Dodaj do ulubionych

Przeprowadzka do Łodzi

25.06.07, 18:10
Na przełomie marca i kwietnia czeka mnie,mojego mężą i synka przeprowadzka do
Łodzi(mieszkamy w Warszawie)ponieważ firma męża otwiera tam filię.
W związku z tym mam pytanko: może polecicie mi jakąś "dobrą lokalizcję"na
wynajęcie mieszkania,
od września przyszłego roku Małolat idzie do przedszkola więc może macie
jakieś dobre przedszkole,pediatrę,lekarza rodzinnego itp.
Nie ukrywam że jestem przerażona tą przeprowadzką ale siła wyższa...
Jaka jest Łódź?????
Obserwuj wątek
    • rozmowy_kontrolowane Re: Przeprowadzka do Łodzi 25.06.07, 18:30
      Lódź jest najcudowniejsza na świecie.
    • maruda w zależności od potrzeb 25.06.07, 18:47
      dobrych lokalizacji wbrew pozorom może być wiele :)
      Zależy Ci na bliskości pracy męża? na świeżym powietrzu? na bliskiej okolicy kin, teatrów?
    • f_l Re: Przeprowadzka do Łodzi 25.06.07, 19:46
      Napisałem Ci na priv.
      Pozdr,
      Kuba
    • ixtlilto Re: Przeprowadzka do Łodzi 25.06.07, 20:10
      Łódź jest OK.
      Żyje się spokojniej i troszkę wolniej niż w Warszawie. Miasto jest zielone
      (wbrew pozorom!) co pozytywnie wpłynie na Wasze dziecko. Przedszkoli jest masa
      i w zasadzie w każdej dzielnicy znajdziesz kilka fajnych i z życiowym
      podejściem.
      A co do miejsca zamieszkania... chcecie wynająć coś w centum (kamienice) czy
      gdzieś na boku ale w nowym budownictwie? Blisko parków/ centrów handlowych/
      miejsca pracy małżonka? Czy on będzie poruszał się samochodem (parking) czy Ty
      też, czy raczej będziecie jeździć MPK?
      Sprecyzujcie czego oczekujecie po nowym miejscu zamieszkania, a cos postaramy
      się Wam doradzić. "Dobra lokalizacja" to taka, która Wam będzie odpowiadać :)
    • nakole Re: Przeprowadzka do Łodzi 25.06.07, 21:03
      Najpiękniejsze są Bałuty, a w szczególności Radogoszcz Wschód i Julianów.

Łodź zawsze na fali !Witamy!!! :-)
    • agmaa Re: Przeprowadzka do Łodzi 25.06.07, 23:32
      Cześć Kingo, ja przeniosłam się do Łodzi ponad pół roku temu z Krakowa. Jest
      super, polecam i nie żałuję. Łódź jest duża i zielona:)
      Ja polecam do zamieszkania Nowe Rokicie, bo tu sama tu mieszkam:) Ale
      faktycznie, istotne jest czy chodzi Ci o to, żeby było blisko pracy męża itp.
      Pozdrawiam!
    • vansvans Re: Przeprowadzka do Łodzi 26.06.07, 00:05
      Zamieszkanj na Janowie. Sporo zieleni, nowe bloki,
      młode matki z dziećmi, 1 przedszkole prywatne, 2 państwowe
      (ale z miejscami może być krucho w tym momencie).
      Mnóstwo zilenni, boisko do siatkówki,
      właśnie kończą profesjonalny kort tenisowy.
      Do centrum 15 min samochodem.
      Zapraszamy
      • kinga_n1 Re: Przeprowadzka do Łodzi 26.06.07, 13:58
        Jeszcze nie wiemy w jakiej dzielnicy będzie firma męża,ale mi chodzi głównie o
        zielone miejsce i "żeby było wszędzie blisko"
        -centrum handlowego,rozrywki,przychodni,
        Dzięki za wszystkie rady-napewno się przydadzą.
        Pozdrawiam
        Kinga
        • barracuda7110 Re: Przeprowadzka do Łodzi 26.06.07, 14:54
          Zależy jakiej rozrywki oczekujesz. Jak band żuli w każdej bramie to zamieszkaj w
          kamienicy w centrum. Jak bliskości do kin i teatrów to paradoksalnie też centrum.

Ja wolę Turek albo Kalisz. Tam przynajmniej nikt nie przebije mi opon w aucie
          albo go nie opluje tylko dlatego, że mam obce numery.
          • kinga_n1 Re: Przeprowadzka do Łodzi 26.06.07, 15:15
            oczywiście dodam że chciałabym żeby było to spokojne i bezpieczne miejsce :)))))
            • aaa202 Myślę, że bezpieczeństwo jest porównywalne 26.06.07, 15:23
              z innymi miastami.

Tu nie ma jakichś gigantycznych odległości, korków jest znacznie mniej niż w
              Warszawie. Możecie moim zdaniem zamieszkać w dowolnym miejscu Łodzi, oby
              podobało się wam samo lokum i okolica. Przychodni, przedszkoli jest mnóstwo i
              są wszędzie, coś wybierzecie.

Nie ma się co przerażać, miasto jak miasto, wytrzymujesz w Warszawie,
              wytrzymasz i w Łodzi.
              • kinga_n1 Re: Myślę, że bezpieczeństwo jest porównywalne 26.06.07, 15:34
                aaa202 napisała:

> z innymi miastami.
                >
                > Tu nie ma jakichś gigantycznych odległości, korków jest znacznie mniej niż w
                > Warszawie. Możecie moim zdaniem zamieszkać w dowolnym miejscu Łodzi, oby
                > podobało się wam samo lokum i okolica. Przychodni, przedszkoli jest mnóstwo i
                > są wszędzie, coś wybierzecie.
                >
                > Nie ma się co przerażać, miasto jak miasto, wytrzymujesz w Warszawie,
                > wytrzymasz i w Łodzi.

W Warszawie mieszkam od urodzenia i znam tu każdy zakątek a Łódź,jak
                narazie ,jest dla mnie jedną wielką zagadką bo nigdy tam nie byłam, ale napewno
                z czasem Ją poznam i będę sie tam lepiej czuła,narazie mam same wątpliwości i
                obawy.
                Wytrzymać wytrzymam;))
                • nett1980 Re: Myślę, że bezpieczeństwo jest porównywalne 26.06.07, 15:41
                  Srodmiescia ,w ktorym mieszkam ci nie polecam,trzeba byc z lekka hard-
                  corowym ,Polesie to blizej Zdrowia raczej. Chociaz do Srodmiescia wracajac ,sa
                  takie kamienice z dwudziestolecia miedzywojennego w okolicy parku przy
                  Sienkiewicza ,ze w ciemno bym sie zamienila , na Pietryne blizej niz ja mam ,
                  a za oknem park i zielono .
                • aaa202 Prawdopodobnie będziesz miała 26.06.07, 15:42
                  etap odrzucenia, wstrętu, wręcz nienawiści do Łodzi. No cóż, Międzyzdroje to to
                  nie są. Wtedy zwróć się do Forumowiczów z Forum Łódź. Większość z nich jest
                  podła i cyniczna, ale dużo wiedzą o mieście i są gotowi pokazać Ci takie
                  miejsca, takie obrazki, takie zakątki, że wstręt osiągnie wartość krytyczną i
                  odtąd Łódź wyda Ci się swojska:)
                • ixtlilto Re: Myślę, że bezpieczeństwo jest porównywalne 26.06.07, 22:14
                  Łódź była budowana rozsądnie. W centrum ulice są pod kątem prostym, więc jak
                  się zgubisz to 4x w prawo i jesteś w punkcie wyjścia ;)
                  A Łodzianie są mili i jeśłi przypadkiem się zagubisz lub będzisz szukać:
                  poczty/ przychodni/ sklepu/ szewca... to chętnie Ci pomogą :)

Uszy do góry. Tu się fajnie mieszka.

A co do lokalizacji: zielono jest na Polesiu (niedaleko park na Zdrowiu, z
                  Orgodem Botanicznym i Zoo; park Poniatowskiego).
                  A w Łodzi jest wszędzie blisko dzięki sprawnej komunikacji miejskiej :)
                  • tome.k Re: Myślę, że bezpieczeństwo jest porównywalne 27.06.07, 09:10
                    Iksik, rower to nie komunikacja miejska. Mówienie o naszej komunikacji "sprawna"
                    jest tym samym, co mówienie "nie jest droga".

Łódź nie jest zła jak to się przyjęło w Polsce, ale nie jest taka różowa i
                    wspaniała, nie przesadzajmy.

Ktoś zagraniczny, nie pamiętam kto, powiedział że dużą zaletą Łodzi (praktyczną)
                    jest duża przepustowość ulic, niespotykana w miastach na zachodzie europy.
                    Co prawda teraz są roboty drogowe, ale myślę że faktycznie narzekać pod tym
                    kątem nie można.

Do zamieszkania poleciłbym cóż... albo Widzew Wschód, albo Retkinię. Oba osiedla
                    połączone linią tramwajową, z obu miejsc potrzeba około 15 minut tramwajem/ 10
                    minut samochodem do centrum i w sumie spokój od niekoniecznie sympatycznego
                    śródmieścia.
        • kinga_n1 Re: Przeprowadzka do Łodzi 30.07.07, 14:58
          Będę musiała przejechać się i pospacerować troszkę po tym mieście-to chyba
          najlepsze rozwiązanie, a jak już coś wybiorę to będę Was zasypywać pytaniami!
          ;-))
          Dzięki za wszystkie rady i porady i do "następnego pytania".
          Pozdrawiam.
    • evonka zapraszam z moje okolice 26.06.07, 22:37
      czyli pólnocno-wschodnia częśc Bałut.. Julianów, Marysin, aż po Doły.. zielono,
      dużo przedszkoli, sprawnie do centrum.
      • kinga_n1 Re: zapraszam z moje okolice 26.06.07, 23:08
        musze wszystko spisać,dzięki;))
        • ww_lodz Re: zapraszam z moje okolice 27.06.07, 00:14
          Nie wybieraj Dąbrowy! Brudno, całkiem dużo meneli i dresów. Chociaż nic mi się
          tu jeszcze nie stało, to nie miło przechodzić po zmierzchu, szczególnie ul.
          Felińskiego.
          Ja polecam Widzew Wschód, okolice Zarzewa... Czysto, miło, fajne kawiarenki,
          instytut Eris, łatwy i szybki dojazd do centrum. Powodzenia! :D
    • mmk9 Re: Przeprowadzka do Łodzi 27.06.07, 09:00
      Ja akurat się wyprowadziłam i nie żałuję, ale gdybym miała wracać, to do
      środmieścia. Ostrze cyrkla w Plac Dąbrowskiego, promien w jedną stronę do parku
      Matejki, w drugą Al.Kościuszki. Masz parki, kina, teatry, szkoły, wszystko
      załatwisz, dojazd MPK wszędzie łatwy, a te rady "samochodem w 15 minut jesteś
      w centrum" o kant doopy rozbiłabym. Ile można sie kręcić samochodem ?
    • arkea Re: Przeprowadzka do Łodzi 28.06.07, 20:06
      Moja Droga:)czytajac ten watek usmiechnelam sie pod nosem:)Ciebie czeka
      przeprowadzka do lodzi a mnie za tydzien do warszawy i tez powiem
      szczerze-jestem przerazona;-)
    • sztr1 Re: Przeprowadzka do Łodzi 11.07.07, 19:31
      Łódź może być moze jest spokojna , być moze zielona , bez kłopotów
      komunikacyjnych Ale wg mnie z pewnością nie jest OK .
      Cieszę sie ze juz za dwa tygodnie wyprowadzę sie stad
    • zamyslona4 Re: Przeprowadzka do Łodzi 11.07.07, 21:03
      ja przeprowadzilam sie z poznania i ostro wkurza mnie pyatnie "CZEMU zamienilas
      poznan na Lodz???" poznan jest piekny, lodz ma niesamowita atmosfere totalnnie
      niepowtarzalna... kazde miasto ma swoje plusy i minusy (w wawie czesto jestem
      i jej tez to dotyczy). ja polubilam lodz
      pracuje z obcokrajowcami ktorzy tu do nas przyjezdzaja i oni twierdza ze Lodzm
      jest szara (w centrum) i zielona (jedyny areał lesny w obrebie miasta, nawet
      rezerwat, plus duzo parkow), ale ludzie sa super! czas tu plynie wolniej ale i
      ludzie sobie wiecej uwagi poswiecaja. jesli chodzi o przedszkola- znam
      wiekszosc i 80% z nich jest super!

napisz jak juz bedzie sie przeprowadzac- zobaczysz ze zglosza sie ludzie chetni
      by ci pomoc ! powodzenia! :)
      • ww_lodz Do łodzian, którzy się stąd wyprowadzają 11.07.07, 22:01
        Ludz
        • ww_lodz Re: Do łodzian, którzy się stąd wyprowadzają 11.07.07, 22:02
          To może jeszcze raz ;)
          Chciałem tylko napisać, ze już niedługo tu wrócicie.
          Znam pare osób, które przez trochę mieszkały w Warszawie i właśnie wracają do
          Łodzi.
          Czemu? Bo tu jest najlepiej na świecie :D
          Pozdrawiam!
          • martusiaaa1607 Re: Do łodzian, którzy się stąd wyprowadzają 11.07.07, 22:22
            No, a ja sie do Łodzi wprowadzam :) I to na Dąbrowę... kurka, niepochlebne
            opinie słyszałam :/ ale co tam , całą Łódx piękna i ja kocham od daaawna, no ale
            do sedna sprawy: przeprowadzam sie do tego cudownego miasta, ponieważ ide tutaj
            do liceum. Dokładniej VIII LO (na Pomorskiej) i poza rodzina, kiepsko ze
            znajomymi, więc, że tak zapytam, jest może ktoś, kto chodzi do tej szkoły lub
            ktoś sie tam wybiera? podaje gg: 9747930
            pozdrawiam :P
            • iluminacja256 Re: Do łodzian, którzy się stąd wyprowadzają 30.07.07, 16:49
              Ja chodziłam do ósemki, ale bardzo krótko , bo szkoła mi nie pasowala. Stare
              budownictwo, dość brudno, sporo się waliło,badziewne , małe boisko ale była to
              pierwsza szkoła w Łodzi, która miała tak gigantyczną ilość godzin języków - po
              7 godzin - dwóch. I dośc przykrych profesorów - własciwei 3/4 wspominam żle,
              ale podejrzewam, ze więksozść tego towarzystwa jużposzła na emeryturę - no w
              kazdym razie moja klasa doprowadziła do wymiany 3/4 swoich nauczycieli po pol
              roku, a to o czymś móiwło...ale ludzie tam bywali zazwyczaj bardzo fajni.

Jesli bedziesz mieszkać na Dąbrowie to będziesz mieć spory kawałek do
              ósemki.Zdaje sie, ze tramwajem i jeszcze kawałek dochodząc.
        • aaa202 Poza Warszawą jest wiele pięknych miast 11.07.07, 22:30
          Łódź bardziej rozczula, kiedy okresowo daje się z niej nogę.

• ww_lodz Re: Poza Warszawą jest wiele pięknych miast 12.07.07, 00:11
            A na jakiej ulicy będziesz mieszkać na tej Dąbrowie? :D
            • martusiaaa1607 Re: Poza Warszawą jest wiele pięknych miast 12.07.07, 11:19
              Będę mieszkać na Zbaraskiej :P Jeja, nie straszcie mnie,że tam jest tak źle...
              • iluminacja256 Re: Poza Warszawą jest wiele pięknych miast 30.07.07, 16:53
                E, Zbaraska to własciwie nie jest Dąbrowa - to jest taki przedłuzony Widzew:)

Prawdziwa Dąbrowa to Felińskiego, okolice koscioła -giganta itp.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka