Gość: darek IP: *.toya.net.pl 31.08.07, 19:16 To tylko komercja nie mająca nic wspólnego z dbaniem o bezpieczeństwo.Najlepiej wyjda produceńci fotoradarow i gminy do ktorych trafia latwy pieniądz. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iszkariota Wideoradary stają coraz gęściej 31.08.07, 19:19 A kiedy pojawi się pierwszy z wielu tysiecy kilometrów obiecanych autostrad? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Re: Wideoradary stają coraz gęściej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.07, 19:52 W tym roku na poprawę bezpieczeństwa GDDKiA wyda 90 mln zł. zwróci się w miesiąc! problem polega na tym że radary stawiają nie tam gdzie warto byłoby by kierowcy faktycznie zwalniali (zakręty bardziej ostre niż się wydają, zakręty za którymi są ukryte skrzyżowania/przejścia etc etc) tylko na prostych na których nie ma najmniejszego niebezpieczeństwa przy 120km/h czyli tam gdzie największe przekroczenia równają się największym zyskom polska ma bardzo wysoki współczynnik wypadków ale włodarze powinni zrozumieć że nie będzie się on zmniejszał na tyle długo na ile nie powstaną alternatywy dla szybkiego się przemieszczania (autostrady, szybka kolej) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W kolejnych latach Re: Wideoradary stają coraz gęściej IP: *.centertel.pl 31.08.07, 23:11 "W kolejnych latach zamierza przeznaczać po 500 mln zł rocznie." Czyli co roku, zamiast budować ok. 100 - 150 km autostrady albo ok. 500 km drogi ekspresowej (!) GDDKiA będzie kasę przeznaczać na pierdoły!!! S-8 DLA ŁODZI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magik Re: Wideoradary stają coraz gęściej IP: *.retsat1.com.pl 01.09.07, 08:34 > GDDKiA będzie kasę przeznaczać na pierdoły!!! jeżeli dla ciebie śmierć 7.000 osób rocznie to "pierdoły", to kup sobie sznurek i zrów zniego porzytek - wszak to tylko 1/7000 pierdoły :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mła Proponuję ustawić co 100 metrów :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.07, 20:35 Odpowiedz Link Zgłoś
tragikomix Re: Proponuję ustawić co 100 metrów :) 31.08.07, 22:15 Popieram i przyspieszam. Tylko w co dziesiątym tak na prawdę robią portrety, reszta to atrapy. Chyba że siedzi krasnolud i rysuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gm Wideoradary stają coraz gęściej IP: 194.150.250.* 31.08.07, 22:53 Typowe działanie państwa represyjnego. Specyficzny sposób podnoszenia bezpieczeństwa. Proponuje żeby przed każdym samochodem szedł człowiek z czerwona chorągiewką . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edgar Wideoradary stają coraz gęściej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.07, 00:05 A gdzie jest łódzki odcinek drogi krajowej nr 8 ???? Albo ja czegoś nie zrozumiałem, albo autor artykułu był nieźle nawalony jak to pisał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Wideoradary stają coraz gęściej IP: *.ss.office.uk.easynet.net 01.09.07, 02:08 Ja bym wycial drzewa zamiast maszty stawiac. Jak to powiedzial znany wylewny patriota: www.youtube.com/watch?v=Dro6iTg1vng ... tym razem nie straz miejsa a drzewa ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pp Wideoradary stają coraz gęściej IP: *.toya.net.pl 01.09.07, 06:56 Ludzie w koncu nie wytrzymaja tego panstwa orwellowskiegiego. Niedlugo dojdzie do tego, ze bedzie gorsze sledzenie ludzi niz w komunie !!! Odpowiedz Link Zgłoś
lospablos20 A JA znalazłem sposob na te radary 04.09.07, 13:44 Po prostu jezdze z antyradarem, CB na pokladzie i bez przedniej tablict rejestracyjnej...intam gdzie zwalniaja bo sie puszeczki boja to ja mam gaz w podlodze i jade ok 150-170 na godzine i zadna zasrana puszeczka nic mi nie zrobi. a o nieoznakowanych radiowozach czy patrolach z radarem wiem przez CB....i sram na te cale drogi ,,zamulania'' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Wideoradary stają coraz gęściej IP: *.65.rev.vline.pl 01.09.07, 07:36 Nie wiem jak wy ale ja jak wiem ze jest fotoradar w poblizu to zwalniam ponizej limitu (nie wiadomo o ile km myli sie licznik) i jade tak gapiac sie w predkosciomierz by przypadkiem nie przekroczyc zalozonej granicy. Czy jestem bezpieczniejszym kierowca? Jak postawia fotoradary co 8km to przejade cala droge nie widzac co sie wokol mna dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Re: Wideoradary stają coraz gęściej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.07, 08:40 fotoradary są ustawione min na o 10km/h więcej niż jest to dozwolone na drodze (tzn przy znaku 60 zaczyna błyskać >70 lub jeszcze więcej) ale faktycznie przy puszce wszyscy zaczynają się gapić w prędkościomierz i odstawiają głupoty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wl_ski Re: Wideoradary stają coraz gęściej IP: *.retsat1.com.pl 01.09.07, 09:49 To jest tak jak powiedział Clarkson w Top Gear - ludzie jadą samochodem i zamiast patrzeć na drogę rozglądają się nerwowo dookoła czy przypadkiem nie stoi fotoradar. Jak już zauważą puszkę to gapią się na prędkościomierz. Fotoradary nie poprawią bezpieczeństwa - zestresowani i rozkojarzeni kierowcy będą popełniać tyle samo błędów tyle że przy mniejszych prędkościach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ich Co ma fotoradar do poprawy bezpieczeństwa? IP: *.smrw.lodz.pl 01.09.07, 16:29 To, że ludzie gapią się na licznik zapominając o prowadzeniu to pół problemu. Drugie pół to efekt "zaskoczonego" kierowcy (bo on zamyślony/zamiejscowy/etc) - tj jak prowadzący zauważa puszkę na chwilę przed wejściem w jej zasięg. Oczywiście pierwsza reakcja - hamulec w podłogę. Jeśli za takim delikwentem jedzie taki wpatrzony w licznik... Oj, niemal codziennie widuję takie sytuacje. Ewidentna poprawa bezpieczeństwa. Oczywiście można odpowiednio oznakować "punkty automatycznego pomiaru prędkości", dzięki czemu powinno się udać wyeliminować efekt zaskoczenia - no w końcu chodzi o zmuszanie do przestrzegania przepisów a nie o zyski, prawda? Tylko, że wtedy będzie tak jak już jest teraz wśród "miejscowych" kierowców - minimalnie zwalniamy przed fotoradarem, po czym po przejechaniu zań, gaz do oporu i odbijamy sobie stratę czasową. Kolejny punkt świadczący o zwiększeniu bezpieczeństwa dzięki fotoradarom. Swoją drogą to ciekawi mnie ile czasu zajmuje papierkowa robota do wystawienia mandatu z fotoradaru. Bo mam jakieś takie niejasne przeczucie, że tak naprawdę to opłaca się tylko wypisywać te najwyższe mandaty. No i oczywiście dręczyć kierowców karetek (intryguje mnie też, czemu tylko oni wpadają, a już na przykład radiowozy nie). A właśnie - kto jest teraz właścicielem fotoradarów? Policja czy Straż Miejska? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sea Wideoradary stają coraz gęściej IP: *.toya.net.pl 01.09.07, 10:52 taki kraj jak jest dziura to postawia ograniczenie a dziury nie zalataja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pibrac Re: Wideoradary stają coraz gęściej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.07, 17:56 W czasie remontu Al Włókniarzy na pewnym odcinku było ograniczenie do 30. Za mną radiowóz, jechałem z kuzynem i to było tak że on patrzył na licznik a ja na drogę bo tych 30 nie dało sie utrzymać. A wyprzedzali nas wtedy wszyscy. Policji zabawa znudziła się po trzech przecznicach. Odpowiedz Link Zgłoś
felicjan15 Debilizm zarządców dróg i kolejarzy 01.09.07, 20:05 Na polskich drogach są tysiące przejazdów kolejowych a po szynach od kilku czy nawet kilkunastu lat nie przejechał żaden pociąg. Na torach rosną drzewa, przy jezdni tory zasypane sa górami ziemi i piasku. Typowa fikcja. Odpowiedz Link Zgłoś
camelot Re: Debilizm zarządców dróg i kolejarzy 01.09.07, 21:18 Sytuacja w Łodzi jest mocno nienormalna. Na np. dziurawej i nierównej Paderewskiego, Mickiewicza, al. Politechniki czy Pabianickiej itd. jest podwyższona prędkość do 70 km/h a za to na wyremontowanej, równej z pasami ruchu al. JPII czy Włókniarzy jest tylko 60 km/h. Ja osobiście postawiłbym jeszcze fotoradary na Pabianickiej przy 3 Maja i przy Ewangielickiej aby trochę powstrzymać szaleńców jadących w kierunku Pabianic z rejestracjami EPA, EP, ELA, ESI czy EBE itp. Horror!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek bez konta $ Re: Debilizm zarządców dróg i kolejarzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.07, 23:17 odfakaj się od EPA ćwoku z motorynką . Odpowiedz Link Zgłoś
camelot EPA dała pokaz 01.09.07, 23:40 Aby napisać tym samym językiem to wpuścić kłosy do wielkiego miasta. Dla mnie Pabianice zawsze będą podłódzką dziurą nawet niechcą tramwaju. A poza tym nigdy motorynki nie miałem, jak nosiłeś koszule w zębach to ludzie z miasta Łodzi jeździli samochodami. Odpowiedz Link Zgłoś
camelot Re: EPA dała pokaz 01.09.07, 23:59 Dodam że gdy wyjeżdżam z palcu Reymonta w Piotrkowską i widzę z lewej strony własnie EPA, ESI, EBE itd. to mogę być na 100% pewien że będę musiał uciekać aby we mnie nie wjechali. Bo co to dla nich znak że jest to skrzyżowanie równorzędne i ci z prawej strony maja pierwszeństwo. Skoro taka EPA, ESI, EBE itd. jadą już Piotrkowską to mają znaki w głębokim poważaniu. A jak się na nich zatrąbi to maja wyjątkowo głupie miny i strugają wariatów gdyż nie wiedzą o co chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KajA Re: EPA dała pokaz IP: *.ztpnet.pl 02.09.07, 14:46 Niestety musze potwierdzić to co napisałeś... nie spotkałam jeszcze nawet jednej EPA, ESI czy EBE jadącej prawidłowo... jeszcze ciekawie jeżdżą poznaniacy... PO też podnosi Twoją koncentrację za kierownicą, no bo po co są np migacze i przepisy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m-nick EPA... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.07, 00:13 Oj kolego... jak ktoś odstawia jakieś numery na drodze, to to często jest EPA. Nawet jeżdżąc po Mazurach spotkałem fabke z EPA, która tamowała ruch (jechał wśród pól i lasów z prędkością o połowę niższą niż limit). Pocieszę Cię faktem, że zapewne są i EPA sprawnie jeżdżący, tylko nie mam okazji ich spotykać :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sluzbowo Re: EPA... 02.09.07, 00:40 Ja jestem sprawnie-jeżdżący-z-EPA :-) Tylko dla zmylenia przeciwnika na blaszkach mam WU :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukoza Re: EPA... IP: *.toya.net.pl 02.09.07, 07:51 Zaiste spotkanie sprawnie jadącego EPA to sztuka - zwykle to gwarancja "przygód" na drodze... Zastanawiam się czemu. Tak jakby powiat pabianicki miał na sobie jakieś piętno. Odpowiedz Link Zgłoś
bunkowa Re: Wideoradary stają coraz gęściej 04.09.07, 12:02 Oj jacy ci kierowcy są biedni, jak to się w licznik wpatrują i nic więcej na drodze nie widzą. Straszne. Postawią takie maszty do fotoradaru i życie utrudniają...bieda faktycznie. Proponuję poczytanie statystyk na stronie policji: www.policja.pl/portal/pol/166/4589 Odpowiedz Link Zgłoś