Dodaj do ulubionych

Czarne Kropy coraz bliżej

24.01.08, 19:31
Kolejna ciekawa akcja, która, mam nadzieję, coś zmieni :)
Wysyłam moje zgłoszenia.
Obserwuj wątek
    • Gość: tamtaram Nakleić kropę Kropie,, IP: *.toya.net.pl 24.01.08, 19:36
      i wszystko było by jasne..
    • Gość: Chris Obawiam się, że oprócz terenów zielonych to będzi IP: *.lodz.msk.pl 24.01.08, 21:06
      Obawiam się, że oprócz terenów zielonych to będzię jedna wielka
      kropa
      Syf na każdym kroku
    • kosz.na.psie.kupy Re: Czarne Kropy coraz bliżej 24.01.08, 22:42
      Mam nadzieję, że strażnicy również nakłonią tych krnąbrnych do regularnego
      karmienia mnie.
    • Gość: smakaroni Czarne Kropy coraz bliżej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.08, 23:46
      Dodam tylko, ze pomyslodawca Czarnych Krop jest najstarszy czlonek
      GPO Pan w wieku 75 lat:)
    • Gość: Anka Czarne Kropy coraz bliżej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.08, 02:12
      Dlaczego tylko internauci mają się wypowiadać? A co z tymi, którzy nie mogą, nie
      potrafią, nie chcą...?
      • skunk Re: Czarne Kropy coraz bliżej 25.01.08, 03:47
        Co sugerujesz? Nie mamy możliwości zbierania głosów powiedzmy na ulicy, dlatego
        też wprowadzono długi czas na zbieranie wpisów. Jeśli masz kogoś kto jest
        "unplugged" zawsze możesz zebrać jego głos(y) i wysłać nam w mailu:
        grupa.pewnych.osob.lodz@gmail.com

Pozdrawiam.
    • Gość: klekot Od razu zrobmy getto IP: 195.205.240.* 25.01.08, 08:27
      Pomysl rewelacyjny. Oznaczmy brudne sklepy i kamienice, a pozniej brudnych
      ludzi. Naszyjmy im czarne kropy i przeniesmy w jedno miejsce. Otoczmy plotem i
      zabronmy im wychodzi. A pozniej utylizujmy w imie czystosci i ladnosci. Bedzie
      piekna nowa lodz bez smieci. Know how i biznesplan juz jest zawarty w mein kampf
      • miejskie_narty Re: Od razu zrobmy getto 25.01.08, 09:03
        Zauważ, że ten pomysł można również przerzucić na forum: najpaskudniejszych osobników, tych odznaczających się wyjątkową brzydotą (uff, dobrze, że nie mam wizytówki) i tych, którzy jakoś "tu nie pasują" można by zgłaszać odpowiednich osób, a potem przy nicku przydzieli się im czarną kropę, by wszyscy wiedzieli, z kim mają do czynienia.
        • Gość: klekot Re: Od razu zrobmy getto IP: 195.205.240.* 25.01.08, 09:13
          Jestem za. Ale nie pasujacy to tacy, ktorzy zamiast swobodnej wymiany mysli
          obrzucaja innych inwektywami. A takich zauwazylem jest sporo i nie tylko na tym
          forum. Ale coz - kultura dyskusji u nas lezy. Kto mocniej pyskuje ten ma racje.
          Ogolnie za pietnowaniem balaganiarzy jestem, tylko obawiam sie, ze jak to w
          naszym kraju zwyciezy dzicz. A to bylaby strata dla pomyslu i dla nas wszystkich.
          • miejskie_narty Re: Od razu zrobmy getto 25.01.08, 09:28
            Może i tak. Ale weź pod uwagę, że i w mieście jest sporo "paskudnych" miejsc. A jeśli oznaczone mają być te najpaskudniejsze, będzie musiała nastąpić arbitralna selekcja. Więc od razu narzucają się dwa pytania - kto i co już zasługuje na "kropę", a kto i co jeszcze nie, oraz - kto o tym zadecyduje: czy każde miejsce zgłoszone emailowo dostanie kropę, czy z tej puli grupa pewnych osób, według własnych kryteriów, wybierze sobie to, co im pasuje?

• brite Re: Od razu zrobmy getto 25.01.08, 10:44
              > Więc od razu narzucają się dwa pytania - kto i co już zasługuje na
              > "kropę", a kto i co jeszcze nie

Miejsce może zgłosić każdy - zatem można założyć, że lista będzie w miarę
              obiektywna i, być może, przy odpowiedniej liczbie zgłoszeń - reprezentatywna.
              W całej akcji nie chodzi o piętnowanie kogoś wedle własnego widzimisię - chodzi
              o publiczną debatę oraz budzenie świadomości obywatelskiej i wrażliwości na
              najbliższą okolicę. Może to troszkę górnolotne zwroty, ale w tej chwili inna
              terminologia nie przychodzi mi do głowy :).
              • miejskie_narty Re: Od razu zrobmy getto 25.01.08, 12:29
                No tak, ale jakby nie patrzeć, można mieć trochę wątpliwości co do uznaniowości przydzielania krop. Ale rozumiem, że bez szczypty kontrowersji akcji byłaby mniej nośna, wierzę też w dobra intencję "sprawców".
      • brite Zatrważający punkt widzenia 25.01.08, 10:31
        > Pomysl rewelacyjny. Oznaczmy brudne sklepy i kamienice, a pozniej brudnych
        > ludzi.

Widzę, że masz świetne rozeznanie w sprawie, skoro wiesz co będzie później.
        Wiem, że tylko trollujesz i wygodnie jest Ci kontestować sprzed ekranu monitora
        bo akurat nie masz nic innego do roboty, ale zachęcam do szerszej dyskusji na
        omawiany temat.
        Po ponad półwieczu zaniedbania nasze miasto jest w opłakanym stanie, trzeba to
        zmienić.
    • dziad_borowy Re: Czarne Kropy coraz bliżej 25.01.08, 08:44
      Dobry pomysl, nie od dzis wiadomo, ze Kropa to cos negatywnego.
      Dzierżżż!!!
    • Gość: mieszkaniec Re: Czarne Kropy coraz bliżej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.08, 09:07
      Powiedzcie mi, czy jeśli zadzwonię do straży miejskiej i zgłoszę fakt, że na
      bloku w którym mieszkam od 3 lat jest napis typu, "ŁKS sku..syny" a mimo upływu
      tak długiego czasu administracja nie zrobiła absolutnie nic aby go usunąć, to
      straż miejska wlepi mandat dla administracji?

Z tego co pamiętam, to jest przepis nakazujący usuwanie takich napisów w ciągu 2
      dni?
      • miejskie_narty Re: Czarne Kropy coraz bliżej 25.01.08, 09:15
        Tylko pamiętaj, że w rzeczywistości mandant zapłacą mieszkańcy:)

Może lepiej najpierw zgłosić to administracji? Mimo że wydaje to się absurdalne - przecież jeśli napis jest od dwóch lat, to admnimistratorzy musieli go widzieć - to jednak może okazać się skuteczne. Z doświadczenia wiem, że większość zakładów administracji podejmuje działania wykraczające poza "standard" wyłącznie po ponagleniach, przypominaniach, awanturach i straszeniach (np. SM). Opór materii jest straszny!
      • Gość: Gość z Ceglanej Re: Czarne Kropy coraz bliżej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.08, 10:15
        Jednak proponuję Straż Miejską. Oni wydaja nakazy 24 godzinne. A
        potem to już mandat (chyba 500 zł) albo sąd grodzki. Niestety moja
        administracja (Retkinia) też "udaje", ze nie widzi wyrazów na "ch",
        gwiazd dawida itp. Bo usunięcie oczywiściew kosztuje. Ale sądzę, ze
        przy normalnych działaniach bardziej będzie się opłacało pilnowanie
        elewacji (np. monitoring) niż ciągłe zamalowywanoie
      • Gość: Mazda Re: Czarne Kropy coraz bliżej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.08, 11:37
        Dzwon na straz. Ja ostatnio wyszedlem na osiedle z kartka, spisalem
        adresy budynkow zaatakowanych przez niedorozwojow z WRW GANG
        (bojowka malarska LKS-u). Podalem adresy Strzazy Miejskiej. Za dwa
        dni wszystko bylo odmalowane.
        • Gość: Gość z Ceglanej Debaty brite IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.08, 11:52
          Debatowanie nic nie daje. I proszę o nie pouczanie tych, którzy mają
          inne zdanie. Akurat nie siedzę tak często przy komp jak Ty (to widać
          po ilości wpisów) i potrafię załatwić problemy bez Twoich porad
          (vide - ul. Goplańska i Tokarska). Zaś Twoje pomysły to właśnie
          najkrótsza droga do tworzenia getta. To co jest złe należy jak
          najszybciej naprawić, inaczej bezkarność sprawców skłania do
          dalszego dewastowania mienia gminnego i prywatnego. Sprawa
          świadomości ludzi (mieszkańców) to już oddzielne zagadnienie. To
          trzeba by zmieniać z 50 lat, mam nadzieję, że nie o takie "zniany"
          Ci chodzi
          • brite Re: Debaty brite 25.01.08, 12:22
            > Debatowanie nic nie daje. I proszę o nie pouczanie tych, którzy mają
            > inne zdanie.

Debatowanie, jeżeli jest rozmową i wymianą pomysłów, owszem, daje.
            Nie jest moim celem pouczanie, bo autorytetem nie jestem, natomiast klekot (lub
            Ty, jeżeli nim jesteś) poza odbiciem opisywanego pomysłu w krzywym zwierciadle
            nie zaproponował alternatywy.
            No dobra, ale dość tego - znów rozmowa przechodzi w jakieś groteskowe puszczanie
            pary na siebie, a przecież stoimy po jednej stronie.

> To co jest złe należy jak
            > najszybciej naprawić

Tak - i dlatego należy o tym rozmawiać, propagować, przedstawiać w taki sposób,
            który obije się o uszy szerszej publiki, stąd takie pokazówy jak Kropy.
            Kiedy żul leje w bramie, minie go 100 osób i żadna nie zareaguje - to głęboko
            zakorzeniona znieczulica i przyzwyczajenie do łódzkiego syfu. Jednak jeżeli
            któraś gdzieś wcześniej przeczyta, że nie jest to odpowiedni widoczek dla
            centrum dużego europejskiego miasta, jeżeli będzie wiedzieć, że zareagować można
            (trzeba!) i jest to skuteczne, być może zwróci mu uwagę bądź sięgnie po telefon.

> świadomości ludzi (mieszkańców) to już oddzielne zagadnienie. To
            > trzeba by zmieniać z 50 lat,

Zatem chyba lepiej zacząć już dziś?
            Trzeba wypromować Łódź wśród łodzian, by ją polubili, przywiązali się do niej i
            poczuli się za nią odpowiedzialni. A tego nie uzyska się łamiąc się opłatkiem w
            Brukseli.
            Pozdrawiam i zapraszam do dalszej dyskusji!
        • miejskie_narty OK - może rzeczywiście 25.01.08, 12:31
          tefefon po straż zadziała katalizująco na bieg rzeczy.
    • Gość: viola Czarne Kropy coraz bliżej IP: *.toya.net.pl 25.01.08, 10:43
      popieram akcję, ale dlaczego akcja? Kojarzy mi się z działaniem
      okazjonalnym. Apelowałabym o rzetelną pracę powołanych do tego
      służb. Bardzo często dzwonię do SM aby wskazać miejsca, które
      urągają wizerunkowi miasta. Ale przecież sytuację mogłoby uzdrowić
      bezwzględne przestrzeganie przepisów i za ich łamanie obciążanie
      mandatami, kolegiami itp. Wystarczy tylko egzekwować przepisy!
      Apelowałabym o obecność strażników w miejscach gdzie patologie są
      widoczne (polecam uwadze Stare Polesie)Ludzie widząc przyzwolenie na
      łamanie uchwalanych przez Radę Miejską przepisów kpią z nich już na
      tyle zdemoralizowani aby przejmować się czymkolwiek. Przecież czują
      się bezkarni
      • Gość: łodzianka Re: Czarne Kropy coraz bliżej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.08, 12:13
        taka mała dygresja...a SM może wystwić mandat miastu?

Pytam, z powodu konkretengo przypadku:
        ul. Dąbrowskiego na odcinku Rzgowska-Kilińskiego, gdzie po stronie
        przeciwnej do zajezdni znajduje się park (domyślam się, że
        gospodarzem jest miasto).
        Idąc chodnikiem po tej właśnie stronie zauwazyłam dziwną
        prawidłowość - chodnik wzdłuż parku pełen jest liści, piachu
        ewentualnie błota lub śniegu i lodu. Natomiast w miejscu gdzie linię
        parku "przerywa" prywatna kamienica - zawsze odśniezony, zamieciony,
        czysty!!! Potem jest znów kawałek parku (ścieżka i "wyjście") i znów
        mnóstwo liści i błota...

co do SM to widziałam ostatnio jak spisywali jakąś babunię wracającą
        z ryneczku...na łysego jegomościa w dresie, zapchanego bułą, po
        której wyrzucił siatkę prawie pod ich nogi nie raczyli zwrócić
        uwagi :/

a akcja jak najbardziej potrzebna. Super pomysł :)
        • Gość: aga Re: Czarne Kropy coraz bliżej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.08, 17:46
          Akcja b.dobra.Kropa z czym się kojarzy-wiadomo...
          • Gość: Turysta Re: Czarne Kropy coraz bliżej IP: *.nrth.cable.ntl.com 26.01.08, 01:15
            Jechałem przez Łódż i na rogu ulic Narutowicza i chyba Kopcinsckiego, nie jestem pewien. Przy budynku szpitala jest parking, ale samochody są tak zaparkowane ze tyłu wystają na jeden pas ruchu. Droga ładna wyremontowana, ale co z tego jak jeden pas praktycznie wyłączony jest z ruchu. Mało nie skasowałem paru kufrów!! Dzwonie na 112 i co jak myślicie? Wracam za kilka godzin i to samo, a znak jak wół!!!!
            Moje dwa pytania:
            1,Kto dał tym kierowcą prawojazdy!
            2,Co za służby miejskie tam są?
            I jedni i drudzy ŚLEPI!!!
            Ja 20 lat prowadzę 12 i nie mam mandatu a drażnią mnie kundy drogowe.
            Może oprócz pokazywania brudu SM i Policja zrobi coś jeszcze!!!
            • Gość: observer Re: Czarne Kropy coraz bliżej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.08, 19:55
              Drogi Turysto, nie wiem z ktorego jestes miasta, ale rozumiem, że
              tam gdzie Ty mieszkasz policjant i straznik jest na każdym rogu. I
              na każdego źle parkującego przypada 1 patrol (rozumiem, że mieszkasz
              w Mińsku - nie Mazowieckim, tylko Białoruskim).... A powazniej: to
              nie jest tylko problem policji i straży. Raczcie zauwazyć, ze w 800
              tys. mieście jest 280 straznikow. I mają dbać o parkowanie, napisy
              na murach, pilnowanie porządku, dozorowanie ul. Piotrkowskiej,
              pilnowanie parków, kontrolowanie małolatów na wagarach, karanie
              właścicieli psów (wyprowadzanych bez kagańca i brudzących po
              chodnikach), palących na przystankach, także kontrola umów na wywóz
              nieczystości. Zastanówcie się ile musiałoby być ludzi, aby w tym
              zakresie obsłużyć całe miasto. Problemem jest przede wszystkim to,
              ze w Mieście Czterech Kultur brak jest kultury piątej - tej
              podstawowej i powszechna akceptacja dla tych, którzy łamią wszelkie
              przepisy. Bo komu to przeszkadza, ze np. ktoś zaparkuje na chodniku
              albo handluje z pudeł poza targowiskiem. Sami przyzwalamy na
              wszelkie patologie i uważamy, ze będziemy mieć spokojne sumienie, bo
              ktoś inny (straz i policja) mają reagować za nas.
    • Gość: endrju Czarne Kropy coraz bliżej IP: 83.1.67.* 30.01.08, 18:00
      A widzieliście co znalazłem w internecie - mapa Czarnych Krop ;] www.mymaps.pl/m/82
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka