Gość: Grzes IP: *.lodz.mm.pl 27.07.03, 18:41 Popieram decyzję prezydenta.Nie dla parady technio.To wielki kicz i gniot. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
teufel Re: Debata o pradzie techno 27.07.03, 21:00 Bosze. Człeku, tobie nie musi sie podobać ta muzyka, ale chodzi o samą ideę. Dlaczego zabrania sie organizowania imprezy?? Czy my zyjemy w wolnym mieście?? Chyba NIE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przeciwnik Re: Debata o pradzie techno IP: *.toya.net.pl 27.07.03, 21:18 Ja również popieram decyzję Kropiwnickiego. Jest to jedna z niewielu spraw, kiedy moje poglądy są zbieżne z opiniami prezydenta Łodzi, ale wydaje mi się, że w tym przypadku ma rację. Łódź nie ugnie się przed zachciankami zdegenerowanej młodzieży. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blenda Re: Debata o pradzie techno IP: *.lodz-piaski.sdi.tpnet.pl 28.07.03, 01:50 Dlaczego obrazasz nas?? Nie czuje sie zdegenerowana mlodzieza i wiem ze moi przyjeciele tez nie sa taka mlodzieza. Zastanawiam sie czy masz jakies podparcie dla tych sformulowan czy sa to czyste przypuszczenia oparte na ogladaniu TV??? Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Debata o pradzie techno 28.07.03, 02:00 Poza tym, podkreślić trzeba, że spośród ponad 9tys podpisów jakie zebraliśmy jest wiele takich, których autorami są ludzie starsi, a czesam bardzo starzy. Oni potrafią zrozumieć, że młodzież rządzi się swoimi prawami, a takie zakazy niczemu dobremu nie służą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AS "Piekno miasta Lodzi" - ja sie zleje!! IP: *.geol.uni-heidelberg.de 28.07.03, 08:45 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przeciwnik 9 tys. ?????????? IP: *.toya.net.pl 28.07.03, 09:50 Jak widzisz nie masz się czym chwalić. 9 tys. podpisów na niewiele się zda. Łódź liczy prawie 800 tys. ludzi, więc i tak wasz pomysł nie przejdzie. Gdybyście zebrali z 400 tys. podpisów to i ja może dołożyłbym swój mały autografik, bo uszanowałbym zdanie większości. A obecnie nie zapominajcie, że to wy jesteście w mniejszości i powinniście się dostosować. Hala dla tych 9 tys. osób na pewno wystarczy, a Piotrkowską i inne główne ulice Łodzi zostawcie dla porządnych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
ixtlilto Re: 9 tys. ?????????? 28.07.03, 10:19 Gość portalu: przeciwnik napisał(a): > Jak widzisz nie masz się czym chwalić. 9 tys. podpisów na niewiele się zda. 9tyś przez 5dni. Zbieramy jeszcze przez kolejne 3. > Łódź liczy prawie 800 tys. ludzi, więc i tak wasz pomysł nie przejdzie. Wg stanu na dzień 18 lipca 2003: 750992 mieszkańców. > Gdybyście zebrali z 400 tys. podpisów to i ja może dołożyłbym swój mały > autografik, bo uszanowałbym zdanie większości. A obecnie nie zapominajcie, że > to wy jesteście w mniejszości i powinniście się dostosować. Gdy ratowaliśmy Pietrynę przed samochodami zebraliśmy 3,5tyś podpisów. Wystarczyło. > Hala dla tych 9 tys. osób na pewno wystarczy, a Piotrkowską i inne główne > ulice Łodzi zostawcie dla porządnych ludzi. Zeszłoroczna Parada ściągnęła 30tyś ludzi. Z czego prawie połowa to przyjezdni. Dziwne, że wyścig Solidarności i Kombatantów nie kończył się na Lublinku, żeby główne ulice miasta zostawić dla porządnych ludzi. Osobście nie mam nic przeciwko temu wyścigowi- gdzyż uważam, że każdą pozytywną sposobność pokazania miasta w mediach ogólnpolskich- należy wykorzystać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leon Re: Debata o pradzie techno IP: *.toya.net.pl 28.07.03, 22:01 Jakis starszy facio w sondzie ulicznej powiedział, że jak nastał Kropiwnicki to są problemy z teatrem Nowym, parada Techno - aut etc.........I ma racje , bo wszystko co nie (w rozumieniu pana K.)katolickie-to złe i diablem podszyte.A ja się "zapytywowuję" jak to jest, że w trzech kolejnych Paradach nie zanotowanao bojek i awantur - a pod kościołami w czasie rekolekcji ich uczestnicy leją się rowno? Ja tego nie wymyśliłem-to podawała prasa.I jeszcze jedno:uczestników rekolekcji nie bili skini. punki itp...ONI SIĘ TŁUKLI PRZED KOSCIOŁAMI PO REKOLEKCJACH.Czy idąc tropem logiki panów kropiwnickiego. Orzechowskiego i tego po od Kultury należy "zamknąć" rekolekcje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przeciwnik Re: Debata o pradzie techno IP: *.toya.net.pl 28.07.03, 10:00 Gość portalu: blenda napisał(a): > Dlaczego obrazasz nas?? Chyba coś ci się maleńka poprzewracało w główce od upałów. To wy obrażacie porządnych ludzi tego miasta. Buntujecie się przeciwko decyzji władz i większości mieszkańców. > Nie czuje sie zdegenerowana mlodzieza i wiem ze moi przyjeciele tez nie sa > taka mlodzieza. To czy się czujesz, a to czy jesteś to dwie różne kwestie. Wystarczy popatrzeć na poprzednie Parady i na zachowanie ich uczestników. > Zastanawiam sie czy masz jakies podparcie dla tych sformulowan czy sa to > czyste przypuszczenia oparte na ogladaniu TV??? Byłem parę razy na tej "wspaniałej" dyskotece i zdążyłem się przekonać o wartości tej imprezy oraz o ludziach, którzy preferują taki rodzaj zabawy. Nie jest to kwestia gustu muzyki, ale poczucia choćby odrobiny estetyki i wiedzy, czego mi wolno, a czego nie. Niestety większość osób uczestniczących w tym przemarszu osobliwości zapomina o pewnych granicach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: The Observer Obrońcy cnót społecznych... IP: *.toya.net.pl 28.07.03, 10:51 Gość portalu: przeciwnik napisał(a): > Ja również popieram decyzję Kropiwnickiego. Jest to jedna z niewielu spraw, kie > dy moje poglądy są zbieżne z opiniami prezydenta Łodzi, ale wydaje mi się, że w > tym przypadku ma rację. Łódź nie ugnie się przed zachciankami zdegenerowanej m > łodzieży. O kolego przecholowałeś. Ta młodzież to przyszłość tego miasta. Ja nie jestem zwolennikiem techno, ale pare razy byłem na paradzie, popatrzec i podobało mi się. Natomiast tacy ograniczeni prowincjonalni obrońcy cnót społecznych jak Ty i ten Twój prezydent przynoszą tylko ujmę Łodzi - miastu tolerancji. Nadajecie się wszyscy na Białoruś - tam Wasz raj. Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Debata o pradzie techno 28.07.03, 00:28 Zgadza się, że Parada blokuje centrum miasta, ale czemu dopiero teraz zaczęła ona przeszkadzać? Czemu tylko przy tej imprezie tak bardzo zwraca się na to uwagę? Skąd taki brak konsekwencji? Nikt nie powinien mówić tu o swoich gustach muzycznych, bo nikogo do żadnego rodzaju muzyki nie da się namówić. Szkoda, że niektóre osoby opierają swoją zgodę lub nie na tą imprezę tylko przez pryzmat swojego gustu. "Urzędnicy z magistratu twierdzą, że "Łódź stać na coś więcej niż tego typu demonstracje w sercu miasta". W tym tygodniu rozpoczną rozmowy o przeprowadzeniu - zamiast parady - wielkiego koncertu rockowego." -- Do cholery!!!!! Czemu zamiast?? Ok, niech Łódź stać na "coś więcej" ale czemu organizować to "coś" kosztem czegoś tak już znanego jak Parada? Czy nie można takiej imprezy zrobić "też"? Czy w Łodzi dzieje się aż tak wiele, że można pozwolić sobie na likwidację Parady? > Niedawno Zbigniew Pacura przyznał w rozmowie z "Gazetą", że wychował się na muzyce gitarowej z lat 60. i 70. -- Wiem pan co? gówno mnie to obchodzi!!! Miasto to nie pana prywatny folwark! Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Debata o paradzie techno [PPZ] 28.07.03, 02:39 Na wstępie parę komentarzy. Pani Alina Giedryś, jak mi się zdaje, pełniła także w protoplaście Zarządu Dróg eksponowane stanowiska i przyłożyła tym samym rękę do organizacji poprzednich parad. Zapytuję zatem, co się zmieniło od zeszłego roku? Trasa parady - nie. Natężenie ruchu - zapewne wzrosło, ale czy do tego stopnia, że to, co było możliwe przez lat 7, nagle staje się zbyt uciążliwe? To można wyliczyć, zrobić symulację obciążenia ulic. Zatem może zmieniły się parametry ruchu na drogach ewentualnego objazdu? Otóż też nie. Płynie stąd wniosek, że nie zmieniło się nic poza zdaniem p. Giedryś - negatywnym. Skoro pozostajemy przy logicznym rozumowaniu, to należy przypuszczać, że Wydział Dróg nie powinien ani razu wydać zezwolenia na organizację parady, bo warunki po temu były przez te wszystkie lata równie niesprzyjające. Jednak - wydawał. Widzę zatem jedyne wytłumaczenie tegoż: musiał ktoś (grupa trzymająca władzę czy kogokolwiek, byle za wsiarz) wywierać na Wydziale bądź p. Giedryś osobiście tak przemożną presję, że nie było odważnego, który by paradę powstrzymał. Skoro nikt takiego faktu nie zgłosił, oznacza to zatajenie popełnienia przestępstwa. A z takim deliktem ostatnio kłopoty ma sam premier, że tylko przypomnę. Pan Pacura proponuje zamknięcie al. Politechniki. Utrzymuję, że od razu dostał za to po uszach od p. Giedryś i sprawa jest bezprzedmiotowa [Glossa: poprzednik p. Giedryś, Lucjan Strawa, uważał, że po upadku fabryk włókienniczych z al. Politechniki pies z kulawą nogą nie korzysta - może to myślenie jeszcze pokutuje?]. Zatem przenieśmy się do hal Poznańskiego... chwileczkę, a rozmawiał ktoś z Apsysem? Nie? No to hajda na Uniontex! Czy p. Pacura, mający ponoć coś wspólnego z imprezami kulturalnymi, orientuje się, jak wiele trzeba zainwestować w hale Uniontexu, aby posłużyły za scenerię dla takiej imprezy? Czy słyszał - pojedyncza sprawa z wielu - na przykład o zabezpieczeniu przeciwpożarowym imprez masowych? Jak je w takim miejscu zapewnić? Słyszał? Otóż myślę, że i owszem i... właśnie dlatego takie nierealne miejsca przyszły mu do głowy. Wszędzie, byle nie tam, gdzie naprawdę dałoby się paradę zorganizować. Makiawelizm pierwszej wody. Bardzo prosiłbym p. Orzechowskiego o sprecyzowanie, z jakich to ran leczy się Łódź wciąż jeszcze (bo tak wynika z wypowiedzi imć p. wiceprezydenta) po zeszłorocznej paradzie. Większy uszczerbek w substancji budowlanej wyrządził niejaki "kleksiarz" - jeden facet w wieku poprodukcyjnym, tyle że rzucający wydmuszkami z tuszem w odnowione kamienice. Nasikane w bramach - zapraszam na Próchnika czy Więckowskiego; tam parada nie dociera, a nasycenie moczem jest chyba wyższe i to przez cały rok. Zatem może chodzi o uszczerbek w morale łódzkiej młodzieży? Ale czy sam pan nie wspomniał przy okazji dyskusji o paradzie (wprawdzie z ironią, ale słowa poszły w świat), iż cieszy się pan, że młodzież umie się zaktywizować. Zatem chyba nie jest tak źle, a co do liczby narkomanów, którzy nałóg "zawdzięczają" paradzie, to ponownie proszę o argumenty: zgłoszenia stosownych wykroczeń na policji, wypisy z izb przyjęć szpitali i pogotowia, może (to już tak generalnie) kosztorysy strat poniesionych wskutek parady. To wszystko można ustalić, jeżeli się chce. Jeżeli się chce..., ale czy się zechce? Nie sądzę. Argumenty zostały podane i są niezbywalne. Czemu? Ano na paradzie ciąży odium herezji, czegoś z założenia nieczystego i przez to godnego potępienia i zakazania. Przytaczane przez zarząd miasta argumenty są pozorne i służą tylko usprawiedliwieniu autentycznych - wyłącznie ambicjonalnych i ideologicznych - powodów wstrzymania imprezy. Wiedza zarządu miasta o kulturze techno jest mniejsza niż żadna, bo opiera się wyłącznie na pogłoskach i domniemaniach. Określanie imprezy kulturalnej (nawet jeżeli tej kultury nie rozumiemy) mianem "zadymy" jest ubliżeniem, a wstrzymywanie jej na podstawie pogłosek - pomówieniem. Na wszystko są paragrafy. Mane, tekel, fares... zdarzył sie wprawdzie ostatnio na Wybrzeżu fatalny precedens osądzenia artystki Doroty Nieznalskiej za kształt dzieła plastycznego. Kształt - a nie treść. Znów nader powierzchowne zbadanie sprawy w trybie iście godnym Torquemady: skoro na jednym płótnie są krzyż i kutas (jeżeli poprzednie słowo zostało uznane za obraźliwe, uprasza się Odnośne Władze o zakazanie dzieł ob. Mickiewicza Adama), to znaczy, że jest to herezja. A o herezji się nie dyskutuje, tylko się za nią pali na stosie. Śmiem wątpić, czy wobec bezsensowności wszelkich argumentów zarządu miasta i jednocześnie jego okopania się na swoich pozycjach, jakakolwiek mediacja odniesie skutek. Należy ją prowadzić, bo wszakże wszelkie sposoby ku zatrzymaniu inkwizycji są chwalebne. Jeżeli jednak stanie się tak, jak się obawiam - drogi KFŁ, Klubie mój czcigodny - dalsze rozmowy z tym zarządem miasta na jakikolwiek temat tracą sens. Za to pamiętajmy, że w razie czego "są jeszcze sądy w Berlinie". Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbyszek Re: Debata o paradzie techno [PPZ] IP: *.nises.affrc.go.jp 28.07.03, 03:45 Drodzy mlodzi mlosnicy muzyki techno, jezeli sie nie zamierzacie wyprowadzic z miasta, to pamietajcie ze juz niebawem mozecie wziasc udzial w nastepnych wyborach i zadecydowac czy ci ktorzy w imie ideologi rzucaja wam klody pod nogi nadaja sie do zarzadzania tym miastem, moze nalezy sie zkrzyknac i powiedziec NIE dla oszolomow. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x. Re: Debata o paradzie techno [PPZ] IP: 207.176.8.* 28.07.03, 08:13 **<a href="http://www.pajacyk.pl/">**</a> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dziadek Tadek Re: Debata o paradzie techno [PPZ] IP: *.lodz.supermedia.pl 28.07.03, 09:10 Czy będzie procesja bezrobotnych-robotników z katedry do Łagiewnik.??????Chyba będzie.Co powie prezydent miasta.? Nic.Takie hapeningi on uwielbia.Jestem za Paradą Techno.Łódz umiera,niech coś się dzieje.Poruszyć zamulone mózgi urzędasów,zróbcie coś dla ludzi,papierowe tygrysy!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Debata o pradzie techno IP: bez3gCache* / 10.208.54.* 28.07.03, 10:23 Brawo p.Prezydent-bawic sie mozna nie koniecznie w centrum miasta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: The Observer Aga bawi się na rogatkach?! IP: *.toya.net.pl 28.07.03, 10:56 Gość portalu: aga napisał(a): > Brawo p.Prezydent-bawic sie mozna nie koniecznie w centrum miasta A Ty kochanie jeździłabyś do kina i teatru na Lublinek, albo Rudzką górę. Może wogóle ich nie odwiedzasz, ale tak czy tak nie gadaj takich bzdur. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: The Observer UMŁ = Zakon Zakutych Pał IP: *.toya.net.pl 28.07.03, 10:41 Po takich numerach urzędu widać jakie zakute pały tam siedzą. Po prostu beton i to jeszcze zbrojony. Orzechowski to nawet nie nadaje się do gminnego domu kultury w Psiankach (Psiankom nie ubliżając), bo i tam poziom dla niego zapewne za wysoki. Kropiwnicki natomiast to beznadziejny fanatyk, którego interesują tylko kółka różańcowe. W tym całym swoim fanatyzmie zapomniał oczywiście, że religia katolicka opiera się w swych podstawach na zasadzie tolerancji. Kropiwnicki z taką postawą po prostu szkodzi wizerunkowi multikulturowej Łodzi. Miasto tolerancji, jakim jest Łódź nie może mieć za prezydenta religijnego fanatyka, który patrzy tylko wjednym kierunku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łodziak Re: Debata o pradzie techno IP: 213.25.153.* 28.07.03, 12:18 a ja mieszkam na Brzeźnej i mi przeszkadzają blokujące ruch procesje spod Katedry. Jako ze pojawiaja sie one zawsze w dni robocze i skutecznie tamują ruch na Piotrkowskiej uniemozliwiajac mi dojazd tramwajem do domu żądam aby procesje przenieść na bazar ZJAZDOWA! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mr X Cytat wiceprezydenta!!! IP: *.p.lodz.pl 28.07.03, 12:23 "Mirosław Orzechowski, wiceprezydent Łodzi odpowiedzialny za kulturę. - Wolałbym z Niemców brać inny przykład niż Love Parada. Chociażby jak konstruuje się dobry samochód, a nie organizuje zadymę, po której będziemy leczyć rany przez rok.." Ten magistrat to jakiś cyrk, JAK MOŻNA ZATRUDNIC ZA NASZE PODATKI TAKIEGO IGTNORANTA!!! Jakie zadymy??? Przecież wszędzie się pisze że parada jest jedną z najlepiej zabezpieczonych imprez w Polsce i ekscesów ma jak na lekarstwo! Pan masz tyle wspólnego z kulturą co ja z kosmonautyką, rozwaliliście z prezydentem Teatr Nowy to chociaż zostawcie młodzieży parade!! Wiecie ze odwołanie was przy pomocy referendum może być trudne, ale zawsze są bardziej konwencjonalne sposoby na zrobienie wam politycznego obciachu! Np. demonstracja z punktem kulminacyjnym w postaci wywiezienia prezydenta i jego niekompetentnych darmozjadów na taczkach z magistratu! Bo na śmietniku życia politycznego jest wasze miejsce!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mr X Czy lodz.mm.pl to nie magistrat miejski?? IP: *.p.lodz.pl 28.07.03, 12:25 Jeśli tak to wszystko jasne!! Nie dość że żyjesz za nasze podatki wspierając głupotę swoich podwładnych, to jeszcze jesteś kundlem który szczeka, gdy mu każą! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: strider Techno (nie jestem pewny czy to aby muzyka) oraz tego IP: *.de.ibm.com 28.07.03, 14:35 rodzaju parady to calkowite bezguscie, barbarzynstwo wrecz nawrot to poganstwa (wszak zyjemy w epoce post-chrzescijanskiej). Jesli jednak plebs domaga sie tego rodzaju imprez, to powinien je dostac - wszak rzadzi lud (oprocz chleba potrzeba czasem i igrzysk). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W Kropiwnicki - o co chodzi... IP: *.inteligo.com.pl 28.07.03, 15:13 Nie wiem dlaczego Prezydent Kropiwnicki upodobał sobie czepianie się kultury i rozrywli. Na początek teatr, teraz parada. Przecież to wielka promocja miasta i przy okazji duże przychody (noclegi, knajpy itd.) Lepiej niech zajmie się organizowaniem dobrych warunków inwestowania w Łodzi. Oczywiście Urzą Miasta nie musi finansowo popierać tego typu akcji, wystarczy, aby nie stwarzał kłopotów i nie blokował oddolnych inicjatyw, które promują Łódź i chcą uczynić z niej miasto weselsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jupol Re: Debata o pradzie techno IP: *.toya.net.pl 28.07.03, 17:29 kiczami i gniotami mozna jedynie nazwac wszystkie dotychczasowe decyzje "pana"prezydenta lodz wiele traci ze swojego i tak marnego wizerunku przez to ze pan K. doszedl do wladzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kropa na stos Re: Debata o pradzie techno IP: *.toya.net.pl 28.07.03, 17:34 panie kro. niech pan sobie umoralnia swoje biedne dzieci jezeli pan je ma wszyscy wolni ludzie i tak beda robili swoje a takich gestapowskich zagrywek jakie pan prezentuje swoja osoba i decyzjami hitler i stalin by sie nie powstydzili Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: The Observer Dresiarze tak, ale Parada powinna zostać! IP: *.toya.net.pl 29.07.03, 10:27 Odpowiedz Link Zgłoś