Dodaj do ulubionych

Szczypiorek

06.05.16, 07:43
Miało być o szczypiorku, to jest smile Mówiąc o szczypiorku mamy na myśli długie, cienkie, rurkowate, puste w środku listki. A szczypiorki można uzyskać różnym sposobem. Najprostszy, to posadzenie cebuli, z której wyrastają listki. To jest szczypiorek średniej grubości. Najdrobniejszy, to szczypiorek ogrodowy, występujący w różnych odmianach. Ten uzyskujemy z siewu nasion lub poprzez podział dorosłych kępek. Jest jeszcze szczypiorek o smaku zdecydowanie łagodniejszym uzyskiwany z cebuli siedmiolatki. Ten jest najgrubszy i najszybciej wiosną odrasta. Jego kępki (tak jak drobny) pozostają w zimie w ziemi i jak tylko wiosną dostaną trochę słońca, już są gotowe do jedzenia. Siedmiolatkę także wysiewamy z nasion lub dzielimy duże kępy. Nazwa siedmiolatka jest nieco myląca, bo tak naprawdę dobrze rośnie w jednym miejscu przez 3-4 lata. Później trzeba kępki wykopać, podzielić i posadzić w nowym miejscu. Najlepiej zrobić to wiosną, tak aby do następnej wiosny uzyskać nowe kępki, z których można korzystać.
Co jest ważne? Jak już nam się szczypiorek "przeje" i nie korzystamy z niego, to i tak należy go ścinać, aby nie dopuścić do zakwitnięcia. Choć przyznam się, że mi się tak podobają kwiaty drobnego szczypiorku, że u mnie zwykle zakwita smile Ale jak budzi się we mnie rozsądek, to szczypiorek ścinam, drobno kroję i zamrażam. W zimie gotuję zupę szczypiorkową, z jajkiem na twardo, pyszna smile
No i co jeszcze? Jeśli korzystamy ze szczypiorku, który wyrósł z cebuli dymki posadzonej w celu uzyskania bulw cebuli, to nie oskubujmy go nadmiernie. Po jednym piórku z każdej cebulki, tak aby bulwy miały z czego się żywić.
Jeśli ktoś lubi czosnek, to może sobie posiać szczypiorek czosnkowy. Ma czosnkowy posmak, dobrze pasujący do dań kuchni chińskiej. Bez większego problemu przeżywa nasze zimy i wiosną też szybko odrasta.
No i szczypiorkowo, to byłoby na tyle. Niedługo może coś napiszę o ziołach? Bo zdrowe i warto je uprawiać. A można to robić nawet w skrzyni na balkonie. Do następnego, pozdrawiam smile
Obserwuj wątek
    • przybysz9 Re: Szczypiorek 06.05.16, 23:19
      Poproszę o przepis na zupę szczypiorkową. Nie znam ... Jeśli można ...
      • dorkasz1 Re: Szczypiorek 07.05.16, 07:05
        Nie wiem czy jest jakiś "oficjalny" przepis na zupę szczypiorkową, pewnie tak. Ale ja robię bardzo prosto, tak jak każdą jarzynową z jednym warzywem dominującym czyli tak jak kalafiorową, brokułową czy też szczawiową lub pokrzywową.
        Nie używam żadnych gotowych kostek tylko nadmiar rosołu zamrażam lub też gotuję jakiś kawałek mięsa z kością, robię wywar mięsny. Do tego dorzucam pokrojone w kostkę ziemniaki. Na patelnię wlewam "pięć złotych" (kółko o średnicy starej pięciozłotówki z rybakiem smile) oliwy z oliwek i wrzucam marchewkę, seler korzeniowy, pietruszkę. Do szczypiorkowej nie daję pora, ale do każdej innej tak. Szczypiorek kroję drobno i jak warzywa korzeniowe są już lekko podduszone, dosypuję i czekam aż zmieni kolor. Szczypiorku musi być dużo, jedna solidna garść na litr zupy. Jeśli ktoś lubi zupy lekko zawiesiste, to na tym etapie może warzywa poprószyć łyżką mąki i przemieszać z warzywami. Całą zawartość patelni dorzucić do garnka z wywarem mięsnym z podgotowanymi ziemniakami. Gotować jeszcze ok. 10 minut. A dalej jak kto lubi, można doprawić śmietaną lub nie. Ja lubię tę zupę lekko skropioną surowym olejem sezamowym, ale to już na talerzu.
        Inna wersja, bez wywaru mięsnego. Na patelni rozpuszczam (nie spalam!) łyżkę masła i łyżkę prawdziwej oliwy z oliwek. Do tego dosypuję dużą łychę mojej domowej "vegety" i czekam aż zacznie pachnieć, wtedy dolewam wodę i mam "bulion z kostki". Na tej bazie robię zupę. Jarzynowe zupy doprawiam solą, pieprzem. lubczykiem i odrobiną gałki muszkatołowej, która bardzo podkręca smak, ale to ma być naprawdę odrobina. Smacznego smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka