Dodaj do ulubionych

'52' na Retkinię czy Żabieniec?

12.10.03, 12:22
Trasa linii 52 jest dość krótka i zapewnia połączenie Kurczaków tylko z
Chojnami, Nowym Rokiciem i dworcem Łódź Kaliska. Moja propozycja dotyczy
wydłużenia tej linii.
W wersji 1.: Z krańcówki Kurczaki-Strażnicza do skrzyżowania al. Włókniarzy-
al. Bandurskiego na dotychczasowej trasie a następnie: al. Bandurskiego,
Krzemieniecką, Retkińską, Kusocińskiego do krańcówki Kusocińskiego-
Popiełuszki. Powrót tą samą trasą. Dodatkowe przystanki Kusocińskiego-
Hufcowa i Kusocińskiego-Babickiego, oba w obu kierunkach. Wydłuży to czas
jazdy o 10 min. w każdym kierunku.
W wersji 2.: Z krańcówki Kurczaki-Strażnicza do skrzyżowania al. Włókniarzy-
Karolewska na dotychczasowej trasie a następnie: al. Włókniarzy, al. 1 Maja,
Zieloną, Kasprzaka, Drewnowską, al. Włókniarzy, Wielkopolską, Woronicza, pl.
Dmowskiego do krańcówki pl. Dmowskiego-stacja PKP Łódź Żabieniec. Powrót:
pl. Dmowskiego, Wielkopolska, al. Włókniarzy, Drewnowska, Kasprzaka,
Legionów, al. Włókniarzy. Bez zatrzymywania się na przystanku Legionów-al.
Włókniarzy. Dodatkowe przystanki: al. Włókniarzy-Powstańców Wielkopolskich w
kier. półn. i al. Włókniarzy-Żubardzka w kier. połud. Wydłuży to czas jazdy
o 14 min. w kierunku Żabieńca i o 12 min. w kierunku Kurczaków.
Która z tych wersji byłaby lepsza? Czekam na wasze uwagi i opinie.
Obserwuj wątek
    • geograf Re: '52' na Retkinię czy Żabieniec? 12.10.03, 13:00
      linia 52 pomimo wydawającej się krótkości jest popularna (o czym świadczy
      chociażby częstotliwość jazdy...).

Wariant1:
      kto jeździ 52 ten wie ile osób przesiada sie z niego na 8-kę, ale z drugiej
      strony sporo osób idzie w kierunku dworca (nie wiem czy i do jakich innych linii
      MPK, nie korzystam)-jednak utracenie krótkiego przejścia z przystanku 52 do 8 w
      moim przekonaniu dyskwalifikuje zmianę

Wariant2:
      czy przypadkiem szybciej nie dojedzie się tramwajem na ten nieszczęsny
      Żabieniec? 52 krązyłoby,krążyło po Żubardziu...
      A może w końcu przedłużyć 73 i 79 na Kaliski i wykorzystać do końca krańcówke
      przy dworcu?jakie są argumenty przeciw przedłużeniu tras tych linii?przecież
      można zmienić nakłądanie sie tych dwóch linii z 65.
      • adamnol Re: '52' na Retkinię czy Żabieniec? 12.10.03, 13:06
        Niestety 73 ani 79 nie jeżdżą przez Żabieniec tylko przez Żubardź i Koziny.
        Wydłużenie ich do dworca Kaliskiego nadal z objazdem przez al. 1
        Maja/Więckowskiego, Żeromskiego, Struga/6 Sierpnia mija sie z celem.
        • yarro Re: '52' na Retkinię czy Żabieniec? 12.10.03, 13:58
          A czemu tak forsujesz puszczanie autobusu na Żabieniec?
          Przecież tramem tam się szybciej dojeżdża...
          • adamnol Re: '52' na Retkinię czy Żabieniec? 12.10.03, 14:37
            Nie forsuję, tylko pytam się o opinię. Dałem dwie ewntualności, które wydają
            mi się najbardziej sensowne. Poza tym nie chcę likwidować tramwajów na
            Żabieńcu i al. Włókniarzy a dać alternatywę dla "szynowców".
            • zamek Re: '52' na Retkinię czy Żabieniec? 12.10.03, 15:06
              Z jakiej choinki się urwałeś?! Chłopie, jakie "sensowne"?! Czy Ty kiedykolwiek
              jechałeś alejami Włókniarzy? Chcesz tam jeszcze wepchnąć liniowy autobus? A czy
              kiedykolwiek próbowałeś przejechać na wprost 1 Maja przez Zieloną w ciągu dnia?!
              Niemiłe Ci, że 52 trzyma jako-taką punktualność kursowania i chcesz z niego
              zrobić kompletne widmo? Stary, jakbyś się nazywał Alina Giedryś, to przynajmniej
              wiedziałbym, skąd Ci się lęgną takie przerażające pomysły!!!
              • adamnol Re: '52' na Retkinię czy Żabieniec? 12.10.03, 17:07
                zamek napisał:

> Z jakiej choinki się urwałeś?! Chłopie, jakie "sensowne"?! Czy Ty kiedykolwiek
                > jechałeś alejami Włókniarzy? Chcesz tam jeszcze wepchnąć liniowy autobus? A
                czy
                > kiedykolwiek próbowałeś przejechać na wprost 1 Maja przez Zieloną w ciągu
                dnia?
                > !
                > Niemiłe Ci, że 52 trzyma jako-taką punktualność kursowania i chcesz z niego
                > zrobić kompletne widmo? Stary, jakbyś się nazywał Alina Giedryś, to
                przynajmnie
                > j
                > wiedziałbym, skąd Ci się lęgną takie przerażające pomysły!!!

Bez komentarza.
                • zamek Re: '52' na Retkinię czy Żabieniec? 12.10.03, 17:45
                  adamnol napisał:

> Bez komentarza.
                  I bardzo słusznie. Jak się wymyśli coś tak żałosnego, to już lepiej dalej nic
                  nie mówić.
      • Gość: J.S. '52' na Retkinię IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 16.10.03, 19:28
        geograf napisał:

> Wariant1:
        > kto jeździ 52 ten wie ile osób przesiada sie z niego na 8-kę, ale z drugiej
        > strony sporo osób idzie w kierunku dworca (nie wiem czy i do jakich innych
        lini
        > i
        > MPK, nie korzystam)-jednak utracenie krótkiego przejścia z przystanku 52 do 8
        w
        > moim przekonaniu dyskwalifikuje zmianę

Niekoniecznie. 52 moze wjezdzac na petle, tak jak 152, 153 i 158 - i po
        problemie.

J.S.
        • adamnol Re: '52' na Retkinię 17.10.03, 08:12
          Trochę to zagmatwałoby trasę i wydłużyło czas jazdy ale to też można rozważyć.
        • geograf Re: '52' na Retkinię 19.10.03, 22:41
          to znaczy konkretnie:
          jak dokłądnie te nocne wjeżdżają (ja korzystam tylko ze 155,więc nie wiem), o
          ile dłużej trwałby dojazd do krańcówki etc.
          • adamnol Re: '52' na Retkinię 20.10.03, 12:54
            152 jadąc z Kusocińskiego jedzie al. Bandurskiego. al. Włókniarzy, wjeżdża na
            krańcówkę, wyjeżdża, jedzie al. Włókniarzy (nie zatrzymuje się przy al.
            Bandurskiego), al. Bandurskiego (nie zatrzymuje się przy dworcu i stadionie,
            pierwszy przystanek ma przy Wileńskiej).
            152 jadąc z Dąbrowskiego jedzie al. Bandurskiego (ostatni przystanek przed
            krańcówką przy Wileńskiej, kolejne pomija), al. Włókniarzy, wjeżdża na
            krańcówkę, wyjeżdża, jedzie al. Włókniarzy (nie zatrzymuje się przy al.
            Bandurskiego), al. Bandurskiego, Krzemieniecką.
        • Gość: Ja Re: '52' na Retkinię IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 24.10.03, 20:14
          Gość portalu: J.S. napisał(a):

>
          > Niekoniecznie. 52 moze wjezdzac na petle, tak jak 152, 153 i 158 - i po
          > problemie.
          >

To ja jakiś czas temu proponowałem to na forum podobne rozwiązanie - 52 z
          krańcówki na Kaliskim skręcałoby w Bandurskiego, robiło pętelkę po ślimakach na
          al. unii/Maratońska i podjeżdżało na przystanek przed dworcem, co umozliwiłoby
          mieszkańcom Retkinii dogodną przesiadkę. W drugą stronę - pętelka analogiczna.
          • geograf Re: '52' na Retkinię 24.10.03, 22:34
            tylko coz robić z tą sporą grupą ludzi,którzy wsiadają na przystanku 'estakada' ?
            chociaż nie powiem-zmiana może i warta rozważenia...
            tylko konkretnie-o ile minut wydłużyłoby to drogę (w godzinach szczytu)
            • Gość: Ja Re: '52' na Retkinię IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 24.10.03, 23:28
              Jeśli dobrze pamiętam, to szacowałem to na 2-4 minuty zależnie od kierunku.
    • Gość: Ja Re: '52' na Retkinię czy Żabieniec? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 12.10.03, 15:25
      No cóż. Kilka razy zwracałem już uwagę na fakt, że połączenie Retkini i Chojen
      jest gorzej niż żadne. Sugerowałem wykorzystać do tych celów właśnie 52, choć w
      troszeczkę inny sposób. Z pewnością nie podlega dyskusji potrzeba stworzenia
      sensownego, nawet przesiadkowego połączenia Retkinii i Chojen - Zatorza. Hough!
      Jesli chodzi o przejazd przez Retkinię, to mogłoby jechać dwa przystanki dalej
      do pętli Maratońska - Popiełuszki. Ale przebieg na terenie Retkini to już
      sprawa drugorzędna.
      • Gość: barnaba Re: '52' na Retkinię czy Żabieniec? IP: *.lodz.msk.pl / *.lodz.msk.pl 12.10.03, 19:00
        A gdyby tak linia tramwajowa:
        Chojny- Paderewskiego- Politechniki (lub przez pl. Niepodległości)- Kopernika-
        Retkinia ?
        Dodatkową zaletą sensowne połączenie PŁ z Dw. Kaliskim (linia 50 to jedna
        wielka pomyłka).

pozdrawiam
        • adamnol Re: '52' na Retkinię czy Żabieniec? 14.10.03, 09:29
          Proponowałbym przez rondo Lotników Lwowskich z Kurczaków i dalej na Retkinię
          jak proponujesz. Bardzo dobre rozwiązanie, tylko powstanie nowej linii to
          kolejne koszty w naszym biednym MPK. Kto coś takiego wymusi?
    • Gość: Prawy 52 na osiedle Mireckiego. IP: *.Astral.Lodz.PL 16.10.03, 15:59
      Wogóle to 52 zostało tak nieszczęśliwie odcięte od centrum.
      Pamiętam ile osób z niego korzystało jak kończyło swoją trasę na placu
      Barlickiego. A teraz tak trochę bez pomysłu na tym dworcu się kończy.

Propnuję przedłużyć trasę do okolic cmentarza Mania.
      Z dworca al.Włókniarzy (tak wiem, co zaraz napisze zamek) i dalej w
      Konstantynowską pod wiaduktem, al.Unii, Srebrzyńską i krańcówka pod cmentarzem.
      W przeciwnym kierunku Solec, Drewnowską, al.Unii pod wiaduktem, al.Włókniarzy
      do dworca i dalej na Kurczaki.

Uzasadnienie:
      * połączenie osiedla Mireckiego z dworcem Kaliskim - to niby blisko ale
      połączenie koszmarne
      * połączenie cmentarza na Kurczakach z cmentarzem na Manii - wbrew pozorom
      potrzebne nie tylko 1 listopada.

prawy*
      • adamnol Re: 52 na osiedle Mireckiego. 17.10.03, 08:47
        Gość portalu: Prawy napisał(a):

> W przeciwnym kierunku Solec, Drewnowską, al.Unii pod wiaduktem,
        al.Włókniarzy
        > do dworca i dalej na Kurczaki.
        Chyba al. Unii Lubelskiej i Drewnowską pod wiaduktem.
        Może powrót też al. Unii Lubelskiej i Konstantynowską do al. Włókniarzy?
      • Gość: barnaba Re: 52 na osiedle Mireckiego. IP: *.lodz.msk.pl / *.lodz.msk.pl 17.10.03, 13:07
        A nie lepiej, zamiast wciskać autobus w coraz bardziej zatłoczoną Al.
        Włókniarzy, kazać mu jechać Al. Unii?

pozdrawiam
        • adamnol Re: 52 na osiedle Mireckiego. 17.10.03, 13:47
          Gość portalu: barnaba napisał(a):

> A nie lepiej, zamiast wciskać autobus w coraz bardziej zatłoczoną Al.
          > Włókniarzy, kazać mu jechać Al. Unii?
          Chodzi Ci o przejazd al. Bandurskiego, al. Unii Lubelskiej. Powrót al. Unii
          Lubelskiej, wiadukt, al. Bandurskiego do al. Włókniarzy. No niby tak ale kto
          będzie korzystał z 52 na al. Unii Lubelskiej od Konstantynowskiej do al.
          Bandurskiego?
          Pozdrawiam.
          • Gość: barnaba Re: 52 na osiedle Mireckiego. IP: *.lodz.msk.pl / *.lodz.msk.pl 17.10.03, 20:01
            > Chodzi Ci o przejazd al. Bandurskiego, al. Unii Lubelskiej. Powrót al. Unii
            > Lubelskiej, wiadukt, al. Bandurskiego do al. Włókniarzy.

Tak.

> No niby tak ale kto
            > będzie korzystał z 52 na al. Unii Lubelskiej od Konstantynowskiej do al.
            > Bandurskiego?

Jeśli chodzi o osoby korzystające- prawdopodobnie wyjdzie na to samo. Na Al.
            Włókniarzy trudno mi sobie wyobrazić ustawienie przystanków bliżej dworca niż
            przy Legionów (po jednej stronie ulicy wojsko, po drugiej jakieś magazyny, to
            nie przypadek,że na dość długim odcinku nie ma przystanku tramwajowego).
            Zresztą- przystanek przed lewoskrętem przy takim natężeniu ruchu nie jest chyba
            dobrym pomysłem- tak więc pierwszy raz autobus zatrzymywałby się na Al. Unii za
            Konstantynowską.
            Wadą mojego pomysłu jest brak przystanku 52 przed skrętem w Bandurskiego.

Natomiast zaproponowana przeze mnie trasa stałaby się bardzo dobra, gdyby
            zostały zrealizowane plany miasta co do terenów po "Fali"

pozdrawiam
            • adamnol Re: 52 na osiedle Mireckiego. 17.10.03, 21:17
              > Jeśli chodzi o osoby korzystające- prawdopodobnie wyjdzie na to samo. Na Al.
              > Włókniarzy trudno mi sobie wyobrazić ustawienie przystanków bliżej dworca niż
              > przy Legionów (po jednej stronie ulicy wojsko, po drugiej jakieś magazyny, to
              > nie przypadek,że na dość długim odcinku nie ma przystanku tramwajowego).
              > Zresztą- przystanek przed lewoskrętem przy takim natężeniu ruchu nie jest
              chyba
              >
              > dobrym pomysłem- tak więc pierwszy raz autobus zatrzymywałby się na Al. Unii
              za
              >
              > Konstantynowską.
              Proponuję w kierunku północnym al. Włokniarzy-Struga (za skrzyzowaniem) i al.
              Włókniarzy-al. 1 Maja (przed skrzyżowaniem).

Pozdrawiam!
            • geograf Re: 52 na osiedle Mireckiego. 19.10.03, 22:45
              1. Jeżeli wybudują Falę-wtedy porozmawiamy
              2. Co do rpzystanku tramwajowego na Włókniarzy-mylisz się:-)z relacji pewnej
              osoby wiem, ze kiedyś między Dworcem,a Legionów był przystanek:-) I czy
              przypadkiem nie został jeszcze po nim ślad?
              3. Wariant wjazdu w Al. Unii ma jedną wadę-naprawde dużo ludzi wysiada na
              krańcówce i albo idzie gdzieś, albo przesiada się na 8-kę...

Do Prawego-autobus miałby jechac pod wytm wiaduktem na Drewnowskiej?O matko...
              poza tym linia 97 łączy osiedle Mireckiego z dworcem..może po prostu zwiększyć
              częstotliwość?;-)czy autobus jeżdzacy tak często opłacałby się?
              • Gość: Prawy Re: 52 na osiedle Mireckiego. IP: *.Astral.Lodz.PL 20.10.03, 13:59
                Cholera wszystko wypaczycie.
                Napisałem tak:
                Z dworca Kaliskiego na północ al.Włókniarzy i dalej w lewo w Konstantynowską
                pod wiaduktem, potem w prawo w al.Unii, później w lewo w Srebrzyńską i
                krańcówka pod cmentarzem.
                W przeciwnym kierunku Solec w Drewnowską (ale tylko na tym krótkim kawałku do
                al.Unii potem al. Unii aż do Konstantynowskiej potem w lewo pod wiaduktem NA
                KONSTANTYNOWSKIEJ, później w prawo w al.Włókniarzy dalej do dworca Kaliskiego
                i dalej na Kurczaki.
                Teraz zrozumiałe ???
                Dlaczego tak - ano dlatego, że jak mówi geograf z 52 ludzie się przesiadają na
                8 - teraz mogliby się przesiadać na 13 też.
                Dlaczego w drodze powrotnej proponuję żeby autobus jechał al.Włókniarzy a nie
                al.Unii aż do dworca - ano z tego samego powodu, żeby osoby jadące tramwajem
                mogły się przesiąść na 52 na Włókniarzy a nie gdzieś biegały po całej okolicy
                dworca Kaliskiego.

Do geografa - nie sądze, żeby zwiększenie częstotliwości 97 załatwiło tą
                sprawę, bo 97 dojeżdzą tylko do dworca, więc dla mieszkańców os.Mireckiego
                jest mało atrakcyjne a zwiększanie częstotliwoście tylko dla mieszkańców tego
                osiedla to tez pomyłka, bo dalej autobus woziłby powierze.
                • adamnol Re: 52 na osiedle Mireckiego. 20.10.03, 15:41
                  Gość portalu: Prawy napisał(a):

> W przeciwnym kierunku Solec w Drewnowską (ale tylko na tym krótkim kawałku
                  >do
                  > al.Unii potem al. Unii
                  Chyba ten krótki odcinek to już al. Unii Lubelskiej.
              • adamnol Re: 52 na osiedle Mireckiego. 20.10.03, 14:33
                geograf napisał:

>> 2. Co do rpzystanku tramwajowego na Włókniarzy-mylisz się:-)z relacji pewnej
                > osoby wiem, ze kiedyś między Dworcem,a Legionów był przystanek:-) I czy
                > przypadkiem nie został jeszcze po nim ślad?
                Był na al. Włókniarzy przy Struga (po połud. stronie skrz.) w obu kierunkach,
                ale nic z niego nie zostało.
                > poza tym linia 97 łączy osiedle Mireckiego z dworcem..może po prostu
                zwiększyć
                > częstotliwość?;-)czy autobus jeżdzacy tak często opłacałby się?
                na linii 97 kursuje jeden "normalny" autobus i jeden 13-miejscowy bus, a
                obsługą zajmuje się spółka Tramwaje Podmiejskie. Zwiększenie częstotliwości
                jest raczej niemożliwe.
                Pozdrawiam.
          • Gość: magik Re: 52 na osiedle Mireckiego. IP: *.pl 18.03.04, 16:44
            • geograf Po co? 18.03.04, 20:30
              i gdzie umiejscowiłbyś krańcówkę?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka