przyslowie 31.10.08, 11:35 otwarto. Do końca roku ma ich powstać 50. Dla nieuświadomionych: "Orlik" do kompleks boisk do nogi, siatki i kosza. Powstają w małych i jeszcze mniejszych miejscowościach. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vladip Re: Siódmy "Orlik" w Łódzkiem 31.10.08, 11:50 w dużych też miały powstawać, ciekawe na jakim etapie są te co miały w Łodzi powstać Odpowiedz Link Zgłoś
aaa202 Gdzie są te orliki, 31.10.08, 13:28 kto nimi administruje, na jakich zasadach można z nich korzystać, z czego się utrzymują? Odpowiedz Link Zgłoś
vladip Re: Gdzie są te orliki, 31.10.08, 13:37 www.orlik2012.pl/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1 to co oficjalne jest na stronie z tego co wiem utrzymują się z pieniędzy gminy i są bezpłatne, ale może wypowie się też ktoś bardziej kompetentny Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: Gdzie są te orliki, 31.10.08, 14:04 "Orliki" powstały już w Konstantynowie, Woli Zaradzyńskiej w gm.Ksawerów, w Koluszkach, Rogowie, Rawie Mazowieckiej, Aleksandrowie. Wczoraj otwarto w Kutnie. Koszt jednego "Orlika" to ok. mln. Płacą po równo gmina, urząd marszałkowski i rząd. Powstają np. przy szkołach. Administruje pewnie gmina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dp Już 4 spełnione obietnice wyborcze! IP: *.toya.net.pl 31.10.08, 14:05 Brawo! Przysłowie a Ty w propagandzie zaczęłaś robić ostatnio? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dp Obiecali, ze zrobia mi dobrze coby to nie znaczyło IP: *.toya.net.pl 31.10.08, 14:11 ale nie powiedzieli ile razy.. Odpowiedz Link Zgłoś
aaa202 Pomyśl, że są ludzie, którzy szczytują 31.10.08, 14:22 od informacji, że w ich gminie jest orlik. Odpowiedz Link Zgłoś
vladip wolę 31.10.08, 14:35 szczytować w innych okolicznościach ,tym niemniej miła jest mi myśl ,że to co kiedyś uprawiało się przygodnym trawniku z bramkami z cegieł w świetle ulicznych latarni dzieciaki mogą teraz robić na równej murawie z oświetleniem Odpowiedz Link Zgłoś
aaa202 Ale czy te dzieciaki faktycznie coś tam uprawiają? 31.10.08, 14:57 Tam, gdzie kiedyś mieszkałam, był trawiasty kawał placu. Nawet nazwę ma ów "plac". Młodzież tam uprawiała, że wióry szły. Samorzutnie. Nikt im nie kazał, nikt nie organizował, nikt taśmy nie przecinał. Po prostu brali piłki, psy, latawce i uprawiali. Piwo i wino też brali. Może nawet głównie te ostatnie atrybuty dobrej rekreacji brali? Teraz ustawiono tam statuę jakiegoś kardynała, która wśród tego blokowiska, w asfaltowej delcie, wygląda jak wielki krasnal ogrodowy. Mocno nieadekwatnie. Kiedy jadę do rodziców tramwajem widzę tego pochyłego krasnala z wielką głową i pusty śmiech mnie bierze. Teraz flaszkę można zrobić patrząc we frasobliwe oblicze skrzata, pies ma na co nogę podnosić. Latawce tylko mogą się zaczepiać. Odpowiedz Link Zgłoś
vladip tak na marginesie... 31.10.08, 15:09 interesujące, albowiem jeżeli na owym placu stoi stacja transformatorowa pomalowana kiedyś, o ile mnie pamięć nie myli w nomen omen krasnale, z której dachu jak przypuszczam roztacza się piękny widok na owego nowego "krasnala" to ja właśnie na tym placu conieco uprawiałem. Odpowiedz Link Zgłoś
vladip Re: I pompa stoi jeszcze. 31.10.08, 15:16 zatem z tych samych rejonów jesteśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
aaa202 :) 31.10.08, 15:27 No to ta sama stołówka nas żywiła. Pamiętasz to mielone mięso z marchewką? Odpowiedz Link Zgłoś
vladip Re: :) 31.10.08, 15:32 aha, ale miałem blisko i byłem szybki, na dużej przerwie potrafiłem skoczyć do domu na obiad.. ;P bardziej pamiętam oranżadę w proszku i kiszoną kapustę kupowaną w pobliskiej budce Odpowiedz Link Zgłoś
aaa202 tę kiszoną kapustę też jadłam, 31.10.08, 15:39 tylko facet z tej budki nie chciał dawać papieru. No miał po prostu taki punkt graniczny, że w pewnym momencie decydował, że szkoda mu papieru na porcje kapusty po 20 groszy. I wtedy wydzierało się kartki z zeszytu, żeby tej kapusty dostać. W moim przypadku był to najczęściej zeszyt do nut. Szybko chudł do grubości jednej kartki. Odpowiedz Link Zgłoś
vladip Re: tę kiszoną kapustę też jadłam, 31.10.08, 15:46 dokładnie, można powiedzieć, że facet dawał kapustę na kartki ..;) swoją drogą ciekawe czy się znamy... jeżeli masz profil na nk to mogę na maila gazetowego wysłać kontakt Odpowiedz Link Zgłoś
aaa202 Mam jakiś profil 31.10.08, 15:51 ale wiele z niego nie wynika. Założyłam go w celu dopisania się do klasy łodzian wspierających ESK 2016. Moją wychowaczynią była wredna i ruda geografica. Odpowiedz Link Zgłoś
vladip Re: Mam jakiś profil 31.10.08, 15:55 moją też geografica, ale czy ruda to nie pamiętam (chyba nie, na zdjęciu klasowym wygląda raczej na blond ) i wredna też raczej nie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
aaa202 To w 41 była jakaś inna, nieruda geografica? 31.10.08, 16:01 Zofia jej było. Zofia P. Odpowiedz Link Zgłoś
vladip Re: To w 41 była jakaś inna, nieruda geografica? 31.10.08, 16:07 no zgadza się :) ale czy ona ruda była to ni chu chu nie pamiętam, więc zapewne masz rację chyba, że była ruda-nieruda w różnych okresach? w każdym razie z nauczycieli niewielu zostało w mojej pamięci, może poza matematykiem co to potem fotografem został, szaloną panią od plastyki, co to jej kiedyś znajomy maścią z kotem siedzenie wysmarował i biologu panu W bo fajny był.. :) Odpowiedz Link Zgłoś
aaa202 O, to chyba byliśmy jednak w innych klasach 31.10.08, 16:16 (najłatwiej byłoby porównać rocznik, ale wtedy śledztwo straciłoby rumieniec), bo tego matematyka kojarzę tylko z korytarza (taki mam obrazek, jak leje kogoś dziennikiem po łbie), a biolog W tylko raz był u nas na zastępstwie i opowiadał o eksperymencie Stanleya Millera. Dotąd pamiętam, bo był bardzo sugestywny. Te aminokwasy, wyładowania elektryczne. A plastyczka... no cóż, kiedy złamała nogę, to tańczyliśmy ze szczęścia. Odpowiedz Link Zgłoś
vladip Re: O, to chyba byliśmy jednak w innych klasach 31.10.08, 16:22 na to wygląda..:) ale to już byłby zbyt duży zbieg okoliczności.. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
aaa202 No. Ewidentnie musisz być starszy. 31.10.08, 16:38 Bo Zubrzycki (chyba tak się nazywał agresywny matematyk) odszedł wkrótce po rozpoczęciu przeze mnie edukacji. Tak czy siak - plac spartolono, a statua nikomu chwały nie przynosi. Odpowiedz Link Zgłoś
vladip Re: No. Ewidentnie musisz być starszy. 31.10.08, 16:44 ale jednak różnica nie jest duża bo nas uczył tylko na początku, ale za to był charakterystyczny np do odpowiedzi wywoływał rzucając kredą w delikwenta... Odpowiedz Link Zgłoś
aaa202 Pozwoliłam sobie na mały risercz 31.10.08, 16:51 i wyszło mi, o ile dobrze spojrzałam, że Zofia P. miała wychowawstwo w klasie '81-89', czyli, jeśli to Twoja klasa, różnią nas koszmarnie dłuuugie trzy lata. Odpowiedz Link Zgłoś
vladip Re: Pozwoliłam sobie na mały risercz 31.10.08, 16:56 to zdaje się, że się dobrze szukamy :) bo właśnie przeglądam listę osób w klasie +3 lata ..:) Odpowiedz Link Zgłoś
aaa202 W wieku szkolnym 31.10.08, 17:02 te trzy lata to naprawdę dużo. Przeleciałam okiem zdjęcia członków Twojej (chyba) klasy i, przebóg, nikogo nie kojarzę. Ani z korytarza, ani z kolejki na stołówkę. Prawdopodobnie, zgodnie z polityką szkoły izolowania starszych klas od młodszych, nasze klasy nie miały wielu okazji do spotkań. Odpowiedz Link Zgłoś
vladip Re: W wieku szkolnym 31.10.08, 17:07 pewnie tak, zwłaszcza że podwórka (gdzie wiek nie był aż tak istotny) też trzymały się razem choć zawsze to miło odnaleźć w sumie bliską sąsiadkę na forum ..:) tymczasem znikam Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: Ale czy te dzieciaki faktycznie coś tam upraw 31.10.08, 15:14 A dlaczego mieliby nie uprawiać? Na niezmiennym od lat placyku wśród starych drzew przed moją podstawówką robiącym zawsze za szkolne boisko w czasie wakacji wciąż przychodzi dzieciarnia kopać piłę. Dlaczego mieliby nie przychodzić na porządnie urządzone boisko? Piwko czy tanie winko można spożywać w krzaczkach lub pod drzewkiem. W parku mam urządzony skwerek rekreacyjny i przychodzą tam ludzie pograć w teniska stołowego. Dlaczego mieliby nie przychodzić? Odpowiedz Link Zgłoś
vladip blisko boisko 31.10.08, 14:26 to ja dla odmiany pobronię trochę przysłowia i dla równowagi przypomnę że przecież PIS też miał swój projekt budowy boisk nazywało się toto "blisko boisko" i chyba w naszym województwie też coś wybudowali a że każda tego typu inicjatywa jest szczytna więc warto i o tym wspomnieć Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: blisko boisko 31.10.08, 14:48 To interesująca ciekawostka. Szkoda, że tak niewiele o tym wiadomo jest. Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: Już 4 spełnione obietnice wyborcze! 31.10.08, 14:43 Nie przepadam za propagandą (żle mi się kojarzy), ale wczoraj spotkałam się z niewiedzą jednego forowicza w temacie i tylko dlatego założyłam ten wątek. Odpowiedz Link Zgłoś
big_pic a w lodzi? 31.10.08, 15:32 big_pic picuje: oraz w lodzi nieduzej ale i niemałej? Odpowiedz Link Zgłoś
cassani najbardziej mnie martwi fakt 04.11.08, 11:16 iz big_news nie wypowiedział się jeszcze w tej sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
pic_news Re: najbardziej mnie martwi fakt 04.11.08, 14:11 a picować POtrafi. Dziw bierze, hehehe-) Odpowiedz Link Zgłoś
big_pic Re: najbardziej mnie martwi fakt 04.11.08, 16:58 big_pic picuje: ale cassani zapicowal wiec to sie wyrownuje poniekond Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kupon "Orły" na sprzedaż ! IP: *.amenworld.com 05.11.08, 17:29 www.allegro.pl/item467455592_mordy_na_tle_etnicznym_wspolczesna_sztuka_lud.html Odpowiedz Link Zgłoś