nefnef 29.10.07, 21:46 Bo przyznać chcę, że zatęskniłem już. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: holly a jak tam twoja żyje? IP: *.forweb.pl 30.10.07, 00:01 dawno nie pisałeś o jej fanaberiach:) Odpowiedz Link Zgłoś
trooly Re: a jak tam twoja żyje? 30.10.07, 09:41 Przyznam, że tęsknica i mnie ogarnia. Miss Evonka musi być bardzo zapracowana, sam tak mam, dlatego pozdrowienia ślę - Trooly Odpowiedz Link Zgłoś
nefnef Re: a jak tam twoja żyje? 30.10.07, 14:49 A dzięki za zainteresowanie! Struła się Moja, bidula, pieczarką i cierpi. Dlatego zdrowia życzę Wszystkim (fizycznego i psychicznego). Odpowiedz Link Zgłoś
evonka pokazuję się.. :) 30.10.07, 12:42 zateskniłeś?? za fanaberiami moimi?? ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
trooly Re: pokazuję się.. :) 30.10.07, 13:22 Serce moje wypełniło sie radością, żyjesz i jesteś. Fanaberii, oj taaak! Odpowiedz Link Zgłoś
evonka sie mi pomyliło 30.10.07, 13:32 bo myślałam, że wyżej mowa o moich fanaberiach, a to o fanaberiach nefnef'owej było... ide sobie herbaty naparzyć... taka fanaberia.. Odpowiedz Link Zgłoś
trooly Re: sie mi pomyliło 30.10.07, 13:35 Parz, parz, tylko nie pij takiej gorącej. Szukam jakiegoś nowego herbacianego smaku. Czarna mi odpowiada, choć wiem że zielona zdrowsza. Bawarkę piłaś? Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: sie mi pomyliło 30.10.07, 13:40 Bawarkę to chyba piły karmiące. Kupiłam sobie ostatnio białą Liptona, ale nie próbowałam. Odpowiedz Link Zgłoś
trooly Re: sie mi pomyliło 30.10.07, 13:45 Lipton mocny, do częstego picia chyba aż za. Miss, dlatego myślałem o bawarce, ktoś ją w końcu pija. Odpowiedz Link Zgłoś
evonka bawarka 30.10.07, 13:52 opijałam sie ją na pewnych spotkaniach. rodzaj zwyczaju. ale mi przeszło, bo spotkania sie skończyły. obecnie pijam zielone i czerwone herbaty. albo mieszam dwie torebki: czarnej i z dzikiej róży... - bardzo miły smak Odpowiedz Link Zgłoś
trooly Re: bawarka 30.10.07, 14:14 O widzisz Evonko z "dzikiej rózy", tak też myślałem. Ma ona cosik w sobie [moc przyciągania, jasnością wczesnej trawy owianą], tyle że kwaśna jak diabli i słodzić dużo trzeba. Lubisz posłuchać muzyczki, swign, jezz. Ja bardzo lubię, jazz tradycyjny odpręża mnie, tak przy herbatce. Odpowiedz Link Zgłoś
huann Re: bawarka 30.10.07, 14:31 ja kiedyś dokonałem odkrycia Babrarki, gdy do wsypanego do kubka cappucino zamiast dolać z dzbanka po lewej stronie gorącej wody, dolałem zimnej mineralki wysokogazowanej z prawej. jak mówi Pascal: Wułala. Odpowiedz Link Zgłoś
lavinka Re: bawarka 30.10.07, 14:34 Bawarka mi nie smakowała, zazwyczaj pijam zieloną(wyłącznie liściastą) oraz zimne kakao(patrz:magnez+wapń) ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: bawarka 30.10.07, 14:44 Ostatnio pijam czerwonawą Pu-Erh Liptona z guaraną. Odpowiedz Link Zgłoś
nefnef Lipton daje smaczne White & Green 30.10.07, 14:47 Dilmah Caramel lubię i Limon też Vanilla, polecam nawet. Kakao z wapniem grozi przewapnieniem, niestety, starszej już młodzieży – wapno na starość, biada. Ale lubię Puchatek z Tymbarku. Czy bawarkę pijają w Bawarii?? Odpowiedz Link Zgłoś
trooly Re: Lipton daje smaczne White & Green 30.10.07, 14:49 Puchatka nie znałem, co to za cudo? Evonka po wypiciu "dzikiej róży" chyba śpi. Odpocznij Evonko ale herbatkę to mi postawisz, proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: nie śpię, 30.10.07, 15:07 Evonka jednak zapracowana. Zagląda tak, jak ja oglądam tv. Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: Lipton daje smaczne White & Green 30.10.07, 15:05 Puchatki z Tymbarku czy skądinąd nie smakują mi.Kupuję kakao Nesquika z wapnem. Dzięki wapnu na starość można uniknąć osteoporozy, więc i złamań. Odpowiedz Link Zgłoś
evonka Re: Lipton daje smaczne White & Green 30.10.07, 15:06 to nie brak wapnia odpowiada za osteoporozę... Odpowiedz Link Zgłoś
evonka Re: Lipton daje smaczne White & Green 30.10.07, 15:12 osteoporoza to jest chorobą genetyczną. i bardzo duże znaczenie w jej rozwoju maja hormony. ubytek masy kostnej jest efektem działań genów i zaburzeń hormonów. kości nie ubywa dlatego, ze sie nie pije mleka - to jest całe nieporozumienie zwiazane z ta chorobą. Odpowiedz Link Zgłoś
evonka add 30.10.07, 15:14 nie chcę przez to powiedzieć, ze picie mleka czy dostarczanie wapnia jest bez sensu.. nie mniej zakłądanie, ze pijac szklankę kakao uchronisz się przed osteoporoza jest błedne. jak masz ją mieć, to ja będziesz mieć. można jedynie łagodzic skutki. Odpowiedz Link Zgłoś
nefnef Re: add - No to masz, się narobiło! 30.10.07, 15:20 Ale już wiem, że powinienem spróbować tego Neskfika kichając na Ca. Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: add - No to masz, się narobiło! 30.10.07, 15:22 I kto to mówi? Ten, który sam wywołał burzę w szklance... herbaty. Odpowiedz Link Zgłoś
evonka a ja nie lubie tych neskwików 30.10.07, 15:24 słodzone to to... chemia sama...lepsze normalne kakao. gorzkie. choc też nie rpzepadam. wole czekoladę taką normalną, w sreberku ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: a ja nie lubie tych neskwików 30.10.07, 15:31 Czekolada zwłaszcza gorzka jest super! Odpowiedz Link Zgłoś
huann Re: a ja nie lubie tych neskwików 30.10.07, 16:24 evonka napisała: > słodzone to to... chemia sama... polecam cukier trzcinowy. mniamu! :) lepsze normalne kakao. gorzkie. choc > też nie rpzepadam. wole czekoladę taką normalną, w sreberku ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lavinka z nielogu to evonka połyka czekoladki razem ze sreberkiem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.07, 18:51 Przynajmniej to wynika z jej postu ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: add 30.10.07, 15:20 Mnie się też wydaje, że wapno jako budulec struktury jest kościom potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
evonka Re: add 30.10.07, 15:23 no jest. ale za to, zeby wapno, które jesz, do tych kosci sie dostało odpowiedzialnych jest wiele czynników. mozesz jesć tony wapnia i pić litry kakao, ale jak palisz papierosy i maszpredyspozycje genetyczne, a do tego hormony głównie tarczycowe zaburzone, to do kości Ci doleci nikły procent tego wapnia.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lavinka z nielogu Zgadza się... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.07, 18:56 Trzeba przyswoić przy okazji dużo witamin :) By nie mieć osteoporozy (a raczej by występująca osteoporoza nie połamała nas doszczętnie) trzeba pić dużo maślanki i soku z pomidorów. I jeść winogrona. Oczywiście dodatkowo spożywa się różne medyczne specyfiki, ale sama dieta jest bardzo ważna, inaczej nie podziałają... A Wapń w dużych ilościach wypłukuje taka cola na przykład... Dużo wapnia jest w ziarnach sezamu i orzechach, nie tylko w mleku. Paradoksalnie w mleku i białym serze jest go dość mało. Lepiej pić kefir i maślankę. Odpowiedz Link Zgłoś
nakole Re: Zgadza się... 30.10.07, 20:58 ...żółty ser duzo_wapnia_zawiera, a te wszystkie niby mleczne wynalazki to bzdura. Podkreśliłem, bo tu niektórzy wapno chca konsumować ( gaszone?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lavinka z nielogu Re: Zgadza się... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.07, 22:31 Może i gaszone ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: Lipton daje smaczne White & Green 30.10.07, 15:17 Dzięki za odp. i info. To rzuca nowe światło na problem, ale i też trochę przeraża. Odpowiedz Link Zgłoś
evonka Re: Lipton daje smaczne White & Green 30.10.07, 15:20 chodzi o to, ze wapń nie jest lekiem na osteoporozę. niewątpliwie ma wpływ na jakosć układu kostnego, dlatego tak ważne, żeby w okresie rozoju kosci dostarczać go w odpowiedniej ilosci. bo do 30 roku zycia nasze kosci się budują. potem tylko ich ubywa. u kobiet, zwłaszcza w okresie menopauzy (hormony). na rozwój wpływa wiele czynników. można sobie pomagać, zapobiegać zdrowym trybem życia. jak z każdą inną chorobą. żyć dobrze po prostu. i zdrowo. nie palić. ruszać sie. jesc wszystkiego po trochu. Odpowiedz Link Zgłoś
nefnef Czy sex ma wpływ na osteoporozę? 30.10.07, 15:27 A jeśli ma: to dodatni czy ujemny? Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: Czy sex ma wpływ na osteoporozę? 30.10.07, 15:30 Mogę odpowiedzieć krótko: sex tak, jak herbatka lub piosenka jest dobry na wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
evonka ruch zapobiega 30.10.07, 15:33 rozwojom chorób, sprzyja urodzie i dobrej formie. niewatpliwie ma dodatni wpływ na zdrowie. Odpowiedz Link Zgłoś
nefnef Re: ruch zapobiega 30.10.07, 15:39 Właśnie! Zauważyłem, że osteoporoza dotyka raczej starszych, stroniących od sexu i ruchu. Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: ruch zapobiega 30.10.07, 18:58 Ale póki co: My się ruchu nie bo-i-my, hopsa sa, hopsa sa... Odpowiedz Link Zgłoś
huann Re: ruch zapobiega 30.10.07, 16:26 cóż za dyplomatyczna odpowiedź, pełna gracji i wdzięku :D Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: Lipton daje smaczne White & Green 30.10.07, 15:28 Stosuję się do tego. Podoba mi się zdrowy tryb życia. Od dawna nie popalam, bo zwyczajnie nie mogę. Ale nie mam czego żałować. Odpowiedz Link Zgłoś
trooly Re: Lipton daje smaczne White & Green 30.10.07, 16:25 Nie popieram palenia ale gorzkie kakao to już trudna dla mnie sprawa. Co sądzicie o piciu ziół w postaci mięty, rumianku, melisy i dziurawca? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lavinka z nielogu Re: Lipton daje smaczne White & Green IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.07, 19:00 Czasem piję miętę i rumianek, bo lubię. Dziurawiec do nie nie przemawia. Bratek smakuje jak trawa. Nie piję dla zdrowia, raczej dla smaku. Picie i jedzenie czegokolwiek "dla zdrowia" zniechęca mnie do spożywanej potrawy. lav Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: Lipton daje smaczne White & Green 30.10.07, 19:15 Sam rumianek odpada, w mieszance to jeszcze ujdzie. Bratek kojarzy mi sie bardziej z wdzięcznym kwiatkiem, a nie trawą. Parzyłaś sobie jaką trawę? W składzie jakiejś herbatki ziołowej spotkałam trawę cytrynową, ale nie próbowałam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lavinka z nielogu Re: Lipton daje smaczne White & Green IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.07, 19:33 Nie. Ale skojarzenie smakowe miałam jednoznaczne :))) Nawet kolor ma zielony :))) Odpowiedz Link Zgłoś
nefnef Z trawy turówki robię żubrówkę 30.10.07, 20:30 Z trawy turówki robię żubrówkę. I lubię taką. A trawa cytrynowa to częsty dodatek do green tea, i to się dobrze komponuje. W five o’clock-ach mają piękny wybór. Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: Z trawy turówki robię żubrówkę 30.10.07, 20:56 A czy nalewkę na trawie turówce nie można nazwać turówką? Odpowiedz Link Zgłoś
nefnef Re: Z trawy turówki robię żubrówkę 30.10.07, 21:17 Można. Ale zwana też jest trawą żubrzą. A ja mam swój sekretny przepis – wzbogacam tak, aby była lepsza niż z Polmosu Białystok. Odpowiedz Link Zgłoś
evonka melisa i mięta 30.10.07, 19:37 jako herbata oraz na surowo (listki) bardzo mi pasuje. lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: melisa i mięta 30.10.07, 20:50 Na surowo - pychota. Na surowo uwielbiam też pokrzywę. Jako herbatę takoż. Odpowiedz Link Zgłoś
evonka pokrzywę? na surowo? 30.10.07, 20:58 no co ty! przeciez to ... "parzy"! ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: pokrzywę? na surowo? 30.10.07, 21:04 Nie jeden raz brałam ją do surówek. Pokrojona i jedzona nie parzy. Ja przynajmniej nic takiego nie odczułam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lavinka z nielogu Re: melisa i mięta w soczku razem także IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.07, 01:18 ale nie rano, bo usypiam momentalnie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lavinka z nielogu A nieprawda.Osteoporozę powodują też: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.07, 18:50 1)Leki dla alergików(sterydy), zwłaszcza u małych dzieci 2)Zmiany hormonalne-Osteoporoza bardzo często występuje u kobiet podczas menopauzy. Ale rzeczywiście sam wapń nie wystarczy. Sam w sobie jest pomocny(budulec kości), na przykład przy jeździe na nartach :) Odpowiedz Link Zgłoś
trooly Re: A nieprawda.Osteoporozę powodują też: 30.10.07, 22:36 Pokrzywa jest bardzo zdrowa. Drinki z mięta są super, polecam całe listki. Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: A nieprawda.Osteoporozę powodują też: 30.10.07, 22:42 Och, yes. Zwłaszcza w czasie upałów... Odpowiedz Link Zgłoś
trooly Re: A nieprawda.Osteoporozę powodują też: 30.10.07, 22:44 Zdecydowanie, gorąc nadchodzi. PO niedzieli będzie upalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: A nieprawda.Osteoporozę powodują też: 30.10.07, 22:54 Jak dla kogo. Ja nie będę miała się czym specjalnie podniecić, nawet takim Kaczorem. Ty sobie lepiej melisę zaparz. Odpowiedz Link Zgłoś
trooly Re: A nieprawda.Osteoporozę powodują też: 30.10.07, 23:10 Rumianek właśnie wypiłem. Meliskę pod Olka piłem ale ostatnio to i Po niej mnie mdliło. Co jest z tymi ziołami. Czarna herbatka ma jednak moc, przyciąga [czasami dolewam do niej soku malinowego]. Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: A nieprawda.Osteoporozę powodują też: 30.10.07, 23:14 Za bardzo chyba jesteś rozgorączkowany, skoro dolewasz sobie napotnego soczku malinowego. Odpowiedz Link Zgłoś
trooly Re: A nieprawda.Osteoporozę powodują też: 30.10.07, 23:18 Gorąc mnie zalewa, popisu chciałem, a tu tylko nici i ganianie kur. Sio, sio. Sen to? Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: A nieprawda.Osteoporozę powodują też: 30.10.07, 23:21 Chyba tak... Odpowiedz Link Zgłoś
trooly Re: A nieprawda.Osteoporozę powodują też: 30.10.07, 23:30 Idę spać, gorzej ze snami i gdakaniem kur. Pslknę je. Dobranoc. Odpowiedz Link Zgłoś
nefnef A dla smaczku soczek malinowy? 31.10.07, 20:02 A aroniowy dla obniżenia ciśnienia? Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: A dla smaczku soczek malinowy? 31.10.07, 20:06 Nie mogę nigdzie dostać soczku aroniowego, choć nie muszę ciśnienia sobie obniżać! Odpowiedz Link Zgłoś
nefnef To polecam syrop owocowy Aronia Herbapolu 31.10.07, 21:08 To polecam syrop owocowy Aronia Herbapolu z serii Owocowa spiżarnia. Bywa czasem w sklepach albo aptece. Aronia zdrowa podobnoż, a i do winka dodana ładną barwę daje. Odpowiedz Link Zgłoś
trooly Re: To polecam syrop owocowy Aronia Herbapolu 31.10.07, 21:11 Stwierdzam, że Miss Evonka posiada duża wiedzę z zakresu ziołolecznictwa. Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: To polecam syrop owocowy Aronia Herbapolu 31.10.07, 21:14 Dzięki. Serię owocową znam, ale na aronię ostatnio trudno mi natrafić. Może w aptece popytam. Dlatego w zastępstwie zmuszona jestem popijać herbatkę aroniową firmy chyba Biofix. Też się pięknie wybarwia. Odpowiedz Link Zgłoś
nefnef Re: To polecam syrop owocowy Aronia Herbapolu 31.10.07, 22:14 A też miałem przyjemność. Tylko tzw. herbatki to na ogół mieszanka, często z hibiskusem. Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: To polecam syrop owocowy Aronia Herbapolu 02.11.07, 21:06 Jestem Ci wdzięczna za to, że zwróciłeś mi uwagę i otworzyłeś oczy na Owocową Spiżarnię. Dziś spojrzałam specjalnie na półkę i... znalazłam soczek aroniowy! Znów jestem uszczęśliwiona! Odpowiedz Link Zgłoś
nefnef Tylko nie przepłacaj, bo 02.11.07, 21:49 Tylko nie przepłacaj, bo można kupić za nieco poniżej 4zł, ale i za 6zł 0,5l. A u księży ok. 12zł za 0,7l. Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: Tylko nie przepłacaj, bo 02.11.07, 21:54 Nie przepłaciłam, bo za 420 ml Herbapolu 4 zł dałam. Dzięki. A Ty kupujesz też u bonifratrów? Odpowiedz Link Zgłoś
nefnef Re: Tylko nie przepłacaj, bo 02.11.07, 22:06 A raz mi Moja kupiła u nich. A Owocowa spiżarnia to rzeczywiście 420 ml. Najtaniej to chyba miałem za 3,65 a lubię ten syropek. Odpowiedz Link Zgłoś
nefnef To skubana! Jak nie 07.11.07, 22:26 Jak nie przywołasz, to nie pokaże się! Odpowiedz Link Zgłoś
evonka ;-))) 07.11.07, 22:39 mam teraz, wybaczcie, inne bardzo wazne sprawy wymagające uwagi.. dlatego tylko tu zerkam.. Odpowiedz Link Zgłoś
trooly Re: ;-))) 07.11.07, 22:41 Jesteś prawdziwa Miss, trzymasz się zasad. Ciekawi mnie ile wynosi waga Twego ciała. Pozdrowienia przesyłam. Odpowiedz Link Zgłoś