unikorn 19.09.03, 10:41 Aricu, pozwolę sobie zadać pytanie w dniu dzisiejszym jako pierwszy. Jak odmienić nazwę powiatu, w którym znajduje się Szczytno? ;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hanya moje propozycje... 19.09.03, 10:49 może szczycieński? albo szczytnicki? pozdrawiam, z powiatu czarnkowsko-trzcianeckiego (też nieźle, nie?) hanya Odpowiedz Link Zgłoś
unikorn Re: 19.09.03, 11:12 Odp: powiat szczycieński (widać to nie było trudne pytanie... ;)) Hanya - gratuluję, teraz Twoja kolej. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
hanya moja kolejka 19.09.03, 11:27 niech już będzie monotematycznie, o powiatach: Ile powiatów w Polsce ma nazwę dwuczłonową (tzn., od dwóch miast konkretnie, jak np. mój :). I dodatkowo z jakim powiatem dwuczłonowym sąsiaduje mój powiat? pozdrawiam, hanya p.s. w razie udzielenia odpowiedzi wielce prawdopodobnej ale mojej nieobecności przez dłużej niż godzinę od jej udzielenia, mianuję Unikorna zadawaczem następnego pytania ;) trochę skomplikowane, ale tak musi być :) Odpowiedz Link Zgłoś
aric666 Re: moja kolejka 19.09.03, 12:24 Bosz, Hanyu, a skąd mamy to wiedzieć nie szperając po necie?? Omnibusy powiatowe z nas chyba marne.:))) Odpowiedz Link Zgłoś
hanya no nie wiem ;) 19.09.03, 12:27 ja akurat takie rzeczy wiem, bo koleżanka z dawnej pracy mówiła o tym kiedyś, jak o ciekawostce no i zapamiętałam... to może w takim razie pytanie łatwiejsze: Gdzie mieści się siedziba powiatu czarnkowsko- trzcianeckiego? To musicie wiedzieć!!! :) pozdrawiam, hanya Odpowiedz Link Zgłoś
unikorn Re: 19.09.03, 12:56 Siedziba powiatu czarnkowsko-trzcianieckiego mieści się w Czarnkowie :) A 6 powiatów, o które pytasz wyżej to: - czarnkowsko-trzcianecki - olecko-gołdapski - ropczycko-sędziszowski - kędziersko-kozielski - strzelecko-drezdenecki - golubsko-dobrzyński I jak? :) Odpowiedz Link Zgłoś
aric666 hehe 19.09.03, 13:02 no i nie mów, że nie korzystałes z wyszukiwarki.:))) Odpowiedz Link Zgłoś
unikorn Re: 19.09.03, 13:13 Jaaa? Z jakiej tam wyszukiwarki... ;) Polecam adres: www.powiaty.com.pl :)) Za chwilę pojawi się tu moje pytanie, ale proszę o trochę cierpliwości, ok? Odpowiedz Link Zgłoś
aric666 taaaa:)))) 19.09.03, 13:15 No to pytaj.:) Hanya na pewno sie zgodzi.:))) Odpowiedz Link Zgłoś
unikorn Kolejne pytanie... 19.09.03, 13:24 ...tym razem również krajoznawcze: Jak nazywają się dwie główne "ulice" miejscowości Murzasichle k./ Zakopanego? Uliczek (a w zasadzie nazwanych szos) jest tam kilka, ale dwie są największe, tj. najdłuższe. Wystarczy wymienić ich nazwy :) Odpowiedz Link Zgłoś
aric666 Co was wzieło na te pytania:) 19.09.03, 13:29 Przeciez bez pomocy nikt chyba nie odpowie, a może się mylę.:) Ja stawiam na Budzową i Sądelska.:) Odpowiedz Link Zgłoś
unikorn Tadam 19.09.03, 13:41 (chyba że ktoś był :)) Sądelska i Budzowa - congratulations master :) Now, your turn... Odpowiedz Link Zgłoś
hanya Unikorn, niech Ci będzie :) 19.09.03, 14:05 unikorn napisał: > Siedziba powiatu czarnkowsko-trzcianieckiego mieści się w Czarnkowie :) To się zgadza :) > A 6 powiatów, o które pytasz wyżej to: > - czarnkowsko-trzcianecki > - olecko-gołdapski > - ropczycko-sędziszowski > - kędziersko-kozielski > - strzelecko-drezdenecki > - golubsko-dobrzyński > > I jak? :) Tu się mniej zgadza ;), bo chodziło o 4 powiaty, które mają jakby 2 miasta powiatowe i stąd dwuczłonową nazwę. A są to takie głupie twory, w których ludzie się kłócą, gdzie ma być szpital, gdzie policja, gdzie sąd ??? Więc Golub-Dobrzyń i Kędzierzyn-Koźle odpadają. Ale odpowiedź była wielce prawdopodobna, zadanie zaliczone :) Aha, a z moim powiatem sąsiaduje strzelecko- drezdecki, tak w kwestii formalnej pozdrawiam, hanya Odpowiedz Link Zgłoś
unikorn Hanya, jestem pod wrażeniem... 19.09.03, 14:50 ...takie rzeczy wiedzieć :) Pytanie o Murzasichle już padło wcześniej (i wyżej). Teraz czekamy na pytanie Effa. Odpowiedz Link Zgłoś
hanya Unikorn, jestem winna wyjaśnienie... 19.09.03, 15:25 ja tylko wiedziałam ile jest takich powiatów i o to też zapytałam... a znałam z nazwy tylko 2 takie powiaty, mój i sąsiedni ;), więc zaszpanowałam ;) pytaniem dodatkowym dla dociekliwych polecam dla odmiany książkę: przewodnik encyklopedyczny "Polska - nowy podział terytorialny" :) ale tak naprawdę to bawimy się przecież bez szperania pozdrawiam, hanya Odpowiedz Link Zgłoś
michael00 Re: Pytanie na piątek :) 19.09.03, 10:53 Przymiotniki od nazwy Szczytno to szczycieński (pierwotny) oraz szczytnowski (nowszy). Odpowiedz Link Zgłoś
aric666 To ja zadam pytanie z innej beczki.:) 19.09.03, 13:56 Czyim atrybutem były skrzydlate buciki?? Odpowiedz Link Zgłoś
unikorn Re: 19.09.03, 14:18 Ja też jestem teraz w sandałach (ale bez skrzydeł ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
effa Re: 19.09.03, 14:23 to dziwne jak na Jednorożca;) ale mamy nadzieję, że bez skarpet... E Odpowiedz Link Zgłoś
jachtera Re: 19.09.03, 14:54 A jak jest z tym: Ja jestem suchy... A my? My jesteśmy... susi? Jak to można powiedzieć, bo tak brzmi jakoś nie bardzo. No chyba że nie można ;) Odpowiedz Link Zgłoś
jachtera Re: 19.09.03, 16:04 też tak myśle (wg wszelkich zasad językowych tak jest poprawnie), ale brzmi średnio Odpowiedz Link Zgłoś
aric666 A własnie że nie:) 19.09.03, 15:52 No i tu pojawił się pewien problem, bo skrzydlate buciki zostały ofiarowane Perseuszowi by mu pomogły w zabicu Meduzy.:) Ale Hermesa mozna by uznac, bo tak jest pokazywany na obrazkach. Ale jest to mylne, gdyż Hermaes posiadał skrzydełka wyrasajace mu z kostek.:) No więc odpowiedź uznaję, bo w sumie czemu nie.:) Effa, pytaj. Przepraszam za absencje, ale cos się zrypało jak zwykle z netem. Odpowiedz Link Zgłoś