Dodaj do ulubionych

Euro 2012 jak minimalizowac straty Łodzi?

19.04.07, 08:54
Cały czas ogarnia mnie wściekłośc na ludzi, którzy sa włodarzami naszego
maista. Ale mleko sie wylało. Powstaje teraz pytanie jak minimalizować straty
Łodzi z tym związane. Potrzebujemy natychmiast działń pozytywnych. Wrzucajcie
pomysły co robić.
Obserwuj wątek
    • longeta Re: Euro 2012 jak minimalizowac straty Łodzi? 19.04.07, 08:59
      czechy11 napisał:

> Cały czas ogarnia mnie wściekłośc na ludzi, którzy sa włodarzami naszego
      > maista. Ale mleko sie wylało. Powstaje teraz pytanie jak minimalizować straty
      > Łodzi z tym związane. Potrzebujemy natychmiast działń pozytywnych. Wrzucajcie
      > pomysły co robić.

nic nie zrobisz,teraz to możemy sobie podać "łapkę",dwie dziury w środku
      Polski,tylko wasza jest większa;-)
      • czechy11 Re: Euro 2012 jak minimalizowac straty Łodzi? 19.04.07, 09:00
        Longeta faktycznie bardzo pozytywna odpowiedź. A ja wiem, że zawsze jest
        wyjście.
        • longeta Re: Euro 2012 jak minimalizowac straty Łodzi? 19.04.07, 09:03
          czechy11 napisał:

> Longeta faktycznie bardzo pozytywna odpowiedź. A ja wiem, że zawsze jest
          > wyjście.

Szukać roboty w miastach z przyszłością,to jest wyjście.
          • mat25 Re: Euro 2012 jak minimalizowac straty Łodzi? 19.04.07, 09:09
            Jest to rozwiązanie na dktórym ostatnio coraz poważniej się zastanawiam. Nie
            mam już 15 lat i nie stać mnie na marnowanie życia w mieście ogarniętym
            marazmem i staczającym sie na dno.
            • czechy11 Re: Euro 2012 jak minimalizowac straty Łodzi? 19.04.07, 09:15
              Tutaj to troche przesadzasz
              • mat25 Re: Euro 2012 jak minimalizowac straty Łodzi? 19.04.07, 09:23
                Nie przesadzam. Nie chcę najlepszych lat swojego życia spędzić na zazdrosnym
                patrzeniu, jak inni się rozwijają, na chodzeniu zaszczanymi przejściami
                podziemnymi na śmierdzący dworzec, żeby wydostać się z tej dziury. Moi znajomi
                ze studiów w Łodzi rozjechali się po Polsce w poszukiwaniu pracy i było mi
                wczoraj bardzo przykro, jak słyszałem w ich głosach dumę, gdy rozmawialiśmy o
                decyzji UEFA. Ja mogłem tylko jak najszybciej zakończyć ten temat. No i jeszcze
                musiałem po raz kolejny odpowiadać na pytania, dlaczego jeszcze siedzę w tej
                zapyziałej Łodzi. Sam zaczynam się nad tym zastanawiać, podobnie jak 100
                tysięcy łodzian, którzy opuścili to miasto w ciągu ostatnich lat.
                • czechy11 Re: Euro 2012 jak minimalizowac straty Łodzi? 20.04.07, 17:11
                  Jakie 100 tysięcy? Kompletnie wyssana z palca informacja. Zresztą ja kocham
                  Łódź. Wcale nie jesteśmy dziurą. Dziura jest w naszych umysłach.
          • yarro Re: Euro 2012 jak minimalizowac straty Łodzi? 22.04.07, 16:44
            No dla mieszkańców Brzezin to zapewne jest jedyne wyjście ;)
        • evonka oczywiscie, ze jest! 19.04.07, 09:05
          wszystko zależy od za-rzą-dza-nia! za-rzą-dza-nia! i tych rządzących
          zarządzajacych trzeba pilnować! i bojkotować ich pomysły pomnikowo-tekturowe!
          poczuć sie obywatelem tego miasta i nie dawac sobie wciskać kitu o tym, że sie
          oplaca zmienic nazwe ulicy.. nakrzyczeć na nich, zeby wreszcie zajeli sie tym
          co wazne dla naszego miasta! i w nastepnych wyborach dokonac wlasciwego
          wyboru...
          • longeta Re: oczywiscie, ze jest! 19.04.07, 09:07
            evonka napisała: i w nastepnych wyborach dokonac wlasciwego
            > wyboru...

Następne dwie kadencje to zmarnowane głosy(szkoda tylko ludzi co będą
            startować),nikt i nic sytuacji łodzi nie zmieni
            • evonka tkwij 19.04.07, 09:09
              sobie w swoich Brzezinach i nic nie rób najlepiej. nie głosuj, nie wychodź z
              domu i płacz. za kolejnych 10 lat bedziesz robił dokładnie to samo.
              • mat25 Re: tkwij 19.04.07, 09:10
                Myślę, że w najbliższym czasie to obojętne, czy i na kogo będziesz głosować.
                Władza bez pieniędzy i tak nic nie zrobi.
                • longeta Re: tkwij 19.04.07, 09:14
                  mat25 napisał:

> Myślę, że w najbliższym czasie to obojętne, czy i na kogo będziesz głosować.
                  > Władza bez pieniędzy i tak nic nie zrobi.

właśnie,niestety co niektórzy tego nie rozumieją:-)
              • longeta Re: tkwij 19.04.07, 09:13
                evonka napisała:

> sobie w swoich Brzezinach i nic nie rób najlepiej. nie głosuj, nie wychodź z
                > domu i płacz. za kolejnych 10 lat bedziesz robił dokładnie to samo.

Ależ mnie to śmieszy,ja już dawno przywykłem że mieszkam w zapyziałej dziurze,to
                dopiero musisz się z tym zmierzyć,ale na pocieszenie dodam że ma to swoje uroki.

Można sobie zrobić wycieczkę na cały dzień by zobaczyć stadion i trochę
                cywilizacjisport.wp.pl/kat,37154,wid,8822144,wiadomosc.html
                • evonka mi sie podoba 19.04.07, 09:19
                  w mojej zapyziałej Łodzi, wiec z niczym sie nie musze zmierzać, Longeto.. nie
                  chcę by stała sie druga warszawą. jest mi tu dobrze. moze dlatego tez, ze nie
                  jestem na nią skazana, tylko jest moją bazą..

rozumiem, ze lepiej nie isc na wybory, nic nie zmieniac, zostawic tych samych
                  ludzi na kolejne kadencje, tak?
              • czechy11 Re: tkwij 19.04.07, 09:18
                Podoba mi się, że krytykujesz jęk kolezanki Longety. Oczywiście, że można wiele
                zrobić. Decyzja o Euro jest dla nas na pewno stratą ale to nie oznacza, że
                nagle zawalił się świat. Mozna na prawde dużo zrobić tylko trzeba przełozyc żal
                na energie pozytywną. Z jęku nic nie zbudujemy.
                • evonka koleżanko Longeto! ;-) 19.04.07, 09:21
                  co ty na tą zmianę płci? ;-)))

a tak serio: ocziwsice, ze mozna. i, ze swiat sie nie zawalił. utrzymywałam to
                  cały wczorajszy dzień. kwestia dobrych, lepszych wyborów kolejnych działań w
                  Łodzi...
                  • longeta Re: koleżanko Longeto! ;-) 19.04.07, 09:27
                    evonka napisała:

> co ty na tą zmianę płci? ;-)))
                    >
                    > a tak serio: ocziwsice, ze mozna. i, ze swiat sie nie zawalił. utrzymywałam to
                    > cały wczorajszy dzień. kwestia dobrych, lepszych wyborów kolejnych działań w
                    > Łodzi..

Nic,nie mam zamiaru zmieniać nawet w proteście,ale jak zwykle koleżanka evonka
                    ma świetną wizję rozwoju miasta,ale może po 2012,wstrzymaj się trochę z tą
                    rozbudową łodzi sa ważniejsze cele w kraju;-)
                    • evonka Re: koleżanko Longeto! ;-) 19.04.07, 09:29
                      kolezanko Longeto, ;-)
                      nie mam wizji, bo od tego nei jestem, żeby miec wizję, od tego są ludzie,
                      których wybraliśmy. i dlatego, ze nie mają wizji, trzeba wybrać nowych, co
                      wizję mają. proste.
                      • longeta Re: koleżanko Longeto! ;-) 19.04.07, 09:31
                        evonka napisała:

> kolezanko Longeto, ;-)
                        > nie mam wizji, bo od tego nei jestem, żeby miec wizję, od tego są ludzie,
                        > których wybraliśmy. i dlatego, ze nie mają wizji, trzeba wybrać nowych, co
                        > wizję mają. proste.

Ależ wybierajcie już teraz,wszak 2012 już niedługo,to tylko pięć lat i trochę
                        kasy w plecy;-)
                • longeta Re: tkwij 19.04.07, 09:22
                  czechy11 napisał:

> Podoba mi się, że krytykujesz jęk kolezanki Longety. Oczywiście, że można wiele
                  >
                  > zrobić. Decyzja o Euro jest dla nas na pewno stratą ale to nie oznacza, że
                  > nagle zawalił się świat. Mozna na prawde dużo zrobić tylko trzeba przełozyc żal
                  >
                  > na energie pozytywną. Z jęku nic nie zbudujemy.

No to powodzenia,świat się nie zawalił,kraj zapie.. do przodu,a łódz będzie
                  kibicowała i łożyła na to kasę z podatków.
    • cassani może zrobimy 19.04.07, 09:01
      skansen?
    • mat25 Re: Euro 2012 jak minimalizowac straty Łodzi? 19.04.07, 09:02
      Teraz można tylko dbać o to, żeby nie zaprzestano inwestycji wokół Łodzi i nie
      przeniesiono środków na rozbudowę tych 6-ciu miast. A jest to całkiem
      prawdopodobne. Na przyznanie jakichś nowych piniędzy w tej sytuacji przez
      najbliższe 5 lat raczej nie ma co liczyć.
    • skodabodzio Dopilnowac by Lodz nie byla z boku Euro 19.04.07, 09:17
      Chodzi przede wszystkim o inwestycje komunikacyjne.
      1. Trzeba dopilnowac by zarowno droga S8 jak i linia kolejowa z warszawy do
      wroclawia szla przez Lodz a nie Piotrkow, Czestochowe i inne mniejsze miasta
      2. Trzeba dopilnowac by powstalo przebudowanie fabryczej, podziemnej
      fabrycznej, bedzie trudno ale trzeba stanac na glowie by modernizacja
      fabrycznej nie ograniczyla sie do remontu peronow i odmalowania budynku dworca.
      3. Potrzebny jest wjazd na poznan, czyli obwodnica zgierza (kawalek S14) z
      lacznikiem dowlokniarzy.
      4. Trzeba ozywic Piotrkowska i przeprowadzic projekt Pro Ewita
      5. Pobudowac hotele, minimum te o ktorych sie mowi, a najlepiej kilka wiecej
      6. Przyciagnac kibicow do Lodzi jako do tanszej ale za to centralnie polozonej
      sypialni z ktorej latwiej jest jezdzic na najciekawsze mecze odbywajace sie w
      roznych miastach.

Zatem najwazniejsza jest infrastruktura transportowa, na drugim miejscu
      infrastruktura transportowa a na trzecim hotele i promocja.

Teraz niestety znow zalezy wszystko od wladz, moze warto by zmobilizowac PO,
      ktore jest w radzie miasta, ze ono tez bedzie odpowiadac za kleske, oraz
      uswiadomic LiD ze nie tylko Kropaszenko zawinil za zaistniala sytuacje, bo jak
      na razie najbardziej zenujace sa wypowiedzi lodzkich politykow
      • czechy11 Re: Dopilnowac by Lodz nie byla z boku Euro 19.04.07, 09:21
        Sądze, że masz rację. Dodatkowo może trzeba wzmóc lobbing aby jednak
        przyspieszyć projekt budowy szybkiej kolei przez łódź. I koniecznie tunel
        łaczący łódx Kaliską i Fabryczną. Zastanawiam się równiez nad projektami
        rewitalizacji śródmieścia - co zrobić, żeby wizja rewitalizacji nie umarła?
        • czechy11 Re: Dopilnowac by Lodz nie byla z boku Euro 19.04.07, 09:22
          I prawdą jest, że politycy zamiast wszczynać jałową awanture niech zaczna
          szukac rozwiązań. Nie interesuje mnie szukanie winnych interesuja mnie
          działania.
        • skodabodzio Re: Dopilnowac by Lodz nie byla z boku Euro 19.04.07, 09:28
          Sądze, że masz rację. Dodatkowo może trzeba wzmóc lobbing aby jednak
          > przyspieszyć projekt budowy szybkiej kolei przez łódź.

Ta szybka kolej to dopiero bedzie o ile bedzie po 2013. PKP postawilo na
          pendolino wiec na dzis szkoda tracic czasu i energii na kolejne "lotnisko w
          Babsku dla Warszawy i Lodzi".

I koniecznie tunel
          > łaczący łódx Kaliską i Fabryczną.

Dlatego Fabryczna musi byc podziemna, jesli nie to lepiej odlozyc jej remont na
          lata po 2012. Tunel do 2012 nie powstanie, ale podziemna fabryczna ma szanse, a
          to oznacza ze tumel p[owstanie do 2020 roku tylko wladze musza miec jaja i musi
          wreszcie wsrod lodzkich politykow wszystkich opcji powstac prawdziwy prolodzki
          lobbing

Zastanawiam się równiez nad projektami
          > rewitalizacji śródmieścia - co zrobić, żeby wizja rewitalizacji nie umarła?

Dopilnowac by urzednicy dobrze wypelnili wnioski i wzieli sie do roboty a nie
          bajdurzyli o roznych planach

Najbardziej przykre jest to, ze nie mamy szans na Euro i na wagony pieniedzy na
          modernizacje bo jakas miernota ktora wciaz pracuje w UML nie potrafila wypelnic
          wniosku i jak zwykle UML nie potrafi nawet wskazac winnych tylko cos piep... o
          nieprzychylnosci warszawy
    • czechy11 szkoda, że na stronie urzędu miasta cisza 19.04.07, 09:30
      poza lakonicznym komunikatem. Chcielibyśmy aby Ci co o nas decydują jednak
      zabrali głos a nie znowu mieli nas mieszkańców w głębokim poważaniu.
      • skodabodzio Bo pewnie w rozjazdach sa 19.04.07, 11:01
        Poza tym ich wczorajsza wypowiedz o tym ze chca budowac stadion bo moze sie uda
        swiadczy o jednym, oni wogole ta sprawa sie nei najmowali i moze teraz zbieraja
        informacje co to jest to Euro i co treba zrobic...
        • mat25 Re: Bo pewnie w rozjazdach sa 19.04.07, 12:38
          Nie zajmowali się, bo nie wierzyli, że możemy dostać te mistrzostwa. Zlożyli
          wniosek na odwal się. A los jak sie okazuje nagrodził wytrwałość wizjonerów a
          nie urzędników. I obudziliśmy się w Łodzi z ręką w nocniku.
    • skodabodzio Przyklad z torunia 19.04.07, 14:40
      miasta.gazeta.pl/torun/1,35576,4072376.html
      "Przyznanie organizacji Euro 2012 Polsce i Ukrainie to dla nas genialna
      wiadomość - napływ ogromnych pieniędzy, mnóstwo inwestycji, najazd kibiców. W
      Toruniu nie będą rozgrywane żadne mecze, ale leżymy blisko Warszawy, Gdańska i
      Poznania, gdzie one będą. Każde z nich będzie potrzebowało czterech ośrodków
      dla przebywających na co dzień i trenujących reprezentacji, a do nich będą
      ciągnąć kibice, telewizje, sponsorzy. Ośrodki będą typowane do UEFA już za dwa
      lata. Żeby stać się kandydatem, trzeba mieć dobry stadion z pełnym zapleczem
      fizjoterapeutycznym i bazę hotelową na wysokim poziomie. No i świetny lobbing.
      Do boju torunianie, nie bójmy się powalczyć o Euro 2012."

Moze niech sobie to nasi wlodarze miedzy jedna podroza a druga przeczytaja, bo
      za dwa lata znowu bedzie lament ze warszawa im cos zabrala.

W ciagu dwu lat musi ruszyc budowa stadionu miejskiego z zapleczem treningowym,
      trzeba pozyskac lobbing Bonka a moze bedziemy wsrod miast treningowych na Euro
      a wiec nie tak do konca za burta
      • czechy11 Re: Przyklad z torunia 20.04.07, 17:14
        Podeślij to do Urzędu Miasta. Ja już wysłałem parę róznych informacji.
    • kochanalodz Re: Euro 2012 jak minimalizowac straty Łodzi? 21.04.07, 21:13
      Kropiwnicki jest nic nie wart to już wiemy. Tyle lat pracy potrafił zmarnować w
      ok 1,5 roku, moim zdaniem powinien podać się teraz do dymisji ale jak kiedyś
      powiedział Wałęsa "oni są przyspawani do stołków".

No ale ten wątek nie jest o narzekaniu ale o działaniach więc podaje kilka,
      które moim zdaniem, choć trochę zminimalizują straty jeszcze drugiego miasta:
      1) Tak jak już ktoś wcześniej powiedział budowa S8 i autostrad, budowa nowego
      centrum miasta tzn. Fabrycznej itd... oraz remont Piotrkowskiej, która mogłaby
      się stać magnesem dla turystów EURO 2012
      2) Piotrkowska jak podpowiedziała kiedyś komisarz p. Danuta Hubner mogła by
      zostać w całości odrestaurowana przy pomocy środków z UE, a handel i turyści z
      Piotrkowskiej mogliby potężnie napełnić miejską kasę.
      3) Jak najszybsza reklama Łodzi za granicą oraz rozreklamowanie Mistrzostw
      Europy w siatkówce i koszykówce.
      4) Organizacja wielkich koncertów światowej sławy gwiazd w czasie EURO 2012. Ja
      np. myślałem o trzech koncertach różnych gwiazd i trwałyby np. co tydzień.
      5) Ściągnięcie i budowa nowych hoteli
      6) Powtarzam Kropiwnicki powinien podać się do dymisji!!!!
      pozdr.
      • Gość: Pawka Re: Euro 2012 jak minimalizowac straty Łodzi? IP: *.toya.net.pl 21.04.07, 23:41
        Też bym chciał, żeby Kropiwnicki podał się do dymisji, bo zasłużył , ale wtedy
        łÓDź czeka kampania wyborcza, wybory 1 tura, wybory 2 tura, powoływanie
        zastępców przez nowego prezydenta, kilka miesięcy straconych, bo nowy zarząd
        musi się rozeznać w sytuacji, a w tym czasie inne miasta zmianią przebieg dróg
        i autostrad i rozdrapią hotelarzy.
        Jedyne co Kropa może teraz zrobić to wymodlić cud, żeby jednak w Łodzi jakiś
        mecz został rozegrany.
      • Gość: profes79 Re: Euro 2012 jak minimalizowac straty Łodzi? IP: *.cable.ubr01.sutt.blueyonder.co.uk 22.04.07, 01:18
        "4) Organizacja wielkich koncertów światowej sławy gwiazd w czasie EURO 2012. Ja
        np. myślałem o trzech koncertach różnych gwiazd i trwałyby np. co tydzień."

Ludzie tu przyjezdzaja jesli nie obejrzec mistrzostwa to chociaz poczuc ich
        atmosfere - a nie na koncerty chocby najwiekszych gwiazd.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka