Gość: azamat bagatov IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.07, 18:54 to jest absurd, jak wszystko co wymysla urzedasy (i nasi i bialoruscy). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: xxx Czy mały Denis będzie Polakiem? IP: *.toya.net.pl 24.06.07, 20:00 "W Łodzi dowiedziałam się, że ciąża jest zagrożona. Lekarze w szpitalu powiedzieli mi, że mogą monitorować stan zdrowia dziecka raz na dwa tygodnie. Bałam się, że to nie wystarczy, więc pojechałam urodzić na Białoruś. Tam, o czym mało kto wie, opieka medyczna jest naprawdę dobra - opowiada pani Katarzyna." i nasi lekarze domagają się podwyżek, podwyżki dostaje się za dobra pracę, a tu okazuje się że nawet na Białorusi lekarze lepiej pracują Odpowiedz Link Zgłoś
tetlian Też mi problem 25.06.07, 07:05 Niektórzy to mają problemy. Jakby ważne było, jako kto jest zarejstrowany dany człowiek. Dzięki globalizacji zaczyna mieć to coraz mniejsze znaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pepe Jaki ta Pani ma problem, bo ja nie wiem??? IP: *.wohnheime.ruhr-uni-bochum.de 25.06.07, 07:30 1) Po pierwsze, niech wsiadzie w pociag, autobus czy samochod i pojedzie na dzien do Polski zlozyc Papiery w USC (dziecko obecne byc nie musi). Na ten dzien napewno moze znalezc opiekunke do malego. W czym problem??? Kazdy kraj ma podobne przepisy imigracyjno-wizowe, a Polska ma te przepisy nader lagodne jesli porownac np: z USA czy Niemcami. 2) Po drugie, Jak imigrowala do Polski to co ona robi na Bialorusi??? Wyglada mi na to, ze zarejestrowala sie w Polsce na "Pochodzenie", zeby miec Paszport Unijny i wszystkie z tym zwiazane przywileje, a i tak centrum interesow zyciowych (przebywa tam pol roku, ma meza zapoznanego po nadaniu Polskiego obywatelstwa, rodzine) ma na Bialorusi. 3) Najlepsze sa te bzdury ze na Bialorusi opieka medyczna jest najlepsza na swiecie. Po prostu ta Pani nie mieszka w Polsce tylko tam i dlatego tam rodzila. 4) Ojciec Bialorusin, matka Bialorusinka/Polka - Czy dziecko nie powinno byc Bialorusinem??? 5) JAK BY POLSKA NIE BYLA W UNI TO WISIALOBY JEJ TO CZY DZIECKO BEDZIE MIALO PASZPORT POLSKI CZY TEZ NIE! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jana Nie ma problemu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 09:11 Dokładnie tak, Pepe. Setki (tysiące?) Polaków, których dzieci przychodzą na świat za granicą, przechodzą przez tą samą procedurę i jakoś udaje im się wyrobić dziecku wszystkie dokumenty. Pani Katarzyno, mleko na dzień, dwa można odciągnąć, schować do lodówki i zostawić małego z tatusiem, by na czas Pani którkiego wyjazdu do Polski karmił dziecko Pani mlekiem z butelki. "Wyborcza" chyba nie miała z czego dziś zrobić afery. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trax Re: Nie ma problemu IP: *.mofnet.gov.pl 25.06.07, 11:13 Powiem więcej. Prawdopodobnie wszystkie formalności można załatwić listownie. Złożyć w Łodzi stosowny wniosek wraz z kompletem dokumentów (które ponoć już są zgromadzone) albo wystawić pełnomocnictwo notarialne kuzynowi i wysłać mu kompelet kwitów pocztą. Nie wiem o co znów to halo. GW znów z baraku tematów wyciąga pseudo tematy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qść Denis powinien wrócic do Australii (konkr. Edenu). IP: 217.17.38.* 25.06.07, 11:37 Bo stamtąd wywodzą się Denisy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kangaroo Re: Denis powinien wrócic do Australii (konkr. Ed IP: *.ipswc1.qld.optusnet.com.au 27.06.07, 07:15 wiesz co gdzie ty to wyczytales .. prosze podaj link :) w krainie kangurow tez miala by duze problemy bo kombinatorow cwaniaczkow szybko odsylaja tam sie nie patyczkuja i dlatego ten kraj jest chyba najbardziej przyjazdny dla obywateli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lima Kombinatorka i juz IP: *.aster.pl 25.06.07, 09:17 Masz racje, Pepe. Kobinuje, chce wycisnac z obydwu panstw ile sie da i tyle. Ciekawe czyplaci podatki. Denis - co to za imie??? Odpowiedz Link Zgłoś
saniba Re: Kombinatorka i juz 25.06.07, 10:50 Niezależnie od intencji tamtej babki, twoja wypowiedź świadczy źle tylko o tobie i o tym, że zatrzymałeś(aś) się na poziomie buraka. A imię, jak imię, nie twoje, więc co ci do tego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matka-Polka Re: Kombinatorka i juz IP: *.toya.net.pl 25.06.07, 12:16 Moj syn chodzi do przedszkola z Denisem(pol-Grekiem) i nie widzi w tym nic dziwnego , ale wg ciebie wszyscy powinni miec na imie Janek , Jarek czy Leszek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anic Re: Jaki ta Pani ma problem, bo ja nie wiem??? IP: 155.140.122.* 25.06.07, 11:40 ad 1 - zgadzam sie z Pepe. Nawet nie musi jechac do Lodzi, wystarczy do pierwszego notariusza za polska granica (zakladajac, ze chce zadowolic USC tylko). Bo tez i przeciez konsul jest notariuszem w takich sprawach... za drogie oplaty sa dla niej, czy co? ad 2 - tam pewnie mieszkaja jej rodzice... czy to dziwne, ze chce byc blisko matki w takim momencie? ad 3 - mozliwe, ze tam ma znajomosci lub taniej placi za bezposrednia opieke... ad 4 - a to nie nam o tym decydowac lecz rodzicom. ad 5 - jakby w Polsce nie bylo wyzszego standardu zycia - moze? Z drugiej strony posiadanie polskiego paszportu przez Polakow mieszkajacych w bylym CCCP po prostu nie bylo mozliwe, wiec jak mogli sie o nie wtedy starac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Zgadzam się z Tobą, może poza jednym. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 14:11 Masz rację - ta Pani coś kręci. Nie jest to przecież pierwszy taki przypadek i ludzie sobie radzą. Sądzę jednak, że jest mozliwe, że opieka medyczna na Białorusi jest lepsza, ALE tylko ta najbardziej "podstawowa". Wątpię, żeby mieli tyle urządzeń co u nas do wykonywania skomplikowanych zabiegów, ale w tej "podstawowej" mogą być lepsi, co jest cechą charakterystyczną wszystkich państw komunistycznych, ze szczególnym przykładem Kuby Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Zgadzam się z Tobą, może poza jednym. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 14:11 Masz rację - ta Pani coś kręci. Nie jest to przecież pierwszy taki przypadek i ludzie sobie radzą. Sądzę jednak, że jest mozliwe, że opieka medyczna na Białorusi jest lepsza, ALE tylko ta najbardziej "podstawowa". Wątpię, żeby mieli tyle urządzeń co u nas do wykonywania skomplikowanych zabiegów, ale w tej "podstawowej" mogą być lepsi, co jest cechą charakterystyczną wszystkich państw komunistycznych, ze szczególnym przykładem Kuby Odpowiedz Link Zgłoś
ma.pi Re: Jaki ta Pani ma problem, bo ja nie wiem??? 25.06.07, 16:45 Gość portalu: Pepe napisał(a): > 1) Po pierwsze, niech wsiadzie w pociag, autobus czy samochod i pojedzie na > dzien do Polski zlozyc Papiery w USC (dziecko obecne byc nie musi). Tylko czemu w polskiej ambasadzie na Bialorusi obowiazuje inne przepisy niz np. w polskiej ambasadzie w Kanadzie. W Kanadzie zeby dostac tymczasowy paszport dla dziecka urodzonego tutaj gdzie jedne z rodzicow jest Polakiem nie trzeba umiejscawiac dokumentow w Polsce. Nalezy to zrobic zeby dostac narmalny paszport. No ale Polacy z USA, Kanady czy UK sa bardziej Polakami niz Ci z Bialorusi, bo wiecej zielonych maja :o) Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate Re: Jaki ta Pani ma problem, bo ja nie wiem??? IP: *.dsl.bell.ca 26.06.07, 02:42 ma.pi powiedz ty mi po co rodzice maja sie starac o polski paszport w KAnadzie dla dziecka kiedy na kanadyjski wyjezdza do Polski bez problemow.Wizy juz nie trzeba od czasu kiedy Polska jest w UE( przed tym to byl cyrk ze dzieciak musi miec plski paszport - dla mnie obled bo co jak ja nie chce tego polskiego paszportu?).I o ile sie nie myle wyrobienie kanadyjskiego paszportu tansze niz wizyta w tym oblakanym konsulacie w Toronto i rozmowa z panienkami z okienka ktore niewiele wiedza, ale traktuja wszystkich z gory co to nie ona.Ze nie wspomne ze takze mniej klopotliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :O) lepiej niech nie wraca... IP: 81.144.219.* 25.06.07, 11:01 Wiekszosc polactwa powinna przeniesc sie do bialorusi. Taki klimat spoleczno- polityczny najlepiej odpowiada tej barbazynskiej rasie. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiacz to jest duży problem! 25.06.07, 11:20 Ja próbuje od roku zdobyć dla synka paszport, bo urodził sie zagranicą. Załatwiałam to w urzędach, najpierw musiałam przetłumaczyć na polski międzynarodowe dokumenty, później złożyć wniosek o wpisanie do rejestru, następnie złożyć wniosek o uznanie obywatelstw dziecka, następnie zameldować i strać sie o pesel. Każda sprawa trwa miesiąc, albo i dłużej i oczywiście kosztuje. A teraz musi przyjechać mój mąż aby poświadczyć osobiście, że zgadza sie na paszport dla syna. Ponieważ mieszkamy zagranicą to przyjazd ten jest skomplikowany. Natomiast niemiecki paszport syn otrzymał w trzy godziny w ambasadzie Niemieckiej!!! Zależy mi aby dziecko miało Polski paszport, ponieważ jest również polakiem i ma do tego prawo, ale urzędnicy skutecznie to utrudniają. może ktoś sie zainteresuje tym tematem, ponieważ wiele polskich dzieci rodzi sie zagranicą , ale z powodu dlugiej i skomplikowanej procedury, wielu rodziców rezygnuje z postarania sie dla dzieci o obywatelstwo Polskie które im sie należy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: literki ekhm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 14:13 niemieckiej, Polakiem nieładnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate Re: to jest duży problem! IP: *.dsl.bell.ca 26.06.07, 02:51 MNie konulat w Toronto zniechecil.Urzedasy w Polsce takze i mam w nosie - robia takie schody zeby zarejestrowadz dziecko to nie bedzie rejestracji dziecka.Ile osob oleje owa procedure bo za droga i za dluga ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obywatel swiata nie ma problemu zadnego IP: *.ipswc1.qld.optusnet.com.au 27.06.07, 07:29 nalezy to sie zupa dla psa... jesli nie jestes zadowolona z postepowania proceduralnego w kraju Pistow to poco babrac sie w to.. ja tez urodzilem sie zagranica bo matka pojechala na zagraniczne wojarze i poznala ojca i nie plumkala ze mam byc polakiem na papierze .. nie paszporty dokumenty stanowia o naszej polskosci... jestem obywatelem swiata teraz jezdze po swiecie i mam kilka paszportow jestem szczesliwy ze moja mamuska dala mi zycie i nie ustalala mi kim mam byc:) dziekuje mamo za zaufanie jaki mi dalas a wracojac do sprawy to poco rodzilas ze granicami w polsec nie ma szpitali teraz?? nie rozumiem dlaczego ludzie stwarzaja sobie sami problemy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T Re: Też mi problem IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.06.07, 12:03 Przecież pełnomocnictwo może wystawić ambasada Polska w Białorusi. Też mi problem parędziesiąt złotych i dokument jest w ręce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lat Re: Czy mały Denis będzie Polakiem? IP: *.crowley.pl 25.06.07, 08:40 nie wiem jak na bialorusi, ale w polsce nfz daje na opieke nad takim dzieckiem nie wiecej niz kilka zlotych na miesiac, podkreslam na leczenie a nie na pensje dla pracownikow sluzby zdrowia, wiec za co oni maja to robic twoj lekarz rodzinny dostaje na ciebie tyle kasy (6 zl na miesiac), ze na podstawowe badania nie starczy a wizyte to juz masz na bank za darmo, az dziwne, ze nas jeszcze w ogole przyjmuja, bo taksówka by za 6 zlotych nie ruszyla z parkingu Odpowiedz Link Zgłoś
tmeic Re: Czy mały Denis będzie Polakiem? 25.06.07, 09:45 Jak zwykle prawda ale nie cała. Lekarz owszem dostaje 6 zł miesiecznie za KAŻDEGO z zarejestrowanych u niego pacjentów. Zwykle jest ich od tysiąca do kilku tysięcy... Przyjmuje znacznie mniej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzyb Re: Czy mały Denis będzie Polakiem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 10:40 > Jak zwykle prawda ale nie cała. > Lekarz owszem dostaje 6 zł miesiecznie za KAŻDEGO z zarejestrowanych u niego > pacjentów. Zwykle jest ich od tysiąca do kilku tysięcy... Przyjmuje znacznie > mniej Też nie cała prawda, NFZ więcej nie płaci jak za 2750 pacjentów na jednego lekarza. Przy 2000 jest już dobry zapieprz. Na zachodzie normy są ok. 1500(Niemcy) Pewnie, że przyjmuje znaczenie mniej. Wyobrażasz sobie jakby wszyscy przyszli na raz ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dragoness Re: Czy mały Denis będzie Polakiem? IP: *.snloca.dsl-w.verizon.net 24.06.07, 20:18 Oj to prawda potrafia dogrysc urzedasy, ja niestety tez mialam problemy z rejestracja dziecka w urzedzie-niestety- Lodz Gorna. Pietrza problemy choc dziecko urodzone ww legalnym polskim zwiazku malzenskim, chocia zurodzilo sie za granica, musialam miec zgode od meza i zarazem ojca dziecka(!!!!!?????) na rejestracje. A ile ot jeszcze kosztuje pieniedzy i oni zatrzymuja wszystkie oryginaly dokumentow!!!! Hanba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miecio jak dla mnie patrzy koniunkturallnie i tyle!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.07, 20:35 Ona Bialorusinka maz takze. A dziecko ma także polskie imie. To moze lepiej od razu do Holandii, moze sa jakies korzenie?? A jak urzad wywiazuje się z obowiązujacego prawa to biegiem leci do gazetki .. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: puszczalska I tak miałaś szczęście że, IP: *.colc.cable.ntl.com 25.06.07, 02:59 nie musiałaś mieć jednej zgody od męża a drugiej od ojca dziecka. Ja to nie wiedziałam nawet który to. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dragoness Re: I tak miałaś szczęście że, IP: *.snloca.dsl-w.verizon.net 25.06.07, 05:44 niby nie potrzebowalam podwojnej zgody ale po co w ogole jakakowleik jesli nazwosko ojca widnialo na przelumaczonym przez tlum. przysieglego akcie ur!!! uwazaj nie stawaj pod wiatr, z takim nickiem wszystko sie moze trafic!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama Re: Czy mały Denis będzie Polakiem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 07:40 czy dobrze rozumiem....gdyby sie urodzil w stajni bylby koniem? Odpowiedz Link Zgłoś
czarnygolf Re: Czy mały Denis będzie Polakiem? 24.06.07, 22:43 Oby tylko pani nie musiała zapłacić podatków i akcyzy za sprowadzenie dziecka z Białorusi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edzik Czy mały Denis będzie Polakiem? IP: *.49.rev.vline.pl 24.06.07, 23:53 Totalny absurd ! www.e-biznes24.eu E-biznes możesz zacząć i ty ! tinyurl.com/2w7fvt Myślisz ? Więc czytasz ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek K. mozna znalezc sposob IP: *.proxy.aol.com 25.06.07, 02:10 Prosze jechac do konsulatu i napisac przy konsulu upowaznienie. Konsul potwierdzi podpis.To jerst jego obowiazek. Takie upowaznienie musi byc honorowane. Jesli nie to ja sie tym zajme Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: też mi dramat To nie jest absurd. Tak to wyglada. IP: *.colc.cable.ntl.com 25.06.07, 02:55 Dziecko ma obywatelstwo kraju w ktorym sie urodzilo. Tak robia Polki przyjeżdżajac do UK by tutaj urodzić i by dziecko bez problemów miało paszport UK. Moim zdaniem wszystko jest w porządku i nie rozumiem tego całego zamieszania. Czy ta Pani myśli że dziecko to jest jakiś software który, można zarejestrować online? Zamiast robić dramat niech się weźmie do roboty, ruszy d... i załatwia. Było rodzić na Białorusi? Mogła jechać do Chin! Dramat? Zwykła głupota i nieznajomość przepisów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: profes79 Re: To nie jest absurd. Tak to wyglada. IP: *.cable.ubr01.sutt.blueyonder.co.uk 25.06.07, 06:58 G.o prawda :) Np. obywateklstwo polskie moze otrzymac dziecko urodzone w zwiazku gdzie zadne z rodzicow nie jest Polakiem tylko wtedy gdy rodzice sa bezpanstwowcami. I o ile wiem w UK zasada ziemii takze nie obowiazuje. Co najwyzej stanowi ulatwienie w ubieganiu sie o obywatelstwo a nie powoduje automatem jego przyznania. "Zamiast robić dramat niech się weźmie do roboty, ruszy d... i załatwia." Przeczytaj uwaznie tekst. Nastepnie wez mlotek i solidnie walnij sie w glowe. Moze cos pomoze. "głupota i nieznajomość przepisów" Nieznajomosc przepisow jesli juz. Po prostu nikomu nie przyjdzie do glowy ze rodzac dziecko za granica moznamiec problem z poswiadczeniem mu polskiego obywatelstwa. A co do lamania prawa - kilka ostatnich przypadkow pokazuje ze gdy korzysci sa odpowiednie kazdy urzednik podepcze wszelkie przepisy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nana Re: To nie jest absurd. Tak to wyglada. IP: *.dsl.chcgil.sbcglobal.net 25.06.07, 07:28 Ale w czym właściwie problem? Przecież polskie konsulaty wystawiają potwierdzone notarialnie papierki dla osób trzecich, by te mogły w USC w Polsce umiejscowić akty urodzenia, ślubu itp. znajomych i krewnych. Znam osoby które to przerabiały i wcale nie jest to szczególnie skomplikowane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michu Re: To nie jest absurd. Tak to wyglada. IP: 78.19.2.* 25.06.07, 08:18 niech zostaje na bialorusi i tyle skoro ma rusa za meza i sama dostala obywatelstwo ale urodzila tam to co jej do polski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asa Re: To nie jest absurd. Tak to wyglada. IP: *.winn.cable.ntl.com 25.06.07, 14:14 mieszkasz w uk i nie wiesz, ze sam fakt urodzenia sie w tym kraju do brytyjskiego paszportu wcale nie uprawnia? radzilabym sie doksztalcic! Odpowiedz Link Zgłoś
krawat23 Czy mały Denis będzie Polakiem? 25.06.07, 06:56 A imie jego 66 milionów! Odpowiedz Link Zgłoś
wlodeusz Denis.... 25.06.07, 06:57 na dodatek Chodak!.Coś pięknego!.To inteligenckie wyczucie nazewnictwa, przez rodziców.Przerost formy nad treścią,iluż w Polsce mamy Oliwierów,Denisów czy Kristoferów?.Im prymitywniejsze nazwisko ,tym wymyślniejsze i przez to śmieszne imię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tigerr_sl Re: Denis.... IP: *.zwm.osi.pl 28.06.07, 13:08 a mogłbys blysnac na forum swoim nazwiskiem :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ber Czy mały Denis będzie Polakiem? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.07, 07:10 urzędnicy chcą się czuć ważni i wymyślają sprawy nie do załatwienia. Ja mam podobny problem z wyrobieniem nowego dowodu mojej mamy. Nie można wyrobić nowego dowodu na podstawie starego, potrzebny jest albo aktualna metryka urodzenia albo akt ślubu. Problem w tym , że w akcie ślubu z 1945 r. urzędnik grafoman pomylił imię babci i jest problem nie do załatwienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znany To po co rodziłaś na Białorusi?? IP: *.devs.futuro.pl 25.06.07, 07:23 chłopak urodził się na Białorusi i jest Białorusinem, w czym problem, gdyby urodził się w Polsce byłby Polakiem, czy ta pani tego teraz nie rozumie? Za późno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nana Re: To po co rodziłaś na Białorusi?? IP: *.dsl.chcgil.sbcglobal.net 25.06.07, 07:29 > chłopak urodził się na Białorusi i jest Białorusinem, w czym problem, gdyby > urodził się w Polsce byłby Polakiem, czy ta pani tego teraz nie rozumie? A ty nie rozumiesz że on już jest Polakiem? Odpowiedz Link Zgłoś
jp.hi Re: Czy mały Denis będzie Polakiem? 25.06.07, 07:34 Nie wierze ze wsrod Polakow jest taka nieznajomosc polskiego prawa. Dziecko Polaka gdziekolwiek urodzone na swiecie jest automatycznie Polakiem. Wystarczy aby tylko jeden z rodzicow byl Polakiem. Stad Polacy mieszkajacy zagranica musza skldac wnioski o pozbycie sie obywatelstwa polskiego. Proces jest bardzo dlugi i bardzo kosztowny. Wyjatek stanowia tu Polacy mieszkajacy na wschodzie ktorzy zostali tam po wojnie. Juz wg prawa nie sa Polakami, chociaz urodzili sie w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Czy mały Denis będzie Polakiem? IP: *.dsl.bell.ca 25.06.07, 08:03 Dzieci urodzone za granica nie musza rezygnowac z obywatelstwa polskiego. Ale wczesniej (przed urodzinami a nawet emigracja) trzeba poznac prawo danego kraju i to prawo respektowac.Tak samo jak polskie choc w wielu przypadkach jest jest to troche trudne a urzednicy nie pomagaja. Tutaj p.Kasia ponosi konsekwencje swoich wyborow;obywatelstwo ojca,miejsce urodzenia czy nawet imie dziecka... Odpowiedz Link Zgłoś
jp.hi Re: Czy mały Denis będzie Polakiem? 25.06.07, 08:20 To jest troche skoplikowane. Co rusz debatuje sie w sejmie polskim jak skutecznie opodatkowac Polakow mieszkajacymi zagranica. Chodzi o roznice w podatkach polskich ktore sa wysokie i te zagranica. Jest co prawda zapis, ze Polak mieszkajacy zagranica jezeli jego zwiazki z tym krajem sa trwale (co musi udowodnic) nie musi ich placic. Jednak ten zapis jest malo precyzyjny i moze byc interpretowany roznie. Szczegolnie dowolnie interpretuje to Izba Skarbowa. Ponadto, ciagle sa utrudnienia przy odwiedzinach Polski. Polak powinien ligitymowac sie na granicy polskim paszportem. Wielu z emigrantow polskich ich niema i nie chca placic za jego wyrobienie. Tym bardziej, ze procedura wyrabiania paszportu dla dzieci jest dluga. Jezeli tylko masz polskie nazwisko i pokazujesz poszport innego kraju mozesz miec klopoty. Tych powodow zrzekania sie z obywatelstwa polskiego jest wiecej ale tak jak pisalem proces jest dlugi i kosztowny. Taka rezygnacje musi podpisac sam Prezydent RP. Wracajac do tematu, mysle ze ten przypadek wynika nie z biurokracji czy absurdu a zwyklej zlosliwosci urzednikow. Co jest rownoznaczne z dyskryminacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ralf Czy mały Denis będzie Polakiem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 07:57 A czy tatuś nie może zarejestrować synka? Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Czy mały Denis będzie Polakiem? 25.06.07, 08:12 cały artykuł, bo jednej Polce repatriantce nie chce się dostosować do przepisów, a jeszcze te uwagi o złej opiece medycznej w Polsce... Czy ta repatriantka to może jakaś przyjaciółka autora? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa.iwa Re: Czy mały Denis będzie Polakiem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 08:13 moja corka urodzila sie w szwecji i dostala automatycznie polskie obywatelstwo.ojciec corki nie jest szwedem. corka nie mogla starac sie o obywatelstwo tego kraju. Ale ma dwa paszporty i jest w UE. Odpowiedz Link Zgłoś
adriancapricorn Czy mały Denis będzie Polakiem? 25.06.07, 08:13 Ten konsul w Minsku to zwykly sk...syn! Moja zona jest cudzoziemka, nasza corka urodzila sie w Londynie a wspaniali ludzie w londynskim konsulacie wydali paszport dla dziecka w JEDEN dzien! Wystarczy miec serce i chec pomocy - konsul w Minsku chyba nawet nie slyszal o ludzkich uczuciach ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SZYMON Czy mały Denis będzie Polakiem? IP: 83.238.15.* 25.06.07, 08:13 Art.34.Konstytucji RP 1.OBYWATELSTWO POLSKIE NABYWA SIE PRZEZ URODZENIE A RODZICÓW BĘDOCYCHOBYWATELAMI POLSKIMI. INNE PRZYPADKI NABYCIA OBYWATELSTWA POLSKIEGO OKREŚLA USTAWA. Odpowiedz Link Zgłoś
haniluk Czy mały Denis będzie Polakiem? 25.06.07, 08:21 gdzie jest większy i złośliwszy ciemnogród-odpowiedźcie sami katofani-zmohe- rowani Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Info Czy mały Denis będzie Polakiem? IP: 217.153.83.* 25.06.07, 08:25 Niestety Polska też wymaga zrzeczenia się macierzystego obywatelstwa przy nadaniu polskiego. Też musiałam zrzec się białoruskiego obywatelstwa na rzecz otrzymania polskiego. Teraz do mamy jezdzę na wizę - paranoja. Może się poprawi, mam szczera nadzieję. Odpowiedz Link Zgłoś
jp.hi Re: Czy mały Denis będzie Polakiem? 25.06.07, 08:31 czytasz nieuwaznie "Między Polską i Białorusią od 2001 roku nie obowiązuje już konwencja o unikaniu podwójnego obywatelstwa" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Homar Opieka medyczna ???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 08:32 Dziwne trochę, że Białoruś sponsoruje opiekę medyczną polakom. Urodziła, nerkę wycieli i to wszystko za friko ??? Sprawa ma pewnie drugie dno. Odpowiedz Link Zgłoś
jp.hi Re: Opieka medyczna ???? 25.06.07, 08:40 Mysle, ze ona jest podwojnym obywatelem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Homar Re: Opieka medyczna ???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 08:45 Zgadza się. jak jej Białoruś taka miła to niech tam zostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szkola Re: Opieka medyczna ???? IP: *.crowley.pl 25.06.07, 08:44 no przeciez tatus jest bialorusinem, to dlaczego nie mieli malego dionizego przyjac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Homar Re: Opieka medyczna ???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 08:46 Piszą, że tatuś też ma polskie obywatelstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
jp.hi Re: Opieka medyczna ???? 25.06.07, 08:48 Moze miec bo jest mezem obywatelki Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Homar Konsul ma łeb !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 09:05 Jaśnie pani białorusinka z polskim obywatelstwem , którym obdarowała swego męża też białorusina pojechała na Białoruś by tam urodzić. Teraz pewnie przyszła pora zapłacić rachunek za opiekę medyczną. Konsul nadając dziecku polskie obywatelstwo potwierdza fakt pokrycia kosztów leczenia przez nasz NFZ. ma facet rację, po cholerę nam ta "piąta kolumna". Odpowiedz Link Zgłoś
