21.07.08, 16:24
Witam wszystkich,
W weekend byłem w Łodzi i wyjątkowo jeździłem komunikacją miejską. Pomijając ulicę Kilińskiego, która wystawiona jest często na tramwajowe doświadczenia przyjezdnych jako pierwsza (ze względu na bliskość dworca), sporo torowisk w Łodzi na głównych ulicach zostało wymienionych co najwyżej kilka lat temu. Niestety jakość jazdy jest na wielu z nich żenująca. Przykładem jest ulica Rzgowska od Paderewskiego do pętli Kurczaki. Niby tory i podkłady nie takie stare, a tramwaj kołysze tak, jakby nic nie było wymieniane od lat trzydziestu. Czy ktoś kiedyś próbował wytknąć coś takiego wykonawcom remontów torowisk? Niewiele mnie niby już zdziwi, ale...

Pozdrowienia.
Obserwuj wątek
    • Gość: ciekawy Re: nowe tory IP: *.gprs.plus.pl 22.07.08, 09:19
      to nie prolem wykonawcy tylko zarządcy.
      największym problemem jest tu podejście a w sumie brak podejscia i zwykle
      ograniczenie umysłowe urzędników z zarządu (bo mpk nie jest właścicelem torowisk
      tylko miasto) Jak coś ma okres używania 25 lat to oznacza ze przez ten czas nic
      nie nalezy robić z danym przedmiotem. Na torowisko przekłada sie to tak że w
      Lodzi nie znają takich rutynowych czynności przy torach jak okresowe podbijanie
      toru, miejscowe naprawy pęknięć czy wypaczeń i podmytych torów a o szlifowaniu
      nie wspominając. Podobnie jest na Politechniki, rydza śmigłego tez nie lepsza,
      włókniarzy, piłsudskiego i jeszcze kilka sie znajdzie.
      co do wykonawców: patrząc na torowiska wyremontowane na tzw.ŁTR co widac - kilka
      źle wyprofilowanych łuków przystankowych urzędnikom - nie przeszkadza bo mają
      odbiory plan wykonany bedzie premia a za 2-3 lata ograniczenia prędkości sie
      wstawi i bedzie dobrze a w tramwaju jest przecież tabliczka o trzymaniu sie za
      uchwyty w czasie jazdy. Kalsyk "bezmyślości torowej" to zgierska/włókniarzy
      gdzie dosłownie kilka metrów od nowego toru jest stary odcinek z czymś co kiedyś
      było łukiem teraz żeby przejecac bez problemów należy zwolnić coś do 10 km/h.
      Ale to tez nikomu nie przeszkadza bo tory byly wyminiane kilka lat temu i są w
      dobrym stanie i maja poleżeć jeszcze naście lat.
      i co tu dalej mówieć.

ZDiTR zabrać służbówki won do komunikacji

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka