Dodaj do ulubionych

Walka o S8

13.04.07, 22:57
Walka o S8
A może zamiast biegów jakaś porządna blokada dróg byłaby pożądana?
Obserwuj wątek
    • zgierzak Re: Walka o S8 15.04.07, 03:05
      brak S8 i zachodniego przelotu na południe to będzie niepierwsza klęska
      zgierzowni. ale bardzo poważna. wybitnie dostaniemy po uszach. niech się
      brzeziny i inne wsie cieszą.
      • pawelczekalski Re: Walka o S8 15.04.07, 12:26
        To już jest klęska, i wie o tym dobrze każdy kto w godzinach porannych próbuje
        się jakoś przebić swym autem w kierunku Łodzi. Ale te drogi - mowa o S8 i S14 to
        nie tylko rozwiązanie problemów komunikacyjnych Łodzi, Zgierza i calego regionu,
        ale przede wszystkim możliwość nowych inwestycji i bodziec dla poprawy sytuacji
        na rynku pracy. Jak bardzo Zgierz potrzebuje obydwu tych rzeczy - pisać o tym
        chyba nie muszę. Poniżej zamieszczam opis trasy biegu sztafety. Myślę, że warto
        jest się zaangażować w coś, co będzie miało pozytywny wydźwięk i udowodnić, że
        zależy nam na Zgierzu.
        Program sztafety:
        19 kwietnia 2007 roku:
        07.45 - start w Sieradzu
        09.30 - Zgierz
        09.45 - Zduńska Wola
        10.45 - Aleksandrów Łódzki
        11.45 - Łask
        12.00 - Konstantynów Łódzki
        13.30 - Pabianice - spotkanie uczestników ze Sztafetą ze Zgierza, Aleksandrowa
        Łódzkiego i Konstantynowa Łódzkiego
        15.00 - Łódź - wręczenie petycji Wojewodzie Łódzkiemu i Marszałkowi Województwa
        16.00 - start biegu do Warszawy przez Stryków, Głowno, Łowicz, Sochaczew

20 kwietnia 2007 roku:
        09.00 - spotkanie biegaczy z pozostałymi uczestnikami przedsięwzięcia na placu
        przed Pałacem Kultury, wspólny bieg do Kancelarii Premiera, Ministra Transportu
        i Sejmu - wręczenie petycji
        Zgierski etap Sztafety rozpocznie się w dniu 19 kwietnia 2007 roku o godz. 9.30
        przed Urzędem Miasta Zgierza, gdzie nastąpi start biegaczy - uczestników
        sztafety. Meta biegu będzie miała miejsce w Aleksandrowie Łódzkim (trasa biegu w
        Zgierzu ul. Aleksandrowską).

- 20 kwietnia 2007 roku o godz. 5.00 rano wyruszy ze Zgierza (sprzed Urzędu
        Miasta Zgierza) autobus, który przewiezie zainteresowanych powyższą kwestią do
        Warszawy.
        • zgierzyk Re: Walka o S8 15.04.07, 13:22
          Akcja jak najbardziej warta poparcia. Oby temat „był ruszony” jeszcze w TV...
          Życzę, aby uczestnicy mieli na tyle sił, żeby na mecie dokończyć dzieł – i żeby
          pogoda sprzyjała!
          Niebezpieczny jest tutaj spokój prezydenta Kropiwnickiego: jak twierdzi, ma
          dobre układy z rządzącymi naszym krajem (w końcu prezydent z nadania PiS-u), a
          wydawałoby się, że oczywista sprawa przebiegu S8 jest ciągle niepewna.
          To samo się tyczy lotniska, ważnego nie tylko dla samej Łodzi. Inne lotniska w
          Polsce są finansowane z budżetu państwa na kwoty gigantyczne w stosunku do
          tego, jakie dostaje nasze. To, że województwo wesprze lotnisko znaczy tylko
          tyle, że zabierze część środków mogących zasilić rozwój sieci drogowej.
          Powodzenia!
        • zgierzyk Re: Walka o S8 09.05.07, 18:20
          Czy wygramy choć to?
          miasta.gazeta.pl/lodz/1,35136,4118344.html
          • ropuche Re: Walka o S8 09.05.07, 20:59
            Można pobiegać, bo i sport to zdrowie. Lepiej jednak wyluzować ze sportem i
            zagrać sprytem, tak jak w innych miastach to robili. Ostatnio na majowedługi
            biegałam za chlebem, nie pomyślałam że będzie taki problem, a kto myśli nie
            musi biegać.
            • nakole Re: Walka o S8 10.05.07, 09:49
              ...oj, prawda, prawda :-)
              • zgierzyk Re: Walka o S8 10.05.07, 19:44
                Tymczasem walka trwa
                miasta.gazeta.pl/lodz/1,35136,4122180.html
                a decyzji brak, ktoś dalej miesza. Może emulgator to wszystko tak zmieszał? Co
                na wierzch wypłynie – olej czy woda? Niby oczywiste, a jednak powątpiewamy...
                • nakole Re: Walka o S8 10.05.07, 20:19
                  ...jeśli się zmiącha, to ja już nie wiem co będzie dalej, chyba sami będziemy
                  budować te drogi...jakiś hufiec pracy?
                  • zgierzak Re: Walka o S8 12.05.07, 22:52
                    na początku lat 30-tych XX wieku zgierzanie sami wykostkowali granitem i
                    obsadzili drzewami (z którymi teraz są same kłopoty) szosę warszawską i
                    łęczycką. do tego drogi bite aleksandrów/kutno zostały wybrukowane zgrabnymi
                    kocimi łbami pochodzenia lokalnego. czyli jak były otoczaki - to lodowiec tu też
                    był. hufca nie było potrzeba na siłę montować. sam się zrobił. z głodu.
                    • zgierzyk Re: Walka o S8 12.05.07, 23:49
                      Coś mi świta, że szosa łęczycka też kocimi była nabita, tylko czy cała?
                      • zgierzak Re: Walka o S8 12.05.07, 23:52
                        kostka granitowa 10/10 cm - część odparowała w kosmos przy różnych remontach.
                        ale najlepszy numer był na skrzyżowaniu na dołku. coś tam wpadło pod ziemię i
                        było wielkie buuum - masz info o tym?
                        • zgierzyk Re: Walka o S8 13.05.07, 13:38
                          Widziałem zdjęcie czarno-białe Łęczyckiej na wysokości Łaźni z kocimi łbami,
                          stąd moje wątpliwości.
                          A jezdnia się zarywała bodajże kilkakrotnie w różnych miejscach, także na
                          Piątkowskiej przy parku – starzy mieszkańcy opowiadali o kurzawkach (?).
    • zgierzyk Re: Walka o S8 12.05.07, 23:56
      No, to zwraca uwagę. Ale od S-ek to Paweł Czekalski. Co On na to?
      • ropuche Re: Walka o S8 13.05.07, 21:40
        Kocie łby też interesujące. Dajcie gdzieś w necie pooglądać trochę zdjęć
        starego Zgierza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka