Gość: M.E. IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 21.06.03, 13:41 Witam Ciekawą modernizację wagonu 805Na przedstawiły zakłady PESA w Bydgoszczy. www.pesa.pl/aktual.htm Pozdrawiam M.E. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: flip Re: raczej veto IP: *.p.lodz.pl 21.06.03, 14:33 Nie wydaje sie na, zeby 105N potrzebowaly faceliftingow. One potrzebuja podniesienia standardow roznych detali, ale nie ksztaltu zewnetrznego. Niech juz sobie beda swiadectwem mody lat 1970-tych do konca swoich dni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M.E. Re: raczej veto IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 21.06.03, 14:53 Właściwie powinienem napisać "jeszcze jedna modernizacja". Opis tej modernizacji jest dosyć ogólnikowy i brak zdjęć. Poczekajmy może zamieszczą coś więcej. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: raczej veto IP: *.pai.net.pl 21.06.03, 15:49 Gość portalu: flip napisał(a): > Nie wydaje sie na, zeby 105N potrzebowaly faceliftingow. W kazdym razie chyba ladniej to jednak wyglada od "Bulw" J.S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: raczej veto IP: *.p.lodz.pl 21.06.03, 17:36 Ale po to, zeby ludzie jezdzili tramwajem nie potrzeba nowego ksztaltu wagonow, tylko: 1) rownych torow; 2) dobrze utrzymanych wagonow; 3) wysokiej czestotliwosci; 4) dobrze zaprojektowanych przystankow, tras; 5) dobrej informacji; 6) integracji z innymi srodkami transportu; 7) niskiej podlogi - moze dla niektorych; 8) odpowiedniej pojemnosci pociagow; 9) dobrej wentylacji i ogrzewania; 10) odpowiedniej polityki miejskiej. Fejsliftingi to jest belkot, tak jak belkotem sa citirunnery w naszych warunkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: raczej veto IP: *.pai.net.pl 21.06.03, 18:15 Gość portalu: flip napisał(a): > Ale po to, zeby ludzie jezdzili tramwajem nie potrzeba nowego ksztaltu > wagonow, tylko: [...] Jasne, ze tak, ale mnie chodzilo o podejscie czysto 'milosnicze' :] J.S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: raczej veto IP: *.p.lodz.pl 21.06.03, 19:23 Hmmm. A mnie sie wydaje, ze ukrywanie pierwotnej formy wagonow jest swego rodzaju barbarzynstwem, a tak naprawde mydleniem oczu. Mam na mysli przebudowy MKT na przyklad. Przeciez nikogo one nie zmyla: interes jest kulawy, wszystko jedno czy z kanciakami, czy bez nich. Ja tam wole stare linie naszych PCC (jakkolwiek zabawnie to nie brzmi, bo one maja charakter. A te nowe sa udawaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luki Re: raczej veto IP: *.toya.net.pl 21.06.03, 21:24 Gość portalu: flip napisał(a): > MKT na przyklad. Przeciez nikogo one nie zmyla: interes jest kulawy, wszystko > jedno czy z kanciakami, czy bez nich. Ja tam wole stare linie naszych PCC > (jakkolwiek zabawnie to nie brzmi, bo one maja charakter. A te nowe sa > udawaniem. Wolisz, bo zwyczajnie nimi nie jeździsz. Zmodernizowane wagony mają znacznie zwiększoną ilość miejsc siedzących, ponadto nowe siedziska są dużo wygodniejsze. Nie mów mi, że nie ma to dla ludzi znaczenia, zwłaszcza na długich liniach podmiejskich. luki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: raczej veto IP: *.p.lodz.pl 21.06.03, 21:42 Co do siedzisk - nie mam zastrzezen. Ale po co zmieniac ksztalt zewnetrzny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal.ch Re: raczej veto IP: *.wshe.lodz.pl 23.06.03, 10:44 Bo blacharzo-kowale z MKT podobno mają kłopoty z naprawą tych okrągłych dachów i czubów z filmem. Poza tym w zmodernizowanych wagonach szyby nie są uwalone kurzem i grafitem z pantografów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: raczej veto IP: *.p.lodz.pl 23.06.03, 11:41 Z czego wniosek prosty: nie powinno bylo dojsc do sformowania firmy MKT, skoro ich kultura techniczna jest tak niska. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: raczej veto 23.06.03, 19:39 jakie były powody wyodrębnienia MKT i TP od MPK ? w sumie taka duża firma lepiej radziłaby sobie z utrzymaniem tychże podmiejskich linii... a może, uważając je za niepriorytetowe, zapuściłoby je i doporwadziło do degradacji? ktoś wie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: raczej veto IP: *.lodz.msk.pl / 10.120.17.* 26.06.03, 17:36 geograf napisał: > jakie były powody wyodrębnienia MKT i TP od MPK ? Chodziło o to, żeby gminy będąc udziałowcami TP i MKT nie migały się od współfinansowania linii. Dlaczego nie mogły finansować linii obsługiwanych przez MPK - diabli wiedzą. Być może chodziło o zapewnienie posad odpowiednim ludziom- władze gmin nie likwidowałyby miejsc pracy kolegów. > w sumie taka duża firma lepiej radziłaby sobie z > utrzymaniem tychże podmiejskich linii... > a może, uważając je za niepriorytetowe, zapuściłoby je i > doporwadziło do degradacji? Chyba lepiej. Byłaby większa szansa na inwestycje i nowocześniejszy tabor. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: raczej veto 26.06.03, 20:01 ciekawe komu miał przypaść Aleksandrów...chyba MKT? szkoda, że podzielono, już zapewne nie połączą... ech. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: raczej veto IP: *.lodz.msk.pl / 10.120.17.* 27.06.03, 18:58 geograf napisał: > ciekawe komu miał przypaść Aleksandrów...chyba MKT? Pomysły, jeśli dobrze pamiętam, co pisała prasa, były różne. Jednym z nich było stworzenie spółki Łodzi i Aleksandrowa. Potem planowano przekazać Aleksandrowowi kilka przegubowców > szkoda, że podzielono, już zapewne nie połączą... > ech. Licho wie. Ani TP, ani MKT nie stać na zakupy nowego taboru. Ponieważ władze przynajmniej Lutomierska, Konstantynowa i Zgierza są zainteresowane utrzymaniem połączenia, być może, gdy już rozlecą się ostatnie przegubowce, obsługę tych linii przejmie MPK. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STUDI Re: raczej veto IP: *.*.*.* 26.06.03, 17:02 Jesli chodzi o wyglad to jest zdecydowanie lepszy od potworkow produkowanych przez Konstal. Czy w Alstomie brakuje pieniedzy dla prawdziwego plastyka????? No bo te nowe wersje 105 sa wyjatkowo szkaradne, ale i tak ciut lepiej wygladaja niz wyjatkowo brzydkie czolgo-amfibie przegubowe z nadwoziem z elementow przypominajacym bardziej opancerzenie wozu bojowego ...... Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Re: PESA Bydgoszcz 26.06.03, 10:38 popatrzcie sobie z bliska ams1.lo3.wroc.pl/~tomek/tournee.php?p=17626 Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal.ch Re: PESA Bydgoszcz IP: *.wshe.lodz.pl 26.06.03, 10:44 Całkiem przyjemne dla oka (w przeciwieństwie do "bulw"). Jednak ja bym jeszcze trochę popracował nad czołem wagonu. Ten wypukły fragment poniżej przedniej szyby jest jakby doklejony i trochę mi tu nie pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: PESA Bydgoszcz IP: *.pai.net.pl 26.06.03, 12:27 Gość portalu: michal.ch napisał(a): > Całkiem przyjemne dla oka (w przeciwieństwie do "bulw"). Jednak ja bym jeszcze > trochę popracował nad czołem wagonu. Ten wypukły fragment poniżej przedniej > szyby jest jakby doklejony i trochę mi tu nie pasuje. Zgadzam sie. J.S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M.E. Re: PESA Bydgoszcz IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 26.06.03, 11:09 Witam Tu też są zdjęcia tego tramwaju komunikacja.chruptak.eu.org:6666/Tramwaje/805NM/ Zacząłem się przyglądać bydgoskim tramwajom i zauważyłem, że wagony doczepne często pozbawione są pantografu. Nie jest to moim zdaniem najszczęśliwsze rozwiązanie, bo w przypadku uszkodzenia pantografu cały skład jest unieruchomiony. Sam widziałem u nas kalka razy tramwaje z podniesionym tylko drugim pantografem(myślę, że właśnie z powodu uszkodzenia pierwszego). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STUDI Re: PESA Bydgoszcz IP: *.*.*.* 26.06.03, 17:09 Mam pytanie: W pierwszych Elinach podwozia byly calkowicie zasloniete. Czemu zrezygnowano, i zdjeto z pierwszych Elinow? Czyzby nie zalezalo nikomu na obnizeniu halasu? Jakos zarowno i ta modernizacja, jak rowniez bulwy maja calkowicie schowane wozki. Wiec czemu nie w naszych Elinach? Co do wygladow Elinow, to ich wyglad ratuje jedynie dobrze zaprojektowane malowanie zakladowe (np. te warszawskie 105 zmodernizowane w malowaniu zakladowym wygladaja tak jak za komuny - byle jak). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: PESA Bydgoszcz IP: 81.210.64.* 26.06.03, 21:06 Gość portalu: STUDI napisał(a): > W pierwszych Elinach podwozia byly calkowicie zasloniete. Czemu zrezygnowano, > i zdjeto z pierwszych Elinow? Problem z dostepem do wozkow na przystankach z wysokimi peronami. Ale ladnie wygladalo, ladnie. J.S. Odpowiedz Link Zgłoś