Dodaj do ulubionych

747 w Łodzi ?

IP: *.retsat1.com.pl 29.05.07, 20:47
miasta.gazeta.pl/lodz/1,35136,4186983.html

A jaką rolę w logistyce Della odegra łódzkie lotnisko?

- Odwiedziliśmy łódzki port i przestawiliśmy swoje oczekiwania. Usłyszeliśmy,
że z obsługą samolotów towarowych nie będzie kłopotu. To dla nas ważne, bo
gdy szybko potrzeba jakichś części, to po prostu zamawiamy z Chin boeinga 747
z dostawą. Częściej będziemy opierać się na transporcie drogowym. Dlatego mam
nadzieję, że wszystkie planowane wokół Łodzi drogi faktycznie powstaną.
Obserwuj wątek
    • Gość: Nagano Re: 747 w Łodzi ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.07, 21:10
      Ostatnio Air China na 747 przyleciał z Pekinu do WAW, a później udał się do KRK.
      Pas w KRK ma 2500 m. Krakowscy spotterzy powiedzieli, że 747 odbił się jeszcze
      bliżej niż LOTowskie 767. Może nie było by nic w tym dziwnego, tylko, że
      zatankowany 747 poleciał już prosto do Pekinu. Na pewno miał mniejsze
      obciążenie, bo leciały same VIPy (około 50 osób). Jednak samoloty Cargo są o
      cięższe od pasażerskich. Trzeba będzie chyba jednak wydłuzyć pas. No i centrum
      Cargo...i zatoczki też...
      • Gość: . Re: 747 w Łodzi ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.07, 21:32
        Jeśli do Łodzi miałby przylatywać hvy a start z Lublinka już bez cargo to wydaje
        się jak najbardziej realne. Problem to małą płyta postojowa i brak sprzętu do
        załadunku.
        • Gość: . Re: 747 w Łodzi ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.07, 21:37
          plus brak push-back. Dodatkowo, czy mają możliwość zatankowania takiej ilości
          paliwa jaką potrzebuje jumbo na tym dystansie. Jest wiele rzeczy, które musiały
          by ulec poprawie, więc odpowiedz z portu "no problem" jest nieco zastanawiająca.
          • Gość: nowy Re: 747 w Łodzi ? IP: *.toya.net.pl 29.05.07, 22:31
            Port Lotniczy im. Reymonta jest przygotowany do obsługi róznego typu samolotów,
            w tym takze boenigow B747.
            • Gość: Pawel Re: 747 w Łodzi ? IP: *.retsat1.com.pl 29.05.07, 22:37
              ROTFL!
              • Gość: profes79 Re: 747 w Łodzi ? IP: *.cable.ubr01.sutt.blueyonder.co.uk 30.05.07, 04:49
                Port lotniczy w Birmingham ma pas raptem dluzszy o 100 metrow od naszego (a
                moze i taki sam - rozne zrodla rozne dlugosci podaja) i lataja z niego samoloty
                transatlantyckie. Wiec kto wie?...
            • Gość: Julka87 Re: 747 w Łodzi ? IP: *.toya.net.pl 30.05.07, 09:10
              > Port Lotniczy im. Reymonta jest przygotowany do obsługi róznego typu samolotów,
              > w tym takze boenigow B747.

Widze że się dobrze orientujesz w sprawach Lublinka. Czy mogłabym Ciebie jako specjalistę poprosić o odpowiedź:czy A380 bedzie mógł lądować i startować z naszego ukochanego lotniska? Gdzieś na inetrnecie znalazłam info, że kadłub A380 jest tylko pół metra szerszy niż Bolinga 747.Jestem strasznie ciekawa ale nie znam się zupełnie na sprawach lotnisk i samolotów. Pomyślcie jaki widok to byłby, podchodzący samolot wielkości połowy miasta. A może jakaś baza techniczna dla A380 w końcu mamy zakłady wojskowe i pewnie sporo wykwalifikowanego personelu, poza tym będzie nowa płyta. Od razu dziekuję wszystkim pseudo specom jak jacyś kontrolerzy czy inni ściemniacze lotniskowi. Pytanie jest adresowane do kolegi nowego bo z lektury forum wnioskuję że tylko on coś sobą reprezentuje.

Serdecznie pozdrawiam i licze na szybka odpowiedź
              Julia
              • Gość: Sufler2007 Re: 747 w Łodzi ? IP: *.lodz.mm.pl 30.05.07, 10:48
                Ha,dobre...fajny żart podoba mi sie podszywać sie pod 20-latke.:)
      • Gość: FL Re: 747 w Łodzi ? IP: *.starnettelecom.pl 29.05.07, 22:45
        Własnie jak byłem na meczu w ostatnia sobotę w Krakowie to widziałem go bardzo
        nisko zaraz po starcie i zastanawiałem sie co to może być :)

Co więcej chodząc po dawnej stolicy Polaków 3 godziny przed meczem widziałem
        ową delegację w busach zdążająca przez miasto :)
        Ten Kraków to jednak mały jest :)

Ciekawostka:
        krakow.naszemiasto.pl/wydarzenia/734095.html
        Pozdr,
        Kuba
        • Gość: Adam Re: 747 w Łodzi ? IP: *.toya.net.pl 30.05.07, 12:26
          Czy 747 na końcu pasa zawróci? Ma ktoś dane jaki szeroko musi być wtedy pas?
          • Gość: Sufler2007 Re: 747 w Łodzi ? IP: *.lodz.mm.pl 30.05.07, 15:58
            Temat już przerabiany.I wiadomo że nie zawróci z tego co pamiętam.
            • Gość: Adam Re: 747 w Łodzi ? IP: *.toya.net.pl 30.05.07, 16:49
              Czyli wyląduje i zostanie na pasie? Coś tu jest nie tak, a może jednak te 60
              metrów wystarczy.
              • Gość: gosc Re: 747 w Łodzi ? IP: *.sotn.cable.ntl.com 30.05.07, 16:52
                Wyladuje na 07 odleci z 25 i po klopocie.

Lublinek biorac pod uwage różnicę w elewacji lotniska, ma nawet dluższy pas niż
                Kraków.
                • ander_epll Re: 747 w Łodzi ? 30.05.07, 17:10
                  Odległość między podwoziem przednim, a podwoziem głównym w 747 to wg mnie około
                  35-40 metrów (dokładnych danych nie posiadam). Moim zdaniem mimo, że będzie
                  ciężko to da radę nim wykręcić na naszym pasie;)
                  • Gość: _ Re: 747 w Łodzi ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.07, 17:30
                    Posypią żwirkiem po bokach pasa i da rade ! ;)
                  • default_user Re: 747 w Łodzi ? 30.05.07, 17:39
                    ander_epll napisał:

> (..) (dokładnych danych nie posiadam).
                    To widać ;-)

wystarczyła minuta z googlem i mamy:

www.aerospace-technology.com/projects/747/specs.html
                    Minimalny promień zakrętu na ziemi
                    27,73 metra, liczone jako promień zataczany przez koło podwozia przedniego
                    48,46 metra, liczone jako pormień zataczany przez końcówkę skrzydła.
                    Pas w EPLL ma 45 metrów szerokości plus 15 metrów pobocza dla zabezpieczenia
                    końcówek skrzydeł właśnie.
                    Chyba to rozwiewa Wasze wątpliwości
                    Pozdrawiamn
                    M..M
                • Gość: Sufler2007 Re: 747 w Łodzi ? IP: *.lodz.mm.pl 30.05.07, 17:33
                  Może i niemam racji ale jeśli ma to być prowizorka to raczej kiepsko.Niech sie
                  wypowiedzą fachowcy.
                  • Gość: Nagano Re: 747 w Łodzi ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.07, 17:45
                    Najpierw niech zrobią drogę dojazdową do pasa i drogi zjazdowe. Zatoczki też się
                    przydadzą.
                    • Gość: Adam Re: 747 w Łodzi ? IP: *.toya.net.pl 30.05.07, 18:36
                      To za wiele czasu im nie zostało - może 6 miesięcy. A jak Dell chce wyposażenie
                      samolotem dostarczyć to znacznie mniej.
                      • ander_epll Re: 747 w Łodzi ? 30.05.07, 19:20
                        Dzięki M:) Wiem, leniwy jestem i nie poszukałem;)

Do poczytania o zawracaniu Jumbo itd. sporo też tutaj:
                        www.boeing.com/commercial/airports/acaps/7474sec4.pdf
                        • Gość: S&F Re: 747 w Łodzi ? IP: *.toya.net.pl 30.05.07, 19:28
                          Na kierunku 07 oświetlenie pasa jest na równi z asfaltem. Podobno właśnie po to
                          aby można było wykręcać bez przeszkód. 45m + 15m =60m. No chyba,że pobocza nie
                          są brane pod uwagę.
                          Pozdrawiam
                          • Gość: gacek Re: 747 w Łodzi ? IP: *.retsat1.com.pl 30.05.07, 23:35
                            ja bym się nie martwił - najwyżej zostanie u nas na zawsze :-)
                            (chyba dzielicie skórę na niedźwiedziu)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka