Dodaj do ulubionych

Piotrkowska: centrum wyprzedaży

13.06.07, 18:37
Panu prezydentowi gratulujemy:

* długoterminowego pomysłu na Piotrkowską
* wybudowania zgodnie z obietnicą wielopoziomowych parkingów niedaleko deptaka
* dopilnowania porządku na reprezentacyjnej ulicy miasta
* zapewnienia doskonałego oświetlenia na ulicy
* postawienia dużej ilości tzw małej architektury
* zadbania o zabytki ulicy należące do miasta
* zadbania o wygodny i popularny transport trambusem
* dopilnowania przestrzegania zakazu wjazdu i parkowania
* wypracowania koncepcji na promocję i menadżerowanie ulicą

Łodzianie
Obserwuj wątek
    • Gość: Paweł Re: Piotrkowska: centrum wyprzedaży IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.07, 20:46
      przemianować piotrkowską na 'deptak' na którym wreszcie coś do powiedzenia
      będzie miał plastyk miasta (wzór szyldów witryn etc), nie wpuszczać samochody
      (bo momentami przypomina zwykłą ulicę), wyrzucić budy 'hiniskikurcacek' (co ten
      syf tam w ogóle robi??!), wykorzystać którąś z luk w pierzei
      kościuszki-zachodniej na wielopoziomowy parking obsługujący pietrynę (zapewniam
      że da się to zrobić na tyle be nie był szpetnym blaszakiem z blachą falistą,
      spełniał swoją funkcję i sam się utrzymywał)

mało tego dodam że zmiany te nie muszą być w żaden sposób niewygodne budżetowo
      za razem dla właścicieli lokali jak i samego miasta
      wystarczą lokalne negocjacje i trochę papierkowej roboty
      UMŁ: ZABIERZCIE SIE WRESZCIE ZA TO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • antyle25 Ratunek Parkingi 14.06.07, 05:33
        Zgadzam się. Moim zdaniem podstawa to parkingi, prakingi, parkingi. Przeciez o
        tym mowa od 15 lat! Pamietam koncepcje parkingu na Nawrot- jest tam w
        odleglosci 100m od Pietryny pusta dzialka- idealna. A i inne miejsca by sie
        znalazy. A w miejscu budek okropnych miał być jakiś budynek Orange Castle czy
        coś takiego. Gazeta Lodzka bardzo go opisywala- a tu nic się nie dzieje. Kiedy
        ma to powstac ?
    • Gość: Edek z krainy kred Re: Piotrkowska: centrum wyprzedaży IP: *.centertel.pl 14.06.07, 01:22
      Bzdura,jak zwykle kilka wypowiedzi,ktore maja udowodnic teze gazety. Piotrkowska zmienia sie w ulice pubow,restauracji i bankow.
    • berger.m Ratunek: tramwaj 14.06.07, 11:07
      Ulica Piotrkowska potrzebuje sprawnej komunikacji. Idealnym rozwiązaniem będzie
      przywrócenie linii tramwajowej śladem najstarszego tramwaju w Królestwie
      Polskim. W wielu europejskich miastach istnieją deptaki z całkowicie wyłączonym
      ruchem samochodów, za to z linią tramwajową. Tramwaje nie przeszkadzają pieszym
      i świetnie się sprawdzają jako środek komunikacji miejskiej na takiej ulicy, jak
      Piotrkowska. Część kursów linii na Piotrkowskiej mogłaby być obsługiwana przez
      zabytkowe tramwaje, a reszta - przez nowoczesne i ciche niskopodłogowe pojazdy.
      • geograf Re: Ratunek: tramwaj 14.06.07, 13:37
        berger.m napisał:

> przywrócenie linii tramwajowej śladem najstarszego tramwaju w Królestwie
        > Polskim.

Mam nadzieję, że miałeś na myśli najstarszy tramwaj elektryczny? ;-)

A co do artykułu:

"Piotrkowska stała się bardziej miejscem dla nastolatków, z niedrogimi sklepami"

aż mi sie przypomniał artykuł z zeszłego roku albo i wcześniej, który również traktował o upadku Piotrkowskiej, w której to stwierdzono, iż zamożniejsi nie chodzą po Piotrkowskiej, bo "boją się chodzić z gotówką po (niebezpiecznej) ulicy" :-)

Gazeta może i trochę przesadza, jednak upadek Piotrkowskiej jest zauważalny. Uwidacznia się brak pomysłu na handel na tej ulicy, przybywa trochę placówek (para)bankowych lub z telefonami, ale są czynne tylko do wieczora. Dobrze, że latem na chodniki wylegają ogródki, ale zimą? Zimą wiatr hulać będzie po Pietrynie :/
        • berger.m Re: Ratunek: tramwaj 15.06.07, 01:24
          geograf napisał:

> berger.m napisał:
          >
          > > przywrócenie linii tramwajowej śladem najstarszego tramwaju w Królestwie
          > > Polskim.
          >
          > Mam nadzieję, że miałeś na myśli najstarszy tramwaj elektryczny? ;-)

Oczywiście! ;) Ostatnio tak często o tym piszę, że zapomniałem dodać, że
          elektryczny. W mojej świadomości to rozumie się samo przez się :]

Pozdrawiam!

PS Jest szansa na powrót tramwaju na Piotrkowską.
          • agtsmith Re: Ratunek: tramwaj 15.06.07, 10:55
            > PS Jest szansa na powrót tramwaju na Piotrkowską.

Konkrety prosze.
          • Gość: barnaba Re: Ratunek: tramwaj IP: *.lodz.msk.pl 16.06.07, 22:00
            Jak dla mnie: koszt zbyt duży w stosunku do zysku.

Zacznijmy od zrobienia z Piotrkowskiej deptaka Teraz ta ulica to najdłuższy
            parking w mieście i skrót dla spieszących się kierowców.
            Mieszkańcy i turyści przenieśli się do Manufaktury.
    • v-teck Re: Piotrkowska: centrum wyprzedaży 15.06.07, 10:24
      Cóż, Piotrkowska powoli staje się degeneruje. tania odzież na wagę, "wszystko po
      2zł". Jeszcze ratują sytuację ogródki i puby, ale jak długo? Kto wie, może taki
      jest los Pietryny. Najpierw Galeria, potem Manufaktura, a w przyszłości EC-1 i
      rynek Kobro, wszystko to nie działa na jej korzyść. Ale żeby na Piotrkowskiej
      kwitło życie, to muszą być klienci, a jak widać obecnie klienci są właśnie "za
      2zł". Inni przenieśli się do Manufaktury. Z tym że o ile Manufaktura jako
      kompleks ma pomysł na życie i właściciela, który zrobi wszystko żeby tam się
      pojawiali ludzie i zostawiali kasę, to Piotrkowska nie ma. Bo pojedyncze sklepy
      nie wymuszą tego, a właściciel (choć raczej "właściciel") pomysłu nie ma i chyba
      nie chce mieć. Trochę tylko szkoda mi mojej cegiełki na bruku...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka