Dodaj do ulubionych

Kasacje zmodernizowanych 803N w MKT

IP: *.prokom.pl 24.04.07, 12:18
Może jeszcze nie kasacja ale wagon 17 (czyli pierwsza odmienna kształtem
prototypowa modernizacja 803N) jest już odstawiony. Na razie jeszcze stoi na
hali ale już ma zdemontowane niektóre podzespoły (odbierak, akumulatory itp...).

Na trasy nie pojedzie, a faktyczne przeznaczenie na cięci i na złom jest
odroczone. Powrót do ruchu liniowego może tylko nastąpić jeśli inne przeguby
doznają poważnych uszkodzeń.

Niezmodernizowane 803N - chyba już tylko dwa są w ruchu liniowym. I raczej
znikną wraz z dostawami GT6 z niskowejściowym członem.

Ponadto już odstawiono do cięcia wagony #20, #30. Jest jeszcze trzeci stojący
na hali.

Ponadto odstawiony do remontu stoi wagon numer #7.
Obserwuj wątek
    • Gość: barnaba Re: Kasacje zmodernizowanych 803N w MKT IP: *.lodz.msk.pl 24.04.07, 15:12
      Cóż, kasacje tych odmalowanych trupów są nieuniknione- wcześniej czy później.

Mam pytanie- czy KMST chce przejąć jakieś wycofywane wagony MKT, by zachować w
      Łodzi tabor historyczny? Może przegubowce to nie są piękne wagony, ale szkoda,
      żeby wszystkie poszły na żyletki.
      • Gość: STUDI Re: Kasacje zmodernizowanych 803N w MKT IP: *.prokom.pl 24.04.07, 15:16
        Jeden jest - 102NaW #28. Niestety wymaga ogromnego nakładu pracy aby przywrócić
        mu wygląd bo uruchomienie go jest jak na razie poza zasięgiem możliwości klubu.

Jak dla mnie szkoda tego #17. Inny kształt pudła wagonu. Jeden jedyny taki
        wagon. Jeszcze trochę i pozostaną po nim tylko fotki. Dwa modernizowane powinny
        być zachowane - ten #17 i dowolny inny z reszt zmodernizowanych.
        • michal.ch Re: Kasacje zmodernizowanych 803N w MKT 24.04.07, 17:08
          Wiesz, to było robione metodami gospodarczymi, więc na dobra sprawę każdy "kant"
          jest inny. Nie ma dwóch identycznych, a wyprofilowanie przednich słupków często
          zależało od zdolności osoby, która je formowała
          • Gość: STUDI Re: Kasacje zmodernizowanych 803N w MKT IP: *.prokom.pl 24.04.07, 17:12
            Ale nie o takie minimalne różnice mi chodzi. 17 ma inny projekt przodu i tyłu
            wagonu (IMHO - ładniejszy!!!!).
        • Gość: barnaba Re: Kasacje zmodernizowanych 803N w MKT IP: *.lodz.msk.pl 26.04.07, 17:10
          > Jeden jest - 102NaW #28. Niestety wymaga ogromnego nakładu pracy aby przywrócić
          > mu wygląd bo uruchomienie go jest jak na razie poza zasięgiem możliwości klubu.

Nie szkodzi, ważne żeby trafił gdzieś, gdzie ktoś o niego zadba- a nie rdzewiał
          na bocznicy na Helenówku.

BTW: swego czasu na Helenówku stały tramwajowe wagony towarowe. Coś z nich zostało?
      • Gość: Jagaciarz Re: Kasacje zmodernizowanych 803N w MKT IP: *.lodz.msk.pl 24.04.07, 16:49
        <<Może przegubowce to nie są piękne wagony, ale szkoda,
        żeby wszystkie poszły na żyletki.>>
        To już kwestia gustu:):)przeguby zawsze podobały mi się najbardziej(nawet
        bardziej od enek).
        Szkoda,że eksploatacja dobiega już końca,w Polsce poza Łodzią zostały przeguby
        już chyba tylko w GOPie i Wrocławiu(Szczecin zakończył eksploatację w
        marcu).Niestety wiadomo,że ze wzgledu na wiek i stan pojazdów jest to
        nieuniknione.
        Nota bene ciekaw jestem,ile pojeżdżą jeszcze łódzkie przeguby czy to w MKT czy
        w TP.Zmodernizowane mogą jeszcze kilka lat pociągnąć.A kanciak jako zabytkowy-
        to byłoby coś:):):).
        • michal.ch Re: Kasacje zmodernizowanych 803N w MKT 24.04.07, 17:12
          W TP jeszcze pojeżdżą z racji braku alternatywy. Kwestia zakupu używanych Tatr
          czy "helmutów" ucichła. Natomiast MKT powoli, ale sukcesywnie stara się
          wycofywać te tramwaje i można się spodziewać, że znikną z linii 46 w ciągu
          najbliższych lat.
          • Gość: barnaba Re: Kasacje zmodernizowanych 803N w MKT IP: *.lodz.msk.pl 24.04.07, 18:54
            > W TP jeszcze pojeżdżą z racji braku alternatywy. Kwestia zakupu używanych Tatr
            > czy "helmutów" ucichła.

A czy jest szansa, żeby "kanciaki" trafiły do TP (także jako dawcy części)?
            • Gość: J.S. Re: Kasacje zmodernizowanych 803N w MKT IP: 195.69.82.* 24.04.07, 19:18
              Mysle, ze szansa to jest obecnie bardzo mala.
            • Gość: STUDI. Re: Kasacje zmodernizowanych 803N w MKT IP: *.prokom.pl 25.04.07, 11:02
              Raczej nie. Problemem podstawowym będzie np. przekładnia... W wagonie 14 Protram
              zrobił remont kapitalny wózków wraz z wymianą przekładni.

• Gość: Luke89 Re: Kasacje zmodernizowanych 803N w MKT IP: *.toya.net.pl 29.04.07, 01:32
        > Mam pytanie- czy KMST chce przejąć jakieś wycofywane wagony MKT, by zachować w
        > Łodzi tabor historyczny? Może przegubowce to nie są piękne wagony, ale szkoda,
        > żeby wszystkie poszły na żyletki.

Przegubowce oryginalne to nawet są niczego sobie, bo projektował je może dawno
        temu, ale jednak jakiś projektant, a nie pan Zenek spawacz z zajezdni. Wszystkie
        te kanciaste pudła self-made nadają się na złom! Jak rano widzę że nadjeżdża to
        paskudztwo to mam wrażenie że z milionowego miasta w Unii przeniosłem się na
        ruską wieś lat 90-tych.
        • Gość: pytajnik Re: Kasacje zmodernizowanych 803N w MKT IP: *.lodz.dialog.net.pl 29.04.07, 02:48
          to na ruskich wsiach jeżdżą tramwaje? :>
          ciekawe
        • skodabodzio Dokladnie 29.04.07, 08:27
          Wyglada to jak pomyslowy dobromir albo auto sklecone z czesci z smietnika. Po
          prostu szkaradztwo udajace tramwaj. To juz lepiej niech posciagaja zlomy z
          niemiec niz to g... ma jezdzic
        • Gość: barnaba Re: Kasacje zmodernizowanych 803N w MKT IP: *.lodz.msk.pl 29.04.07, 11:37
          > Wszystkie
          > te kanciaste pudła self-made nadają się na złom! Jak rano widzę że nadjeżdża to
          > paskudztwo to mam wrażenie że z milionowego miasta w Unii przeniosłem się na
          > ruską wieś lat 90-tych.

Co nie znaczy, że wszystkie mają trafić na złom. Warto by choć jeden zachować-
          jako dokument epoki, a może i ku przestrodze- oczywiście jako eksponat muzealny,
          a nie wagon liniowy,
    • Gość: STUDI Fotki..... IP: *.prokom.pl 26.04.07, 12:43
      Wspomniany już wagon 17:
      studisat.w.interia.pl/komunikacja/070425EL0001.jpg
      studisat.w.interia.pl/komunikacja/070425EL0003.jpg
      Dwa które zakończyły swoją służbę (ale niezmodernizowane):
      studisat.w.interia.pl/komunikacja/070425EL0007.jpg
      studisat.w.interia.pl/komunikacja/070425EL0010.jpg
      • michal.ch Re: Fotki..... 26.04.07, 17:02
        Na mój gust to 17 wygląda jakby była remontowana. Wagonu przeznaczonego na
        części nie picuje sie przecież, a tu widzimy odnowione stopnie wejściowe w
        pierwszych drzwiach i - chyba - warstwę szpachli czy innego podkładu na burcie.
        • Gość: Aleksej Re: Fotki..... IP: *.lodz.dialog.net.pl 26.04.07, 17:27
          Remont - kasacja, a co za roznica? :>

aleksej
        • Gość: fin Re: Fotki..... IP: 193.238.16.* 26.04.07, 21:35
          Szpachlują żeby więcej ważył - więcej zgarną za złom
          • Gość: Gofer Re: Fotki..... IP: *.lodz.dialog.net.pl 27.04.07, 18:38
            Powtórka z rozrywki:
            absolwent.wsinf.edu.pl/~gofer/temp/200203xx_MKT17_1.jpg
            absolwent.wsinf.edu.pl/~gofer/temp/200203xx_MKT17_2.jpg
            • Gość: pytajnik Re: Fotki..... IP: *.devs.futuro.pl 27.04.07, 19:06
              Toż do dowód na reinkarnację rzeczy martwych!
              Żadna likwidacja mu nie straszna! :D
            • Gość: bus Re: Fotki..... IP: *.toya.net.pl 27.04.07, 19:45
              te twoje fotki to mają już ze 100 lat oddaj je do muzeum
    • Gość: Gofer Re: Kasacje zmodernizowanych 803N w MKT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.07, 14:53
      Jeżdżą jeszcze wagony o numerach: 18, 21 i 23.
    • Gość: Gofer Re: Kasacje zmodernizowanych 803N w MKT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.07, 14:55
      Gość portalu: STUDI napisał(a):
      > Niezmodernizowane 803N - chyba już tylko dwa są w ruchu liniowym.

Ostatkiem sił jeżdżą jeszcze "ogórki" o numerach: 18, 21 i 23.
      • Gość: prof Re: Kasacje zmodernizowanych 803N w MKT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.07, 23:00
        Ehh - a jeszcze nie tak dawno (jakoś na początku 2005)to #13 jeździłem.. #1 i
        #19 to jeździły bodaj do 2004... Generalnie większość starszych skasowano po
        utracie 41 i 45.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka