Dodaj do ulubionych

Euro 2012 dla Łodzi to porażka i upadek!!!

18.04.07, 12:02
teraz cała kasa w Państwie będzie szła do 4-ch miast. W Łodzi możemy
zapomniec o jakichkolwiek inwestycjach i o rozwoju. Malowanie trawy będzie w
W-wie, Wrocławi, Poznaniu i Gdańsku. rewitalizacje centrów miast będa
odbywały sie tylko tam. rewitalizacje dróg tylko tam. W innych miejscach w
Polsce to będzie zapaść i spadek.
Obserwuj wątek
    • yavorius Re: Euro 2012 dla Łodzi to porażka i upadek!!! 18.04.07, 12:04
      Przesadzasz. Zresztą, co ja będę z Tobą dyskutował.
      • czechy11 Re: Euro 2012 dla Łodzi to porażka i upadek!!! 18.04.07, 12:05
        No to zobaczymy. Ja już trochę znam życie i standardy tego Państwa.
      • hh7 Gdzieś niedawno słyszałem coś takiego: 18.04.07, 15:57
        Polska to taka wielka dupa a w nie jest taka wielka dzira.Zgadnijcie co to za
        miasto (więsze od Wrocławia,Krakowa,Gdańska,Poznania).Co Pan na to panie
        prezydencie Łodzi.Mam nadzieję że kiedyś uda mi się
        stąd uciec.Nawet z S8 nas wy ... rąbali.
    • big_news Re: Euro 2012 dla Łodzi to porażka i upadek!!! 18.04.07, 12:04
      Emigruj na Węgry. Razem z Bodziem i jego skodą.
      • czechy11 Re: Euro 2012 dla Łodzi to porażka i upadek!!! 18.04.07, 12:06
        Chyba to trzeba będzie zrobić. Twój brak przemysleń jest wyjątkowo smutny.
        • big_news Re: Euro 2012 dla Łodzi to porażka i upadek!!! 18.04.07, 12:08
          Nie masz poważniejszych zmartwień? Szczęśliwy człowiek...
          • czechy11 Re: Euro 2012 dla Łodzi to porażka i upadek!!! 18.04.07, 12:14
            Własnie to jest zmartwienie główne. Zależy mi na pomyslności łodzi a nie
            Warszawy, Wrocławia, Poznańia i Gdańska. Poniewaz znam zasady i mechanizmy
            działania tego Państwa i jego władz więc wiem co ta decyzja oznacza dla Łodzi.
            Budżet nie jest z gumy a polskie zastaw się a postaw się jest głęboko
            zakorzenione. A więc kiedy ludzie w tych 4-ch miastach będa mieli
            odrestaurowane centra miast, stadiony i gładkie drogi oraz piękne dworce ty w
            Łodzi bedziesz miał dziury, rozsypujace się kamienice i rozsypujace się tory i
            dworce. Taka jest prawda. jeśli ktos tego nie rozumie to znaczy, że jest bardzo
            naiwny.
            • big_news Re: Euro 2012 dla Łodzi to porażka i upadek!!! 18.04.07, 12:25
              O ile się nie mylę, to w dupie miałeś całe to EURO i byłeś przeciwny jego
              organizacji. Teraz, kiedy na całe szczęście Polska będzie organizatorem, Ty znów
              stękasz. Spójrz trochę szerzej na sprawę. To jest szansa dla całego kraju i
              najważniejsze jest żeby ją wykorzystać. Łódź na tym nie straci. Spoko. Spłynie
              na nas tyle ile na resztę kraju.
              • czechy11 Re: Euro 2012 dla Łodzi to porażka i upadek!!! 18.04.07, 12:47
                Raczej nie wypowiadałem się o Euro czy mam je w d. czy nie. Chyba mnie
                pomyliłeś. Zapewniam Cię, że Łódź na tym straci. Budżet nie jest z gumy. Pokaż
                mi w logiczny sposób co Łódź na tym zyska bo na razie to używasz ogólników. Czy
                jest szansa na finansowanie stadionu w Łodzi - nie bo trzeba budować w 4-ch
                miastach, czy jest szansa na rewitalizację centrum Łldzi z pomoca Państwa - nie
                bo trezba to robić w 4-ch miastach, czy jest szansa na pieniądze z budżetu
                państwa na lotnisko w łodzi - nie bo sa potrzebne w 4-ch miastach. Więc na czym
                polega ten niby nasz zysk????!!!!. Na zbudowaniu autostrady, którą i tak trzeba
                zbudować i będzie robiona czy Euro będzie czy nie. Daj mi jeden logiczny
                argument poza typowo Polskim hyrra optymizmem.
                • skodabodzio Daj spokoj po co rozmawiac z warszawiakami 18.04.07, 12:53
                  Oni maja swoje racje, oni maja powody do radosci. Gdyby Lodz byla wsrod
                  organizatorow tez bym sie cieszyl i tez przekonywal np. Lublin ze tez skorzysta
                  (mimo z ebym wiedzial ze nie). Od po prostu odpuscic ich i koniec. Pare
                  epitetow w tej dyskusji larwiliusa i pana big "kupa" i tak ich jak dla mnie
                  zdyskwalifikowalo... ;)
                  • yavorius nie jesteś dla mnie partnerem do rozmowy 18.04.07, 13:04
                    Hipokryto:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=443&w=48120486&a=48129456
    • czechy11 Lepiej już dzisiaj ogłosmy odłączenie od Polski 18.04.07, 12:08
      Wyjdzie nam to na zdrowie.
      • czechy11 Re: Lepiej już dzisiaj ogłosmy odłączenie od Pols 18.04.07, 12:10
        Jak się odłączymy dzisiaj od Polski to unikniemy dojenia nas na inwestycje w 4-
        ch miastach.
      • yavorius Re: Lepiej już dzisiaj ogłosmy odłączenie od Pols 18.04.07, 12:11
        Nie chcę Cię martwić, ale zdechniecie z głodu.
        Lepiej zostańcie, pomożemy Wam.
        • yavorius Re: Lepiej już dzisiaj ogłosmy odłączenie od Pols 18.04.07, 12:12
          Zrobimy zrzutę na benzynę do skody.
    • huann pocieszmy się 18.04.07, 12:14
      Brzeziny też odpadły w eurorywalizacji wewnątrzpolskoukraińskiej

ps. Longi, łerarju?...
    • evonka eeee.... 18.04.07, 12:16
      nie sądzę, choc szkoda, ze tylko 3 miasta beda organizowaly..

ja sie ciesze! bo bedzie najazd ludnosci i ogolne zamieszanie i cos sie
      zadzieje..
      • huann Re: eeee.... 18.04.07, 12:19
        evonka napisała:

> nie sądzę, choc szkoda, ze tylko 3 miasta beda organizowaly..

gwoli ścisłości, to nie 3, a 5:
        Warszawa
        Wrocław
        Poznań
        Gdańsk
        Chorzów

i zapasowo Kraków

www.tvn24.pl/-1,1503334,wiadomosc.html
        • evonka no to juz lepiej 18.04.07, 12:23
          i nadal uwazam, ze tylko powód do radości, a nie do narzekania. extra!
          i super, ze wespół z Ukrainą! uwielbiam ten kraj, tych ludzi i krajobraz!
          • czechy11 Re: no to juz lepiej 18.04.07, 12:28
            Czy po przeczytaniu tego poniżej myslisz, że chociaz złotówka trafi do Łodzi?
            Czy myślisz, ze wśród tych 8 lotnisk jest lotnisko w Łodzi? Będa igrzyska i
            radocha dla innych miast w Polsce. ale nie dla Łodzi. Ta decyzja zepchnie nas
            do 3 ligi. Pieniędzy dla nas nie będzie!!!!! Priorytety będa inne.

Do wydania jest około 37 mld euro pieniędzy unijnych. Jak zapowiada MT, Polsce
            przybędzie 636 km autostrad, zbudowanych lub zmodernizowanych zostanie 2,2 tys.
            km dróg ekspresowych, przebudowanych 800 km dróg przeznaczonych dla
            najcięższych samochodów. Poza tym czekają nas modernizacja 1566 km linii
            kolejowych i rozbudowa ośmiu portów lotniczych. Sama budowa i modernizacja
            dróg, kolei i lotnisk ma pochłonąć 19 mld euro. Minister Sportu Tomasz Lipiec
            zapowiedział, że 2 mld euro wydamy na budowę stadionów w Gdańsku, Warszawie, we
            Wrocławiu i modernizację istniejących w Chorzowie, Krakowie i Poznaniu.
            Wszystkie będą gotowe w 2011 r.
            • yavorius Re: no to juz lepiej 18.04.07, 12:30
              Co nie oznacza, że nie dostaniecie INNYCH pieniędzy z Unii, człowieku.
              • czechy11 Re: no to juz lepiej 18.04.07, 12:54
                O czy ty mówisz. To jest tylko częśc pieniedzy. Poza tym pieniądze z UE to nie
                wszystko. Należa nam się pieniadze równiez z budżetu Pąństwa choćby jako wkład
                uzupełniajacy do środków z UE. W Polsce idą ogromne transfery z budżetu
                Państwa. Teraz będa one szły tylko do 4-ch miast. W tym temacie z racji
                zawodowych to ja się doskonale wyznaję. Ty natomiast nie masz na ten temat
                pojęcia.
            • evonka kurcze, ale 18.04.07, 12:35
              Łódź przecież ma super położenie, skrzyżowanie autostrad przyszlych, kolej,
              wszędzie blisko.. wiec pewnie też skorzysta na tym, ze w Poznaniu czy W-wie
              będą mecze.. sądzisz, ze wszyscy kibice sie pomieszczą w hotelach warszawskich?
              poza tym: oprócz tego, ze jestes Łodzianinem, to jestes tez Polakiem i powinien
              cie cieszyc potencjalny rozwój całego kraju, bo to tylko dla ciebie lepiej...
              ja nie wiem gdzie bede w 2012 roku.. moze w W-wie, moze w Nowym Jorku..
              nieważne..
              martwi mnie tylko to, żeby lotnisko nie straciło na rzecz jakiegoś Modlina...
              • nett1980 Re: kurcze, ale 18.04.07, 12:47
                Typwy Polak -szklanka jest w polowie pusta...Lodz lezy w polowie drogi(mniej
                wiecej) miedzy Wwa i Wrockiem , wiec hotele nie beda staly puste(z pewnoscia
                beda tansze niz tam).Ja sie martwie czy do tego czasu trawniki beda zielensze ,
                kamienice bardziej zadbane ,a bramy mniej smierdzace-Wot Jewropa.
                Najbardziej sie ciesze z tego ,ze Ukraina bedzie blizej Zachodu niz Rosji.
              • czechy11 Re: kurcze, ale 18.04.07, 12:49
                łóidż świetne połączenia. Pociąg do Gdańska 8 godzin, pociąg do Poznania - dwa
                połączenia na dobę. Chyba nie wiesz o czym mówisz.
                • evonka do 2012 roku jest jeszcze 5 lat. 18.04.07, 12:52
                  wiele sie moze zmienic. wiec nie marudź. tylko zauważ potencjal do
                  wykorzytsania..
                  dziwne, ze nienarzekałeś tu kiedy Polska sie starała o EURO2012...
                  • czechy11 Re: do 2012 roku jest jeszcze 5 lat. 18.04.07, 13:01
                    Czy ty masz w ogóle pojęcie, ze 5 lat w procesie inwestycyjnym typu budowa
                    drogi, kolei to jest nic? Ale to nie jest istotne zrozum w Łodzi nic nie
                    powstanie bo nie będzie pieniedzy środki publiczne będa pompowane do 4-ch
                    miast. Nikt Ci nie da pieniedzy na przebudowę dworca Fabrycznego bo nie jest to
                    miasto gdzie będzie Euro. Zrozum to tutaj naprawdę nie trzeba nadzwyczajnego
                    intelektu.
                    • evonka wobec tego czy uważasz 18.04.07, 13:06
                      ze lepiej byłoby gdyby organizacje wuro 2012 przyznano innemu krajowi?
                    • yavorius Re: do 2012 roku jest jeszcze 5 lat. 18.04.07, 13:07
                      Czy miały być przeznaczone z Unii pieniądze na to? Jeśli nie, to i tak ich Łódź
                      nie dostanie. Jeśli tak, to i tak je dostanie. Zrozum to, proszę.
                      • studi001 Re: do 2012 roku jest jeszcze 5 lat. 18.04.07, 14:13
                        Zapominasz kochanieńku o tym że o akceptacji zgłaszanych projektów będzie
                        decydować to czy ma to związek z Euro2012. Tak wieć projekty z regionów nie
                        przyległych do tych kilku miast z I-ej ligi automatycznie będą spadać na
                        najniższy priorytet. Czyli w zasadzie odsunięte w realizacji do 2012 roku.

Urzędas z Wawy zadecyduje o pierwszeństwie dla projektu powiązanego z miastami
                        organizującymi mecze a nie tymi z pozostałej gorszej części Polski.

• czechy11 Re: do 2012 roku jest jeszcze 5 lat. 18.04.07, 14:17
                          Świeta racja.
                • yavorius Re: kurcze, ale 18.04.07, 12:54
                  czechy11 napisał:
                  > pociąg do Poznania -
                  > dwa połączenia na dobę. Chyba nie wiesz o czym mówisz.

Chyba jednak Ty nie wiesz:
                  5:05, 6:01, 7:21, 15:11, 15:35.
                  • czechy11 Re: kurcze, ale 18.04.07, 12:58
                    Z czego 3 osobowe. Jadące tyle co do we Francji przemierzajace 1200 km.
                    • yavorius Re: kurcze, ale 18.04.07, 13:05
                      No ale co ja Ci na to poradzę?
                • nett1980 Re: kurcze, ale 18.04.07, 12:54
                  Do Wwy przebudowa torow trwa , do Wrocka tez moze przez 5 lat sie polepszy .Do
                  Poznania to sobie Niemcy z Berlina beda IC jezdzic , a Gdansk -za daleko od
                  nas , wiec na sile nie rob takich wedrowek ludu , zeby dopiac swego celu
                  malego .
        • big_news Re: eeee.... 18.04.07, 12:26
          4. Chorzów też jest zapasowy. Póki co.
    • skodabodzio Dokladnie. Witamy Łódź w III lidze miast 18.04.07, 12:27
      jakies 5 lat temu udalo nam sie wyrwac stamtad, ale dzis wracamy na swoje
      miejsce. :(

['] to swieczka za S8 pod Lodzia
      ['] to swieczka za ambitna przebudowe fabrycznego
      ['] za przyciaganie prawdziwych iwestorow (innych niz montownie)
      ['] za stadion miejski w Lodzi
      ['] za budzet Lodzi, teraz za hale i wiele innych rzeczy bedziemy musieli
      wysuplac z wlasnego budzetu bo centralne pieniadze pojda do tych 4 miast
      • yavorius Re: Dokladnie. Witamy Łódź w III lidze miast 18.04.07, 12:29
        Stek bzdur do kwadratu.

Inwestorów i tak nie umiecie przyciągać, stadion jest wam potrzebny jak świni
        siodło, a tak w ogóle, to że inne miasta dostaną jakieś pieniądze, nie oznacza,
        że Łódź nie dostanie. Więc przestań siać smuty, bo jakby Łódź miała Euro, a
        Kraków nie, szczekałbyś, że masz w dupie Kraków.
        • czechy11 Re: Dokladnie. Witamy Łódź w III lidze miast 18.04.07, 12:32
          Kraków też na razie nie organizuje i opinie na ich forum sa takie jak nasze. A
          teraz może daj jakiś rozsądny argument, ze nie mamy racji bo na razie to
          rzucasz hasła a my argumenty. A poza tym mnie g. obchodzą inne miasta. Więc się
          pytam po co stadion we Wrocłwiu w Gdańsku, w Warszawie i w Poznniu. To,że
          jestes z tamtych miast nie upowaznia cię do mądrowania się na naszym łódzkim
          forum. Cwaniaczu chcący żyć na nasz koszt.
          • evonka o ile mi wiadomo Yav 18.04.07, 12:41
            jest z Łodzi. tylko w W-wie pomieszkuje aktualnie... wiec sie nie ekscytuj tak
            bardzo, ze dowalasz warszawiakowi..
          • yavorius Re: Dokladnie. Witamy Łódź w III lidze miast 18.04.07, 12:45
            Cwaniaczkiem to Ty jesteś. W D­UPIE mam łódzkie pieniądze, kumasz? W
            D­UPIE. Bo to Warszawa ma mniej pieniędzy niż wpłaca do budżetu. Ile macie
            wielkich firm z siedzibą w Łodzi? Wymień mi chociaż, kurde, jedną.

Nie masz zielonego pojęcia o czym piszesz, więc nie pisz.
            • czechy11 Re: Dokladnie. Witamy Łódź w III lidze miast 18.04.07, 13:07
              A mnie nie obchodzi W-wa. łódz też wpłaca więcej niż dostaje. I była dojona na
              Warszawe przez 50 lat. Więc zjeżdżaj smarkaczu nie potrafiący argumnetować na
              swoje forum. jesteś typem dna, kór potrafi walic wyłącznie inwektywy. A o
              inwestycje umienmy sie lepiej starać niż Warszawa, korzystająca wyłącznie z
              renty stołeczności. W całym warszqawskim bałaganie nikt by nawet palcem nie
              kiwnął aby założyć tam firmę gdyby nie to, ze jest tam blisko żłobu.
              • yavorius Re: Dokladnie. Witamy Łódź w III lidze miast 18.04.07, 13:26
                czechy11 napisał:
                > I była dojona na Warszawe przez 50 lat.

Argumenty poproszę.

##
                > Więc zjeżdżaj smarkaczu nie potrafiący argumnetować na
                > swoje forum. jesteś typem dna, kór potrafi walic wyłącznie inwektywy.

Ty za to jesteś wzorcem kultury, co widać powyżej.

##
                > A o inwestycje umienmy sie lepiej starać niż Warszawa

Buahahahahahahahahahahaha, mówisz o montowniach, w których zarabia się po 1000
                zł netto, a metalowe prasy miażdżą robotnikom głowy? Och, ale inwestycje. Poza
                tym, prosiłem Cię, żebyś wymienił mi chociaż jedną dużą firmę z siedzibą w
                Łodzi. Nie doczekałem się.

##
                > W całym warszqawskim bałaganie nikt by nawet palcem nie
                > kiwnął aby założyć tam firmę gdyby nie to, ze jest tam blisko żłobu.

Powiedz to tym wszystkim łodzianom, kłębiącym się codziennie w pociągach do
                Warszawy, gdzie jadą za pracą. To zabiją Cię śmiechem. Jako i ja teraz czynię.
                Powodzenia w leczeniu kompleksów.
                • czechy11 Re: Dokladnie. Witamy Łódź w III lidze miast 18.04.07, 13:54
                  W Łodzi jest równiez praca za lepsze pieniądze. W Warszawie też jest duża grupa
                  ludzi zarabiajacych 1000 PLN. Zresztą nie o W-wie to dyskusja. Niestety W-wa
                  jest pełna takich prymitywów jak ty, kórzy do niej przyjechali i uważają, ze
                  Pana Boga złapali. Kupa takich umyłsów wiesniaczych jak twój, kórzy uważają się
                  za bardziej stoęłcznych niż inni, kórych jak zapytasz skąd pochodzą to w życiu
                  sie nie przyznają, że ze wsi. Misiu to ty masz kompleksy i to ostre. Od
                  założenia wątku sypiesz inwektywami i niczym więcej. Twoje argument nadają sie
                  do kibla. A twoje centrale firm to juz Ci wyjasniłem dlaczego sa w W-wie. Nie
                  ma to zanczenia. ale znaczenie ma, ze 50 lat temu W-wa była w ruinie do roku 70
                  z łodzi na jej odbudowe i odbudowe kosztem zaniedbań w lodzi transfderowano
                  prawie wszystkie pieniądze. Brak porządnego systemu połaczeń kolejowych dla
                  łodzi to nie jest wina Łodzi bo żadne miasto nie buduje tego samo. Równiez
                  żadne maisto w Europie tej wielkości co Łódź nie ma tak beznadziejnego stanu
                  torów kolejowych i komuniakcji ze światem. I nie jest to wina łodzi lecz
                  Polski. To Polska powinna się wstydzić, ze doprowadziła do takiego stanu (jakby
                  Łódź była jej kolonią. Ale jaka stolica taki kraj. Wiejskie umysły o sposobie
                  myślenia rodem z pipidówy tego kraju nie zmienią.
                  • yavorius Re: Dokladnie. Witamy Łódź w III lidze miast 18.04.07, 13:58
                    czechy11 napisał:
                    > Zresztą nie o W-wie to dyskusja. Niestety W-wa
                    > jest pełna takich prymitywów jak ty, kórzy do niej przyjechali i uważają, ze
                    > Pana Boga złapali. Kupa takich umyłsów wiesniaczych jak twój, kórzy uważają
                    > się za bardziej stoęłcznych niż inni, kórych jak zapytasz skąd pochodzą to w
                    > życiu sie nie przyznają, że ze wsi. Misiu to ty masz kompleksy i to ostre.
                    > Od założenia wątku sypiesz inwektywami i niczym więcej.

Ty za to jesteś z minuty na minutę coraz bardziej merytoryczny. Dalej, jeszcze
                    poujadaj, ulżyj sobie. Na pewno to spowoduje deszcz euro dla Łodzi.
                    • czechy11 Re: Dokladnie. Witamy Łódź w III lidze miast 18.04.07, 14:19
                      Staram się rozmawiac z Toba twoim językiem. Z innymi staram się rozmawiać po
                      ludzku.
                      • yavorius Re: Dokladnie. Witamy Łódź w III lidze miast 18.04.07, 14:22
                        Licho Ci idzie.
          • yavorius Re: Dokladnie. Witamy Łódź w III lidze miast 18.04.07, 12:47
            czechy11 napisał:
            > To,że jestes z tamtych miast nie upowaznia cię do mądrowania się
            > na naszym łódzkim forum.

Byłem na tym forum dużo wcześniej przed Tobą, więc nie pyskuj.
            • rednosek Re: Dokladnie. Witamy Łódź w III lidze miast 18.04.07, 12:59
              yavorius napisał:
              > Byłem na tym forum dużo wcześniej przed Tobą, więc nie pyskuj.

to ci dopiero argument z górnej półki
              bleeeeee
              • yavorius tak, wiem 18.04.07, 13:05
                Szkoda, że nie zauważyłaś tego:

"To,że jestes z tamtych miast nie upowaznia cię do mądrowania się na naszym
                łódzkim forum. Cwaniaczu chcący żyć na nasz koszt."

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=63&w=60953633&a=60955977
                No, ale cóż. Punkt widzenia...
        • 26101985a Re: Dokladnie. Witamy Łódź w III lidze miast 18.04.07, 15:05
          Rzeczywiscie Łódź nie potrzebuje stadionow. Te dwie pierwszoligowe druzyny moga
          grac w kurnikach, ktore obecnie strasza kibicow. Nie to co drugloigowa Lechia i
          Slask, na mecze ktorych przychodzi po tysiac osob.
      • czechy11 Re: Dokladnie. Witamy Łódź w III lidze miast 18.04.07, 12:30
        Święta racja. Tylko idioci i kompletne dzieciuchy tego nie rozumieją. Niech się
        cieszą gorzki smak decyzji dopiero poczują.
        • yavorius Re: Dokladnie. Witamy Łódź w III lidze miast 18.04.07, 12:32
          czechy11 napisał:
          > Święta racja. Tylko idioci i kompletne dzieciuchy tego nie rozumieją.

Na szczęście wy jesteście dwaj oświeceni.

A Twój koleś Skodabodzio to hipokryta, co już wykazałem dobre pół roku temu na
          forum. Kto z kim przestaje... Powodzenia.
          • czechy11 Re: Dokladnie. Witamy Łódź w III lidze miast 18.04.07, 12:37
            Jakim ty jesteś mistrzem argumentacji. Ja przedstawiam swoje racje i je
            uzasadniam. Ty piszesz, ze po g. łodzi stadion. Mamy kompletnie inne interesy.
            Mnie interesują interesy łódzkie ty masz je gdzieś. Ja mam dosyć zabierania
            łodzi co dzieje się od czasów powojennych tobie jest to na rękę. I ok. Ale nie
            udowadniaj mi bez argumentów, że decyzja ta jest w interesie Łodzi bo nie jest.
    • mag.gie cóż UMŁ z panem K. na czele 18.04.07, 12:30
      powiem grzecznie, dali ciała. Nie po raz pierwszy i zapewne nie po raz ostatni.
      Wstyd!
    • lavinka Re: Euro 2012 dla Łodzi to porażka i upadek!!! 18.04.07, 12:35
      Jasne. Najlepiej krakać.
    • mat25 Na pewno jest to utrwalenie degradacji Łodzi 18.04.07, 12:37
      Obawiam się, że masz rację. Może nie porażka i upadek, ale na pewno umocnienie
      naszej pozycji w ogonie dużych polskich miast. Miasta-organizatorzy odskoczą
      nam teraz na lata świetlne. O ile teraz ich dogonienie w rozwoju było jeszcze
      możliwe to po 2012 roku będzie nierealne. Niestety.
    • bajkers Re: Euro 2012 dla Łodzi to porażka i upadek!!! 18.04.07, 12:52
      Porażka nic więcej..

Po raz kolejny zawdzięczamy to bliskości warszawy, Łodzi jako miastu
      prowincjonalnemu stadion i widowiska sportowe się nie należą...

Zawiodły władze miasta już dawno temu, gdy Łodzi zabrakło na liście miast w
      których rozgrywane bedą sportowe pojedynki, w 2012 na mapie Polski będzie
      Wrocław, Gdańsk (zapewne większe tradycje piłkarskie !), Warszawa, i Kraków.

Inwestycje ,Prestiż oraz wielka reklama dla tych miast na Europę i świat.

W 2012r nie będzie Łodzi.... nie będzie wcale.
      • skodabodzio Re: Euro 2012 dla Łodzi to porażka i upadek!!! 18.04.07, 12:54
        W 2012 Lodz bedzie, tyle ze nie bedzie sie prawie niczym roznic od tego co
        dzisiaj i jej problemy beda podobne, czego nie bedzie mozna powiedziec o
        miastach organizatorach
      • yavorius Re: Euro 2012 dla Łodzi to porażka i upadek!!! 18.04.07, 12:56
        Bajkers, nie wygłupiaj się. Co to znaczy, że nie będzie Łodzi? Zrównają ją z
        ziemią?
        • huann Re: Euro 2012 dla Łodzi to porażka i upadek!!! 18.04.07, 12:58
          skoro nic nie będzie, to może zorganizujmy razem z Białymstokiem wspólnego
          kandydata na prezydenta? :>
        • bajkers Re: Euro 2012 dla Łodzi to porażka i upadek!!! 18.04.07, 16:07
          Nie o to chodzi nie wygłupiam się to metafora..

Zalezy mi chyba jak wielu na pomyślności Łodzi ale po czyms takim mozna stracić
          wiarę.

W 2012 gdy wszyscy będa śledzić emocje piłkarskie(i wszystko co z tym związane)
          oczami skierowanymi na Polskę ..Łodzi nie będzie.

Najgorsze jest to że Łódz straci niesamowitą szanse na rozwój: drogi, kolej
          hotele i .. przedewszystkim LOTNISKO (rozbudowa) przecież temu nie da się
          zaprzeczyć że spowodowało by , to o wiele wiele szybsze przemiany i rozwój
          miasta.

W grupie miast jest każde liczące sie i rywalizujace z największych miast w
          Polsce.. a gdzie my??
          • hm` Re: Euro 2012 dla Łodzi to porażka i upadek!!! 18.04.07, 16:30
            Zgadzam sie z Toba. Liczylem na to, ze staniemy w szranki o organizacje Euro2016. Samodzielnie oczywiscie bez Ukrainy, wtedy zadne duze miasto nie byloby poszkodowane. Do tego scenariusza musielibysmy dzis przegrac.
            Dla Łodzi Euro 2012 to niestety koniec marzen o szybkim rozwoju. Kasa pojdzie gdzie indziej. Dystans miedzy miastami sie bedzie poglebial.
            Trzeba jednak walczyc, by siatka polaczen czy to kolejowych czy drogowych nas nie ominela. By przy okazji kolej polaczyla Wrocław i Wawe przez Łódź. By nie zapominano o naszym miescie. Walczyc trzeba do upadlego, gryzc "trawe" jak co to orgaznizowac protesty spoleczne.
            Jedna znajac ten kraj.... ominie nas nawet siatka polaczen.

pozdr. hm`
    • evonka a jak bylo w innych krajach? 18.04.07, 12:59
      organizujących Euro?
      bo mozemy sobei tak tu dywagować, ale może przeanalizowalibysmy jakis konkretny
      przykład.. nie wiem kto organizował Euro oprocz bardzo rozwinietych krajów..
      pomózcie, bo ja nie jestem fanką piłkarstwa.. nie piszę o Niemcach, Francji czy
      Wlk.Brytanii, ale o jakimś innym kraju, mniej bogatym, o widocznych roznicach
      miedzy miastami a prowincją.. jak to tam bylo? czy prowincja upadla jeszcze
      bardziej? czy tez ogolnie skorzystali na tym wszyscy?
      • nett1980 Re: a jak bylo w innych krajach? 18.04.07, 13:00
        No co ty Portugalii nie pamietasz ?Mieli podobno jeden jako taki stadion ,a
        jaki to maly kraj !
        • evonka no to proszę: Portugalia 18.04.07, 13:07
          czy organizacja Euro zaszkodziła prowincjonalnym miastom, ktore nie mialy
          stadionu i nie organizwoały meczy?
          • skodabodzio Re: no to proszę: Portugalia 18.04.07, 13:11
            W Portugali wszystkie wieksze miasta byly organizatorami, u nas jest inaczej.
            • evonka Portugalia jest duzo mniejsza 18.04.07, 13:13
              od Polski, wiec i miast ma mniej.
              powiedz zatem czy mniejsze miasta portugalskie straciły na tym, ze inne wieksze
              organizowały mecze?
              • huann Portugalia jest duzo mniejsza 18.04.07, 13:14
                i nie ma doczepionej Ukrainy do Euro;)
              • skodabodzio Re: Portugalia jest duzo mniejsza 18.04.07, 13:20
                Popierwsze w Portugali byla juz infrastruktuira drogowa (u nas jej nie ma), po
                drugie te male miasta mialy wielkosc Piotrkowa albo Sioeradza albo nawet mniej,
                tego nie mozna przyrownywac do Lodzi. Lodz ma aspiracje bycia miastem
                metropolitalnym, niestety Euro nam to oddala. Po trzecie jak wiele jest jezeli
                chodzi o infrastrukture w Lodzi do zrobinienia widac golym okiem, w polowie lat
                90 tych w Portugalii takiej zapasci jak u nas nie bylo
                • evonka ale pytanie jest proste: 18.04.07, 13:27
                  czy niezależnie od ówczesnego poziomu rozwoju Portugalii, Euro wpłynęlo
                  korzystnie na mniejsze miasta czy nie? czy tez było tak doskonale od początku,
                  ze w zasadzie organizwoali sobie to dla prestiżu, ot tak?
                  • miejskie_narty Re: ale pytanie jest proste: 18.04.07, 13:29
                    Pytanie jest takie: czy miasta, w których nie odbywały się mecze rozwijały się równie szybko, co miasta, w których te rozgrywki były. I czy u nas tak będzie? Obawiam się, że odpowiedź tutaj jest jednoznaczna... (Mimo tego, że bezwzględnie Łodź pewnie też coś zyska)
                    • evonka wydaje mi sie, że nigdy 18.04.07, 13:32
                      nie bedzie tak, że miasta wszystkie rozwijać sie bedą równomiernie. to zależy
                      od większej liczby czynników niż organizowanie rozgrywek euro.
                      • czechy11 Re: wydaje mi sie, że nigdy 18.04.07, 14:00
                        Tak. Zalezy to w znacznej mierze od inwestycji, których w Łodzi z braku
                        pieniedzy nie będzie.
                    • skodabodzio Pytanie jest inne 18.04.07, 13:34
                      Czy Euro zablokuje albo spowolni rozwoj Lodzi? Bo to ze te miatsta
                      organziatorzy beda sie szybciej rozwijac to jest pewne.
                      Natomiats pytanie jest konkretne:
                      co z S8?
                      Co z podziemna fanbryczna i przebudowa dworca?
                      Co co z lodzkim lotniskiem?
                      Co z hotelami?
                      • yavorius będzie dobrze 18.04.07, 13:36
                        Tylko trzeba nad władzami miasta stać i ich pilnować.

Pogadamy za 5 lat, zobaczysz że będzie OK.
                      • evonka może właśnie 18.04.07, 13:37
                        dzieki temu, ze w W-wie bedą mecze, Łódź bardzo zyska, bo rozpędzi sie budowa
                        hoteli, centrum wokół EC-1, dworca i lotniska... nie wiadomo. trzeba poczekać,
                        a nie wieszczyc katastrofę.
                        • mat25 Re: może właśnie 18.04.07, 13:46
                          A niby dlaczego Euro w Wawie miałoby wpłynąć na rozpędzenie budowy łódzkiego
                          śródmieścia albo dworca fabrycznego? Przecież strumień pieniędzy zostanie teraz
                          skierowany do 4 miast. Reszta będzie musiała czekać do 2012. Zobaczysz, że
                          jeszcze w tym roku pula pieniędzy na lotniska regionalne zarezerwowana w
                          budżecie przypadnie komu innemu niż Łódź.
                          • yavorius Re: może właśnie 18.04.07, 13:53
                            Dlatego, że to jest pula zupełnie innych pieniędzy...
                            • studi001 Re: może właśnie 18.04.07, 15:31
                              A ta pula z naszych wspólnych podatków panie "mondry".

W obliczu organizacji takiej imprezy co będzie miało priorytet w wydaniu
                              pieniędzy z budżetu z przeznaczeniem na infrastrukturę miejską - remont ulic w
                              Warszawie Wrocławiu czy może remont ulic w Łodzi?
                              Co wygra - budowa metra w Warszawie kontra dofinansowanie remontów dotyczących
                              komunikacji miejskiej w Łodzi?

Ponadto można już zadbać aby zapełniała się tylko "właściwa" pula kasy. Przy
                              selekcji projektów zgłaszanych do dodofinansowania z UE ....

Nadal kłamliwie twierdzisz ze będzie inaczej. A nawet ostanie lata temu przeczą.
                              Sejm uchwala przepchnięcie ogromnej kwoty na budowę metra kosztem potrzeb
                              komunikacyjnych pozostałych miast w Polsce.

• skodabodzio Re: może właśnie 18.04.07, 14:14
                          a jaki ma to zwiazek z warszawa? Po co lodzi lotnisko dworzec odremontowane
                          centrum itp. skoro imra jest gdzie indziej? A kasy bedzie trzeba potrzebowac w
                          brud na tem miasta no i w Lodiz bedzie sie jej miedzy innymi szukac...
                        • czechy11 Re: może właśnie 18.04.07, 14:23
                          Sorry ale skąd wysnuwasz takie dziwne wnioski?
                          • evonka ... nie jestem specjalistką, 18.04.07, 14:45
                            ale wydaje mi się, że skoro Łodzi nie ma na mapie miast "meczowych", a jest w
                            pobliżu takiego miasta, to raczej nie straci...jeśli tylko bedzie umiała
                            skorzystać z szansy jaką daje bliskość do miasta "meczowego".. straci, jesli
                            oleje sie sprawę, zacznie płakać i lamentować i nic nie robić..
                            nie zapominajmy, ze 5 lat to dość sporo, czas, w ktorym wszystkie inne miasta
                            mogą uprawiać odpowiedni PR, zeby do siebie przyciągnac ludzi, ktorzy na euro
                            przyjadą...
                  • skodabodzio Re: ale pytanie jest proste: 18.04.07, 13:32
                    Nie wiem jak jest teraz, ale do tych mniejszych miast juz w drugiej polowie lat
                    90tych mozna bylo dojechac z reguly autostradami lub ekspresowkami, nie byly
                    zapuszczone, co zyskaly? Penwie niewiele. Co stracily, tez niewiele,bo co mialy
                    do stracenia. W Lodzi sytuacja jest inna. Mamy zapuszczone miasto zanioedbane,
                    bez pozadnego lotniska, bez polaczen kolejowych, dziurawe drogi. Dlatego nie
                    mozna tego porownywac. Gdyby byl rok 2015, jest EC1, jest w budowie Y, jest S8
                    i S14, sa hotele (rowniez 4 i 5 gwiazdkowe) i wygrywamy Euro 2020, ale Lodzi
                    nie ma wsrod oprganziatorow to wtedy moglibysmy porownywac nasza sytuacje do
                    portugali. Cos tam tracimy, cos zyskujemy ale w gruncie rzeczy nie stoimi jak
                    dzis lodz na krawedzi gdzie po jednej stronie jest rozwoj a po drugiej wegetacja

• skodabodzio Re: a jak bylo w innych krajach? 18.04.07, 13:10
          No co ty Portugalii nie pamietasz ?Mieli podobno jeden jako taki stadion ,a
          > jaki to maly kraj !

Jak dostali organizacje to ich poziom infrastruktury byl porownywalny z tym co
          my chcemy osiagnac w 2012. (juz byly autostrady i drogi ekspresowe, mieli
          wiecej niz jeden stadion, choc pewnie byly one do modernizacji)
          • nett1980 Re: a jak bylo w innych krajach? 18.04.07, 13:14
            Napisalam ,ze mieli jeden troche lepszy niz my w Chorzowie .My tez dzis mamy w
            kazdym miescie przynajmniej dwa do porzadnej modernizacji ,wiec
            narzekacie ,zeby narzekac ,taka nasza polska przywara.
            • skodabodzio Re: a jak bylo w innych krajach? 18.04.07, 13:17
              Napisalam ,ze mieli jeden troche lepszy niz my w Chorzowie

Chyba nie widzaials jak wygladal ten "troche lepszy niz w chorzowie" stadion ;)

Narzekamy bo wlasnie lodz spadla z fali, to jest drugi cios (pierwszym bylo
              zwyciestwo PiS) dla Lodzi. Ciekawe gdzie bedziemy za te 4 lata...
              • nett1980 Re: a jak bylo w innych krajach? 18.04.07, 13:21
                W centrum kraju zwanego Polska , skad wszedzie jest w miare blisko .A rzadzic
                bedzie inna ekipa , pewnie nie PIS .
                • skodabodzio Re: a jak bylo w innych krajach? 18.04.07, 13:25
                  W miescie gdzie wciaz wyjscie z pociagu na dworzec bedzie przezyciem strasznym,
                  o ile wogole bedzie dojezdzal jakikolwiek pociag poza podmiejskimi i kolejka
                  dojazdowa do Warszawy gdzie pomimo centralnego polozenia i bliskosci wezla
                  autostradowego dojazd do autostrady z centrum bedzie zabieral godzine, gdzie
                  beda ladowaly trzy samolotry dziennie na lotnisku z hala przypominajaca Lidla,
                  ze stadionem gorszym niz w Kielcach

To jest to co bedzie w Lodzi dzieki Euro
    • melanc.hoolik niektórzy chyba zapominają 18.04.07, 13:14
      że te mistrzostwa organizujemy wspólnie z Ukrainą więc ilość meczów rozgrywanych
      w Polsce(jedynie 4 miasta) jest ograniczona.
      • skodabodzio Re: niektórzy chyba zapominają 18.04.07, 13:22
        A co to ma do rzeczy? Moze wlasnie tu tkwi blad? Ze zamiast samemu sie starac
        polegalismy na znajomosciach ukraincow, udalo sie no i mamy problem? Moze
        Polska to za duzy kraj by ograniczac sie do 4 miast i teraz cala infrastrukture
        rozwijac z punktu widzenia tylko tych 4 miast?
    • miejskie_narty Równanie jest takie: 18.04.07, 13:24
      W wyniku przyznania Polsce organizacji mistrzostw cała Polska zyska gigantycznie, lecz oczywiście te zyski nie będą rozkładać się równomiernie.

Najwięcej zyskają miasta, w których odbywać się będą mecze, to oczywiste. W tym sensie mieszkańcy Łodzi, mimo że być może bezwzględnie zyskają, względnie (w stosunku do miast organizatorów) stracą: dystans między Wrocławem, Poznaniem i Gdańskiem (już ogromny) jeszcze się zwiększy.

• skodabodzio No wlasnie jaka jest ta jedna strona rownania? 18.04.07, 13:27
        a w czym konkretnie moze zyskac Lodz? Bo co straci to mozna przypuszcac (S8,
        przebudowa centrum lodzi przy fabrycznym to dwie najwazniejsze rzeczy) wiec co
        zyska poza igrzyskami?
        • miejskie_narty Re: No wlasnie jaka jest ta jedna strona rownania 18.04.07, 13:31
          W tym, że jeśli nasz magistrat dobrze to rozegra, to część kibiców z Warszawy przy okazji przyjedzie do Łodzi. Oczywiście ten zysk w porównaniu do hipotetycznego - gdyby Łódź również miała rozgrywki - będzie o wiele mniejszy.
          • evonka a gdyby nie było Euro 18.04.07, 13:33
            to zaden kibic by sie tu nie pojawił...
            wiec naprawde nie widzę powodu do narzekania póki co..
            • miejskie_narty Re: a gdyby nie było Euro 18.04.07, 13:36
              Tak. Ale...:-)
          • skodabodzio Re: No wlasnie jaka jest ta jedna strona rownania 18.04.07, 13:41
            a po co by mieli przyjezdzac i ilu ich bedzie? 1000 moze 2000? Co to jest w
            porownaniu z inwestycjami w infre ktroe tracimy
            • miejskie_narty Re: No wlasnie jaka jest ta jedna strona rownania 18.04.07, 13:46
              Gra cały czas się toczy. Tyle że nie o główną stawkę, lecz o nagrodę pocieszenia...
              • skodabodzio A co ma byc ta nagroda pocieszenia? 18.04.07, 14:12
                Ze PKP jednak nie zrezygnuje z ambitnych planow i bedzie podziemna fabryczna a
                S8 bedzie kolo Lodzi? Trudno to nazwac nagroda, ze ktos nie zabierze czegos, co
                jeszcze niedawno wydawalo sie pewne, no ale od kiedy rzadzi PiS to z reguly
                spotykam sie z tym ze rzad cos najpierw zabiera a potem "wspanialomyslnie"
                czesciowo oddaje, jhak np. kasa z UE dla lodzkiego... Jednak jesli takie bede
                mial zapewnienie, ze te najwazniejsze na dzis inwestycje dla lodzi (podziemna
                fabryczna + EC1, S8 i S14) nie uciekna to przestane narzekac

Jednak boje sie ze nagroda pocieszenia bedzie jakies 1000 - 2000 kibicow, ktore
                przyjedzie do Lodzi i jak wysiadzie na odermontowanym czyli odmalowanym
                fabrycznym to sie przerazi, czesc z nich wsiadze z powrotem w pociag.
                • czechy11 Re: A co ma byc ta nagroda pocieszenia? 18.04.07, 14:26
                  Zapomnij o przebudowie fabrycznej. Na to nie bedzie pieniedzy. PKP wszystko
                  wyssie na przebudowe 4-ch węzłów w moiastach organizujących.
          • studi001 Re: No wlasnie jaka jest ta jedna strona rownania 18.04.07, 14:45
            Wytłumacz mi - po co mieliby przyjechać do Łodzi jak tu nie będzie żednego meczu?
            Tak tylko pytam bo nie widze logicznego związku.
            • yavorius Re: No wlasnie jaka jest ta jedna strona rownania 18.04.07, 15:00
              Jeżeli odpowiednio rozreklamujecie Łódź, przyjadą w dniach wolnych od meczów i
              zostawią tu pieniądze.
              • longeta Re: No wlasnie jaka jest ta jedna strona rownania 18.04.07, 15:04
                yavorius napisał:

> Jeżeli odpowiednio rozreklamujecie Łódź, przyjadą w dniach wolnych od meczów i
                > zostawią tu pieniądze.

Taa,bo tam nie ma co zwiedzać i gdzie wypić(rollf)
              • studi001 Re: No wlasnie jaka jest ta jedna strona rownania 18.04.07, 15:19
                Wmawiasz mi ze kibic po meczu marzy tylko o tym by jeszcze jechać te 140 km aby
                móc wypić piwo i się pobawić? Przepraszam Wawie tego nie może zrobić?

Oni przyjadą na mecze a nie na zwiedzanie jakieś dziwne miasta w Polsce.

No tak po zabawie po meczu , na kacu nie ma nic lepszego tylko jechać do innego
                miasta. Gratuluję Tobie tegoż pomysłu.

Dodam że jeszcze będzie miał mecze na Ukrainie. Tym bardziej - takie męczące
                przejazdy nie będą zachęcały by dzień czy dwa przerwy spędzać na podróząch po
                Polsce czy Ukrainie.

A może Ty po imprezie wsiadasz w samochód i jedziesz te 100km dalej by moc
                zrobić to samo obok swojego miejsca zamieszkania?

Wiesz co nie wymyślaj na siłę bzdurnych rzeczy. Propagandy nie umiesz uprawiać.
        • studi001 Re: No wlasnie jaka jest ta jedna strona rownania 18.04.07, 14:49
          Zysk - tylko jeden - szybszy termin ukończenia A1 i A2.
          Jest jeszcze możliwe że A1 pójdzie bliżej Warszawy.

Możliwe przekształcenie S8 w A8 ale z przebiegiem omijącym Łódź - czyli wariant
          bełchatowsko-piotrkowski.

Proste rozumowanie - musi powstać połączenia autostradowe Warszawa - Chorzów,
          Warszawa - Wrocław. Albo A1 przez Wawę..... albo drugi wariant który opisałem
          ciut wyżej.

Na nic więcej nie ma co liczyć.
      • evonka czy zatem? 18.04.07, 13:30
        lepiej by nam, Łodzianom, było bez euro 2012 w Polsce? czy jednak cokolwiek
        zyskamy? czy stracimy?
        czy w 2012 roku powiemy: no, tak, moglo byc tak pieknie bez tego Euro..?
        czy też: o, prosze, jednak coś zyskalismy?
        • miejskie_narty Re: czy zatem? 18.04.07, 13:35
          Myślę, że mimo wszysko coś zyskamy. Tyle, że o wiele mniej niż organizatorzy i to mnie, szczerze mówiąc, boli. Zdaje mi się, że dla ekonomisty strata hipotetyczna (czyli brak potencjalnie większego zysku) jest równie bolesna, co strata realna...

W każdym razie ogólnie cieszę się, choć tak łyżeczka dziegciu tkwi w mej świadomości:-)
          • yavorius no wiesz 18.04.07, 13:36
            Ale ekonomista myśli też tak: lepiej mieć coś niż nie mieć niczego.
            • miejskie_narty Re: no wiesz 18.04.07, 13:43
              Myślę, że teraz w ten sposób powienien pomyśleć przede wszystkim Kropa. I zrobić wszystko, żeby w 2012 roku Łódź była atrakcyjna dla kibica i by on o tym dobrze wiedział (np. ze względu na cenę hoteli, bezproblemową i szybką komunikację z W-wą, dużo połączeń lotniczych z krajami, które będą grać itd)

A wyborcy na przyszłość jednak powinni wziąć pod uwagę to, co przeszło nam koło nosa (Chociaż cwaniak już drugą kadencję jest...)
              • yavorius dokładnie! /nt 18.04.07, 13:45
                • zzzkubus A moze tak... 18.04.07, 14:37
                  ... centrum rozrywki pomeczowej. Kibice beda poruszac sie jednego miasta do
                  drugiego, ale co beda robic poza ogladaniem moeczow? Miasta 'meczowe' w glownej
                  mierze beda zajete samimi meczami, ich organizacja, opieka nad pilkarzami itp. a
                  co z kibicami. Wroclaw niesmialo przebakuje ze zajmie sie i ich opieka, ale cos
                  mi sie wydaje ze wystarczjacym problemem dla nich (znajac polskie realia) beda
                  same mecze. A Łódź bedzie centrum przejazdowym Pn-Pd i Wsch-Zach w rekach
                  naszych lokalnych wlodarzy jest to zeby zatrzymali sie wybawili i moze nawet
                  przenocowali... Bo bedzie taniej, luzniej, zabawniej, wiecej koncertow, zabaw i
                  wszelich imprez nie zwiazanych z meczami EURO. Troche optymizmu :) No i mamy
                  jeszcze po drodze pare innych, waznych sportowych. Pokazmy na co nas stac! MY
                  Łodzianie!!!
              • czechy11 Re: no wiesz 18.04.07, 14:51
                I co Ci po tym, że przyjedzie paru kibiców napić się piwa? Tracimy możliwość
                promocji miasta, większych inwestycji, odsunięcie w czasie planowanych juz
                inwestycji. A ty mówisz o tym żeby sobie kibic przyjechał do łodzi napić się
                piwa.
                • yavorius zerknij tu: 18.04.07, 15:01
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=63&w=60953633&wv.x=2&a=60966019
                • evonka wiec lepiej, żeby wogóle nie przyjechał? 18.04.07, 15:04
                  nawet do innego miasta??? i żeby nie miał szansy zahaczenia o Łódź?
                  tak, płaczmy nad tym, ze Euro nie przypadlo Węgrom! weź troche sie rozluźnij...
                  i spójrz na to troche chociaż pozytywniej!
                • zzzkubus Re: no wiesz 18.04.07, 15:18
                  W takim razie pisze w twoim imieniu petycje do PZPN, zeby oddac organizacje EURO
                  Wlochom. Oni i tak maja kase i tak im zazdrosimy a nadal bedziemy choc troche
                  lepsi od Chorwatow i Wegrow (wzglednie)... Twoj pesymizm mnie przeraza.
          • nett1980 Alez moi drodz emigranci nasi wroca na Euro. 18.04.07, 13:46
            Wroca Lodzianie z wygnania , wezma urlopy na miesiac , tego nikt nie liczy jako
            plusa?Przywiaza swoje ciezko zarobione euro ,zeby tu sie zabawic i uczcic to
            wydarzenie , moze wezma ze soba przyjaciol angielskich i irlandzkich ?
            • miejskie_narty Re: Alez moi drodz emigranci nasi wroca na Euro. 18.04.07, 13:59
              Paradoks polega na tym, że w tym układzie im więcej zarabiamy jako Polska, tym bardziej Łódź będzie odstawać od Wrocławia i Poznania. I to już niestety się stało. Niemniej jednak im bardziej Polska będzie zarabiać, ty więcej też będzie skapywać dla Łodzi, więc możemy się już tylko z tym pogodzić i zap.ierdalać jak mrówki o by jak najwięcej uszczknąć większej większej zwierzynie.

Po prostu dziś koło południa Wrocław (jeszcze parę miesięcy temu próbowaliśmy się porównywać) Poznań (dochodziły słuchy, że został za nami w wyścigu w dynamice rozwoju) dostały turbo napęd. W 2012 będzie nas dzieliła przepaść cywilizacyjna...
              • evonka Re: Alez moi drodz emigranci nasi wroca na Euro. 18.04.07, 14:01
                to nie zależy od euro 2012... a od tego jak bedzie sie gospodarować pieniedzmi
                niezaleznymi od funduszy na euro.. jak beda przpuszczane na pierdoły w stylu
                zmiany ulic i pseudo-pomniki, zamiast chocby na oczyszczanie miasta, to na
                pewno bedziemy brudnym kmiotkiem...
                • skodabodzio O jakich ty pieniadzach mowisz? 18.04.07, 14:24
                  Mamy scentralizowany kraj i biedne zadluzone samorzady. Co moze zrobic Lodz bez
                  dofionansowania zewnetrznego? Wlasnei bawic seio w zmiany ulic itp. Nawet jesli
                  by wprowadzic program naprawczy, ograniczyc zbedne wydatki np. na socjal, to
                  mzoe rocznei mielibysmy ze 100 mln, co za to mozna zorbic? G... Jakos w miare
                  pozadna inwestycje ale przy miliardach euro pompowanych w organziatorow to jest
                  makly pikus. Problem w tym ze te 4 miatsa dostana turbo wsparcie, i to wsparcie
                  nie bedzie z sufitu ale wlasnie z naszego lodzkiego wsparcia. nam sie zmniejszy
                  im sie zwiekszy. Proste, budzet panstwa nie jest z gumy i nie piep... o jakims
                  zewnetrsznym finansowaniu. nei w Polsce gdzie mamy taki a nie inny system
                  • evonka Re: O jakich ty pieniadzach mowisz? 18.04.07, 14:49
                    idź do urzędu i sie spytaj czy pieniadze na drogi w Łodzi można przeznaczyc na
                    stadion, to sie dowiesz, ze nie. są rózne pule i zwłaszcza te europejskie
                    pieniądze bardzo sie trzymaj tego, zeby ich nei przelewać z jednej puli do
                    drugiej. jak cos jest na kolej, to ma byc na kolej. i tyle. dlatego tez mysle,
                    ze to nie jest tak, ze teraz cała kasa pojdzie do 4 miast, a reszta popadnie w
                    ruine, bo to sie po prostu nie opłaca ogólnie...
                    • czechy11 Re: O jakich ty pieniadzach mowisz? 18.04.07, 14:54
                      Pule to usatwia sie w związku z potrzebami. Jak będzie potrzebny pieniądz na
                      stadion we wrocławiu to pulę ustanowi się z pieniedzy na drogi w łodzi. Bo to
                      jest priorytet. Tak się skąłda, ze w niejednym urzędzie juz pracowałem więc
                      wiem jak to się dzieje.
                      • evonka jak bedzie tym razem 18.04.07, 14:59
                        to sie okaże. i mam nadzieje, że twój scenariusz sie nie sprawdzi. ale z
                        podejsciem takiem, ze nic sie udac tu nei moze, bo wszyscy sa przeciwko nam i
                        wogóle dupa straszna, to na pewno nic sie nie uda...
                        • czechy11 Re: jak bedzie tym razem 18.04.07, 15:05
                          Ależ uda się 4 miastom organizatorom. My będziemy tkwili w rzeczywistości
                          dzisiejszej.
                        • skodabodzio To sie okaze szybciej niz myslisz 18.04.07, 16:33
                          W zaleznosci jak pojdzie S8. Jesli przez Lodz to jest dobrze, jesli przez
                          Piotrkow to chyba lepiej na te 5 lat sie spakowac do Irlandii niz patrzec na te
                          karne lata Lodzi...
                    • studi001 Re: O jakich ty pieniadzach mowisz? 18.04.07, 14:58
                      tak ale pieniądze na drogi pójdą w całości na te 4 miasta. Nie ma naruszenia pul
                      czyż nie?

Ponadto przy zgłaszaniu projektów do współfinansowania automatycznie odrzucane
                      będą projekty spoza tejże 4-ki.

Projekty inwestycyjne - będą realizowane w innej kolejności. Najpierw te
                      dotyczące te 4 kit. Reszta musi czekać.

Ostatnie Twoje zdanie - kto się przejmuje resztą kraju? Nikt. Ważne że przy
                      swoim korycie będzie najwięcej. Tak było, jest i będzie w tym kraju. Uważasz że
                      jest inaczej to powiem - bardzo naiwna jesteś.

• evonka Re: O jakich ty pieniadzach mowisz? 18.04.07, 15:01
                        nie uważam,ze jest inaczej. pisalam juz wczesniej: slaby PR mamy, stąd moze nie
                        ma nas na liscie meczowych miast..
                        ale z drugiej strony mazowickie z dolnośląskim jakoś musi sie połaczyc. co z
                        tego, ze drogi zbudują u siebie, jak gdzie indziej nie bedzie?? chyba sie tak
                        nie da....
                        a jak bedzie - zobaczymy. ja mam nadzieje, ze bedzie dobrze.
                        • studi001 Re: O jakich ty pieniadzach mowisz? 18.04.07, 15:08
                          Jeśli tym dobrze nazywasz 5 lat cofania się wstecz to gratuluję Tobie
                          wisielczego poczucia humoru...
                          • evonka o jakim cofaniu sie piszesz? 18.04.07, 15:10
                            bo ja nic takiego nie napisałam...

Polacy to chyba naprawde maja coś takiego we krwi, ze mimo, ze im cała Europa
                            gratuluje czegoś, to oni to uważać bedą za jakieś obciążenie i wogóle kłopot i
                            lepiej, żeby Euro było na Węgrzech...
                            • studi001 Re: o jakim cofaniu sie piszesz? 18.04.07, 15:21
                              O tym co będzie z okazji Euro2012. Kopa inwestycyjnego dostaną te wybrane
                              miasta. Inne z z tej drugiej części Polski będą spychane na dalszy plan. To jest
                              właśnie cofanie się wstecz.

Cieszyć się moga tylko mieszkańcy tych wybranych miast. Reszta ma zafundowaną
                              5-letnią stagnację.
                              • longeta Re: o jakim cofaniu sie piszesz? 18.04.07, 15:27
                                studi001 napisał:

> O tym co będzie z okazji Euro2012. Kopa inwestycyjnego dostaną te wybrane
                                > miasta. Inne z z tej drugiej części Polski będą spychane na dalszy plan. To jes
                                > t
                                > właśnie cofanie się wstecz.
                                >
                                > Cieszyć się moga tylko mieszkańcy tych wybranych miast. Reszta ma zafundowaną
                                > 5-letnią stagnację.

tyż prowda:-)
                                Grunt że miasta przelotowe i dojazdowe też wygrają,już widze tych łodziaków
                                którzy pędzą do Warszawy przez Brzeziny na mecz;-)
                                • studi001 Re: o jakim cofaniu sie piszesz? 18.04.07, 15:33
                                  >Grunt że miasta przelotowe i dojazdowe też wygrają,już widze tych łodziaków
                                  >którzy pędzą do Warszawy przez Brzeziny na mecz;-)

Jak zyskają? Może na tym że kibice swoją kasę zostawią w Warszawie?
                                  • longeta Re: o jakim cofaniu sie piszesz? 18.04.07, 15:37
                                    studi001 napisał: > Jak zyskają? Może na tym że kibice swoją kasę zostawią w
                                    Warszawie?

hehehe,wiem o tym,ale może choć browara na drogę kupią w B;-)
                              • evonka nie pozostaje nic innego, jak 18.04.07, 15:28
                                spakować walizki i zmykać stąd, bo przecież za 5 lat bieda tu bedzie
                                straszna...
                                weź wyluzuj..
                                • studi001 Re: nie pozostaje nic innego, jak 18.04.07, 15:36
                                  Jeśli ty uważasz że można się ot tak wynosić z miejsca na miejsce - czyli olać
                                  rodzinę, znajomych przyjaciół to OK.

I nie mów mi że telefon lub internet wystarczy na kontakt z ludźmi. Sorki ale to
                                  nie to samo. A jeśli tak uważasz to znak ze trzeba się skontaktować z właściwym
                                  lekarzem.
                                  • evonka to proszę skontaktuj się 18.04.07, 15:41
                                    w moim imieniu i przekaż co mam zazywać, zeby byc własciwą patriotką.

• studi001 Re: to proszę skontaktuj się 18.04.07, 15:54
                                      i znowu mylisz wszystko ze wszystkim....
                                      Co ma patriotyzm do kontaktów z ludźmi i z otoczeniem?

Czy patriotyzmem należy nazywać domaganie się normalności czyli godziwego życia
                                      w miejscu gdzie się urodziłem i spędziłem dzieciństwo?
                        • skodabodzio Re: O jakich ty pieniadzach mowisz? 18.04.07, 16:34
                          ale z drugiej strony mazowickie z dolnośląskim jakoś musi sie połaczyc.

No i sie polaczy, droga przez piotrkow a moze nawet linia kolejowa przez
                          piotrkow
                    • skodabodzio Re: O jakich ty pieniadzach mowisz? 18.04.07, 16:31
                      Ty chyba nic nie rozumiesz. W tym panstwie miasta nie stac na inwestycje. Po
                      prostu nie stac bo wiekszosc dochodow idzie do centrali i jest rozdzielane w
                      warszawie. Dziury w ulicach lodzi to nie tylko wina lodzkich urzednikow ale
                      przede wszystkim braku kasy. I teraz centralnie pieniadze rzad wyda na
                      inwestycje w tych 4 czy 6 miastach, a nas czeka wegetacja i ochlapy.

A co do twojego wczesniejszego. Gdyby Euro wygraly wegry albo wlochy mialbym
                      powod dzis do wypicia z radosci za to. Niestety wygrala polska a wiec lodz jest
                      ud... i moge sie conajwyzej napic na smutno
        • skodabodzio Lodzi byloby duzo lepiej 18.04.07, 13:43
          Moglibysmy dalej kontynuowac rozwoj, lobbowac za Ec1, podziemnym fabrycznym,
          S14, za pozadnym miejskim stadionem, lobbowac za dofinansowaniem inwestrycji w
          poprwae komunikacji miejskiej, w drogi. S8 raczej by szla kolo Lodzi. O tym
          wszystkim zapomnijmy, wiec Lodz bardzo duzo traci a pytanie nie jest czy lepiej
          czy gorzej ale o ile gorzej
          • evonka jeśli takie sie ma podejscie 18.04.07, 13:52
            to na pewno nic sie nie uzyska...
            usiądź teraz i płacz. i nie "lobbuj" za dofinansowaniem. Odpuść sobie i czekaj,
            zeby za 5lat powiedzieć "a nie mówiłem!" ..
            • yavorius Re: jeśli takie sie ma podejscie 18.04.07, 13:54
              Albo najlepiej od razu się zastrzelić...
            • skodabodzio Ja nie siedze i nie placze 18.04.07, 14:04
              Po prostu stwierdzam oczywiste fakty. Jest na dzis kilka waznych inwestycji w
              Lodzi w planach i niestety Euro moze je pokrzyzowac. W tak scentralizowanym
              panstwie jak Polska raczej nie wierze ze loklalne wladze i spolecznosci moga
              cos wskorac. A to ze za 5 lat (choc mysle ze juz za rok bedzie to mozna
              powiedziec) bede mogl powiedziec "a nie mowilem" to marne pocieszenie
              • yavorius po raz kolejny piszę 18.04.07, 14:11
                Że nie zaszkodzi, bo to zupełnie inne pieniądze będą. Ludzie, zlitujcie się...
                • studi001 Re: po raz kolejny piszę 18.04.07, 14:25
                  Nie potrafisz dostrzec jednego że od tej chwili każdy nowozgłoszony projekt
                  będzie priorytetowany według tego czy dotyczy miast organizujących mecze.
                  Priorytet zapali się dla tych kilku miast. Inne - będą musiały czekać w kolejce
                  aż 5 lat.

Owszem niby inna kasa. Tylko przydział projektów i dotacji z UE będzie już inny
                  - większosć tylko dla kilku miast. Nasze zgłaszane projekty do współfinansowania
                  z UE będą odrzucane tylko z powodu tegoż Euro2012.

Ponadto zapominasz jeszcze ośrodkach centralnych, tych z naszych podatków. One
                  trafią tylko do tych kilku miast. Reszta obejdzie się ze smakiem.

Na dodatek Łodź jedynie zyska tylko i wyłacznie dkończenie autostrad A1 i A2. O
                  liniach kolejowych nie wspomnę, S8 - ominie Łódź - połączą ja z Gierkówką ,
                  która przecież łączyć będzie Wawe i Śląsk - tam też będą mecze.....

Zmodernizują linie do Poznania i Wrocławia przez Kutno a wariant przez Łódź
                  zostanie odstawiony. Obecny przebieg ma wszak zalety - szybkie połączeni tych
                  trzech miast, tylko trzeba modernizować a nie budować od nowa. Łódź i jej
                  potrzeby nie będą brane pod uwagę - bo po co?

I tak będzie ze wszelkimi planami inwestycji infrastrukturalnymi w tym kraju.
                  Realizowane będą tylko te które obejmą te "lepsze" miasta. Reszta musi czekać.
                  Czyli reszta Polski musi stać 5 lat i nie rozwijać się.

Pewsymizm, sorry a jak można być optymistą jeśli wiadomo ze 5 lat nie będzie
                  żadnej nowej większej inwestycji dotyczącej tego miasta. Do koryta tego
                  związanego z naszymi podatkami dopuszczone będą tylko te miasta które
                  organizować będą Euro2012. 5 lat systematycznego cofania się wstecz.

• evonka a to jest mało? 18.04.07, 14:53
                    ze zostana dokończone autostrady???
                    przecież to dalej nakręca gospodarke... Euro to impreza, ktora miastom meczowym
                    da stadiony i pare hoteli, a całej Polsce wreszcie moze porządne drogi, o
                    ktorych moze bez Euro moglibysmy sobie dalej marzyć...
                    • czechy11 Re: a to jest mało? 18.04.07, 14:58
                      Autostrady i tak by powstały czy będzie Euro czy nie. Ale jak będzie decyzja
                      obwodnica we Wrocąliu czy w łodzi to zgadnij kto wygra. Jak będzie decyzja
                      moderniczacja linii kolejowej Wrocław - Poznań czy łódź - Gdańsk to zgadnij kto
                      wygra. JAk będzie PKP decydowac modernizacja dworca w łodzi czy w Poznaniu to
                      zgadnij kto wygra. Nie oszukuj się.
                    • studi001 Re: a to jest mało? 18.04.07, 15:06
                      Które i tak by były ukończone.

Autostrady nakręcają? - jakoś nie widzę by pojawiły się sensowne oferty pracy w
                      Łodzi po oddaniu A2. Nakręcają tylko budowę firm logistycznych a tam niestety
                      płacą jak Murzynowi a zatrudniają garstkę ludzi.

Gorzej z tym że inwestycje kolejowe ominą Łódź. Zero szans na linię szybką
                      Wrocław - Łódź - Warszawa jak zmodernizują linię Worcław - Poznań - Kutno -
                      Warszawa.

Nawet remont linii Warszawa - Łódź będzie spychana na daleki plan - ważniejsze
                      będą inwestycje przy bezpośrednich połączeniach tych miast "wybranych"

Co to oznacza nie muszę mówić. Likwidacja połączeń z innymi miastami. Czyli
                      marginalizacja miasta i regionu.

Lotnisko? Sorry - ale nie będzie doinwestowane. Z racji Euro2012 potrzeba obok
                      tych kilku miast lotnisk o dużej przepustowości. Lublinek odpada.

Porządne drogi - sorry - będzie ich mniej. Bo powstaną głownie te głowne drogi
                      pomiędzy tymi wybranymi miastami. A np. taka droga krajowa Opole Łodź popadnie
                      przez 5 lat w niełaskę.

Pogłębi się przepaść pomiędzy Polska A - czyli tymi wybranymi i zacofaną Polską
                      B całą resztą.
                • czechy11 Re: po raz kolejny piszę 18.04.07, 14:32
                  Jakie inne pieniądze? Jest jeden scentralizowany budżet Państwa. Cuda w
                  księgowości skończyły się wraz z upadkiem Enronu. Nie ma innych pieniedzy sa te
                  w budzecie Państwa. Pójda na cztery miasta. Innym rzuci się ochłap i powie, że
                  powinni się cieszyć, ze Polska organizuje taką prestizowa imprezę. Ale ja się
                  nie cieszę bo będzie to moim łódzkim kosztem.
                  • yavorius Re: po raz kolejny piszę 18.04.07, 14:41
                    Będzie to Twoim łódzkim kosztem, bo wydział promocji miasta dał dupy, co
                    powinno łódzkim wyborcom dać do myślenia - to raz.

Dwa, poczytaj posty innych i zobacz, że to Euro można też przekuć w sukces
                    również dla Łodzi - poczytaj te posty o "centrach pomeczowych", o możliwości
                    promocji. Nie patrz na to tak pesymistycznie 5 lat przed faktem, tylko zróbcie
                    wszystko, co tylko możliwe, aby magistrat wziął się w tej sprawie do roboty.
                    • studi001 Re: po raz kolejny piszę 18.04.07, 15:09
                      Wytłumacz mi po co kibic miałby jechać do miasta gdzie nie ma organizowanego meczu.

Rozumiem jeszcze Kraków - z racji zabytków - ale to i tak będzie margines.

• studi001 Jakie inne pieniądze..... 19.04.07, 14:34
                  biznes.onet.pl/0,1522041,wiadomosci.html
                  Poproszę o komentarz albo wytłumaczenie....
                  • yavorius Re: Jakie inne pieniądze..... 19.04.07, 14:40
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=63&w=61005526&a=61030356
    • melanc.hoolik Następna "smutna" wiadomość 18.04.07, 13:54
      gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,4056178.html
      • skodabodzio Re: Następna "smutna" wiadomość 18.04.07, 14:08
        "Piłkarskie Mistrzostwa Europy w 2012 roku odbędą się na boiskach Polski i
        Ukrainy! Za pięć lat nasz kraj będzie pełna stadionów i autostrad. To nie
        bajka, to Euro 2012.
        Polska z setkami kilometrów autostrad, niekończącymi się drogami ekspresowymi,
        nowoczesną koleją, mnóstwem hoteli i restauracji oraz najciekawszymi
        architektonicznie stadionami sportowymi..."

Tylko ja jako mieszkaniec Lodzi bede musial zeby sie dostac do tych autostrad
        bede sie musial przebijac przez zakorkowany zgierz, ekspresowki to beda ale w
        Piotrkowie, gdzie tez jako lodzianin beda musial dojechac by moc zaczac podroz
        do wroclawia. Nowoczesne stadiony owszem beda, ale w L:odzi bedzie tylko
        nowoczesna hala na ktora miasto bedzie musialo zaciagnac kredyt, hotele
        restauracjie itp. tak, w miastach organizatorach....
        • wiewior28 Re: Następna "smutna" wiadomość 18.04.07, 14:42
          A ja się cieszę z tej wiadomości.

Najbardziej smuci mnie to, że w 2009 roku w Łodzi odbędą się dwie potężne
          imprezy sportowe - ME w siatkówce kobiet oraz ME w koszykówce mężczyzn, szkoda
          że nikt tego nie promuje, przecież to też są duże imprezy
          • evonka :) 18.04.07, 14:57
            i jeszcze pare innych imprez właśnie tutaj..nie tylko związanych ze sportem...
            ale czarnowidztwo niektórych smutasów jest porażajace..
            Euro w Polsce - porazka. Euro nie w Łodzi - porazka. jakby Euro było na
            Węgrzech to by pisali: porażka, teraz wszystkie wuropieniadze pójda tam, a my
            bedziemy goli... ;-)))
            • czechy11 Re: :) 18.04.07, 15:04
              Droga evonko za 5 lat zobaczysz kto miał rację. I możesz być pewna, że to ja
              miałem rację. Bo ja w przeciwieństwie do Ciebie znam mechanizmy działania
              administracji w tym Państwie i zasady dzielenia pieniędzy. Dla przykładu
              przeanalizuj sobie reformę administracyjną kraju kiedy zlikwidowano niektóre
              województwa. wtedy obiecywano jakie to inwestycje będa zrobione jako
              rekompensaty dlatych maist, mktóe traciły status wojewódzkich. Przejedź się
              dzisiaj po tych miastach i popytaj co z tych obietnic zostało zrealizowane. Tak
              samo będzie z Euro.
              • evonka Re: :) 18.04.07, 15:07
                być może. być moze nie. ja tego nie wiem. bo owszem zajmuje sie czymś zupełnie
                innym w życiu na szczęscie i naturę moze dlatego mam nieco bardziej pozytywnie
                nastawiona do swiata ogólnie... czuję się nie tylko Łodzianką, ale też
                Gdańszczanką, Warszawianką i Polką, Europejką, obywatelką świata i cieszę się
                jesłi tylko dzieje sie coś pozytywnego gdziekolwiek, a tym bardziej gdzieś
                blisko mojego miasta, albo w nim samym.
                • czechy11 Re: :) 18.04.07, 15:11
                  Dlatego w swojej hurra radości (której Ci gratuluję) będziesz musała klepać
                  biedę i patrezć na sypiące się budynki. Ja też jestem optymista i dlatego nie
                  chcę aby moja Łódź była dalej traktowana po macoszemu. I dlatego będe walczył z
                  tym dopóki mi sił starczy. I dlatego wiem, ze Euro nie jest w moim interesie. I
                  dlatego idealizm odkładam na bok bo świat nie kieruje sie idealizmme lecz
                  twardymi interesami.
                  • evonka klepać biedę bedę, powiadasz...? 18.04.07, 15:18
                    wątpię. Zapowiada sie wrecz przeciwnie. Więc, ponieważ oprócz idealizmu mam w
                    sobie dość sporo "interesiarstwa" i chęci dobrego i wygodnego zycia, uprawiam
                    nomadyzm, krążąc to tu to tam gdzie akurat mam pracę i gdzie jest ładny
                    krajobraz... nie mam w zwiazku z tym kompleksu miasta Łodzi. uważam, że to
                    miasto tak jak inne ma ogromny potencjał. ale i swego rodzaju off, ktory bardzo
                    lubię... ale to juz inny całkiem temat..
                    Tobie też życzę, żeby mimo wszystko euro wpłynęło dobrze na twoje interesy.
                    • czechy11 Re: klepać biedę bedę, powiadasz...? 18.04.07, 15:35
                      No własnie dobrze ujęłas będziesz musiała szukać lepszego życia poza Łodzią.
                      Jak wielu. A ja bym chciał aby to tutaj ludzie szukali lepszego życia.
                      • evonka ale ja tutaj żyję 18.04.07, 15:38
                        i uwielbiam to miasto. nie mam kompleksu i nie uważam, ze Łódź musi być
                        metropolinią taką jak warszawa. jestem nomadem, bo tak sie zmienia świat
                        ogólnie, nie tylko w Polsce. kto tego nie widzi i kurczowo trzyma sie swojego
                        miejsca i w imię patriotyzmu gotów jest "klepać biedę" to jego wybór. ja tego
                        nie muszę. moze jednak za mało kocham moje miasto... no nic na to nie poradzę,
                        ze jestem poligamistką jeśli chodzi o miłość do miejsc...
                        • longeta Re: ale ja tutaj żyję 18.04.07, 15:41
                          evonka napisała:

> i uwielbiam to miasto. nie mam kompleksu i nie uważam, ze Łódź musi być
                          > metropolinią taką jak warszawa. jestem nomadem, bo tak sie zmienia świat
                          > ogólnie, nie tylko w Polsce. kto tego nie widzi i kurczowo trzyma sie swojego
                          > miejsca i w imię patriotyzmu gotów jest "klepać biedę" to jego wybór. ja tego
                          > nie muszę. moze jednak za mało kocham moje miasto... no nic na to nie poradzę,
                          > ze jestem poligamistką jeśli chodzi o miłość do miejsc...

To fajnie,jak zaczniesz być realistką co do rozwoju miast,to pogadamy:-)
                        • studi001 Re: ale ja tutaj żyję 18.04.07, 15:56
                          ...i masz w 4 literach przyjaciół. A raczej ich nie masz no bo jak możesz mieć
                          jeśli z dnia na dzień porzucasz wszystko dookoła w imię swojej postawy życiowej.
                          Jak się ockniesz będzie już za późno na naprawę.
                          • evonka jeszcze coś o mnie napisz, 18.04.07, 16:02
                            bo zapewne wiesz duzo więcej..
                            ech, nie chce mi sie ci tłumaczyć mojego sposobu życia, który z brakiem
                            przyjaciół ma niewiele wspólnego. nie trzeba bowiem co dzień siedzieć z kumplem
                            na piwie, zeby był twoim przyjacielem. nie trzeba też kadzić rodzinie "kocham
                            was" co drugi dzień do słuchawki, zeby wiedzieli, ze są dla ciebie ważni...
                            nie wiesz jaką mam prace i co robię, wiec nie gadaj bzdur, bo sie ośmieszasz
                            ferowaniem osądów...
                            • studi001 Re: jeszcze coś o mnie napisz, 18.04.07, 16:37
                              To co wymieniłaś wystarczy o Twoim pojmowaniu życia.
                              Współczuję.
                        • czechy11 Re: ale ja tutaj żyję 18.04.07, 16:00
                          Łódź metropolią jak Warszawa. Broń Panie Boże przed braniem najgorszego
                          przykładu. Problemem łodzi jest to, że wielu Łodzian jako jedyny wzorzec miasta
                          wyznaje Warszawę. a to jest najgorszy wzorzec miasta jaki może być. Przed
                          naśladowaniem Warszawy uchował nas Panie.
                          • evonka amen 18.04.07, 16:05
                            :)
    • vazz a dla zwykłych ludzi ;) 18.04.07, 15:15
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=72&w=60963129&a=60963129
      sa dwie strony medalu
      • czechy11 Re: a dla zwykłych ludzi ;) 18.04.07, 15:18
        Jakbym był Wrocławianinem to też bym sie cieszył.
        • zzzkubus Re: a dla zwykłych ludzi ;) 18.04.07, 15:21
          To Polakiem nie jestes?
          • czechy11 Re: a dla zwykłych ludzi ;) 18.04.07, 15:37
            A jakie to ma znaczenie. Cy jak ktoś mi powie, że nie będziesz miał pieknego
            dworca bo zrobimy go we Wrocławiu to ja mam się cieszyć bo jestem Polakiem.
            Śmieszne. Jak ktoś mi powie, że zwalniam Pana bo chce zatrudnić innego polaka
            to też mam się cieszyć?
            • zzzkubus Re: a dla zwykłych ludzi ;) 18.04.07, 16:10
              Tak bo cos bardzo dobrego dzieje sie w Twoim kraju. Bycie skrajnym patriota
              lokanym bywa bolesne... Kocham Łódź, ale kocham też Polskę! I ciesze sie, ze cos
              tak pozytywnego wydarzy sie w Naszym kraju a nie w zupelnie innym miejscu na
              Ziemii. Z dumą bede uczestniczyl w tym wspanialym wydarzeniu. Nie mysl, ze nie
              czekam na rownie duze wydarzenie w Łodzi. To miasto ma przyszlosc i
              niekoniecznie musialo byc nia EURO 2012...
              • mat25 Re: a dla zwykłych ludzi ;) 18.04.07, 16:22
                Jasne, niekoniecznie Euro, niekoniecznie lotnisko, niekoniecznie remont drog
                kolejowych, niekoniecznie autostrady. To do cholery co? Kolejny pub na
                Pietrynie?
                • zzzkubus Re: a dla zwykłych ludzi ;) 18.04.07, 16:39
                  ... moze byc i nowy pub na Piotrkowskiej.
              • skodabodzio Re: a dla zwykłych ludzi ;) 19.04.07, 14:18
                > Tak bo cos bardzo dobrego dzieje sie w Twoim kraju. Bycie skrajnym patriota
                > lokanym bywa bolesne... Kocham Łódź, ale kocham też Polskę! I ciesze sie, ze
                co
                > s
                > tak pozytywnego wydarzy sie w Naszym kraju a nie w zupelnie innym miejscu na
                > Ziemii.

A ja minimum 90% czasu spedzam w Lodzi i mi najbardziej zalezy na
                infrastrukturze tego miasta, na fabrycznym, na kaliskim, na pozadnych drogach
                itp. lata mi to co jest we wroclawiu. bede sie cieszyl z Euro jesli bede mial
                zapewnione ze te wszystkie inwestycje niebeda moim kosztem i ze zyski nie
                zostana skumulowane w miastach wybrancach. Nie zalezy mi na meczu w Lodzi, moge
                przelknac brak satdionu ale jak sie okaze ze S8 pojdzie przez Piotrkow bo Euro
                albo ze nie bedzie budowy podziemnej fabrycznej bo Euro to ja pier... to Euro.
                I mozesz mnie nazywac antypatryjota, zdraja jak chcesz. ja to nazywam zwyklym
                pragmatyzmem, nie mam z czegos korzysci tylko straty, wiec niech sie wala. jak
                rzeczywiscie zobacze ze ten deszcz Euro dosiegnie i Lodz oraz lodzkei i
                regionalne inwestycje nie beda zagrozone to moge nawet kibicowac tej imprezie.
                Na dzis jednak mam bardzo duze obawy, ktore byc moze jeszcze w tym miesiacu sie
                potwierdza albo czesciowo rozwieja
                • adsasd Re: a dla zwykłych ludzi ;) 19.04.07, 14:32
                  słyszałem że kłócono się o to jaki stadion w łodzi mabyc remontowany na
                  potrzeby euro 2012i dlatego nie ma u nas euro.kto za to odpowiada!!!?
        • vazz Re: a dla zwykłych ludzi ;) 18.04.07, 15:45
          taa szczególnie jakbys był młodym wrocławianinem na dorobku marzacym o swoim
          mieszkaniu
    • zgierzyk Re: Euro 2012 dla Łodzi to porażka i upadek!!! 18.04.07, 16:39
      2009. Spokojnie!
      Łódź – mistrzostwa Europy w siatkówce.
    • vendzol Weźmy się do roboty a nie marudźmy! 19.04.07, 10:43
      Stało się to, w co niewielu ludzi wierzyło. Dostaliśmy (do spółki z Ukrainą)
      organizację piłkarskich Mistrzostw Europy w 2012 roku. Miło było wczoraj
      popatrzeć na rzeczywiście wzruszonych ludzi – od małych chłopców aż po starszych
      dżentelmenów skaczących w euforii po otworzeniu koperty z magicznym napisem
      „Poland & Ukraine” przez pana Platiniego. Cała Polska zjednoczyła się jak rzadko
      i cała Polska może być dziś dumna i szczęśliwa. Ale czy rzeczywiście cała?

W pierwszym rzędzie wymieniane są miasta-organizatorzy, czyli Warszawa, Gdańsk,
      Poznań i Wrocław. Tam o wątpliwościach mowy być nie może, wszak za pięć lat ich
      nazwy znajdą się na ustach całej Europy. Ale to nie ich ma dotyczyć ten list.

Tuż za nimi znajdują się miasta „rezerwowe” – Kraków i Chorzów. Tu już tak
      różowo nie jest. Krakusy doskonale wiedzą, że bez względu na to, czy mecze
      odbędą się u nich czy też nie i tak sobie świetnie poradzą, bo już dziś Kraków
      jest wizytówką Polski za granicą i trudno sobie wyobrazić, by turyści ominęli go
      przy okazji wizyty w Polsce. Większy problem ma Chorzów ze swoim od lat
      modernizowanym stadionem, który może okazać się niepotrzebny a miasto straci swą
      jedyną (mogę się mylić) atrakcję i o pieniądzach ze wzrostu turystyki będzie
      mógł zapomnieć. Ale to również nie o nich chciałem pisać.

Dochodzimy do rzędu trzeciego – miast które chciały Mistrzostwa zorganizować
      (przyjmijmy, że świadczy o tym fakt wysłania zgłoszenia – lepszego lub
      gorszego). Wśród tych ośrodków znajduje się moja, a właściwie NASZA Łódź.

O organizacji Euro nie mogło być mowy. Wiedzieliśmy to już od bardzo dawna, a
      konkretnie od momentu, gdy nasz (marny ponoć) wniosek został odrzucony w
      pierwszej kolejności. Pogódźmy się zatem z faktem, że przed rokiem 2012 stadionu
      z prawdziwego zdarzenia mieć nie będziemy, a bardzo możliwe, że później również
      go nie ujrzymy ze względu na ciągłe animozje pomiędzy Widzewem a ŁKSem.

Mylą się jednak Ci, którzy sądzą, że Euro 2012 w Polsce to dla Łodzi wiadomość
      najgorsza z możliwych. Wszyscy świetnie wiemy, że tak nie jest, choć oczywiście
      nie bylibyśmy sobą – łodzianami – gdybyśmy nie okazali symptomów naszej choroby,
      najkrócej dającej się wyrazić określeniem „Łódź jest zapomniana, nikt nas nie lubi”.

Ludzie! Właśnie teraz przyszedł czas, żeby zrobić coś dla naszego miasta! Chyba
      tylko głupcy nie chcą zauważyć szansy jaka się przed nami otwiera. Oni wolą
      rzucić kilka wyświechtanych frazesów typu „Dziękujemy Panie Kropiwnicki – wracaj
      Pan do Częstochowy” czy „Teraz to już tu na pewno nic się nie zmieni”. Owszem –
      nie zmieni się dopóki my w to nie uwierzymy i zawsze będziemy się stawiać w roli
      poszkodowanych (czy tylko ja zauważam podobieństwo do mentalności żydowskiej –
      „Narodu nękanego”?).

Ludzie, którzy przyjadą do Polski z całego świata będą musieli gdzieś spać, coś
      jeść. Będą chcieli ciekawie spędzić czas wolny od meczów. Sprawmy, by chcieli do
      nas zawitać… Położenie mamy takie, że byłoby grzechem go nie wykorzystać.
      Wierzę, że za te pięć lat podróż z Warszawy do Łodzi trwać będzie godzinę
      zamiast dwóch. Do Poznania i Wrocławia daleko też nie mamy. Uwierzcie mi – jeśli
      ktoś przyjedzie do Polski na Euro 2012 to pokonanie tych 150-200 km z lub do
      naszego miasta nie będzie dla niego problemem! Stwórzmy tym ludziom warunki do
      zabawy! Zróbmy bazę wypadową do głównych aren Mistrzostw!

Turyści to jedno, piłkarze to drugie. Oczywiste jest, że mało która drużyna
      będzie mieszkać w miejscu rozgrywania meczów. Przygotujmy ofertę, którą później
      będziemy mogli rozesłać do wszystkich zainteresowanych federacji. Niech tacy
      Anglicy zamieszkają w łódzkim Hiltonie – nawet za darmo, na koszt miasta. Niech
      za nimi przyjadą ich kibice. Niech wydadzą u nas pieniądze. To naprawdę nie jest
      trudne. Do stadionu w stolicy, Poznaniu czy Wrocławiu będą mieli półtorej
      godziny jazdy autobusem. Zbudujmy te hotele, zmodernizujmy centrum przy Łodzi
      Fabrycznej, wyczyśćmy miasto – zróbmy tak wiele jak tylko się da. Panie
      prezydencie – to przede wszystkim apel do Pana. Nie czas rozdrapywać rany czy
      mieliśmy wniosek dobry czy nie. Nadszedł czas pracy. Pracy dla Łodzi.

Bo nawet jeśli nikt nie zagra u nas meczu, to my zostaniemy tu, w lepszej Łodzi,
      z poczuciem dobrze spełnionego obowiązku.

Czego sobie i wszystkim życzę!
      • czechy11 Re: Weźmy się do roboty a nie marudźmy! 20.04.07, 17:09
        Popieram Twoją wypowiedź. Nie ma sensu teraz przerzucać się odpowiedzialnością.
        Do roboty aby zrobic tyle ile można. Wylaliśmy żale, teraz musimy podjąc
        wyzwanie.
    • skodabodzio No i zaczyna sie... 19.04.07, 14:31
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,4072991.html
      "Nie ma odrębnych środków z Unii Europejskiej na piłkarskie mistrzostwa Europy
      w 2012 r. Pieniądze musimy wygospodarować z przyznanych nam już funduszy -
      powiedział premier Jarosław Kaczyński. Dodał, że Polska będzie
      musiała "sięgnąć" też do środków własnych.

Fot. Sławomir Kamiński / AG
      Premier Jarosław Kaczyński
      ZOBACZ WIDEOGronkiewicz-Waltz: To się musi udać!

Prezydent: Euro w Polsce to same zyski
      ZOBACZ TAKŻE
      Rosyjska prasa o Euro 2012: Polska wiernym psem łańcuchowym USA i UE (19-04-07,
      11:59)
      POSŁUCHAJ
      TOK FM: Korespondenci zagraniczni o Euro 2012 (19-04-07, 11:55)
      Gościniarek w Radiu TOK FM: Jeden kibic, który przyjedzie do nas na
      mistrzostwa, powinien zostawić 80 dolarów dziennie (18-04-07, 15:15)
      Blog FM: Jak Euro 2012 pomoże Polsce? (18-04-07, 14:55)
      SERWISY
      Euro 2012
      - Zrobimy wspólnie wszystko, żeby te mistrzostwa były przeprowadzone
      perfekcyjnie i aby obydwu naszym narodom przyniosły satysfakcję, a nawet
      pozwolę sobie użyć takiego określenia - chwałę - podkreślił premier po
      spotkaniu z Wiktorem Janukowyczem, szefem rządu Ukrainy, która wspólnie z
      Polską zorganizuje Euro 2012.

J.Kaczyński zwrócił uwagę, że bardzo wiele zaplanowanych już inwestycji w
      Polsce, będzie służyło także Euro 2012. Jak wyjaśnił, chodzi przede wszystkim o
      inwestycje infrastrukturalne i drogowe.

- Będzie tylko trzeba nieco zmienić kalendarz. Przesunąć pewne inwestycje -
      jeżeli chodzi o czas ich realizacji - tak, aby zdążyć na rok 2012, bo, na
      przykład, niektóre były zaplanowane na rok 2013. Trzeba będzie zrobić to o rok
      szybciej - powiedział szef polskiego rządu.

Zapewnił, że Polska będzie współpracowała z Ukrainą w kwestii finansowania
      mistrzostw Europy. Jak zaznaczył, ta współpraca będzie dotyczyła przede
      wszystkim środków własnych obu państw. - Środki europejskie są poddane bardzo
      szczególnemu reżimowi. Ich nie można wydać, ot tak sobie, trzeba mieć różnego
      rodzaju zatwierdzenia - zaznaczył."

Czyli inwestycje zwiazane z Euro beda przesuwane do przodu a inwestycje nei
      zwiazane z Euro do tylu na dalsze lata... Jakies pytania? Ciekawe kiedy podadza
      info ze S8 zostanie przesunieta do Piotrkowa bo Euro, a potem ze modernizacja
      Fabrycznej bedzie w minimalnej wersji bo Euro. I niech mi nikt nie piep... ze
      jestem jakims skutasem i ze zzedze. ja mieszkam w Lodzi a nie w Warszawie jak
      co poniektorzy ani nie mam zamiaru byc jakims "nomadem" bo mam rodzine
      • kropka007 Łódź stawia na bbc nie euro 2012 :) 21.04.07, 03:36
        Byc moze taki byl plan i wladzom miasta nie zalezalo na euro2012.

miasta.gazeta.pl/lodz/1,35153,4055413.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka