Gość: rysiu Niełatwo spłacić kredyt IP: *.gprs.plus.pl 19.12.08, 23:00 popieram w 100%. Niestety doczekaliśmy czasów, w których bez względu na koninkturę czy dekoniunkturę to banki mają więcej możliwości a nam kredytobiorcom pozostaje kreatywność lub KNF. Takimi praktykami powinna zająć się KNF podobnie jak naliczaniem odestek za 30 lat po pierwszym miesiącu korzystania z bankowych pieniędzy. Chyba,że banki zaczną wypłacać po pierwszym miesiącu od założenia lokaty odsetki za 30 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rysiu Niełatwo spłacić kredyt IP: *.gprs.plus.pl 19.12.08, 23:01 popieram w 100%. Niestety doczekaliśmy czasów, w których bez względu na koninkturę czy dekoniunkturę to banki mają więcej możliwości a nam kredytobiorcom pozostaje kreatywność lub KNF. Takimi praktykami powinna zająć się KNF i to jak najszybciej, podobnie jak naliczaniem odestek za 30 lat po pierwszym miesiącu korzystania z bankowych pieniędzy. Chyba,że banki zaczną wypłacać po pierwszym miesiącu od założenia lokaty odsetki za 30 lat ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
arfer Re: Niełatwo spłacić kredyt 20.12.08, 11:07 > Takimi praktykami powinna zająć się KNF i to jak najszybciej, > podobnie jak naliczaniem odestek za 30 lat po pierwszym miesiącu > korzystania z bankowych pieniędzy. Tak to jest, kiedy matematykę skończyło się na etapie IV klasy podstawówki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maniek Niełatwo spłacić kredyt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.08, 23:01 Zawsze jak masz zamiar wziąć kredyt zapytaj czy bank pobiera prowizję w przypadku wcześniejszej spłaty całości. Kiedyś gdy stopa oprocentowania kredytu była bardzo wysoka banki nie robiły z tego problemu. Obecnie "wyrwią" z klienta każdy możliwy grosz i robią to zgodnie z obowiązującym prawem bankowym. Dlatego pytaj o wszystko, bo to nie kosztuje, a unikniesz niemiłych niespodzianek! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wladek Niełatwo spłacić kredyt IP: *.2a.pl 19.12.08, 23:03 Uwaga, jesli kwota kredytu przekroczy wartosc przesylki poleconej, to taki kredyt uwaza sie za splacony i bank naliczy prowizje od wczesniejszej splaty kredytu. Taki zapis mialem w kredycie w PKOBP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Niełatwo spłacić kredyt IP: *.itt.com 19.12.08, 23:53 pani Elzbieta jest malo rozgarnieta, po pierwsze jezeli ktos dostaje np wieksze pieniadze , dajmy na to spadek albo zrobil skok i bank mowi ze beda kary za szybsza splate to ja te pieniadze iwestuje tak aby odsetki zarobily na pokrycie oprocentowania kredytu, Druga sprawa to ze banki zarabiaja na kredycie kosztem tego kredytu i bank ma racje , co to za interes dla banku pozyczyc komus pieniadze i byc splaconym po miesiacu. Prawdziwe banki na swiecie maja klauzule ze mozesz splacic tylko 20 % pozyczki jednarozowo , pomijajac sprzedaz domu,a jezeli nie to musisz zaplacic cal kwote naliczonych odsetek na caly okres pozyczki czyli oczywisciea tego nie robisz. Zreszta, kazdy normalny czlowiek w normalnym kraju jezeli ma taka wlasnie sytuacje to iwestuje aby moc zarobic , a 99% procent ludzi na swiecie nie sa w przypadku zeby dostali nagle pieniadze na splate duzego zadluzenia np hipotecznego Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk Banki: nasze prawo do okradania wynika z faktu, ze 19.12.08, 23:49 w zawodzie bankowym kradniemy wszyscy. Oto jest swiatowa "logika" bankowcow powszechnie znana w spoleczenstwach od dawna majacych do czynienia z bankami. To, ze dokladnie taka sama wlasnie logike maja obecnie banki w naszym kraju wynika z faktu, ze nasz rzad tworzac i otwierajac rynek bankowy w naszym kraju zamiast chronic naszych niedoswiadczonych z powszechnym zlodziejstwem bankowym klientow, objal ochrona rozwydrzonych naszym latwym rynkiem zachdnich bankowcow ! Za taki stan rzeczy odpowiada miedzy innymi nasz "geniusz" ekonomiczny Balcerowicz. << Izabela Świderek-Kowalczyk, rzecznik PKO BP tłumaczy: - Po podpisaniu umowy, klient ma prawo przez wiele lat dysponować pożyczonymi pieniędzmi. W zamian za to bank liczy na zyski w postaci odsetek. Gdy klient spłaca kredyt przedterminowo, bank musi sobie zrekompensować w części brak zysków właśnie prowizją. Paweł Majtkowski, ekspert Expandera, dodaje, że podobne zapisy są w umowach większości banków. Radzi więc uważnie czytać dokumenty i wszystkie zapisy dotyczące opłat i prowizji. - W nowych umowach standardem jest wysoka prowizja, gdy klient chce spłacić kredyt wcześniej niż po trzech latach od jego zaciągnięcia - mówi. >> Co z tego ze podobne zapisy sa gdzie indziej ? To jest dokladnie w stylu: inni kradna to ja tez, nie tyle moge co musze. Co to jest za debilny argument: "inni" Jesli rady Majtkowskiego sa podobne jak Jego argumenty to z niego jest taki "ekspert" jak z koziej dupy traba ! Swiderek-Kowalczyk przechodzi sama siebie: "Po podpisaniu umowy, klient ma prawo przez wiele lat dysponować pożyczonymi pieniędzmi." Czym bylaby umowa o pozyczce gdyby gdyby ten, ktory ja podpisuje nie mogl dysponowac pozyczonymi pieniedzmi ? Pozyczki splaca sie wraz z % ktore w czesci stanowia zarobek banku. Nie znam takich umow o pozyczkach w ktorych podpisujacy umowe nie moglby dysponowac pozyczonymi pieniedzmi ? "ta pani pila i jest wstawiona" "Gdy klient spłaca kredyt przedterminowo, bank musi sobie zrekompensować w części brak zysków właśnie prowizją." Kolejny bankowy belkot, ktorego pelno jest w roznych agencjach: ale zeby tak bez wstydu publicznie z wlasnym nazwiskiem ? Spacony wczesniej kredyt pozwala pozyczyc pieniadze innym: to, ze jest troche wiecej pracy przy wypelnianiu kilku papierkow, liczac ta jaka musial wykonac klient by ubiegac sie o kredyt, nie usprawiedliwia prowizji bliskiej sredniej miesiecznej pensji ! Tupet tych bankowych zlodziei przekracza wszelkie mozliwe granice a fakt, ze nie wstydza sie podpisywac pod podobnym belkotem swiadczy ze maja klientow za kompletnych durniow! Niełatwo spłacić kredyt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bakteria2323 Niełatwo spłacić kredyt kodeks cywilny!!! IP: *.eranet.pl 20.12.08, 00:16 2007, Ten sam bank, ta sama sytuacja. Napisałam pismo z powołaniem się na konkretny artykuł z kodeksu prawa cywilnego, o tym, że w trakcie trwania umowy nie można jej wstecznie zmienić. Zmiana może być dokonana, ale wcześniej należy umowę wypowiedzieć i zawrzeć nową, na nowych warunkach. Bank wycofał się z żądania opłaty, przepraszając za pomyłkę. Jak zawsze szukają frajerów do zdarcia kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sklodowska Re: Niełatwo spłacić kredyt kodeks cywilny!!! IP: 94.254.218.* 20.12.08, 01:52 Eee to e praow nie dziala wstecz tu jeszcze nic nie oznacza. W umowie jest zapisane ze obowiazuje aktuala tabela oplat i prowizji. To zostalo podpisane przez Klienta. Co? Nie czytal??? A po co w PKO BP jak tam najdrozej do lat? BO co? Bo polski? No to masz teraz i plac za polskosc tego banku. Marze obecnie ponad 3x tyle co na rynku. Ja dziekuje za taki bank. Wylosuj sobie inny, 90% ze bedzie lepszy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaz Re: Niełatwo spłacić kredyt kodeks cywilny!!! IP: 94.254.217.* 20.12.08, 06:09 dobrze mowisz tylzamiast losowac idz do DOBREGO, NIEZALEZNEGO, SPRAWDZONEGO doradcy ktorego polecaja ludzie ktorzy tez brali kredyt. I weryfikuj go czy nie robi cie w balona bo tecy tez sa, ale jak trafisz na dobrego to znajdzie ci cos najlepszego. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leon Niełatwo spłacić kredyt IP: *.toya.net.pl 20.12.08, 02:30 Nieśmiało pragnę dodać, że najbardziej chamską obsługę w stosunku do klienta preferuje Bank AIG CREDIT SA i to w samej centrali we Wrocławiu. Obsłga jest do tego stopnia chamska, że podczas rozmowy telefonicznej nie chce dopuszczać do głosu klienta do którego sama dzwoni. Może dobrze byłoby, aby w/w bank zatrudniał profesjonalistów, albo jak najszybciej zbankrutował. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaz GL*PI LUDZIE IP: 94.254.217.* 20.12.08, 05:39 slowo wystraszysli sie kojarzy mi sie z panikarzami ktorzy nie maja pojecia co sie wokol ich dzieje. A swoja droga nie lepiej bylo wplacac kase na 10% lokate i zarabiac praktycznie nic nie robiac? Pieniadze leza na ulicy tylko polskie spoleczenstwo jest tak glupie ze nie potrafi sie po nie schylic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaz Re: Niełatwo spłacić kredyt IP: 94.254.217.* 20.12.08, 05:45 Nadal tak jest bo przeciez nie placisz odsetek za okres w ktorym nie miales pieniedzy. Ale ty jsetes ekonomicznym analfabeta i tego nie wiesz. Prowizja za wczesniejsza splate ma wlasnie zerkompensowac bankowi te utracone odsetki. Odsetki za 15 lat wynosily by ok 50-80 tys. A wogole slowo wystraszysli sie kojarzy mi sie z panikarzami ktorzy nie maja pojecia co sie wokol ich dzieje. A swoja droga nie lepiej bylo wplacac kase na 10% lokate i zarabiac praktycznie nic nie robiac? Pieniadze leza na ulicy tylko polskie spoleczenstwo jest tak glupie ze nie potrafi sie po nie schylic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość portalu Niełatwo spłacić kredyt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.08, 06:02 to domu czy mieszkania , już mi się dalej nie chce czytać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szczoor lądowy Niełatwo spłacić kredyt IP: *.chello.pl 20.12.08, 07:07 Bzdury, obowiązuje umowa a nie tabela opłat i prowizji. Jeżeli w umowie kredytowej jest zapis, że wcześniejsza spłata jest za friko to nie ma mowy o prowizji. Odpowiedz Link Zgłoś
arfer Re: Niełatwo spłacić kredyt 20.12.08, 11:01 Tyle, że w nielicznych przypadkach takie zapisy znajdują się w umowach. W większości banków reguluje je TOiP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gen w tym artykule pomieszano chyba wszystko IP: *.docsis.tomkow.pl 20.12.08, 09:51 Jak czytam taki artykuł to się zastanawiam za co autorowi zapłacili wierszówkę. Pani chciała spłacić szybciej kredyt w PKO BP, miała umowę z załączoną tabelką (dobre) i co ? Wredny pracownik powiedział za trzeba zapłacić prowizje za wcześniejsza spłatę. A jak było, tabelka to Tabela prowizji i opłat która w dniu podpisywania umowy zawierała zapis ze spłata całkowita kredytu jest za darmo. ale w międzyczasie zgodnie z zapisem umowy który mówi ze opląty mogą ulec zmianie zmieniono tabele prowizji i opłat i bank zażądał 1,5 % od zadłużenia za wcześniejsza spłatę czyli jakieś 2000 zl. Czy to uczciwe, prawnie tak, z drugiej strony ? I co, teraz mamy pracownika PKO BP który mógł powiedzieć plac Pani 2000 zł prowizji a zamkniemy kredyt, ale on głupek znalazł rozwiązanie nadpłać Pani 99 % kredytu dzisiaj a za miesiąc zamknie Pani kredyt i zapłaci Pani tylko 300 zł zgodnie z Tabelą prowizji i oplat. i fakt ze te 700 zł rozłożone na 10 lat bo automatycznie sie wygenerował nowy plan spłaty ze zmiejszonymi ratami. Kobieta podniosła wrzask ze jej bank nie chce przyjąć pieniędzy a jak przyjął to jakoś dzwnie . Jaki z tego morał dla pracownika, nie rób dobrze klientowi bo masz skargę klienta a bank zamiast 2000 zł zarobił 300 zł + odsetki od 700 zł za jeden miesiąc ! A przecież to bank ci płaci pensje :) A klient i tak Ci nie podziękuje Dla klienta - jak trafisz na normalnego pracownika to ci pomoże jak nie to zapłacisz 2000 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk Mylisz sie w naszym prl-owskim stylu: to nie jest 20.12.08, 13:45 kwestia "dobrej woli" tego czy innego pracownika tego czy innego banku czy administracji. To jest kwestia prawa a jej "rynkowe oblicze" zalezy tylko i wylacznie od ilosci klientow zdeterminowanych w takiej sytuacji odwolywac sie sadow zadajac po pierwsze zgodnych z obowiazujacym prawem przepisow bankowych a po drugie odpowiednio wysokich sum zadoscuczynienia zwiazanych z czasem jaki zajely im sprawy sadowe z bankami. Jest to takze, a w naszym kraju moze nawet przede wszystkim, kwestia skorumpowanego, przeciagajacego w nieskonczonosc takie sprawy "wymiaru sprawiedliwosci" ktory powoduje powszechne poczucie bezkarnosci wsrod bankowych oszustwo i zlodziei ! Re: w tym artykule pomieszano chyba wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: borys Re: Mylisz sie w naszym prl-owskim stylu: to nie IP: *.sdl.vectranet.pl 20.12.08, 17:54 "To jest kwestia prawa a jej "rynkowe oblicze" zalezy tylko i wylacznie od ilosci klientow zdeterminowanych w takiej sytuacji odwolywac sie sadow zadajac po pierwsze zgodnych z obowiazujacym prawem przepisow bankowych a po drugie odpowiednio wysokich sum zadoscuczynienia zwiazanych z czasem jaki zajely im sprawy sadowe z bankami." a co tu było "bezprawne"??? wszystko było zapisane w umowie i TPiO, a zze ta druga się może zmienić, to ta klientka zaakceptowała podpisując umowe. a co, była wtedy niepoczytalna? Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk Umowa w ktorej deklaruje zgode na wszelkie 21.12.08, 12:52 jednostronne, ze strony banku, zmiany warunkow zapisanych w umowie w ogole nie nie nazywa sie umowa. Wyobraz sobie ze podpisujesz podobna z klientem w ktorej deklarujesz zgode na wszelkie jednostronne zmiany warunkow umowy ze strony klienta. Zasmialbys mi sie w twarz ! A klienci bankow nie dosc, ze sie nie smieja to jeszcze podpisuja. Tyle, ze to co podpisuja to jest nic innego jak akt poddanstwa a nie zadna umowa i jako taki jest po prostu niezgodny z Konstytucja! Re: Mylisz sie w naszym prl-owskim stylu: to nie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: borys Re: w tym artykule pomieszano chyba wszystko IP: *.sdl.vectranet.pl 20.12.08, 18:00 pracowałem sporo w banku z petentami, i nie liczyłbym na ich wdzięczność - no może 1 na 100, dlatego też trzeba egzekwować TPiO, bo z tego były moje pensje. Jak miałem z petentem rozmowę,że mu się coś tam w TPiO nie podoba to go brałem do takiej korkowej tablicy, pokazywałem zdjęcia i nazwiska członków zarządu (są obowiązkowo w każdym oddziale), informowałem w którym mieście i na jakiej ulicu urzędują i że to do oni podpisali i wdrożyli tą TPiO, i do nich należy pisać że taka, czy inna opłata to "złodziejstwo". zawsze działało, ;) pozdrawiam bankowców Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mars Re: w tym artykule pomieszano chyba wszystko IP: *.wbs.ssh.gliwice.pl 30.12.08, 13:07 Też musiałem spłacić wcześniej kredyt w PKO BP żeby przenieść się do innego tańszego banku. Od początku wiedziałem, że jest prowizja za wcześniejszą spłatę 1.5%, min 200zł. I ok. W banku pracownica doradziła mi właśnie żebym nadpłacił (bez prowizji) taką kwotę kredytu, żeby zostało mi tyle (lub mniej) niż wynosi kolejna rata w harmonogramie spłat, jednocześnie wysłał pismo o nieprzeliczanie rat kredytu i w kolejnym miesiącu kredyt spłaci się sam z automatu. Wszystko było by ok, ale drugi bank nie mógł dać mi pieniędzy do ręki bym dokonał takiej operacji trochę rozciągniętej w czasie. No trudno, zapłaciłem prowizję i nie mam o to żalu. Prowizja być miała. Dowiedziałem się, że można to obejść ale nie wyszło. Piszę o tym właśnie dlatego, że pracownik banku doradza takie rozwiązanie i jeżeli ktoś ma gotówkę do dyspozycji to może z tego skorzystać. Odpowiedz Link Zgłoś
fagusp Przecież to nie ma sensu 20.12.08, 10:06 W PKO BP najpewniej ocipieli. Jeżeli klient chce spłacić kredyt to i tak to zrobi. Ale bank który pociągnie prowizję za przedterminową spłatę jest u niego skreślony raz na zawsze. Tylko po co? Przecież natura ludzka jest taka, że człek na dupie spokojnie nie usiądzie. Klient dziś spłaci krechę, przez kilka miesięcy pooddycha bez długu, i zacznie się rozglądać za większym mieszkaniem albo lepszym samochodem. Będzie można (dla banku) ponownie zarobić, i to znacznie więcej. A że człek jest leniwy, to najpierw idzie tam, gdzie mu było dobrze. Pod warunkiem, że mu było. W tej sytuacji (prowizja za przedterminową spłatę) bank u klienta jest po prostu skreślony. A jest takie powiedzenie: nie bądź chamie zbyt pazerny.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arfer Re: Przecież to nie ma sensu IP: *.238.82.2.ip.airbites.pl 20.12.08, 11:00 Coś za coś. Bank zakłada, że będzie zarabiał na kredycie przez pewien czas. Może - np. w promocji - nie pobrać prowizji, nie wymagać operatu, co sprawia, że de facto Klient nie ponosi żadnych bankowych kosztów procedury. Z drugiej strony chce jakoś swe interesy zabezpieczyć - prowizją za spłatę przez określony czas, na przykład. Odpowiedz Link Zgłoś
fagusp Re: Przecież to nie ma sensu 20.12.08, 12:10 Tak się składa, ze ponad 7 lat pracowałem w banku (tyle że przy kredytach dla podmiotów prowadzących działalność gospodarczą). Oddział miał dowolność w stosowaniu prowizji za przedterminowa spłatę. I nigdy ich nie stosował. Bo po prostu się nie opłacało, jeżeli spojrzało się w perspektywie dłuższej niż budżet na najbliższy miesiąc. I tak na koniec - jest prawdą, że bank najchętniej udziela kredytu osobom/firmom, które go wcale nie potrzebują. Pula takich "rodzynków" jest ograniczona, więc konkurencja ich intensywnie łowi. Jedynym sposobem zatrzymania takiego klienta jest wyrobienie w nim przekonania, ze pracuje z uczciwym bankiem.Prowizja za przedterminową spłatę jest strzałem we własną piętę. Odpowiedz Link Zgłoś
arfer Re: Przecież to nie ma sensu 20.12.08, 14:20 Kredyty dla firm to zupełnie inna bajka, nie ma co porównywać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byłyklient PKOBP Niełatwo spłacić kredyt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.08, 11:14 mnie również podobnie wydymali w tym banku. Podczas podpisywania umowy kredytowej w tabeli opłat i prowizji za wcześniejszą spłatę kredytu nie pobierali prowizji, jednak zastrzegali w umowie, że tabela opłat i prowizji może ulec zmianie. No i oczywiście uległa. Po paru miesiącach. Dlatego jak spłacałem w całości kredyt po ok roku czasu dowalili mi prowizję za wcześniejszą spłatę. Wiem, oczywiści mogłem nie podpisywać takiej umowy i teraz na pewno tego nie zrobię. Jadnak wtedy czas mnie gonił i nie chciałem jeszcze raz przechodzić przez biurokratyczna scieżkę dostarczania stosu dokumentów, zaświadczeń itp potrzebnych do wydania decyzji kredytowej. Nauczka na przyszłość- jeżeli kredyt to na pewno nie w PKO BP. Wydymać klienta można raz, później już nie ma klienta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hanwon4 Niełatwo spłacić kredyt IP: *.centertel.pl 20.12.08, 11:39 Każdy bank stosuje swoje "sztuczki" żeby wyrwać pieniądze od kredytobiorcy.W moim wypadku,bank Millenium,po wczesniejszym spłaceniu kredytu potrącał nadal z konta miesięczną należnosć, a po interwencji dodano mi karę za wcześniejsze spłacenie kredytu.Zwrócono pieniądze po awanturach tłumaczac się błędem systemu.Na dodatek od kilku miesięcy prosze o zwrot mojej polisy na życie będącej zabezpieczeniem kredytu hipotecznego a bank totalnie mnie ignoruje nie reagujac na listy polecone,na telefony,nawet na inwektywy,ktorych nie szczędzę bankowi Millenium.Radzę Wam,czytajcie dokładnie umowę,nie zwracajcie uwagi na urzędnika,a tym bardziej na pośrednika,ktoremu zależy tylko na prowizji.Zyjemy w czasach totalnego "naciągactwa",żerowania na ludzkiej naiwności.Zanim weźmiecie kredyt,podpiszecie umowę,radzę wziąć coś na uspokojenie i "całkiem spokojnie" doczytać umowę do konca,nawet te "małe literki",w których zawarta jest cała esencja,czyli najzwyklejsze oszustwo.Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzekson2 Niełatwo spłacić kredyt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.08, 14:51 banki są po to żeby dymać klientów i barć za wszystko kase niedługo będą pobierali opłate za wejście do banku bo za rozmiane pieniążków już biorą s13.bitefight.onet.pl/c.php?uid=53376 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzes to razem 600 IP: 80.48.144.* 20.12.08, 15:58 Nie wiem o co chodzi.Ta pani po 10 latach spłaci 600 zł a nie 700 a gdzie odsetki.Dziwny bank Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eno Niełatwo spłacić kredyt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.08, 16:23 byłem w tej samej sytuacji tyle że kredyt zaciągnąłem w PEKAO SA, zapłaciłem haracz za wcześniejszą spłatę, ale w podzięce zlikwidowaliśmy konta firmowe i wszystkie lokaty w tym banku. Jak Kuba Bogu tak Bóg Kubie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hak od dołu Brawo. Niezłe miny muszą mieć ci "bankierzy". IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.08, 16:30 Pięknie rozegrane. Znów widać prawdziwie bankierską gębę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: borys Głupio napisana TPiO IP: *.sdl.vectranet.pl 20.12.08, 18:03 Jeśli jest tak jak napisał redaktorek, to głupio jest napisana tabela prowizji. U mnie w banku nie ma znaczenia, czy słaca całość, czy część, jeśli spłąca wcześniej niż harmonogram, to płaci prowizję. amen. Odpowiedz Link Zgłoś
xs550 ale ja sie wcale bankowi nie dziwie! 20.12.08, 18:39 Idzie kryzys i wiadomo, ze beda duze zmiany kursu walut. Bank nie chce trzymac gotowki na swoich kontach, bo po prostu moze stracic na tym. Bank jest od tego aby zarabiac a nie przyjmowac pieniadze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :D Powiedz to tym z LB albo Citi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.08, 22:13 Oni też byli po to aby zarabiać....Nie ośmieszaj się istoto... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :D Izabela Świderek-Kowalczyk, rzecznik PKO BP ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.08, 22:11 Posłuchaj idiotko raz a porządnie. Przez 1,5 roku Twój Bank traktował klientów biur maklerskich jak wieźniów obozu koncentracyjnego. O co chodzi ? Ano o to, że przez 1,5 roku Wasi dzielni informatycy potrzebowali czasu aby przy numerze rachunku inwestycyjnego znajdowało się imię i nazwisko. Ty oczywiście miernoto nie wiesz o co chodzi...Administracja obozów koncentracyjnych również nie wiedziała o chodzi tym, którzy stawiali im zarzuty. Zajmij Ty się dziwna kobieto wymianą tamponów bo jak je wciskasz jeden za drugim zamiast wymieniać to później takie bzdury opowiadasz.... I więcej idiotko nie kompromituj się publicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m.gr Gdzie sens, gdzie logika IP: *.lodz.msk.pl 20.12.08, 22:39 Artykuł dotyczy prowizji za wcześniejszą spłate kredytu. Na końcu pojawia się ni z gruchy ni z pietruchy informacja o "spredzie" (nawiązanie do rekomenedacji "T"), który notabene przedstawiany jest jako opłata. Autorce artykułu proponuje albo trochę poczytać, albo popytać. Ewentualnie zapraszam na korepetycje (m.gr@gazeta.pl) chetnie pomoge zrozumiec te tematy. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka1 Niełatwo spłacić kredyt 20.12.08, 23:04 Izabela Świderek-Kowalczyk, rzecznik PKO BP tłumaczy: - Po podpisaniu umowy, klient ma prawo przez wiele lat dysponować pożyczonymi pieniędzmi. W zamian za to bank liczy na zyski w postaci odsetek. Gdy klient spłaca kredyt przedterminowo, bank musi sobie zrekompensować w części brak zysków właśnie prowizją. to co,bank nie ma pomysłu na to co zrobić z wcześniej zwróconą gotówką że płacze nad stratą odsetek z powodu wcześniejszej spłaty kredytu?głupie tłumaczenie,lepij od razu stwierdzić że chcą te odsetki co by się nie działo,kwestia szacunku i uczciwości dla klienta. Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Re: Niełatwo spłacić kredyt 20.12.08, 23:47 o co to zamieszanie? nas BP tez chcialo zrobic w trabe w ten sam sposob (tabela sie zmienila). Splacilismy wszystko oprocz jakichs groszy: korespondencja kosztowala ich wiecej niz nasze splaty: sami nas prosili o splate wszystkiego. A my sie wspanialomyslnie zgodzilismy. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jOLA Niełatwo spłacić kredyt IP: *.chello.pl 20.12.08, 23:45 BRAWO! NARESZCIE ZNALAZŁ SIĘ KTOŚ MĄDRY. NASZE BANKI TO NAJWIĘKSZA LICHWA NA CAŁYM ŚWIECIE. I TO WSZYSTKO W MAJESTACIE PRAWA. KLIENTA MOŻNA OSZUKAĆ I ZROBIĆ Z NIEGO "BALONA", ALE JAK KLIENT WPADNIE NA SPOSÓB TO BĘDZIE SIĘ TO NAZYWAŁO OBEJŚCIE PRZEPISÓW. CZASAMI PRZYSŁOWIE "NOSIŁ WILK RAZY KILKA PONIESLI I WILKA" JEST BARDZO TRAFNE. Odpowiedz Link Zgłoś