ww_lodz 26.03.08, 19:31 "denerwuje się Krzysztof Piotrowski, kierowca poloneza. - Rozumiem, że remonty trzeba wykonywać, ale powinni to robić z rozsądkiem" czyli jak? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: lol Zamkną ulicę Narutowicza IP: *.toya.net.pl 26.03.08, 19:45 Ja tam nie widzę tego chaosu i gigantycznych korków. Gazeto - gdzie tak jest? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lodzianin Re: Zamkną ulicę Narutowicza IP: *.toya.net.pl 26.03.08, 19:54 to zobacz sobie centrum w godzinach szczytu ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: Zamkną ulicę Narutowicza IP: *.toya.net.pl 26.03.08, 20:09 Jeżdżę centrum prawie codziennie i jest jak było (Kilińskiego jak zwykle zakorkowane i nic więcej ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Zamkną ulicę Narutowicza IP: *.4web.pl 30.03.08, 12:54 Ja mieszkam przy zachodniej i łatwo wcale nie jest, czasem na południe nie da się inaczej wyjechać iż tłuc się aż do włókniarzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magik Re: Zamkną ulicę Narutowicza IP: *.retsat1.com.pl 26.03.08, 20:06 > czyli jak? Jak to jak? Należy zacząć od sprzedaży tego "poloneza" i kupić sobie rower. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czikabum Re: Zamkną ulicę Narutowicza IP: *.toya.net.pl 26.03.08, 20:10 W taką pogodę i przy tak małej ilości ścieżek rowerowych? :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magik Re: Zamkną ulicę Narutowicza IP: *.retsat1.com.pl 26.03.08, 20:14 Mój kolega z pracy, jeżdżący na codzień rowerem mówi: "Im trudniej, tym lepiej" oraz "Im więcej potu na ćwiczeniach, tym mniej krwi w boju". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pink Floyd Re: Zamkną ulicę Narutowicza IP: *.4web.pl 26.03.08, 20:33 Szczególnie gdy codziennie w pracy trzeba być w garnitrze. :) Odpowiedz Link Zgłoś
skodabodzio Typowa tutaj "cieta" riposta... 30.03.08, 14:07 Jak pojdziesz do roboty, zaczneisz zarabiac to sie zorientujesz, do czego sluzy samochod i jakie ma zalety i nie bedziesz tutaj glupot wypisywac. A tak nie wiadomo jak sie czyta te wasze "eksperckie" rady, plakac czy smiac sie. Smialbym sie oczywiscie, niestety mam wrazenie ze czesc urzedasow i dziennikarzy loklanych jest na podobnym poziomie i do smiechu wtedy juz mi nie jest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mlody Re: Typowa tutaj "cieta" riposta... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.08, 13:20 No tak, bo ty jedyny tutaj zarabiasz, a reszta uczestnikow tego forum to dzieci :> Czlowieku, ty jestes tak zadufany w sobie, ze mala bania Odpowiedz Link Zgłoś
teufel Re: Zamkną ulicę Narutowicza 26.03.08, 20:30 >Żeby dostać się komunikacją miejską z Widzewa na dworzec, musiałem >wstawać godzinę wcześniej - denerwuje się Przemysław Janicki, który >codziennie dojeżdża z Dworca Fabrycznego do pracy w Warszawie. A to na Widzewie się pociągi nie zatrzymują ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luzik Zamkną ulicę Narutowicza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.08, 20:40 Przesadzacie trochę, sam jeżdżę objazdami wytyczonymi wokół ul. Zachodniej i jakoś czas dojazdu z teofilowa do centrum wydłużył się o ok. 10 min (więc gdzie ten paraliż?). A Panu Przemysławowi Janickiemu proponuje pospać sobie półtorej godziny dłużej i wsiąść do pociągu na stacji Łódź-Widzew (jeździłem stamtąd do stolicy wiele razy i wczesnymi pociągami jak Telimena – miejsca było od cholery). Pozdrawiam wszystkie marudy. Odpowiedz Link Zgłoś
wichrzyciel Re: Zamkną ulicę Narutowicza 26.03.08, 22:47 Pan Przemysław Janicki to bohater fikcyjny. Jak zwykle kompetentny w sprawach komunikacyjnych pismak popuścił wodze fantazji albo źle usłyszał... Radio Erewań podało, że w Moskwie na Placu Czerwonym rozdają samochody. Szybko się jednak okazało, że nie w Moskwie tylko w Leningradzie, nie na Placu Czerwonym tylko na Pałacowym, nie samochody a rowery i nie rozdają a kradną... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol Re: Zamkną ulicę Narutowicza IP: *.toya.net.pl 26.03.08, 23:16 A mnie zastanawiają słowa rzeczniczki (zresztą nie pierwszy raz), że ZDiT nic nie będzie robił aby wyznaczyc objazdy, informować kierowców jaki jest zakres robót i gdzie, i jak będzie wyglądac organizacja po remoncie. Tylko jak sobie znajdziemy rozstrzygnięcie przetargu na firmę od PR-u to ona zgarnia 30tys miesięcznie. ZA CO PYTAM?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtu Re: Zamkną ulicę Narutowicza IP: *.grs-k1.g1.pl 26.03.08, 23:25 A kiedy pojawi sie jakieś info na stronie mpk dotyczące zmian tars ?? bo chciałbym wiedzieć jak dotrzeć mam na uczelnie... do soboty jeszcze kilka dni ale info przydało by sie teraz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Zamkną ulicę Narutowicza IP: *.cable.ubr08.edin.blueyonder.co.uk 27.03.08, 00:11 REMONTOWC REMONTOWAC szkoda mi kierowcow ale coz wkoncu sie skonczy remont i jak milo bedzie sie jechalo glatka rowna ulica mmmm. moim zdaniem powinni postawi swiatla na krzyzowce sterlinga -narutowicza niebezpieczne skrzyzowanie i trodno wyjechac w godz.szczytu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Re: Zamkną ulicę Narutowicza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.08, 00:48 remontować swoją drogą a budować nowe (wytyczne już 10tki lat temu) trasy swoją drogą...! Odpowiedz Link Zgłoś
wicka Zamkną ulicę Narutowicza 27.03.08, 08:45 Koszmar, paraliż, armagedon to przy tym pestka. Ale oczywiście powinni remontować, powinni - tylko inaczej! Skończcie już z tymi artykułami nt. korków spowodowanych remontami ulic i budową ŁTR. Ile można?! Rozumiem, że póki nie pojawi się lepszy news albo naczelnemu nie przejedzą się te artykuliki w kółko o tym samym. Kierowcy widzą, co się dzieje i wiedzą, jak mają się poruszać. Jak ktoś się pakuje samochodem w ciągu dnia do centrum, to albo ma świadomość, co go może czekać, albo jest idiotą. Odpowiedz Link Zgłoś
yez.hodowca Zamkną ulicę Narutowicza 27.03.08, 19:44 Jak chcecie zobaczyć korki to pojedźcie sobie do nierozkopanej Warszawy :-) Zawsze uważałem i nadal uważam, że po Łodzi jeździ się bardzo dobrze. Mieszkam na Narutowicza i jeżdżę tą ulicą regularnie. Jeśli chodzi o informacje o planowanych remontach, to one SĄ. Na Narutowicza stoją od jakiegoś czasu znaki pokazujące, jak będzie wyglądała organizacja ruchu po 29 marca. Proszę więc nie robić burzy w szklance wody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomaszc dla autorów artykułów o remontach IP: *.toya.net.pl 28.03.08, 23:16 Szanowne Panie/Panowie redaktorzy. Z całym szacunkiem ale jednak miałbym zastrzeżenia do artykułów o remontach na łódzkich drogach. Są one pełne ogólników - ten rok będzie wyjątkowy, na łódzkich drogach zapanuje chaos, liczba remontów będzie niespotykana, a brak konkretów - jakie drogi, w jakim czasie, zakres remontu, itd? Na prawdę wystarczyłoby chyba skunsultowac się z kims z zdit, albo zajrzec na ich strone (zdit.uml.lodz.pl). Ja tak właśnie robię i wiem, że w tym roku planowane są remonty m.in. ul. Pabianickiej, Przędzalnianej, wiaduktów nad elektrociepłownią na włókniarzy, Limanowskiego, Rudzkiej czy też kontynuacja rozbudowy ul. Śląskiej. Są to jednak informacje odnoszące się do dużych projektów, obejmujących gruntowną modernizację,a nie np. wymianę nawierzchni. Natomiast nie wiadomo kiedy zostaną ogłoszone przetargi i rozpoczęte prace, takie informacje są ważne, a nie to, że kierowca poloneza, matiza czy taksówkarz są wk.....ni na remonty. Na marginesie wszystkie artykuły o remontach sa opatrzone taka głupią wstawką. Zawsze w tym samym miejscu i o podobnym charakterze. Na prawdę więcej rzeczowości i mniej powtarzalności, bo mam wrażenie, że osoba, która o tym pisze z wielkim bólem wypełnia swoje obowiązki. Pozdrawiam. P.S. Korkociągu nie widziałem, nie wiem jak go dostac, gdzie go rozdawali, chciałbym go zobaczyc chociaż w wersji elektronicznej, ale chyba nie ma takiej możliwości ... Odpowiedz Link Zgłoś
skodabodzio Tylko jest jedna zasadnicza roznica 30.03.08, 14:10 W warszawie owszem, sa nieprownywalnei wieksze remonty, budowy i korki, tyel ze tam, jak to wszytsko skoncza, kierowcy odczuja wyrazna poprawe jakosci a u nas bedzie gorzej niz przed remontami bo miasto skupilo sie na wymianie torow tramwajowych calkowicie olewajac potrzeby kierowcow. Wiec na pohybel takim "remontom" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ............... Zamkną ulicę Narutowicza IP: *.lodz.dialog.net.pl 29.03.08, 02:24 To zaje.scie ze nasza kochana szefowa ZDiT sie ujela za pasazerami: "Podczas remontu najbliżej zamkniętego odcinka przejeżdżać będzie autobus linii 73. Jego częstotliwość ustalono jednak na bardzo niskim poziomie: o ile tramwaje jeździły po Narutowicza co trzy minuty, to autobus pojedzie co 12-15 minut. - W pobliżu kursują jeszcze linie 96 i 70, więc nie powinno być kłopotów - ocenia Tomasz Grzegorczyk z MPK. Za pasażerami ujęła się jednak szefowa ZDiT. - Jeśli w autobusach będzie nadmierny tłok, to poprawimy rozkłady - zapowiada Giedryś." Szkoda tylko ze Tomasz Grzegorczyk jest pracownikiem ZDiT a nie MPK, www.zdit.uml.lodz.pl/index.php?str=86 Droga GW, czy naprawde jest tak trudno zajrzec na strone ZDiT aby sie dowiedziec z kim sie rozmawialo? Kazdy troszke lepszy dziennikarz by wypatrzyl ze dwie osoby z tej samej instytucji sobie zaprzeczaja, troszke wiecej sie spodziewam po GW. Odpowiedz Link Zgłoś
anpio Re: Zamkną ulicę Narutowicza 29.03.08, 18:03 Pana Grzegorczyka przedstawiono jako pracownika MPK, a on sam temu w żaden sposob nie zaprzeczył. Owszem jakby nam powiedzieli, że to nowy papież to pewnie byśmy sprawdzili, a w tym przypadku uwierzyliśmy na słowo. Bo najważniejsze było nie skąd jest pan Grzegorczyk tylko jak zaplanowano komunikację zastępczą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ................ Re: Zamkną ulicę Narutowicza IP: *.lodz.dialog.net.pl 30.03.08, 01:20 OK, fakt to nie jest najwazniejsze, ale niestety to ZDiT ustala trasy komunikacji miejskiej. I co ciekawe jesli pracownik ZDiT uwaza ze 73 co 15 min. wystarczy a jego szefowa mowi cos innego to jest to zastanawiajace. Szczegolnie ze to ZDiT zadecydowal ze na ul. Narutowicza, gdzie kursowalo normalnie 26 pociagow w ciagu godziny w jednym kierunku bedzie kursowala pseudo-komunikacja zastepcza w postaci linii 73 z srednia czestotliwoscia 15 min. Juz nie wspomne o tym ze autobus 12 m. ma mniejsze mozliwosci przewozowe od sklady 2x805Na o jakies 2/3. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz.G Re: Zamkną ulicę Narutowicza IP: *.uml.lodz.pl 03.04.08, 12:15 Pozwolę sobie sprostować, że wzdłuż ciągu Narutowicza, prócz linii 73, jeżdżą także linie 58, 70, 86, 96, które również zapewniają dojazdy w rejon Pl. Dąbrowskiego, a o których dziennikarz celowo nie raczył wspomnieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Zamkną ulicę Narutowicza IP: *.gprs.plus.pl 03.04.08, 14:07 No ale te linie jeżdżą tam także "normalnie". A więc albo normalnie jeżdżą niepotrzebnie - co jest marnotrawstwem pieniędzy publicznych, albo jednak nie są w stanie zapewnić zastępstwa za wycofane tramwaje (bodajże 26 składów na godzinę). Poza tym linie te jeżdżą obecnie raczej nie "wzdłuż" a "w kółko". I tylko jedna z nich (96) nie ucina się na dworcu fabrycznym - a więc można ją postrzegać jako realne zastępstwo za wycofane tramwaje (które, przypomnijmy, na dworcu fabrycznym raczej swoich tras nie kończyły) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolin_lodz Zamkną ulicę Narutowicza IP: *.toya.net.pl 29.03.08, 13:36 Czy ktoś może zna uzasadnienie, dlaczego ubiegłoroczny remont zakończył się przy Lindleya, a nie przy Uniweryteckiej (kwestia pewnie z 200m)? Dzięki temu geniuszowi, który opracował ten plan prac, w tym roku odcięto zupełnie bez sensu Tramwajową od Uniwersyteckiej, a trasa ta jest pewnego rodzaju alternatywą choćby dla zamkniętej Zachodniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LUPO Zamkną ulicę Narutowicza IP: *.toya.net.pl 29.03.08, 14:15 A dlaczego w łodzi tylko sie remontuje to co zostało żle zbudowane a nie buduje sie niczego nowego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mareko25 Zamkną ulicę Narutowicza IP: *.toya.net.pl 29.03.08, 19:24 Ja nie widzę jakiegokolwiek planu działania WŁADZ MIASTA ani INŻYNIERA MIASTA w rozwiązywaniu problemów komunikacyjnych w ŁODZI,ponieważ miasto zostało podzielone na pół,gdzie ul.Piotrkowska jest granicą pomiędzy częścią zachodnią a wchodnia.NIE WIDZĘ JAKICHKOLWIEK prac koordynacyjnych w mieście!!!!CHAOS,CHAOS I jeszcze raz CHAOS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magik Re: Zamkną ulicę Narutowicza IP: *.retsat1.com.pl 29.03.08, 23:42 Proponuję rozpiąć siatke wzdłuz Piotrkowskiej, to se chociać w siatkówke pogramy. Ot, taki meczyk wschód-zachód ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bisu Zamkną ulicę Narutowicza IP: *.zb.lnet.pl 30.03.08, 04:07 A ja tylko marzę o dniu, gdy 9 wróci na swoją normalną trasę (Piłsudskiego-Kopcińskiego-Narutowicza)... bo od roku przez kolejne remonty dojazd na uczelnię zajmuje mi 30 minut (ze spacerem) zamiast normalnych 10... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łodziak 12 - zmiana trasy - Po prostu skandal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.08, 12:25 12 i 13 jadące do centrum ul. Pomorską oraz zawieszenie linii 15. Nie wiem dlaczego 12 nie jedzie z e Stoków Narutowicza do Kopcińskiego i dalej Piłsudia na Retkinię - kiedu był poprzedni etap remontu to tak jeździła - dzieciak przez jakiegoś matoła nie może dojechać do szkoły Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przemeqq Re: 12 - zmiana trasy - Po prostu skandal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.08, 12:30 12 pewnie jeździ jak jeździ, bo na Piłsudskiego jeździ teraz 2, 3, 8, 10, 11a i 14. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ł. Re: 12 - zmiana trasy - Po prostu skandal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.08, 12:36 a przeciez do Narutowicza/Kopcińskiego może jechać jak dawniej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: 12 - zmiana trasy - Po prostu skandal IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.08, 13:22 Do ciebie to nie dociera za wiele chyba? Na Pilsudskiego jest juz za duzo linii. Wyobraz sobie ze procz twojego dzieciaka co to nie moze to jeszcze sa inni ludzie ktorzy wola miec 12 na Kopernika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: 12 - zmiana trasy - Po prostu skandal IP: *.gprs.plus.pl 31.03.08, 21:19 Na Pilsudskiego jest juz za > duzo linii. Ale wcale nie musi ich być aż tyle. Musi być 6 linii: - 3 jadące po Kościuszki - linia z Teofilowa przez dworzec kaliski (8) - 2 linie z Retkini (10 i 12) Wyobraz sobie ze procz twojego dzieciaka co to nie moze > to jeszcze sa inni ludzie ktorzy wola miec 12 na Kopernika Tyle, że obsługa dwóch przystanków na Kopernika, gdzie za bardzo nic nie ma jest chyba mniej ważna niż obsługa Stoków i Uniwersytetu. Z resztą gdyby 12 jechała po Piłsudskiego, to na Kopernika byłaby 15, więc nikt by nie stracił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magik Re: 12 - zmiana trasy - Po prostu skandal IP: *.retsat1.com.pl 31.03.08, 21:31 Oprócz Kopernika mamy też Gdańską, która jak nie zauwazyleś pozwala na dojście do Kościuszki, pl.Barlickiego. Dojazd z Retkini w rejon Zielonej tez jest istotny. Do Uniwersytetu mozna też dojść od Pomorskiej. Zatem nie przesadzaj że zabranie tramwaju z narutowicza pozbawia tą uczelnię dojazdu. Jesienią kiedy 12 jeździła Mickiewicza i Piłsudskiego mieliśmy chorą sytuację w której z Retkini do szpitala Korczaka jeździły 4 linie (10, 12, 14, 98) a w rejon dworca Fabrycznego i Uniwersytetu tylko jedną 86. Efekt był taki że 86 nie wyrabiało. Obecnie trasą W-Z pomykaja 10, 14 i 98; a w północną część centum: 12 i 86. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: 12 - zmiana trasy - Po prostu skandal IP: *.gprs.plus.pl 02.04.08, 21:48 > Oprócz Kopernika mamy też Gdańską, która jak nie zauwazyleś Coś mi się zdaje, że to Ty tu czegoś nie zauważyłeś. Przeczytaj wiec jeszcze raz post pod którym się wpisujesz i dopiero potem się bulwersuj "chorymi sytuacjami", ok? > Do Uniwersytetu mozna też dojść od Pomorskiej. No to może w ogóle zlikwidujmy transport publiczny, bo zawsze "można dojść". W organizacji transportu publicznego nie chodzi o to, by "można było dojść", tylko, żeby "można było dojechać". A od kilku miesięcy ZDiT staje na głowie, żeby to uniemożliwić z godną długouchego zwierzątka konsekwencją. > Obecnie trasą W-Z pomykaja 10, 14 i 98; a w północną część centum: > 12 i 86. A do "centralnej części centrum", do której zmierza najwięcej osób - nic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... P.S. IP: *.gprs.plus.pl 02.04.08, 22:00 A, i jeszcze jedno. Przypominasz sytuacje z jesieni - jakoś wtedy 12 nie jeździła pusta mimo pokrywania sie z innymi liniami. Choćby dlatego, że stanowiła sensowne zastępstwo dla ludzi jadących z południa Łodzi, którzy przesiadali się z Zetek, albo 4/5/6. A teraz albo dwie przesiadki (w tym jedna beznadziejna na skrzyżowaniu marszałków), albo pseudokomunikacja zastępcza pod postacią 73. Wybór jak między dżumą a cholerą a skutek wiadomy - coraz więcej studentów wybiera samochód. I secundo - zwróć uwagę na to, że jak 12 jeździła przez Piłsudskiego, to wsiadało się w cokolwiek i można było się przesiąść na Kilińskiego/Kopcińskiego/Kościuszki (zależnie gdzie kto jechał) i dotrzeć tam, gdzie by się jechało 12tką. Ale już 12 jadąca Gdańska aż do Legionów nie daje takiego zastępstwa - służy tylko tym, którzy jadą do miejsc przy jej trasie lub na północ od niej. Gdyby obie linie jadące w okolice Centralu miały równą częstotliwość, to może nie byłby to problem, ale dzięki geniuszowi ZDiT - nie jadą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ............... Re: P.S. IP: *.lodz.dialog.net.pl 02.04.08, 22:25 > A, i jeszcze jedno. Przypominasz sytuacje z jesieni - jakoś wtedy 12 nie > jeździła pusta mimo pokrywania sie z innymi liniami. Sorki ale jezdzila pusta, w godzinach szczytu zapelnienie przy marszalkach czy przy centralu (pomijam sytuacje w ktorych tramwaje innych linii nie przyjechaly) nie przekraczalo 20%. Obecnie jest znacznie lepiej. Co nie znaczy ze jest dobrze. Idealnym rozwiazaniem byloby utworzenie linii Z7 z Wlokniarzy/Legionow do Lumumby (istnieje jednak problem z utworzeniem petli z postojem dla tej linii, mozna wydluzyc np. do szpitala), oraz jednoczesne wydluzenie linii 86 do Konstytucyjnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: P.S. IP: *.gprs.plus.pl 02.04.08, 22:36 > Obecnie jest > znacznie lepiej. Trudno, żeby nie było, skoro linia od Telefonicznej do Kopernika zastępuje zlikwidowaną 15tkę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ........... Re: P.S. IP: *.lodz.dialog.net.pl 02.04.08, 22:40 Cos niedawno pisales o wykonywaniu pustych wozokilometrow :>. Akurat zawieszenie 15 i zmiane trasy 12 uwazam za sluszne, ale organizacja autobusowej KZ na Narutowicza to porazka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: P.S. IP: *.gprs.plus.pl 03.04.08, 10:36 > Cos niedawno pisales o wykonywaniu pustych wozokilometrow :> Owszem. Przy skierowaniu 12 na Pomorską zawieszenie 15 jest słuszne. Tyle, że skierowanie 12 na Pomorską jest, mówiąc delikatnie, nieoptymalne (powody już przytaczałem). BTW. Przejechałem się dzisiaj 12tką. Kurs 7.27 z Retkinii. Zgadnij, gdzie było największe napełnienie? Odpowiedź: Między Retkińską a Kaliskim, gdzie prawie połowa ludzi wysiadła i podreptała do autobusów. Od Kaliskiego po Pl. Wolności zapełnienie na poziomie "wszystkie miejsca siedzące zajęte, kilka osób stoi". Dopiero od Wschodniej w tramwaju znowu napełnienie było większe. Na trasie 12 przez Piłsudskiego frekwencja była absolutnie porównywalna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magik Re: P.S. IP: *.retsat1.com.pl 03.04.08, 13:12 > Owszem. Przy skierowaniu 12 na Pomorską zawieszenie 15 jest słuszne. Tyle, że skierowanie 12 na Pomorską jest, mówiąc delikatnie, nieoptymalne (powody już przytaczałem). Idealnym rozwiązaniem byłoby odwieszenie linii 15 oraz skierowani 12 Piłsudskiego. Obie linie na trasie Stoki-Wyszyńskiego z tym że 15 przez Pomorską, Gdańską, Kopernika, zaś 12 Narutowicza, Kopcińskiego, Piłsudskiego. Ale coś mi sie wydaje że MPK nie jest w stanie (przyjanmniej na tą chwilę) takiego luksusu zapewnić. Drugie rozwiązanie to sprawdzić które linie obecnie kursujące po Piłsudskiego można ew. skierować dalej Kopcińskiego i Narutowicza. Mój typ to 11A. Mozna też zastanowić sie nad jeszcze innym rozwiązaniem np. 11A skierować np. na Dabrowę, a jeżdżącą tam 14 skierować na Radiostację czy Telefoniczną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: P.S. IP: *.gprs.plus.pl 03.04.08, 14:01 > Idealnym rozwiązaniem byłoby odwieszenie linii 15 oraz skierowani 12 > Piłsudskiego. Obie linie na trasie Stoki-Wyszyńskiego z tym że 15 > przez Pomorską, Gdańską, Kopernika, zaś 12 Narutowicza, > Kopcińskiego, Piłsudskiego. Ale coś mi sie wydaje że MPK nie jest w > stanie (przyjanmniej na tą chwilę) takiego luksusu zapewnić. ZDiT (a nie MPK) nie miałby problemów z zapewnieniem tego luksusu, gdyby wraz z puszczeniem 12 przez Piłsudskiego i 15 przez Pomorską-Gdańską na Retkinię przestała dojeżdżać 14. Mielibyśmy wtedy na Retkinię 3 linie - czyli tyle co teraz, ale o o wiele lepszym przebiegu. 14 połączyć z 2, ewentualnie poprawić Z1, które zastępuje 2 na odcinku południowym. Koszty pozostają podobne, a wykorzystanie - o wiele lepsze. I z pary 11/9 coś na Śmigłego - Rydza lub Kopcińskiego - wtedy na Piłsudskiego unikamy nadmiaru linii, a na wymienionych - poważnych braków. I cały czas pozostajemy na podobnym poziomie finansowania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magik Re: P.S. IP: *.retsat1.com.pl 03.04.08, 14:45 > ZDiT (a nie MPK) Zgadzai się. ZDiT ustala przebieg tras, ale pod dyktando MPK. Cóż z tego że ZDiT zażyczy sobie 20 lini tramwajowych co 10min., jak MPK odpowie że nie maja takich możliwości przewozowych. Dlatego podtrzymuje swoje zdanie "Ale coś mi sie wydaje że MPK nie jest w stanie (przyjanmniej na tą chwilę) takiego luksusu zapewnić." > ... gdyby wraz z puszczeniem 12 przez Piłsudskiego i 15 przez Pomorską-Gdańską na Retkinię przestała dojeżdżać 14. Mielibyśmy wtedy na Retkinię 3 linie - czyli tyle co teraz, ale o o wiele lepszym przebiegu. Do tej pory nie podnosiłeś kwesti ew. zawieszenia jakiejść lini, tylko skierowania 12 przez Piłsudskiego - tj. trzeciej lini tą sama trasą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: P.S. IP: *.gprs.plus.pl 03.04.08, 18:01 > Zgadza się. ZDiT ustala przebieg tras, ale pod dyktando MPK. Cóż z > tego że ZDiT zażyczy sobie 20 linii tramwajowych co 10min., jak MPK > odpowie że nie maja takich możliwości przewozowych. Przy obecnej liczbie linii zawieszonych i o ograniczonym kursowaniu? Biorąc pod uwagę, że to przede wszystkim MPK walczyło o utrzymanie 1 i 7 i zwiększenie częstotliwości 13? Może niech się wypowie ktoś kto jest bliżej, ale szczerze wątpię, żeby MPK miało problemy z wystawieniem brygad na linie tramwajowe (co innego autobusy) > Do tej pory nie podnosiłeś kwesti ew. zawieszenia jakiejść lini, > tylko skierowania 12 przez Piłsudskiego Nie? Cytat z posta kilka stopni powyżej: "Ale wcale nie musi ich być aż tyle. Musi być 6 linii: - 3 jadące po Kościuszki - linia z Teofilowa przez dworzec kaliski (8) - 2 linie z Retkini (10 i 12)" ^^^ ^^^^^^^^^ > Wszak pomijasz istotną różnicę. 12 na Piłsudskiego jeździła co > 10min. Gdańską i Pomorską zaś co 7,5min. Owszem. Ale nie da się jednoznacznie stwierdzić, czy obniżona częstotliwość nie działała destymulująco na potok pasażerski. Transport publiczny nie opiera się na przedszkolnej matematyce tylko na popycie stymulowanym przez podaż. > No tak. na Kopcińskiego i Narutowicza ten tramwaj był aż tak > oblegany, że trzeba było go puszczać jeszcze częściej... Pusty nie jeździł. Przy Korczaku zawsze dosiadało się sporo osób. > pl.Katedralny => 55/A; Z9 => Śmigłego-Rydza => 13 => Narutowicza > pl.Katedralny => Z1, Z2/A => Central => 2, 3, 11A => Zielona => 73 Super – nie ma to jak przesiadki (dwie i dość niewygodne) trwające po kilkanaście minut (55, 73), albo jazda naokoło (Z9). > pl.Katedralny => Z1, Z2/A => Central => 2, 3, 11A => Legionów => 12 > (dojście "od tyłu" uczelni) lub 13 > Politechniki => Z8 => Kopernika => 12 => Pomorska (dojście "od tyłu" > uczelni) Równie super: nie ma to jak wydłużyć sobie czas podróży +/- o połowę i dorzucić dla zdrowia porządne spacerki. A teraz porównaj to sobie odpowiednio z takimi wersjami: Z1,Z2 -> Central -> 12/cokolwiek z przesiadką na 13/”9” i Z8/50 -> Mickiewicza -> 12/cokolwiek z przesiadką na 13/”9” Widzisz różnicę? > He, he, he. Pisałeś o mieszkańcach Retkini??? Raczej pisałeś o > sobie, jak dojechać na uczelnie bez przesiadki oraz że masz problem > przesiadką na skrzyżowaniu marszałków. Sprawdź swoje siły magiczne, bo coś jasnowidzenie kompletnie Ci nie wychodzi. Dla Twojej prywatnej wiadomości – na uczelnię już od pewnego czasu nie jeżdżę, a pisałem nie o dojeździe na uniwersytet, tylko do Śródmieścia w okolice Piotrkowskiej. Gdybyś kiedykolwiek czytał wypowiedzi do których się odnosisz wiedziałbyś o tym. > Wybacz kolego. Brudenszafta z Tobą nie piłem > W Łodzi mamy > remonty, jak byś tego nie zauażył. I tylko dlatego że Tobie nie chce > sie przesiąść na jednym przystanku pozbawiona ma być komunikacji > ulica Kopernika i Gdańska? To są brednie które sobie na poczekaniu wymyślasz – ja nic takiego nie napisałem. Zacznij czytać ze zrozumieniem. I z łaski swojej daruj sobie ten sarkazm dla niedorozwiniętych umysłowo, bo trafiasz kulą w płot raz za razem. > "ma swoje dobre strony" - masz bezpośrednie połączenie dla siebie. > "Taki układ wymaga większej ilości przesiadek" dla innych. > I od tego trzeba było zacząć!!! Napisałem Ci jakie są jego zalety i jakie są jego wady. A Ty zamiast się do tego odnieść wymyślasz sobie jakieś farmazony. Żeby było jeszcze „śmieszniej” napisałem Ci też, że nie uważam tego za układ optymalny. Mimo to wolisz zamiast odnieść się do meritum urządzać sobie tanie wycieczki osobiste, byleby tylko pokazać, że masz rację. Przykre :-( Z resztą przykre jest też, że w Twoim ograniczonym świecie człowiek kursuje wyłącznie na jednej trasie dom – praca/szkoła – dom i nie ma żadnych dodatkowych potrzeb (w tym) transportowych. > Nie rozumiem sensu dojazdu pod Central przez skrzyżowanie > Kościuszki/Zielona, soro mamy bezpośrednie połączenie. Widzę, że wielu rzeczy nie rozumiesz. Przede wszystkim nie rozumiesz sensu istnienia transportu publicznego. Istnieje on po to, by możliwie NAJSZYBCIEJ przemieścić się z miejsca na miejsce. Jak wolisz przez 15 minut kwitnąć na przystanku – Twoja sprawa. Ja wolę w tym czasie być już w centrum. A sensu ono nie ma, bo jest tak naokoło, że cały zysk z wcześniejszego wyjechania z miejsca początku podróży szlag trafi. I właśnie to próbowałem Ci, jak na razie bezskutecznie, wytłumaczyć. > tzn. ??? > Połączyć? Tzn. zwiększyć częstotliwość 2 kosztem 14? To znaczy „zlikwidować 14 a 2 skierować na trasę: Dąbrowa, Dąbrowskiego, Śmigłego-Rydza, Piłsudskiego, Mickiewicza, Kościuszki, Zachodnia, Legionów, Nowomiejska, Zgierska, Limanowskiego, Aleksandrowska, Chochoła”. Na „zlikwidowanym” odcinku 2 Dąbrowa – Pl. Niepodległości – Central) jeździ któraś Zetka i 95, a na „zlikwidowany” odcinek 14 (Retkinia – Central) – wchodzi 12. Przy drugiej linii na Śląską (kwestia otwarta – jaka to powinna być linia) spokojnie powinno wystarczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ............... Re: P.S. IP: *.lodz.dialog.net.pl 03.04.08, 18:13 > Ale coś mi sie wydaje że MPK nie > jest w stanie (przyjanmniej na tą chwilę) takiego luksusu zapewnić Cos Ci sie zle wydaje, MPK moze spokojnie zapewnic zwiekszenie wypuszczenie wiekszej liczby tramwajow na miasto. Obecnie znacznie mniej pociagow wyjezdza na linie niz na poczatku 2007r. czesciowo z powodu remontow torowisk i zmian w kursowaniu linii czy ich zawieszen, czesciowo z powodu mniejszych czestotliwosci kursowania niektorych linii. Wystarczy ze ZDiT powiadomi MPK z odpowiednim wyprzedzeniem (aby zrobic nowe grafiki pracy dla motorniczych) i moze dodawac taboru na trasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magik Re: P.S. IP: *.retsat1.com.pl 03.04.08, 12:57 > A, i jeszcze jedno. Przypominasz sytuacje z jesieni - jakoś wtedy 12 nie jeździła pusta mimo pokrywania sie z innymi liniami. Jakoś tego nie widziałem. Wszystkie miejsca siedzące zaięte to nie jest nawet 25% zapełnienia. Pytanie w drugą stronę: Czy wówczas nie spadło zapełnienie składów na liniach 10 i 14? Zmiana częstości na linii 12 (przez Piłsudskiego) z 7,5min. na 10min. też o czymś świadczy, niesądzisz? > Choćby dlatego, że stanowiła sensowne zastępstwo dla ludzi jadących z południa Łodzi, którzy przesiadali się z Zetek, albo 4/5/6.... Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi z tymi Zetkami i 4/5/6. 12 zapewnia komunikację na kierunku wschód-zachód, a wspomniane wyżej linie na kierunku północ-południe. Zatem o jakim "sensownym zastępstwie" mowa? Jeżeli jest jak piszesz, to cały czas zapominasz że po Piłsudskiego jeżdżą, i to na stałe takie linie jak: 10, 14 oraz 98 i z Retkini to w zupełności wystarczy. Co do kierunku Stoki/Telefoniczna/Radiostacja, to juz nie raz pisałem że lepszym rozwiązaniem jest skierowanie tam np 11A, zamiast obecne trzepanie wozokilometrów na półgwizdka dublujac linie 8, 9, 10 w kierunku Widzewa. > I secundo - zwróć uwagę na to, że jak 12 jeździła przez Piłsudskiego, to wsiadało się w cokolwiek i można było się przesiąść na Kilińskiego/Kopcińskiego/Kościuszki (zależnie gdzie kto jechał) i dotrzeć tam, gdzie by się jechało 12tką.... Dobre rozwiązanie, ale tylko z punktu widzenia mieszkańców południowej części Łodzi. A co zaproponujesz łodzianom np. z Radogoszcza? A co dla łodzian z Retkini dla których to własnie linia 12 zapewniała dojazd "do miasta" w okolice Zielonej. Wysyłanie wszystkich linii tramwajowych (10, 12, 14) po jednej trasie to też nie jest dobre rozwiązanie. Można np. 10 czy 14 skierować od skrzyzowania marszałków na radiostację czy dalej, ale co na to mieszkańcy Widzewa względnie Dąbrowy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: P.S. IP: *.gprs.plus.pl 03.04.08, 14:27 > Jakoś tego nie widziałem. Wszystkie miejsca siedzące zajęte to nie > jest nawet 25% zapełnienia. Frekwencja była podobna do tej, jaką dzisiaj obserwowałem w 12 na nowej trasie. Może jakiś wyjątkowo niefartowny kurs mi się trafił. Zmiana częstości na > linii 12 (przez Piłsudskiego) z 7,5min. na 10min. też o czymś > świadczy, niesądzisz? Głównie o tym, że ZDiT szuka oszczędności gdzie tylko się da ;-) > Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi z tymi Zetkami i 4/5/6. > 12 zapewnia komunikację na kierunku wschód-zachód, a wspomniane > wyżej linie na kierunku północ-południe. Zatem o jakim "sensownym > zastępstwie" mowa? A w jaki sposób dojedziesz np. z Pl. Katedralnego, Politechniki albo z pd. części Kilińskiego na uniwersytet przy Narutowicza? Zobacz sobie jakie są możliwości, gdy 12 jedzie przez Piłsudskiego i przez Pomorską, to może zrozumiesz o co chodzi z 4/5/6 i Zetkami. > Dobre rozwiązanie, ale tylko z punktu widzenia mieszkańców > południowej części Łodzi. Pisałem o mieszkańcach Retkini akurat - taki zonk. Taki układ wymaga większej ilości przesiadek - ale jest bardziej elastyczny, wiec ma swoje zalety. Nie obstaję przy nim jakoś bardzo mocno, jak z resztą można przeczytać, ale ma swoje dobre strony. W praktyce czas przejazdu do Kościuszki/Zielona 12 bezpośrednio i 10/14 z przesiadką pod centralem jest taki sam,ale już przejazd 12 pod central jest zupełnie bezsensowny. I to tylko starałem Ci się przybliżyć. W oczywisty sposób nie rozwiązuje to problemu dojazdu na Kopernika, czy Gdańską. > Można np. 10 czy 14 skierować od skrzyżowania marszałków na > radiostację czy dalej Można 14 połączyć z 2 do relacji Teofilów - Dąbrowa i tym samym pozbyć się problemu > Co do kierunku Stoki/Telefoniczna/Radiostacja, to juz nie raz > pisałem że lepszym rozwiązaniem jest skierowanie tam np 11A, zamiast > obecne trzepanie wozokilometrów na półgwizdka dublujac linie 8, 9, > 10 w kierunku Widzewa. Zdecydowanie lepszym niż obecnie, ale czy najlepszym? Taka 11 posłuży głównie przesiadkowiczom - 12 także Retkini. Tak więc zdecydowanie nie ma sensu kierować nadmiaru linii na Piłsudskiego w sytuacji, gdy na Śmigłego/Kopcińskiego jest ich niedobór. Ale to którą linię skierować którędy - to jest inna sprawa. Na czas takiego remontu układ linii powinien być stworzony zupełnie od zera (tak jak to się stało w Krakowie) - bez tego naginanie poszczególnych linii pozostanie tylko naginaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magik Re: P.S. IP: *.retsat1.com.pl 03.04.08, 15:23 > Frekwencja była podobna do tej, jaką dzisiaj obserwowałem w 12 na nowej trasie. > Może jakiś wyjątkowo niefartowny kurs mi się trafił. Wszak pomijasz istotną różnicę. 12 na Piłsudskiego jeździła co 10min. Gdańską i Pomorską zaś co 7,5min. > Zmiana częstości na > > linii 12 (przez Piłsudskiego) z 7,5min. na 10min. też o czymś > > świadczy, niesądzisz? > Głównie o tym, że ZDiT szuka oszczędności gdzie tylko się da ;-) No tak. na Kopcińskiego i Narutowicza ten tramwaj był aż tak oblegany, że trzeba było go puszczać jeszcze częściej... > A w jaki sposób dojedziesz np. z Pl. Katedralnego, Politechniki albo z pd. części Kilińskiego na uniwersytet przy Narutowicza? Zobacz sobie jakie są możliwości, gdy 12 jedzie przez Piłsudskiego i przez Pomorską, to może zrozumiesz o co chodzi z 4/5/6 i Zetkami. pl.Katedralny => 55/A; Z9 => Śmigłego-Rydza => 13 => Narutowicza pl.Katedralny => Z1, Z2/A => Central => 2, 3, 11A => Zielna => 73 pl.Katedralny => Z1, Z2/A => Central => 2, 3, 11A => Legionów => 12 (dojście "od tyłu" uczelni) lub 13 Politechniki => Z8 => Kopernika => 12 => Pomorska (dojście "od tyłu" uczelni) > Pisałem o mieszkańcach Retkini akurat - taki zonk. He, he, he. Pisałeś o mieszkańcach Retkini??? Raczej pisałeś o sobie, jak dojechać na uczelnie bez przesiadki oraz że masz problem przesiadką na skrzyżowaniu marszałków. Wybacz kolego. W Łodzi mamy remonty, jak byś tego nie zauażył. I tylko dlatego że Tobie nie chce sie przesiąść na jednym przystanku pozbawiona ma być komunikacji ulica Kopernika i Gdańska? > Taki układ wymaga większej ilości przesiadek - ale jest bardziej elastyczny, wiec ma swoje zalety. Nie obstaję przy nim jakoś bardzo mocno, jak z resztą można przeczytać, ale ma swoje dobre strony. "ma swoje dobre strony" - masz bezpośrednie połączenie dla siebie. "Taki układ wymaga większej ilości przesiadek" dla innych. I od tego trzeba było zacząć!!! > W praktyce czas przejazdu do Kościuszki/Zielona 12 bezpośrednio i 10/14 z przesiadką pod centralem jest taki sam, ale już przejazd 12 pod central jest zupełnie bezsensowny. I to tylko starałem Ci się przybliżyć. Nie rozumiem sensu dojazdu pod Central przez skrzyżowanie Kościuszki/Zielona, soro mamy bezpośrednie połączenie. > Można 14 połączyć z 2 do relacji Teofilów - Dąbrowa i tym samym pozbyć się problemu tzn. ??? Połączyć? Tzn. zwiększyć częstotliwość 2 kosztem 14? > Zdecydowanie lepszym niż obecnie, ale czy najlepszym? Taka 11 posłuży głównie przesiadkowiczom - 12 także Retkini. Tak więc zdecydowanie nie ma sensu kierować nadmiaru linii na Piłsudskiego w sytuacji, gdy na Śmigłego/Kopcińskiego jest ich niedobór. Ale to którą linię skierować którędy - to jest inna sprawa. Na czas takiego remontu układ linii powinien być stworzony zupełnie od zera (tak jak to się stało w Krakowie) - bez tego naginanie poszczególnych linii pozostanie tylko naginaniem. I tu sie w 100% z Tobą zgadzam. Rzeczywistość jest jednak zupełnie inna. Na tydzień przez planowanymi zmianami w MPK jak i w ZDiT nie wiadzą wogóle jak tramwaje pojadą. Wygląda to tak, jakby budowa ŁTR czy modernizacja Narutowicza z dnia na dzień te instytucje zaskoczyła!!! Zadzwoń do nich i spytaj się jak będą jezdziły tramwaje od lipca, wszak ŁTR ma być już oddany, a Narutowicza nadal zamknięta? To im dopiero zrobisz zamieszanie na tych biurkach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magik Re: 12 - zmiana trasy - Po prostu skandal IP: *.retsat1.com.pl 31.03.08, 17:31 Poproś MPK i ZDiT aby Ci 9 z radiostacji na Stoki przedłużyli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ........... Re: 12 - zmiana trasy - Po prostu skandal IP: *.lodz.dialog.net.pl 03.04.08, 18:18 No Stoki to 9 nie pojedzie, ale byc moze wkrotce pojedzie na Telefoniczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magik Re: 12 - zmiana trasy - Po prostu skandal IP: *.retsat1.com.pl 31.03.08, 17:29 > - dzieciak przez jakiegoś matoła nie może > dojechać do szkoły A ten "dzieciak" to nie może się przesiąść na 15 na 13? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magik Re: 12 - zmiana trasy - Po prostu skandal IP: *.retsat1.com.pl 31.03.08, 17:31 sory. Powinno być "z 12 na 13" ;) przecie 15 zawieszona... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Salomon Nowe znaki drogowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.08, 15:30 Co za idiota ustawia w yum mieście znaki?? 1. Ul. Składowa od P.O.W. w stronę Knychalskiego- ktoś ustawił znak zakazu zatrzymania na całej długości ulicy, chociaż odkąd pamiętam zawsze tam mozna było parkować(o ile się znalazło miejsce do tego), ba nawet był wyznaczony pas do parkowania(chodzi mi oczywiście o prawą stronę jezdni). Teraz w centrum nie ma już kompletnie gdzie stanąć, Składowa do tej pory była jedynym miejscem bez zakazu zatrzymywania w tej okolicy. 2. Ul Tramwajowa, skrzyżowanie z Tuwima jadąc od Narutowicza- ktoś postawił znak nakazu skrętu w prawo lub lewo w Tuwima, uniemożliwiając dalszą jazdę na wprost, pomimo że nie są tam prowadzone żadne prace drogowe. Spowoduje to całkowite zakorkowanie tego skrzyżowania, które było do tej pory najkrótszą drogą na południe Łodzi. Już wcześniej jak się chciało skręcić w lewo to staó się dobrych kilka minut, ponieważ Tramwajowa jest podporządkowana, teraz to będzie chyba całkowicie niewykonalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Nowe znaki drogowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.08, 11:59 > Co za idiota ustawia w yum mieście znaki?? To ja. Odpowiedz Link Zgłoś