teufel 26.06.03, 07:18 Wczoraj Zrobiłem nastaw na "wino" z mandarynek. Teraz czekanie 3 miechy. Robił ktoś wino w domu??? Czy pił ktoś z Was wino własnej roboty??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
m..m Re: Wino własnej roboty 26.06.03, 08:20 Wina nie robiłem, ale właśnie dojrzało mi 7 litrów nalewki na porzeczkach. Mmmmmmmmmmmmmm Pychota (do tego 40 Vol) Pozdrawiam upojnie (od upojenia alkoholowego) M..M Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Wino własnej roboty 27.06.03, 03:03 Nie bądź świnia, podziel się ;-) Może jakaś degustacja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwer Jabcok IP: *.toya.net.pl 26.06.03, 12:51 Robie jabcoka ale trwa to tylko miesiąc albo półtora. Ma moc! QWER Odpowiedz Link Zgłoś
srootootoo Re: Wino mojej roboty 26.06.03, 14:45 Jeszcze z tydzień i zrywam porzeczki na mojego hand-job mumina. Jak się wyklaruje, to nazwę je "srut w ten głupi dziób", wytoczę baniak do ogrodu,wąż ogrodowy wsadzę do balona, z przescieradła ukręcę se togę, wezmę "nyskę" i zrobię łapankę w mieście na jakieś Córy Koryntu,walnę sie pod gruchą i poprowadzę ze sobą filozoficzno-fizjologiczną dysputę na temat:"Wpływ populacji mniszka lekarskiego na mieszanie zaprawy betonowej." Poczuję sie jak w Orszaku Dionizosa! Odpowiedz Link Zgłoś
marjory_m Re: Wino własnej roboty 26.06.03, 14:49 od czasu jak sie sama poczęstowałam(daaaawnoooo temu) mama juz nie robi, a szkoda szkoda... ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teufel Re: Wino własnej roboty IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 26.06.03, 16:09 Może jakieś przepisy??? Odpowiedz Link Zgłoś
marjory_m Re: Wino własnej roboty 26.06.03, 16:22 poszukam ;] ale pod koniec sierpnia przywiozę z Łącka przepis na śliwowicę. To jest dopiero coś !!! :D Odpowiedz Link Zgłoś
hanya Ja w tym roku spróbuję :) 26.06.03, 16:13 już się zaopatrzyłam w literaturę i fachowe przepisy, ojciec obiecał mi sprzęt i pomoc ;) - sam się kiedyś w to bawił czekam tylko, aż porzeczki dojrzeją i do roboty! popzdrawiam, przedwinna hanya Odpowiedz Link Zgłoś
hanya To jeszcze sobie dopowiem ;) 26.06.03, 16:15 że myślę też nad nalewką z czereśni, robił ktoś kiedyś? pozdrawiam, niezmiennie hanya Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teufel Re: Ja w tym roku spróbuję :) IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 26.06.03, 16:18 1.Pamiętajcie prawdziwe wino tylko z winogrona 2.Taki skład wstawiłem: -2kg mandarynek(dokładnie to był 1l. soku wycisniętego) -1l. wody -10dkg cukru -drożdże winiarskie -pożywka do drożdży (Drożdże można kupić u producenta chyba jedyny w Polsce na ul. Nawrot za Wysoką wchodzimy w pierwszą bramę idąc od strony centrum po prawej stronie:) Odpowiedz Link Zgłoś
hanya Re: Ja w tym roku spróbuję :) 26.06.03, 16:21 Gość portalu: teufel napisał(a): > -2kg mandarynek(dokładnie to był 1l. soku wycisniętego) > -1l. wody > -10dkg cukru co, taka malizna? my z ojcem bierzemy baniak na 20l ;) jak się wino uda, to zaproszę całe forum na degustację :) pozdrawiam, jeszcze niezdegustowana hanya Odpowiedz Link Zgłoś
teufel Re: Ja w tym roku spróbuję :) 27.06.03, 07:09 Zauważyłbym, że z mandarynek chyba nikt nie robił wina, więc robiłem mało i dlatego też, że mandarynki są drogie. W zeszły roku robiłe w baniaku 30l. z winogrona. W tym roku jeszcze robię z wujkiem z soku i z jeżyn , a później samemu z winogrona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lea Re: Wino własnej roboty IP: *.toya.net.pl 26.06.03, 16:14 na moją osiemnastkę jedna koleżanka przyniosła wino domowej roboty, inny znajomy wino ryżowe. wspomnienia... Odpowiedz Link Zgłoś
teufel Re: Wino własnej roboty 28.06.03, 07:15 A teraz zagadka z czego najlepsze jest wino???? Odpowiedz Link Zgłoś