tehanu13 09.12.07, 19:32 Kropa przyparty do muru? - czy kolejny rozpaczliwy, w pełni uzasadniony list wyląduje w biurku. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: HANA Jaś i Małgosia do prezydenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.07, 20:16 W końcu ktoś pomyślał o miejscu idealnym dla niepełnosprawnych dzieciaków!!! Takiego miejsca nie ma jeszcze w Łodzi a chyba każdy glupi wie że jest ono potrzebne!!! Panie Prezydencie, oni nie proszą o kasę tylko o lokal w którym mogliby zrealizować swój jak i rodziców plan, który oceniam na 6+!!! Chyba to nie są zbyt duże wymagania!!! Jaś i Małgosia tak trzymajcie i walcznie z tą biurokracją!!!! Trzymam kciuki i będę dalej śledzić wiadomości w tym temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maiej Jaś i Małgosia do prezydenta IP: *.pai.net.pl 09.12.07, 20:18 Szanowny Panie Prezydencie miasta łodzi , jeśli znajdzie Pan odrobinę czasu na przeczytanie tej opinii , to zwracam sie do Pan z gorącym apelem o pomoc dla tej fundacji.Mieszkam w pobliżu tej fundacji i wraz z grupą lokatorów z podziwem obserwujemy działania tych młodych ludzi , którzy podjęli sie pomocy osobą niepełnosprawnym z tak wielkim sercem i zaangażowaniem i udowodnili ze nie trzeba mieć dojścia do mediów jak największę Polskie fundacje żeby muc pomagać. Teraz maja szanse jednym Pana podpisem na realizacje marzeń chorych ludzi ich rodzin. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawski Re: Jaś i Małgosia do prezydenta IP: *.toya.net.pl 09.12.07, 20:34 a może trzeba się zastanowić jakie racje miało trzech wiceprezydentów i kilku dyrektorów, którzy do tej pory nie chcieli wydać zgody? czy taka szkoła nie będzie kosztowała zbyt dużo, 2 nauczycielki na 5 uczniów, jakie pensje będą miały takie nauczycielki? ilu dzieci będzie tam uczęszczać, ilu będzie tych nauczycieli? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasieńka Re: Jaś i Małgosia do prezydenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.07, 20:49 Nad pierwszą kwestią warto sie zapoznać natomiast co do drugiej proponuje zapoznać sie z rozporządzeniami warunkujacymi naucznie dzieci niepełnosprawnych. Z celami, zadaniami, specyfika nauczania tych dzieci, z rozkladem godzinowym pracy dziennej. I jak sie z tym zapoznasz, Panie ciekawski, to nie bedziesz sie już martwił o liczbę dzieci w placóce, czy pensje nauczycieli...Ważne że są ludzie którzy widać swoją pracę i chcą się jej poswięcać i dzialać na rzecz dzieciaków!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawski Re: Jaś i Małgosia do prezydenta IP: *.toya.net.pl 09.12.07, 20:55 nie chce mi się przekopywać przez przepisy, aż tak ciekawski nie jestem i nie rozumiem twojej złości z jaką na mnie napadłaś, ja wcale nie neguję, że taka szkoła powinna powstać? ale skoro działają inne szkoły w których uczą się niepełnosprawne dzieci i nie ma w nich klas gdzie na5 dzieci przypadają 2 nauczycielki, to chyba nie ma przepisów nakazujących aby tak było, w innym przypadku wszystkie szkoły by działały na takich zasadach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Jaś i Małgosia do prezydenta IP: *.toya.net.pl 09.12.07, 21:12 Jak ci sie nie chce szukać w perzepisach, to sie nie czepiaj, bo nie ma czego. Od stopnia niepełnosprawności dzieci zależy ilu n-li jest na lekcji. Może być nawet 2 n-li na 4 uczniów. Takich szkół oczywiście nie ma w Łodzi. Może warto zadać sobie pytanie dlaczego? Chodzi oczywiście o pieniądze. Wydział Edukacji liczy tylko kasę, a los dzieci niepełnosprawnych ma głęboko gdzieś. I to niestety jest straszne. Dlatego ludziom, którzy chca to zmienic należy pomagać. Jaś i Małgosia tak trzymać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Głośna Re: Jaś i Małgosia do prezydenta IP: *.toya.net.pl 09.12.07, 22:25 ponaglam.... proszę odwiedzić taką szkołę... ciekawe czy Pan Ciekawski chciałby w niej spędzić chociaż 4 godziny - bez względu na to czy byłby uczniem czy nauczycielem pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawski Re: Jaś i Małgosia do prezydenta IP: *.toya.net.pl 10.12.07, 16:49 dlaczego tylko 4? czyżby Pani Głośna tylko tyle wytrzymała w takiej szkole. Wiem, że jest ciężko, swego czasu miałem trochę do czynienia z niepełnosprawnymi dziećmi, i wierz mi, że znacznie więcej niż 4h Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Głośna Re: Jaś i Małgosia do prezydenta IP: *.toya.net.pl 10.12.07, 19:51 Jakoś nie mogę w to uwierzyć... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawski Re: Jaś i Małgosia do prezydenta IP: *.toya.net.pl 10.12.07, 21:38 wiesz, jest takie powiedzenie: "Krowa, która dużo ryczy mało mleka daje" resztę sobie dopowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Jaś i Małgosia do prezydenta IP: 212.191.172.* 09.12.07, 20:59 Przeciez to mam byc szkola niepubliczna. miasto nie bedzie jej utrzymywac. miasto utrzymuje szkoly publiczne, w szkolach publicznych jest malo nauczycieli, zamiast nich jest 5 woznych, 4 kucharki, 2 ksiegowe, konserwator, sekretarka. nie zalewam, tak jest u mojego dziecka. Nic dziwnego, ze na nauczycieli juz nie starcza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Głośna Re: Jaś i Małgosia do prezydenta IP: *.toya.net.pl 09.12.07, 22:23 Czy najważniejszą kwestią są pieniądze?? I czy o tym tylko powinniśmy myśleć jeśli chodzi o niepełnosprawne dzieci? Należałoby się zastanowić nad efektem pracy dwóch nauczycieli w tak małej grupie i przydatnością społeczną ludzi niepełnosprawnych po takiej szkole... P.S. Ciekawa jestem czy ta "CIEKAWSKA" osoba była w szkole państwowej określanej mianem specjalna... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mama Jaś i Małgosia do prezydenta IP: *.toya.net.pl 09.12.07, 20:45 Panie Prezydencie! Ja matka niepełnosprawnego dziecka głośno wołam: Proszę pomóc. My rodzice najlepiej wiemy jak bardzo jest potrzebna taka szkoła dla naszych dzieci. My najlepiej wiemy ile trzeba czasu na naukę najprostszych czynności i że szkoła publiczna nie ma pieniędzy a więc i możliwości na tego typu naukę. To wspaniale, że są ludzie dobrej woli, którzy rozumieją problemy nas i naszych dzieci,chcą i wiedzą jak pomóc. Tym bardziej więc nie powinno zabraknąć dobrej woli ze strony tych, którym my mieszkańcy naszego miasta zaufaliśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata Jaś i Małgosia do prezydenta IP: *.toya.net.pl 09.12.07, 21:22 Dlaczego podcina się skrzydła dobrym ludziom, którzy tak wiele chcą i mogą zrobić dla dzieci (w tym wypadku dla dzieci niepełnosprawnych). Dołączam się do prośby i proszę Pana Panie Prezydencie o podpis. Ta szkoła jest naprawdę baaardzo potrzebna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś Jaś i Małgosia do prezydenta IP: *.toya.net.pl 09.12.07, 21:28 Panie Prezydencie, czy to mozliwe nie chce Pan mieć w Łodzi placówki, kóra będzie chlubą tego miasta. Piękna kolorowa szkoła dla niepełnosprawnych dzieci, gdzie DZIECKO JEST NAJWAŻNIEJSZE. Czyż nie oto tak naprawde powinno chodzic w edukacji. Oni nie chcą pieniedzy, sami je zdobywają. Oni tylko potrzebują lokalu, to chyba nie powinno stanowic problemu. Prosze im pomóc!!!! Z tego listu wynika, że los niepełnosprawnych dzieci w Łodzi jest w Pana rękach. Wierzę,że podejmie Pan jedyną słuszną w tej sprawie decyzję! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Jaś i Małgosia do prezydenta IP: *.toya.net.pl 09.12.07, 21:37 Popieram inicjatywę fundacji Jaś i Małgosia. Nareszcie znalazł się ktoś, kto chce pomóc dzieciom niepełnosprawnym. W naszzym mieście bardzo potrzebna jest taka szkoła, w której dzieci niepełnosprawne w godziwych warunkach będą zdobywały wiedzę i nabywały umiejętności potrzebne do funkcjonowania w społeczeństwie, w której będą mogły brać udział w różnych formach terapii.Panie Prezydencie proszę nie zwlekać i złożyć podpis na jakże ważnym dla dzieci niepełnosprawnych piśmie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Jaś i Małgosia do prezydenta IP: *.users.zlotniki.pl 09.12.07, 22:08 Fundacja Jaś i Małgosia robi naprawdę fantastyczne rzeczy, zarówno dla dzieci niepełnosprawnych jak i dla ich rodziców, bo o nich nie możemy zapominać. W końcu to oni borykają się ze wszystkimi problemami związanymi z wychowaniem, edukacją i leczeniem tych dzieci na codzień. Pomysł na szkołę jest naprawdę doskonały, zwłaszcza, że wiem jak wyglądają warsztaty terapii zajęciowej prowadzone przez fundację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Jaś i Małgosia do prezydenta IP: *.toya.net.pl 09.12.07, 22:39 Panie Prezydencie! Szkoła dla niespełnosprawnych dzieci... 1) Chluba dla naszego miasta - kolejny Pana sukces, ponieważ nie ma takiej w Łodzi 2) Oszczędność w budżecie - sami będą pozyskiwać środki 3) Inny wymiar kształecenia 4) Wielki krok ku Europie 5) Integracja - bo przecież ona oznacza przystosowanie do życia w społeczeństwie dzieci niepełnosprawnych Tyle plusów, a prośba tylko jedna - lokal... Panie Prezydencie, wystarczy podpis. Wierzę w Pana. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojciech Jaś i Małgosia do prezydenta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.07, 23:03 Miałem kidyś okazję poznać jednego z tych nauczycieli, dla których nauczanie nie jest pracą lecz pasją... Często pasja kłóciła się z życiem osobistym, które było niczym w porównaniu z realizacją zamierzonych celów. Myślenie o dzieciakach, nowych dla nich programach, możliwościach rozwoju pochłania takich ludzi maksymalnie. Należy ich docanić i stworzyć im szansę samorealizacji... i dostrzec jak wiele czynią dobra dla chorych dzieciaków. Czy żaden z urzędników nie zetknął się z problemem niepełnosprawności ? Nie dotknęła ich osobiście ? Może wtedy list znalazłby właściwą drogę do adresata... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Jaś i Małgosia do prezydenta IP: *.36.rev.vline.pl 10.12.07, 08:22 Ciekawe, czemu ten list nie może znaleźć właściwej drogi??? Czemu tak długo trwa jego podróż do rąk Pana Prezydenta??? Czyżby współpracownicy Pana prezydenta mieli inne plany??? I działali za plecami Pana Prezydenta??? Podejmowali decyzje bez porozumienia z Panem Prezydentem??? Panie Prezydencie może czas otworzyć oczy i przyjrzeć się temu, co dzieje się w pańskiej kancelarii, a także w Pana mieście??? A może raczej w naszym wspólnym mieście??? Mieście, w którym mieszkają różni ludzie, a tym samym także i osoby niepełnosprawne... Może warto byłoby zainteresować się tematem szkoły i stworzyć dla tej grupy dzieci wreszcie właściwe warunki do rozwoju... Panie Prezydencie, czekamy na opinie w tej sprawie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Optymista Jaś i Małgosia do prezydenta IP: *.toya.net.pl 10.12.07, 19:06 Panie Prezydencie i Profesorze!!!Ma Pan jedyną i niepowtarzalną okazję zapisać się w historii naszego miasta jako osoba ktora zrobiła coś konkretnego.Chyba wszyscy zmęczeni jesteśmy marazmem i piętrzeniem trudności przez pasywnych i niekompetentnych urzędnikow widzących tylko przepisy, ktore interpretują tak by nikomu się nie narazić(strach przed utratą stołka).Energia a przede wszystkim szczytny cel wart jest Pańskiego zastanowienia i wsparcia.Budujmy a przynajmniej nie przeszkadzajmy budować innym!!!Czyż cel nie uświęca środkow!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia i Kuba Jaś i Małgosia do prezydenta IP: *.toya.net.pl 10.12.07, 19:34 piękna inicjatywa i dlaczego nie można jej zrealizować bo nikt nie pyta o zdanie rodziców chorych dzieci tylko decyzje zapadają tam gdzie ludzie już chyba stracili swoje człowieczeństwo a tyle się mówi o integracji ale chyba o takiej jaka jest wygodna dla władzy dlaczego chcecie zamknąć nasze dzieci w domach nie wstydźcie się ich bo są bardziej wartościowymi ludźmi od tych "zdrowych" dorosłych którzy nie robią nic by pomóc naszym dzieciom zróbcie wreszcie coś tak normalnie po ludzku z sercem nz dłoni Odpowiedz Link Zgłoś
ordynat.uchleja Fądacja Baby Jagi lansuje prezia.... 10.12.07, 20:25 ... któren jest niczym Joląda Krwawiące Serce Bez Barier ... a na dobitkę filo..., ten, no, file.. tfu, no ... filatelista ! No, nie mogie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Fądacja Baby Jagi lansuje prezia.... IP: *.toya.net.pl 11.12.07, 22:19 Oj, oj, oj...ja też nie mogę Odpowiedz Link Zgłoś
ordynat.uchleja Re: Fądacja Baby Jagi lansuje prezia.... 13.12.07, 13:06 Oj, tam, nie możesz ... Możesz, możesz, proszę ja ciebie. Zaloguj się jako np. Dziedzic Łódzki z Dziada Pradziada herbu SAMO DOBRO, zadeklaruj, że nie tylko placówkę oświetleniową zainstalujesz w siedzibie rodowej, ale nawet uruchomisz w niej lokal gastronomiczny z wyszynkiem, który Łodzi miastu splędoru przysporzy iście europejskiego. I nie pękaj.Nikt w księach wieczystych nie bęzie gmerał, bo całe to spadkowo-hipoteczne popaprańtwo to wynalazek Korsykańkiego Tronojebcy i plon ępirowego rozpasania. Uwierz w Prezia. Tylko zapamięaj se, ja, dobro, piękno, i co tera, i co tera nieś na sztandarze, a najlepiej sobie wyszameruj krawat w ten deseń. Oj możesz ty, możesz... więcej, niż ustawa przewiduje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolek Jaś i Małgosia do prezydenta IP: *.toya.net.pl 10.12.07, 23:04 Fajnie, że są ludzie, którzy pamiętają o osobach niepełnosprawnych, przejmują się ich losem. Szkoda tylko, że Panu prezydentowi los dzieciaków jest obojętny bo ma na pewno mnóstwo ,,ważniejszych spraw'' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oskar Jaś i Małgosia do prezydenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.07, 12:21 Popieram to w 100% tak trzymajcie, jak spiewała Majka Jeżowska "... wszystkie dzieci nasze są..." wiec dbajmy o nie ze wszystkich sił tylko one moga byc jedyna pamiecia po Nas samych. W nich pokładamy nadzieje i wiarę, chcemy zeby kims wiecej niż my. Więc dajmy im tę szansę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Jaś i Małgosia do prezydenta IP: *.toya.net.pl 12.12.07, 19:48 Czekamy na rezultaty. Panie Prezydencie! Światełko w tunelu nadal się tli. Wielu rodziców czeka na Pana pozytywne rozwiązanie tej sprawy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAMA Jaś i Małgosia do prezydenta IP: *.toya.net.pl 12.12.07, 20:35 Panie Prezydencie! Wciąż trzymam kciuki za to,żeby podjął Pan właściwą decyzję. Mój Piotruś też. Całym sercem jesteśmy za inicjatywą "Jasia i MAłgosi", bo ich znamy. To oni zabieraja nas na wakacje, to u nich Piotruś rozwija swoje umiejętności na popołudniowych zajęciach, nistety tylko raz w tygodniu. Mam nadzieję,że juz niedługo o rana do wieczora. Panie Prezydencie wierze w Pana. mama pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mysz_ Re: Jaś i Małgosia do prezydenta IP: 195.205.192.* 13.12.07, 15:56 Ja też trzymam kciuki, bardzo mocno. Bo wciąż wbrew wszystkiemu wierzę w serce Pana Prezydenta. Odpowiedz Link Zgłoś
ordynat.uchleja Re: Jaś i Małgosia do prezydenta 13.12.07, 16:05 Prezio dawcą ???! A mówili, że zastój w dziedzinie transpalanta ... Odpowiedz Link Zgłoś