Dodaj do ulubionych

Science Fictin

IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 04.08.03, 14:12
Przyszedł mi do głowy pomysł jak w tytule. Mamy już miejską tramwajową linię
turystyczną. A gdyby tak powstała podmiejska linia turystyczna tramwaju
parowego? Przecież linie do Tuszyna i Ozorkowa w początkach swego istnienia
były obsługiwane właśnie trakcją parową. Dopiero po kilku latach je
zelektryfikowano. Linii do Tuszyna już nie ma, ale Ozorków jest choć nie
wiadomo jak długo jeszcze. Wiem, że pomysł nie ma żadnych szans realizacji -
brak taboru, "ekolodzy", itp., ale to byłby dopiero widok - pociąg (tramwaj)
parowy na Zgierskiej !!!

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: flip Re: Science Fictin IP: *.p.lodz.pl 04.08.03, 14:47
      Prawdopodobnie nie ma dostepnych odpowiednich lokomotyw.
      A pociagi parowe na czyms podobnym jak trasa do Ozorkowa sa na Waldenburger
      Bahn pod Bazylea. Tabor wyremontowany przez entuzjastow, z bufetem na kolkach,
      jezdzi kilka niedziel latem.
      • Gość: flip Re: Science Fictin IP: *.p.lodz.pl 04.08.03, 14:50
        Tylko ze one sie nie miksuja z tramwajami i ruchem miejskim.
        • Gość: M.E. Re: Science Fictin IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 04.08.03, 15:12
          Ja zdaję sobie sprawę z karkołomności tego pomysłu. Ta linia nie musiała by
          rozpoczynać się na Północnej, tylko np. w Helenówku (choć już bez takiego
          efektu). Od Helenówka mamy tylko 45 i 46. Tam by się już zmieścił czasowo.
          Przyznam, że do tego pomysłu natchnęła mnie podróż Kolejką Gryficką (rozstaw
          szyn 1000mm). Pociąg złożony z 5 wagonów 4-osiowych plus parowóz Px48 (50-
          letni) miejscami jechał ponad 40 km/h.

Pozdrawiam

PS
          Czy budowa tunelu pod Piotrkowską jest bardziej realna niż mój pomysł?
          • Gość: michal.ch Re: Science Fictin IP: *.karpacz.sdi.tpnet.pl 08.08.03, 20:36
            Gość portalu: M.E. napisał(a):

> Ja zdaję sobie sprawę z karkołomności tego pomysłu.

No jasne. Ja też nie wyobrażam sobie parowozu z hamulcami szynowymi, lampami
            zespolonymi i światełkami odblaskowymi. :)

> Ta linia nie musiała by
            > rozpoczynać się na Północnej, tylko np. w Helenówku (choć już bez takiego
            > efektu). Od Helenówka mamy tylko 45 i 46. Tam by się już zmieścił czasowo.

Bez przesady. Na tych liniach tradycyjne tramwaje elektryczne i tak mają
            ograniczoną prędkość.

> Przyznam, że do tego pomysłu natchnęła mnie podróż Kolejką Gryficką (rozstaw
            > szyn 1000mm). Pociąg złożony z 5 wagonów 4-osiowych plus parowóz Px48 (50-
            > letni) miejscami jechał ponad 40 km/h.

Wiem. Jechałem. Miodzio. Ale dla ścisłości: Px48 ma prędkość konstrukcyjną
            40km/h, a więc wątpię żeby jechał szybciej.
            • Gość: M.E. Re: Science Fictin IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 09.08.03, 10:42
              Gość portalu: michal.ch napisał(a):

> Gość portalu: M.E. napisał(a):
              >
              > > Ja zdaję sobie sprawę z karkołomności tego pomysłu.
              >
              > No jasne. Ja też nie wyobrażam sobie parowozu z hamulcami szynowymi, lampami
              > zespolonymi i światełkami odblaskowymi. :)
              >

Ja to wszystko wiem, dlatego nadałem temu postowi tytuł "Science Fiction". Ale!
              Do "zjednoczenia" ŁWEKD podlegało przepisom kolejowym, więc gdyby do tego
              wrócić???

>
              > Wiem. Jechałem. Miodzio. Ale dla ścisłości: Px48 ma prędkość konstrukcyjną
              > 40km/h, a więc wątpię żeby jechał szybciej.

Prędkość podał mi maszynista. Może było z górki, może błąd szybkościomierza,
              ale jechało się super.
          • Gość: Ja Re: Science Fictin IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 12.08.03, 19:10
            Gość portalu: M.E. napisał(a):

> PS
            > Czy budowa tunelu pod Piotrkowską jest bardziej realna niż mój pomysł?

Obiektywnie - nie (z resztą koszt Twojego pomysłu niewymiernie mniejszy), ale
            po uwzględnieniu hm... autorstwa projektu, to obawiam się, że prędzej się
            doczekamy tunelu (niestety).
            Pomysł mi się całkiem podoba. Gdybyś zaproponował, żeby ten parowóz rozwoził
            ludzi po sklepach na Piotrkowskiej, to na pewno spotkałbyś się z większym
            zainteresowaniem ze strony jaśnie panujących:/
            • Gość: M.E. Re: Science Fictin IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 13.08.03, 11:19
              Gość portalu: Ja napisał(a):

> Pomysł mi się całkiem podoba. Gdybyś zaproponował, żeby ten parowóz rozwoził
              > ludzi po sklepach na Piotrkowskiej, to na pewno spotkałbyś się z większym
              > zainteresowaniem ze strony jaśnie panujących:/

No właśnie! A gdyby ten parowóz był jeszcze zrobiony z traktora!
      • Gość: michal.ch Re: Science Fictin IP: *.karpacz.sdi.tpnet.pl 08.08.03, 20:39
        Gość portalu: flip napisał(a):

> Prawdopodobnie nie ma dostepnych odpowiednich lokomotyw.

Są, ale nieczynne. Dokładniej jest chyba jedna (a przynajmniej ja o jednej
        kiedyś w klubie słyszałem).
    • Gość: STUDI Re: Science Fictin IP: 80.51.247.* 06.08.03, 15:26
      Linia 46 - jestem za tam parowozik nie bylby przeszkoda.
      A "ekolodzy" hmmm , chyba ci od dymiacych trujacymi spalinami zlomow ????
      • Gość: STUDI Re: Science Fictin IP: 80.51.247.* 06.08.03, 15:28
        Druga trasa ktora na to by sie nadawala to 43 na odcinku Konstantynow
        Lutomiersk - parowozik, wagony i piekny most na Nerze (tylko ta rzeka a raczej
        jej zawarotsc nie zacheca :( ).

• Gość: M.E. Re: Science Fictin IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 06.08.03, 16:10
          Gość portalu: STUDI napisał(a):

> Druga trasa ktora na to by sie nadawala to 43 na odcinku Konstantynow
          > Lutomiersk - parowozik, wagony i piekny most na Nerze (tylko ta rzeka a
          raczej
          > jej zawarotsc nie zacheca :( ).
          >
          >

Muszę sprawdzić w literaturze, czy linia do Lutomierska były obsługiwana w
          swoich początkach parowozami, bo linie do Tuszyna i Ozorkowa były.

Pozdrawiam

• Gość: M.E. Re: Science Fictin IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 07.08.03, 10:55
          Gość portalu: STUDI napisał(a):

> Druga trasa ktora na to by sie nadawala to 43 na odcinku Konstantynow
          > Lutomiersk - parowozik, wagony i piekny most na Nerze (tylko ta rzeka a
          raczej
          > jej zawarotsc nie zacheca :( ).
          >
          >

Sprawdziłem i nie znalazłem żadnej wzmianki, aby do Lutomierska kursowały
          tramwaje parowe. W tej sytuacji, żeby zachować realia historyczne trakcja
          parowa może być tylko na linii do Ozorkowa (niestety linii do Tuszyna już nie
          ma :(( )
          • Gość: STUDI Re: Science Fictin IP: *.mirtel.net / 192.168.0.* 12.08.03, 15:18
            No i co z tego ze tam nigdy nie jezdzily parowoziki?
            Sama trasa jest malownicza i na dodatek parowoziki nie musialyby gleko wjezdzac
            w Lodz, a dojazd do poczatku takiego przejazdu (np. z petli na Zdrowiu) bylby
            stosunkowo latwy.

Ta linia warta jest tego aby puscic taki sklad napedzany malym parowozem.
    • Gość: M.E. Re: Science Fictin IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 18.08.03, 14:37
      Przed chwilą dostałem 8 nr "Świata Kolei" z obszernym artykułem (jakby na
      zamówienie !) "Parowozy ŁWEKD". Właśnie zabieram się do czytania.
      • Gość: michal.ch Re: Science Fictin IP: 217.153.38.* 18.08.03, 14:44
        O! Zaraz pędzę do Nike. ZEJŚĆ MI Z DROGI, BO HAMULCÓW BRAK! :)
        • Gość: M.E. Re: Science Fictin IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 18.08.03, 14:55

> O! Zaraz pędzę do Nike. ZEJŚĆ MI Z DROGI, BO HAMULCÓW BRAK! :)

W prenumeracie miałbyś taniej, a i z hamulcami nie byłoby problemów.

PS.
          Jak byś zaprenumerował jeszcze tts (flipy tam czasami pisują) to byłoby jeszcze
          taniej.
          • Gość: michal.ch Re: Science Fictin IP: 217.153.38.* 21.08.03, 12:51
            Przestałem regularnie kupować, kiedy cena przekroczyła pewną magiczną barierę.
            Obecnie kupuję powiedzmy co czwarty numer.

A w numerze 8 dwa inne artykuły, które z mojego punktu widzenia również były
            bardzo interesujące. Mianowicie o EP09, które ostatnio odwiedzają Łódź i o
            parowozach bezogniowych 1U.
            • Gość: M.E. Re: Science Fictin IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 21.08.03, 13:33

> Przestałem regularnie kupować, kiedy cena przekroczyła pewną magiczną
              barierę.

Cena w prenumeracie jest niższa niż ta podana na okładce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka