Dodaj do ulubionych

Al. Politechniki

IP: 192.168.1.* 19.01.02, 20:41
Jak wiadomo po alei Politechniki kursuje tylko jedna linia - 15.
I chociaż z częstotliwością co 6 minut, to w godzinach szczytu jest zawsze
przeładowana. Mało tego tramwaje jeżdżą często "parami".

Możnaby zmienić trasę linii 3 - mianowicie z ulicy Zachodniej skręcałaby w
Legionów, następnie Gdańską, Kopernika, Politechniki, Wróblewskiego, Czerwoną
do Piotrkowskiej i dalej swoją obecną trasą.

Co o tym myślicie ?
Może macie inne pomysły ?
Obserwuj wątek
    • geograf Re: Al. Politechniki 19.01.02, 20:49
      mam pomysł: lepiej tego nie robic...
      mieszkancy Widzewa na prawde cenia sobie polaczenie z centrum przez tramwaj lionii numer 3 (jak nie widzew to przynajmnije Zarzew) więc ta zmiana by nie przeszła, no chyba, że jeszcze jedna linia by jeździła na Zarzew i do centrum...

ale ogólnie to druga lnia na Politechniki by się przydała, bo 15 zapełniona jest tylko do Placu Wolności, a z ta częstotliwościa to już przynosi straty tam dalej... (chyba)
      • kropka. Re: Al. Politechniki 19.01.02, 22:15
        Mam pytanie z innej beczki, ale al.Politechniki dotyczące.
        Często jeżdżę tamtedy dość późno, często w nocy i nad ranem.
        Zawsze, ZAWSZE jest przy jednym z akademikow pełno taksówek, a ludzie skaczą
        przez torowisko do tego, co niedawno było płotem, a teraz jest szyld SOLARIUM.
        Qui czort, jeśli można spytać? Znaczy, co tam jest?
        Pozdrawiam
      • Gość: SzK Re: Al. Politechniki IP: 192.168.1.* 20.01.02, 16:02
        geograf napisał(a):

> mam pomysł: lepiej tego nie robic...
        > mieszkancy Widzewa na prawde cenia sobie polaczenie z centrum przez tramwaj lio
        > nii numer 3 (jak nie widzew to przynajmnije Zarzew) więc ta zmiana by nie przes
        > zła, no chyba, że jeszcze jedna linia by jeździła na Zarzew i do centrum...

To może rozbić trójkę na dwie linie ?
        Pierwsza z nich - numer 3 - zachowałaby obecną trasę a druga
        np 3A jeździłaby z Lodowej ulicami Przybyszewskiego, Piotrkowską, Czerwoną ,
        Wróblewskiego, Politechniki, Kopernika , Gdańską , Legionów do Placu Wolności...
        • Gość: geograf Re: Al. Politechniki IP: 10.0.219.* 20.01.02, 16:05
          a czy jest taka potrzeba??
          po pierwsze myliłaby sie ludziom,
          po drugie czy połaczenie Łagiewnik, Bałuckiego Rynku i Zarzewa z al. Politechniki jest tak potrzebna??
          po trzecie to czy nie lepiej utworzyc nowy numer??

Czytałem w nowym regulaminie (a nie sorry, to karta praw pasażera...), że linie tramwajowe miejskie sa oznaczane od numeru 1 do 20....
          ktoś to czytał??
          • yavorius Czytałem... 22.01.02, 10:18
            ...a linie autobusowe mają numery od 21 do 40 i od 50 do 99.

Widział ktoś autobus 21???
            • Gość: geograf Re: Czytałem... IP: 10.0.219.* 22.01.02, 17:27
              a może dopiero utworza.. w koncu juz brakuje numerow na dzienne miejskie, a chyba nowe linie by się przydały....
      • Gość: SzK Re: Al. Politechniki IP: 192.168.1.* 20.01.02, 16:03
        geograf napisał(a):

> ale ogólnie to druga lnia na Politechniki by się przydała, bo 15 zapełniona jes
        > t tylko do Placu Wolności, a z ta częstotliwościa to już przynosi straty tam da
        > lej... (chyba)

Na piętnastce duże tłoki są również na odcinku Pomorska - Plac Wolności...
      • Gość: SzK Re: Al. Politechniki IP: 192.168.1.* 20.01.02, 16:08
        Ale jest jeszcze jeden pomysł:

Linia 3 - Widzew, Przybyszewskiego, Piotrkowska, Czerwona, Politechniki,
        Kopernika, Gdańska, Legionów, Zachodnia,...,Warszawska

Linia 7 - Lodowa, Przybyszewskiego, Piotrkowska, Kościuszki, Zachodnia, Legionów,
        Cmentarna, Koziny.

(Wiadomo, że linia 7 i 13 prawie się dublują)
        • Gość: geograf Re: Al. Politechniki IP: 10.0.219.* 20.01.02, 16:14
          z tego co wiem to duuużo ludzi jeździ z centrum linia numer 3 w okolice Rynku Bałuckiego, a kolejna przesiadka by im się nie spodobała...
          proponuje:
          zostawic 7 i 3 bez zmian, natomiast linia numer 16: Lodowa, Przybyszewskiego, Czerwona, Politechniki, Gdanska, Pomorska, Kilinskiego, Wojska Polskiego, Doły....
          • Gość: SzK Re: Al. Politechniki IP: 192.168.1.* 20.01.02, 16:21
            To już by było coś.
            Wniosek jest taki że mamy w Łodzi za mało linii tramwajowych...
            (o tę jedną, dwie)

P.S.
            Dodam, że chętnie widziałbym linię (ale nie zobaczę) numer 16 na trasie:
            Złotno - Al.Unii - Konstantynowska - Legionów - Gdańska - Politechniki -
            Pabianicka (ew. przez Wróblewskiego i Czerwoną) - Rudzka / Skrajna
            • Gość: geograf Re: Al. Politechniki IP: 10.0.219.* 20.01.02, 16:27
              ha! ja to bym chciał widziec tramwaje na wszystkim zlikwidowanych z głupoty torowiskach... ech.. jak fajnie by sie pojechało na rude tramwajem... albo wzdłuż Łagiewnickiej na Julianów...niestety to tylko marzenia... ale mówmy o teraźniejszości....
              • Gość: SzK Re: Al. Politechniki IP: 192.168.1.* 20.01.02, 16:31
                Gość portalu: geograf napisał(a):

> ha! ja to bym chciał widziec tramwaje na wszystkim zlikwidowanych z głupoty tor
                > owiskach... ech.. jak fajnie by sie pojechało na rude tramwajem... albo wzdłuż
                > Łagiewnickiej na Julianów...niestety to tylko marzenia...

Można by było pisać o tym bardzo długo...
            • kropka. Re: Al. Politechniki 20.01.02, 16:27
              Na Rudzkiej nie zobaczysz już tramwaju, bo szyny wygrzebali z ziemi :((
              • Gość: geograf Re: Al. Politechniki IP: 10.0.219.* 20.01.02, 16:30
                ale jeszcze można nowe położyc:))) tylko skad pieniadze??
                może UE naciagniemy i zrobimy se nowa linię do Rzgowa:)) jako ekologiczny środek transportu powinni nam pomóc:)))
                • Gość: SzK Re: Al. Politechniki IP: 192.168.1.* 20.01.02, 16:34
                  Tylko do Rzgowa ?
                  Do Tuszyna też !!!
                  • Gość: geograf Re: Al. Politechniki IP: 10.0.219.* 20.01.02, 16:35
                    nie, no do Tuszyna to już miejsca nie ma:(((
                    a może do Brzezin byśmy wybudowali?? w koncu miejsce i wiadukt jest...:))
    • Gość: Tomek 50 IP: *.stenaline.com 13.02.02, 11:26
      A czy nie wkurza was linia 50, która porusza się wzdłuż torów tramajowych (i to
      w większości na wydzielonym torowisku! - Pabianicka, Wróblewskiego, al.
      Politechniki, Żeromskiego). Dla mnie fakt istnienia tej linii jest dowodem, że
      strategia uprywilejowania tramwajów w komunkiacji miejskiej jest fikcją.
      • Gość: geograf Re: 50 IP: 10.0.219.* 13.02.02, 11:42
        co ma wspólnego uprzywilejowanie tramwajów do tej właśnie linii? łaczy ona, a nawet zadtepuje pewne, nieistniejace już linie tramwajowe.
        Jeździ z Gadki starej przez Rudę i dowozi mieszkańców tamtych osiedli do Placu niepodległości, gdzie moga się przesiaśc do innych środków transportu w stronę centrum. Łaczy linię 11 z al. Politechniki (takie małe zastępstwo za linię 27) i pozwala dojechac z Pl. Niepodległości do Dw. Kaliskiego- również zastepuje nieistniejacy trmawja.
        I w czym ona tak Ci właściwie przeszkadza? Czy jest mało popularna? Ludzie i tak korzystaja z jeżdżacych tam trmawajów, jak również z tego autobusu....
      • Gość: mat26 Re: 50 IP: *.interserwer.pl 13.02.02, 13:49
        Mnie nie wkurza, bo czesto nia jezdze do pracy :)
        • Gość: Tomek Re: 50 IP: *.stenaline.com 13.02.02, 13:56
          Gość portalu: mat26 napisał(a):

> Mnie nie wkurza, bo czesto nia jezdze do pracy :)
          A wkurzałoby Cię gdybyś miast 50 jeździł tą sama trasą, ale tramwajem?

• Gość: mat26 Re: 50 IP: *.interserwer.pl 13.02.02, 14:02
            Niestety nie ma takiego tramwaju, ktory jezdzi tak jak 50-tka.
            • Gość: SzK Re: 50 IP: *.pabianice.sdi.tpnet.pl 16.02.02, 17:22
              Bo taki tramwaj nie miałby już po czym jeździć...
    • unikorn Re: Al. Politechniki 13.02.02, 13:03
      Rzeczywiście, ja też często widzę tandem 2 razy po '15'. Na tych długich
      odcinkach na Paderewskiego wygląda to wyśmienicie, kiedy jadą jeszcze blisko
      siebie - taki 4 wagonowy tabor :))
      A wogóle to po co '6' przenieśli, tzn. skrócili trasę na odcinku Paderewskiego-
      Pabianicka? I tak jedzie na Plac Niepodległości, a te 3 przystanki można
      było '5' przejechać?
      • Gość: geograf Re: Al. Politechniki IP: 10.0.219.* 13.02.02, 13:07
        nie raz widzę jak 15 jeżdża po 3, 4 składy... to widocznie wyniki awarii, korków...
        A 6 miała zastapic 2 na Chojnach- wiesz ile ludzi woli bezpośrednio i o jakieś 5-7 minut szybciej dostac się od miasta? Przy Czerwonym rynku bardzo duzo l;udzi wsiada do tramwaju, a 6 to bezpośrednie połaczenie z miastem- a w koncu takie połaczenie luidzie wola, niż ciagłe przesiadki...Wystarczajaco duzo kontrowersji było jak 2 przenieśli na Dabrowe...uwierz:)
        • unikorn Re: Al. Politechniki 13.02.02, 13:10
          Też racja...
          Ale i tak dochodzimy znowu do tego samego wniosku, że po co było likwidować.
          Albo że przynajmniej można było to jakoś inaczej zorganizować - np. z pomocą
          geografa :)))
          Pzdr!
          • Gość: geograf Re: Al. Politechniki IP: 10.0.219.* 13.02.02, 13:13
            A czy 6 była popularna na tym odcinku? Nie raz jechałem i większośc ludzi wysiadała przy Szpitalu Onkologicznym, dalej tylko garstka ludzi...
            Co innego sprawa Stoków, tam rzeczywiście trochę ludzi jeździło...
            Ale to likwidacja była przede wszystkim spowodowana obciażeniem skrzyzowania Legionów/Zachodnia- jak 6 skręcała to się zator tworzył...niestety...
            • unikorn Re: Al. Politechniki 13.02.02, 13:22
              Może nie była super rozchwytywana, ale mieszkańcom Górnej (głównie chodzi o
              Kurak i os. Piastów) było na pewno wygodnie dostać się do centrum tą linią.
              • Gość: geograf Re: Al. Politechniki IP: 10.0.219.* 13.02.02, 13:34
                teraz moga ja zastapic autobusem linii 57- niestety nie ma innej alternatywy dla byłej linii numer 6....
                A poza tym, od szpitala Onkologicznego, do ul. Pabianickeij (czyt. tramwaj linii 11) nie jest tak daleko...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka