brite 05.10.07, 08:47 link nie tylko dnia dzisiejszego, ale i dnia powszedniego: www.slownik-online.pl/index.php Dziś zmarł Władysław Kopaliński. Miał prawie 100 lat. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ixtlilto Re: link dnia 05.10.07, 15:01 :( Zostawił po sobie niewiarygodną ilość ksiażek, z których będą korzystać następne pokolenia. Odpowiedz Link Zgłoś
nakole Re: link dnia 07.10.07, 16:33 Ktoś powiedział o dziełach Kopalińskiego, że można je było czytać do poduszki. "Słownik wyrazów obcych i zwrotów obcojęzycznych" był dla mnie taką lekturą, oczywiście na wyrywki :) Sięgając do tej pracy rzeczywiście ma się wrażenie, że autor jest z czytelnikiem. I tak pozostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
szprota Re: link dnia 07.10.07, 17:05 Zgadza się. A po Jego "Słowniku Mitów i Tradycji Kultury" można żeglować od hasła do hasła godzinami :) O prawdziwej dacie urodzenia pisarza: www.mariuszkubik.pl/blog/?p=47 Odpowiedz Link Zgłoś
evonka sprostowanie danych pana Kopalińskiego 07.10.07, 17:42 bo to ciekawe w sumie.. pan Kopaliski naprawdę urodził sie 1918 roku, w czasie wojny zmienił swoje dane i dodał sobie 10 lat... tak naprawdę Kopaliński to jego pseudonim literacki. W rzeczywistości nosił nazwisko Szewczyk, a naprawd nazywał sie Sterling. I nie Władysław, tylko Jan. ciekawe, co? a jego słownik wyrazów obcych był moją ulubioną lekturą od zawsze... Odpowiedz Link Zgłoś
evonka sprostowanie siebie samej ;-) 07.10.07, 17:45 nie Szewczyk, a Stefczyk... przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
szprota Re: sprostowanie siebie samej ;-) 07.10.07, 18:11 Powyżej, w moim linku, jest dość dokładny opis perypetii z nazwiskiem i wiekiem, Evonko :) Odpowiedz Link Zgłoś
evonka ach! 07.10.07, 18:46 nie zauważyłam, wybacz... swoj post opierałam na opinii pani, która wspólpracowała z Kopalińskim. wypowiadała się w TOKfm Odpowiedz Link Zgłoś