Gość: Gosia Ale jazda! IP: 156.17.100.* 24.08.07, 19:19 Chciałam podziękować autorowi za dobrze napisany tekst, dawno się tak nie ubawiłam czytając poważny artykuł w poważnej prasie. Pozdrawiam wspaniałych kolejarzy i ich szalejące maszyny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Jakie to polskie, swojskie.... Żenua! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.07, 19:25 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darooo To cudo niech jeździ do Włoszczowy IP: *.aster.pl 24.08.07, 19:26 na cześć niechlubnych rządów Edgara Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek PKP kupiło nowoczesne pociągi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.07, 19:31 I gdzie niby ten luksus? We Wloszech z Neapolu do Salerno takie jezdza, o tym wiem, bo sam jezdzilem; pewnie jezdza tez na innych trasach w calym kraju. No moze nie takie ciasne jak tutaj autor opisuje, ale luksus to chyba tylko w polskich warunkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa4r44 na czym ma polegac super luksusowosc tego skladu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.07, 19:52 czy na tym ze jest po prostu nowy? bo innej roznicy nie widze, pociag jakich wiele na swiecie i w dodatku we wszytkich nowych wagonach montuja niewygoden siedzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kutasem po oczach kto zaprojektowl to gooovno? IP: *.hsd1.or.comcast.net 24.08.07, 20:21 kto to gooovno zaprojektowal, kto wyprodukowaql i dlaczego je dopuszczono do eksploatacji? siedzenia bez lokietnika posrodku? hi, hi, hi, to pewnie polski pociag, no wiecie, od pociagania, ciagniecia, nic nie bedzie przeszkadzac posrodku siedzen, hi, hi, hi, polaki czy wy jestescie glupie? Odpowiedz Link Zgłoś
kolumb4601 "Na zachodzie bez zmian ???" 24.08.07, 20:38 Dla ciekawych mapa sieci superszybkich pociagow naszych sasiadow z zachodu www.hochgeschwindigkeitszuege.com/germany/linien_flash_2007.htm oraz wyglad wnetrza wagonow od 1 do 3 generacji ( 3 osobowe rzedy) www.hochgeschwindigkeitszuege.com/germany/index_ice_1.htm www.hochgeschwindigkeitszuege.com/germany/index_ice_2.htm www.hochgeschwindigkeitszuege.com/germany/index_ice_3.htm ponizej francuski TGV i wloski Pendolino www.hochgeschwindigkeitszuege.com/germany/index_tgv_est_de.htm www.hochgeschwindigkeitszuege.com/germany/index_etr_470_cisalpino_de.htm Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ara PKP kupiło nowoczesne pociągi IP: *.satfilm.pl 24.08.07, 20:52 DEBILIZM 160 KM TO MOGA JEZDZIC ZWYKLE POCIAGI , TAKIEJ BUDOWY SA SUPER SZYBKIE WIEC PO CO SIE GNIESC Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: archifun jakby go odpakować to nic nie zostanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.07, 22:08 jak to po co się gnieść ? - żeby udawać nowoczesność. jak się nie ma to się udaje, oczywiście jeśli jest się burakiem, tu: buraczanym krajem lub buraczaną firmą. to taki mercedes z resztą od dużego fiata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gad jechałem podobnym.... IP: *.adsl.inetia.pl 24.08.07, 22:06 Jechałem podobnym przez 8 km z Łodzi do Zgierza (jak dobrze pamiętam to była to relacja ŁÓDŹ-KUTNO). Co do siedzeń, może i za twarde, ale ogólnie OK, ubikacja - bez porównania (np. drzwi się otwierają automatycznie, jest umywalka, lustro). Taki pociąg, że nie chciało się wysiadać :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Niesamowite! Zydorcza naprawde orzyga wszysko!! IP: *.crowley.pl 24.08.07, 22:09 Niesamowite! Zydorcza naprawde orzyga wszysko!! nawet nowy pociag... Michnik jak ci nie wstyd!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja bardzo chwalę pociągi bez przedziałów IP: *.gprspla.plusgsm.pl 24.08.07, 22:59 powinny być takie wszystkie. jak w samolocie. bezpieczniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krytyczny Re: bardzo chwalę pociągi bez przedziałów IP: *.toya.net.pl 27.08.07, 18:27 Gość portalu: ja napisał(a): > powinny być takie wszystkie. jak w samolocie. bezpieczniej. Szczególnie w pociągach typu KIBEL, jak np. na trasie Łódź Kaliska - Kutno. Poza tym że jest bezpiecznie, to również wcale nie śmierdzi w całym pociągu jak wsiądzie jeden kloszard. To główne zalety pociągów bez przedziałów. Przejedź się mądralo takim pociągiem, kiedy w godzinach szczytu wejdzie do niego z 800 osób na 400 miejsc. Trzymaj się wtedy za portfel i zatykaj nos. Będziesz miał oto obie ręce zajęte! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Crazy Ivan PKP kupiło nowoczesne pociągi IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.08.07, 03:13 Nowy? Jakieś trzy tygodnie jechałem pociągiem, który wyglądał wewnątrz tak, jak na zdjęciach. Nie podobało mi się, co mi po przyciskach i elektronice (choć w pociągu, którym jechałem nie było liczników itp, ale siedzenia i toalety takie same ;)), skoro siedzenia są niewygodne i rzeczywiście zbyt blisko od drugiej osoby (nogi na nogę już się nie załozy na pewno). Poza tym układ "samolotowy" siedzeń psuje cały urok podrózy pociągiem. Osobiście jestem za pociągami z podziałem na przedziały, nowych projektów nie lubię. Generalnie, jak dla mnie, to zakup takich pociągów w Polsce to wyrzucanie pieniędzy w błoto. Lepiej zainwestować w wygodne siedzenia i remont starych pociągów. Pociągi tego typu są do szybkiego transportu, a skoro taki obecnie, ze względu na stan torów, jest niemozliwy, to zakup czegoś takiego jest bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piopie Re: PKP kupiło nowoczesne pociągi IP: *.toya.net.pl 27.08.07, 18:36 > Poza tym układ "samolotowy" > siedzeń psuje cały urok podrózy pociągiem. Osobiście jestem za pociągami z > podziałem na przedziały, nowych projektów nie lubię. W Intercity ma to sens, możesz wybrać. W tym neo-kiblu do Wawy już nie. Zdecydowali za Ciebie wąsaci panowie z PKP PR. Powtórze też pownownie, że w InterCity NIE MOGĄ PASAŻEROWIE BEZ MIEJSCÓWEK WCHODZIĆ DO WAGONU "SAMOLOTU", A WIĘC NIKT SIĘ NIE KRĘCI JAK SMRÓD PO GACIACH MIĘDZY SIEDZENIAMI. Pewnie co poniektórzy (zwłaszcza Ci co pociągi oglądają a nie nimi podróżują) nie zrozumieją tego nigdy. > Generalnie, jak dla mnie, to zakup takich pociągów w Polsce to wyrzucanie > pieniędzy w błoto. Lepiej zainwestować w wygodne siedzenia i remont starych > pociągów. Pociągi tego typu są do szybkiego transportu, a skoro taki obecnie, z > e > względu na stan torów, jest niemozliwy, to zakup czegoś takiego jest bez sensu. To już inna sprawa i temat na długą dyskusję. Generalnie - jak Unia daje - trzeba kupować. Ale kupować z głową i nakazać PESIE wykonać wnętrze z przedziałami. To żadna filozofia a koszt niewiele wyższy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cayman czerwona strzała IP: 212.191.172.* 25.08.07, 09:45 BRZYDKIE SIEDZENIA POWINNY BYĆ JAKIEŚ KOLOROWE. A ZA PIĘĆ LAT ten pociąg będzie stary i zniszczony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gling-glo a najlepsze pociągi są na Islandii ;)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.07, 10:26 ... bo nie ma tam kolei. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Wiele krzyku o nic 25.08.07, 14:29 Pozwole sobie dorzucic cegielke, po przeczytaniu czesci z postow powyzej. - brak przedzialow I co z tego? W Wielkiej Brytanii (UK) takie bezprzedzialowe pociagi jezdza nawet na najdalszych trasach np. Glasgow-Penzance. (Dla nie wiedzacych: Glasgow w Szkocji, na polnocy, Penzance na poludniowym zachodzie). - jak tu otworzyc laptopa? To juz jest problem zdziczenia polskiego spoleczenstwa i ogolnego braku poczucia bezpieczenstwa. w UK widok kogos siedzacego z lapkiem w wagonie II klasy nikogo nie dziwi. Acz zaznaczam ze nie wiem jak sytuacja wyglada np. w okolicach Londynu. -tlok, ludzie stojacy nad glowami. Wystarczy pomyslec i dostosowac ilosc wagonow i czestotliwosc kursowania pociagow do potrzeb. Ale na to PKP ma za ciezki umysl. W Birmingham pociag ktory byl zapchany widzialem raz - gdy byl Match Day na Aston Villi i tlumy ludzi jewchaly na mecz - wtedy nawet mimo podstawienia 8 czlonowego skladu (dlugi, prosze mi wierzyc; normalnie jezdza 3 czlonowe) pociag na trasie New Street-Aston byl zapchany do granic mozliwosci. - miejscowki Pomysl dobry - w UK na dalsze trasy bilety sa automatycznie numerowane; przynajmniej te kupowane przez internet (nie wiem jak z kupowanymi w kasie przed odjazdem). Ale chociaz mozna zamowic bilet przez internmet i poczta go przysla do domu - PKP chyba jeszcze na tak genialny pomysl nie wpadlo. Poza tym nie raz jkechalem pociagoem teoretycznie dalekobieznym dojezdzajac na lotnisko i brak miejscowki nie przeszkadzal - po prostu te 15 minut stalem w przedsionku. - ciasnota Fakt. Jezeli to cudo PESY jest choc troche konstrukcyjnie podobne do tego co kursuje w UK to tylko wspolczuc pasazerom - po 3,5 godzinie jazdy na Stansted czulem sie poskladany w kostke. Niestety jakis geniusz wpadl na pomysl zeby miedzy siedzenia wstawic stoliki - do pewnego stopnia jest to wygodne, ale chyba wolalbym takie male jak w naszych wagonach. Z drugiej strony jezeli czas podrozy ulegnie (w koncu) skroceniu do 1,5 h to jest to do wytrzymania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piopie Re: Wiele krzyku o nic IP: *.toya.net.pl 27.08.07, 18:43 > - brak przedzialow > I co z tego? W Wielkiej Brytanii (UK) takie bezprzedzialowe pociagi > jezdza nawet na najdalszych trasach np. Glasgow-Penzance. (Dla nie > wiedzacych: Glasgow w Szkocji, na polnocy, Penzance na poludniowym > zachodzie). Ja często jeżdżę z Kutna do Berlina. Zawsze w bezprzedziałowym. Przyjemnie, cicho i bez pasażerów stojących. Do Warszawy albo jak w IC (z miejscówkami) albo z przedziałami. > -tlok, ludzie stojacy nad glowami. > Wystarczy pomyslec i dostosowac ilosc wagonow i czestotliwosc > kursowania pociagow do potrzeb. Ale na to PKP ma za ciezki umysl. Nie ma też forsy. Nie połączą Ci przeciez czterech takich jednostek, bo już ustalono że będą włączyć po dwie. A skoro nie stać nas na łączenie czterech, to nie zawracajmy sobie głowy. Jeśli pociąg nie będzie zabierał pasażerów stojących, a jednynie miejscówkowiczów, to ja jestem za. Kupię sobie mejscówkę na pół roku z wyprzedzeniem i jak zobaczę pasażera stojącego, będę zgłaszał reklamację i domagał się zwrotu pieniędzy. Albo po prostu wstrzymać produkcje tego burdelu na kółkach i kazać zrobić przedziały. > Poza tym nie raz jkechalem pociagoem teoretycznie dalekobieznym > dojezdzajac na lotnisko i brak miejscowki nie przeszkadzal - po > prostu te 15 minut stalem w przedsionku. I słusznie, bo stojąc miedzy siedzeniami narażałbyś pasażerów na dyskomfort. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: profes79 Re: Wiele krzyku o nic IP: *.cable.ubr01.sutt.blueyonder.co.uk 27.08.07, 19:08 "Nie ma też forsy. Nie połączą Ci przeciez czterech takich jednostek, bo już ustalono że będą włączyć po dwie. A skoro nie stać nas na łączenie czterech, to nie zawracajmy sobie głowy. Jeśli pociąg nie będzie zabierał pasażerów stojących, a jednynie miejscówkowiczów, to ja jestem za. Kupię sobie mejscówkę na pół roku z wyprzedzeniem i jak zobaczę pasażera stojącego, będę zgłaszał reklamację i domagał się zwrotu pieniędzy" Do diabla; jak to nie ma pieniedzy. Przeciez tym pociagiem o ustalonych porach ludzie dojezdzaja do i z pracy. Tak ciezko zbadac w jakich godzinach jest najwiekszy ruch pasazerski i do tego dostosowac sklady? Przeciez to beda 2h rano i dwie h po poludniu; oraz poniedzialek rano i piatek po poludniu (ci co mieszkaja w tygodniu w Wawie a na weekend wracaja).reszte czasu moze jezdzic normalny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~~ Re: PKP kupiło nowoczesne pociągi IP: 77.252.18.* 25.08.07, 16:53 Na Opolszczyźnie jest szynobus z Bydgoszczy. Wiecznie się psuje. Już się boją co będzie gdy skończy się gwarancja Odpowiedz Link Zgłoś
jarek.gurtowski TGV po polsku. żenada. 25.08.07, 17:48 Szkoda, że żaden z włodarzy PKP nie przejechał się wcześniej tym superwygodnym wynalazkiem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: furippu odpowiedzialnosc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.07, 19:34 A my bysmy byli ciekawi, czy ktos z pekape odpowie za glupote okazana tym zamowieniem i co mu zrobia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: odpowiedzialnosc IP: *.toya.net.pl 27.08.07, 18:49 Gość portalu: furippu napisał(a): > A my bysmy byli ciekawi, czy ktos z pekape odpowie za glupote > okazana tym zamowieniem i co mu zrobia. Głupiś czy prowokujesz? Jasne że nie! Co to obchodzi tych wąsaczy z nadania polytycznego. Kazaly kupić pociąg, tośmy kupily! O przedziałach żeśmy nie rozmawialy, bo ludzie się nie pytaly. Zresztą tośmy kupily i tym będą ludzie jeździly... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magik i w dodatki nie taki "super" IP: *.retsat1.com.pl 25.08.07, 21:21 - O, to ten, który pokazywali w telewizji! - cieszyli się wczoraj pasażerowie na widok nowoczesnego pociągu, wjeżdżającego na dworzec Łódź Fabryczna, który kilka minut później, o godz. 8.45, zabrał ich w swoją pierwszą podróż do Warszawy. Ale ich radość trwała krótko. Już na stacji w Andrzejowie pociąg utknął na 15 minut. Wysuwany stopień przy jednych z drzwi zablokował się i nie chciał się schować. Do tego część drzwi nie otwierała się. Na tym nie koniec wpadek. Woda cieknąca z urządzeń klimatyzacyjnych kapała pasażerom na głowy, a na podłodze tworzyły się kałuże. Tablice elektroniczne w pociągu raz wskazywały, że na zewnątrz panuje temperatura minus 40 lub minus 99 stopni C, innym razem, że plus 67. W rozbawienie wprawiła podróżnych informacja - również wyświetlona na tablicy - że pociąg jedzie z prędkością 999 km/h, podczas gdy wlókł się 20 na godzinę. - Kupili tramwaj, który jeździ do Warszawy. Zatrzymuje się na każdej stacji. Jak tak dalej pójdzie, to za trzy godziny dojedziemy do Skierniewic - drwili pasażerowie. Do Koluszek superpociąg zatrzymywał się na każdej stacji. Później trochę nadrobił opóźnienie, ale i tak dotarł do stolicy ok. 20 minut po czasie. W sumie podróż trwała 3 godziny 15 minut! - Jestem tradycjonalistą. W wagonach z przedziałami człowiek ma trochę intymności. Jednak to chyba kwestia przyzwyczajenia. Mogę podróżować drezyną, byle jechała tę obiecywaną przez kolej godzinę - mówi Andrzej Lipiński, który przynajmniej raz w tygodniu dojeżdża do Warszawy. Podróżni wskazywali także na inne mankamenty. - Półki na bagaże są zamontowane za wysoko. Niskie osoby sobie nie poradzą. Przydałby się postawny bagażowy, który je tam umieści. Do tego półki są za wąskie, duże walizy się na nich nie zmieszczą - ocenia Barbara Madalińska, podróżująca właśnie ze sporym bagażem. - Pociąg podoba mi się, tylko dlaczego tak się wlecze? No, może jeszcze siedzenia są zamontowane zbyt blisko siebie i jest ciasno. Wysokim i tęższym osobom będzie niewygodnie. A biznesmeni nie otworzą laptopów. Będą musieli przesiąść się do pierwszej klasy - śmieje się Monika Gryda. Ale pasażerowie "jedynki" też nie czuli się komfortowo. - To chyba jazda próbna - zżyma się jeden z nich. - Pierwsza klasa z tak twardymi fotelami to chyba kpiny! - W oknach brakuje zasłonek, słońce mnie oślepia, nic nie widzę na ekranie mojego laptopa. Do tego coś stuka w zawieszeniu, jakby zaraz miało odpaść, a w suficie brzęczy. Nie mogę się skupić, pracować - dodaje Robert Barden, dojeżdżający do pracy do Warszawy. Jednak nie wszyscy podróżni byli aż tak krytyczni. - Warunki podróży nie są najgorsze. Pociąg jest rzeczywiście nowoczesny, tylko wlecze się jak żółw - mówi jedna z pasażerek. Paweł Ratajewski, niepełnosprawny poruszający się na wózku inwalidzkim, chwali udogodnienie, jakim jest winda. - Teraz tylko przyciskam guzik przywołujący konduktora, a on uruchamia windę. Gdy chciałem wsiąść do starych pociągów, musiałem prosić dwie osoby o pomoc - mówi. (Magdalena Rubaszewska EXPRESS ILUSTROWANY) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PESA PKP kupiło nowoczesne pociągi IP: *.tktel.tvk.wroc.pl 27.08.07, 14:01 Bydgostia, wyprodukowana przez PESA BYDGOSZCZ SA wyruszyła w swoją pierwszą podróż z pasażerami w piątek, 24 sierpnia o godzinie 8.45 z Łodzi Fabrycznej. Jest to pierwsza inwestycja PKP Przewozów Regionalnych w nowy tabor szynowy od blisko 20 lat, z czego zadowolenia nie kryją pasażerowie. Pojazd to produkt polskiej myśli konstrukcyjnej, wykonany z najlepszych dostępnych podzespołów. Podróż ED 74 przebiegała komfortowo, jednak nie bez drobnych niespodzianek. Pojazd został wyposażony w wysuwane stopnie ułatwiające wsiadanie i wysiadanie pasażerów na perony o różnych wysokościach. Podczas postoju na stacji w Andrzejowie maszynista wysunął stopień, jednak ze względu na nierówności ten zablokował się i uniemożliwił odjazd pociągu. Niedogodności usunął serwis PESA, który zareagował natychmiastowo na usterkę. Serwis pozostanie w pojeździe przez dwa tygodnie. Nowoczesny pojazd wszystkie swoje możliwości techniczne w pełni wykorzysta po zakończeniu modernizacji trasy Łódź – Warszawa. Wówczas nikt nie będzie miał wątpliwości co do poprawy jakości podróży. Czas przejazdu skróci się do 65 minut. Kompleksową ocenę inwestycji należy pozostawić więc do momentu zakończenia przebudowy infrastruktury na trasie Warszawa –Łódź. PESA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: passanger Re: PKP kupiło nowoczesne pociągi IP: *.toya.net.pl 27.08.07, 18:46 > Nowoczesny pojazd wszystkie swoje możliwości techniczne w pełni > wykorzysta po zakończeniu modernizacji trasy Łódź – Warszawa. > Wówczas nikt nie będzie miał wątpliwości co do poprawy jakości > podróży. Czas przejazdu skróci się do 65 minut. > Kompleksową ocenę inwestycji należy pozostawić więc do momentu > zakończenia przebudowy infrastruktury na trasie Warszawa –Łódź. > A już dziś zapraszamy, szczególnie w godzinach szczytu, na podróż w ciasnocie naszym tramwajem. Jeśli wejdzie Ci ktoś na głowę, albo postawi Ci trobę podróżną na nogach, nie irytuj się. Masz wsparcie w jakże licznych tu na forum zwolennikach pociągów bez przedziałów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polityczne nadanie pociągi kupić KAZALY tośmy KUPILY! IP: *.toya.net.pl 27.08.07, 18:51 Żeby nie mówily że tabor jest brzydki, tośmy wybraly ładny. Przedziałów nie ma, bośmy nie pomyślely. Fajnie jest być urzędnikiem z nadania polytycznego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sławek ten pociąg to tragedia IP: *.lnet.pl 15.09.07, 19:40 Miałem okazję jechać właśnie tym pociągiem i po prostu szkoda mówić. Jedyny plus to dobre wyciszenie, cała reszta jest tragiczna: - brak przedziałów, brak możliwości odrobiny odpoczynku, ciągłe rozmowy, wrzeszczące dzieci,itp. - komfort siedzenia tragiczny !!! - brak zasłon (słońce ogromnie przeszkadza), - mało toalet, trzeba czekać w kolejce, - mało miejsca na bagaże, nawet podręczne. Ten pociąg to co najwyżej powinien jeździć jako osobowy na trasie Łódź-Koluszki, pod warunkiem, że ktoś przeprojektuje siedzenia. Reasumując, co za debil podjął decyzję by to kupić !!! Odpowiedz Link Zgłoś