Gość: matol IP: *.chello.pl 02.01.08, 16:09 Latwo obliczyc: 80 zl X 160 godzin daje 12800 zl. W dupach im sie poprzewracalo.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mtp Lekarze: 80 zł za godzinę? Mało! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.08, 16:17 Czekam na lekarzy z Ukrainy lub Białorusi!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Lekarze: 80 zł za godzinę? Mało! IP: *.chello.pl 02.01.08, 16:25 Oni u siebie zarabiają więcej niż lekarze w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
szczurek.polny Przeciez juz w 2010 maja zarabiac po 11000 02.01.08, 16:42 Pani Minister Zdrowia Ewa Kopacz z Platformy Obywatelskiej jest w trakcie uzdrawiania sluzby zdrowia i juz w 2010 wszystko bedzie swietnie. No nie moga, kurka wodna, pacjenci chwile poczekac? Przeciez bedzie cud, rzad obiecal, no ale nie tak od razu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: le ming Re: Przeciez juz w 2010 maja zarabiac po 11000 IP: *.aster.pl 02.01.08, 16:49 Za to jakie cuda byly do tej pory, panie... Kraj mlekiem i miodem plynacy. Zwlaszcza przez ostatnie dwa ZMARNOWANE lata. Zdrowia zycze. Odpowiedz Link Zgłoś
zibiwrocek A jak rządzą POpaprańcy przekonałem się dziś 02.01.08, 16:53 POpaprańcy podpisali w przeddzień nowego roku nową klasyfikację PKD z obowiązywaniem od 01.01.2008r. Jak ktoś chciał dziś zarejestrować działalność, to odbił się od okienka - nowa klasyfikacja obowiązuje ale jej nie ma - nie opublikowana. Można sobie przepisać z projektu - ale jak są zmiany? No i jeszcze smaczek - wg pani z UM Wrocław - wszyscy przedsiębiorcy będą musieli "poprawić" swoje wpisy (PKD) wg nowej klasyfikacji i oczywiście wybulić po 100 zł (za zmianę wpisu). Jak tam w KRS to nie wiem ale pewnie też. A zwalić tego na PiS się nie da POpaprańcy Odpowiedz Link Zgłoś
szczurek.polny A co mnie obchodzi co bylo? 02.01.08, 17:00 Ja w tym miesiacu oplacam skladke zdrowotna i od obecnie urzedujacego rzadu wymagam, zeby sie sluzba zdrowia wywiazala ze swojej czesci umowy. A jak rzad nie potrafi wykonac swojej pracy to nie sie poda do dymisji, albo mowiac dosadniej niech wypi...ala. Odpowiedz Link Zgłoś
poszeklu Spytajcie lekarzy, czy dalej lubia PO 02.01.08, 18:03 Jeszcze tylko dwa lata, a potem jeszcze raz tyle samo, a cuda beda, zobaczycie. Tylko popierajcie tych co was wydutkali bo inaczej ani kawalka cudow nie zobaczycie!! szczurek.polny napisał: > Ja w tym miesiacu oplacam skladke zdrowotna i od obecnie > urzedujacego rzadu wymagam, zeby sie sluzba zdrowia wywiazala ze > swojej czesci umowy. > A jak rzad nie potrafi wykonac swojej pracy to nie sie poda do > dymisji, albo mowiac dosadniej niech wypi...ala. Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Re: Spytajcie lekarzy, czy dalej lubia PO 02.01.08, 19:20 poszeklu napisał: > Jeszcze tylko dwa lata, a potem jeszcze raz tyle samo, > a cuda beda, zobaczycie. Tylko popierajcie tych co was > wydutkali bo inaczej ani kawalka cudow nie zobaczycie!! > Czy lubią PO, nie wiem, ale że nie lubią PiS-u to pewne:))) > szczurek.polny napisał: > > > Ja w tym miesiacu oplacam skladke zdrowotna i od obecnie > > urzedujacego rzadu wymagam, zeby sie sluzba zdrowia wywiazala ze > > swojej czesci umowy. > > A jak rzad nie potrafi wykonac swojej pracy to nie sie poda do > > dymisji, albo mowiac dosadniej niech wypi...ala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: won poszeklu szmato won na onet IP: *.multicon.pl 02.01.08, 23:08 biedny internowyt bycie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrzonki Re: A co mnie obchodzi co bylo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.08, 18:09 Jeśli wierzysz, że socjalistyczna służba zdrowia wywiązuje się gdziekolwiek z jakiś umów, to jesteś naiwny. Poczytaj sobie brytyjskie gazety np. o onkologii w UK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Salou O nowej PKD było wiadomo już na początku 2007 roku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.08, 17:29 Rejestrowałem wtedy działalność gospodarczą i już wtedy była w Urzędzie Statystycznym informacja o wprowadzeniu klasyfikacji PKD 2007. To poprzedni rząd zajmował się wszystkim (np. śledzeniem wszystkich i wszędzie) zamiast zająć się rozporządzeniami istotnymi dla polskiej gospodarki - dopiero rząd PO zabrał się za to i szybko podpisał rozporządzenie pozostawione w szufladzie przez PiS. A teraz na stronach Urzędu Statystycznego można przeczytać: "PKD 2007 Od 1 stycznia 2008 r. obowiązuje Polska Klasyfikacja Działalności (PKD 2007) wprowadzona rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 24 grudnia 2007 r.(Dz.U. 251 poz. 1885 z dnia 31 grudnia 2007 r.) - z okresem równoległego stosowania dotychczasowej klasyfikacji do końca 2009 r. Nowotworzone podmioty powinny rejestrować swoją działalność wg nowej klasyfikacji PKD 2007. Wszystkie informacje dostępne są na stronie internetowej GUS Zmiany klasyfikacji są wynikiem dostosowywania statystyki europejskiej (w tym polskiej) do standardów obowiązujących na poziomie światowym. Dodatkowo, ze względu na duże tempo zmian zachodzących we wszystkich obszarach gospodarki oraz szybki rozwój nowych dziedzin, szczególnie tych związanych z usługami i technologiami informacyjnymi i komunikacyjnymi, zmiany w ramach PKD 2007 wykorzystano do poprawy jakości klasyfikacji w kontekście opisywanej rzeczywistości gospodarczej. Przeklasyfikowanie podmiotów obejmować będzie przypisanie odpowiednich symboli nowej klasyfikacji do wykonywanych przez nie działalności, co oznacza konieczność zmiany np. statutów przedsiębiorstw (w przypadkach gdy odwołują się do klasyfikacji), ale nie będzie potrzeby zmiany numerów REGON (nie będzie potrzeby wymiany pieczątek, druków, innych dokumentów). Przeklasyfikowanie podmiotów dokonane zostanie sukcesywnie w okresie od lipca 2008 r. do końca 2009 r." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moe Za PiS to lekarze zarabiali 1.2 tyś zł ! IP: *.homenett.pl 02.01.08, 21:26 A teraz popatrzcie w jeden dzień tyle zarabiają ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moe 1,2 tyś zł ! brutto ! IP: *.homenett.pl 02.01.08, 21:29 Tusk jest Bogiem ! Niech żyje Gazeta Wyborcza że go namaściła na premiera 1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ole Re: A jak rządzą POpaprańcy przekonałem się dziś IP: *.devs.futuro.pl 02.01.08, 23:52 > POpaprańcy podpisali w przeddzień nowego roku nową > klasyfikację PKD z obowiązywaniem od 01.01.2008r oj coś pomieszałeś owszem bajzel lekki jest ale nowe PKD to kwestia juz paru lat wiec może inni poprancy niedopilnowani tego a co do 100 to nie trzeba będzie robić nowego wpisu będą ankiety i to już będzie dokument do zmiany przerz urząd Odpowiedz Link Zgłoś
poszeklu Re: Cuda robi się nagle a nie do 2010 02.01.08, 18:06 No, niby tak, ale cudotworca musi jakos rozkrecic interes. I nie patrzcie zbytnio na rece. Musicie zamkanc oczy i nie za duzo myslec. Powtarzajcie tylko w kolko Tusek-PO-cud bedzie, i tak dookola, az wam sie zakreci. Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Re: Cuda robi się nagle a nie do 2010 02.01.08, 19:22 poszeklu napisał: > No, niby tak, ale cudotworca musi jakos rozkrecic > interes. I nie patrzcie zbytnio na rece. Musicie > zamkanc oczy i nie za duzo myslec. Powtarzajcie tylko > w kolko Tusek-PO-cud bedzie, i tak dookola, az wam sie > zakreci. No, no, specjalista z ciebie. Czyżbyś w szkółce Rydzyka tego się nauczył;? Odpowiedz Link Zgłoś
kuballa w dupach sie poprzewracalo? 02.01.08, 20:17 Wcale nie paracuj pan po 90 godzin tygodniowo ucz sie do tego 7/8 lat i bierz odpowiedzialnosc za trepanacje czaszki. To nie im sie w dupach poprzewracalo tylko tobie szanowny przed przed przed mowco Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JfK >>mieszk w UK i tam tak dobrze lek. nie zarabiaja! IP: *.range86-153.btcentralplus.com 02.01.08, 21:04 Panstwo nie powinno placic lekarzowi takich pieniedzy nie dlatego, ze nie zasluguja, ale dla tego, ze to zabija konkurencje. Nieprawda, ze kazdy lekarz to dobrze wyksztalcony fachowiec, tak sie sklada, ze moj kuzyn skonczyl medycyne i troche sie nasluchalem ja to wyglada, jak ktos mial odpowiednie koneksje to przeslizgnal sie przez studia nie przykladajac sie do nauki bardziej niz na innych kierunkach. Wiec nie mozne byc tak, ze panstwo pobierajac od nas przymusowy haracz zaplaci takie pieniadze, komus kto nie musi konkurowac na rynku (czytaj nie musi sie starac). Owszem lekarze powinni w panstwowych szpitalach zarabiac dobrze i mysle ze juz zarabiaja, ale bez przesady jak chca zarabiac krocie to musza sie zatrudnic w prywatnych klinikach, tylko nie kazdego beda tam chcieli (warunek - musza byc bardzo dobrzy albo wybitni). Sam mieszkam w UK i nieprawda, ze lekarze tutaj w panstwowej sluzbie zdrowia zarabiaja takie kokosy na tle innych zawodow. Moj znajomy jest ginekologiem (IIstopien sp.)i pracuje dla NHS, zarabia 25 £/h (prawie 50 tys £/rok co nie jest zla pensja jak na NHS - podobno srednia, mozna sprawdzic na stronie www.nhscareers.nhs.uk) czyli przy uwzglednieniu progow podatkowych i zroznicowaniej skladki na NI na reke ma jakies 2x wiecej niz ja, a ja pracuje jako "wykwalifikowany" robol w fabryce ("wykwalifikowany" znaczy ze zaczalem od stawki zblizonej do minimum, po roku jak nauczylem sie fachu moja wyplata wzrosla o 80% czyli zarabiam jakies 9-11£/h zalezne od bonusu) a mam znajomych roboli, ktorzy robiac prywatna budowlanke zarabiaja 2x wiecej niz moj znajomy lekarz i wcale go to nie oburza! KONKLUZJA lekarz na Polskie warunki na panstwowym wikcie powinien srednio zarabiac na reke 2 razy wiecej niz "wykwalifikowany robol" czyli szcuje ze jakies 2x 1800 zl na reke = 3600 na reke Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: >>mieszk w UK i tam tak dobrze lek. n IP: 62.233.132.* 02.01.08, 23:15 Daj Boże te 3600 w Polsce. A póki co wyprowadzam robola co był na wycieczce w UK z błędu. Ustawowa stawka dla lekarza specjalisty w UK to 49,5 funta na godzinę (mniej nie można zapłacić, można zapłacić specjaliście i 250 funtów na godzinę, ale nigdy mniej niż 49,5 funta). Twój znajomy pracował jako pielęgniarz na ginekologii taki z tego morał. W UK jestem od 12 lat. Od 2007 roku jestem konsultantem dwóch szpitali w środkowej Anglii, wygrałem w 2005 roku konkurs ofert na jeden, a drugi w 2006 roku. Moje roczne dochody nie są tak pokaźne jak sportowców i filmowych doktorów. W 2007 roku zarobiłem ok. 120-125 tyś. funtów (praca z dojazdami 10 godzin, 5 dni w tygodniu). Na tutejsze warunki nie najgorzej (ok 4-5x średnia krajowa). Bez cudów, ale jest nadzieja, że za 2-3 lata moje dochody wzrosną o 100 lub więcej % w zależności od mego wysiłku, referencji i szczęścia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MD, PhD Re: >>mieszk w UK i tam tak dobrze lek. n IP: *.cebit.com.pl 02.01.08, 23:21 pozdrawiam, moze sie kiedys spotkamy - wlasnie koncze przymiarki do "skoku" do UK (wlasnie po kardiologii) Good luck! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ok Re: >>mieszk w UK i tam tak dobrze lek. n IP: *.adsl.inetia.pl 03.01.08, 00:07 gratulacje! oby tak dalej! jak czytam te wszystkie opinie i wylewajacy sie z nich jad to az mi przykro, ze sami sobie taki los gotujemy i pozbawiamy sie wartosciowych ludzi, ktorzy uciekaja z kraju :( pozdrawiam i zycze powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
jacenciak Mijasz się z prawdą! 03.01.08, 11:26 Poniżej link do artykułu w którym są nieco inne stawki. I po co kłamiesz? Po co zaklinasz rzeczywistość?!? Słyszałem że w Burkina Faso płacą 0,5 funta za godzinę :) www.intermedica.pl/jsp/print.jsp?ID=44&S=1&P=0#pay Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swan Odpowiedzialność lekarzy? A na czym ona polega? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.08, 21:23 Na czym polega Panie Kubala odpowiedzialność lekarza za tą przykładową trepanację czaszzki? Przecież Pan doskonale wie równie dobrze jak ja, że jak coś w tej czaszce spieprzycie to mówi się wtedy, że nic nie dało się zrobić, że tak w tym konkretnym przypadku musiało być i włos z leniwej, niedokształconej dupy lekarskiej w przypadku śmierci pacjenta nie spadnie bo koledzy po fachu na to nie pozwolą... Wiec o jakiej odpowiedzialności Pan mówisz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leon Re: Odpowiedzialność lekarzy? A na czym ona poleg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.08, 21:48 Odpowiedzialność to coś za co się płaci lekarzowi niezależnie od tego czy lekarz - przyjdzie po kielichu na dyżur albo spieprzy komuś zdrowie, czy faktycznie kogoś wyleczy i umiejętnie wykorzysta swoją wiedzę. W Polsce nie ma mechanizmu dzięki któremu pacjent mógłby takiego konowała zasądzić i zażądać odpowiedniego odszkodowania. Postępoowanie cywilne jest drogie i przewlekłe - niejedna ofiara konowalskiego błędu nie dożyje końca i sprawiedliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swan no właśnie o tym myślałem Leonie.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.08, 21:55 w Polsce lekarze ponoszą zerową odpowiedzialność za swoje poczynania i dlatego włąśnie pytałęm przedmówce o czym myśli gdy pisze o tej odpowiedzialności... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bader Re: Przeciez juz w 2010 maja zarabiac po 11000 IP: *.toya.net.pl 02.01.08, 22:39 Niektorzy wymyslaja sobie przedziwne pseuda Niektore pasuja do osobowosci inne nie. To zalezy od pomyslowosci - chyba? Szczór zawsze kojarzy sie z kanałem czyli po prostu z gównem Ten polny moze byc co najwyzej zlagodzona wersja szamba - ale zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Lekarze: 80 zł za godzinę? Mało! IP: *.net.autocom.pl 02.01.08, 16:42 1280 - minus około 40% na podatki... to wychodzi okj. 7 tys. na ręke... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty Re: Lekarze: 80 zł za godzinę? Mało! IP: 82.146.248.* 02.01.08, 17:35 A kiedy kasy fiskalne w prywatnych gabinetach lekarskich-czemu ich nie ma.Czy lekarze i adwokaci w tym kraju (niestety moim kraju) to święte krowy co to tylko potrafią brać,brać,brać a podatki niech płaci emeryt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol Re: Lekarze: 80 zł za godzinę? Mało! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.08, 17:39 moj dentysta ma, za kazdym razem wystawia mi fakture...ktora o ile dobrze sie orientuje od wczoraj bede mogl wrzucic w koszta mojej firmy (o ile sie plany wprowadzenia tej zmiany podatkowej znow nie zmienily :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Lekarze: 80 zł za godzinę? Mało! IP: *.toya.net.pl 02.01.08, 18:14 fajnie, mój jej nie ma chociaż w przychodnie jest 4 dentystów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fikołek Re: Lekarze: 80 zł za godzinę? Mało! IP: *.chello.pl 02.01.08, 19:39 Do znieczulania zatrudnijmy kowala. Widziałem kiedyś w komiksie, jak pięknie znieczulał kowalskim młotem. Chyba nie biorą kowale dużo za usługi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swan Re: Lekarze: 80 zł za godzinę? Mało! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.08, 21:16 > Oni u siebie zarabiają więcej niż lekarze w Polsce. na Białorusi zarabiają 900USD... Wydaje mi się, żę 12 k w złotówkach to jednak nieco więcej niż 900 dolcy. A dokładnie to jest 6 razy więcej...:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirek Re: Lekarze: 80 zł za godzinę? Mało! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.08, 21:35 przejrzałem oferty pracy dla lekarzy specjalistów w Holandi Szwecji Niemczech. Proponuja wynagrodzenie od 3.000 do 4.000 miesięcznie za etat od 36 do 40 godzin Czyli 150 - 160 godzin miesiecznie. Przeciętnie daje to dwadzieścia kilka euro za godzinę pracy, czyli mniej niż 100 zł za godzinę. Dyrekcja szpitala jest frajerska jezeli pozwala sobie na żądania lekarzy na poziomie wyższym niż na Zachodzie. Prawdopodobnie to dyrelkcja ( lekarze) namawia swoich kolegów do protestów aby wyciągnąć jak największe pieniądze. Przecież dyrektor szpitala nie może zarabiać mniej niż lekarz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hłe hłe hłe Re: Lekarze: 80 zł za godzinę? Mało! IP: *.chello.pl 03.01.08, 16:16 Może dlatego od lat te kraje maja duży niedobór lekarzy w lecznictwie państwowym (w Szwecji zdaje się innego prawie nie ma). Ale od jakiegoś czasu zasilają ich lekarze z Polski... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Lekarze: 80 zł za godzinę? Mało! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.08, 21:38 NO i dobrze!A lekarze w Polsce niech przestaną uważać się za święte krowy i niech zabiorą się do uczciwej i rzetelnej pracy.No i jeszcze kwestia :dobrych"lekarzy i z powołania a nie z wyprodukowania przez AM/filię/. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: powodzenia Re: Lekarze: 80 zł za godzinę? Mało! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.08, 16:36 jeśli chcesz być znieczulany przez anestezjologa z Białorusi, to proszę bardzo, ja bym się bał, u nich specjalizacja z anestezjologii trwa 3 lata i nie jest nigdzie uznawana na świecie, a studia medyczne to kabaret-bez łapówy nie zdasz żadnego kolokwium, znam takich co tam studiowali,żenada (u nas specjalizacja trwa 6 lat lekko licząc), sprzęt mają taki jak u nas 20 lat temu, są super... a najlepsi specjaliści to są wogóle w Mongolii, kapią eter na maskę lub operują znieczulajac 500 ml wódki Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszdd Prywatyzacja może się nie opłacać 02.01.08, 16:40 Bo paru lekarzy bedzie więcej wartych niż cały szpital z obrzeżami . Odpowiedz Link Zgłoś
szczurek.polny Poslanka PO Sawicka mowila, ze sie oplaci 02.01.08, 16:45 Pani Sawicka, w czasach, gdy jeszcze byla poslanka Platformy Obywatelskiej mowila, za prywatyzacja sluzby zdrowia musi sie oplacic, bo cytuje: "za darmo to ja pi...ole". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Lekarze: 80 zł za godzinę? Mało! IP: *.toya.net.pl 02.01.08, 18:15 a byłeś tam? bo ja znam takich, którzy jeżdżą tam się leczyć i twierdzą, że sprzęt może gorszy ale lalkarze i cała opieka nie ma cię głęboko w dupie obmyślając kolejny strajk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swan ale wiesz, że opowiadasz głupoty, nie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.08, 21:40 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A pokaż Re: Lekarze: 80 zł za godzinę? Mało! IP: *.chello.pl 03.01.08, 16:21 mi te tłumy lekarzy koczujących pod polska granicą??? Jakoś nie widzę zdjęć w gazetach z jakiejkolwiek granicy, może dlatego że tysiąc zł z hakiem które dostaje lekarz to nie aż takie kokosy i na Białorusi zarabiają lepiej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hi hi Re: Lekarze: 80 zł za godzinę? Mało! IP: *.chello.pl 02.01.08, 17:09 To chyba sami kretyni przyjadą bo co mądrzejści polecą te 600 km dalej na zachód wielkim łukiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swan dlaczego tam myślisz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.08, 21:44 > To chyba sami kretyni przyjadą bo co mądrzejści polecą te 600 km > dalej na zachód wielkim łukiem. Dlaczego tak uważasz? Białorusini zarabiają u siebie 900 usd miesięcznie.... Biorąc pod uwagę proponowaną stawkę i ilość godzin to wychodzi na to, że ta odrzucona pensja wynosi 12.900 zł czyli około 5.500usd. Myślisz, że oni będą gardzili tą sumą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siostra...zakonna Lekarze: 80 zł za godzinę? Mało! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.08, 16:26 Łatwo obliczyć: 7dni X 24 godziny to daje 168 godzin -z tego jak mówią lekarze 90 godzin pracują w tygodniu. Na wszystko pozostałe zostaje im 78 godzin. Warto doliczyć jeszcze dojazdy to pewnie jeszcze kilka godzin w tygodniu.....po co im te pieniądze skoro w czasie wolnym pewnie tylko śpią...he he Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krytyczny_glos Re: Lekarze: 80 zł za godzinę? Mało! IP: *.netcologne.de 02.01.08, 16:34 Na zachodzie wszyscy tzn. i lekarze pracuje po 35 - 38 godzin tygodniowo. A ja nie chciałbym by mnie operował lekarz który ma za sobą 24 godzinny dzień pracy. Przy 90 godzinnym tygodniu pracy to oznacza tyle co 5x18h. Czy może komuś się w rachunkach pomieszało? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pit_44 Re: Lekarze: 80 zł za godzinę? Mało! IP: *.chello.pl 02.01.08, 17:12 Nie wierzę w te 90 godzin, bo na dłużzą metę nie da się tak pracować (przećwiczyłem to) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty,anty Re: Lekarze: 80 zł za godzinę? Mało! IP: 82.146.248.* 02.01.08, 17:45 Ci co leżeli w szpitalach to wiedzą jak wyglada praca lekarzy na tzw.dyżurach gdzie obecnie nawiedzeni lekarze chcą powyżej 80 zł/godz.Po godz.14,00 następuje błogi spokój do godz.6,30 rano.Lekarz w pokoju lekarskim ogląda telewizje a o godz.22,00 idzie spać też w pokoju lekarskim.No może trochę pracy jest na ostrym dyżurze szczególnie na chirurgii ale tak to żyć nie umierac pieniążki lecą za spanie i ogladanie telewizji.Każdy chciałby tak pracować na dyżurach i mieć nawet mniejsze pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin anty,anty-masz calkowita racje IP: 81.219.42.* 02.01.08, 20:31 odrabialem wojsko w szpitalu i widzialem co robi ta mafia w bialych kitlach. A najlepiej jest po dyzurze,sprobuj zastawic auto pana doktura na parkingu,wtedy wychodzi z niego prawdziwa natura. Ja mam dla nich wszystkich propozycje:jak sie wam az tak nie chce pracowac,a duze pieniadze zarabiac-Wy.pi.er.dalac ,droga wolna!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kolejny burak- Re: anty,anty-masz calkowita racje IP: *.chello.pl 03.01.08, 16:24 ekspert medyczny. W wojsku byłeś? No, no... To zdecydowanie odpowiednie kwalifikacje żebyś mógł ocenić prace lekarza (nawet tego najmniej wykwalifikowanego i najbardziej leniwego). Aż sie dziwię, że nie wzięli cię od razu na dyrektora szpitala z tej służby zastępczej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Toni Re: Lekarze: 80 zł za godzinę? Mało! IP: *.167.216.81.static.h.siw.siwnet.net 02.01.08, 20:37 Nie kazdy, lekarze nie chca. Twoj sen widocznie tanszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: Lekarze: 80 zł za godzinę? Mało! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.08, 21:27 > spanie i ogladanie telewizji.Każdy chciałby tak pracować na dyżurach i mieć > nawet mniejsze pieniądze. Tak? Chciałbyś oglądać TV z pielęgniarką zamiast z dziećmi i spać w szpitalu zamiast w domu? Chyba masz dość swojej kobiety... Może ci, co po kilku miesiącach dojeżdżania do pracy z Łodzi do Warszawy (obecnie dojazdy to 5-6 godzin), histeryzują, bo przecież mogą sobie dospać albo poczytać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mark Re: Lekarze: 80 zł za godzinę? Mało! IP: *.meskonet.pl 02.01.08, 18:14 90 godzin moze i owszem, ale razem z prywatną praktyką (oczywiscie bez kasy fiskalnej). Darmozjady i złodzieje. Powinni co najmniej 10 lat odpracowywać studia medyczne, które de facto zasponsorowało im państwo, czyli MY. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: Lekarze: 80 zł za godzinę? Mało! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.08, 21:58 > Powinni co najmniej 10 lat odpracowywać studia medyczne, które de > facto zasponsorowało im państwo, czyli MY. Raczej ich rodzice, płacąc podatki, tak jak Twoi na Twoje studia. A oni płacą podatki teraz. A najlepiej składaj i tnij się sam, gdy już wszyscy uciekną albo zrezygnują ze studiowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pogromca marka Re: Lekarze: 80 zł za godzinę? Mało! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.08, 22:50 >Autor: Gość: mark IP: *.meskonet.pl 02.01.08, 18:14 >90 godzin moze i owszem, ale razem z prywatną praktyką (oczywiscie >bez kasy fiskalnej). >Darmozjady i złodzieje. >Powinni co najmniej 10 lat odpracowywać studia medyczne, które de >facto zasponsorowało im państwo, czyli MY. A ja mam inna propozycje: Oddawaj pieniadze, ktore panstwo wydalo przez cale Twoje zycie na to ze uczyles sie w publicznej szkole, ze miales obowiazkowe szczepienia i za kazda wizyte u lekarza w panstwowej sluzbie zdrowia. Oddawaj te pieniadze bo ja nie chcialem na ciebie placic z moich podatkow. To co piszesz pokazuje ze jestes tak glupi ze nie powinna pojsc nawet zlotowka na utrzymanie Cie przy zyciu z kasy panstwa. Przez takich Imbecylow jestesmy w Ciemnolandii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rst Spoko - lada moment będzie _CUD IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 02.01.08, 16:45 DonAld przecież obiecał... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krm Re: Lekarze: 80 zł za godzinę? Mało! IP: *.toya.net.pl 02.01.08, 18:18 oni nie śpią, poznałem ostatnio laskę, która pracuje w pogotowiu, i uparcie wmawiała, że oni nie śpią po 72godziny, gdzie ciągle jeżdżą w ambulansie od przypadku do przypadku i dziwcze to chce zostać lekarzem, czyli lekarze nie śpią, prawie nigdy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Lekarze: 80 zł za godzinę? Mało! IP: *.chello.pl 02.01.08, 16:27 A niby dlaczego lekarze mają pracować po 90h w tygodniu? Ja bym się na taką pracę nie zgodził za żadne pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Lekarze: 80 zł za godzinę? Mało! IP: *.chello.pl 02.01.08, 16:29 A niby dlaczego lekarze mają pracować po 90h w tygodniu? Ja bym się na taką prace nie zgodził za żadne pieniądze! Po co mi zawał w wieku 50 lat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Salou pewnie nie mogą za tyle wyżywić rodziny ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.08, 16:29 Co to jest 12800 zł za 160 godzin pracy w miesiącu ? Przecież za to nie da się wyżywić rodziny lekarza !!! Szczególnie, gdy się weźmie pod uwagę kilkuprocentowy wzrost pozostałych płac w zeszłym roku. Skoro kilkanaście tysięcy miesięcznej pensji dla anestezjologów to za mało i koniecznie chcą zarabiać tyle co w UK lub USA, to niech też za jedzenie, mieszkanie, prąd, gaz płacą ceny obowiązujące w tych krajach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: pewnie nie mogą za tyle wyżywić rodziny ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.08, 19:27 Nooo akurat jedzenie w stanach i UK wcale nie jest droższe niż w Polsce. Prąd gaz etc. również nie są jakoś makabrycznie droższe. Jedynie może mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juesej2 Re: pewnie nie mogą za tyle wyżywić rodziny ... IP: *.dsl.wlfrct.sbcglobal.net 02.01.08, 20:54 Pierdzielisz.Wszystko jest drogie i systematycznie drozeje.A lekarz pracuje na dyzurze nawet 24 godziny.Nie to co w Polsce.Darmozjady pieprzone.Strajkuja za pieniadze podatnikow.Widzial,ktos biednego lekarza???Smierdziele. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kukuś Re: Lekarze: 80 zł za godzinę? Mało! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.08, 16:29 Brutto, kochaniutki. Odlicz ZUS, podatek i zostanie 45 za godzinę. Dwa razy mniej, niż glazurnik. No i komu tu się poprzewracało? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Lekarze: 80 zł za godzinę? Mało! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.08, 16:35 i co z tego ze brutto? pensja ca. 13000/mies brutto to i tak duzo za duzo jak na nich. niech spier...... do prywatnych klinik i tam mieszaja. ciekawe jak dlugo sie utrzymaja. kazdy chcialby za nic brac kilka razy wiecej niz inni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Toni Re: Lekarze: 80 zł za godzinę? Mało! IP: *.167.216.81.static.h.siw.siwnet.net 02.01.08, 20:39 I dokladnie tak robia, spp...dalaja, ja juz 30 lat temu, dziala, juz nie narzekam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Toni Re: Lekarze: 80 zł za godzinę? Mało! IP: *.167.216.81.static.h.siw.siwnet.net 02.01.08, 20:39 I dokladnie tak robia, spp...dalaja, ja juz 30 lat temu, dziala, juz nie narzekam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: współczuję Re: Lekarze: 80 zł za godzinę? Mało! IP: *.chello.pl 03.01.08, 16:29 Jakiś pismak rzuci hasło zarobków wyssane z palca, a już kundle ujadają. Może popatrzcie ile lekarze zarabiają, a nie na jakąś abstrakcyjna kwotę? Może (dla porównania dochodów) ktoś robił ostatnio remont mieszkania albo naprawiał samochód??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomasso Re: Lekarze: 80 zł za godzinę? Mało! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.08, 16:38 możesz zdradzić jak to wyliczyłeś ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Salou jak się oblicza ZUS i podatek ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.08, 16:39 Jeśli te 80 zł jest brutto, to jeśli lekarz jest zarejestrowany jako prywatny przedsiębiorca ze stawką liniową, to zapłaci przy 160 godzinach pracy miesięczine: zarobki brutto: 12800 zł ZUS (firma jednoosobowa): 547,77 zł 19% podatek od 12800 zł: 2432 zł po odliczeniu należności i przy założeniu, że nie odlicza sobie kosztów zakupu np. literatury, sprzętu, ubrania roboczego itd, zostanie mu 9820,23 zł - czyli 61,38 zł netto ("na rękę"). PS. Część składki ZUS wlicza się do podstawy uzyskania przychodów, więc podatek jest jeszcze niższy niż to, co napisałem. Jeśli zaś lekarz jest na etacie, to część składek ZUS jest płacona przez pracodawcę (więc tylko część składki zmniejsza kwotę wypłacaną "na rękę" - za to znacznie wyższy jest podatek dochodowy - według skali podatkowej). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej Re: Lekarze: 80 zł za godzinę? Mało! IP: *.icpnet.pl 02.01.08, 16:39 człowieku, skąd Ty wziąłeś taką pensję glazurnika? Ja szukam roboty za 2200 netto i wezmę ją z pocałowaniem ręki. Mam wyższe wykształcenie, znam dwa języki obce, mam 13 lat doświadczenia zawodowego na stanowiskach kierowniczych i nie mogę znaleźć roboty. Panów lekarzy proponuję normalnie zwolnić, zatrudnić Ukraińców i Białorusinów a nasi niech sobie jadą do Anglii, skoro tu im się za mało płaci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moi Re: Lekarze: 80 zł za godzinę? Mało! IP: 193.111.166.* 02.01.08, 16:49 widac masz wyjatkowo kiepskie kwalifikacje. taki kierownik z peerelu, hehe. czy sie stoi czy sie lezy, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
pos3gacz Re: Lekarze: 80 zł za godzinę? Mało! 02.01.08, 17:45 Gość portalu: moi napisał(a): > widac masz wyjatkowo kiepskie kwalifikacje. taki kierownik z > peerelu, hehe. czy sie stoi czy sie lezy, prawda? xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Twoje kwalifikacje są jeszcze cieńsze,a o matematyce to nawet nie wspomnę. 2007 - 13 = 1994 i gdzie w tym czasie PRL??? Idiota. Odpowiedz Link Zgłoś
stolat3 Re: Lekarze: 80 zł za godzinę? Mało! 02.01.08, 17:21 Gość portalu: maciej napisał(a): > człowieku, skąd Ty wziąłeś taką pensję glazurnika? Ja szukam roboty > za 2200 netto i wezmę ją z pocałowaniem ręki. Mam wyższe > wykształcenie, znam dwa języki obce, mam 13 lat doświadczenia > zawodowego na stanowiskach kierowniczych i nie mogę znaleźć roboty. > Panów lekarzy proponuję normalnie zwolnić, zatrudnić Ukraińców i > Białorusinów a nasi niech sobie jadą do Anglii, skoro tu im się za > mało płaci. "Kierownik" a co ty potrafisz robić tak konkretnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty,anty Re: Lekarze: 80 zł za godzinę? Mało! IP: 82.146.248.* 02.01.08, 17:53 Brawo Maciej-też tak myślę.Polscy lekarze to obłudnicy,zerwali się z choinki ile oni w końcu chcą w tej biednej Polsce zarabiac?jak szeikowie naftowi.Niech wypiepsz..a jak im tak żle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Toni Re: Lekarze: 80 zł za godzinę? Mało! IP: *.167.216.81.static.h.siw.siwnet.net 02.01.08, 20:48 On szuka glazurnika, fachowca a nie popierdywacza w stolek kierownika. A dzieki jezykom to sobie mozesz ksiazki w oruginale poczytac, kogo to obchodzi ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Toni Re: Lekarze: 80 zł za godzinę? Mało! IP: *.167.216.81.static.h.siw.siwnet.net 02.01.08, 20:48 On szuka glazurnika, fachowca a nie popierdywacza w stolek kierownika. A dzieki jezykom to sobie mozesz ksiazki w oruginale poczytac, kogo to obchodzi ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracownik Re: Lekarze: 80 zł za godzinę? Mało! IP: *.adsl.inetia.pl 02.01.08, 22:09 Bo tu trzeba pracownikow a nie kierownikow, a moze za wysoko mierzysz kierowniku? Odpowiedz Link Zgłoś
allspice Re: Lekarze: 80 zł za godzinę? Mało! 02.01.08, 17:18 Gość portalu: kukuś napisał(a): > Brutto, kochaniutki. Odlicz ZUS, podatek i zostanie 45 za godzinę. > Dwa razy mniej, niż glazurnik. No i komu tu się poprzewracało? To trzeba zostać glazurnikiem:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gustafek Re: Lekarze: 80 zł za godzinę? Mało! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.08, 17:22 Skoro płacisz 90 zł netto glazurnikowi (bo on też płaxi podatki) to stuknij sie lekko po głowie, może Ci przejdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Re: Lekarze: 80 zł za godzinę? Mało! 02.01.08, 18:11 a umiesz klasc glazure? ale lekarze nie powinni tyle pracowac, i co wiecej uwazam ze powinno im sie ZABRONIC pracowac wiecej niz 48 godzin: koniec z olewaniem chorych z NFZ a plaszczeniem sie przed chorymi z prywatnej praktyki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Lekarze: 80 zł za godzinę? Mało! IP: *.toya.net.pl 02.01.08, 18:21 za co chcą te pieniądze, przecież ich praca jest typowo odtwórcza! raz się wyuczą czegoś i całe życie to powtarzają, ewentualnie ucząc się działania nowych leków weźcie np. takiego prawnika czy informatyka, pierwszy musi być cały czas na bieżąco z aktualnymi artykułami prawnymi, informatyk musi bez przerwy uczyć się nowych języków i technik programowania bo inaczej wypadnie z rynku a lekarz? anatomia człowieka pozostaje niezmienna przez całe życie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Toni Re: Lekarze: 80 zł za godzinę? Mało! IP: *.167.216.81.static.h.siw.siwnet.net 02.01.08, 20:52 Tak mawial mechanik samochodowy, fajna robota dokrora, ciagle te same 2 modele. Tylko, ze in, czesc swojego urobku kierowal na zlom, ludzkiego zlomu jednak nikt nie skupuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Toni Re: Lekarze: 80 zł za godzinę? Mało! IP: *.167.216.81.static.h.siw.siwnet.net 02.01.08, 20:52 Tak mawial mechanik samochodowy, fajna robota dokrora, ciagle te same 2 modele. Tylko, ze in, czesc swojego urobku kierowal na zlom, ludzkiego zlomu jednak nikt nie skupuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do xxx Re: Lekarze: 80 zł za godzinę? Mało! IP: *.chello.pl 03.01.08, 16:13 "za co chcą te pieniądze, przecież ich praca jest typowo odtwórcza! raz się wyuczą czegoś i całe życie to powtarzają, ewentualnie ucząc się działania nowych leków weźcie np. takiego prawnika czy informatyka, pierwszy musi być cały czas na bieżąco z aktualnymi artykułami prawnymi, informatyk musi bez przerwy uczyć się nowych języków i technik programowania bo inaczej wypadnie z rynku a lekarz? anatomia człowieka pozostaje niezmienna przez całe życie" Wprawdzie nie jestem lekarzem ale się uśmiałam po pachy. Akurat w medycynie się wszystko zmienia najszybciej, nowe leki są wprowadzane co chwilę. Dochodzi jeszcze "parę" innych drobiazgów ale taki laik jak xxx nie ma o tym bladego pojęcia. Nawet glazurnik sie musi uczyć bo ma nowe typy kleju, zapraw itp. Lekarze dokształcają sie do końca życia matołku, ale jak każdy Polak jesteś lepszym znawcą medycyny niż profesor z akademii medycznej, wiec sobie nie podyskutujemy...O wszechwiedzący ekspercie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juesej2 Re: Lekarze: 80 zł za godzinę? Mało! IP: *.dsl.wlfrct.sbcglobal.net 02.01.08, 21:01 Glazurnik tez placi podatek madralo.Moze sie bedziemy licytowac,kto ile zarabia???Godnie w Polsce tzw normalny czlowiek nie pozyje,bo z czego.Wiekszosc zle zarabia.Wiec dlaczego lekarze maja zerowac na ludziach,jakos nie widze powodu.Sa wszystkiego granice. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Na prawdę? Re: Lekarze: 80 zł za godzinę? Mało! IP: *.chello.pl 03.01.08, 16:36 Kilka osób upomina się o kasy fiskalne dla lekarzy czy prawników, a ja jakoś nie spotkałam też glazurnika z kasa fiskalną (a potrafi wziąć kilka tysięcy za dwa trzy tygodnie pracy więc przy takich dochodach to chyba nawet vatowcem powinien być). No comments Odpowiedz Link Zgłoś
herostrates1 pewnie,ze tak! Przeglad terenowki tez kosztuje 02.01.08, 16:36 Stawka godzinowa w krajach Unii 60-100 Euro. Jak nie ma skad wziac. Nie robic niepotrzebnych operacji zdrowym ludziom za smieszne punkty NFZ. Operowac chorych za prawdziwe pieniadze. Placic i szanowac prace anestezjologow pielegniarek chirurgow. Jak rowniez dbac o zdrowie. I symboliczne pieniazki do kasy szpitala czy przychodni chocby ze wzgledow pedagogicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wykształciuch Re: Lekarze: 80 zł za godzinę? Mało! IP: *.adsl.inetia.pl 02.01.08, 16:37 Nareszcie, powolutku zacznie się docenianie tzw. wykształciuchów. Zarobiłeś na zmywaku w GB? To płać teraz Panu lekarzowi, Panu prawnikowi. buaaaaaahaaaaaa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gupek Re: Lekarze: 80 zł za godzinę? Mało! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.08, 16:38 NO PROSZĘ ZNIECZULAJ PROSTACZKU!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jacenciak Bandyci !!! 02.01.08, 16:38 Ja się nie mogę denerwować... Ale tym konowałom, leniom, oszustom i prostakom zupełnie się we łbach poprzewracało!!! 80 zł / godzinę to mało ?!?!?!?!?!? OK - dajmy im 200 / godzinę ale PRACY!!! nie wg. listy siedzenia wirtualnego, ale prawdziwej pracy!!! Rzuca mnie gdy słyszę o lekarzach... Nie ma gorszej mafii! Nie znam biednego lekarza! Ja ponoć zarabiam dobrze, ale z tymi ***** nie moge się równać jeśli chodzi o standard życia! Może warto przeliczyć czy aby nie opłaca się państwu (rękami fiskusa) dać tym łobuzom ile żądają, ale jednocześnie dokładnie (!!!) skontrolować ich dochody - i dowalić kary za oszustwa podatkowe! Jestem dziwnie spokojny, że budżet wyjdzie na tej operacji znakomicie - spróbujcie poprosić konowała (prowadzącego własny gabinet) o fakturę... Róbcie to jednak PO wizycie... dla własnego dobra... NIE CIERPIĘ TEJ CHOLERNEJ MAFII!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KTOS Re: Bandyci !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.08, 16:45 jACENCIAK A CO ROBISZ? PARKIECIARZ JESTEŚ?SOLIDNIE WYKSZTAŁCONY...TO BIERZ ILE CI DAJĄ BO WIECEJ NIE ZAROBISZ. Odpowiedz Link Zgłoś
jacenciak Re: Bandyci !!! 03.01.08, 10:22 Ktosiu... Nie jestem parkieciarzem - należę do tzw. "wykształciuchów" Nie wiem skąd Ci to przyszło do głowy. Rozumiem, że wzorem "starych, dobrych" czasów uważasz, że właśnie "klasa robotnicza" ma najlepiej :) Sądząc po tym, że od razu próbujesz obrażać, należysz pewnie do tej znienawidzonej (nie ukrywam!!!) lekarskiej mafii. Odpowiadając przy okazji na inne posty (zarabiam nieźle bo i pracuję solidnie i nie mam za dużo czasu na pierdoły): 1. Wyjeżdżający lekarze. Taaaa... Dzięki modnej ostatnio stronce "Nasza Klasa" można sobie pooglądać kto powyjeżdżał. I okazuje się, że większość z tych "emigrantów" to nie byli (mówiąc delikatnie) szczególnie wybitni uczniowie... Zaznaczam - "większość", nie mówię że wszyscy. Wśród takich emigrantów mam przykład małżeństwa stomatologów - dwójka kompletnych nieudaczników która pomimo posiadania znakomitych (rodzinnych) układów w Służbie Zdrowia nie była w stanie sobie poradzić. STOMATOLODZY! a więc ci którzy teoretycznie nie pracują na państwowym, ale robią ciężką kasę prywatnie. 2. 200/h PRACY. Napisałem za godzinę PRACY, a nie 200 x 48h... Czy ktoś płaci za pracę ŚPIĄCEMU pracownikowi ?!?!?!? NIE!!! Tylko lekarze mają znakomite dyżury. W przedsiębiorstwach gdzie istnieją podobne "dyżury" jest to kilkuzłotowa stawka i nie ma udawania siedzenia w pracy - człowiek ma być pod telefonem i na wezwanie w ciągu kilku minut zjawić się w pracy. 3. Argument, że lekarze mogą być bogaci, bo pracuję na kilku etatach... Ja pracuję na jedny i nie sądzę abym znalazł czas i siłę na jakikolwiek drugi etat. Za ciężko pracuję. Ale OK. - może jestem "słabawy jakiś" :). Policzmy: 2 etaty = 2 * 8 godzin dziennie = 16, NIKT mi nie wmówi, że można pracować więcej niż 16 godzin dziennie przez np. 6 dni w tygodniu. Skoro więc można przyjąć, że tak naprawdę lekarz wyrabia 2,5 etatu, to ciekawe ile zarabia na "tym drugim" etacie, skoro ze szpitalnej pensji klepie biedę, a dopiero druga pozwala mu godnie żyć i (jak napisał ktoś na forum) sprawia iż może być bogaty. Jeśli przyjmiemy więc, że do "bogatego" życia potrzeba powiedzmy 12 000 zł na miesiąc na ręką, to - przy założeniu że w biednym szpitalu dostaje "głodową" pensję 2 000 zł - lekarzyna "dorabia" 10 000 zł. Za to też da się godznie żyć! Wniosek - taki lekarz jest skończonym matołem i idiotą, że tak się męczy dla 2 000 zł.!!! Bo tak na to spójrzmy! Nikt mu nie karze pracować w szpitalu! Skoro "boki" są takie dochodowe, to po co bawi się pracę w szpitalu! Dla idei?!? Nie bądźmy śmieszni! Po prostu bez pracy w szpitalu nie byłby w stanie zapewnić sobie tych "boków" ("w szpitalu poczeka Pani 3 miesiące, ale zapraszam po godz. 18 do mojego gabinetu na ulicy XXX"). I kółko sie zamyka! I szczytem chamstwa jest żądanie, abyśmy płacili tym łobuzom jeszcze więcej za to, że mogą złapać sobie jeszcze więcej Klientów!!! Ja się nie mogę denerwować... Ciśnienie mi skacze. Na szczęście, leczę się w prywatnej klinice, gdzie lekarze wiedzą, że MUSZĄ mnie porządnie leczyć bo i naczej po prostu wylecą... Bo tam jestem po prostu KLIENTEM - najważniejszą osobą w każdym procesie gospodarczym. A takim także jest opieka zdrowotna! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nie-Glupocie Ale brednie IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.01.08, 17:30 > Ja się nie mogę denerwować... Ale tym konowałom, leniom, oszustom i > prostakom zupełnie się we łbach poprzewracało!!! Nie wrzucaj wszystkich do jednego worka, prosze... > OK - dajmy im 200 / godzinę ale PRACY!!! nie wg. > listy siedzenia wirtualnego, ale prawdziwej pracy!!! No wlasnie, jestem za. Moja zona pracuje w szpitalu, na rezydenturze dostaje jakies 1200 zl na reke + 100 zl za czesc dyzurow. Zapieprz ma taki, ze czesto nie ma czasu by wyjsc do toalety czy zjesc kanapke. > Rzuca mnie gdy > słyszę o lekarzach... Nie ma gorszej mafii! Nie znam biednego > lekarza! Do dlaczego wyjezdzaja masowo za granice skoro WSZYSCY tacy sa bogaci, no dlaczego? Nie mowie, ze wszyscy sa biedni, jest b.duzo bogatych lekarzy, ale osiagaja to prywatna praca poza etatowa w szpitalu, czesto po 12 i wiecej godzin dziennie, lacznie z sobotami. > Ja ponoć zarabiam dobrze, ale z tymi ***** nie moge się > równać jeśli chodzi o standard życia! To moze popracuj na kilka etatow oraz w weekendy to sie zrownasz za czescia bogatych lekarzy. > Może warto przeliczyć czy aby > nie opłaca się państwu (rękami fiskusa) dać tym łobuzom ile żądają, > ale jednocześnie dokładnie (!!!) skontrolować ich dochody - i > dowalić kary za oszustwa podatkowe! Jestem za! > Jestem dziwnie spokojny, że > budżet wyjdzie na tej operacji znakomicie - spróbujcie poprosić > konowała (prowadzącego własny gabinet) o fakturę... Róbcie to jednak > PO wizycie... dla własnego dobra... Po pierwsze fakture moze wystawic tylko platnik VAT, wiec jesli juz chcesz prosic o jakis dokument potwierdzajacy wykonanie uslugi medycznej to mozesz dostac najczesciej rachunek. Wiekszosc lekarzy prowadzacych gabinety lekarskie rozlicza sie w ramach karty podatkowej i placi staly podatek narzucony przez Urzad Skarbowy - wiec czy wezmiesz rachunek czy nie wyjdzie na to samo. Lekarze tacy maja obowiazek wystawic rachunek wylacznie na zadanie pacjenta, a nie za kazdym razem. Wiec pretensje kieruj do Ministerstwa Fianansow i Parlamentarzystow o takie a nie inne uwarunkowania prawne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mixi Re: Ale brednie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.08, 18:50 Tylko prywatyzacja całkowita 100% prywatyzacja inaczej ta medyczna mafia wypruje z nas wszystkich flaki. W Krakowie powstaje prywatny szpital gdzie lekarze mają po 8000 (netto) miesięcznie + udział w zyskach. Ale pracują NA WYŁĄCZNOŚĆ dla tego sz[itala i są to najlepsi specjaliście w mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aba Re: Bandyci !!! IP: *.199.58.154.tesatnet.pl 02.01.08, 17:53 pozostaje się tylko pod tym podpisać :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Toni Re: Bandyci !!! ? raczej ofiary bandytow IP: *.167.216.81.static.h.siw.siwnet.net 02.01.08, 21:02 "OK - dajmy im 200 / godzinę ale PRACY!!! nie wg. listy siedzenia wirtualnego, ale prawdziwej pracy!!!" Ok jacenciak, kupuje ta stawke, zalatw z Min.Zdr. formalnosci, 2oo zeta x 48 etatowych godz tygodniowo i taka organizacja pracy aby lekarz tylko pracowal z pacjentem. Zadnej pracy dodatkowej. 4-rech pacj. na godz to i tak jest tylko 50 zeta za pacjenta. W tym np. udzial wlasny pacjenta 20 zeta i kasa panstwowa tez wytrzyma reszte. Kazdy lekarz chetnie zaplaci podatek od tej stawki, bedzie wyspany, zadowolony i wdzieczny Tobie za rozwiazanie problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Toni Re: Bandyci !!! ? raczej ofiary bandytow IP: *.167.216.81.static.h.siw.siwnet.net 02.01.08, 21:02 "OK - dajmy im 200 / godzinę ale PRACY!!! nie wg. listy siedzenia wirtualnego, ale prawdziwej pracy!!!" Ok jacenciak, kupuje ta stawke, zalatw z Min.Zdr. formalnosci, 2oo zeta x 48 etatowych godz tygodniowo i taka organizacja pracy aby lekarz tylko pracowal z pacjentem. Zadnej pracy dodatkowej. 4-rech pacj. na godz to i tak jest tylko 50 zeta za pacjenta. W tym np. udzial wlasny pacjenta 20 zeta i kasa panstwowa tez wytrzyma reszte. Kazdy lekarz chetnie zaplaci podatek od tej stawki, bedzie wyspany, zadowolony i wdzieczny Tobie za rozwiazanie problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
herostrates1 Re: Lekarze: 80 zł za godzinę to duzo dla matola 02.01.08, 16:38 80 zl na godzine to nie sa duze pieniadze. Chyba ,ze dla matola. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anjew Krolewiczu, obudz sie, to jest 3500€ IP: *.Red-80-59-230.staticIP.rima-tde.net 02.01.08, 17:10 Nie tylko lekarze studiuja i zarabiaja po studiach, wiec nie przesadzaj z tymi matolami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doktor Re: Lekarze: 80 zł za godzinę? Mało! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.08, 16:41 zaprawdę powiadam ci szanuj doktora swego, 80 zł za godzinę to mało, naprawdę mało, za kilka lat będziesz skamlać o pomoc a wtedy i 80 euro za godzinę zapłacisz tylko nie będziesz miał z czego wziąć bo na leczenie za granicą Polaku za biednyś, dobrej medycyny nie nauczysz się z internetu a zioła ojca klimuszko na wszystko nie pomogą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anjew Mowimy o pensji w panstwowych placowkach, IP: *.Red-80-59-230.staticIP.rima-tde.net 02.01.08, 17:43 wiec o co chodzi? Nikt nie bedzie skamlal, po prostu bedzie dostawal co mu sie nalezy, bo odprowadza skladki. Najwyzej bedzie dostawal od Ukrainca lub Hindusa, jesli Polacy w protescie zlikwiduja sobie stanowiska pracy lub wyjada za granice. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Albo od tirówki Re: Mowimy o pensji w panstwowych placowkach, IP: *.chello.pl 03.01.08, 16:40 bez obrazy dla tirówek... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swan to na co jeszcze czekasz? Wyjeżdżaj skoro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.08, 22:01 uważasz, że to dla ciebie za mało. W UE dadzą ci na pewno więcej... A poza tym z twojego postu wynika, że jesteś zwykła szmata bo nie potrafisz szanować obywateli swojego kraju. Dla takich jak ty emigracja jest zdecydowanie najlepszym zawodowym. Dla twoich potencjalnych pacjentów też .... Odpowiedz Link Zgłoś
every2 Re: Lekarze: 80 zł za godzinę? Mało! 02.01.08, 22:38 A pogotowie nie bedzie Ci już podaważ pawulonu będzie tragedia (czy od skór były koszty przychodu) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Lekarze: 80 zł za godzinę? Mało! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.08, 16:54 Tak poza wszystkim to z artykułu wynika, że lekarze chcą pracować 48 h. Za nadgodziny oczekują wyższej zapłaty niż 80 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dr 800 zl za godzine! IP: *.dll.se 02.01.08, 16:58 Za dyzur w Wigilje za granica dostalem 800zl za przepracowana godzine pracowalem 8 godzin.200 zl za godzine dostaje sie w dzien powszedni.Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Damian Re: 800 zl za godzine! IP: 193.219.113.* 02.01.08, 17:23 Może i zarobiałeś 200zł na godzine... To powchwal się jeszcze w jakim kraju tyle zarabiałeś i ile kosztował np chleb?? Nie porównuj zachodu do nas!! PO zapowiada cud gospodarczy owszem, ale na to trzeba czasu!! Irlandia na swoj cud pracowala 5 lat... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ixie Re: 800 zl za godzine! IP: *.aster.pl 02.01.08, 17:30 No tak, tylko, ze chleb w szwecji kosztuje 8zl, przejazd taksowka przez 4 przystanki autobusowe 100 zl. Ktory taksowkarz w Polsce tyle zarabia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty,anty,anty Re: 800 zl za godzine! IP: 82.146.248.* 02.01.08, 18:04 Jasna chol.ra a ja po 42 latach pracy w ruchu ciągłym ma 800 zł emerytury na rękę miesięcznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: 800 zl za godzine! IP: *.toya.net.pl 02.01.08, 18:25 trzeba było zostać półbogiem, czyli lekarzem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mark Re: 800 zl za godzine! IP: *.meskonet.pl 02.01.08, 18:23 To jeszcze powiedz za czyje pieniadze skończyłes studia? Wyszkolenie/nauka trochę kosztuje, a z tego co się orientuje to studia medyczne chyba są darmowe w Polsce... Może trzeba troche pomysleć o "odpracowaniu" pieniążków wyłozonych przez Państwo (NAS) na twoją naukę?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Toni Re: 800 zl za godzine! IP: *.167.216.81.static.h.siw.siwnet.net 02.01.08, 21:11 Kej mark, moi rodzice twierdza, ze to oni mi oplacili studia. Ja sie z nimi spotkasz po tamtej stronie to podyskutuj. A komuchy mi daly potrzebny wtedy kwit, ze studia odpracowalem, starczylo na to 3 lata glodowej pensji. Wylicz sobie ile dr dostaje, ile dostac powinien i to jest splata z bardzo lichwiarskim procentem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirek Re: 800 zl za godzine! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.08, 22:19 > Za dyzur w Wigilje za granica dostalem 800zl za przepracowana > godzine pracowalem 8 godzin Czy mógłbyś podać namiary na ten szpital. Chetnie tam skieruję znajomych lekarzy z Bostonu, którzy bardzo chetnie podejmą się takiej pracy. 300 $ za godzine to biorą lekarze z najwyższej półki ale ci nie dyżurują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ortofon [...] IP: *.chello.pl 02.01.08, 17:00 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariusz Lekarze: 80 zł za godzinę? Mało! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.08, 17:02 Ja mam jedno pytanie do lekarzy.Czy wy uczyliście się na lekarzy za kasę! czy żeby leczyć ludzi?.Jeżeli chcesz zarabiać dużo kasy to się zajmij biznesem a nie robieniem kasy na ludzkim zdrowiu. Rozumiem że za wiedzę trzeba zapłacić ale to są publiczne szpitale opłacane ze składek. Jeżeli wam jest mało to przenieście się do prywatnych klinik. Mówicie o reformach i podwyżkach ale jakoś tylko słyszymy o podwyżkach i jest ciągle za mało !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dori Re: Lekarze: 80 zł za godzinę? Mało! IP: *.aster.pl 02.01.08, 17:08 A co, maja za wolontariuszy robic?! Kazdy chce zarabiac kase. Lekarz to taki sam zawod jak inne. Ty niby nie chcesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anjew SLUZBA zdrowia. Dobre sobie :-)) IP: *.Red-80-59-230.staticIP.rima-tde.net 02.01.08, 17:24 lekarz to zawod, owszem, ale nie jak kazdy inny. SLUZBA, jak sama nazwa wskazuje. Nie do wszystkich to dociera widze. Praca w panstwowych szpitalach, utrzymywanych ze skladek ludzi zarabiajacych czesto ulamek tej wzgardzonej pensji. Do tego edukacja na lekarza za darmo w panstwowej uczelni... Ale pensja ma byc... No wlasnie, jaka? Jesli 12800PLN brutto to malo, to ile to ma byc? 20.000, 30.000?? LOL, za bycie anestezjologiem w panstwowym szpitalu?? Prawie 10 razy srednia krajowa? 10 razy tyle co SLUZBA policjanta czy strazaka? Lekarze, rozumiem, ze miewacie duzo pracy, ale cos Wam sie chyba przegrzalo pod czaszka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: SLUZBA zdrowia. Dobre sobie :-)) IP: *.chello.pl 02.01.08, 17:51 Nie służba, tylko OPIEKA zdrowotna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: SLUZBA zdrowia. Dobre sobie :-)) IP: *.toya.net.pl 02.01.08, 18:29 no tak, zawsze to była służba, teraz to już tylko OPIEKA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaba Re: SLUZBA zdrowia. Dobre sobie :-)) IP: *.sdl.vectranet.pl 02.01.08, 20:21 SLUZBA to byla przed wojna u bogatych ludzi, a teraz jest OPIEKA zdrowotna. A za wiedze i umiejetnosci trzeba placic. Nie zrobil nikt nic, zeby anestezjolodzy zostali w kraju - to powyjezdzali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anjew Nie no, jasne, powinni dostac 30.000, bo 12800 to IP: 87.111.45.* 02.01.08, 21:04 tyle, co smarknac... Ustosunkuj sie do argumentow, a nie sie czepiasz slowek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pcx Re: SLUZBA zdrowia. Dobre sobie :-)) IP: *.acn.waw.pl 02.01.08, 21:44 niech sobie jadą w cholerę, na ich miejsce przyjdą inni, wcale nie gorsi, a że po polsku kiepsko mówia... coż, nasi medycy w UK też nie władają biegłą angielszczyzną ! HAWK ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Toni Re: SLUZBA zdrowia. Dobre sobie :, ni niedobre IP: *.167.216.81.static.h.siw.siwnet.net 02.01.08, 21:19 "Sluzbe zdrowia" to komunisci wymyslili a NKWD narzucilo jej pensje. Jak komus sie teskni to proponuje muzeum zalozyc. Nauka za darmo jest w wiekszosci jako tako cywilizowanych krajow, jak chcesz aby byla platna to dyskutuj na innym forum. A pensje nie bierze sie za "bycie anestezjologiem" tylko za wykonywanie naprawde ciezkiego zawodu. A pod czaszka mamy zimno, coraz zimniej, tak jak pacjenci dla nas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Toni Re: SLUZBA zdrowia. Dobre sobie :, ni niedobre IP: *.167.216.81.static.h.siw.siwnet.net 02.01.08, 21:19 "Sluzbe zdrowia" to komunisci wymyslili a NKWD narzucilo jej pensje. Jak komus sie teskni to proponuje muzeum zalozyc. Nauka za darmo jest w wiekszosci jako tako cywilizowanych krajow, jak chcesz aby byla platna to dyskutuj na innym forum. A pensje nie bierze sie za "bycie anestezjologiem" tylko za wykonywanie naprawde ciezkiego zawodu. A pod czaszka mamy zimno, coraz zimniej, tak jak pacjenci dla nas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hugo w. 80 zł za godzinę = Mało! IP: *.multimo.gtsenergis.pl 02.01.08, 17:06 Oczywiscie ze malo - do wykonywania zawodow takich jak lekarz czy nauczyciel wymagana jest wysokokwalifikowana wiedza ekspercka. Nauczyciel (magister) i lekarz bez specjalizacji - powinni zarabiac nie mniej niz 180 zl netto za godzine (w przypadku nauczyciela 1h = 45 min). Aby wymagac, trzeba placic. Najpierw podniescie nauczycielom pensje - do powiedmy 8krotnosci sredniej krajowej dla magistra, 12 krotnosci dla doktora, do 16 krotnosci dla dr hab, 20 krotnosci dla profesora nadzwyczajnego i 25 krotnosci dla profesora zwyczajnego. Potem zmniejszcie liczebnosc klas - do 5-10 dzieci / uczniow / studentow na grupe cwiczeniowa/lekcyjna. Nastepnie zmniejszcie pensum do max. 4h dydaktycznych tygodniowo. Wtedy do zawodu nauczycielskiego beda pchali sie drzwiami i oknami najlepsi z najlepszych - i jakosc wyksztalcenia calego narodu wzrosnie. Niezaleznie od zmian w płacach - nalezy zniesc przymusowy obowiazek szkolny. Bon edukacyjny powinien byc tylko na 3 lata (rodzic decydowalby czy za ten bon chce 3 klasy podstawowki czy 3 lata studiow licencjackich - a do licencjatu uczy np. sam). Pozostałe lata powinny być słono płatne - nie mniej niż 80% średniej krajowej za semestr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: killkamil Re: 80 zł za godzinę = Mało! IP: *.chelm.gda.pl 02.01.08, 19:16 Ciekawe czy gdybyś miał kogoś zatrudnić u siebie w firmie (choć jak się domyślam jej nie masz), to najpierw byś dał wszystkim z góry na dół po 8 - 25 razy tyle co teraz a potem jeszcze zmniejszył im tydzień pracy, w nadziei, że jak będziesz znów zatrudniać kiedyś ludzi to przyjdą do ciebie najlepsi z najlepszych. Ciekawe podejście... Tak socjalistyczne, że aż boli... Odpowiedz Link Zgłoś
hugow Oczywiscie ze malo 02.01.08, 17:07 Aby miec dobre uslugi nalezy uczciwie i godziwie placic. Oczywiscie ze 80 zl brutto to malo - do wykonywania zawodow takich jak lekarz czy nauczyciel wymagana jest wysokokwalifikowana wiedza ekspercka. Nauczyciel (magister) i lekarz bez specjalizacji - powinni zarabiac nie mniej niz 180 zl netto za godzine (w przypadku nauczyciela 1h = 45 min). Aby wymagac, trzeba placic. Najpierw podniescie nauczycielom pensje - do powiedmy 8krotnosci sredniej krajowej dla magistra, 12 krotnosci dla doktora, do 16 krotnosci dla dr hab, 20 krotnosci dla profesora nadzwyczajnego i 25 krotnosci dla profesora zwyczajnego. Potem zmniejszcie liczebnosc klas - do 5-10 dzieci / uczniow / studentow na grupe cwiczeniowa/lekcyjna. Nastepnie zmniejszcie pensum do max. 4h dydaktycznych tygodniowo. Wtedy do zawodu nauczycielskiego beda pchali sie drzwiami i oknami najlepsi z najlepszych - i jakosc wyksztalcenia calego narodu wzrosnie. Niezaleznie od zmian w płacach - nalezy zniesc przymusowy obowiazek szkolny. Bon edukacyjny powinien byc tylko na 3 lata (rodzic decydowalby czy za ten bon chce 3 klasy podstawowki czy 3 lata studiow licencjackich - a do licencjatu uczy np. sam). Pozostałe lata powinny być słono płatne - nie mniej niż 80% średniej krajowej za semestr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bla Re: Oczywiscie ze malo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.08, 17:33 blabla blabbla bla blaa blalalblalabla. Bla:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ixie Re: Oczywiscie ze malo IP: *.aster.pl 02.01.08, 17:36 Ale magiel. Z tymi bonami to juz w szczegolnosci. Pewnie sie naczytales Korwina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lek med Re: Lekarze: 80 zł za godzinę? Mało! IP: *.chello.pl 02.01.08, 17:07 Chyba nie tak łatwo policzyć jak takie bzdury się pisze ... hihihi 160 godzin = etat w szpitalu anastezjologa (czyli 7.00-15.30)= 2500 zł brutto (1700 na rękę). Dyżur (16.00-8.00)15 godzin x 80 zł = 1200 zł brutto (850 zł na rękę) - wg nowych przepisów po podpisaniu opt-out można wziąść maksimum okolo 7 (czyli 5950 zł na "rękę")- razem 7650 zł netto za około 265 godzin pracy. Odpowiedzialnej pracy. Czyli średnio 29 zł za godzinę netto. Tyle tylko że z 480 godzin roboczych (bez weekendów) które ma miesiąc - 265 jesteś w pracy. Zakładając że śpimy 8 h na dobę (160 godzin w dniach roboczych) zostaje jakieś 55 godzin na życie, naukę i mieszkanie w tygodniu, czyli 2,5 godziny dziennie (akurat na dojazd i powrót z pracy, zrobienie zakupów, śnaidanie i kolację) :-). Ale w weekendy dopiero można sobie poużywać ... co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty Re: Lekarze: 80 zł za godzinę? Mało! IP: 82.146.248.* 02.01.08, 18:13 lek med-zapomnialeś dodać o tej ciężkiej pracy w czasie spania na dyżurze w pokoju lekarskim w godz.22,00 a 6,00 i w czasie tego dyżuru na oglądaniu telewizji w godz.14,00 do 22,00 bo póżniej to spanie. Odpowiedz Link Zgłoś
hugow Mało! - stanowczo za malo 02.01.08, 17:08 W d. sie poprzewracalo tym ktorzy za zbyt male pieniadze chca WYLUDZIC wysokokwalifikowane swiadczenie - czy to edukacyjne czy medyczne. Oczywiscie ze malo - do wykonywania zawodow takich jak lekarz czy nauczyciel wymagana jest wysokokwalifikowana wiedza ekspercka. Nauczyciel (magister) i lekarz bez specjalizacji - powinni zarabiac nie mniej niz 180 zl netto za godzine (w przypadku nauczyciela 1h = 45 min). Aby wymagac, trzeba placic. Najpierw podniescie nauczycielom pensje - do powiedmy 8krotnosci sredniej krajowej dla magistra, 12 krotnosci dla doktora, do 16 krotnosci dla dr hab, 20 krotnosci dla profesora nadzwyczajnego i 25 krotnosci dla profesora zwyczajnego. Potem zmniejszcie liczebnosc klas - do 5-10 dzieci / uczniow / studentow na grupe cwiczeniowa/lekcyjna. Nastepnie zmniejszcie pensum do max. 4h dydaktycznych tygodniowo. Wtedy do zawodu nauczycielskiego beda pchali sie drzwiami i oknami najlepsi z najlepszych - i jakosc wyksztalcenia calego narodu wzrosnie. Niezaleznie od zmian w płacach - nalezy zniesc przymusowy obowiazek szkolny. Bon edukacyjny powinien byc tylko na 3 lata (rodzic decydowalby czy za ten bon chce 3 klasy podstawowki czy 3 lata studiow licencjackich - a do licencjatu uczy np. sam). Pozostałe lata powinny być słono płatne - nie mniej niż 80% średniej krajowej za semestr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bob Re: Mało! - stanowczo za malo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.08, 18:06 Średnia płaca nauczyciela w USA to $48000. Lekarza $147000. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bob Re: Mało! - stanowczo za malo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.08, 18:14 Zapomniałem dodać, że chodziło o lekarzy nie-specjalistów. Średnia płaca anestezjologa to około $300000. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: crow Re: Mało! - stanowczo za malo IP: *.range86-151.btcentralplus.com 02.01.08, 19:07 Zapomniales dodac jeszcze, ptaszku, ze 50 milionow mieszkancow us pozbawionych jest jakichkolwiek swiadczen medycznych. To tak dla uzupelnienia obrazka. Odpowiedz Link Zgłoś
nobull Mało! - stanowczo za malo 02.01.08, 21:45 bob napisał(a): > Średnia płaca nauczyciela w USA to $48000. Lekarza $147000. Nie sadź! W USA lekarz pracuje na własne kato, musi miec ubezpieczenie od medical malprzctice, które kosztuje go nawet 250,000 U$ rocznie (kazdy przypadek z minimium 1,000,000 U$!). Amerykanscy lekarze to nie wykształceni rzeźnicy, i nie tak szybko ich zwiazki zawodowe dopuszcą do praktyki "obcokrajowców"! Bardzo newielu lekarzy w USA zarabia tylko $ 147,000, a wielu pracuje tylko 3 czy 4 dniw tygodniu a w wolnym czasie gonią albo pieleniarki, sprzedawczynie z firm farmaceutycznych albo dziwki! Lekarze amerykańscy doskonale wiedza jak okradac swoich pacjetów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dori Re: Lekarze: 80 zł za godzinę? Mało! IP: *.aster.pl 02.01.08, 17:11 Mi wychodzi 130 zeta za godzine. Nie uwazam, zeby 80 to bylo duzo za prace lekarza. Placimy w koncu tak słone podatki, ze zamiast plotow wokol rezydencji, kart kredytowych dla poslow i innego tym podobnego marnowania pieniedzy podatnikow nalezy zaplacic lekarzom za znacznie berdziej odpowiedzialna i wymagajaca prace niz maja poslowie... Ile oni maja za godzine siedzenia i ziewania w poselskich lawach.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Lekarze: 80 zł za godzinę? Mało! IP: *.toya.net.pl 02.01.08, 18:38 co robisz, możemy się zamienić, ciekawe czy bedziesz mówił to samo z mojego punktu siedzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alonso + lapowy,czyli 12 tys brutto + 12 tys netto IP: *.toya.net.pl 02.01.08, 17:11 Odpowiedz Link Zgłoś
axx611 Re: + lapowy,czyli 12 tys brutto + 12 tys netto 02.01.08, 17:23 Lekarze zarabiaja zdecydowanie za malo. A przeciez w Polsce samych milionerow jest podobno 3 mln. Pano Rysiek ktoremu melduje sie minister i cala reszta oligarchow rodzimych musza nalezycie oplacac fachowcow a anestozjologow w szczegolnosci. Oczywiscie mozna sprowadzic z Rosji a szczegolnie tych ptaszkow co uspili wszystkich w teatrze gazem szybko i skutecznie.Rysiek moze sobie tylko popatrzec na te dziury w glowach,pomyslec o sobie i placic panowie mosicie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ixie Lekarze: 80 zł za godzinę? Mało! IP: *.aster.pl 02.01.08, 17:17 Anestezjolog to powazny specjalista. Dodatkowo lapowki nie dostanie i gabinetu nie otworzy. Czemu ma nie zarobic przyzwoicie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chory Re: Lekarze: 80 zł za godzinę? Mało! IP: 82.146.248.* 02.01.08, 18:24 Ostatnio byłem w szpitalu.Przed zabiegiem przyszedł anestazjolog i przedstawił się,że będzie mnie znieczulac a kieszenie miał szeroko otwarte i dziwnie się patrzył. Odpowiedz Link Zgłoś
allspice Lekarze: 80 zł za godzinę? Mało! 02.01.08, 17:17 To najwyższy czas aby sprowadzać lekarzy ze Wschodu...takie płace po kilkanaście tysięcy będą im odpowiadać. Odpowiedz Link Zgłoś