jp.hi Re: Czy mały Denis będzie Polakiem? 25.06.07, 08:35 W tym atykole jest duzo przeklaman. Ona tez nie mowi prawdy. Nic nie przeszkadza zeby dziecko bedzie obywatelem Bialorusi. Ona moze zalatwic paszport bialoruski i przyjechac na nim do Polski po paszport polski. Moze to zrobic pozniej niekoniecznie teraz natychmiast. Ponadto, jezeli nie che sie ruszac z Bialorusi bo dziecko chore to moze to zalatwic przez konsulat. Tam nikt niema watpliwosci ze to jest obywatel polski. Sprawa jest prosta a ktos probuje ja skomplikowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja konsul nie ma racji IP: 89.175.42.* 25.06.07, 08:44 Konsul ma prawo wydac paszport bez umiejscowienia aktu urodzenia!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
seniorita15 Re: konsul nie ma racji 25.06.07, 08:58 Potwierdzam co napisal poprzednik.Konsul ma prawo od reki(do 2-och tygodni) wydac paszport tymczasowy lub jednokrotny dla dziecka urodzonego za granica bez umiejscowienia aktu urodzenia.Ktos tu nie zna przepisow.Dziecko polskiego rodzica ma prawo do polskiego obywatelstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nana Re: konsul nie ma racji IP: *.dsl.chcgil.sbcglobal.net 25.06.07, 09:13 > Potwierdzam co napisal poprzednik.Konsul ma prawo od reki(do 2-och tygodni) > wydac paszport tymczasowy lub jednokrotny dla dziecka urodzonego za granica > bez umiejscowienia aktu urodzenia. Pytanie tylko po co bawić się w paszport tymczasowy skoro można od razu zwykły załatwić i to w dodatku bez większych ceregieli. > Ktos tu nie zna przepisow. Przypuszczam że dziennikarz ;) Cały ten artykuł to bujda na resorach. > Dziecko polskiego > rodzica ma prawo do polskiego obywatelstwa. Dziecko polskiego rodzica ma polskie obywatelstwo automatycznie od urodzenia, a nie prawo do obywatelstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: okti co to znaczy wócić? analfabeci IP: *.dsl.opol.bdi.inetia.pl 25.06.07, 09:01 Odpowiedz Link Zgłoś
markmig Czy mały Denis będzie Polakiem? 25.06.07, 09:15 Ten konsul to śmierdząca szmata! Odpowiedz Link Zgłoś
sapervodicka znowu ten Kaczynski i Giertyh !! to ich wina!! 25.06.07, 09:19 wiadomo ze jakby kwach czy donald czy drogi bronislaw bylu u wladzy to do takich zbrodni by nie dochodzilo! kwachu tez nie mial czasu obywatelstw podpisywac jak soebie przypominam bo podpisywal ulaskawienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bulwa Re: Czy mały Denis będzie Polakiem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 09:22 markmig napisał: > Ten konsul to śmierdząca szmata! Ty pewnie byś rozdawał polskie obywatelstwo na prawo i lewo. Przecież im chodzi tylko o papier i możliwość wyjechania na zachód. W dupie mają Polskę, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: całkiemnieznający Re: Czy mały Denis będzie Polakiem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 14:15 ja wydałbym od ręki dokumenty wszystkim którzy mają polskie pochodzenie a najczęściej nie z własnej woli znaleźli się za granicą. podoba mi się że izrael traktuje wszystkich żydów na świecie jako obywateli swojego państwa czasowo przebywających poza granicami, nie wiem czemu polacy z kazachstanu już raz ukarani za to że są polakami, mają dalej być karani? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorka Czy mały Denis będzie Polakiem? IP: 195.205.44.* 25.06.07, 09:23 moja mama urodziła się we Francji i taki ma wpis w dowodzie, nikt nie kwestionował nigdy jej obywatelstwa, po powrocie do kraju jej rodzice zgłosili się do urzędu stanu cywilnego i wyrobili wszystkie potrzebne dokumanty, to co kiedyś było możliwe, teraz nie jest? nie można zarejestrować dziecka na Białorusi, a po powrocie do Polski wyrobić mu polskich papierów? Odpowiedz Link Zgłoś