielom nie napełnili no to pewnie nie minęły czasy siłaczek tylko szkoda
      że najbiedniejszy w tyłek bity
      • hanka.64 Re: Czasy Judymów i Siłaczek .......... 25.04.07, 20:21
        blanka01 napisała:
        "szkoda że nauczycielom nie napełnili ".

Wasze zangażowanie w pracę wychowawczą nie jest widoczne, budzi nasz niedosyt.
        Stąd z podwyżkami ................
        • wykalaczka1 Re: Czasy Judymów i Siłaczek .......... 20.06.07, 22:28
          I tu jestes w bledzie odpowiadam steremu wydze - w zasobach spoldzielnii
          Wspolny Dom tez sa bloki ktore maja ciepla wode . Wracajac do rozliczen za co i
          cw dziwne rzeczy sie dzieje bo niektorzy mieszkancy osiedla wyzwolenia bedacy w
          zasobach naszej wspanialej spoldzielnii otrzymali zwroty za nadplate co w
          symbolicznych kwotach. Kto to wylicza i czemu ma to sluzyc,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka