Dodaj do ulubionych

21.05.2007 - start remontu linii 11 (tzw. ŁTR).

IP: 157.25.164.* 20.04.07, 10:26
Przed 20.05.2007 nie ropzoczną ządnych prac rmeontowych. Tak ponoćna 99%.
Na razie start reontu linii Helenówek - Chocianowice ma się rozpocząć w
trzecij dekadzie maja.

Celowo nie na pisałem ŁTR. Z racji Euro 2012 raczej znikome są szansę aby
dalsze etapy (na pewno odcinek pabianicki) zostały zaakceptowane do
sfinansowania z UE.... pierwszeństwo bedą miały zagłąszane projekty gdańskie,
poznańskei wrocławski....
Obserwuj wątek
    • gothmucha Re: 21.05.2007 - start remontu linii 11 (tzw. ŁTR 20.04.07, 10:47
      > Przed 20.05.2007 nie ropzoczną ządnych prac rmeontowych. Tak ponoćna 99%.
      > Na razie start reontu linii Helenówek - Chocianowice ma się rozpocząć w
      > trzecij dekadzie maja.

No to już widzę, jak ze wszystkim zdążą...

Z racji Euro 2012 raczej znikome są szansę aby
      > dalsze etapy (na pewno odcinek pabianicki) zostały zaakceptowane do
      > sfinansowania z UE.... pierwszeństwo bedą miały zagłąszane projekty gdańskie,
      > poznańskei wrocławsk

ej ej, to ma być finansowane z pieniędzy przyznanych województwu łódzkiemu - nie można przełożyć ich do koszyka "dolnośląskie" czy "pomorskie"...
      • Gość: STUDI Re: 21.05.2007 - start remontu linii 11 (tzw. ŁTR IP: 157.25.164.* 20.04.07, 10:52
        Ale nawet w ramach wojewóztwa łodzkiego można przesunąć pieniązki na remont
        stacji w Kutnie bo przy trasie linii kolejowej łaczącej miasta w których odbędą
        się mecze. Czyż nie?

A co do tego czy zdążą... w związku ze spodziewanymi problememai z
        zatrudnieniem i problememami sutrowcowymi - z czegoś tam sie zrezygnuje albo
        zrobi się oszczędną prowizorkę. Tak jak to w tym mieście nie raz bywało.
        • gothmucha Re: 21.05.2007 - start remontu linii 11 (tzw. ŁTR 20.04.07, 15:56
          Chwilę chwilę - remont stacji w Kutnie to sprawa PKP (to raz), zupełnie oddzielny fundusz (z tego co wiem, niech mnie ktoś poprawi, jeśli się mylę), wreszcie skoro zaczęliśmy już część projektu, to UE raczej niechętnie spojrzy na ukręcanie łba rozgrzebanej inwestycji...
          • Gość: STUDI Re: 21.05.2007 - start remontu linii 11 (tzw. ŁTR IP: *.prokom.pl 20.04.07, 16:15
            Co będzie bardziej nagłośnione medialnie:

a. udupienie jakiegoś tam trawmaju regionalnego w mało znanym prowincjonalnym
            mieście...

b. skandal z nieprzygotowaną infrastrukturą transportową na Euro2012

Przymkną oko na a. by nie dopuścić do b. bo to drugie bardziej może zaszkodzić UE.
            a. sprawa lokalna miasteczka, a b. jest nagle skanadalem na miarę światową.
            • Gość: barnaba Re: 21.05.2007 - start remontu linii 11 (tzw. ŁTR IP: *.lodz.msk.pl 20.04.07, 17:05
              Opanuj się. Remont linii W-wa - Poznań, jesli będzie prowadzony to z funduszy
              centralnych, a nie wojewódzkich.
              Stacji w Kutnie nikt nie będzie remontował. Wiesz ile takich stacji jest przy
              głównych liniach kolejowych w Polsce?

EURO 2012 nie ma nic do funduszy wojewódzkich w naszym województwie. Nie będzie
              żadnych przesunięć- bo żadne miasto nie organizuje meczu, a główne drogi i linie
              kolejowe będą remontowane z funduszy centralnych. Trafiło?
              • Gość: STUDI Re: 21.05.2007 - start remontu linii 11 (tzw. ŁTR IP: *.prokom.pl 20.04.07, 17:36
                Akurat jest stacją przesiadkową w kierunku na Gdańsk.
                A jeśli już to był przykład.
                Czepiasz się jakiegoś szczegółu

Co do głównych dróg. Wyremontują tylko te co łączą te 4 miasta..... Inne główne
                muszą dodatkowo poczekać. Wkrótce się przekonamy jak bardzo centralistyczna jest
                Polska.
                • pawel-strzalka Re: 21.05.2007 - start remontu linii 11 (tzw. ŁTR 21.04.07, 00:25
                  Gość portalu: STUDI napisał(a):

> Co do głównych dróg. Wyremontują tylko te co łączą te 4 miasta.....

A1, A2, S8
                • geograf Re: 21.05.2007 - start remontu linii 11 (tzw. ŁTR 21.04.07, 10:51
                  Z Warszawy i Poznania da się dojechać do Gdańska inaczej i dużo szybciej niż przez Kutno, więc już przestań używać tego "argumentu".
                  • Gość: aron Re: 21.05.2007 - start remontu linii 11 (tzw. ŁTR IP: *.lublin.enterpol.pl 14.05.07, 13:48
                    geograf napisał:

> Z Warszawy i Poznania da się dojechać do Gdańska inaczej i dużo szybciej niż
                    >pr zez Kutno,

ale ma być remont linii kolejowej Warszawa - Mława - Gdańsk i częśc pociągów ma
                    jeździć przez Kutno - Bydgoszcz
                    • geograf Re: 21.05.2007 - start remontu linii 11 (tzw. ŁTR 15.05.07, 10:54
                      Ja miałem na myśli sytuację normalną, natomiast ty piszesz o rozwiązaniu tymczasowym...
                      • Gość: STUDI Re: 21.05.2007 - start remontu linii 11 (tzw. ŁTR IP: *.prokom.pl 15.05.07, 12:45
                        Tylko co w naszych warunkach jest tymczasowe a co normalne?

Tymczasowe utrudnienie z powodu remontu trwające kilka lat?
    • Gość: J.S. Nie wiem skad te rewelacje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.07, 12:37
      zwazywszy ze dopiero wczoraj pojawila sie decyzja UZP.

NIE MA wiec jeszcze podpisanych umow na zadania 1 i 5 ani harmonogramu.
      • yarro Re: Nie wiem skad te rewelacje 20.04.07, 12:42
        To tym bardziej nie ma się z czego cieszyć.
        • Gość: J.S. Re: Nie wiem skad te rewelacje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.07, 12:48
          yarro napisał:

> To tym bardziej nie ma się z czego cieszyć.

Nic podobnego, umowy moga zostac podpisane nawet dzis i remont moze ruszyc
          nawet za tydzien.
      • Gość: STUDI Re: Nie wiem skad te rewelacje IP: *.prokom.pl 20.04.07, 12:55
        Widzisz J.S. organizowana będzie kolejna Noc Muzeów. Podczas organiacji linii
        specjalnej linii tramwajowej (jak w zeszłym roku) ze strony MPK padło
        zapewnienie że remont rozpocznie się nie wcześniej niż 20.05.2007 a wszystko
        wskazuje na to że wyłączenia ulic z ruchu nastąpi dopiero w podanym dniu. do
        tego dnia mają się wszelkie prace proceduralne zakończyć. Owszem zawsze może się
        zdarzyć coś nieprzewidywanego.
        • Gość: J.S. Re: Nie wiem skad te rewelacje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.07, 13:42
          > ze strony MPK padło zapewnienie że remont rozpocznie się nie wcześniej niż
          20.05.2007

O ile mi wiadomo to chodzi o remont odcinka w centrum a nie skrajnych, ktore
          maja byc robione jako pierwsze
          • Gość: STUDI Re: Nie wiem skad te rewelacje IP: *.prokom.pl 20.04.07, 13:55
            Teoretycznie ze względu na złożoność zakresu prac to masz rację ze te w centrum
            powinny się zacząć wcześniej, ale inne względy raczej przemawiają na
            przesunięciem tego w okres wakacyjny. To chyba sam rozumiesz.

Chyba że inne okoliczności - związane z wykonawcami spowodują wywrócenie całego
            planu robót.

Zważ że nie jest obecnie przejezdna ulica Kilińskiego a niedługo i Pomorska.
            Spróbuj za tydzień zrobić większy bałagan i rozpocząć zadania 3 i 4 (tl. Al.
            Kościuszki Zachodnia od AL. Mickiewicza do Zgierskiej). Odciąłbyś od centrum
            (czyt. pozbawiłbyś komunikacji tramwajowej) północno-wschodnią cześć miasta:
            Julianów i Helenówek, Łagiewnicką, Wojska Polskiego i Limanowskiego od
            Zgierskiej do Al. Włókniarzy.

Nikt rozsądny nie zgodziłby sie na takie posunięcie. Tym bardziej że remont
            torowisk ana AL. Kościuszki i Zachodniej oznacza zwężenie jezdni na tychże ulicach.

Od dziś do 21.07.2005 roku pozostały w zasadzie 4 tygodnie plus paraliżujący
            wszystko w tym kraju długi weekend majowy.
            • geograf Re: Nie wiem skad te rewelacje 20.04.07, 14:07
              Poczekaj,bo czegos nie rozumiem.
              Przecież ty sam w swojej grafice zaznaczyłes, że remont trasy 11-tki zacznie
              sie od przedmieśc w stronę centrum. Więc po co rozwazasz mozliwość nagłego
              rozpoczęcia prac w centrum?
              • Gość: STUDI Re: Nie wiem skad te rewelacje IP: *.prokom.pl 20.04.07, 14:41
                Bo może przypadkowo J.S. niebezpiecznie skierował się do stwierdzenia że termin
                majowy dotyczy zadań związanych z centrum miasta. OK?

Chodziło o drożność na zadaniach 4 i 5. Pierwsze w obrębie centrum i drugie na
                peryferiach. Jeśli zadanie peryferyjne miałoby się zacząć dopiero pod koniec
                maja a z drugiej strony nagle miałby się od zabrać to jest możliwość
                rozgrzebania torów w centrum.

To co jest dopiero w przysżłości w żaden sposób nie jest pewne. OK. Pewne będzie
                ja zaczną dłubać i jak skończą.
                • Gość: J.S. Re: Nie wiem skad te rewelacje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.07, 15:00
                  > Bo może przypadkowo J.S. niebezpiecznie skierował się do stwierdzenia że
                  termin
                  > majowy dotyczy zadań związanych z centrum miasta

Teraz to juz gadasz bzdury.
                  • Gość: STUDI Re: Nie wiem skad te rewelacje IP: *.prokom.pl 20.04.07, 15:16
                    Dwa cytaty (Twoje wypowiedzi):

(...)Nic podobnego, umowy moga zostac podpisane nawet dzis i remont moze ruszyc
                    nawet za tydzien. (...)

(...)> ze strony MPK padło zapewnienie że remont rozpocznie się nie wcześniej niż
                    20.05.2007

O ile mi wiadomo to chodzi o remont odcinka w centrum a nie skrajnych, ktore
                    maja byc robione jako pierwsze (...)

Niefortunnie się składa ze zapewnienie dotyczyło przejezdności ulicy Zgierskiej
                    od Dolnej do Helenówka - więc bynajmniej nie odcinka toow w centrum.

Niefortunnie obydwa posty mogłyby zasugerować że najpierw coś w centrum
                    rozgrzebią. OK. Chyba tę część dyskusji można zamknąć.
                    • Gość: barnaba Re: Nie wiem skad te rewelacje IP: *.lodz.msk.pl 20.04.07, 17:07
                      > Niefortunnie się składa ze zapewnienie dotyczyło przejezdności ulicy Zgierskiej
                      > od Dolnej do Helenówka - więc bynajmniej nie odcinka toow w centrum.

Co nie przeszkadza w remoncie trasy do Chocianowic.
                      Skończ już te dywagacje.
                      • Gość: STUDI Remontują już tory do Chocianowic? IP: *.prokom.pl 08.05.07, 13:33
                        ... tak tylko pytam bo TAK KATEGORYCZNIE napisałeś.....
                        • Gość: barnaba Re: Remontują już tory do Chocianowic? IP: *.lodz.msk.pl 08.05.07, 16:29
                          A co, ten remont przeszkadzałby w organizacji "Nocy Muzeów"?
                          • Gość: STUDI Re: Remontują już tory do Chocianowic? IP: *.prokom.pl 14.05.07, 11:57
                            Ale ponoć wg Ciebie mieli już dawno temu rozpocząć remont torów na Pabianickiej...
                            • Gość: barnaba Re: Remontują już tory do Chocianowic? IP: *.lodz.msk.pl 14.05.07, 17:08
                              > Ale ponoć wg Ciebie mieli już dawno temu rozpocząć remont torów na Pabianickiej

Zacytuj, albo odszczekaj.
                              • Gość: STUDI Re: Remontują już tory do Chocianowic? IP: *.prokom.pl 15.05.07, 12:41
                                Pięć postów wyżej.....
                                Ale z kontekstem, nie samo zdanie.
                                • Gość: gosc Re: Remontuja juz tory do Chocianowic? IP: *.pl 15.05.07, 13:12
                                  no tak, studi jak zwykle manipuluje "kontekstem" a potem bedzie ujadac ze inni "chamsko manipuluja"
                                  • Gość: STUDI Re: Remontuja juz tory do Chocianowic? IP: *.prokom.pl 15.05.07, 13:18
                                    zwłaszcza wyjątkowo grzeczny i ułożony tchórz o ksywce gosc....
                                • Gość: barnaba Re: Remontują już tory do Chocianowic? IP: *.lodz.msk.pl 15.05.07, 17:05
                                  > Pięć postów wyżej.....
                                  > Ale z kontekstem, nie samo zdanie.

Z kontekstem?
                                  Cóż próbowałeś udowodnić, budowa LTR nie może się zacząć przed Nocą Muzeów.
                                  Ja udowodniłem, że może. A to nie znaczy, że się zacznie.
            • pawel-strzalka Re: Nie wiem skad te rewelacje 20.04.07, 14:41
              "Od dziś do 21.07.2005 roku pozostały w zasadzie 4 tygodnie"

nie to żebym coś wyśmiewał :>
              • Gość: STUDI Re: Nie wiem skad te rewelacje IP: *.prokom.pl 20.04.07, 15:01
                Oczywiście że miało być 21.05.2007.

Ale Twoja "cóltóra" każe wskazać "palcówkę" w odpowiedni sposób.
                Oczywiście Ty jesteś w 100% bezbłędny.

• pawel-strzalka Re: Nie wiem skad te rewelacje 20.04.07, 15:05
                  ja tylko zwracam uwagę na to że napisanie każdego jednego posta wywołuje u
                  Ciebie takie ciśnienia że nie widzisz co piszesz :>
                  • Gość: STUDI Re: Nie wiem skad te rewelacje IP: *.prokom.pl 20.04.07, 15:19
                    Jakie ciśnienia? Ty się w chamski sposób drobnego błędu literowego przyczepiłeś.
                    EOT
                    • Gość: gosc Re: Nie wiem skad te rewelacje IP: *.pl 20.04.07, 19:56
                      strzel juz sobie ta palcowke albo poogladaj autostrady w ksztalcie penisa i sie wyluzujesz!
          • Gość: STUDI J.S. i jak z tym tygodniem........ IP: *.prokom.pl 08.05.07, 13:31
            Jest już 8 maj. Prac nie rozpoczęto.
            Jest jeszcze 12 dni do 21 maja.....
            • Gość: J.S. Czy ty znasz znaczenie slowa "może"? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.07, 13:58
              • Gość: STUDI .... a o kontekście słyszałeś? IP: *.prokom.pl 08.05.07, 14:04
                Bo padło to w praktycznie jednoznacznym kontekście.
                • Gość: J.S. Wez sie czytac naucz, prosze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.07, 14:45
                  Napisalem

"Nic podobnego, umowy MOGĄ zostac podpisane nawet dzis i remont MOŻE ruszyc
                  nawet za tydzien."

Nie napisalem, ze ruszy za tydzien, tylko, ze jest to teoretycznie mozliwe,
                  rozumiesz?

Nie, nie rozumiesz
                • Gość: gosc studi jak zwykle manipuluje IP: *.pl 08.05.07, 17:02
                  a posadza o to innych

moze juz czas aby cie skladak GT6 odwiozl po zlikwidowanych torach do kochanowki
        • Gość: STUDI Uściślenie IP: *.prokom.pl 20.04.07, 13:45
          Ta data padła w kontekście czy przejezdna będzie ulica Zgierska na całej swojej
          długości w nocy z 19 na 20 maja 2007 roku. Ze strony odpowiedzialnej osoby za
          remonty infrastruktury komunikacyjnej MPK padło zapewnienie że remont
          najprawdopodobniej rozpocznie się dopiero 21 maja 2007 roku. Raczej znikome są
          szanse aby ten termin został przesunięty na wcześniejsza datę.

Dotyczy to co prawda zadania numer 5. Ale chyba (mogę dokładnie nie pamiętać)
          zadanie 5 i 1 przypadło jednemu wykonawcy.

Co do paniki że nie zdążą - zadanie 1 i 5 to w zasadzie prosty remont torowiska
          wydzielonego. Pierwotnie określony okres trwania robót był ze znacznym zapasem
          czasowy. Tu nie należy lamentować.

J.S. Napisał ze kłopot z odcinkiem 1 i 5 - akurat tymi pierwszymi jakie mają
          ruszyć Tak naprawdę to nawet pozostali wykonawcy mogą jeszcze nie podpisanych
          umów (może tak nawet być i tym bym się nie przejmował - obecnie istotni są
          wykonawcy zadania numer 1 i 5). Jest na to jeszcze czasu. Poważniejsze prace to
          pozostałe zadania.

Owszem zadanie numer 1 mogą rozpaczą np. tydzień wcześniej, ale jeśli z jakiegoś
          powodu wykonawca (jeśli jest jeden dla tych zadań) chce przesunięcia terminu
          przystąpienia do prac (bo jak wytłumaczyć nie podpisywanie umowy de facto o
          kasę) to start nastąpi raczej w jednakowym czasie na obydwu zadaniach.

Linia Muzealna wzorem ubiegłego roku przejedzie trasą Helenówek - Zgierska -
          Zachodnia - Legionów - Koziny i obsługiwana będzie zabytkowym tramwajem typu 5N
          numer 154 będącym prywatną własnością Tomasza Adamkiewicza. Jednym ze
          współorganizatorów będzie Muzeum Tradycji Niepodległościowych (chyba nie
          przekręciłem nazwy).
          • Gość: J.S. Re: Uściślenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.07, 13:53
            > Dotyczy to co prawda zadania numer 5. Ale chyba (mogę dokładnie nie pamiętać)
            > zadanie 5 i 1 przypadło jednemu wykonawcy.

Nie.
            • Gość: STUDI Re: Uściślenie IP: *.prokom.pl 20.04.07, 13:56
              OK no problem i dziękuję za sprostowanie.
    • Gość: Dziki Re: 21.05.2007 - start remontu linii 11 (tzw. ŁTR IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.07, 22:00
      Studi. Mam dość twojego bezsensownego gadania. Ty wszystkich i wszystko
      likwidujesz uważaj, żeby Ciebie nie zlikwidowano.
      • camelot Re: 21.05.2007 - start remontu linii 11 (tzw. ŁTR 22.04.07, 13:47
        A ja gdzieś czytałem że I etap to remont torów pomiędzy Chocianowicami a placem
        Niepodległosci. Ciekawe co zrobią z Rondem Lotników Lwowskich czy zamiast
        objeżdżania go co jest stratóa czasu może wreszcie zrobią tory na wprost ze
        skrętami w Politechniki i w Paderewskiego. Przypominam sobie że kiedyś tak było
        ale w momencie wybudowania linii na Paderewskiego zmieniono układ objeżdżanie ronda.
    • Gość: gosc Re: 21.05.2007 - start remontu linii 11 (tzw. L/TR IP: *.pl 22.04.07, 14:43
      > Celowo nie na pisa^3em -L-TR.

Wow, ty to masz gadane, kurde! Krasomowca co sie zowie
    • teufel Re: 21.05.2007 - start remontu linii 11 (tzw. ŁTR 22.04.07, 17:29
      Ta, a krańcóeki na Chochoła i Wycieczkowej już nie ma!!
      • Gość: wiewiór Re: 21.05.2007 - start remontu linii 11 (tzw. ŁTR IP: *.toya.net.pl 08.05.07, 11:28
        Zostało 12 dni do 20.05, jak to napisał Studi, początku remontu trasy 11. Do tej
        pory nie ma nic na stronie mpk o zmianach itp.. Ja rozumie że 12 dni to dużo ale
        przy rozwaleniu dwóch krańcówek (helenówek i chociek) na raz i przy cały czas
        rozkopanej Kilińskiego, "logicznym" rozplanowaniu Z-tek, to jako pasażerowi
        należy mi się chyba jakiś komunikat dużo wcześniej, abym mógł dojść co gdzie i jak?
        Chyba, że wymagam za dużo, jeśli tak to przepraszam.
        • Gość: barnaba Re: 21.05.2007 - start remontu linii 11 (tzw. ŁTR IP: *.lodz.msk.pl 08.05.07, 16:30
          Teoretycznie remont odcinka między Dolną a Północną można zacząć w każdej
          chwili, bez organizowania komunikacji zastępczej i przy minimalnej zmianie tras.
          • Gość: STUDI Re: 21.05.2007 - start remontu linii 11 (tzw. ŁTR IP: *.prokom.pl 14.05.07, 12:00
            Tak jak Pabianicka.... Toretycznie można.
            Zaczęli czy nie?

Informacja o takiej dezorgaqnizacji powinna być na kilka dni przed wdrożeniem
            podana publicznie. No ale każdy musi tuż przed północą podjechać na odcinki
            gdzie będą remonty by dowiedzieć się z wywieszonej informacji....
            • Gość: barnaba Re: 21.05.2007 - start remontu linii 11 (tzw. ŁTR IP: *.lodz.msk.pl 14.05.07, 17:07
              > Tak jak Pabianicka.... Toretycznie można.
              > Zaczęli czy nie?

Zapewne przeszkodziła im "Noc muzeów". Jak wiadomo, przy Pabianickiej ich pełno.
              Co dom, to muzeum.

> Informacja o takiej dezorgaqnizacji powinna być na kilka dni przed wdrożeniem
              > podana publicznie. No ale każdy musi tuż przed północą podjechać na odcinki
              > gdzie będą remonty by dowiedzieć się z wywieszonej informacji....

Informacja o objazdach przy remoncie ul. Kilińskiego została podana dzień przed.
              • Gość: STUDI Re: 21.05.2007 - start remontu linii 11 (tzw. ŁTR IP: *.prokom.pl 15.05.07, 12:44
                1. A co do ŁTR'u ma Noc Muzeów?
                2. Sam sugerowałeś że Pabianicką mogą zacząć wcześniej - bo nie ma związku z
                uzyskanym info.
                3. Dzień wcześniej - śmiechu warte. Rano każdy jest zaskoczony. Tym bardziej jak
                nie mogli się zdecydować na trasy objazdów i wywieszono info dezinformujące
                pasażerów.

• ujji Re: 21.05.2007 - start remontu linii 11 (tzw. ŁTR 15.05.07, 13:36
                  Sam mówiłeś, że ma:
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=391&w=61080140&a=61092024
                  • Gość: STUDI Re: 21.05.2007 - start remontu linii 11 (tzw. ŁTR IP: *.prokom.pl 15.05.07, 13:52
                    Ciekawe.....
                    No cóż dla niektórych fakt że przy okazji organizowania NM wynikło sprawdzenie
                    czy nie będzie kolidować z remontami jest tym samym ze Noc Muzeów wpłynęła na
                    termin rozpoczęcia remontu.

I co jeszcze udowodnisz?
                  • Gość: gosc to nie studi pisal tylko "ktos inny" IP: *.pl 15.05.07, 14:03
                • Gość: barnaba Re: 21.05.2007 - start remontu linii 11 (tzw. ŁTR IP: *.lodz.msk.pl 15.05.07, 17:07
                  > 3. Dzień wcześniej - śmiechu warte. Rano każdy jest zaskoczony. Tym bardziej jak
                  > nie mogli się zdecydować na trasy objazdów i wywieszono info dezinformujące
                  > pasażerów.

Wiem, ze to idiotyczne, ale w Łodzi tak jest.
                  Dlatego z braku informacji o objazdach nie podejmuję się wyciągać wniosków dot.
                  terminu rozpoczęcia prac.
    • Gość: cardiacus wiadomo już coś? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 21:24
      o terminie rozpoczęcia. Coś zaczynam wątpić, że zdążą.. hm że w ogóle zaczną
      • Gość: Ja Dadzą radę! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 15:33
        To, że jeszcze nie zaczęli - wcale nie świadczy, że nie zdążą. A nawet jeśli
        nie zaczną - to też zdążą! Z pewnością uświadomi Ci to wielu tutejszych
        maniaków. Oni nadal twardo upierają się, że możliwe jest w ciągu 11 miesięcy:
        - wymiana kilkunastu kilometrów torowisk, w tym albo w centrum miasta, albo na
        najważniejszych wylotówkach;
        - budowa wydzielonych torowisk;
        - instalacja systemów zmiany świateł na kilkunastu skrzyżowaniach;
        - wypróbowanie całego systemu i jazdy próbne plus ewentualne poprawki;
        - zgranie go z pozostałą komunikacją miejską i w ogóle ruchem miejskim.
        I nawet jeśli w październiku ściśnie mróz i potrzyma do marca (dawno tak nie
        było, więc... coraz większe prawdopodobieństwo, że będzie) - też na pewno uda
        się ten cały ŁTR zrobić. Na 100 proc.
        • roger.zywoplot Re: Dadzą radę! 11.05.07, 16:28
          Nie zdaza i nie zrobia, projekt odwolany w calosci tory na piotrkowskiej zostana
          zalane asfaltem a wagony pesy sprzedane do Walencji.
        • Gość: lodz8 Re: Dadzą radę! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 16:29
          A jak sie uda to zamkniesz pysk wreszcie?
        • Gość: wk Re: Dadzą radę! IP: *.lodz.mm.pl 12.05.07, 08:37
          Zapomniałeś o podstacjach i okolicach i paru pewnie innych rzeczach (chyba, że
          podstacje wyleciały).

Ale dlaczego mieli by nie zdążyć? Jeżeli będzie remontowanych kilka odcinków
          jednocześnie to myślę że się uda.
          • el-042 Re: Dadzą radę! 12.05.07, 10:23
            Podstacje nie wyleciały z planu. Moje biuro projektowe ma zrobić projekty 10
            podstacji w 6 tygodni! Ale będę miał zapieprz w robocie. Chyba się tego nie da
            zrobić... No, ale dla Łodzi wszystko.

--
            Odpłyń Łodzią z EL-042
          • Gość: barnaba Re: Dadzą radę! IP: *.lodz.msk.pl 12.05.07, 11:27
            Udało by się nawet w miesiąc (torowiska wydzielone) lub w półtora miesiąca
            (torowiska w jezdni). Tylko za cenę paraliżu miasta.
            • Gość: STUDI Bubli mamy dość IP: *.prokom.pl 14.05.07, 12:06
              Jasne że można, a za dwa lata znów bedą powykrzywiane szyny, a hałas tramwajów
              zagłuszał odgłosy jadących TIR'ów. Możńa sobie sprawdzić na Śmigłęgo-Rydza - od
              Milionowej do Tymienieckiego - nowe tory a rzuca potwornie tramwajem. O hałąśsie
              nie wspomnę.
              Aby było szybciej można jeszcze "zapomnieć" o odwodnieniu.

• Gość: barnaba Re: Bubli mamy dość IP: *.lodz.msk.pl 14.05.07, 17:10
                Studi, a ile potrzeba czasu na zdemontowanie torowiska, wykonanie podbudowy i
                położenie nowych torów? Oczywiście przy szerokim froncie robót i 16-godzinnej pracy?
                Miesiąc to aż nadto.
                • Gość: STUDI Re: Bubli mamy dość IP: *.prokom.pl 15.05.07, 12:48
                  A beton jakimś cudem szybciej zwiąże ...
                  Bo jakoś na razie nie użyto szybkowiążących betonów.
                  • Gość: gosc Re: Bubli mamy dosc IP: *.pl 15.05.07, 13:28
                    sam jestes beton
                    • Gość: STUDI Re: Bubli mamy dosc IP: *.prokom.pl 15.05.07, 13:58
                      Tylko tyle potrafisz?
                      • Gość: gosc Re: Bubli mamy dosc IP: *.pl 15.05.07, 14:15
                        tak, poczytaj inne moje posty - wrzucam ci rowno i to w bardziej wyszukany sposob, ale ten tez jest zabawny
                  • Gość: barnaba Re: Bubli mamy dość IP: *.lodz.msk.pl 15.05.07, 17:08
                    > A beton jakimś cudem szybciej zwiąże ...
                    > Bo jakoś na razie nie użyto szybkowiążących betonów.

Studi, beton nie wiąże się 3 tygodnie.
                    • Gość: STUDI Re: Bubli mamy dość IP: *.prokom.pl 16.05.07, 13:43
                      Jakoś mniej więcej te 3 tygodnie trwał okres wykonaniem wylewki a położeniem
                      torów . Przykład Pomorska - każdy z odcinków.
                      • Gość: barnaba Re: Bubli mamy dość IP: *.lodz.msk.pl 16.05.07, 15:52
                        > Jakoś mniej więcej te 3 tygodnie trwał okres wykonaniem wylewki a położeniem
                        > torów . Przykład Pomorska - każdy z odcinków.

Torowisko w jezdni. Z oczywistych względów budowa trwa dłużej niż wydzielonego.

Wydzielone bez większego pośpiechu można wyremontować w miesiąc.
                        • Gość: STUDI Re: Bubli mamy dość IP: *.prokom.pl 23.05.07, 16:06
                          Wraz z wykonaniem wymaganej kanalizacji do odwodnienia?
                • Gość: STUDI Re: Bubli mamy dość IP: *.prokom.pl 15.05.07, 13:14
                  Idź i zobacz na Kilińskiego. Pracowali nawet w dni wolne od pracy. I co?
                  Drugi miesiąc mija i jeszcze dużo dzieli do oddania tejże ulicy do normalnej
                  eksploatacji (w całości)
                  • ukalo Re: Bubli mamy dość 15.05.07, 13:57
                    > Idź i zobacz na Kilińskiego. Pracowali nawet w dni wolne od pracy. I co?
                    > Drugi miesiąc mija i jeszcze dużo dzieli do oddania tejże ulicy do normalnej

Pod trasą 11 też będą wymieniać infrastrukturę podziemną jak na Kilińskiego?
                    • Gość: STUDI Re: Bubli mamy dość IP: *.prokom.pl 15.05.07, 14:01
                      To znajdź np. fragmenty w SIWZ dotyczące kolizji.

Ponadto na wydzielonych torowiska ma być odwodnienie oraz zbudowana kanalizacja
                      odprowadzająca wodę (szczególnie to podkreślono w przypadku Julianowa).
                      • ukalo Re: Bubli mamy dość 15.05.07, 18:37
                        > To znajdź np. fragmenty w SIWZ dotyczące kolizji.

Nie mam SIWZu, nie chce mi się szukać. Jeśli ma być robiona pozostała
                        infrastruktura podziemna - jak na Kilińskiego to faktycznie nie będzie tak łatwo.
                  • Gość: barnaba Re: Bubli mamy dość IP: *.lodz.msk.pl 15.05.07, 17:08
                    > Idź i zobacz na Kilińskiego. Pracowali nawet w dni wolne od pracy. I co?

Torowisko w jezdni.
                    Zresztą spokojnie prace mogłyby iść szybciej.
              • czciciel_cebuli Re: Bubli Studiego mamy dość 14.05.07, 17:16
                >hałąśsie

tak sie pocisz przy pisaniu ze nie potrafisz pisac po polsku
              • geograf Re: Bubli mamy dość 14.05.07, 19:00

> Jasne że można, a za dwa lata znów bedą powykrzywiane szyny,

Jeśli się o nie (i o wózki tramwajów) nie dba po remoncie, to się jeszcze szybciej krzywią.
              • Gość: gosc Macie? To ilu was tam jest? IP: *.pl 14.05.07, 20:03
                wiedzialem, ze masz schizofrenie

idz sie wyloguj
                • Gość: STUDI Re: Macie? To ilu was tam jest? IP: *.prokom.pl 15.05.07, 12:49
                  jak można się wylogować nie będąc zalogowanym?
                  • Gość: gosc Re: Macie? To ilu was tam jest? IP: *.pl 15.05.07, 13:14
                    a to nie wiesz? jestem przekonany ze w tym twoim durnym prokomie nawet lepsze cuda potrafia
                    • Gość: STUDI Re: Macie? To ilu was tam jest? IP: *.prokom.pl 15.05.07, 13:17
                      To wymień. Nie bądź tchórz i wymień.
                      • Gość: gosc Re: Macie? To ilu was tam jest? IP: *.pl 15.05.07, 13:26
                        studi, dziecko, wez czytaj ze zrozumieniem - odrozniaj "jestem przekonany" od "wiem dokladnie" to moze sie zaczniesz dogadywac z ludzmi, bo poki co to ludzie dogaduja tobie
                        • Gość: STUDI Re: Macie? To ilu was tam jest? IP: *.prokom.pl 15.05.07, 13:55
                          To na jakiej wiedzy zbudowałeś przekonanie?
                          Aby być przekonanym do czegoś to trzeba coś wiedzieć na dany temat, cokolwiek.

• Gość: gosc Re: Macie? To ilu was tam jest? IP: *.pl 15.05.07, 14:03
                            naczytalem sie o twojej firmie w ekspresie ilustrowanym

zanim mi wyskoczysz z tekstem "podaj numer wydania, numer strony, wiersza i kolumny" - POWYZSZE ZDANIE TO SARKAZM
                            • Gość: STUDI Re: Macie? To ilu was tam jest? IP: *.prokom.pl 15.05.07, 14:08
                              Ale jesteś przekonany tak jakbyś dokładnie weidział niczym z raportu komisji
                              śledczej?
                              • Gość: gosc Re: Macie? To ilu was tam jest? IP: *.pl 15.05.07, 14:13
                                co?
              • pawel-strzalka Re: Bubli mamy dość 14.05.07, 23:36
                Gość portalu: STUDI napisała:

> Możńa sobie sprawdzić na Śmigłęgo-Rydza - od
                > Milionowej do Tymienieckiego - nowe tory a rzuca potwornie tramwajem.

Dziwne, jechałem dzisiaj i nie trzęsło :/
                • zamek Kochani, 15.05.07, 10:57
                  dajmy wreszcie Studieńkowi wieczystego i soczystego ignora, na którego zasługuje
                  on całą wieloletnią działalnością na forum. Przestańmy napędzać trolla.
                • Gość: STUDI Re: Bubli mamy dość IP: *.prokom.pl 15.05.07, 12:49
                  Szarpie - zdecydowanie lepiej jest na samym długim łuku.
                  • Gość: Darek Re: Bubli mamy dość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.07, 10:55
                    I informacji wyssanych z palca.
    • Gość: gosc Re: 21.05.2007 - start remontu linii 11 (tzw. L/TR IP: *.pl 15.05.07, 13:15
      studi na cholere ty sie w ogole jeszcze produkujesz? przeciez od dawna trabisz ze ltr nie bedzie, teraz marudzisz ze sie zacznie po 20 maja, wez kolo i puknij sie w czolo
      • Gość: STUDI Re: 21.05.2007 - start remontu linii 11 (tzw. L/T IP: *.prokom.pl 15.05.07, 13:21
        Po to żebyś ty miał co klepać w klawisze - nie wiedziałeś?

Dla mnie ŁTR to będzie wtedy jak zrobią WSZYSTKIE TRZY odcinki - Łódź, Zgierz i
        Pabianice. Na razie jest to tylko remont trasy linii 11A - Helenówek -
        Chocianowice. Regionalny nie jest bowiem nawet na centymetr nie wychodzi poza
        granice administracyjne Łodzi.

• Gość: gosc Re: 21.05.2007 - start remontu linii 11 (tzw. L/T IP: *.pl 15.05.07, 13:27
          zebym mial po co klepac? alez z ciebie chytrus, studi! alez mnie straszliwie sprowokowales!!!
          • Gość: STUDI Re: 21.05.2007 - start remontu linii 11 (tzw. L/T IP: *.prokom.pl 15.05.07, 13:44
            Jak sprowokowałem?
            Jakoś Ty masz obsesję by jak najszybciej coś dopisać pod mim postem.
            • Gość: gosc Re: 21.05.2007 - start remontu linii 11 (tzw. L/T IP: *.pl 15.05.07, 14:02
              ty juz swoich wlasnych postow nie rozumiesz - coraz lepiej
              • Gość: STUDI Re: 21.05.2007 - start remontu linii 11 (tzw. L/T IP: *.prokom.pl 15.05.07, 14:11
                Czekam na więcej Twoich rewelacji.
                • Gość: gosc Re: 21.05.2007 - start remontu linii 11 (tzw. L/T IP: *.pl 15.05.07, 14:13
                  na twoje rewelacje zas nikt nie czeka (a wrecz przeciwnie) a mimo to piszesz i piszesz
                • Gość: Darek Re: 21.05.2007 - start remontu linii 11 (tzw. L/T IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.07, 15:22
                  > Czekam na więcej Twoich rewelacji.

Chochoła zamkneli?
    • Gość: marcin Re: 21.05.2007 - start remontu linii 11 (tzw. ŁTR IP: *.smrw.lodz.pl 20.05.07, 10:25
      To już jutro...?
      • Gość: gosc Re: 21.05.2007 - start remontu linii 11 (tzw. L/TR IP: *.pl 20.05.07, 12:35
        wedlug studiego tak
      • Gość: Michał M. Re: 21.05.2007 - start remontu linii 11 (tzw. ŁTR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.07, 16:37
        Kiedy musi wystartować remont, żeby nie było ryzyka, że dotacja zostanie
        cofnięta i że zrobi się draka?
        • Gość: J.S. Re: 21.05.2007 - start remontu linii 11 (tzw. ŁTR IP: 195.69.82.* 20.05.07, 16:48
          W tym roku ;]
    • Gość: cardiacus Ciężko rusza szybki tramwaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 06:27
      lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/731873.html
      A nie mówiłem, że takie są polskie realia. Założę się, że nic z tego nie wyjdzie i przyjdzie nam się pożegnać z nowymi torami. W końcu te na trasie 11tki mogą wytrzymać jakieś 20 lat.
      A tak w ogóle co ma piernik do wiatraka (ul. Kilińskiego do rozpoczęcia remontu na odcinku np. Julianów-Helenówek)???
      • Gość: fin Re: Ciężko rusza szybki tramwaj IP: 193.238.16.* 22.05.07, 10:04
        > A nie mówiłem, że takie są polskie realia. Założę się, że nic z tego nie wyjdzi

Hurra!
      • Gość: STUDI Nieudolność ..... IP: *.prokom.pl 22.05.07, 12:44
        cytat: (...) Falstart dwóch przetargów nie popsuje harmonogramu, ponieważ
        dotyczy środkowych odcinków, które i tak mają być wykonywane w późniejszym
        terminie. Prace rozpoczną się od zajezdni tramwajowych prawdopodobnie za
        miesiąc, najpóźniej na przełom (jeśli nie późną jesienią)ie czerwca i lipca. (...)

Czyli wynika z tego że centrum rozwalą po okresie urlopowym. Latem gdy
        zapotrzebowanie przewozowe jest mniejsze nie będzie remontu na najbardziej
        uciążliwych odcinkach.

Brawo - władzom miasta, ZDiT i wszystkim pozostałym decydentom. Łodzi jako
        sukcesu brakuje tylko skandalu z niewykorzystaniem takiej kwoty z programów UE.

Już sobie przygotowali dziecinne usprawiedliwienie na wszelki wypadek - bo zima
        była za ciężka....
      • Gość: barnaba Re: Ciężko rusza szybki tramwaj IP: *.lodz.msk.pl 22.05.07, 16:34
        Pięknie.
        Początek budowy prawdopodobnie na początku lipca, i to zacznynamy od remontu
        zajezdni.
        Czy jest coś, czego ZDiT i Alinka G. nie są w stanie spieprzyć?

> A tak w ogóle co ma piernik do wiatraka (ul. Kilińskiego do rozpoczęcia remontu
        > na odcinku np. Julianów-Helenówek)???

To tylko ZDiT wie...

Możliwości są dwie:
        - albo LTR będzie budowany na zasadzie "ratuj się kto może" za cenę paraliżu
        miasta we wrześniu i październiku (wbrew pozorom, jest to technicznie wykonalne,
        choć uciążliwe),
        - albo w przyszłym roku czeka nas Wielki Wstyd.
        • Gość: STUDI Re: Ciężko rusza szybki tramwaj IP: *.prokom.pl 23.05.07, 14:26
          Tyle ze z każdy miesiącem koszt budowy rośnie i to znacząco. W przyszłym roku
          może się okazać że zaplanowana kwota nie wystarczy na realizację pozostałych do
          remontu odcinków. Czas działa na niekorzyść.

A co Alinki G. To że nieudolność kierowanego przez nią urzędu oraz spółki
          miejskiej gdzie jest w jej radzie nadzorczej nie spowoduje ze przy zmianie władz
          ja ktoś w końcu odsunie od koryta. Niezależnie od przyklejonej etykietki w
          postaci z nazwy partii politycznej wszyscy lokalni politycy i radni są powiązani
          jak widac wspólnymi interesami.

Najwyżej wywalą ze stołka Wąsowicza jako winnego. Reszta nadal będzie doić kasę
          z naiwnych mieszkańców tego miasta.
    • Gość: Darek Tramwaj Regionalny rusza w końcu czerwca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.07, 09:21
      W końcu czerwca ma się wreszcie rozpocząć budowa łódzkiego odcinka torowiska dla
      tramwaju regionalnego. Prace ruszą jednocześnie w dwóch miejscach - na ul.
      Pabianickiej od pl. Niepodległości do ronda Lotników Lwowskich oraz na ul.
      Zgierskiej od ul. św. Teresy do al. Sikorskiego.

Cała inwestycja, czyli budowa torowiska, sieci trakcyjnej oraz zainstalowanie
      systemu sterowania ruchem "na łódzkim odcinku zakończy się w kwietniu 2008 roku.

Ale Łódzki Tramwaj Regionalny miał połączyć Zgierz, Łódź i Pabianice. Tymczasem
      władze Pabianic wahają się jeszcze, czy wziąć udział w projekcie. Zgierz ubiegał
      się o dotacje unijne na budowę swojego odcinka, jednak nie zostały one
      przyznane. Stanisław Łodwig, zastępca prezydenta Zgierza, zapewnia, że miasto
      będzie ponownie starać się o dofinansowanie unijne. Czy tym razem skutecznie?

W łódzkim MPK uspokajają: - Łódzki odcinek zostanie tak wykonany, że Zgierz i
      Pabianice będą mogły dołączyć się w każdej chwili.

Express Ilustrowany
      • Gość: cardiacus Re: Tramwaj Regionalny rusza w końcu czerwca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.07, 09:27
        To chyba jakieś nieporozumienie: Św Teresy-Sikorskiego i Plac Niepodległości-Rondo Lotników???Czyżby to jakieś podetapy etapu I? Jak tak dalej pójdzie to wkrótce usłyszymy, że II etap to wymiana torowiska pomiędzy Dolną a Limanowskiego.
      • Gość: barnaba Re: Tramwaj Regionalny rusza w końcu czerwca IP: *.lodz.msk.pl 23.05.07, 15:48
        > W końcu czerwca ma się wreszcie rozpocząć budowa łódzkiego odcinka torowiska dla
        > tramwaju regionalnego. Prace ruszą jednocześnie w dwóch miejscach - na ul.
        > Pabianickiej od pl. Niepodległości do ronda Lotników Lwowskich oraz na ul.
        > Zgierskiej od ul. św. Teresy do al. Sikorskiego.

Czyli w wakacje zostaną rozgrzebane odcinki skrajne, które spokojnie można
        zacząć remontować już dzisiaj.
        Odcinek między ul. Legionów a pl. Niepodległości zapewne będzie budowany w
        październiku...

Gdyby głupota miała skrzydła, ZDiT latałby jak pterodaktyl.

> Ale Łódzki Tramwaj Regionalny miał połączyć Zgierz, Łódź i Pabianice.
        > Tymczasem władze Pabianic wahają się jeszcze, czy wziąć udział w projekcie.

Informacje sprzed 1,5 roku.
        Pabianice, jak wynika ze strony Urzędu Marszałkowskiego, będą się ubiegać o
        dofinansowanie z UE na budowę LTR.

> W łódzkim MPK uspokajają: - Łódzki odcinek zostanie tak wykonany, że Zgierz i
        > Pabianice będą mogły dołączyć się w każdej chwili.

A ja durny myślałem, że zostanie wykonany tak, że na sąsiednich odcinkach nie
        będzie można wymienić torów ;)
        Współczuję rzecznikom prasowym, że muszą odpowiadać na tak kretyńskie pytania
        dziennikarzy.
        • Gość: STUDI Re: Tramwaj Regionalny rusza w końcu czerwca IP: *.prokom.pl 23.05.07, 15:59
          (...)Informacje sprzed 1,5 roku.
          Pabianice, jak wynika ze strony Urzędu Marszałkowskiego, będą się ubiegać o
          dofinansowanie z UE na budowę LTR.(...)

Niedługo wybory.... następna opcja polityczna też złoży kolejny wniosek jak
          będzie ten odrzucony?

Bo nieudolność łódzkich władz w temacie ŁTR'u to nie będzie atut by ktokolwiek
          się tym chciał pochwalić w swoim programie wyborczym....

• Gość: marcin Re: 21.05.2007 - start remontu linii 11 (tzw. ŁTR IP: *.smrw.lodz.pl 24.05.07, 22:25
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=391&w=58148051&wv.x=1&a=58180707pamiętacie?
      • Gość: marcin Re: 21.05.2007 - start remontu linii 11 (tzw. ŁTR IP: *.smrw.lodz.pl 24.05.07, 22:26
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=391&w=58148051&wv.x=1&a=58180707
      • Gość: J.S. Re: 21.05.2007 - start remontu linii 11 (tzw. ŁTR IP: 195.69.82.* 24.05.07, 22:38
        Tak, pamietacie. I co w zwiazku z tym?
        • Gość: magik Dzięki Bogu mamy już 24.05.2007 i nic z ŁTR... IP: *.retsat1.com.pl 24.05.07, 23:19
          Dzięki Bogu mamy już 24.05.2007 i nic z ŁTR...
          • Gość: J.S. Re: Dzięki Bogu mamy już 24.05.2007 i nic z ŁTR.. IP: 195.69.82.* 25.05.07, 00:28
            Nie bardzo rozumiem za co wlasciwie dziekujesz
            • Gość: Ja To proste IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.07, 09:48
              A ja rozumiem. Za to, że z każdym dniem jest coraz mniej czasu do chwili, kiedy
              ujrzymy ŁTR w całej zbudowanej okazałości. Bo przecież - jak powszechnie
              wiadomo - wszystkie elementy inwestycji uda się wykonać do końca kwietnia (czy
              też marca, już nie mówiąć o fakcie, że na oficjalnej stronie ZDiT jest termin
              31 grudnia 2007, ale już mniejsza z tym) - zwłaszcza wymienić 16 km torowisk w
              centrum miasta, na najważniejszych wylotówkach i z zimą po drodze....
              Więc kto bardziej uczuciowy - ten dziękuje Bogu, że to już tak niedługo.
              Tutejsi miłośnicy komunikacji tramwajowej zawsze wierzyli, że ŁTR powstanie, a
              wszystkie terminy zostaną bezwzględnie dotrzymane (no bo jak może być inaczej,
              prawda? Tak jest wszak napisane na papierze!). A nieprzekonana reszta po prostu
              się cieszy, że wkrótce sama rzeczywistość ją przekona...
              • Gość: STUDI Papier jest cieplriwy.... IP: *.prokom.pl 25.05.07, 12:27
                ... wszystko na nim można napisać. A palny to nie tos amo co to co zostanie
                zrealizowane. No ale plany i pobożne życzenia (kórymi plany są do momentu ich
                zrealizowania) jak widać łatwo jest potraktować jako fakt - no przecież jest
                dokument..... Ale to tylko dokument a nie ŁTR w postaci torów, taboru, separacji
                od ruchu ulicznego, priorytetu dla tramwaju, wytycznych jakościowych co do
                infrastruktury itd.....

Ważne będzie to co zostanie zrobione albo to czego nie zrobią.
                Bo z każdym dniem opóźnienie koszty robocizny i wykonania tej inwestycji
                rosną...... Czyli kolejne elementy z pierwotnych założeń zostaną usunięte. A
                tych pierwotnych założeń które odróżniały ŁTR od zwykłej wymiany szyn jest już
                coraz mniej.
        • geograf Re: 21.05.2007 - start remontu linii 11 (tzw. ŁTR 24.05.07, 23:46
          W sumie ZDiT mógłby poinformować co się dzieje albo kiedy cokolwiek widzialnego dla przeciętnego śmiertelnieka ruszy.
          Nie ma nic gorszego niż cisza; chociaż komunikacja między tym urzędem a pasażerami od zawsze wołała o pomstę do nieba :/
          • Gość: STUDI Re: 21.05.2007 - start remontu linii 11 (tzw. ŁTR IP: *.prokom.pl 25.05.07, 12:21
            Jak ma być inaczej jeśli tam nadal rządzą dinozaury z czasów komuny kiedy władza
            miął w 4 literach obywateli..... Nadal panuje tam przekonanie że spółki
            miejskie nie są dla mieszkańców ale na odwrót. Ponadto gdyby w gołe nie było
            pasażerów, samochodów ani mieszkańców to wszystko by działało idealnie.

Czas chyba najwyższy "przewietrzyć" te ciepłe posadki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka