Dodaj do ulubionych

Potworny smród na lotnisku

IP: *.toya.net.pl 25.08.07, 17:51
Witam
Byłem dzisiaj odprowadzić znajomych na lotnisko. Przywitał nas niesamowity odór z sortowni śmieci, która znajduje się nieopodal. Wiatr wiał akurat z tamtego kierunku.
Niektórzy ludzie zatykali nosy i chowali sie czym prędzej w budynku terminala.
Dało się przy okazji usłyszeć kilka niewybrednych żartów i ironii o śmierdzącej i zasyfiałej Łodzi. Wielu z pasażerów to przyjezdni z innych miast oraz obcokrajowcy. W sumie im się nie dziwię, bo ja też bym nie chciał być na dzień dobry po wylądowaniu powitany uderzeniem smrodu wprost z wysypiska. Lotnisko, tym bardziej międzynarodowe jest przecież wizytówką miasta.
Tak się zastanawiam czy jest w planach przeniesienie tej sortowni w inne miejsce? Czy ona jest tam tylko tymczasowo czy już pozostanie?
Obserwuj wątek
    • Gość: adrock Re: Potworny smród na lotnisku IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 25.08.07, 18:18
      Zgadzam sie - ta cala sortownia w bezposrednim sasiedztwie lotniska
      to nie tylko paskudny smród witający i żegnający pasażerów, ale i
      realne zagrożenie dla korzystających z lotniska samolotów. Jest to
      przeciez istne żerowisko dla ptaków, których wzmożona aktywność w
      bezposredniej bliskosci turbiny silnika odrzutowego czy tez śmigła
      silnika tlokowego nie wróży nic dobrego.

Z powodu zderzenia z ptakiem juz kilka razy Ryanair musial przerwac
      start badz odejsc na drugu krag. Na szczescie nic zlego sie do tej
      pory nie stalo i miejmy nadzieje, ze sie nie stanie, ale problem
      istnieje i warto byloby sie nad nim zastanowic.

Ponoc przepisy bezpieczenstwa mowia wyraznie, ze zakazuje sie budowy
      wysypisk smieci ( czy tez innych miejsc bedacych żerowiskiem ) w
      promieniu co najmniej 5ciu kilometrow od lotniska...

A swoja droga śmierdzaca bryza to nie jest chyba wizytowka Łodzi,
      jakiej bysmy sobie życzyli.

• protz Re: Potworny smród na lotnisku 26.08.07, 03:14
        > Z powodu zderzenia z ptakiem juz kilka razy Ryanair musial przerwac
        > start badz odejsc na drugu krag.

a skad tak fascynujace rewelacje bo nic mi o tym nie wiadomo.
        • Gość: adrock Re: Potworny smród na lotnisku IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 26.08.07, 13:39
          ze zrodel zblizonych do obslugi naziemnej :)

A propos zderzen z ptakiem - ponizej link do bardzo dobrej jakosci
          filmiku obrazujacego taki incydent wraz z cala procedura awaryjnego
          ladowania i korespondencja radiowa. Pozdrawiam.

www.youtube.com/watch?v=9KhZwsYtNDE
          • protz Re: Potworny smród na lotnisku 26.08.07, 15:30
            > ze zrodel zblizonych do obslugi naziemnej :)

No wiec Twoje źródło nie ma racji.
      • default_user Re: Potworny smród na lotnisku 26.08.07, 13:24
        Gość portalu: adrock napisał(a):

> Z powodu zderzenia z ptakiem juz kilka razy Ryanair musial przerwac
        > start badz odejsc na drugu krag. Na szczescie nic zlego sie do tej
        > pory nie stalo i miejmy nadzieje, ze sie nie stanie, ale problem
        > istnieje i warto byloby sie nad nim zastanowic.

Wierutna bzdura.
        Zderzenie Ryanaira z ptakiem jak na razie wydarzyło się raz. Miało miejsce już
        po przyziemmieniu i samolot nie odchodził na drugi krąg lecz skołował na płytę,
        gdzie pozostał kilka godzin do czasu przyjazdu mechanika i dokonania oględzin.

> Ponoc przepisy bezpieczenstwa mowia wyraznie, ze zakazuje sie budowy
        > wysypisk smieci ( czy tez innych miejsc bedacych żerowiskiem ) w
        > promieniu co najmniej 5ciu kilometrow od lotniska...

Dokładnie ustawa Prawo Lotnicze, art. 87 ppkt 6.

> A swoja droga śmierdzaca bryza to nie jest chyba wizytowka Łodzi,
        > jakiej bysmy sobie życzyli.

O to wypadło by zapytać dział promocji Urzędu Miasta Łdzi. Może to jakaś ich
        tajna strategia.
        Pozdrawiam
        M..M
        • protz Re: Potworny smród na lotnisku 26.08.07, 15:31
          default_user napisał:

> Zderzenie Ryanaira z ptakiem jak na razie wydarzyło się raz.

+ jeszcze co najmniej 2 birdstrike'i bez konsekwencji. ;)
          • default_user Re: Potworny smród na lotnisku 26.08.07, 17:05
            protz napisał:

> default_user napisał:
            >
            > > Zderzenie Ryanaira z ptakiem jak na razie wydarzyło się raz.
            >
            > + jeszcze co najmniej 2 birdstrike'i bez konsekwencji. ;)

...i kilka zającstrike'ów, ze skutkiem śmiertelnym. Dla zajęcy.
            M..M
            >
          • Gość: adrock Re: Potworny smród na lotnisku IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 26.08.07, 21:17
            Slyszalem jednak, ze przez ptaki raz poszedl na drugi krag. Ale moze
            moje zrodlo jest faktycznie malo wiarygodne. A z jakiego zrodla Pan
            korzysta Panie Protz, ze ma Pan tak dokladne dane i tak stanowczo
            neguje Pan wypowiedzi innych. Pytam powaznie i bez zlosliwosci.

Raz czy kilka razy - nie jest to istotne. Oby zdarzalo sie to jak
            najrzadziej. Ale faktem jest, ze bliskosc sortowni ( wysypiska )
            raczej nie sprzyja bezpieczenstwu operacji na lotnisku. No i ten
            smrod..

Pozdrawiam
            • maxxman Re: Potworny smród na lotnisku 26.08.07, 21:55
              ... bo Protz i Default_user są kontrolerami lotów na Lublinku?

mx
              • default_user Re: Potworny smród na lotnisku 27.08.07, 12:43
                maxxman napisał:

> ... bo Protz i Default_user są kontrolerami lotów na Lublinku?
                >
                Czy ja Pana, Panie Maxxman upoważniałem, w myśl ustawy z dnia 29 sierpnia 1997
                r, do upowszechniania moich danych osobowych? Przyznam, że nie przypominam
                sobie. Byłby Pan łaskaw okazać mi podpisaną przeze mnie zgodę, w myśl art. 47
                pkt 3 ppkt 1 wyżej wymienionej ustawy?
                Pozdrawiam
                M..M
                • maxxman Re: Potworny smród na lotnisku 27.08.07, 17:23
                  default_user napisał:

> Czy ja Pana, Panie Maxxman upoważniałem, w myśl ustawy z dnia 29
                  > sierpnia 1997 do upowszechniania moich danych osobowych?

Szanowny Panie Defalut_user,

W nawiązaniu do Pana korespondencji z 27 sierpnia 2007 r. uprzejmie
                  zawiadamiam, że miejsce wykonywania zawodu orzekł Pan niegdyś
                  publicznie na tym Forum w wątku podobnym w nazwie do 'Kim jestem, co
                  robię?'. A jako osoba ceniąca Pana obecność na tym Forum, a
                  jednocześnie inteligentna i wybitnie uzdolniona do przyswajania
                  wiedzy i faktów, zapamiętałem Pana zawód i każdorazowo uzupełniam tą
                  informacją treści pisane przez Pana, owocując w jeszcze lepszej
                  asymilacji trudnych zagadnień ATC.

Z poważaniem,
                  Maxxmanus Einsteinus

;-)

PS
                  Hi hi, nie ma to jak sprawna główka, co? ;-)
                  • default_user Re: Potworny smród na lotnisku 27.08.07, 17:50
                    maxxman napisał:

> Szanowny Panie Defalut_user,
                    >
                    > W nawiązaniu do Pana korespondencji z 27 sierpnia 2007 r. uprzejmie
                    > zawiadamiam, że miejsce wykonywania zawodu orzekł Pan niegdyś
                    > publicznie na tym Forum w wątku podobnym w nazwie do 'Kim jestem, co
                    > robię?'. A jako osoba ceniąca Pana obecność na tym Forum, a
                    > jednocześnie inteligentna i wybitnie uzdolniona do przyswajania
                    > wiedzy i faktów, zapamiętałem Pana zawód i każdorazowo uzupełniam tą
                    > informacją treści pisane przez Pana, owocując w jeszcze lepszej
                    > asymilacji trudnych zagadnień ATC.

Drogi Panie Maxxman.
                    Oczywiście na łamach niniejszego Forum publicznie podałem do widamości swoje
                    personalia, miejsce pracy i pełnioną funkcję. Jednakże ani we wspomnianym przez
                    Pana poście, ani w żadnym innym nie legitymizowałem nikogo do publikowania,
                    rozpowszechniania, czy powielania tej informacji, wyłącznie sobie zostawiając
                    prawo do dysponowania miomi danymi personalnymi.
                    Z resztą, pal licho mnie, ale Protz od rana chodzi poirytowany.
                    ;-)
                    M..M
                    • maxxman Re: Potworny smród na lotnisku 27.08.07, 19:15
                      Szanowny Panie,

Apeluję o ostrożność w odkrywaniu faktów na temat własnej osoby na
                      tym Forum. Jak sam Pan widzi, raz odkrytych kart już się nie
                      przykryje. I nie można mieć o to pretensji do ludzi bo sami wiedzą
                      tyle, ile tu przeczytają.

Ale proszę mi wierzyć, że według posiadanych przeze mnie informacji,
                      zarówno Pan jak i Pana kolega są jednymi z najbardziej
                      rozpoznawalnych Forumowiczów w tym gronie. A przynajmniej u stałych
                      bywalców. Jednocześnie zapewniam Panów, że służę Panom całą ochroną
                      i immunitetem który posiadam w przypadku, gdyby odświeżone przeze
                      mnie informacje mogły w jakikolwiek sposób Panom zaszkodzić. Dotyczy
                      to ochrony kontrwywiadowczej (z torturami w postaci traktowania
                      prądem elektrycznym włacznie), wywiadowczej, dyspozycyjności
                      nieoznakowanych środków transportu na numerach dyplomatycznych,
                      schronu w ośrodku treningowym Agencji Wywiadu, ochrony sił zbrojnych
                      RP, USA i kosmicznych dział laserowych naszych przyjaciół na
                      plenecie Ohh-ohh-ohh-u-la-la (kumpel, szef CIA wytłumaczy Wam o co
                      chodzi). Proszę kontaktować się ze mną w przypadku zauważenia
                      jakichkolwiek podejrzanych zjawisk.

Z poważaniem,
                      Maxxmanus Einsteinus, Biały Dom

;-)
                    • Gość: adrock Re: Potworny smród na lotnisku IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 27.08.07, 22:28
                      Nie ma powodu aby sie irytowac - intencja Pana Maxxmana bylo jedynie
                      przypomnienie, ze niektorzy forumowicze sa wykwalifikowanymi
                      specjalistami i ich wypowiedzi sa kompetentne. Zreszta zapewne dla
                      stalych bywalcow personalia Panow Protz'a i Default_User'a sa i tak
                      dobrze znane. Ja jestem tu od niedawna, wiec tej wiedzy do tej pory
                      nie posiadalem, ale znalazlem dzis wspomniany wczesniej watek i juz
                      wszystko wiem :)

Tym samym okazuje sie, ze poniekąd znam Pana Default_User'a - czasem
                      prowadzimy krotki dialog pelny alfów, brawów i innych takich
                      zwierzaków, a i reklama zegarków utkwila mi rowniez w pamieci :)

Pozdrawiam obu Panow, a zarazem ponawiam pytanie, czy aktywnosc
                      wysypiska (sortowni) nie narusza przepisow i czy ktos (ULC)
                      nadzoruje to, co sie dzieje za "smierdzacym plotem"?

• kriku Re: Potworny smród na lotnisku 27.08.07, 22:44
                        > Tym samym okazuje sie, ze poniekąd znam Pana Default_User'a - czasem
                        > prowadzimy krotki dialog pelny alfów, brawów i innych takich
                        > zwierzaków, a i reklama zegarków utkwila mi rowniez w pamieci :)

Czym latasz? możesz podać znaki.
                        • Gość: adrock Re: Potworny smród na lotnisku IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 27.08.07, 22:54
                          różowym latawcem ;-)
                      • default_user Re: Potworny smród na lotnisku 28.08.07, 08:18
                        Gość portalu: adrock napisał(a):

> Nie ma powodu aby sie irytowac - intencja Pana Maxxmana bylo jedynie
                        > przypomnienie,

Ale kto się irytuje? Po prostu emotka zapomniałem wstawić. Z resztą stali
                        bywalcy od razu się połapali.
                        M..M
                        • Gość: adrock Re: Potworny smród na lotnisku IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 28.08.07, 12:36
                          Ok. W takim razie juz nie wracamy do tematu. Jeszcze tylko to:

Wiem, ze moge wydawac sie teraz dosc upierdliwy, ale co tam - do
                          trzech razy sztuka:

Czy aktywnosc wysypiska (sortowni) nie narusza przepisow i czy ktos
                          (moze ULC) nadzoruje to, co sie dzieje sie na jego (jej) terenie?

Zza plotu wyraznie widac, ze stara smieciowka jest rozkopywana, a
                          odpadki skladowane czy tez sortowane na otwartym terenie, co jest
                          nie lada gratka dla niejednego stada latajacych smakoszy. Stad
                          rowniez ta piekna woń..

Obiecuje, ze po udzieleniu przez kogos znajacego sprawe rzetelnej
                          odpowiedzi niezwlocznie sie zamkne.

Pozdrawiam,
              • Gość: adrock Re: Potworny smród na lotnisku IP: *.gprspla.plusgsm.pl 27.08.07, 16:42
                To prawda z tymi kontrolerami? Jesli tak, to rzeczywiscie bardziej
                wiarygodne zrodlo. A wiec Protz i Default_User z racji pelnionych
                przez Was funkcji znacie problematyke. Pytanie: Czy ULC-owi to
                wysypisko (sortownia) nie przeszkadza ? Czy ktos w jakikolwiek
                sposob kontroluje, czy nie naruszane sa przepisy w tej kwestii?
            • protz Re: Potworny smród na lotnisku 26.08.07, 23:29
              > A z jakiego zrodla Pan
              > korzysta Panie Protz, ze ma Pan tak dokladne dane i tak stanowczo
              > neguje Pan wypowiedzi innych

Bo ja sam sobie sterem, żeglarzem, źródłem. :)
              • Gość: adrock Re: Potworny smród na lotnisku IP: *.gprspla.plusgsm.pl 27.08.07, 16:30
                No chyba ze tak :)
    • Gość: Albert Re: Potworny smród na lotnisku IP: 81.130.193.* 25.08.07, 23:21
      Wladze lotniska w swoim czasie wydaly pozytywna opinie o lokalizacji
      sortowni za plotem - i teraz mamy to, co mamy.
      Pozdrawiam,
      Albert
      • Gość: fin Re: Potworny smród na lotnisku IP: 193.238.16.* 25.08.07, 23:34
        trzeba zamknąć to lotnisko
        • Gość: tom Re: Potworny smród na lotnisku IP: *.lnet.pl 26.08.07, 02:01
          Pewnie łatwiej będzie zamknąć lotnisko niż zlikwidować wysypisko,
          czy jak kto woli sortownię śmieci. W tym mieście zawsze coś musi być
          popieprzone.
    • Gość: toporek Re: Potworny smród na lotnisku IP: *.retsat1.com.pl 27.08.07, 11:34
      Jest już wątek "lotnisko i wysypisko", pisałem na róznych forach rok i wcześniej o wizytówce którą fundją nam włazde miasta, ale nie spotkałem się z zainteresowaniem Łodzian. Mieszkańcy Laskowic Nowosolnej sie wybronili, a my daliśmy sie nabrac na : Składowisko balastu. Sama sortownia działająca od dłuższego czasu nie generuje takiego smrodu (świeże śmieci są przeładowywane tam w wielkie kontenery i eksportowane do odległych województw), to stara góra śmieci z czasów konfliktu z mieszkańcami Laskowic jest teraz przewożona na składowisko balastu i stąd ten mdły smród.
    • Gość: toporek8 Re: Potworny smród na lotnisku IP: *.retsat1.com.pl 13.09.07, 09:38
      www.lublinekemig.republika.pl/rozbudowa/07-09-04%20R/imagepages/image17.html
      To zdięcie naszego znakomitego kronikarza nie wymaga komentarza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka