Dodaj do ulubionych

Wideoradary stają coraz gęściej

IP: *.toya.net.pl 31.08.07, 19:16
To tylko komercja nie mająca nic wspólnego z dbaniem o
bezpieczeństwo.Najlepiej wyjda produceńci fotoradarow i gminy do
ktorych trafia latwy pieniądz.
Obserwuj wątek
    • iszkariota Wideoradary stają coraz gęściej 31.08.07, 19:19
      A kiedy pojawi się pierwszy z wielu tysiecy kilometrów obiecanych autostrad?
      • Gość: jan Re: Wideoradary stają coraz gęściej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.07, 19:52
        W tym roku na poprawę bezpieczeństwa GDDKiA wyda 90 mln zł.

zwróci się w miesiąc!
        problem polega na tym że radary stawiają nie tam gdzie warto byłoby by kierowcy
        faktycznie zwalniali (zakręty bardziej ostre niż się wydają, zakręty za którymi
        są ukryte skrzyżowania/przejścia etc etc) tylko na prostych na których nie ma
        najmniejszego niebezpieczeństwa przy 120km/h czyli tam gdzie największe
        przekroczenia równają się największym zyskom
        polska ma bardzo wysoki współczynnik wypadków ale włodarze powinni zrozumieć że
        nie będzie się on zmniejszał na tyle długo na ile nie powstaną alternatywy dla
        szybkiego się przemieszczania (autostrady, szybka kolej)
      • Gość: W kolejnych latach Re: Wideoradary stają coraz gęściej IP: *.centertel.pl 31.08.07, 23:11
        "W kolejnych latach zamierza przeznaczać po 500 mln zł rocznie."

Czyli co roku, zamiast budować ok. 100 - 150 km autostrady albo ok. 500 km drogi
        ekspresowej (!) GDDKiA będzie kasę przeznaczać na pierdoły!!!

S-8 DLA ŁODZI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        • Gość: magik Re: Wideoradary stają coraz gęściej IP: *.retsat1.com.pl 01.09.07, 08:34
          > GDDKiA będzie kasę przeznaczać na pierdoły!!!

jeżeli dla ciebie śmierć 7.000 osób rocznie to "pierdoły", to kup
          sobie sznurek i zrów zniego porzytek - wszak to tylko 1/7000
          pierdoły :(
    • Gość: mła Proponuję ustawić co 100 metrów :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.07, 20:35
      • tragikomix Re: Proponuję ustawić co 100 metrów :) 31.08.07, 22:15
        Popieram i przyspieszam. Tylko w co dziesiątym tak na prawdę robią portrety, reszta to atrapy. Chyba że siedzi krasnolud i rysuje.
    • Gość: gm Wideoradary stają coraz gęściej IP: 194.150.250.* 31.08.07, 22:53
      Typowe działanie państwa represyjnego. Specyficzny sposób podnoszenia
      bezpieczeństwa. Proponuje żeby przed każdym samochodem szedł człowiek z
      czerwona chorągiewką .
    • Gość: edgar Wideoradary stają coraz gęściej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.07, 00:05
      A gdzie jest łódzki odcinek drogi krajowej nr 8 ????
      Albo ja czegoś nie zrozumiałem, albo autor artykułu był nieźle
      nawalony jak to pisał.
      • Gość: m Re: Wideoradary stają coraz gęściej IP: *.ss.office.uk.easynet.net 01.09.07, 02:08
        Ja bym wycial drzewa zamiast maszty stawiac. Jak to powiedzial znany wylewny
        patriota:

www.youtube.com/watch?v=Dro6iTg1vng
        ... tym razem nie straz miejsa a drzewa ;P
    • Gość: pp Wideoradary stają coraz gęściej IP: *.toya.net.pl 01.09.07, 06:56
      Ludzie w koncu nie wytrzymaja tego panstwa orwellowskiegiego.
      Niedlugo dojdzie do tego, ze bedzie gorsze sledzenie ludzi niz w
      komunie !!!
      • lospablos20 A JA znalazłem sposob na te radary 04.09.07, 13:44
        Po prostu jezdze z antyradarem, CB na pokladzie i bez przedniej
        tablict rejestracyjnej...intam gdzie zwalniaja bo sie puszeczki boja
        to ja mam gaz w podlodze i jade ok 150-170 na godzine i zadna
        zasrana puszeczka nic mi nie zrobi. a o nieoznakowanych radiowozach
        czy patrolach z radarem wiem przez CB....i sram na te cale
        drogi ,,zamulania''
    • Gość: k Wideoradary stają coraz gęściej IP: *.65.rev.vline.pl 01.09.07, 07:36
      Nie wiem jak wy ale ja jak wiem ze jest fotoradar w poblizu to zwalniam ponizej limitu (nie wiadomo o ile km myli sie licznik) i jade tak gapiac sie w predkosciomierz by przypadkiem nie przekroczyc zalozonej granicy. Czy jestem bezpieczniejszym kierowca? Jak postawia fotoradary co 8km to przejade cala droge nie widzac co sie wokol mna dzieje.
      • Gość: jan Re: Wideoradary stają coraz gęściej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.07, 08:40
        fotoradary są ustawione min na o 10km/h więcej niż jest to dozwolone na drodze
        (tzn przy znaku 60 zaczyna błyskać >70 lub jeszcze więcej)

ale faktycznie przy puszce wszyscy zaczynają się gapić w prędkościomierz i
        odstawiają głupoty
        • Gość: wl_ski Re: Wideoradary stają coraz gęściej IP: *.retsat1.com.pl 01.09.07, 09:49
          To jest tak jak powiedział Clarkson w Top Gear - ludzie jadą
          samochodem i zamiast patrzeć na drogę rozglądają się nerwowo dookoła
          czy przypadkiem nie stoi fotoradar. Jak już zauważą puszkę to gapią
          się na prędkościomierz. Fotoradary nie poprawią bezpieczeństwa -
          zestresowani i rozkojarzeni kierowcy będą popełniać tyle samo błędów
          tyle że przy mniejszych prędkościach
          • Gość: Ich Co ma fotoradar do poprawy bezpieczeństwa? IP: *.smrw.lodz.pl 01.09.07, 16:29
            To, że ludzie gapią się na licznik zapominając o prowadzeniu to pół problemu.
            Drugie pół to efekt "zaskoczonego" kierowcy (bo on zamyślony/zamiejscowy/etc) -
            tj jak prowadzący zauważa puszkę na chwilę przed wejściem w jej zasięg.
            Oczywiście pierwsza reakcja - hamulec w podłogę. Jeśli za takim delikwentem
            jedzie taki wpatrzony w licznik... Oj, niemal codziennie widuję takie sytuacje.
            Ewidentna poprawa bezpieczeństwa.

Oczywiście można odpowiednio oznakować "punkty automatycznego pomiaru
            prędkości", dzięki czemu powinno się udać wyeliminować efekt zaskoczenia - no w
            końcu chodzi o zmuszanie do przestrzegania przepisów a nie o zyski, prawda?
            Tylko, że wtedy będzie tak jak już jest teraz wśród "miejscowych" kierowców -
            minimalnie zwalniamy przed fotoradarem, po czym po przejechaniu zań, gaz do
            oporu i odbijamy sobie stratę czasową. Kolejny punkt świadczący o zwiększeniu
            bezpieczeństwa dzięki fotoradarom.

Swoją drogą to ciekawi mnie ile czasu zajmuje papierkowa robota do wystawienia
            mandatu z fotoradaru. Bo mam jakieś takie niejasne przeczucie, że tak naprawdę
            to opłaca się tylko wypisywać te najwyższe mandaty. No i oczywiście dręczyć
            kierowców karetek (intryguje mnie też, czemu tylko oni wpadają, a już na
            przykład radiowozy nie). A właśnie - kto jest teraz właścicielem fotoradarów?
            Policja czy Straż Miejska?
    • Gość: sea Wideoradary stają coraz gęściej IP: *.toya.net.pl 01.09.07, 10:52
      taki kraj jak jest dziura to postawia ograniczenie a dziury nie
      zalataja
      • Gość: Pibrac Re: Wideoradary stają coraz gęściej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.07, 17:56
        W czasie remontu Al Włókniarzy na pewnym odcinku było ograniczenie
        do 30. Za mną radiowóz, jechałem z kuzynem i to było tak że on
        patrzył na licznik a ja na drogę bo tych 30 nie dało sie utrzymać. A
        wyprzedzali nas wtedy wszyscy. Policji zabawa znudziła się po trzech
        przecznicach.
    • felicjan15 Debilizm zarządców dróg i kolejarzy 01.09.07, 20:05
      Na polskich drogach są tysiące przejazdów kolejowych a po szynach
      od kilku czy nawet kilkunastu lat nie przejechał żaden pociąg. Na
      torach rosną drzewa, przy jezdni tory zasypane sa górami ziemi i
      piasku. Typowa fikcja.
      • camelot Re: Debilizm zarządców dróg i kolejarzy 01.09.07, 21:18
        Sytuacja w Łodzi jest mocno nienormalna. Na np. dziurawej i nierównej
        Paderewskiego, Mickiewicza, al. Politechniki czy Pabianickiej itd. jest
        podwyższona prędkość do 70 km/h a za to na wyremontowanej, równej z pasami ruchu
        al. JPII czy Włókniarzy jest tylko 60 km/h. Ja osobiście postawiłbym jeszcze
        fotoradary na Pabianickiej przy 3 Maja i przy Ewangielickiej aby trochę
        powstrzymać szaleńców jadących w kierunku Pabianic z rejestracjami EPA, EP, ELA,
        ESI czy EBE itp. Horror!!!
        • Gość: Jarek bez konta $ Re: Debilizm zarządców dróg i kolejarzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.07, 23:17
          odfakaj się od EPA ćwoku z motorynką .
          • camelot EPA dała pokaz 01.09.07, 23:40
            Aby napisać tym samym językiem to wpuścić kłosy do wielkiego miasta. Dla mnie
            Pabianice zawsze będą podłódzką dziurą nawet niechcą tramwaju. A poza tym nigdy
            motorynki nie miałem, jak nosiłeś koszule w zębach to ludzie z miasta Łodzi
            jeździli samochodami.
            • camelot Re: EPA dała pokaz 01.09.07, 23:59
              Dodam że gdy wyjeżdżam z palcu Reymonta w Piotrkowską i widzę z lewej strony
              własnie EPA, ESI, EBE itd. to mogę być na 100% pewien że będę musiał uciekać aby
              we mnie nie wjechali. Bo co to dla nich znak że jest to skrzyżowanie równorzędne
              i ci z prawej strony maja pierwszeństwo. Skoro taka EPA, ESI, EBE itd. jadą już
              Piotrkowską to mają znaki w głębokim poważaniu. A jak się na nich zatrąbi to
              maja wyjątkowo głupie miny i strugają wariatów gdyż nie wiedzą o co chodzi.
              • Gość: KajA Re: EPA dała pokaz IP: *.ztpnet.pl 02.09.07, 14:46
                Niestety musze potwierdzić to co napisałeś... nie spotkałam jeszcze nawet jednej
                EPA, ESI czy EBE jadącej prawidłowo... jeszcze ciekawie jeżdżą poznaniacy... PO
                też podnosi Twoją koncentrację za kierownicą, no bo po co są np migacze i przepisy?
          • Gość: m-nick EPA... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.07, 00:13
            Oj kolego... jak ktoś odstawia jakieś numery na drodze, to to często jest EPA.
            Nawet jeżdżąc po Mazurach spotkałem fabke z EPA, która tamowała ruch (jechał
            wśród pól i lasów z prędkością o połowę niższą niż limit). Pocieszę Cię faktem,
            że zapewne są i EPA sprawnie jeżdżący, tylko nie mam okazji ich spotykać :)
            pozdrawiam
            • sluzbowo Re: EPA... 02.09.07, 00:40
              Ja jestem sprawnie-jeżdżący-z-EPA :-)

Tylko dla zmylenia przeciwnika na blaszkach mam WU :-)
              • Gość: lukoza Re: EPA... IP: *.toya.net.pl 02.09.07, 07:51
                Zaiste spotkanie sprawnie jadącego EPA to sztuka - zwykle to gwarancja "przygód"
                na drodze... Zastanawiam się czemu. Tak jakby powiat pabianicki miał na sobie
                jakieś piętno.
    • bunkowa Re: Wideoradary stają coraz gęściej 04.09.07, 12:02
      Oj jacy ci kierowcy są biedni, jak to się w licznik wpatrują i nic
      więcej na drodze nie widzą. Straszne. Postawią takie maszty do
      fotoradaru i życie utrudniają...bieda faktycznie.
      Proponuję poczytanie statystyk na stronie policji:
      www.policja.pl/portal/pol/166/4589

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka