Dodaj do ulubionych

Kolorowa Tolerancja - kolejna odsłona

11.03.07, 19:31
Prawda jest smutna - to troglodyci kibicujący łódzkim klubom dyktują w jaki
sposób jest odbierane nasze miasto:
www.youtube.com/watch?v=QWlkOk-mcU0
To łódzka młodzież, przyszłość naszego miasta i narodu, dewastuje swoje miasto:
www.youtube.com/watch?v=C7kh1qWl0zg
fotoforum.gazeta.pl/72,2,735,48553895,58077687.html
Jak długo jeszcze mieszkańcy mają zamiar to tolerować?
Obserwuj wątek
    • ixtlilto Re: Kolorowa Tolerancja - kolejna odsłona 11.03.07, 21:14
      Szkoda że kluby ne robią nic (lub robią tak mało) aby te rasistowskie bazgroły
      powstrzymać/ zamazać :/
      • nakole Re: Kolorowa Tolerancja - kolejna odsłona 11.03.07, 21:26
        Kluby jako kluby tego nie nakręcają i chyba żadnego wpływu na te pożałowania
        godne zachowania wpływu nie mają. Ktoś zatruł umysły tej smarakterii, a
        najgorsze, że kolejne pokolenia hołdują takim ekscesom i je podtrzymują.
      • panajotow Re: Kolorowa Tolerancja - kolejna odsłona 12.03.07, 09:21
        Kluby? Kluby wola dobrze zyc z klubami kibica, a wiec z troglodytami,ktorym na
        widok emblematu rywala cisnie sie na usta slowo Zyd, albo pejs. Nie
        spodziewalbym sie zbyt wiele po klubach.
      • hm` Re: Kolorowa Tolerancja - kolejna odsłona Ixik 12.03.07, 21:35
        Szkoda, ze adminki forum nic nie robia by uporzadkowac ziejace antysemityzmem podforum sport.
        pozdr. hm`
        P.S.
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=486&w=58706784&a=58726329

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=486&w=58706784&a=58725519

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=486&w=58706784&a=58823520

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=486&w=58706784&a=58823493

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=486&w=58706784&a=58773366

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=486&w=58646620&a=58717513
        • zamek Re: Kolorowa Tolerancja - kolejna odsłona Ixik 13.03.07, 00:57
          A czy obywatel z czymś tam na końcu robi coś w sprawie ksenofobii w Łodzi czy
          tylko pomiata adminkami?
          • szprota Zamku 13.03.07, 00:59
            obywatel akurat ma trochę racji. ja rzadko zaglądam na sport i nieraz już
            pisałam, że przydałaby się tam osoba do opieki.
            Hm`, nie masz ochoty pomóc? wyjdzie trochę sympatyczniej niz takie zgryźliwe
            uwagi :)
            • hm` Szprota 13.03.07, 01:02
              Kiedys jak byl ten watek w ktorym bylo glosowanie na adminow Łodzi... Zglosilem akces na podforum sport. Nie wybrali bo powiedzieli ze sami sobie poradza. A teraz degeneracja jest tam niepojeta.
              pozdr. hm`
              P.S.
              Zameczku dziecinko melaski sobie wez do dziubka.
              • szprota Hm` 13.03.07, 01:13
                w takim razie postaram się powrócić do tej kwestii. nie przeczę, że jest bałagan
                i że nie sprzątam.
                PS i poproszę o wymianę uprzejmości z Zamkiem gdzie indziej, ok?
                • zamek Re: Hm` 13.03.07, 01:22
                  Szprotko,
                  ponieważ są takie ciecze, w których nie zanurkowałbym za żadne skarby (i
                  daliBorg nie chodzi tu o wodę w basenie w Aleksandrowie), zatem wymiana, jak to
                  zwiesz, uprzejmości, nie wchodzi w rachubę ani tu, ani gdziekolwiek indziej.
                  Może tylko tyle, że atawistyczne reakcje... a zresztą zieeew...
                  • szprota a prosiłam. tak trudno prośbę spełnić? [szkoda] 13.03.07, 02:08

• zamek [masz rację, pardon] /nt 13.03.07, 02:58

• nakole Re: Kolorowa Tolerancja - kolejna odsłona 11.03.07, 21:24
      Brite, a co możemy zrobić? Chyba poza autorami i ich duchowymi mocodawcami
      NIKOMU to się nie podoba.
    • miejskie_narty Re: Kolorowa Tolerancja - kolejna odsłona 11.03.07, 21:27
      Przypominają mi się słowa prezesa ŁKS-u, który w czwartek biadolił nad tym, że Łódź się mało promuje poprzez kluby sportowe:>
      Żenada...
      • nakole Re: Kolorowa Tolerancja - kolejna odsłona 11.03.07, 21:30
        Piłka temu nie wina, ale pisałem już, że to co dzieje się wokół tych dwóch
        klubów to wstyd dla Łodzi i kraju.
        • miejskie_narty Re: Kolorowa Tolerancja - kolejna odsłona 11.03.07, 21:45
          Ja myślę, że prezydent Rzeszowa ma rację: uciąć to może tylko rzeczywista chęć władz miasta rozwiązania problemu, wdrożenie monitoringu, stworzenie takich etatów by policja mogła monitorować monitoring;) i szybko reagować (właśnie mają wejść sądy 24/h) i dotowanie przez miasto farby/lakieru, z którego bardzo prosto zmyć spray.
          W końu marszałek mówił o 10mld zł do wydania w województwie w latach 2007-13.
          Za te pieniądze lepiej stworzyć systemy, które będą działać po zakończeniu ulewy keszu, niż wyremontować kwartał śródmieścia, który "kibole" doprowadzą do stanu wcześniejszego w ciągu roku.
          • nakole Re: Kolorowa Tolerancja - kolejna odsłona 11.03.07, 21:48
            ...ja mówię: Amen! Może władzom naszego miasta udzieli się myślenie Prezydenta
            Rzeszowa.
    • miejskie_narty Acha - co prawda Angole nie są do końca 11.03.07, 21:47
      zadowoleni z ASBO, ale poczytanie o samym systemie daje dobre odniesienie do tego, jak u nas _chce_ się rozwiązać problem w chuligaństwa, a jak na Wyspach.
    • miejskie_narty Dla mnie ta akcja w tej formie mija się z celem 11.03.07, 22:19
      Ok, raz czy dwa razy taka manifestacja ma sens - ale oczywiście nie jako rzeczywiste sprzątanie (przecież zamazywanie przypadkową farbą elewacji w cale ich nie upiększa) lecz jako sygnał, że mieszkańcom nie podoba się dominacja w mieście drobnych kibolskich sku..synków i tolerowanie takiej sytuacji przez magistrat. Apelowanie do gó..arzy jak wiadomo nie ma sensu. Ich zachowaniem można jedynie sterować, tak jak steruje się dzikimi zwięrzętami w cyrku, czy uczy psy sikać na dworze, a nie w domu. Z jednej strony trzeba pokazać marchewkę, z drugiej kija. Proste i znane od lat.
      Apelować można do magistratu. Jeśli to nie pomoga, to sprawa się komplikuje. Tutaj nie można zastosować metody kija i marchewki. Marchewki sama sobie władza bierze, kij jest zbiorczy i stosowany raz na 4 lata.
      Być może więc trzeba zmienić formę apelu. Może zamiast zamalowywać wulgazryzmy, obok każdego należałoby napisać sprayem "Nie usuwając go, prezydent i radni akceptują ten napis". A może lepiej sprawdziłoby się inne hasło: "Prezydent i radni to brudasy, bo tolerują brud w mieście"? Może GŁ mogłaby ogłościć konkurs na jakieś fajne hasło - najlepiej po polski i po angielsku.
      • szprota Re: Dla mnie ta akcja w tej formie mija się z cel 11.03.07, 22:30
        pomysł nie jest zły, ale walka omal tą samą bronią - czyli brudem i brakiem
        poszanowania dla własności prywatnej mnie osobiście wydaje się poniżej godności...
        • miejskie_narty Re: Dla mnie ta akcja w tej formie mija się z cel 11.03.07, 22:33
          to rzeczywiście jest problem. Być może w takie razie zamiast tego należałoby robić doroczną zbiórkę keszu na wykupienie jak największej ilośći bilbordów i citylightów i tam właśnie umieszczenie haseł (i co lepszych oryginałów)
          • uerbe Re: Dla mnie ta akcja w tej formie mija się z cel 12.03.07, 08:38
            miejskie_narty napisał:

> Być może w takie razie zamiast tego należałoby robić doroczną zbiórkę keszu
            > na wykupienie jak największej ilośći bilbordów i citylightów i tam właśnie
            > umieszczenie haseł (i co lepszych oryginałów)

To przypomina niedawną kampanię PO. Ówczesne łódzkie władze się na nią bardzo oburzyły, ciekawe dlaczego?
            • miejskie_narty Re: Dla mnie ta akcja w tej formie mija się z cel 12.03.07, 09:05
              Ale o ile w kampanii PO chodziło o politykę i zapewne spora grupa ludzi, czytając te hasła miała świadomość, że jest to tylko element kampanii wyborczej i równie dobrze podobne plakaty mogłyby (być może w innym czasie i miejscu) być wywieszane przez PiS i osakrżać PO.

Gdyby nagle na bilbordach w całej Łodzi pojawił się fragment rzeczywistośći naszego miasta z odpowiednim komentarzem, efekt byłby o wiele bardziej piorunujący:-)
        • miejskie_narty Re: Dla mnie ta akcja w tej formie mija się z cel 11.03.07, 23:04
          Z drugiej strony:
          Traktując raz zamalowane elewacje jako zniszczone, czyli nadające się do odnowienia, można założyć, że dodanie dodatkowego napisu ( w swojej treści przecież nie wulgarnego, a w zamierzeniach realizującego szczytne intencje) nie zmienia ani waloru estetycznego elewacji ani kosztów odnowy. Owszem - jest to jakaś forma nieposzanowania prawa własności, ale wydaje mi się, że bliższe jest to aktu obywatelskiego nieposłuszeństwa niż wanadlizmu.
          Być może teraz można stosować inne formy nacisku na władze, ale jeśli nic nie pomoże jedyną formą zwrócenia rzeczywistej uwagi władz na problem będzie świadoma eskalacja tegoż problemu (w treści - nie w formie, do czego, ma się rozumieć, absolutnie nie nawołuję) do granic absurdu.
          Co by było, gdyby nagle na ulicach zamiast gwiazd dawida i formuł "żydzew ch.j" hurtowo pojawiły się hasła sugerujące np. że papież to jest homoseksulaistą, czy że prezydent gwałci swoje wnuki? Czy wtedy też brakowałoby pieniędzy i środków na zażegnanie problemu?

A propos - przypomina mi sie news-zapchaj-dziura, że w jakimś mieście nagle zniknęły plakaty do filmu, o ile dobrze pamiętam, "Powrót idioty". Sprawa byłaby bardzo tajemnicza, gdyby nie fakt, że film był czeski, na plakacie był tytuł oryginału ("Nawrat idiota"), a burmistrzem/prezydentem tego miasta był obywatel Nawrat. :-)
          • szprota Re: Dla mnie ta akcja w tej formie mija się z cel 12.03.07, 13:04
            szkoda pieniędzy.
            zdecydowanie lepiej by było je wydać na wsparcie systemu monitoringu,
            komunikacji między strażą miejską a policją i przede wszystkim zwiększenie
            skuteczności egzekwowania kar względem wandali. będzie taki jeden z drugim
            musiał odnowić ścianę, którą zarzygał, to może mu się na przyszłość odechce.
      • nakole Re: Dla mnie ta akcja w tej formie mija się z cel 11.03.07, 22:34
        Masz racje, ta zabawa wchodzi już w tradycję. Jedni na drugich malują i nic z
        tego nie wynika. Należałoby wytknąć władzom takie wygodnictwo i zaniechanie w
        tej sprawie.
        PS.:Farba anty-spray chociaż droga powinna chronić przynajmniej te odnawiane
        elewacje.
        • zgierzyk Re: Dla mnie ta akcja w tej formie mija się z cel 11.03.07, 23:42
          Akcje takie nic nie dały jak dotąd. Z tym trzeba walczyć codziennie!
          • nakole Re: Dla mnie ta akcja w tej formie mija się z cel 11.03.07, 23:50
            zgierzyk napisał:

> Z tym trzeba walczyć codziennie!

...a, więc do boju !!!

• ania1023 Kolorowa Tolerancja - kolejna odsłona 11.03.07, 23:18
      Trzeba zrobic cos z ul. Jaracza!!! Kibice LKS-u zrobili tam taki syf, ze glowa mala:
      www.wrzuta.pl/obraz/786vAIyN7Z/rodowici_lodzianie
      • nakole Re: Kolorowa Tolerancja - kolejna odsłona 11.03.07, 23:22
        Słuchaj, gdyby Łapacze tylko troche się wysilili to ci gó..arze szorowaliby te
        ściany własnymi pazurami. Rzecz w tym, że wysiłek męczy ;P
      • ania1023 Re: Kolorowa Tolerancja - kolejna odsłona 11.03.07, 23:28
        ..Przypominają mi się słowa prezesa ŁKS-u, który w czwartek biadolił nad tym, że Łódź się mało
        promuje poprzez kluby sportowe...
        Wlasnie, swoja droga dlaczego Prezes LKS-u toleruje przyspiewki swoich kibicow w stylu... a Zydzew
        kurw...
        Mowcie co chcecie, ale na Widzewie bluzni sie LKS, ale nie wyzywa sie nikogo od Zydow. Raz pojawila
        sie jakas flaga, ale po szybkiej interwencji wladz klubu wiecej jej nie bylo. Czemu tu sie jednak dziwic
        skoro nawet dzilacze LKS-u mowia o Widzewie Zydzi...
        Swoja droga, jak to jest, ze jedni kibice LKS-u skladaja kwiaty na Kirchofie na grobach zalozycieli LKS-
        u, a inni wyzwaja kogos od Zydow? A moze to Ci sami?
        • nakole Re: Kolorowa Tolerancja - kolejna odsłona 11.03.07, 23:51
          ...tak czy owak obrażają tym wszystkich, nie tylko Żydów.
        • los_chlopakoss Mogłabyś przestać się kompromitowć 11.03.07, 23:52
          ania1023 napisała:
          > Wlasnie, swoja droga dlaczego Prezes LKS-u toleruje przyspiewki swoich kibicow
          > w stylu... a Zydzew \

Cytat z forum widzewa po dzisiejszym meczu z GKS Bełchatów
          Do kibiców Widzewa: wszystko by było ok.frekwencja i doping wziąwszy pod uwagę
          to jaka była gra i wynik..wszystko by było gdyby nie wieczna mantra O ŁKSie.. do
          obżygania już z tymi bluzgami na ŁKS..już sie rzygać chce jak słyszę zwieńczenie
          dopingu w postaci :JEB.Ć ŁÓDZKI KS..."
          Autor: OGIEŃ widzewski

Umiesz krytykować innych, a sama piękną polszczyzną operujesz:D
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=443&w=57576757&a=58004529
          • ania1023 Re: Mogłabyś przestać się kompromitowć 12.03.07, 00:09
            Umiesz czytac?
            ...Mowcie co chcecie, ale na Widzewie bluzni sie LKS, ale nie wyzywa sie nikogo od Zydow...
            • iluminacja256 Re: Mogłabyś przestać się kompromitowć 12.03.07, 10:01
              Nie ? Buhehehehheeee...
            • los_chlopakoss Re: Mogłabyś przestać się kompromitowć 12.03.07, 12:39
              ania1023 napisała:

> Umiesz czytac?
              > ...Mowcie co chcecie, ale na Widzewie bluzni sie LKS, ale nie wyzywa sie nikogo
              > od Zydow...

ja też uważam że widzewiaki to "grzeczni" kibice hahahahahaha

"szarmanek7 - 12 marca 2007, 12:08:39 - 213.92.80.223
              jestem kibicem Widzewa i jest mi głupio za bande idiotów którzy rzucali w
              bełchatowskie dzieciaki petardami . coraz mniej mam ochotę chodzic na mecze
              Widzewka jak widzę tą chołotę . co drugi żul naćpany lub uchlany , nawet między
              sobą potrafia sie lać - żenada. kupiłem karnet i zastanawiam się czy dobrze
              zrobiłem - nie chodzi nawet o poziom sportowy . czytając komentarze powyżej wiem
              że mało jest prawdziwych kibiców co drugi to bandyta umysłowy niezależnie od
              klubu ale jaki kraj taki związek tacy piłkarze i kibice ręce opadają pozdro dla
              tych co ida na stadion oglądać mecz i mam w dupie czy sa z łks czy legii precz z
              menelami widzewskimi też!!!
              ps. mam nadzieje że Boniek cos z tym zrobi" 90minut.pl/news.php?id=523070
              • ania1023 Re: Mogłabyś przestać się kompromitowć 13.03.07, 00:44
                Czlowieku, trzeba cos zrobic zeby wyplenic te wszystkie gwiazdy dawida z miasta, o tym jest mowa, a
                Ty wyjezdzasz z jakims wpisem na forum, ktory zapewne jest Twiom dzielem. Zajmij sie lepiej
                zlodziejami co okradaja wlasny klub:
                lodz.naszemiasto.wp.pl/sport/630821.html
                pikarzami zlodziejami:
                www.lkslodz.pl/komentarze.php?pid=7996itd
                • los_chlopakoss Re: Mogłabyś przestać się kompromitowć 13.03.07, 00:46
                  dziewczynko twoje wybiórcze fotki możesz sobie w domu nad łóżkiem wieszać.
                  twój kolega po szalu dał znowu popis
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=486&w=58900206
                  • szprota Re: Mogłabyś przestać się kompromitowć 13.03.07, 00:49
                    no, no, bez rozrób międzyklubowych mi tu :)
                  • ania1023 Mogłbyś przestać się kompromitowć 13.03.07, 11:48
                    Ile masz lat? Chyba nie wiecej niz 10? Masz tu wpisy niejakiego hansa:
                    szukaj.gazeta.pl/szukaj/0,52001.html?VE_szukaj_a=hans&ile=20&sort=data_desc&spojnik=and&forum=486&poz=0
                    choc wiekszosc zostala usunieta ze wzgledu na rasistowskie tresci. Chcesz sie tak licytowac? Mozemy
                    tak robic 5 lat, ale nie o to chodzi. Chodzi o to zeby cos zrobic, aby w centrum Lodzi na, ul Jaracza nie
                    bylo tych 50 gwiazd dawida namalowanych przez kibicow LKS - u. Kibicow, ktorzy mowia o sobie
                    rodowici Lodzianie, a tak naprawde sa tryglodytami, ktorzy rozwalaja nasze miasto
                    • ania1023 Mogłbyś przestać się kompromitowć 13.03.07, 11:49
                      hans:
                      szukaj.gazeta.pl/szukaj/0,52001.html?slowo=
                    • ania1023 Re: Mogłbyś przestać się kompromitowć 13.03.07, 11:52
                      wypociny hansa LKS
                      Re: ale z was dałnyficki żydzewskie won do koluszek! tam są wasi kibole po szalu
                      autor: Gość portalu: hans 2007-03-05 21:01:45
                      Re: Drewniane nogi Saszy B i marzenia o derbach
                      ficki! zanim ruszycie wasze parszywe dupska z izraelskiej strony łodzi dobrze policzcie ilu was się
                      wybiera na derby /choc jak wiadomo w liczeniu jesteście dobrzy/ bo wejsc będzie mogło tylko 400-tu!
                      autor: Gość portalu: hans 2007-03-05 08:00:02
                      Re: Udana premiera Rycerzy Wiosny
                      dobrze zauważył jeden z parchów że z pogonią wygra nawet kozia wólka ale zapomniał że jest coś
                      takiego jak żydzew, który nawet z pogonią nie ma szans i to na swoim kurniku hehehehe!
                      autor: Gość portalu: hans 2007-03-05 07:52:03
                    • ania1023 Re: Mogłbyś przestać się kompromitowć 13.03.07, 11:56
                      HANS:
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=486&w=58441764&a=58460505
                      • los_chlopakoss Re: Mogłbyś przestać się kompromitowć 14.03.07, 02:17
                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=486&w=58928375&a=58928375
                      • los_chlopakoss Re: Mogłbyś przestać się kompromitowć 14.03.07, 02:30
                        Wiemy aniu że kibice widzewa nie są antysemitami hehehee Dlaczego zatem nazywają
                        kibiców ŁKSu pejsami? Kilka wpisów tych "lubiących" żydów z forum Widzewa:

Poniedziałek, 12.03.2007 19:19

Pejsy się boją że jak wejdzie więcej Widzewiaków to dostaną łomot!!! No to dali
                        tylko 400 dla bezpieczeństwa.I tak przegrają a w Łodzi od wielu lat rządzi
                        Widzew. RTS PANY!!!!!!! śmiech

Wtorek, 13.03.2007 20:01

WITAM PANOWIE CZY WIADOMO COS O NIELEGALNYM PRZEMARSZU NA TE J.... PEJSOWO CZY
                        TAK JAK OSTATNIO BEDZIE ZE KTO PRZYSZEDŁ TEN WEJDZIE DAJ BOZE POJEDZMY Z
                        NIMIPROSZE O ODPOWIEDZ KOGOS Z SZEFOW KLUBU KIBICA A JAK NIE TO PROSZE
                        DOPINGUJCIE NAS JAK NAJGŁOSNIEJ WIDZEW KOCHAM CIE

Autor: riki

kibic widzew do kibica ŁKSu: Wtorek, 13.03.2007 00:39

WON STAD BRODACZU DO IZRAELA

Autor: NHS

• los_chlopakoss Re: Mogłbyś przestać się kompromitowć 14.03.07, 02:32
                          a tu link do komentarzy tych "porządnych" kibiców co to żydów "lubią"
                          www.widzewiak.pl/news/comment.php?news=9826
                • ania1023 o skarbonce 13.03.07, 00:49
                  lodz.naszemiasto.wp.pl/sport/665087.html
    • zgierzyk Re: Kolorowa Tolerancja - kolejna odsłona 11.03.07, 23:39
      Tymi wandalami-rasistami kierują wytrawni przywódcy. Czy to takie trudne dla
      policji i innych służb bezpieczeństwa wyłowić ich i pokazowo ukarać?
    • cage47 "Łapy precz od graffiti. Kolorowa Nietolerancja!" 12.03.07, 02:44
      • bq2 D*pe sobie zamaluj, kretynie 12.03.07, 08:49
        To o czym tu mówimy tak się ma do graffiti jak taczka do betoniarki.
        Graffiti - jedyne jakie można zaakceptować - to tzw. legal na wyznaczonych
        powierzchniach ze zgodą właścicieli.

Te tagowanie, mazanie, podpisywanie, te wszystkie crew's - patrzeć na to nie
        można.

A szanowni autorzy "graficiarze" to po prostu elementy społeczne które powinno
        poddać się przymusowej i intensywnej terapii polegające na wpychaniu puszki ze
        sprayem w tyłem, popychaniem petardą i podpalaniem tej ostatniej. Jeśli terapia
        nie pomoże to miasto powinno otworzyć stronę internetową na której były by
        zdjęcia tych idiotów, podpisane z imienia, nazwiska i adresu.
        • panajotow Re: D*pe sobie zamaluj, kretynie 12.03.07, 09:42
          Ostatnia opcja dodalaby im rozglosu, szczegolnie wsrod ich kompanow. Problem
          jest spoleczny, oni skads sie biora...Ale my sobie mozemy tutaj pisac, a wladze
          miasta i tak nic nie zrobia...
      • brite Taaaak 12.03.07, 13:00
        Smutne, że miasto nie potrafi sobie poradzić z dzieciakami z kupą w spuszczonych
        do kolan majtach.
        fotozinnejbeczki.blox.pl/2006/12/Obszczymurki-kontratakuja.html
        Grafitti może być ładne i przydatne, mamy tego przykład w kilku miejscach w
        Łodzi, np. wielka łódź na Pietrynie czy to:
        fotoforum.gazeta.pl/3,0,538553.html
        Tylko żeby takie legalne wrzuty robić, trzeba być dobrym, a poziom większości
        łódzkich obszczymurków jest żałosny.
        • cage47 Re: Taaaak 13.03.07, 04:55
          > Smutne, że miasto nie potrafi sobie poradzić z dzieciakami z kupą w spuszczonyc
          > h
          > do kolan majtach.

czesc tych "dzieciakow" jest pod 30 i nie nosi obsranych gaci, nie generalizuj
          brite, bo niewiedzą zioniesz

a do pana ktory mnie wyzwał, pochamuj jezor przyjacielu, ja nie maluje, moj
          stosunek do graffiti jest ambiwalentny

a wrzucanie tego do jednego wora z "lks pany", "punks not dead", "szatan 666" i
          tym bardziej mieszanie tego w bande chłystkow w obsranych spodniach troche
          pachnie nie wiedza co do genezy powstania graffiti, i sensu "tworzenia" tych
          bochomazow na scianach
          znam czesc z tych ludzi, pracuja w powaznych firmach, studiuja na asp, 2 znam
          ktorzy są na architekturze, na uł i na polibudzie, wiec nie są to wyrostki
          siedzace na ławce pod blokiem jarające blanta i słuchajace rapu

jasne, sa tak zwane "toye" ktore wysprejują pol osiedla, albo wybazgraja tramwaj
          i mysla ze są cool graficiarzami bo maja puszke w łapie, tu nie chodzi chec
          niszczenia, to styl zycia, ktorego wiekszosc ludzi nie pojmie bo co
          wartosciowego moze byc w niszczeniu (tak samo jak ja nie pojmuje, tych zakichany
          pseudokibicow demolujacych wszystko, albo chlopakow w kreszu bijacych dla sportu)

Zeby cos poznac, trzeba zrozumiec, nie wazne czy popierasz czy nie, oczywiscie
          ze jest to czesciowo zle i tym bardziej karalne, ale wykrzykiwanie
          populistycznych haselek jest bzdura i nonsensem, tym bardziej skoro nie ma
          poparcia w rzeczywistosci

zapewniam cie brite ze 90% tych ktorzy maluja legalne, wrzuca tagi na sciany,
          robi srebra, albo maluje kolejke

nie chodzi o sam fakt bronienia tego, raczej chodzi o to ze skoro szczeka sie
          tak głosno, to warto byłoby wiedziec na jaki temat sie szczeka, a nie jak pies
          na burą suke, albo andrzej na temat gospodarki
          • cage47 a "edukacje" brite zacznij od "style wars" 13.03.07, 05:02
            naprawde warto, chociaz by po to zeby lepiej poznac swojego wroga :o)
            • brite Re: a "edukacje" brite zacznij od "style wars" 13.03.07, 12:42
              > swojego wroga

Heh, mojego wroga? Nadal mało rozumiesz. Swoich prywatnych animozji staram się
              nie rozpowszechniać na forum publicznym.

Kiedyś może nadejdzie ten dzień, kiedy Ty i inni pozbędą się wreszcie tego
              bagażu myślenia pozostałego po PRL i dostrzegą, że to zjawisko działa przeciwko
              nam wszystkim, przeciw każdemu mieszkańcowi miasta, przeciw każdemu obywatelowi.
              • cage47 Re: a "edukacje" brite zacznij od "style wars" 13.03.07, 14:07
                wroga było uzyte tutaj z przekąsem :)
          • brite cage 13.03.07, 12:36
            > wrzucanie tego do jednego wora z "lks pany", "punks not dead", "szatan 666" i
            > tym bardziej mieszanie tego w bande chłystkow w obsranych spodniach

Nie zauważyłeś chyba, że w poprzednim poście wyraźnie i obrazowo rozdzieliłem
            dwa zjawiska nazywane potocznie 'grafitti', zatem niepotrzebny mi Twój cały wywód.

> oczywiscie ze jest to czesciowo zle i tym bardziej karalne,

O! I na tym właściwie można zakończyć dyskusję.

> ale wykrzykiwanie populistycznych haselek jest bzdura i nonsensem

No ładnie, a gdzie tu populizm? Sęk w tym, że ludzie się znieczulili, przestali
            widzieć, jaki obraz miasta zafundowały im rozmaite szczeniackie toye z kupą w
            majtach. Populizmem byłoby głaskanie ludzi po główkach i gadulstwo "jest
            świetnie", jak to czyni panujący nam prezydent.

> skoro szczeka sie
            > tak głosno, to warto byłoby wiedziec na jaki temat sie szczeka, a nie jak pies
            > na burą suke

Powtórzę - masz problem z zauważeniem, na co szczekam, pokazałem dwa różne
            oblicza grafitti, nie patrzę na to jako jednorodne zjawisko, potrafię docenić
            coś ładnego i na miejscu.

Ale nigdy nie bedę tolerował tego:
            fotoforum.gazeta.pl/72,2,735,48553895,58077339.html
            i nie potrafię przejść obojętnie obok faktu, że władze nie potrafią utrzymać
            porządku w reprezentacyjnym centrum miasta.
            • cage47 Re: cage 13.03.07, 14:05
              pewnie ze nie potrafia, i powinno ich sie za to pietnowac
              znam historie kiedy pod samiutka kamera na rogu kosciuszki i struga grupka gosci
              (na kwasie z reszta) malowala graffiti
              przyjechala policja, zawineli ich, wlasciciel kamienicy wniosl oskarzenie ale
              sprawe umorzono, ze wzgledu na brak dowodow :DDDD
              to jest dopiero paranoja :)
    • czechy11 Kolorowa Tolerancja - kolejna odsłona 12.03.07, 08:52
      Te napisy sa wstręte. Nie moge na nie patrzeć. Jescze jedna sprawa to śmieci. W
      sobotę i niedzielę gdzie sie nie poszło latały jak nie torebki foliowe to
      przewalały się po ulicach inne brudy. To jest niedopuszcalne gdyz od wczoraj
      wieczorem jestem w Poznaniu i tutaj czegos takiego nie widać. Kiedy łodź będzie
      naprawde sprzatana a nie będzie się udawało, że się sprząta. Kiedy smietniki w
      centrum miasta będa zlokalizowane w altankach a nie będa stały przy ulicach?
    • panajotow Re: Kolorowa Tolerancja - kolejna odsłona 12.03.07, 09:18
      Mieszkancy w wiekszosci to rodzice tych troglodytow. Silna policja i straz
      miejska. Surowe karanie tych debili. Radni nie beda biegac za nimi po osiedlach
      i rewidowac w poszukiwaniu puszki z farba.
    • obi7 Kolorowa Tolerancja - kolejna odsłona 12.03.07, 10:25
      radni dalej nic nie beda robic tylko zasilac dotacjami w/w prywatne kluby
    • lavinka Re: Kolorowa Tolerancja - kolejna odsłona 12.03.07, 10:39
      A dlaczego w bramach nie ma domofonów?
    • avatary Kolorowa Tolerancja =Mega Fiasko 12.03.07, 12:55
      7 lat kontynuacji, zapewne setki zaangażowanych ludzi i i absolutne Zero
      rozwiązań systemowych ze strony władzy !!
      tak sie zabija społeczeństwo obywatelskie, tak się w praktyce realizuje hasło
      "ignorancja to siła"

winszuje pałacowym niezmącenie dobrego samopoczucia, winszuję radnym zdolności
      do wyłuskiwania priorytetów miejskich... zmiany nazw ulic na kolejnych
      świętych, błogosławionych rzecz to wszak święta, a że przy okazji ulica syfem
      stoi to tego już wasze oczęta nie dostrzegą ?

wasza misja póki co rozgrywa się na ziemi, nim do nieba któremuś uda sie trafić
      ma przed sobą sporo tu jeszcze do zrobienia...
    • cassani Brite, widzę że się wziąłeś na całego:) 12.03.07, 13:09
      i gorąco kibicuję i zagłosuje jak będzie trzeba!!!
      :)
      • brite iii tam 12.03.07, 13:52
        Ja tylko sobie pokrzykuję, od czasu do czasu jakiś plakat zerwę i pogonię
        rozwieszacza, upomnę chamów rzucających pety na ziemię - to są drobne sprawy, a
        wystarczą, żeby patrzono na mnie czy mnie podobnych jako dziwaków, ekscentryków
        czy rozrabiaków i pieniaczy (!). Widzę, że żyję w morzu obojętności, gdzie
        nikogo nic poza piwem, telewizorem i zakupami nie interesuje.
        • zgierzyk Re: iii tam 12.03.07, 21:10
          Nie mów tak brzydko, a ja to co?
        • lavinka Re: iii tam 12.03.07, 21:15
          Weźmy główną administarcję tego portalu na przykład... też im wyżej tym gorzej :)
          lav
          (szprotko i yavo to oczywiście nie do was)
          • szprota Re: iii tam 12.03.07, 21:46
            lavinka napisała:
            > (szprotko i yavo to oczywiście nie do was)

ja ciebie też, Lavinko :*

PS :-)))))))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka