Gość: drow82 IP: *.cust.tele2.pl 08.07.08, 20:56 i po co szedłem na tą medycynę :/ Trzeba było iść do zawodówki i kosić hajs a nie bawić się w ideały... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: USA Raport o płacach robotników IP: *.sttlwa.dsl-w.verizon.net 09.07.08, 07:15 Lodzcy radni zarabiaja ponad 10 tys na glowe. Prezydent Lodzi 14 000. Darmozjady wymyslajace sobie zatrudnienie za podatki obywateli. Pielegniarka zarabia 1600. Skandal ! W USA prezydent zarabia mniej niz sredni zarobek lekarza. Po co jest senat ? Darmozjaday tam siedza za wasze podatki ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a tych wywala Re: Raport o płacach robotników IP: *.toya.net.pl 09.07.08, 09:57 My tu gadu gadu a tymczasem: gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,5437671,Siemens_zwalnia_pracownikow.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lemon Pie Re: Raport o płacach robotników ... IP: *.natpool1.outside.ucf.edu 16.07.08, 15:22 "W USA prezydent zarabia mniej niz sredni zarobek lekarza." ------------------------------------------------------------------- To niezupelnie tak, albowiem: "The current salary of the president has recently been doubled to $400,000, to go with a $50,000 expense account, a generous pension and several other benefits." A srednia placa lekarza wciaz pozostaje na poziomie ok. 200 tys. dolarow rocznie. Oczywiscie, wysokiej (podkreslam - wysokiej) klasy specjalista moze zarobic 400, 500 tysiecy rocznie, a czasem nawet i wiecej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lemon Pie Re: Raport o płacach robotników ... IP: *.natpool1.outside.ucf.edu 16.07.08, 15:25 Oczywiscie, wciaz lekarz w USA zarabia (przecietnie) piec - szesc razy wiecej pieniedzy niz doswiadczony robotnik... Odpowiedz Link Zgłoś
kosmosiki Efekt globalizacji 16.07.08, 22:50 Przecież to wszystko jest oczywiste. Płace w sektorze usługowym będą rosły z tego powodu, że usługi typu budownictwo itp. nie da się wytworzyć z wykorzystaniem taniej siły roboczej np. w Azji, musi być wykonywana na miejscu. Inne usługi, które można świadczyć zdalnie tanieją (banalny przykład typu callcenter/servicedesk) bo to może być wykonywane tam gdzie siła robocza jest tania. Lekarze i nauczyciele tutaj mają nieco gorzej bo jest to sektor państwowy i że tam jest kicha to każdy o tym wie. Ale w sektorze prywatnym (szkolnictwo, lecznictwo np. dentystyka) pensje z pewnością będą rosły - bo tego Hindus za miskę ryżu nie zrobi (nie mam nic do Hindusów - tak się mówi po prostu). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaga Re: Raport o płacach robotników IP: *.uml.lodz.pl 09.07.08, 14:21 A ja mogłam nie kończyć dwóch fakultetów tylko pomyśleć o karierze szwaczki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robol Re: Raport o płacach robotników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.08, 17:03 ja w pracy nie siedzę przed netem co do doktorka to robotnik jest bez szans pracować na trzech etatach ale wy możecie jesteście wielcy( dlaczego nie piłem mleka ) Odpowiedz Link Zgłoś
janma46 Re: Raport o płacach robotników 16.07.08, 15:25 Gość portalu: gaga napisał(a): > A ja mogłam nie kończyć dwóch fakultetów tylko pomyśleć o karierze szwaczki! ..................................................................... O ile skończyłaś dwa fakultety to jesteś zdolnym człowiekiem i nie powinno ci stwarzać problemów przekwalifikowanie się na tak intratny zawód jak szwaczka.Dla chcącego nie ma nic trudnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Megami Raport o płacach robotników IP: *.rainbownet.pl 10.07.08, 09:12 A technik optyk po szkole policealnej SZSZ-SOP z dyplomem 1500 brutto :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmichal Re: Raport o płacach robotników IP: *.crowley.pl 16.07.08, 08:48 technik-optyk? 1500zl? to i tak za dużo, powinienes miec place minimalną darmozjadzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkk Re: Raport o płacach robotników IP: 86.47.47.* 16.07.08, 08:59 ''We wszystkich zawodach pensje jednak rosną. '' Jak dobrze, ze jest net i ludzie moga dzielic sie pogladami...za PRL taka propaganda by zostala przyjeta jako rzeczywistosc. Chyba wroce z IE, jeszcze troche to w PL bede zarabial wiecej niz tu, przeciez tak szybko gonimy place w UE a 1200e/weekly to nic w mocarstwie polskim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ox wszedzie rosna place IP: *.paylane.park.gdynia.pl 16.07.08, 09:20 ale jesli popytac znajomych to im nie rosna. Podobnie mowia znajomi znajomych, itd. Place rosna na tej zasadzie, ze z jednej firmy zwalnia sie pracownik i idzie do innej firmy na to samo stanowisko ale za wieksze pieniadze. Jest to wzrost, ale raczej nie o to pracownikom chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p.p Re: wszedzie rosna place IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.08, 09:40 Dokładnie tak, płace rosną "w zauważalny" przy przejściach. Nadal mamy dziki kapitalizm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: electryk Raport o płacach robotników IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.08, 09:48 ale ściema. Posiadam średnie wykształcenie i 3 letni staż pracy. Od 3 lat poszukiwałem pracy jako elektryk. Wysłałem kilkanaście CV i nikt mi nie dopowiedział. Pytam się więc: gdzie ta praca? W czasie w którym pracowałem(ponad 3 lata temu) zarabiałem 1200zł netto. Obecnie zrezygnowałem z bycia elektrykiem i przekwalifikowałem się na informatyka. Teraz przynajmniej mam pracę. Odpowiedz Link Zgłoś
pklimas Re: Raport o płacach robotników 16.07.08, 12:58 współczuje - informatykow teraz jak psow. Na zrobienie instalacji elektrycznej w budowanym domu trzeba czekac kilka miesiecy - elektrycy sa zawaleni zleceniami. 40 zl/punkt - sama robocizna, to nie jest niska stawka. Zarobisz jako informatyk 7000 zl/miesiac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chudy Byk Re: Raport o płacach robotników IP: *.mofnet.gov.pl 16.07.08, 15:59 Jakich kuuwa informatyków - chyba "informatyków" po różnych dziwnych szkółkach, potrafiących wymienić co najwyżej toner w drukarce. 7000 na rękę? Żaden problem. Miałem tyle na stażu w DELL-u 3 lata temu - teraz nie chwaląc się zarabiam (przeliczając z euro) około 13000 zł netto miesięcznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cplus Re: Raport o płacach robotników IP: *.e-wro.net.pl 16.07.08, 20:51 to zarabiasz prawie jak dentysta, ale jeszcze musisz sie troche postarac, by mu dorownac. Ja tez zajmuje sie informatyka, ale w Polsce, skresl jedynke z przodu i dowiesz sie ile zarabiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mateosj Re: Raport o płacach robotników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.08, 10:07 Do drow82 "pokarz lekarzu co masz w garażu" powiedział Dorn...całą prawdę. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: il Re: Raport o płacach robotników IP: *.lanet.net.pl 16.07.08, 10:21 A może jednak powiedział "pokaż". Karać w garażu nie kazano. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menel tak tak, wierzcie dalej GUS-om IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.08, 10:42 i innym "obiektywnym statystykom". robotnik ma oficjalna pensje 2000 netto, ale drugie tyle dostaje pod stolem (w malych firmach jest to standard), kolejne 2000 zarabia na fuchach, ktore wykonuje na firmowym sprzecie i czesto nawet na firmowym materiale. oczywiscie sa malo "zaradni", ktorzy zarabiaja tylko podstawe, ale ja osobiscie nie znam robotnika "z glowa na karku", ktory by zarabial mniej niz 5000 netto. znam natomiast trzech osobnikow parajacych sie pracami okolobudowlanymi, ktorzy w sezonie zarabiaja 10 000-15 000 netto miesiecznie, a w zimie "tylko" 5000. faktem jest, ze to robota fizyczna, meczaca, brudna i od switu do nocy.... ale trzeba zrozumiec jedno - wyksztalcenie zapewnia na ogol prace lekka, ale zazwyczaj nie lepiej platna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frendas Re: tak tak, wierzcie dalej GUS-om IP: 62.232.32.* 16.07.08, 12:24 to wypas w Polsce sie zrobil, czas wracac do kraju..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menel Re: tak tak, wierzcie dalej GUS-om IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.08, 13:14 Naprawde, dla fachowcow z branz okolobudowlanych sa teraz zlote lata! Jak ktos ma glowe na karku, to przez ostatnie 2-3 lata i byc moze jeszcze przez 2 kolejne (dopoki boom budowlany sie nie skonczy) moze sie pieknie ustawic finansowo na dlugie lata. Pieniadz w budowlance jest teraz bardzo latwy - bo z kredytow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elektryk UK Re: tak tak, wierzcie dalej GUS-om-BUHAHA:) IP: *.40.211.221.sub.mbb.three.co.uk 16.07.08, 13:38 wg wybiorczej to w PL elektryk ma duuuuuuzo wiecek niz w UK:)Tylko jakos ci bogaci polscy elektrycy caly czas blagakja o robote w UK-ja mam9f/h-i to jest prawie maximum w UK-mam najwyzsze uprawnienia,wlacznie ze wszystkimi innymi jak "alpinistyczne"(czyli praca na b.niebezpiecznych wysokosciach-oststnio w elektrowni atomowej na kominach czujniki instalowalem-to juz za wieksza kase niz9,ale to wyjatki....Polski normalny elektryk co wylozy tylko 2000f na podstawowe papiery w UK i zna srednio jezyk dostaje MAX 6f/h-im dluzszy staz w UK,lepszy jezyk ,wiecej papierow(ja wydalem 10 000funtow na szkolenia)tym wiecej.Niestety ilosc elektrykow gwaltownie sie zwiekszyla i teraz ciezko o prace a zarobki spadly-2 lata temu 15f placili dobre firmy-teraz obnizyly stawki do 8-9f....W Pl znajomi elektrycy w firmach za normalne godziny(40h)dostaja miesiecznie 900-1500max w najlepszych firmach i to najlepsi elektrycy.Ci co wiecej to za nadgodziny.Prywaciarze wyciagna moze i 3000 ale wpip godzin,weekendy,i kombinuja na ZUS,podadtkach i wszystkim co sie da-jakby wszystko uczciwie placili to by mieli 2zl netto/h....Dla porownania moja byla-uczy angielskiego w PL i ponizej 40zl/h nieschodzi-robila w 3 szkolach(panstwowa +2prywatne),w sumie pracowala i tak duuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuzo mniej niz przecietny elektryk ale miesiecznie 8000zl miala,nowe mieszkanie kupila,czesciowo na kredyt,wakacje co roku egzotyczne za 15 000zl kazde(bylem z nia w Wenezueli i Brazylii 4 tygodnie)i wogole zycie ponad stan---ale to"biedna"nauczycielka...:) Odpowiedz Link Zgłoś
anna-888 Raport o płacach robotników 16.07.08, 14:27 To prawda, ze zarobki sa b.zroznicowane i niskie - dlatego polacy o niskich zarobkach szukaja pracy za granica. Ale rowniez zycie poza granicami drozsze!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elektryk UK Re: Raport o płacach robotników IP: *.40.211.221.sub.mbb.three.co.uk 16.07.08, 15:27 anna-888 napisała: > To prawda, ze zarobki sa b.zroznicowane i niskie - dlatego polacy > o niskich zarobkach szukaja pracy za granica. Ale rowniez zycie > poza granicami drozsze!! CO JEST DROZSZE?????????????Jedynie to ze trzeba wynajac dom lub pokoj i tylko to wychodzi troszke drozej,ale w PL na wynajmie robotnik w W-wie za pokoik placi 500zl a wyplaty ma 900,w Londynie za pokoik placi 200f a wyplaty 900f-jest roznica???? Teraz inne koszta zycia-tu jest proste.WSZYSTKO,ALE TO ABSOLUTNIE WSZYSTKO JEST TANSZE POZA POLSKA!!!!!!!!!Ceny w UK:spodnie zwykle jeansowe niemarkowe od 4zl-takie jak wu nas w genatach czy cearfurach (wszystko w zlotowkach).Markowe:big star od 15zl do 80zl za najnowsze modele.Buty od 20zl do250.Srednia cena za buty firmy"adidas"80zl,ogolnie ubrania od 3 do 10 (!!!!)razy taniej.Jedzenie:wszystko od 2 do 10 razy taniej,chleb podobne ceny,piwo podobnie,wino taniej,whisky i inne kolorowe taniej.Wodka tylko polska tu jest drozsza...Ale slodycze,lody itp-tu sa duuuuuuzo tansze,nawet pincepolo tu kosztuje 70groszy:)..3 lody "magnum"8zl....Parowki -cos jak nasze"berlinki"tylko te w UK nawet smaczniejsze.8zl kg,prawdziwy ser a nie wyrob seropodobny jak w PL-3z taniej w UK,mieso to samo..Pb 95-4,40zl,toyota avensis 1998r 2.0l silnik,stan bdb-3000zl....Wyliczac dalej????????Ludzie przejzyjcie na oczy!!!nAWET W SOMALII JEST lepiej-bylem 2 miesiace- piwo 50gr i lepsze od tyskiego nawet,chleb 5groszy,banany 5groszy,normalna pensja 800zl. Odpowiedz Link Zgłoś
easy-anka71 Raport o płacach robotników 16.07.08, 16:42 tutaj jest mowa o robotnikach? ja skonczylam zawodowke,moi rodzice chcieli abym jaknajszybciej pracowala-takie czasy.od lat pracuje w fabryce na trzy zmiany,gdzie biegam od maszyny do maszyny za 1200 zl. nie raz spotykam sie z opinia to trzeba bylo sie uczyc. zgoda ale kto pracowalby w tych zakladach? tylko dlaczego za tak marne pieniadze. ta wyplata to jest juz z premia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: racjonalizator Re: Raport o płacach robotników IP: 196.20.68.* 16.07.08, 22:48 hej Anka, trzeba było się uczyć, wtedy tych zakładów by nie było, były by w chinach albo na Filipinach, a Ty tworzyłabyś "gospodarkę wiedzy" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: programmer Nie ma czegoś takiego jak brak pracowników. IP: *.zone2.bethere.co.uk 16.07.08, 19:36 Jest jedynie za niska stawka. Pozdrawiam z Anglii. :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: handyman Robotnik w UK i fuchy 2200 IP: *.zone5.bethere.co.uk 16.07.08, 21:36 Ja mam pensji 1200 funtów na reke a robie jako elektryk dla duzej firmy deweloperskiej w UK ale kolejne 1000 dorabian jako fuchy w weekendy i po godzinach nie jest zle, no i podatku nie trzeba placic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc USA Re: Robotnik w UK i fuchy 2200 IP: 67.130.145.* 17.07.08, 01:13 miejsce _Kalifornia , swieze dane z wczoraj , fachowiec od sprinklerow czyli po polsku zraszaczy trawnikow, za przyjazd (okolo 10 mil)i diagnoze -$89.50, wymiana jednego zaworu, robocizna $165,czesc $115, czas pracy ,1 godzina. Elektryk za godzine pracy bierze 80 dolarow (kontraktor), elektryk zatrudniony w firmie , stawka od 35 do 55 dol na godzine, stawka inzyniera ( master deegre)dwa lata po szkole 30 dol na godz. Zdecydowanie jezlei ktos studiuje w USA tylko dla pieniedzy to gruba pomylka. dobry fach , hydraulik zaczyna prace za 18-20 dol na godz, dochodzi do 35 dol na godzine , ale jak zaklada swoja firme ( zeby zalozyc firme wystarczy godzina)to wychoddzi mu za godzine i 200 dol Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miazga No i niech sobie zarabiaja IP: *.acn.waw.pl 23.07.08, 03:20 Co Wam przeszkadza, ze taki np.elektryk sporo zarabia? Ceni sie, bo ma wiedze, ktorej Wy nie macie. Ja nie majstruje przy instalacji elektrycznej, a kazda powazniejsza naprawe auta zlecam mechanikowi, bo raz - ze uwinie sie z tym w kwadrans, dwa - mam pewnosc, ze sie zna na tym, co robi. I bardzo dobrze. I nic Wam do ich, czy czyichkolwiek innych zarobkow. Przeciez Wam nie odbieraja tych pieniedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zleceniodawca ocena elektryka IP: *.toya.net.pl 08.10.09, 14:55 chciałbym uprzedzić przed usługami elektryczno remontowymi pana Mirosława Barczyńskiego, który z powodu "nawyków życiowych" nie lubi wstawać zbyt wcześnie rano i co za tym idzie zaczynać pracy przed godziną 10, ponadto w ciągu dnia potrzebuje co najmniej dwugodzinnej przerwy obiadowej. Do pracy, pomimo zapewnień o własnym profesjonaliźmie przychodzi bez takich akcesoriów jak drabina, młotek czy klucze. Nie powinna też dziwić stopniowo rosnąca kwota wynagrodzenia, niechęć do zawierania umowy czy też nagła rezygnacja z dalszej pracy na rzecz nowego, lepszego zlecenia. Podsumowując gorąco nie polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANTYPO Dzieki DONALD IP: 91.193.97.* 02.09.10, 17:57 ha i pracy tam nie ma Technik mechatronik ukonczona Polibuda dzis byłem i jednym słowem DNOOO zarobki 7.8 netto za godzine walisz nadgodziny DZIEKUJE DONALD!!!! JEST LEPIEJ NIZ W IRLANDII Odpowiedz Link Zgłoś