skunk 04.02.08, 19:30 Brawo brawo brawo. Silna Policja i Straż Miejska powinna robić wszystko, żeby wyrżnąć do cna debili i troglodytów robiących z Łodzi rynsztok. Karać, j...bać, nie wyróżniać. 90% Łodzian jest z Wami. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: żul Reforma straży miejskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.08, 19:31 Przede wszystkim strażnicy nie będą kojarzyć się łodzianom z zakładaniem blokad kół na Piotrkowskiej... O... Supper. To będzie można do woli parkować na deptaku:)))) ... czy karaniem mandatami handlarzy pietruszką. To pewnie handlarzy stanikami z tekturowych pudeł też nie ruszą. Extra Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DJ Re: Reforma straży miejskiej IP: *.chello.pl 04.02.08, 19:53 Widzę, że ktoś mnie już uprzedził z komentarzem do zdania o blokadach kół na Piotrkowskiej... Mnie niestety straż miejska kojarzy się z obojętnością jej pracowników na samochody parkujące NIELEGALNIE na Piotrkowskiej, na przejeżdżające NIELEGALNIE przez jej długość... A obok stoi bezmyślny strażnik i jest obiektem drwin tych wszystkich, którzy łamią prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gnat władziunia IP: *.adsl.inetia.pl 04.02.08, 20:12 jak sama władziunia-Kropa łamie prawo to trudno sie dziwić innym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sklepikarz Re: władziunia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.08, 20:30 Władzunia tez powinna się bać. Sam dziś widziałem, jak straznicy blokowali samochody (pod siedziba ZCHN) dwóch "wielkich" ludzi z otoczenia Kropiwnickiego. Tylko czemu zakladania blokad źle się kojarzy Panu Przewodniczącemu? Czyżby sam chciał tak parkowac na Piotrkowskiej? I jakoś z tą babcią to przegięcie. Od lat nie widziałem nikogo handlującego pietruszką! Za to całe stada handlarzy z pudeł: majtej, koszul, nawet firanek na metry. I niech im straż zabarania takiego procederu. Wbrew głupotom Pana Kacprzaka Odpowiedz Link Zgłoś
spons78 Reforma Straży Miejskiej 04.02.08, 21:54 Rolą Straży Miejskiej jest pilnowanie ładu i porządku w mieście. Czyli m.in. nakładanie mandatów za nielegalny handel i niewaściwe parkowanie. I to oczywiście SM dalej będzie robiła. Ale nie tylko to! Strażnicy muszą reagować na wszelkie wykroczenia (nie mówiąc już oczywiście o przestępstwach). Ale rolą Straży jest i powinno być jeszcze w większej mierze patrolowanie łódzkich osiedli, co zwiększy poczucie bezpieczeństwa. Rolą każdej władzy publicznej, także samorządowej jest dbanie o bezpieczeństwo obywateli. To powinien być priorytet każdej władzy. Dlatego też Straż Miejska nie może wyłącznie kojarzyć się z zakładaniem blokad na koła i karaniem za handel przysłowiową pietruszką. A niestety tak się kojarzy :( Szkoda na to wydawać od 14 do 20 mln rocznie. Proszę czytać dokładnie moją wypowiedź: "Przede wszystkim strażnicy nie będą kojarzyć się łodzianom z zakładaniem blokad kół na Piotrkowskiej czy karaniem mandatami handlarzy pietruszką. W każdej delegaturze miejskiej zostanie utworzony posterunek straży i obowiązkiem strażników będzie patrolowanie ulic łódzkich osiedli." To nowe, ambitne zadanie dla łódzkiej Straży Miejskiej. Mam nadzieję, że po reformie wewnętrznej Straż będzie pozytywnie kojarzyła się łódzianom. Liczę, że nowy komendant zrealizuje swoje plany. Trzymam za to kciuki. A jako radny będę się temu dokładnie przyglądał i kontrolował. Taka jest moja rola. Odpowiedz Link Zgłoś
spons78 Re: Reforma Straży Miejskiej 04.02.08, 21:55 Rolą Straży Miejskiej jest pilnowanie ładu i porządku w mieście. Czyli m.in. nakładanie mandatów za nielegalny handel i niewaściwe parkowanie. I to oczywiście SM dalej będzie robiła. Ale nie tylko to! Strażnicy muszą reagować na wszelkie wykroczenia (nie mówiąc już oczywiście o przestępstwach). Ale rolą Straży jest i powinno być jeszcze w większej mierze patrolowanie łódzkich osiedli, co zwiększy poczucie bezpieczeństwa. Rolą każdej władzy publicznej, także samorządowej jest dbanie o bezpieczeństwo obywateli. To powinien być priorytet każdej władzy. Dlatego też Straż Miejska nie może wyłącznie kojarzyć się z zakładaniem blokad na koła i karaniem za handel przysłowiową pietruszką. A niestety tak się kojarzy :( Szkoda na to wydawać od 14 do 20 mln rocznie. Proszę czytać dokładnie moją wypowiedź: "Przede wszystkim strażnicy nie będą kojarzyć się łodzianom z zakładaniem blokad kół na Piotrkowskiej czy karaniem mandatami handlarzy pietruszką. W każdej delegaturze miejskiej zostanie utworzony posterunek straży i obowiązkiem strażników będzie patrolowanie ulic łódzkich osiedli." To nowe, ambitne zadanie dla łódzkiej Straży Miejskiej. Mam nadzieję, że po reformie wewnętrznej Straż będzie pozytywnie kojarzyła się łódzianom. Liczę, że nowy komendant zrealizuje swoje plany. Trzymam za to kciuki. A jako radny będę się temu dokładnie przyglądał i kontrolował. Taka jest moja rola. Tomasz Kacprzak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Reforma Straży Miejskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.08, 17:46 spons78 napisał: > Rolą Straży Miejskiej jest pilnowanie ładu i porządku w mieście. > Czyli m.in. nakładanie mandatów za nielegalny handel i niewaściwe > parkowanie. Zgoda. I to oczywiście SM dalej będzie robiła. Ale nie tylko > to! Strażnicy muszą reagować na wszelkie wykroczenia (nie mówiąc już > oczywiście o przestępstwach). Panie Tomaszu, tu się Pan chyba zagalopował. Przestępstwa to juz sprawa policji a nie straży miejskiej. Inne szkolenie, inna broń inni klienci. Straż miejska jest od pilnowania porządku. Żeby właściciele sprzątali kupki po pieskach. Żeby nie rzucać papierków. A Pan chce namawiać te ładne dziewczyny ze straży do łapania przestępców? Żarty. Są grzechy obywateli cięższe i lżejsze. Straż miejska jest od tyl lżejszych. Kto mówi co innego jest tylko populistą. Odpowiedz Link Zgłoś
spons78 Re: Reforma Straży Miejskiej 05.02.08, 20:02 Napisałem, że "Strażnicy muszą reagować na wszelkie wykroczenia (nie mówiąc już oczywiście o przestępstwach)". I wcale się nie zagalopowałem jeśli chodzi o przestępstwa. Nie chodzi mi o prowadzenie dochodzeń przez Straż Miejską, a o reakcję w sytuacji gdy np. dochodzi do rozboju, a w okolicy jest partol SM. Rolą strażnika powinno być w takim wypadku zatrzymanie sprawcy i przekazanie go Policji. Straż Miejska nie może zajmować się WYŁĄCZNIE pilnowaniem, aby jak Pan to napisał, "Żeby właściciele sprzątali kupki po pieskach. Żeby nie rzucać papierków." Zgadzam się z Panem, że SM jest od tych lżejszych "grzechów", ale nie może się tym WYŁĄCZNIE zajmować. Samorządowcy różnych miast od wielu lat postulują, aby powołać Policję Municypalną. To dobry pomysł i w pełni go popieram. Odpowiedz Link Zgłoś
spons78 Re: Reforma straży miejskiej 04.02.08, 22:04 Gość portalu: żul napisał(a): > > To pewnie handlarzy stanikami z tekturowych pudeł też nie ruszą. Ruszą. Bez obaw. W Radzie Miejskiej pojawiły się pomysły na skuteczną walkę z nielegalnym handlem. Polecam artykuł: miasta.gazeta.pl/lodz/1,35136,4888568.html Tomasz Kacprzak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DJ Re: Reforma straży miejskiej IP: *.chello.pl 04.02.08, 23:11 Ach.... Tomek, chyba sam w to nie wierzysz. Pamiętam, że aż tak naiwny to nigdy nie byłeś... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żul Bez obaw:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.08, 17:56 > Ruszą. Bez obaw. W Radzie Miejskiej pojawiły się pomysły na Obaw to ja nie mam jeżeli ktoś przedstawia mi dobry pomysł i wiem że ten ktoś jest zdolny do realizacji pomysłu. A tu się pojawiły pomysły. Ale istniejsze jest czy to dobre pomysły. A potem czy te pomysły będzie wdrażał ktoś kto to doprowadzi do końca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wert Reforma straży miejskiej IP: *.toya.net.pl 04.02.08, 20:39 Najłatwiej jest rozmawiać o potrzebnych zmianach z dziennikarzem. Trochę trudniej powiedzieć dziennikarzowi o faktycznej sytuacji. Jeszcze trudniej wziąć za nią jakąkolwiek odpowiedzialność. Ale najtrudniej jest ją choćby odrobinę poprawić - Panie Kacprzak.. A jeśli chodzi o łódzkie służby to od dawna nie jest kolorowo: elpublika.pl/Tematy-do-dyskusji/Strajk-niekompetencji/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eqonix Reforma straży miejskiej IP: *.toya.net.pl 04.02.08, 21:15 Bomba termojądrowa 150Mt licznik nastawiony na 96h oraz hasło "Spier....." Jest to jedyne sensowne rozwiązanie dla tej. D... świata w centrum polski. A Bałuty to podczas tych 96h jeszcze z 10razy obrzucić napalmem aby żaden ludzki karaluch nie uciekł!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Pieknie i co z tego IP: *.toya.net.pl 04.02.08, 21:34 Posterunek straży na karolewskiej obok delegatury dzielnicowej przecież istnieje i co z tego.Straż jest potrzebna ale nie w godzinach pracy urzędów a oni tak pracują.Pieniądze dla policji to lepsze wyjście niż trwonienie ich w SM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podchorążych Re: Pieknie i co z tego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.08, 22:01 Na Krzemienieckiej była nie komenda dzielnicowa, a tylko jeden maleńki pokoik. Już teraz straz na Polesiu działa od 6 do 22, więc nie pisz nieprawdy. Bylem i widziałem co jest przygotowane: kilka pokoi, komputery, łączność. I ponad 30 strażników (a było 10-12). I co wazniejsze (to mnie tez interesuje jako radnego osiedlowego) - za kilka dni będzie posterunek na Złotnie. Na takie działanie strazy naprawde nie szkoda pieniędzy. Popieram Pana Kasprzaka - mamy nadzieję, że to będzie nowa jakościowo straż miejska: potrafiąca karać, niebojącą się chuliganów, ale starająca się o szacunek normalnych mieszkańców Łodzi Odpowiedz Link Zgłoś
brite Re: Reforma straży miejskiej 04.02.08, 21:57 Ładnie brzmi, trzymam kciuki za realizację. Dla mnie jest skandalem, że można przejść Piotrkowską od Piłudskiego do Pl. Wolności nie napotykając po drodze żadnego pieszego patrolu SM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sklepikarz Re: Reforma straży miejskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.08, 22:04 Chyba brite chodził po Piotrkowskiej dośc dawno temu. Ci, którzy są codziennie karani za niezgodne z przepisami parkowanie uważają dokladnie odwrotnie: czemu na Piotrkowskiej jest tak wielu strazników? Czyli punkt widzenia zależy..... od tego co chce się zobaczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
spons78 Re: Reforma straży miejskiej 04.02.08, 22:10 Proszę pamiętać, że oprócz dodatkowych patroli Straży Miejskiej dzięki pieniądzom z budżetu miasta pojawią się na łódzkich ulicach kolejne patrole Policji. To dobra wiadomość dla łodzian. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość z Ceglanej Re: Reforma straży miejskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.08, 22:19 Nie wierzę w dodatkowe patrole policji. Po pierwsze nawet gazety donosza o kilkuset wakatach w policji (czyli są etaty i pieniądze , a nie ma ludzi). Po drugie widziałem w "akcji" policjantow z tzw. słuzby kandydackiej (a moze zastępczej wojskowej?). Nie mieli pojecia jak się zachować. Po trzecie czemu miasto daje pieniądze na policję, jesli ona i tak jest finansowana z naszych podatków? Skąd będą te dodatkowe patrole jesli nie ma policjantów na ulicach, jesli stu-iluśtam odchodzi na emerytury, i kilkudziesięciu protestuje (np. na zwolnieniach lekarskich). I w końcu czemu miasto ma płacić za formację, na która nie ma żadnego wpływu? Pomysł policji municyparnej jest świetny: wystarczy dac więcej uprawnień straznikom aby powstała służba silnie związana z miastem. Już dziś w wielu przypadkach są jedyną służb.ą reagującą na to co złego dzieje się w mieście: balagan, brud, nielegalny handel. Straż jako JEDYNA zareagowała na handel ptakami na Goplańskiej (choć to teraz podobno przestępstwo i działać powinna policja) czy bałagan na Tokarskiej (tutaj "popisał" się urząd miasta, który nie wiedział jak poradzić sobie z bałaganem). Każdy na tym forum pisze o swoich doświadczeniach: moje - mieszkańca ul. Ceglanej jest takie, że jestem pełen szacunku dla straznikow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smakaroni Re: Reforma straży miejskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.08, 23:26 Panie Przewodniczacy, moze przy okazji zainteresuje sie Pan skad nagle tyle samochodow inwalidzkich na Piorkowskiej. Jakis kataklizm byl? Czasami 70% parkujacych to iwalidzi, tylko jakos tego po nich nie widac...a samochody wypasione, ze hej: fotoforum.gazeta.pl/72,2,735,73441856,73441940.html Trzeba cos zrobic z parkowaniem na Pietrynie. To nie moze tak wygladac: fotoforum.gazeta.pl/72,2,735,73441856,73562908.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TomTom Inwalidzi na Piotrkowskiej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.08, 09:32 Za wydawanie kart inwalidzkich (a co za tym idzie zezwolenie na parkowanie) nie odpowiada ani prezydent, ani Straż Miejska. Skąd więc pomysł, że za to też są winne władze miasta? Idź do ZUSu, komisji lekarskich itp. To oni zalegalizowali proceder wydawania kart każdemu, kto się zgłosi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smakaroni Re: Inwalidzi na Piotrkowskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.08, 10:48 Ja mam isc? Ja nie rzadze tym miastem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smakaroni Reforma straży miejskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.08, 23:46 wato przeczytac: www.ipt_lodz.toya.net.pl/publ/pub_4/TB_20070914.htm Moze Rada miasta wezmie sie za Piotkowska? Pan Prezydent przez 6 lat nic nie zrobil, teraz powolal rade, ktora bedzie radzic nie wiadomo ile... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łodzianin Reforma straży miejskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.08, 11:56 Pomysły pana Kacprzaka zawsze są urzekające w swej prostocie. Pamiętam, jak parę lat temu lansował pomysł szybkiego tramwaju Widzew-Retkinia. Otóż tramwaj taki jest, a czy jest szybki - niech ocenią czytelnicy. Za to ile kosztował..! Teraz kolejny super pomysł: policja municypalna. Wymaga "tylko" zmiany ustawy. Kacprzak cały czas pokazuje, że to, iż nie był w stanie skończyć studiów w ciągu 10 lat - nie było przypadkiem. Niestety, Łódź ma ciągle takie niewypały. Prezydent miasta, który kompromituje siebie i nas pomysłami typu święto trzech króli i przewdoniczący RM, który jest inteligentny inaczej. Proponuję nową ksywkę dla Kacprzaka - Kacprzak: "Barbie" łódzkiej Rady Miejskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieszkaniec Re: Reforma straży miejskiej IP: 193.239.245.* 27.02.08, 20:04 Reforma Straży miejskiej jest napewno potrzebna. Czas najwyższy zrobić z niej formacje z prawdziwego zdarzenia. Strażnicy miejscy w dużym stopniu uzupełniliby brakujące wakaty w Policji co z pewnością poprawiłoby nasze bezpieczeństwo.PRZESZKOLIĆ I NA ULICE!!!!! Władzo - nie ma co mówić tylko robić!!! Czas najwyższy, porządek i spokój w mieście musi być!!! Odpowiedz Link Zgłoś