bart_step 28.08.07, 10:28 www.murale.mnc.pl/m_066.htm Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Łodzianin Sezam z zapachem kurczaków z rozna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.07, 10:36 to co zapamiętałem w Cyntralu to nieustanny zapach pieczonych na parterze kurczaków - ta woń, a czasami ten swąd rozchodził się po całym sklepie po wszystkich piętrach - wywiew niby był na parterze, ale niesprawny i stad ten zapach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łodziak zakupy w Centralu, które najbardziej zapamietałem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.07, 10:43 z zakupów, robionych w centralu, które najbardziej zapamiętałem wymienię takie: 1/ butelka wina czerwonego gronowego słodkie Rosario, ostatnie jakie było w 1982r. - później został tylko cierpki Ryzling... wypietgo w studniówkę w szatni mojego liceum... 2/ chiński bawełniany (z czystej bawełny) podkoszulek (t-shirt), po który stałem 3 godziny w kolejce i który okazał się trochę za mały, ale większych już nie było 3/ koszula w prążki - na maturę - czas stania w kolejce 2 godziny największy obciach jaki przeżyłem w Centralu - ustawiłem się w jakiejś kolejce - stoje godzinę - wokół same baby - okazało się ża na meskim stoisku rzucili staniki i figi... niech żyją demoludy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :/ Sezam cudów z demoludów IP: *.skomur.pl 28.08.07, 11:28 błagam, niech to zburzą... Odpowiedz Link Zgłoś
ww_lodz Re: Sezam cudów z demoludów 28.08.07, 12:13 Gość portalu: :/ napisał(a): > błagam, niech to zburzą... Lepiej przebudować na coś w stylu Harrods'a, to by było coś...;) A tak w ogóle to miło poczytać jak było, kiedy mnie jeszcze nie było, o latach młodości moich rodzicow, jak oni wtedy robili zakupy...:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robotnik Re: Sezam cudów z demoludów IP: *.97.rev.vline.pl 28.08.07, 20:45 Było przyjemniej niż teraz, ludzie byli dla siebie ludzmi. Teraz człowiek dla człowieka jest wilkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: Sezam cudów z demoludów 28.08.07, 21:57 Ja akurat czuję odwrotnie. Może przez inne doświadczenia. Więc nie mam czego specjalnie żałować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: widzewiak Re: Sezam cudów z demoludów IP: *.blaster.pl 03.09.07, 08:06 Całkowicie z tobą się zgadzam. Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: Sezam cudów z demoludów 28.08.07, 21:51 Chyba rozum Ci odbiera. Dla mnie central jest reliktem minionej epoki tak jak dla W-wy Pałac Kultury i Nauki. Jest brzydki, kanciasty,o ciężkiej przytłaczającej bryle. Jego widok przytłacza podobne jak przytłaczało życie, a przede wszystkim zakupy w minionej epoce. Jest jeszcze żywym świadectwem tamtych czssów. Nawet te drzwi wejściowe od obecnego mickiewicza ma te same z lat 70-tych. Znalazłam w samym centrum miasta drugie takie miejsce o niepowtarzalnym klimacie. Jakiś bar dla bida-klientów na struga tuż od pietryny. Wystarczy wejść by poczuć się w innym czasie. Tam też czas się zatrzymał. Co za klimaty. A ty tylko byś burzył i stawiał wieżowce... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Assawoman Re: Sezam cudów z demoludów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.07, 10:09 Nie jakiś bar dla bida-klientów tylko bar "Anna" - miejsce kultowe, jedyny tak na prawdę prawdziwy pub (w angielskim stylu) w mieście Łodzi :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luki Re: Sezam cudów z demoludów IP: 10.9.37.* 28.08.07, 17:00 czy Panie sprzedawczyni dalej są ubrane w różowe fartuszki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robotnik Re: Sezam cudów z demoludów IP: *.97.rev.vline.pl 28.08.07, 20:48 Teraz sprzedają w stroju topless. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PS Sezam cudów z demoludów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.07, 20:04 A ja pamiętam stoisko na parterze pod schodami, na prawo od wejścia przy piłsudskiego (obecnego piłsudskiego). Jakie tam były zabawki!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciuch Re: Sezam cudów z demoludów IP: *.bremultibank.com.pl 30.08.07, 15:20 chyba chodzi Ci o Central 2, bo tam było wilekie stoisko z zabawkami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czyciestolatek Do Ojca Redaktora IP: *.toya.net.pl 30.08.07, 23:25 Panie Michale, Uwielbiam Pana artykuly. Choc urodzilem sie nieco pozniej niz nasz ukochany lodzki UltraHiperSuperMarket, to jest on dla mnie takze symbolem najwspanialszych chwil, ktore dzis jakze trywialnie nazywamy t_y_l_k_o "zakupami". Z wielkim usmiechem i prawdziwym sentymentem czytalem o Centralu. Dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Uzupełnionko 31.08.07, 02:40 Panie Redaktorze, tak się złożyło, iż wraz z moją ówczesną Lubą byliśmy prekursorami "wartowników miłości" pod Galerią, gdyż spotykaliśmy się tam, gdy jeszcze Galerii nie było. Był to rok 2002, a umawialiśmy się... pod "Gazetą" :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hania Re: Uzupełnionko IP: *.toya.net.pl 22.09.07, 12:37 Ja natomiast kompletnie nie świadoma (bo młode ze mnie dziewczę 17 lat) kultywowałam tradycję "wartowników miłości" właśnie pod Centralem :) Mój były Luby :P zawsze się śmiał z barów, które stoją pod Centralem....a mianowicie: Zosia, Basia...chyba kolejna Zosia :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga81 Sezam cudów z demoludów IP: *.microsoft.com 31.08.07, 14:26 Swietny tekst, usmialam sie zdrowo. Swietnie ujecie owczesnej sytuacji. I rzeczywiscie z szarej lodzi jako dzieciak zapamietalam neony na Uniwersalu i Centralu. Umilaly czekanie na tramwaj. A wycieczki do domusa to bylo cos. Pamietam jeszcze slonie i inne zwierzaki na monety, na ktorych jezdzily dzieciaki;) Odpowiedz Link Zgłoś
prawy Sezam cudów z demoludów 01.09.07, 01:52 Wlasnie siedze na wakacjach na Majorce Tutaj tez maja taki wielki, ciezki i przysadzisty Dom Towarowy. Nazywa sie EL CORTE INGLES Gdyby tak nasz lodzki CENTRAL w cos takiego przeksztalcic Byloby pieknie... Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: Sezam cudów z demoludów 01.09.07, 17:13 prawy napisał: > Wlasnie siedze na wakacjach na Majorce > Tutaj tez maja taki wielki, ciezki i przysadzisty Dom Towarowy. > Nazywa sie EL CORTE INGLES > Gdyby tak nasz lodzki CENTRAL w cos takiego przeksztalcic > Byloby pieknie... Przyślij zdjęcie. Miłego dalszego wypoczynku. Miło, że nawet i tam nie zapominasz o naszym brzydkim Centralu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: observer Sezam cudów z demoludów IP: *.lodz.dialog.net.pl 01.09.07, 14:32 To nie budynek stworzył wtedy renomę Centralu, lecz ludzie z nim związani. Nie mówię tu o ekspedientkach, lecz przede wszystkim o jego nadzwyczaj operatywnym ówczesnym prezesie - Sosnowskim (imienia nie pamiętam). Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: Sezam cudów z demoludów 01.09.07, 17:25 Gość portalu: observer napisał(a): > To nie budynek stworzył wtedy renomę Centralu, lecz ludzie z nim > związani. Nie mówię tu o ekspedientkach, lecz przede wszystkim o > jego nadzwyczaj operatywnym ówczesnym prezesie - Sosnowskim (imienia > nie pamiętam). Święta racja. Dla mnie pozostaje wielką zagadką, jakie układy musiał mieć Sosnowski, że w tamtych realiach udawało mu się to, że do Centralu pielgrzymowano z całej Polski. Dziś tylko ten brzydki budynek wywołuje wspomnienia. Zamieszczone zdjecia przypomniały mi, że obok domu towarowego stoi także biurowiec należący kiedyś do Centralu. Odpowiedz Link Zgłoś
news21 Re: Sezam cudów z demoludów 03.09.07, 19:04 YEs. Dla calego hz Sosnowski był guru. Odpowiedz Link Zgłoś