aric666 21.08.03, 08:52 Czy ktos wie może jak mozna taki interes rozkręcic? Wiem, że może wydawać się to makabryczne, ale czy jest taka mozliwośc?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ELVIZ Re: Prywatne cmentarze IP: *.mipro.pl 21.08.03, 09:27 Prywatnie jeszcze raczej nie można. Ustawa o cmentarzach i chowaniu zmarłych Dz. U. z 2000 r. Nr 23, poz. 295 stanowi, iż cmentarze mogą być właśnością komunalną lub władz kościelnych. Jest jednak możliwość objęcia całkowitej administracji nad cmentarzem. ja o tym myślałem, gdyż piszę na ten temat pracę magisterską. Z chęcią bym zrealizował z tobą ten pomysł - też o tym myślę na poważnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mat27 Re: Prywatne cmentarze IP: *.interserwer.pl 21.08.03, 09:44 Czy będą zniżki dla forumowiczów? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
aric666 Re: Prywatne cmentarze 21.08.03, 09:47 A czy zarejestrowany kosciół może mieć swój cmentarz i oferować usługi ludnosci?? Teraz chyba, żeby zarejestrować jakąś wspólnote religijną musi byc 100 członków i siedziba. Czy wtedy dałoby się?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mat27 Re: Prywatne cmentarze IP: *.interserwer.pl 21.08.03, 09:51 Ty aric666 (sądząc po nicku) to chyba chciałbyś założyć jakiś kościół satanistyczny? :) Odpowiedz Link Zgłoś
aric666 Re: Prywatne cmentarze 21.08.03, 09:56 A dlaczego nie?? Każdy kosciół przeciez ma chyba wolnośc doboru własnych wierzeń, jeżeli oczywiscie nie szkodzi to innym.:)) Mozna by pomysleć o załozeniu jakiegoś własnego kościoła. Zwolnienie z podatków to dość ciekawa perspektywa.:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ELVIZ Re: Prywatne cmentarze IP: *.mipro.pl 21.08.03, 11:06 Kościół może miec swój cmentarz - regulują to ustawy między Rzeczpospolitą Polską, a kościołami różnych wyznań - np. Adwentystów Dnia Siódmego, czy Mariawitów. Obszar taki musi uzyskać szereg zezwoleń i musi być uwzględniony w planie zagospodarowania przestrzennego. Musi spełnić warunki hydrologiczne, geodezyjne i znajdować się w określonej odległości od ludzkich zabudowań i wtedy zależy czy z kanalizacją czy bez. Polecam 40 lub 44 - nie pamiętam teraz Biuletyn Rzecznika Praw Obywatelskich - można się wiele dowiedzieć:) Odpowiedz Link Zgłoś