IP: *.toya.net.pl 25.08.08, 22:19
Witam wszystkich forumowiczów, nie wiem czy był już podobny temat, jeśli tak to proszę o linka.
Zastanawia mnie dlaczego przy okazji remontów generalnych wagonów tramwajowych 805Na (tzw. zbulwiania) nie pomyślano o zamontowaniu w nich kamer (przynajmniej w drugich wagonach)? Przez to szyby już kilka dni po remoncie są pomazane białą farbą lub porysowane co fatalnie wygląda ;/ Wiem, że na chamstwo i chuliganów ciężko znaleźć sposób, ale może kamery ostudziłby trochę ich zapędy, a normalnym pasażerom przyjemniej by się podróżowało?
Obserwuj wątek
    • Gość: KMF Re: Bulwy IP: *.toya.net.pl 27.08.08, 21:07
      Albo można usuwać zniszczone szyby, a w ich miejsce wstawiać np. metalowe pręty.
      Mielibyśmy wagony w wersji letniej, z darmową klimatyzacją ;) Na pewno byłyby
      one bardziej estetyczne niż pomazane/porysowane szyby.
    • Gość: STUDI Re: Bulwy IP: *.prokom.pl 10.09.08, 18:54
      A kamera to niby powstrzyma te hołotę dewastująca wszystko dookoła?
      Nie powstrzymają tylko wysokie kary dla wandali - ale ani policja
      ani prokuratura a tym bardziejśedziowie nie zamierzają zwlaczać i
      karac wandali.
      • Gość: XYZ Re: Bulwy IP: *.toya.net.pl 10.09.08, 20:07
        Nie zamierzają, bo nie chcą się narażać za taką kasę, jaką dostają. Wandal czuje
        się bezkarny, bo co mu mogą zrobić? Grzywna? Rodzice zapłacą i jeszcze aferę
        zrobią policji. Więzienie? Kolejka by była na kilka lat. Ciężkie prace publiczne
        (np. sprzątanie tramwaju, zmywanie napisów z szyb czy ścian)? Zaraz zacząłby się
        lament organizacji typu Helsińska Fundacja Praw Człowieka, że młodocianym
        zbirom, którym wolno wszystko, ogranicza się wolność. I koło się zamyka. A
        wagony jak były zdewastowane, tak nadal będą.

Aczkolwiek dziwne, że w innych miastach (np. Poznań, Kraków) z tego co widziałem
        drugie wagony są mniej zniszczone. Wyższa kultura? Brak kompleksów miasta
        robotniczego i tego całego motłochu? Nie wiem. Więc może edukacja w szkołach?
        Ale to chyba rzucanie grochem o ścianę.

Czyli normalnym pasażerom pozostają "jedynki", a drugie wagony dla hołoty. Może
        by trzeba wprowadzić droższe bilety na "pierwszą klasę" ;d (oby tylko ZDiT nie
        podchwycił tego pomysłu)
        • Gość: STUDI Re: Bulwy IP: *.prokom.pl 11.09.08, 19:27
          Kolejka do pierdla - w USA rozwiązano problem - prywatne więzienie - super
          dochodowy biznes.

Czyli co takie prawo skonstruowano że bandyta jest górą?

Z drugiej zaś strony nasze pierdle niczym luksusowe hotele w porównaniu z tym w
          jakich warunkach mieszka większość bandyckiej hołoty. Jedzenie za friko, pracę
          zapewnią, ubiorą. Siłownia, TV, 'mokre' widzenia. Nie trzeba sę martwić o opłaty
          bo frajerstwo z podatków zapłaci za pobyt w pierdlu. 'Biznesem' można nadal
          kierować przez komórkę...

Policjant ma mieć pałę i nią lać #1...arstwo....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka