Dodaj do ulubionych

Koniec buntu: lekarze nie zamkną poradni

14.01.08, 19:15
Mają już swoje ulubione PO oraz cuda, powinni przestać strajkować.
Obserwuj wątek
    • Gość: maro18 Re: Koniec buntu: lekarze nie zamkną poradni IP: *.crowley.pl 14.01.08, 19:22
      masz już swoją ulubioną PO i cuda - powinieneś przestać ględzić jak stara baba
      • Gość: Polak z Polski Lekarze robią wszystko aby powróciły rządy PiSiora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.08, 20:27
        i jest mi niezmiernie przykro z tego powodu, że powrócą dyplomatołki i rydzomohery na stołki!!!
    • Gość: Cruella jakaz to zla wiadomosc dla PISu;) IP: *.linkercorp.com 14.01.08, 20:22
      nie bedzie mial argumentow zaden z Oslow partii JK. Ani Brudzinski
      ani pielegniarka Cipinska. Lekarze popelniaja straszny blad nie
      wierzac, iz zbawic ich moga jedynie bracia K. Lekarze powinni nadal
      strajkowac i czekac na powrot prawych i sprawiedliwych. Amen.
    • Gość: Anonim Koniec buntu: lekarze nie zamkną poradni IP: *.chello.pl 14.01.08, 20:47
      "Do tej pory za darmo dostawali służące do tego programy komputerowe. Od nowego roku mieli za nie płacić"
      Za darmo była też diagnostyka pacjentów, którzy powinni trafić do poradni specjalistycznych już z wynikami np. tomografii w garści. No, ale dochtory musiałyby uszczknąć nieco ze swoich "głodowych" stawek za pacjenta. Po co, jak "specjalistyka" nie zrobi tomografii to ja się pozwie do sądu za zaniedbania w terapii...

"Bali się, że płatne oprogramowanie nie będzie pasować do wciąż zmienianej sieci NFZ."
      Było, jest i będzie...

"Pod koniec grudnia PZ spotkało się minister zdrowia Ewą Kopacz. Ustalono, że zamiast nowych kontraktów na 2008, będzie przedłużenie umów z ubiegłego roku na pierwszy kwartał. W tym czasie NFZ miał rozwiązać problemy z komputerami"
      NFZ nie ma problemów z komputerami. Daj Boże kazdemu taki sprzęt. Co innego samowolka lokalnych kacyków w OW NFZ: "każdy świety ma swoje wykręty", standard jest tylko w _Zarządzeniu_ u,u,u,u,,u,u,u (to echo wołajacego na puszczy).

"Tego mógł się przestraszyć szef NFZ. Zamiast realizować porozumienie lekarzy z minister zdrowia, powiedział, że za darmo da lekarzom programy komputerowe w zamian za umowy do końca roku."
      Gdzie Rzym, gdzie Krym, a gdzie Baba Jaga... I tak jakoś te świadczenia sprawozdać trzeba, żeby otrzymać szblon i wystawić fakturkę... W notatniku? (explicite - notepad.exe)...

Ech, artykuł jak z Sup*r Expre*u...: jest sprawa coś trza napisać, no jakoś tak tam mówili, cholerka...
      • wujaszek_joe Re: Koniec buntu: lekarze nie zamkną poradni 14.01.08, 21:10
        wszyscy zarabiają więcej a lekarze prowadzący przychodnie powinni od nowego roku
        dostać mniej (tj. ponosić wyższe koszty)?
        ciekawe kto by się na to zgodził.
        Dziwny człowiek ten prezes NFZ, co nie ma czasu na rozmowy z przedstawicielami
        porozumienia zielonogórskiego (70%przychodni)
        większy buc niz poprzednik
      • maniakgieldowy Anonim-glupek i ignorant 14.01.08, 21:15
        Anonim - jestes głupi i złośliwy. Jak nie masz o czymść pojęcia to
        się nie wypowiadaj. Szukasz tylko okazji do ziania nienawiścią ?
        Prawda jest taka że lekarze POZ NIE MAJĄ KONTRAKTÓW na wystawianie
        skierowań na tomografię komputerową. Wiem bo pracuję jako technik
        rtg. Jeśli chcesz wiedzieć zresztą to takie badanie kosztuje
        kilkaset złotych. Lekarz Rodzinny na twoje i każdego innego pacjenta
        leczenie dostaje około 80 zł NA ROK ! - z tego oczywiście musi
        opłacić wynajem lokalu lub czynsz, energię, wodę,wyposażenie
        gabinetu zabiegowego itp, pensje wszystkich zatrudnionych w poradnii
        osób itp, itd. Więc jak nie znasz realiów funkcjonowania Ochrony
        Zdrowia to nie pluj jadem tylko dlatego że to ci przynosi ulgę.
        • Gość: Krzysztof Re: Anonim-glupek i ignorant IP: *.elblag.dialog.net.pl 14.01.08, 21:25
          Jeżeli wam tak ciężko, to skąd te przeciętnie 10tys/miesiąc? To
          fakt! Jakoś to nasze państwo, nie chce przyjżeć się zarobkom lekarzy
          rodzinnych. Podbijany jest zaś tylko bębenek szpitalny. Komentarz aż
          się prosi. Gdyby skarbówka sprawdziła ilu rozpoczęło budowy domów,
          zmieniło fury itp, to ta bieda tej grupy by wyglądała nieco inaczej.
          Praca od 8:00 do 14:00, zero odpowiedzialności,(od tego specjaliści)
          i oszczędności na badaniach, by jak najwięcej zostało. Taka jest
          prawda, przynajmniej tam, gdzie to oglądam na codzień.
          • Gość: chris30 Re: Anonim-glupek i ignorant IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.08, 22:00
            Spróbuj na początek "przyjżeć się" zasadom ortografii. Ciekawe, skąd wymyśliłeś
            "fakt" o średniej 10 tysięcy, pewnie z "Faktu"? Lekarzom należy się zarobek
            odpowiadający ich wiedzy i odpowiedzialności, jeśli jednemu wyjdą 3 tysiące, a
            drugiemu 20, to tak należy płacić. Nie jestem lekarzem, ale oglądałem przez
            dwadzieścia lat pracę mojego ojca chirurga, który nie dorobił się ani domu, ani
            auta (choć był ordynatorem największego oddziału w wielkim mieście), a zmarł w
            pracy na zawał w wieku 56 lat. Wiem więc, że odmowa uczciwej zapłaty wszystkim
            lekarzom przez to, że część lekarzy bierze łapówki, jest zwykłym idiotyzmem. Mam
            nadzieję, że obecny rząd już to zrozumiał.
        • Gość: Anonim Re: Anonim-glupek i ignorant IP: *.chello.pl 14.01.08, 22:46
          Fakt, kontraktów na CT przeważnie nie mają, bo i jak. Musieliby się wylegitymowac podpisanymi umowami z podwykonawcą, który ma tomograf :))). Dlatego wymyślono umowy na świadczenia współfinansowane - nie wierzę, że to dla Ciebie nowość, Panie Mądry: część kosztów pokrywa kierujący, część NFZ. Żeby nie obedrzeć lekarzy POZ z ich własnych, ciężko wydartych NFZ-towi _pieniędzy_ 8o
          Dlaczego sądzisz, że nie mam o tym pojęcia? Nasz Zakład Diagnostyki Obrazowej zatrudnia kilku techników rtg i wszyscy wykonują świadczenia dla pacjentów kierowanych z terenu. Wiem, ile kosztuje CT, USG, RTG z kontrastem i bez, etc. Za kwotę 80 zł na rok pomnożoną przez kilka tysiecy deklaracji POZ mozna przecież zlecić tych kilka, czy kilkanaście badań w koniecznych przypadkach. Ale przecież liczy się PIENIĄDZ utracony na "[...]wynajem lokalu lub czynsz, energię, wodę,wyposażenie gabinetu zabiegowego itp, pensje wszystkich zatrudnionych w poradnii osób itp [...]", a wszystko z tej głodowej stawki...
          Niczym nie pluję, bo to niekulturalnie. Jad sam wydaliłeś, pewnie Ci lżej. Przebadaj się... Stetoskopem i szpatułką... W POZ-cie...
          A co do jadu - kojarzy mi sie wąż w kieszeni i jakaś propaganda w telewizji...
    • nessie-jp Koniec buntu: lekarze nie zamkną poradni 14.01.08, 22:00
      A dlaczego przychodnie miałyby płacić NFZ za oprogramowanie narzucane przez
      NFZ?? Przecież to się nadaje do urzędu antymonopolowego! Za chwilę ZUS nam każe
      płacić za Płatnika... :/

Zresztą, to przecież jakaś przeciwna gimnastyka finansowa. NFZ zbiera od
      pacjentów pieniądze na leczenie. Przekazuje te pieniądze przychodniom.
      Przychodnie zaś mają te pieniądze przekazać z powrotem do NFZ za program...?
      • Gość: Anonim Re: Koniec buntu: lekarze nie zamkną poradni IP: *.chello.pl 14.01.08, 23:07
        Bardzo celna uwaga i na czasie. Taka sama zasada działania: Płatnik i KSSWD, PŚ czy co tam innego - obowiązek przesyłania sprawozdań za pomoca "udostępnionego oprogramowania". Trzeba zatem kupić komputer, MS Windows (TM) lub kupić usługę od firmy informatycznej. Tak czy tak, wydatki z powodu _obowiązku_ używania takiego czy innego oprogramowania (nawiasem mówiąc NFZ nie sprzedaje programów komputerowych). Od 1 stycznia z NFZ miało byc inaczej, czyli program może być dowolny, nie narzucony, byle generował właściwe sprawozdania, ale NFZ za darmo już nic nie da. POZ się uparł i dostanie bonus: za program (do kwietnia) płacą podatnicy, POZ dostanie go od NFZ za darmo. ZUS po staremu, bez "łyndowsa" ani rusz, na razie Płatnik pozostaje darmowy...
    • Gość: twardowski Szantażyści mają kolesia v-ce minstra!Gnojowacizna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.08, 22:38
      • dyletant5 czekam na tanie kurczaki i japka od tuska ... 15.01.08, 00:15

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka