aric666 04.09.03, 09:00 Pamiętacie?? Moim ulubionym było Polesie. Pamiętam drewniane ławki i ten niemołosierny spadek rzędów.:) A bilet kosztował 2 stare złote.:) Mieliscie jakies swoje ulubione kina w dzieciństwie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: M..M Re: Stare kina IP: SquidNT:* / 10.10.10.* 04.09.03, 09:11 Moim też, poza tym pod pulpitem często można było znaleźć cos ciekawego. Oprócz Polesia ciepło wspominam wagary w Gdyni. Pozdrawiam M..M Odpowiedz Link Zgłoś
aric666 Re: Stare kina 04.09.03, 09:14 Nooo, Gdynia, potem była tam chyba hurtownia dywanów.;) Pamiętam jak bylem tam na Komandosach z Nawarony, i przesiadzieałem tam chyba z osiem godzin.:) Ech, te turlajace się butelki, chrapanie i smród. Folklor na maksa. A pamiętasz Wisłe ze słupem pośrodku sali?? Odpowiedz Link Zgłoś
mateo31 Re: Stare kina 04.09.03, 15:11 aric666 napisał: > Nooo, Gdynia, potem była tam chyba hurtownia dywanów.;) > Pamiętam jak bylem tam na Komandosach z Nawarony, i przesiadzieałem tam chyba z > > osiem godzin.:) Ech, te turlajace się butelki, chrapanie i smród. Folklor na > maksa. A pamiętasz Wisłe ze słupem pośrodku sali?? Ja pamietam i zdaje mi sie,że tych słupów było chyba wiecej. Z tym kinem wiąże się dla mnie zabawna historia. Byłem tam z kumplami wieki temu na filmie "Yesterday" R. Piwowarskiego. PO seansie podszedł do nas gość i zaczął pytać o film. Zaprosił na piwko. Dopiero po ok dwóch latach zobaczyłem w telewizji, że był to Radosław Piwowarski. Odpowiedz Link Zgłoś
dziad_borowy Re: Stare kina 04.09.03, 09:59 Ze starych kin najlepiej wspominam kino Polonia, w ktorym miescila sie i miesci zreszta nadal Filharmonia. Ogladalem tam m.in. "Pana Kleksa", ze szczegolnym uwzglednieniem latajacego makaronu, ktory mnie fascynowal. Superprzezyciem bylo tez zawsze wyjscie do kina "Gornik" - najwiekszego i najbardziej wypasionego kina w miescie. Informacja dla tych, ktorzy zachodza w glowe gdzie sie toto miescilo - nie byla to Lodz:-)) Dzierżbór stare, fajne kina, ktorych juz niestety nie ma!!! Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Re: Stare kina 04.09.03, 10:55 Dziadu luby, Filharmonia mieści się obecnie w sali po kinie Lutnia, jeżeli oczywiście mówimy o Piotrkowskiej 243. Jeszcze w międzyczasie bywał tam Teatr 7.15. Z klimatycznych kin przypomina mi się Wisła. Pamiętam piękne, głębokie, czerwone fotele i klatkę schodową, zabytkową. Uroczo było przyjść tam w zimowy wieczór i obejrzeć np. "Some likes it hot" (chyba znacie ten film, nie?)... Ze szkoły ganiali nas do kina Wolność, bo tam było najbliżej. Na ścianach była tam taka dziwna sztukateria w kółka. Za to generalnie dla mnie kino bez klimatu. Odpowiedz Link Zgłoś
dziad_borowy Re: Stare kina 04.09.03, 12:09 zamek napisał: > Dziadu luby, Filharmonia mieści się obecnie w sali po > kinie Lutnia, jeżeli oczywiście mówimy o Piotrkowskiej > 243. Alez wlasnie nie mowimy:-) Dziady napisaly swego czasu "Informacja dla tych, ktorzy zachodza w glowe gdzie sie toto miescilo - nie byla to Lodz:-))" A mowimy o ulicy Sienkiewicza (chyba). Dzierżbór !!! Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Re: Stare kina 04.09.03, 12:13 A faktycznie, jeżeli na Sienkiewicza w... (hehe!), to chyba faktycznie jest tam teraz sala koncertowa. Kojarzy mi się, bo w 1995 byłem parę dni w... (hehe!) i zdaje mi się, że pamiętam. Dzierżbór ... (hehe!) Odpowiedz Link Zgłoś
bibus Re: Stare kina 04.09.03, 10:06 A ja będę bardzo dobrze wspominał kino "Iwanowo", później zmienili nazwę na "Adria". Było to pierwsze kino w którym byłem,miałem jakieś 6 lat,dokładnie nie pamiętam. A oglądałem również Kleksa. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basia Re: Stare kina IP: 212.191.200.* 04.09.03, 10:18 Młoda Gwardia na Zielonej teraz jest tam sklep z tkaninami . Bardzo lubiłam Przedwiośnie z dużym holem z fotelami,fajnie czekało sie na film. Zresztą oczekiwanie w kinie i w teatrze uważam za najbardziej ekscytujące z całej wizyty w kinie/teatrze. No i oczywiście Świt(czy jeszcze istnieje?)-okolice Rynku Bałuckiego Z istniejących lubię Cytrynę. Basia Odpowiedz Link Zgłoś
aric666 Re: Stare kina 04.09.03, 10:22 Świt, byłem tam na Butch Cassidy i Sundance Kid, z Retfordem i Newmanem.:) Nie istnieje od dawna.:( A w byłej Młodej Gwardi znów cos remontują, i sklepu z tkaninami obecnie nie ma. A pamiętacie Halke, Tarty, Muzę, Rekord, Pokój, Romę?? Odpowiedz Link Zgłoś
baha42 Re: Stare kina 04.09.03, 12:04 A pamiętacie Popularne na Ogrodowej i Studio albo Studyjne na Lumumbowie? b. Odpowiedz Link Zgłoś
piter_ka Re: Stare kina 04.09.03, 12:13 Hawana-Piotrków Trybunalski Moje pierwsze "poranki" (niedzielny zestaw bajek) z tatą gdzieś około 1975 roku.Filmy z godżillą pare lat później. Obcy, Terminator,Vabank(patrzyłem jak go kręcą na pierwszych w życiu wagarach w szóstej klasie podstawówki) Póżniej przyjeżdżałem do Łodzi na wagary do kina non stop na tuwima , bo w Piotrkowie potrafili przerawac film i milicja + ormo zgarniali wagarowiczów (komenda przy sienkiewicza ehh) pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwer Tatry IP: *.toya.net.pl 04.09.03, 13:07 Ulubione kina qwera: Tatry,Pokój,Iwanowo,Roma,Poesie, Wisła. Nie lubiłem Non-stopu bo tam przychodzili pederaści i czasami bylo conajmniej dziwnie! Pozdrawiam qwer Odpowiedz Link Zgłoś
menelkir Re: Stare kina 04.09.03, 14:24 Widze, ze do tej pory nikt jeszcze nie wspomnial o DKM na Nawrot... A to kino mojego dziecinstwa, nie bylbym chyba w stanie przypomniec sobie nawet polowy filmow, na ktore zabieral mnie tam ojciec. Pippi Langstrumpf, Elza z buszu, Kasia Ballou, Szajka z Lawendowego Wzgorza, trzy razy(!) Karmazynowy pirat... Za kazdym razem byl to niesamowity pokarm dla wyobrazni kilkulatka. Pamietam jeszcze, jak wiercilem sie na fotelach w holu, nie mogac sie doczekac, az otworza sie drzwi i pani wpusci nas na sale... Wlasnie przypomnial mi sie jeszcze jeden film, ktory tam ogladalem - o psie (husky?), ktory na Alasce (lub w jakims innym miejscu na snieznej Polnocy) zaprzyjaznil sie jako szczeniak z niedzwiadkiem, po czym wspolnie przewedrowali kawal drogi, zanim pies odnalazl znowu swego pana... Czy ktos kojarzy moze tytul? Inne kina, ktore wspominam z ogromnym sentymentem oraz filmy, ktore zapadly mi w pamiec z tych wlasnie kin: - nieodzalowana Gdynia (1941, Ucieczka z Alcatraz) - Iwanowo (Gwiezdne Wojny!!!) - Wolnosc (Konwoj!) - Stylowy (Willow!) - Pokoj (Powrot do przyszlosci) - Stoki (Blekitny Grom) - Mloda Gwardia (Psy Wojny) - Studio (niesamowity Harry Angel, z ktorego w wieku lat 13-stu zupelnie nic wtedy nie zrozumialem :))) Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Re: Stare kina 05.09.03, 00:46 Jeżeli film szedł pod tym samym tytułem, co prześliczna powieść Curwooda, która stanowiał jego pierwowzór, to nazywał się "Włóczęgi północy". Odpowiedz Link Zgłoś
loel Re: Stare kina 04.09.03, 14:52 A pamiętacie kino na Krawieckiej? Pod koniec działalności nazywało się Gag, a przedtem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paragraf22 Re: Stare kina IP: *.toya.net.pl 04.09.03, 15:10 Ja do dziś słyszę skrzypienie krzesełek z kina "ROMA".Tego się nie zapomina! Odpowiedz Link Zgłoś
aric666 Re: Stare kina 04.09.03, 15:20 Kono to nazywało się Halka. A byłem tam tylko raz, na Ucieczce z Nowego Jorku.:) Miałem 13-14 lat, nie chcieli mnie wpóścić z kolegą i musielismy prosic jakichs facetów, aby nas wprowadzili.:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maruda Re: Stare kina IP: *.tvsat364.lodz.pl 04.09.03, 16:02 Pamiętam kino Pokój. Byłem tam na pewno przynajmniej na trzech filmach - na Żegnaj Rockefleller, i na obu Kevinach (samych w...). Pamiętam zapach kurzu i że zawsze (bywałem tam dziwnym trafem głównie zimą) było straszzzznie zimno.... Odpowiedz Link Zgłoś