krzysztofbla 30.06.07, 15:25 lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/744937.html zobacz dystusje w temacie likwidacji komunikacji tramwajowej na pl.Wolności forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=391&w=65113133 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nakole Re: Miasto - konkurs na zagospodarowanie pl. Woln 30.06.07, 17:45 To dobry pomysł na zmianę czy poprawę wizerunku Pl.W., To bardzo ładne miejsce, a ostatnimi czasy nieco odsunięte jakby na dalszy plan. Podobnie zresztą jak Stary Rynek. Za plecami Kościuszki są takie dwa budynki-plomby. Nigdy mi się nie podobały, a w dodatku jakiś czas temu zostały opanowane przez ciuchlandię. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofbla ze stron UMŁ - Meblujmy Łódź 01.07.07, 12:13 www.uml.lodz.pl/index.php?menu2=2&zapytanie=2,01&poz=1&id=6590 Ładny i wygodnie urządzony Plac Wolności to cel konkursu, który organizuje Miejska Pracownia Urbanistyczna pod patronatem prezydenta miasta Łodzi. -Ten plac to element tożsamości miasta. Chciałbym aby stał się atrakcyjną przestrzenią, w której ludzie będą chętnie spędzać czas - powiedział prezydent Jerzy Kropiwnicki. Konkurs na opracowanie „koncepcji przebudowy funkcjonalno- przestrzennej płyty Placu Wolności wraz z koncepcją mebli urbanistycznych dla zabytkowych, XIX wiecznych terenów publicznych Łodzi” obejmuje dwa zadania. Pierwsze zakłada stworzenie nowych rozwiązań architektonicznych i komunikacyjnych placu, drugie- urozmaicenie jego wizerunku nowymi elementami, takimi jak ławki, latarnie, słupy ogłoszeniowe itp. Do udziału w konkursie organizatorzy zachęcają architektów z całej Polski, na których czekają nagrody w wysokości od 10 do 20 tys. zł oraz wyróżnienia. W jury konkursu znaleźli się m.in. architekt miasta Marek Lisiak, Michał Domińczak miejski konserwator zabytków, wojewódzki konserwator zabytków Wojciech Szygendowski, Marek Janiak z Fundacji Ulicy Piotrkowskiej, Tomasz Włodkowski z Gazety Wyborczej Łódź oraz łódzcy architekci. Wyniki ich obrad będą znane do 30 października. Jak podkreślają władze miasta zwycięski projekt poddany będzie ocenie łodzian, których opinia wpłynie na wybór ostatecznej koncepcji. Po odbiór warunków konkursu można zgłaszać się do 15 lipca br. a wnioski o dopuszczenie do udziału w konkursie składać do 6 sierpnia. Osoby dopuszczone do udziału w konkursie będą mogły złożyć swoje prace do 15 października (do godz. 12.00). (kz) Odpowiedz Link Zgłoś
nett1980 Re: Miasto - konkurs na zagospodarowanie pl. Woln 30.06.07, 18:45 A tramwaje pojada Polnocna ? Wymagac to bedzie przebudowy skrzyzowania przy Poznanskim . Odpowiedz Link Zgłoś
miejskie_narty Re: Miasto - konkurs na zagospodarowanie pl. Woln 30.06.07, 18:58 Ktoś na forum komunikacja słusznie zauważył, że gdyby miała to być prawda, to nie remontowano by właśnie torowiska na Pomorskiej przy Pl. W., niestety... Jak dla mnie, to już dawno powinno sie stamtąd wywalić i autobusy i tramwaje i w końcu zrobić plac z prawdziwego zdarzenia. Ale u nas myślenie decydentów jest mam wrażenie na poziomie Białorusi. Kiedyś tu tez była mowa o zadaszeniu Piotrkowskiej, zdjęcia z zadaszonej galerii w Mediolania tutaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=391&w=65113133&a=65130109 Cudo... Odpowiedz Link Zgłoś
nett1980 Re: Miasto - konkurs na zagospodarowanie pl. Woln 30.06.07, 19:29 Moze jakos (karkolomnie?) daloby sie polaczyc linia tramwajowa Zachodnia ze Wschodnia a niechby i z Solna? Okolice Poznanskiego powinne byc zrewitalizowane , Plac moze poczekac ,a to co sie w tamtej okolicy dzieje to groza :odcinek od Zachodniej do Biedronki -lumpiarski park w sasiedztwie wizytowki miast, rozwalajace sie kamienice przy Zachodniej naprzeciw Parku Sledzia ,stacja paliw ...Ale przeciez pan Prezydent nie lubi Manufaktury ! Odpowiedz Link Zgłoś
brite Tramwajów bym nie ruszał 01.07.07, 12:19 Trwale już tramwaje się wpisały w Plac, ewentualnie puściłbym je tylko od północnej strony Placu, żeby spod pomnika Kościuszki bezkolizyjnie pieszy mógł wejść na Pietrynę. Odpowiedz Link Zgłoś
miejskie_narty No dobra, tramwaje mogą zostać:) 01.07.07, 16:55 Ale, tak jak sugerujecie (Ty i Aaa), tylko zahaczając o Plac i tylko wtedy, kiedy nie będą hałasować. Odpowiedz Link Zgłoś
aaa202 A najweselej na skrętach 01.07.07, 12:05 Na skrętach - koliście Zagarniam zachwytem ramienia, A drzewa w porywie natchnienia Szaleją wiosenną wonią, Z radości pęka pąkowie, Ulice na alarm dzwonią, Maju, maju! Tak to jadę na przedniej platformie tramwaju! A ja wcale nie chcę usuwania tramwaju z pl. Wolności. Tramwaj jest integralną częścią naszego miasta. Niech ma wydzielone wyciszane torowisko i niech jeździ po tym salonie. Jeśli usuniemy tramwaje, taksówki, autobusy, to zostanie mam wprowadzić kierdel owiec, albo stado krów. Odpowiedz Link Zgłoś